2018-08-13 107 浏览
喺天后甜品就食得多啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄咁雞煲呢?其實我都係第一次食天后嘅雞煲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),本身諗住喺維多利亞公園游完水喺附近搵啲嘢食(´▽`),經過e一間就聞到好香嘅味!唔小心比佢吸引左(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),見到佢無奈嘅牌原來有椰子雞煲,麻辣雞煲仲有唔同嘅湯鍋,又真係幾吸引嘅⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄!我同朋友兩個人睇完個餐牌之後就入咗去啦,因為見到佢哋啲價錢都唔貴,而且都幾經濟實惠!我哋揀咗個麻辣雞煲,小辣,半隻$128,另外仲帶咗好罕有嘅羽衣甘藍,仲有薯仔,仲有丸類!小辣對我來講其實可以再辣d, 如果食得辣嘅朋友可以中辣!佢隻雞都幾新鮮,而且份量都唔少,食完個雞煲都感覺飽飽地(´▽`),而且好入味,骨唔多,好正!其實初頭我見到一間有羽衣甘藍都覺得好幸運,因為唔係間間都有得食,而且呢度嘅份量都幾多,食得出佢嘅新鮮!呢度嘅薯仔其實唔貴$28一碟,每一片都係厚切而且好大片,如果驚唔夠飽其實可以揀嫁,薯仔放落雞煲度煮,係超級夠味!!呢度嘅丸選擇都好多,$88三拼都幾經濟,而且口感都唔錯,我最欣賞嘅就係佢嘅魚蛋!

其實初頭我見到一間有羽衣甘藍都覺得好幸運
呢度嘅薯仔其實唔貴$28一碟,
呢度嘅丸選擇都好多,$88三拼都幾經濟,
而且口感都唔錯,我最欣賞嘅就係佢嘅魚蛋!

2018-08-09 132 浏览
今晚約咗朋友出嚟聚舊,知道天后好多嘢食,今日就特登去行吓睇吓有乜好嘢食。點知行到去威菲路見到有間叫「頭啖湯」,比佢個名吸引行去睇吓有乜嘢食,原來唔只係飲湯,仲有得打邊爐,最重要有我最愛嘅重慶麻辣雞煲。 舖頭雖然唔係好大,不過勝在啲位夠闊,又有卡位,打邊爐就最怕張枱太細,擺得個爐,放兩碟嘢已經冇晒位,依度啲卡位絕對坐得舒服,可以慢慢傾吓計。 睇埋Menu,特式火鍋湯底有四款比你揀,我梗係揀最愛嘅重慶麻辣雞煲啦!但朋友怕重慶麻辣太辣,所以我叫咗微辣,兩個人,叫咗半隻雞煲,員工好Nice,叫我地食住啲雞先再叫其他嘢。個煲嚟到香噴噴,仲有好多洋蔥同香料,賣相真係相當一流,睇唔出半隻雞原來都有咁多,材料十足。初初食落略嫌唔夠辣,點知越食就越惹味,食完啲雞都飽咗1/3。食到咁上下叫埋其他嘢先,唔食牛肉點叫打邊爐先,我就叫咗一碟細嘅美國安格斯雪花牛肉、竹笙、蟹子丸同墨魚滑。碟牛肉肥瘦分明,切得厚薄適中,又唔會太肥,食落仲好Juicy添,再加埋老闆推介嘅鮮雞蛋醬汁,啲牛又滑又鮮味;加埋蟹子丸同墨魚滑,墨魚滑好新鮮,好彈牙,一個咁惹味嘅煲放入竹笙,吸晒佢啲湯底,真係滋味無窮。臨尾加埋稻庭烏冬同油麥菜,咁

