招聘中
$16,000-$21,000
月薪 (面议)
$21,000-$23,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2020-06-19 258 浏览
第一次同一班朋感覺聚會食野揀左呢度,首先環境都係非常舒適,加上職員都很體貼,每次進餐前佢都會附送一個信封比我哋放好口罩,枱同枱之間亦都有適當距離,令食客既我都好有安全感,最中意食佢地個芒果糯米飯,芒果又新鮮,淋埋椰汁落去簡直完美~食物上枱速度都非常快,職員態度都好親切,每次帶朋友上去食完,朋友都會讚口不絕,係必定幫襯既黃店之一。
芒果糯米飯
串燒拼盤
軟殼蟹沙律
2020-05-28
芒果糯米飯
串燒拼盤
軟殼蟹沙律
2020-06-19 127 浏览
咁既價錢咁既食物質數都咁多好評實在令人費解,環境根本就無講到咁靚同舒服,又唔好坐枱與枱之間又逼又嘈!只係啲野食堆砌得可以影相呃吓人,泰國野其實好難會難食得去邊,呢間都算係萬中無一!啲野食又唔熱!重點係服務態度差會俾壓力趕人走,限時食野唔係得佢呢間但响有吉枱既情況下俾壓力趕人走都係第一次
2020-06-18 188 浏览
10/5/2020母親節,同母親去食泰菜,又去咗食青花 (仍然係早食有優惠,反正有_ _ 就有危險,所以早食完回家仲好)今次仍然有食小食併盤:有魚餅,雞鎚,蔗蝦,魚肉條,豬頸肉。全部都好夠味,香口👏👏豬頸肉:呢個我嚟過3次都必叫,就係因為併盤內有,覺得好食而獨立再叫。香口,厚薄適中,正。串燒:3串牛、3串雞,全部燒得剛剛好,好咪。冬陰功湯(小):有辣又有酸味,正路的冬陰功湯。小的大約有5碗。冬陰炸雞翼:呢個雞翼好辣,辣到我標眼水😜😜不過味道係好味嘅。金不換卜卜蜆:蜆肉好大粒,都幾好食,不過d’醬料‘多得滯,好’傑‘。飲品:蝶豆花青檸:冇乜特別味道冬陰梳打:細佬話唔辣(面頭有兩三隻辣椒),但係好甜好似藥水味。有氣青檸梳打:最正路嘅泰式飲品。我發現佢轉左Menu,所以冇咗我上次食嘅花生醬雪糕甜品,本來仲打算食佢個泰式奶茶甜品, 都冇得食。 由於今次上菜速度正常,所以我地1小時10分鐘內已經食完 (今次冇喺度食甜品)(用eatigo app 訂,半價, 飲品及套餐除外,限時90分鐘)
10/5/2020

