2018-07-08 119 浏览
珍味百菌鍋好好飲,佢真係用不同的菇類去煮!我地都飲左幾碗先開始打邊爐。火鍋配料正正常常、不過不失,價錢都算不貴美國安格斯雪花牛肉普普通通,不夠牛味反而 西班牙黑豚肉好味啊!好鮮甜的肉質,令人食完想再食!丸類來說,三拼$88絕對係抵,而且啲丸都唔會好差,都新鮮既!總括來說,抵食,新鮮!不過位置有點遠,不近地鐵站巴士站,但為了支持小店來這間啦!-珍味百菌鍋$158-豆腐$28-芋絲$28-芝士竹輪$38-美國安格斯雪花牛肉$128-西班牙黑豚肉$98-三拼丸$88-柚子蜜$18-王老吉$16
珍味百菌鍋好好飲,佢真係用不同的菇類去煮!
我地都飲左幾碗先開始打邊爐。
火鍋配料正正常常、不過不失,價錢都算不貴
美國安格斯雪花牛肉普普通通,不夠牛味
反而 西班牙黑豚肉好味啊!
好鮮甜的肉質,令人食完想再食!
-珍味百菌鍋$158
-柚子蜜$18
-王老吉$16
珍味百菌鍋
豆腐、芋絲、芝士竹輪
三拼丸(魚腐、蟹子丸、黑椒牛丸)
珍味百菌鍋
豆腐、芋絲、芝士竹輪
三拼丸(魚腐、蟹子丸、黑椒牛丸)
西班牙黑豚肉
好難得過海食飯,「頭啖湯」,招牌就好大個啦,一入到去,咦?冇人既。坐低睇menu都有d怕怕,好怕間野好伏。煲有4個選擇,見佢既「珍味百菌煲」個賣相幾好,一於就佢啦❗️其他野食既選擇唔多,揀左幾樣最鍾意食既,加一款肉就算。-珍味百菌煲見到個煲果刻其實有d失望,個湯好似清水咁,點知一飲❗️好重既菇味呢😍雖然偏咸,但係好甜美😋而且菇類都好多,樣樣都好入味,煲到林左去食好正-美國安格斯雪花牛肉(小)一共有10片,雪花相當吸引💕輕輕綠一綠,一入口好濃既牛肉味,肉質軟熟,食過返尋味☺️-響鈴大條,香口-韮菜餃佢冇冰到出面好多雪,抵讚👍🏻好足料,裡面係滿滿既餡,充滿韮菜味,仲有汁係裡面,正💯-山根份量都唔少呢,幾驚佢得幾粒😲-墨魚滑細細粒既話,大概可以整到6粒既,味道不俗,不過唔夠滑🤔-菜式選擇真係唔多,但係份量都叫做可以接受,而且味道唔錯,尤其是安格斯牛肉,出人意表呢😋兩個人黎講,價錢可能偏貴,但係以過海餐廳黎講,算係咁,而且都食得飽既。
坐低睇menu都有d怕怕,好怕間野好伏。
其他野食既選擇唔多,揀左幾樣最鍾意食既,加一款肉就算。

珍味百菌煲
響鈴
大條,香口

韮菜餃
山根
份量都唔少呢,幾驚佢得幾粒😲

細細粒既話,大概可以整到6粒既,味道不俗,不過唔夠滑🤔
2018-07-08 58 浏览
選了滋潤椰子雞煲 ($128/半隻雞), 湯呈奶白色, 用料係新鮮黃油雞,無雪藏味肉質滑等個煲滾起左之後,有陣陣椰子香味撲鼻, 撇去雞油後, 可以喝頭啖湯湯美味清甜, 除黃油雞之外還有竹笙、杞子、黑木耳、蟲草花等湯料,非常高質另外點了牛肩胛、雙拼桂花蚌+珊瑚蚌、水餃、羽衣甘藍牛肩胛肉質鮮嫩且牛味濃厚, 又唔會韌。羽衣甘籃好少地方有, 我第一次用羽衣甘藍打邊爐, 放落去可以吸收更多湯, 配椰子雞煲一流, 好味道。水餃唔係手包,係冷藏餃子,所以味道有點似灣仔碼頭