臨尾加埋稻庭烏冬同油麥菜,咁就真係大滿足;我成晚連碟豉油都冇用過,因為本身個湯底好夠味!
  • 麻辣雞煲
2018-08-09 42 浏览
雖然是在減肥,安格斯牛肉我們選了大份的,因為我們都很愛吃牛肉,加上看到openrice 好像蠻多人都推薦這個安格斯牛的,就覺得值得一試。果然這個安格斯油花均勻,新鮮滑嫩,鮮蝦滑非常的彈牙, 吃到蝦的鮮味,讓人欲罷不能,一口接著一口。湯頭煮到後面越發鮮甜,配著響鈴吸收湯的精華,真是極大的享受 。雖然一開始我們以為我們點的不多,不過全部吃完真的非常的撐,兩個加起來五百多,非常的抵食重要是健康養身! 非常喜歡這裡的湯頭,下個月M完還要再來補一補:)
鮮蝦
鮮蝦
2018-08-08 97 浏览
係天后放工,同同事經過呢間火鍋店見幾多人食下,就諗住試一試!舖頭唔算大,但keep住有人入座!而且好多都係一大班人黎食menu湯底有好多選擇,今次諗住食得清淡d,所以揀左珍味百菌鍋珍味百菌鍋 $158一打開蓋就好大陣茶樹菇湯味個湯清甜得黎又好多菇,食到最後都仲有!黑豚肉片 $98雖然份量少,但肥瘦平均,而且好香豚肉味碌耐左都唔覺得鞋!竹笙 $38兩個字!爽脆!而且唔係得d頭頭尾尾!仲好新鮮!雙拼丸 $68芝心丸同墨丸墨丸好彈牙!而且唔係溝好多粉整成雙拼蚌 $108兩隻蚌都好新鮮,求其煮兩下已經食得!正!不過店舖效率好低,d野食上得好慢!不過細店人手唔夠都好正常既,而且職員都好好服務,所以都可以接受!

舖頭唔算大,但keep住有人入座!而且好多都係一大班人黎食

menu
湯底有好多選擇,今次諗住食得清淡d,所以揀左珍味百菌鍋

珍味百菌鍋

珍味百菌鍋 $158
一打開蓋就好大陣茶樹菇湯味
個湯清甜得黎又好多菇,食到最後都仲有!

黑豚肉片

黑豚肉片 $98
雖然份量少,但肥瘦平均,而且好香豚肉味
碌耐左都唔覺得鞋!

竹笙 $38
兩個字!爽脆!而且唔係得d頭頭尾尾!仲好新鮮!

雙拼丸

雙拼丸 $68
芝心丸同墨丸
墨丸好彈牙!而且唔係溝好多粉整成

雙拼蚌

雙拼蚌 $108
兩隻蚌都好新鮮,求其煮兩下已經食得!正!

2018-08-08
珍味百菌鍋
黑豚肉片
雙拼丸
雙拼蚌
2018-08-06 65 浏览
這天同事們想食米線,所以來到這間天后的椰子雞湯米線,這間米線的湯頭用上了新鮮的椰子肉和鮮雞來熬製的椰子雞湯,兩者配合得天衣無縫,互相輝映著令這湯散發出無比的清甜鮮香的味道,而在食米線的時候還會有絲絲的椰子肉在湯中,這足證了餐廳是何等的真材實料。
呢排放假做多左運動,個人胃口都大左,走左去打邊爐彌補番自己消耗左的。呢間鋪頭附近人流唔算多,但係入面唔少台都一早俾人book左。除左火鍋之外仲有泡飯同老火湯。火鍋的選擇唔算太多,四款之中揀左椰子雞湯。雖然係半份雞但係都有最少6,7件雞胸,一隻雞腳同兩件雞翼尖。試飲頭啖湯飲落幾清甜,應該係黎自椰子的味,不過有番幾塊椰子片係個湯度就更好。煲出黎的雞油都唔少,不過對味道無咩影響。因為湯本身都多料同唔係任食,所以自己叫得唔算多餸。 墨魚丸算係有驚喜果個,咬落爽口彈牙,落的墨魚好足料,唔會咬到好粉下。豬肉片望落唔算大塊,不過係卷起左先有呢個錯覺。 就算煲耐少少都唔會太硬。 另外叫左一個蚌拼盤,即係桂花蚌加珊瑚蚌。夾上手都唔細,整熟的時間唔駛太耐,同湯的鮮甜味幾夾。後加的湯都係用番同一款湯,所以同初頭飲果時都係一樣咁鮮甜。 小小minor位就係叫的橙汁雖然係鮮榨,不過飲落去味道幾淡下。

2018-08-01 56 浏览
It is a bit tiring to make soup at home myself after a long day at work. Being told that the soups here were all home-made everyday, I decided to follow my friend and try them out.Once seated, we were offered the soy sauce and other seasonings. Not much to choose from, but it was okay for me, I believed the soup would add extra savouring tastes to the food.Coming to the food. I took a picture of the great assembly.Coconut chicken soup (half a chicken). The chicken was raw, just cooked when the s

The chicken was raw, just cooked when the soup came to boil. Lots of fungi in it, they just picked up the taste of the soup so well that they were super velvety and healing!
The soup: unlimited refill!! Sweet!