串燒:3串牛、3串雞,全部燒得剛剛好,好咪。
飲品:
蝶豆花青檸:冇乜特別味道
有氣青檸梳打:最正路嘅泰式飲品。

2020-05-10
庆祝纪念
母亲节
  • 惹味拼盤
2020-06-14 236 浏览
今次到泰菜嘅 #tm黃店 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢一間都幾貼心 係你入座之前會比一個信封你裝口罩😷 -我哋嗌左一個二人套餐同埋一啲小食🍢🍢 最正係個燒豬頸肉 唔會燒得乾之餘仲保留到個肉汁 仲要大大塊 點埋個泰式醬汁食真係好正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-菠蘿🍍炒飯都唔曳 非常之足料 有勁多肉鬆同腰果仲有一嚿嚿切好咗嘅菠蘿🍍 三樣我都鍾意❤️-小食拼盤都好食 有好多唔同細細舊嘅嘢但係我唔知嗰啲叫咩😂😂😂 芝士條就正常 好快就凍拉唔到絲 而且好易膩 多人先好嗌呀🤣🤣🤣而重點係啲嘢食睇落去好似唔係好大份咁 但係我哋三個人食二人餐再加個小食已經係飽到食唔晒要打包走🤣🤣🤣 如果黎食個豬頸肉就一定要嗌 呢個真心正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 不過以泰式餐廳來講價錢就係偏貴啲-
今次到泰菜嘅 #tm黃店 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
呢一間都幾貼心 係你入座之前會比一個信封你裝口罩😷 -
2020-06-12 86 浏览
用左咁耐open rice第一次留負評,本來見到呢間泰國菜外觀幾好一心想試吓,一試令人難忘,真係令人失望的一間食店。呢間野食物差枱又小,未試過一張枱仔可以擺六碟菜加飲品,快上菜但啲野都唔熱,好似整好咗好耐,沙律唔好食,蒜蓉多士硬掘掘凍冰冰, 大蝦金邊粉隻大蝦都係微暖,感覺上普通嘅金邊粉仲好食,全間店啲侍應都冇禮貌,特別個經理冇禮貌亦都趕客走,呢個價錢同類野旺角大把,不值一試令人失望的一間食。我一定唔會再幫襯。
2020-06-12
庆祝纪念
生日
  • 沒有什麼好食
2020-06-10 228 浏览
2位食少少。2人份小食拼盤賣相普通但淡淡肉,配鮮辣椒魚露汁幾好。大蝦金邊粉有兩隻蝦,唔算好大,粉嘅味道普通。碟豆花椰奶好靚不過味道有點寡。碟豆花檸檬朋友話味道唔錯。個人覺得整體唔錯,server服務很好,係飯聚好地方。
2020-05-31
  • 惹味拼盤
2020-06-08 189 浏览
lunch hour 得1個鐘食飯,本身其實都明嘅,因為食飯時間多客。不過佢地係起大概坐左45分鐘之後先上到餸跟住expect我地係15分鐘之內食晒?d staff仲要好冇禮貌。完全唔享受,整係趕頭趕命咁食。至於個味道就普通啦,唔係話超特別超好食又唔可以話難食。辣味幾夠嘅,不過個人覺得俾得太多白飯,一個人食唔晒,有少少嘥😢同埋d飯餸唔夠熱,希望可以改善下~
打卡able泰國餐廳真的不多,重點是黃店!(提提大家平日也要早點到,因為未到7時也是已經超多人)蟹肉菠蘿花生沙律 $102店員說這款沙律會有點辣,確實是會辣!不過因為有酸酸清新的菠蘿,所以辣味會一點點被中和,花生碎加上鮮爽沙律菜口感大大提升~冬蔭炸雞翼 $82朋友強~烈推薦這款炸雞翼說就算怕辣都一定要吃,當看到賣相的時候我就知道原因了。雞翼炸得非常透徹,連裡面的油都完全逼出來,外皮不會很厚,可以吃到每一口都是滑嫩的雞肉,「香口」是最佳的形容詞,的確不吃辣的話撥走冬蔭粉辣度會大大調低,所以一定要吃!炒通菜 $78因為有足夠的鑊氣,所以通菜不掛油但有蒜和油香,每一條都很爽口,份量也不算少,想吃菜的話不妨考慮通菜。路邊星洲醬油肉碎炒老鼠粄 $116第一次吃老鼠粄感覺有點像吃銀針粉~雖然說是肉碎,但我覺得整碟老鼠粄都很碎,醬油味道存在,不算特別濃。泰式大蝦炒金邊粉 $138聽說最正宗的金邊粉會很甜,這碟金邊粉超多茄汁,令每條金邊粉都掛滿甜味,整體感覺不錯不會太膩,大蝦蝦肉不會很粉,私心如果多一點香辣會更好。鮮熱情果梳打 $42梳打超多熱情果肉,水果甜度十足,梳打的氣泡相比青檸會少一點,不過因為