另外點了牛肩胛、雙拼桂花蚌+珊瑚蚌、水餃、羽衣甘藍

2018-07-04 64 浏览
話說我一直好想試椰子雞煲 search完發覺呢間頭啖湯好似唔錯 即刻約朋友黎試下醬料可以自己調製湯底有四款可選 我地梗係揀椰子雞煲 因為仲會叫其他配料 所以我地揀咗半隻 估唔到半隻份量都咁多 兩個人食fit晒 除咗雞肉同椰子仲有好多其他配料 例如竹笙、菇、雲耳、大葱、杞子等 好豐富!店員教落滾咗之後 要隔一隔啲雞油 再飲啖頭啖湯 飲落真係感覺特別滋潤 同埋好香椰香 之後再食舊雞肉 好有鮮味同非常嫩滑 成個湯底真係誠意十足!打邊爐點可以唔食牛 我地叫咗牛肩胛(小)同美國肥牛 牛肩胛真係好有驚喜 勁重牛味 不嬲都中意食重牛味既牛 呢度既牛肩胛真係岩晒我心水 比較之下 美國肥牛就較為遜色朋友指明想食蚌 一於滿足佢既願望 叫咗桂花蚌同珊瑚蚌雙拼 兩款都非常唔錯 好爽口另外 我地仲叫咗墨魚滑 爽口彈牙夠晒正蔬菜拼盤都幾大盤 有娃娃菜、生菜、小棠菜同粟米等 食物高質 店員服務周到 有機會會再黎試下其他先!

醬料可以自己調製

另外 我地仲叫咗墨魚滑 爽口彈牙夠晒正

蔬菜拼盤都幾大盤 有娃娃菜、生菜、小棠菜同粟米等

食物高質 店員服務周到 有機會會再黎試下其他先!
2018-07-04 48 浏览
頭啖湯都算係一間比較深藏不露既餐廳,看似簡約但就充滿驚喜,價錢親民唔貴,材料新鮮,而且我係沖住佢頭啖湯哩個名黎,唔知湯底有幾正呢? 其實 打邊爐湯底真係精髓,湯底好加哂分。滋潤椰子雞煲(半雞)講真比起出面既火鍋,哩到既湯底真係足料好多,而出面大多數都係得個湯一d料都冇,但哩到既見到都莫名其妙地開心左出黎,而且當湯底開始滾時,有陣陣椰子香味撲鼻而來,雖然佢哩到唔係用椰水做底而係已經煲好既椰子雞湯,但係都係好清甜,而且雞係好嫩,很不錯喔~ 而材料真係要讚讚,所有材料都十分之新鮮,絕對唔係HEA你,而且價錢合理,有安格斯肥牛、珊瑚蚌同桂花蚌、蝦滑、芝士竹輪,而且竟然仲有雨衣金蘭,我order左好多菜,因為D菜吸收哂湯既雞油同精華,好甜真係食唔停。 每一樣材料我都好鐘意而且仲有大大杯乳酸飲品,同埋招牌原盅燉湯,真係大滿足~好想食埋個麵包蟹鮮茄鍋呀!!