Tofu was Pak-Fuk hard tofu. Very silky, smooth and filling. Surprisingly good with the soup!

Bamboo fungus was quite nice! Value for money! $38 for all those as shown in the picture! It got the soup in its holes, very nourishing (and HOT)!

The fish slides were a bit thick. It was not fresh from the river, had expected more.

Fruit Tea

This big jar was just $33! Lemon tea added with fresh fruits, e.g. blueberries, strawberries, grapefruit, etc.
Was a bit too sweet though. Wish they have the zero-syrup version!
2018-07-30 63 浏览
下午茶時間同朋友入去嘗試佢地嘅湯底泡飯,據說用佢地嘅晚市湯底嚟做,當時叫咗個番茄豆腐湯底泡飯,另一個椰子雞湯底泡飯,我倆滿懷期待湯底嘅到來,當時兩碗泡飯就放係我地面前,我地第一時間試佢地嘅湯底後即時希望變失望,從未食過咁劣質嘅泡飯,氣憤難平,當中食物質素不再多講,如果你地食 過佳寶啲嘢嘅話就不用再試
2018-07-30
2018-07-30 50 浏览
因家住天后附近,不時也會到樓下買糖水。經過頭啖湯也就想喝椰子雞湯。女朋友想吃提到火鍋,不如就到頭啖湯,一雞兩味吧!看!這就是我們的椰子雞,讓女朋友也滋補一下用了三黃雞吧?雞煲滾了好一陣子也可以保持肉質香滑!值得讚餐廳的有兩點:1. 湯底豐富,有多種菇菌類如竹笙,雲耳,本菇,蟲草花2. 加的湯也是椰子湯,保持椰香竹笙因女朋友喜歡吃,也就加了一份只是$38就有這麼多,平均一人分到八小條,好抵食呢!䈑筍女朋友好愛吃。因為只要滾長一點時間,䈑筍就會滑滑的,還吸收了好多雞湯的精華,特別鮮甜。鯇魚也是女朋友點的。她說好有口感,不是滑口,而是有點鞋口的肉感,我則吃出鯇魚特有的油脂香味。這調味盤雖沒很多醬汁選擇,但特別要提及豉油是加熱的,真特別。湯真的很難忘,令人心癢癢的,要再回來喝。

看!這就是我們的椰子雞,讓女朋友也滋補一下

用了三黃雞吧?雞煲滾了好一陣子也可以保持肉質香滑!
值得讚餐廳的有兩點:
1. 湯底豐富,有多種菇菌類如竹笙,雲耳,本菇,蟲草花
2. 加的湯也是椰子湯,保持椰香

竹笙

因女朋友喜歡吃,也就加了一份
只是$38就有這麼多,平均一人分到八小條,好抵食呢!

䈑筍

鯇魚

湯真的很難忘,令人心癢癢的,要再回來喝。
2018-07-29 72 浏览
由細到大好鍾意飲湯,所以成日都想發掘一啲餐廳係有提供真材實料嘅湯底。頭啖湯就係其中一間。頭啖湯位於天后,喺地鐵站出後都要行一段距離先到,位置有點偏僻,但試好野,行遠啲都無問題!當日我叫咗個蟲草花雞湯藥膳米線,湯底和配料極度足料,有蟲草花、雞、紅棗、杞子和菜等等,我另外再加左肥牛同埋竹笙。湯底味濃,絕對唔係味精湯,好味到我飲晒成碗湯底。而其他配料中規中矩,始終呢度嘅賣點係佢嘅湯底。不過由於我夜晚去到,餐廳其實主力係做火鍋生意,會比較忙,我碗米線上枱時其實我嫌個湯底不夠熱,始終飲湯係中意佢嗰種熱騰騰嘅感覺。佢哋嘅湯實在太好味,之後我忍唔住叫咗佢哋嘅燉湯,燉湯係中藥藥材湯,有蟲草花、淮山和杞子等等。燉湯味道清甜,亦十分足料,似屋企煲嘅湯,值得一飲!