蟹肉菠蘿花生沙律 $102

冬蔭炸雞翼 $82

炒通菜 $78

路邊星洲醬油肉碎炒老鼠粄 $116

泰式大蝦炒金邊粉 $138

鮮熱情果梳打 $42
蝶豆花椰子奶蓋

梳打超多熱情果肉,水果甜度十足,梳打的氣泡相比青檸會少一點,不過因為太多果肉,喝的時候會有點難

蝶豆花椰子奶蓋 $42
鮮熱情果梳打 蝶豆花椰子奶蓋

本來都有點擔心這款飲品會否過甜,喝過後發現剛剛好,椰子味很香濃,甜度也是微甜,因為其他菜式有點辣,喝這款飲品剛好可以中和辣度。
2020-06-04 276 浏览
朋友話想食泰國菜🐘 所以揀左呢間好啱影相打卡嘅餐廳✨ 環境闊落坐得都幾舒服,食物同服務就有啲失望😢 講左啲野食先🙌🏻-🍗天多尼烤雞。斑斕青咖喱🥘啲雞望落似叉燒,賣相還好嘅🤣 幾特別!味道就普普通通,連埋咖喱食有啲過鹹🤔 勝在份量足,兩個人share啱啱好👍🏻 配料好多,不過好多我都唔食🤪 例如秋葵同有啲一粒粒好似橄欖咁😂 青咖喱幾香同辣🔥 不過整體味道好普通,唔係太值個價錢☹️-評分:6.5/10價錢:$118(白飯+$15)-🥠油酥手抓薄餅🥘特登嗌黎點下咖喱食😋 點知唔係好夠咖喱🤣 一上枱熱辣辣新鮮炸起🔥 一mit開原來好似酥皮湯塊酥皮咁🤣 油香好重食完都幾有罪惡感🥺 不過係幾好味嘅😋 -評分:8/10價錢:$52-🥥 鮮熱情果梳打🍹呢杯真係好睇又好飲😚 下面有啲熱情果粒粒,所以一路飲會有野𡁻下🤣 甜度啱啱好同好refreshing,解辣一流🤪 呢度其他野飲賣相都好靚,下次再黎試下!😛-評分:8.5/10價錢:$36-至於服務方面就有待進步😪 同我地落單嘅侍應全程都黑面,所以有啲唔自在☹️ 同埋冇同我地覆單又送錯野食黎...🤨 希望可以再改善啦🙋🏼‍♀️ 📍青花旺角📍
🍗天多尼烤雞。斑斕青咖喱🥘
評分:6.5/10
價錢:$118(白飯+$15)
🥠油酥手抓薄餅🥘
評分:8/10
價錢:$52
🥥 鮮熱情果梳打🍹
評分:8.5/10
價錢:$36
📍青花旺角📍
2020-06-03 179 浏览
今日晏就同朋友去左The Forest 既青花食Lunch,咁岩哩個鐘數唔洗排隊,正!我地一人叫左一個Lunch Set,叫左一個秘制蔥香豬扒蛋飯,塊豬扒又原又大塊,成塊面咁大,肉質唔乾唔硬,配埋蔥香豉油汁好好食!蛋就係太陽蛋一隻,配菜仲有幾條秋葵!南洋黃咖喱牛肉飯,個咖喱汁係成個飯既重點。因為佢既咖喱好有咖喱味,但係又唔算好辣,仲帶少少椰香味。牛肉都炒得好香。

2020-05-31 295 浏览
生日飯梗係食黃店叫左個498二人餐再加d小食二人餐頭盤:~鹹蛋黃青木瓜沙律~惹味拼盤(加$20)主食:~泰式大蝦炒金邊粉(蝦好大隻,炒得夠乾身,食完一啖接一啖)~天多尼烤雞。班蘭青咖喱( 食辣BB班嘅我食唔到)伴菜~香草蒜蓉包~泰式肥豆兒醬炒白菜苗飯品~青檸梳打我地三個人所以再叫左~烤雞/和牛沙嗲串燒(肉有d硬,但個味唔錯)~油酥手抓薄餅(怕唔夠飽而叫,點知多得濟,不過都好色唔油膩)~泰國奶茶奶蓋珍珠(都幾正宗嘅泰式奶茶,茶味濃)我會為咗個金邊粉而想再去食多次
生日飯梗係食黃店
叫左個498二人餐再加d小食
二人餐
頭盤:
~鹹蛋黃青木瓜沙律
~惹味拼盤(加$20)
主食:
~泰式大蝦炒金邊粉(蝦好大隻,炒得夠乾身,食完一啖接一啖)
~天多尼烤雞。班蘭青咖喱( 食辣BB班嘅我食唔到)
伴菜
~香草蒜蓉包
~泰式肥豆兒醬炒白菜苗
飯品
~青檸梳打
我地三個人
所以再叫左
~烤雞/和牛沙嗲串燒(肉有d硬,但個味唔錯)
~泰國奶茶奶蓋珍珠(都幾正宗嘅泰式奶茶,茶味濃)
我會為咗個金邊粉而想再去食多次
2020-04-20
  • 泰式大蝦炒金邊粉
2020-05-31 194 浏览
這次用餐體驗已是今年三月的事,那時正值疫情在港傳播的高峰期。當時餐廳已為此準備了一系列的防疫措施,讓我作為食客感到非常放心,例如在進入餐廳前,先有職員為我們量度體溫,同時派發信封讓我們擺放好口罩,亦有我們準備好消毒搓手液以方便之後用手進食。在點餐時,侍應為我們介紹了Menu上的食物,好讓我們更容易選擇適合自己的菜式,更體貼地讓我們先吃完枱上的食物,再呈上餘下未上枱的菜式,其間亦都不時主動為我們添加水杯上的水,感覺服務態度一流啊!至於食物質素及味道方面,亦可以說是色香味俱全,每到菜式都合乎我們的預期,只是因為我們已習慣吃泰國人的味道,但餐廳已為香港人口味而對每道菜式的食譜作出微調。於我們而言,感覺每道菜式的辣道都不夠,同時味道亦有點偏甜,可算是有點失色,但整體而言味道也算是不錯。至於環境方面,餐廳佈局帶有心思,而同時環境亦非常寬闊,讓我們可以輕鬆地、閑適地享用是次晚餐,所以亦值得一試。