而且仲有大大杯乳酸飲品,同埋招牌原盅燉湯,真係大滿足~

好想食埋個麵包蟹鮮茄鍋呀!!
2018-06-27 311 浏览
朋友見我呢排成日OT,今日話帶我食好野飲靚湯,我就最重視湯水,感覺靚嘅老火湯比其他菜肴更重要! 初初以為帶我去邊度食中菜,估唔到原來係去我至愛嘅打邊爐,唔通打邊爈仲會送靚湯飲?約咗朋友係天后地鐡站等,行一陣就到,餐廳位於天后同炮台山交界,雖然地方唔算好大,但勝在座位寬闊,坐得舒服。一入到餐廳,店員亦好friendly介紹俾我地聽佢地嘅招牌湯底,全部都係不加味精嘅住家靚湯,有滋潤椰子雞煲,重慶麻辣雞煲,鮮茄麵包蟹煲,滋味百菌煲。今日講明要補補元氣,咁就叫個滋潤椰子雞煲。有人說吃雞容易上火,但是加上椰子清涼,可以在補身的同時避免太上火,還有美容作用。一上枱已經聞到好香嘅椰子味,當中仲有好多配料,例如竹笙、雲耳、杞子、椰肉、秀珍菇等, 超級豐富!!第一次用鮮熬嘅靚湯做火鍋湯底,未開始之前梗係要飲返兩三碗先啦,湯底鮮甜細緻,椰香味很突出。湯底$128有半隻雞,份量足夠2-3人吃,雞肉吸收湯底精華,就算沒有加入額外的味精及調味料,雞肉本身的鮮嫩、鮮味已好食到停唔到口!較特別的我們叫了牛肩胛,肉質有彈性,豐有口感和牛味濃厚。西班牙黑豚肉片與椰青湯底的清甜非常合拍,肉質鬆軟,沒有太多脂肪。朋友唔食豬

較特別的我們叫了牛肩胛,肉質有彈性,豐有口感和牛味濃厚。
牛肩胛(小)

西班牙黑豚肉片與椰青湯底的清甜非常合拍,肉質鬆軟,沒有太多脂肪。朋友唔食豬,自己KO一碟冇難度!

竹笙
雙拼桂花蚌和珊瑚蚌

呢度午市套餐飯加湯都喺$40-50左右!湯飯也非常足料,最衰我公司唔係附近,如果唔係日日都有靚湯飲,真係

牛肩胛(小)
竹笙
雙拼桂花蚌和珊瑚蚌
  • 西班牙黑毛豬
  • 牛肩胛
2018-06-27 157 浏览
去過天后搵食,原來再行過D有呢間新既打邊爐,叫得‘’頭啖湯‘’應該飲得下,呢度格局似食小菜,有卡位,鋪位不算大。呢度湯底有4款:百菌鍋、椰子雞煲、重慶麻辣雞煲、麵包蟹鮮茄鍋,最吸引既係麵包蟹鮮茄鍋,話曬有隻蟹!不過我地只係兩個人,都係試椰子雞煲(半隻)好喇!呢個椰子雞煲好多料,湯呈奶白色,除左雜菌、雲耳之外,仲有半隻新鮮雞。等十分鐘唔使滾起食得雞喇!果然新鮮雞,無雪藏味肉質滑,係黃油雞!至於湯底,一舊椰子都搵唔到係煲入面,但係椰味十分香濃!呢種椰子香唔係屋企煲椰子雞湯既味,仲要更清甜更鮮甜!堅正!即使再加湯都絕對唔會溝淡個湯,椰子既味食到最後都咁濃!好正呀!👍🏻喪飲左好多碗先肯收手!火鍋料叫左白魚蛋、雙拼桂花蚌+珊瑚蚌、墨魚滑、西班牙黑豚肉片、水餃、羽衣甘藍。潮州白魚蛋好食,彈牙得黎無咁假,有魚味!而桂花蚌珊瑚蚌熟左之後縮到好細舊,今日突然想食下,勝在有雙拼可以試多樣!而墨魚滑就好好食,手打既有墨魚味,自己刮下刮下都有唔少!水餃唔係手包,係冷藏餃子,所以味道就好似灣仔碼頭果D咁樣,味道正常,如果人手包會更好食。而黑豚肉片就非常之得!肉質嫩滑無渣!非常清爽唔肥膩!唔係間間既黑豚肉片都有呢

椰子雞煲(半隻)

白魚蛋、墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌

墨魚滑

而黑豚肉片就非常之得!肉質嫩滑無渣!非常清爽唔肥膩!唔係間間既黑豚肉片都有呢個水準!算係近期試過覺得肉味最甜最滑既!羽衣甘籃就好少地方有,自己都好少接觸,只係知佢有好高營養價值,係super food,口感都幾唔錯,容易入口唔會有草青味~可以一試!

羽衣甘藍

飲品叫左綜合水果茶,好大杯好抵飲!味道仲要好味!裡面有好多唔同款既水果,好清新,最啱打邊爐唔使叫咁多杯飲品!