2018-07-28 41 浏览
今晚去左呢間食飯叫頭啖湯,又平又好食。我地冇打邊爐,因為去到都有少少晏太肚餓了,每人點了碗嚟食,我點了豆腐蕃茄濃湯米線加了鮮冬菇肥牛同 韭菜餃,而朋友就點了椰子雞湯泡飯,加了鮮冬菇腩肉同白魚蛋。等左一陣就食得啦,好大碗食到勁飽,先講我的蕃茄米線,果然好濃好正丫,喜歡蕃茄嘅朋友一定好喜歡,米線軟硬適中,鮮冬菇索晒d湯底好好味,肥牛同韭菜餃都好好食,整碗都好好味。朋友嘅椰子雞湯都好正,雞好滑,湯底椰子味香濃,奶白色嘅湯底,好吸引,白魚蛋好彈牙,而腩肉肥瘦適中,好食。飲品方面都好多選擇,我朋友點了水果茶,我點了鮮橙汁,價錢都係好平仲好大杯,橙汁係一榨咁上,可以有4杯咁多,才$48,好抵飲,水果茶好多水果,都勁大杯,都係$33咋,見到佢嘅燉湯都勁吸引,先$28,每日不同,限100個,下次一定要早點嚟試下。整體都好滿意,又平又好食,環境都不錯,地方大又有電視,服務都好好,店員好nice,會再嚟食,值得推介。
今晚去左呢間食飯叫頭啖湯,又平又好食。

2018-07-26 281 浏览
香港人喜歡吃火鍋已成習慣, 開冷氣吃火鍋滋味特別,而家火鍋店開到成行成市,所以湯底特別要求和講究又要健康有特色。 昨夜去左中央圖書館睇書,之後約左朋友去天后睌飯, 天后一帶開了很多小店,聽朋友介紹有一間個名好特別,叫頭啖湯,係一間火煱小店,一於試吓,時間尚早我們第一台,真正嘗到頭啖湯, 店長好客氣又有耐性,服務非常周到,安排坐在寬闊的卡座,放下餐牌詳細解釋,特別推介店舖皇牌滋潤椰子雞煲, 混醬配料簡簡單單,一大湖豉油就非常特別, 熱的豉油不濃不淡,配合醬料特別出色餐牌種類特別多, 最後當然選擇滋潤椰子雞煲, 叫了兩杯乳酸梳打特飲, 潤喉兼開胃。好戲在後頭,雞煲到半隻切件, 擺設齊齊整整,有竹笙 杞子 黑木耳 蟲草花等湯料,店主解釋十分詳盡,火鍋湯底淆了三小時,再用上印度的原個椰子, 特別清甜滋潤, 雞件十分嫩滑, 果然是別出心裁的湯底, 吃完雞件已經半飽當然要試下其他配料, 店主再推介安格斯牛小排, 肉質非常嫩滑,薄切也有口感, 再加埋稻庭烏冬就非常絕配。朋友喜歡吃丸類,叫了龍蝦丸和水餃,店主推介芝心包大大粒有口感,配合椰子湯特別美味, 湯滾之後睇見流口水已經好飽,唔可以再叫其他嘢啦,

朋友喜歡吃丸類,叫了龍蝦丸和水餃,店主推介芝心包
大大粒有口感,配合椰子湯特別美味, 湯滾之後睇見流口水

已經好飽,唔可以再叫其他嘢啦, 唯有下次再試

滋潤椰子雞煲

埋單都係五百鬆啲十分抵吃
2018-07-25
滋潤椰子雞煲
2018-07-23 493 浏览
Blue Monday又來了,為了緩解心情,決定晚餐大吃一頓所以就來吃火鍋啦!因為還有一點點不舒服,所以今天就不點辣的了,養生點叫了個滋潤椰子雞煲(半隻雞,$128)材料還蠻多的,除了半隻雞還有大蔥,蟲草花,菇,木耳,海底椰和竹笙等等。竹笙很爽口,吸附了湯汁很好吃。因為平日人不是很多,所以跟老闆聊了下,湯底用的是印度椰子,所以吃之前可以喝上一碗,但是加了牛肉等材料之後就不要喝了,因為混了血水,味道會不好呢。老闆還提醒我們喝之前可以先把雞油撇了。我就覺得呢湯底剛開始的椰子味是有的,但並不算十分濃郁,但是後面越吃越香,味道正合適。廣島蠔($35/2隻)蠔千萬不要煮太久,看起來圓嘟嘟的,吃起來也很滑。牛肩肉(小,$98)牛肩肉和蠔一樣都不可以煮太久,顏色變了就要馬上撈起來,嫩度還行,但是肉香搭夠。安格斯牛丸($42)很彈牙,而且很香,不是香料的香,而是肉香,大愛!而且牛丸裡還有切碎的牛筋(?)增加咬口,十分加分!牛柏葉($48)這是火鍋必點啊,彈牙,不錯。雙拼蚌($108)裡面是桂花蚌和珊瑚蚌,都是爽口彈牙類型的海鮮,吃上去沒什麼異味,一口接一口,很快就沒了。蔬菜拼盤($58)蔬菜有三種,生
所以就來吃火鍋啦!