2020-05-23 345 浏览
青花Atum Champak Restaurant + 東南亞菜式+ 閨蜜打卡+ 城市中的一個小綠洲🌱泰式大蝦炒金邊粉$138好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 有兩件大大嘅燒蝦🦐,再配搭埋青檸同花生碎,吃得出有泰式風味。廚師仲好細心係蝦背切開,方便客人食用🤩!☹️金邊粉食落去比較乾,不夠入味。燒菠蘿蟹肉炒飯$138好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻炒飯裏面除咗有切細嘅菠蘿粒,旁邊仲有一件大大嘅燒菠蘿,令到成個炒飯食起來多汁又入味🍍。👍🏻 客人可根據個人喜好,混入腰果和肉鬆,會更加有口感!☹️蟹肉太少,食唔到蟹肉味。惹味拼盤(大)$168好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻拼盤有豬頸肉、青檸雞槌、炸蟹鉗、魚餅和泰式蟹棗。個人覺得拼盤一般,但旁邊的青檸醬同甜酸醬卻非常推薦!🤩如果分量太多,可考慮小型惹味拼盤,因為當中每款小食只有兩件!青花 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-1
青花

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
☹️金邊粉食落去比較乾,不夠入味。

燒菠蘿蟹肉炒飯$138
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻 客人可根據個人喜好,混入腰果和肉鬆,會更加有口感!
☹️蟹肉太少,食唔到蟹肉味。

惹味拼盤(大)$168
好食指數:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

青花 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

2020-05-19 403 浏览
蝶豆花椰子奶蓋、泰國珍珠奶茶奶蓋、鮮熱情果梳打、三色冰奶蓋這四杯飲品各有特色,最美麗打卡的是蝶豆花椰子奶蓋 ,對傳統美味泰國珍珠奶茶奶蓋 ,最清新的是鮮熱情果梳打,三色冰奶蓋則略甜,看到它杯上的糖絲就覺得太甜了。惹味拼盤拼盤有豬頸肉、炸小雞腿、蝦餅等食物,每一項都很美味。冬陰芝士海鮮老鼠粄這項很特別,有微微的冬陰功湯味道,這粉也是一般餐廳很少吃到的,來配有蝦,小墨魚等海鮮,好好吃。黃咖喱軟殼蟹甜甜的黃咖喱,配上軟殼蟹,我們還叫了手抓餅陪着一起吃,是我喜歡的味道。蟹肉菠蘿花生沙律菠蘿花生的配搭也不錯,只是蟹肉的好像不是太新鮮,吃不出他的鮮甜。
蝶豆花椰子奶蓋、泰國珍珠奶茶奶蓋、鮮熱情果梳打、三色冰奶蓋

惹味拼盤

拼盤有豬頸肉、炸小雞腿、蝦餅等食物,每一項都很美味。
冬陰芝士海鮮老鼠粄

黃咖喱軟殼蟹

2020-05-16 336 浏览
第二次黎食啦好適合一班人傾計環境好舒服裝潢同杯碟都好美觀野飲好有特式又靚菜式賣相好吸引 而且份量適中幾個人share都可以沙律好清新夠開胃 有少少辣 再加上啲花生粒粒同蟹肉炭燒豬頸肉 有好多塊 大塊但好入味比起其他依個咖啡蟹就失色左啲啲 咖啡味唔算重 個蟹就一般般不過用手抓餅沾個咖哩汁都幾好食既 個手抓餅熱辣辣好鬆脆 如果唔怕肥食佢好過叫白飯~大蝦金邊粉又係好食 酸酸甜甜好岩香港人口味既泰國菜最緊要係大件夾抵食!地點便利侍應服務好上菜都好快
第二次黎食啦

炭燒豬頸肉 有好多塊 大塊但好入味
比起其他依個咖啡蟹就失色左啲啲 咖啡味唔算重 個蟹就一般般

大蝦金邊粉又係好食 酸酸甜甜

好岩香港人口味既泰國菜

最緊要係大件夾抵食!
地點便利侍應服務好
上菜都好快