水果茶

除左推介黑豚肉片、羽衣甘籃、白魚蛋同埋綜合水果茶之外,其實最重要果樣係椰子雞煲!嫩滑既雞肉配搭下,椰子湯底真係好好好好好味!忍唔住問左究竟點解無椰子肉係煲入面但咁香椰子味,原來師傅用左3種不同既椰子加豬骨熬幾粒鐘熬左個湯底先,唔怪得咁濃!就算之後不停加湯都保持咁濃味!因為加湯就係加椰子豬骨湯!所以絕對推介椰子雞煲!當然雞都好好食!兩者結合將味道昇華😍唔使上深圳試啦其實~
椰子雞煲(半隻)
白魚蛋、墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌
羽衣甘藍
水果茶
  • 白魚蛋
2018-06-26 44 浏览
每次同呢位朋友食飯,都會揀係天后,因為呢度竟然有車返到我地屋企樓下(兩個都住係古怪地方🤪)而今次,留意到openrice訂枱有折扣,就揀左呢度二人食個火鍋喇!預先訂左枱,一去到就唔洗排隊!兩個人坐都有卡位,私人空間十足!坐得舒服。環境都整齊乾淨!一入店門,就聞到好大陣嘅椰子味。所以一坐位就揀左個椰子雞煲。叫左半隻雞,份量十足!椰子味好香!上鍋時係生雞,就唔怕原本熟左,怕食唔切唔雞肉會老曬。愛海鮮嘅我地,重叫左美國筒蠔,好大隻,肉好厚!重叫左雙拼蚌,都幾新鮮☺️再叫左店員推薦嘅牛肩胛,店員推薦時説比較有口感同重牛味。事後友人重叫左炸魚皮,好香脆,一啲油益味都無!唔夠飽再叫多個日本udon! 佢係幼身個種。火鍋最後再放落去煲,吸收曬啲雞湯精華,好味道🤓飲品就叫左個水果茶,入面放左多種生果。配火鍋一流!怕甜嘅朋友就要預先要求小甜!33蚊大大杯!整體感覺不錯!無論環境,價錢到食物質素都好👍🏻👍🏻

預先訂左枱,一去到就唔洗排隊!
兩個人坐都有卡位,私人空間十足!坐得舒服。環境都整齊乾淨!

一入店門,就聞到好大陣嘅椰子味。所以一坐位就揀左個椰子雞煲

愛海鮮嘅我地,重叫左美國筒蠔,好大隻,肉好厚!
重叫左雙拼蚌,都幾新鮮☺️

再叫左店員推薦嘅牛肩胛,店員推薦時説比較有口感同重牛味。

事後友人重叫左炸魚皮,好香脆,一啲油益味都無!

整體感覺不錯!無論環境,價錢到食物質素都好👍🏻👍🏻
2018-06-26 142 浏览
星期五晚放工就去天后搵好野食~~見到呢間小店新開,打邊爐都好喎~~《頭啖湯》,俾佢個名吸引住,心諗係咪真係咁正先!一於就食你啦~幾個鍋都好吸引~~原來仲有湯飯同米線食~聽到隔離枱話《滋潤椰子雞煲》好正,咁我哋都試下!一問店員之下知道佢哋個湯底煲足3個鐘,點知一開蓋眼見超多料,嘩嘩嘩~~~除咗雞之外,仲有蟲草花、杞子、靈芝菇、黑木耳、海底椰、紅棗、竹笙、大葱等等嘅材料!越滾越濃,啖湯真係好甜呀!!!用呢個湯底嚟打邊爐灼《牛肩胛》,好味到暈~~~雖然牛味唔係好濃,但係都不錯!因為個湯底都好多料,兩個人都唔駛再點太多野食!豬腩肉夠爽口,唔算太肥!丸類就普通貨,無咩特別,但份量都唔少嘅。再飲返杯《綜合水果茶》,味道清新,簡直消暑解渴,大滿足!!整體來說,環境舒服,周圍都幾乾淨,而且店員有禮,有問有答,又夠主動,今時今日已經好少有咁嘅服務!值得一贊👍🏻👍🏻👍🏻
星期五晚放工就去天后搵好野食~~

見到呢間小店新開,打邊爐都好喎~~

幾個鍋都好吸引~~

原來仲有湯飯同米線食~

聽到隔離枱話《滋潤椰子雞煲》好正,咁我哋都試下!