廣島蠔($35/2隻)
蠔千萬不要煮太久,看起來圓嘟嘟的,吃起來也很滑。

牛肩肉(小,$98)

安格斯牛丸($42)

牛柏葉($48)
這是火鍋必點啊,彈牙,不錯。

雙拼蚌($108)

蔬菜拼盤($58)
蔬菜有三種,生菜,娃娃菜和小棠菜,總類不多,份量很足,上面還有四顆大大的新鮮冬菇。

檸檬柚子梳打($22)
凍檸茶($18)
檸檬柚子梳打的味道和材料都很足,不會水水的,吃火鍋就是要汽水才夠味。
凍檸茶是比較少甜的,但不會苦澀,不錯。

兩個人吃了$612,小貴,但是很飽了。
2018-07-23
  • 安格斯牛丸
2018-07-16 51 浏览
從天后地鐵站到店,大概要走十分鐘。見威非路道的街牌後轉左就到達。初次嘗試椰子雞煲,湯底有蟲草花、杞子、大葱、、菇、木耳,湯色偏白,雞預先切件,亦沒有預先煮熟,待開火後慢慢燉煮煲出雞味。椰子湯的第一啖清甜好喝,配上雞件,帶出雞的濃郁味。隨著時間過去,煲出左雞油後減卻了椰子湯既清甜味,但雞依然夠滑,食得好滋味。佢既湯幾好,下次想試燉湯、米線。待應見到湯就黎無,會主動幫你加湯而不是加水,不錯。響鈴一般。
從天后地鐵站到店,大概要走十分鐘。
見威非路道的街牌後轉左就到達。
椰子湯的第一啖清甜好喝,配上雞件,帶出雞的濃郁味。

佢既湯幾好,下次想試燉湯、米線。

待應見到湯就黎無,會主動幫你加湯而不是加水,不錯。

響鈴一般。
2018-07-14 1003 浏览
打邊爐通常俾人感覺都係熱氣既,但其實唔一定咖 今晚就食左個好滋潤既椰子雞煲湯底有四款選擇,我地就想養生啲,所以揀左椰子雞煲上煲時已經聞到濃烈既椰子味,店員細心教我地點樣搞個煲。水滾後未食得咖,要先將啲雞件反一反,然後再等水滾後5分鐘。呢個時候,會見到好多黃油喺面,係雞油黎既,店員會幫我地𢳂起晒啲油,我地坐定定等得首先,一定要飲個湯先,係真係好似住家湯咁,勁香椰子味 湯內除左有滑嘟嘟既雞件,仲會有新鮮椰子肉、菇菌同埋竹笙。食食下完全唔記得我地係打邊爐,食晒個煲咁滯去到差不多,店員就會加湯,係加返椰子雞湯咖西班牙黑豚肉片夠晒爽滑,一啲都唔靭,吸埋椰子雞湯味,正墨魚滑係竹桶上既,墨魚味好濃桂花蚌份量超多 勁抵食,好有咬口,好味雜菜拼盤有幾款唔同種類既菜同粟米,索晒椰子雞湯勁鮮甜水果茶打邊爐一定要飲凍野,水果茶好足料,解渴一流
打邊爐通常俾人感覺都係熱氣既,但其實唔一定咖
今晚就食左個好滋潤既椰子雞煲

湯底有四款選擇,我地就想養生啲,所以揀左椰子雞煲

椰子雞煲

首先,一定要飲個湯先,係真係好似住家湯咁,勁香椰子味

去到差不多,店員就會加湯,係加返椰子雞湯咖

西班牙黑豚肉片
夠晒爽滑,一啲都唔靭,吸埋椰子雞湯味,正

墨魚滑
係竹桶上既,墨魚味好濃

桂花蚌
份量超多 勁抵食,好有咬口,好味

雜菜拼盤
有幾款唔同種類既菜同粟米,索晒椰子雞湯勁鮮甜

水果茶
打邊爐一定要飲凍野,水果茶好足料,解渴一流

2018-07-12
  • 椰子雞煲