滋潤椰子雞煲

越滾越濃,啖湯真係好甜呀!!!

牛肩胛

因為個湯底都好多料,兩個人都唔駛再點太多野食!
豬腩肉夠爽口,唔算太肥!
腩肉片

丸類就普通貨,無咩特別,但份量都唔少嘅。

再飲返杯《綜合水果茶》,味道清新,簡直消暑解渴,大滿足!!
綜合水果茶

牛肩胛
綜合水果茶
2018-06-23 882 浏览
這家的店名還滿有趣,就字面的解釋來說就是第一口湯吧遠離了餐廳多的清風街~距離地鐵站也稍微遠了一點,但來的這晚是滿座的耶晚市主打的是火鍋,但看到餐牌上仍有幾款泡飯、米線可選不過既然來到當然是選"主打" ,而且這裡的湯底不單止可用來打邊爐也能吃喔  (´・ω・`)先選了 - 滋潤椰子雞煲 ($128/半隻雞)待湯滾起先盛一碗湯來喝!椰香和雞的味道恰到好處,喝起來美味清甜這半隻雞有預先切件,吃的話很方便~而且亦沒吃到有碎骨肉質很軟嫩,雞皮是脆身的!除此之外還有竹笙、杞子、黑木耳、蟲草花等湯料 (・∀・)醬料可以自己混,不過能選擇的配料不多就是喔(*→ω←) 但其實本身湯底已經很夠味,不沾醬吃也沒太大問題吃火鍋的話當然要吃牛 ~ 牛肩胛 ($98/小)肉質鮮嫩且具彈性,牛味也很濃厚!鮮蝦滑 ($88) - 這個很黏,有點難處理 (つД`)吃起來口感彈牙,還鮮味十足的喔丸類單點的話是$38 一款~雙拼 ($68) ~ 點了芝士丸和墨魚丸雜菜拼盤 ($58) - 菜不會太大的一棵,吃起來較為方便!菜蜜 ($16/熱) - 平時吃火鍋都是酸梅湯或者汽水,見到有這個就點了這些份量~兩個人吃還滿飽的呢
這家的店名還滿有趣,就字面的解釋來說就是第一口湯吧
晚市主打的是火鍋,但看到餐牌上仍有幾款泡飯、米線可選

先選了 - 滋潤椰子雞煲 ($128/半隻雞)
這半隻雞有預先切件,吃的話很方便~而且亦沒吃到有碎骨

滋潤椰子雞煲 (半隻雞)

醬料可以自己混,不過能選擇的配料不多就是喔

火鍋的話當然要吃牛 ~ 牛肩胛 ($98/小)
肉質鮮嫩且具彈性,牛味也很濃厚!
牛肩胛 (小)

鮮蝦滑 ($88) - 這個很黏,有點難處理 (つД`)
吃起來口感彈牙,還鮮味十足的喔
鮮蝦滑
雜菜拼盤

這些份量~兩個人吃還滿飽的呢 (・ω・。)
菜蜜 (熱)
2018-06-14
滋潤椰子雞煲 (半隻雞)
牛肩胛 (小)
鮮蝦滑
2018-06-19 37 浏览
今晚唔想食重口味雞煲😋叫左滋潤椰子雞煲試試🐔開蓋望望👀每款食材靚靚咁擺放😆賣相唔錯材料有雞、蘿蔔、蟲草花、竹笙、大蔥💁🏻‍♀️店員溫馨提示我地隻雞係生🙌🏻等滾起後2分鐘後可食用🥢滾起啦🥣熱辣辣試啖湯先好清甜🥥好濃郁嘅椰子香雞件都嫩架😋無雪味食完雞🥘叫加湯打邊爐用原本嘅湯底加👏🏻保留原味✌🏻不另收費用小妹唔中意太多肥膏嘅肥牛😝牛肩胛岩哂🐮多多肉🥩小小肥每塊切得幾厚身🔪牛味濃唔洗講😙肉質較實重點唔算貴🤑份量又多食完一碟再叫多碟😂兩碟大😜因為太好味叫杯水果茶清清喉嚨🍹超大杯喔🤗可以兩個人share係好飲嘅😌但叫左小甜一樣咁甜😕叫左店員比水溝淡D😅哈哈
今晚唔想食重口味雞煲😋
叫左滋潤椰子雞煲試試🐔
開蓋望望👀每款食材靚靚咁擺放😆賣相唔錯
材料有雞、蘿蔔、蟲草花、竹笙、大蔥💁🏻‍♀️
店員溫馨提示我地隻雞係生🙌🏻

係好飲嘅😌
但叫左小甜一樣咁甜😕
叫左店員比水溝淡D😅哈哈
2018-06-18 42 浏览
湯底方面 , 選了滋潤的椰子雞煲 未開蓋已聞到香味, 材料十分豐富, 有黑木耳, 蟲草花 ,竹笙 杞子,當然還有很多椰子和雞,先喝幾口湯,感覺十分滋潤!完全無添加味精,食完都吾會覺得好熱氣! 岩哂口痕又熱氣想食邊壚既人就極力推薦椰子雞煲!!不過見到湯底選擇吾多,比較岩注重健康養生既朋友們打邊爐當然不少得手打墨魚滑和蝦滑, 師父即時新鮮制作。 食落 口感一流。 個人比較喜歡墨魚滑爽囗的口感, 買下去卜卜聲的,過癮! 蝦肉整得吾好會散同軟,哩個整得岩岩好 好彈形鮮甜!吾會混埋d肥豬肉偷工減料!芝士竹輪係我次次邊壚既必點,哩個都幾有驚喜!芝士味濃,絕對岩哂我呢啲芝士怪!中間夾住芝士,一啖咬落去芝士就會爆晒出嚟,一唔小心就會燙親個咀。要小心!打邊爐又點少得肥牛呢, 點左美國肥牛,唔會好肥,牛味都幾重,唔錯配埋佢d野飲都幾大杯! 鮮柞燈汁可以兩個人share! 成件事好健康❤️❤️

不過見到湯底選擇吾多,比較岩注重健康養生既朋友們

2018-06-15
2018-06-18 41 浏览
喜歡四圍鑽搵好西的我今次又有新Target就係哩間 上次搵路學野經過 ge 新註火鍋店 - 頭啖湯哩到ge 都幾偏僻,我喺附近住都係第一次泥呢頭吸引到我入泥ge 正正就係佢ge 店名:頭啖湯湯底係火鍋之魂,用頭啖湯命名睇泥店家對自己湯底非常有自信喎呢到主打四款湯底,唔做其他滋潤椰子雞、重慶麻辣雞、珍味百菌鍋、蕃茄麵包蟹原本想試椰子雞, 但係又聞到百菌鍋好香菇味, 加上呢排唔食得辣住, 就揀左百菌鍋試一試先~配料有比較常見既各式肉類, 菇, 丸同各種蔬菜~比較特別既係想試下其它湯底既仲可以淨叫一碗米線或者泡飯一試~ 幾新奇醬料應有既都有~滿足到我既豉油+炸蒜+蔥花+少少少少辣椒湯底諗完配料叫完就上到~除左有好多種菇外仲有杞子, 清香撲鼻首先黎既係大既牛肩胛~都真係幾大碟~唔錯唔錯最鍾意叫牛既呢個部份係鍾意佢冇咁多脂肪, 但係又唔會韌, 有牛味~到煲滾果陣已經上埋另外兩碟配料~韭菜餃一碟八件(其中兩件已經入左爐入面)~菜新鮮, 肉足夠, 配搭起黎幾好食~丸我地要左三拼~分別係墨丸~魚腐同蟹籽丸墨丸幾鮮~好足料~食落每粒彈牙+好似八爪魚丸咁有肉粒係入面~魚腐似魚蛋粉鋪既~本身有胡椒調左味~幾
喜歡四圍鑽搵好西的我今次又有新Target
就係哩間 上次搵路學野經過 ge 新註火鍋店 - 頭啖湯

哩到ge 都幾偏僻,我喺附近住都係第一次泥呢頭

吸引到我入泥ge 正正就係佢ge 店名:頭啖湯

湯底係火鍋之魂,用頭啖湯命名睇泥店家對自己湯底非常有自信喎

呢到主打四款湯底,唔做其他

滋潤椰子雞、重慶麻辣雞、珍味百菌鍋、蕃茄麵包蟹

配料有比較常見既各式肉類, 菇, 丸同各種蔬菜~

醬料應有既都有~滿足到我既豉油+炸蒜+蔥花+少少少少辣椒

首先黎既係大既牛肩胛~都真係幾大碟~唔錯唔錯

到煲滾果陣已經上埋另外兩碟配料~
韭菜餃一碟八件(其中兩件已經入左爐入面)~
菜新鮮, 肉足夠, 配搭起黎幾好食~

丸我地要左三拼~
分別係墨丸~魚腐同蟹籽丸

魚腐似魚蛋粉鋪既~本身有胡椒調左味~幾正
蟹籽丸比一般街市買既好~冇腥味, 彈牙~

去得邊爐, 當然唔少得啤酒~
男人叫左支藍妹~

最後係少見有得叫既羽衣甘藍~
微苦, 係健康既味道~

最後打完個邊爐湯底仲係好清呢~

順帶一提, 呢間鋪仲有參與長者免費派飯~真係值得一讚

2018-06-15 650 浏览
As well as having a good hotpot, I was impressed that this place puts safety first.The electric stoves are not plugged until the customer arrives so that people won't accidentally get burnt if they put their hands on it.They use ceramic pots instead of metal because it is also for safety as you won't burn yourself if you touch the sides.Only the bottom is hot.Anyway, started off with the fruit tea which was fruity without being too sweet.Since this place specializes in soup, tried the soup which
Only the bottom is hot.

Since this place specializes in soup, tried the soup which was nourishing and not that oily.
For the hotpot broth, had the coconut chicken which comes with bamboo piths and other goodies.
It was really good that they told us what was included in the pot so we didn't order double.
The best item for me was the Kale because not many places have it as an option for hotpot and when Kale is cooked, the texture is soft and the frilly edges of the kale hangs more broth to it.
The crispy fish skins were tasty without any rancidness so I had it with rice which was so good and filling as I have to have rice/noodles or I won't be full.
For meats, had the American beef which I didn't eat but here is the picture for it.
2018-06-13 48 浏览
之前經過附近, 見到有麵包蟹火鍋食,好似好新鮮,,一直想過黎試,今日終於帶左男朋友過黎食。餐廳環境幾舒服, 有幾枱卡位, 坐得比較有私隱。野食方面, 有四款湯底揀, 我地當然揀左麵包蟹蕃茄啦。而火鍋材料就散嗌既嘅,我地嗌左雪花牛肉, 美國桶蠔, 油墨菜同烏冬。當中推薦既係雪花牛肉, 脂肪分佈平均,肉味夠。推薦當然唔少得個麵包蟹,個蟹殼勁多蟹膏,超級鮮香,睇個樣都知屈機,個蕃茄湯原來好襯海鮮,蔬菜甜味同海鮮甜味都係哂到,男友食到停唔到。桶蠔好大件好肥美油墨茶夠新鮮,浸落蕃茄湯底好好味仲有, 要介紹既係呢杯果茶, 火鍋既時候係好想飲野解渴, 呢到竟然有我至我嘅台灣水果茶,呢杯果茶好多生果,而且都幾大杯, 兩個人share都仲得,好過個啲所謂台灣茶飲店多多聲。

餐廳環境幾舒服, 有幾枱卡位, 坐得比較有私隱。

當中推薦既係雪花牛肉, 脂肪分佈平均,肉味夠。

桶蠔好大件好肥美

油墨茶夠新鮮,浸落蕃茄湯底好好味