招聘中
$16,000-$21,000
月薪 (面议)
$21,000-$23,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2021-01-17 244 浏览
😋味道:7/10📸打卡:8.5/10🗣服務:8/10🏡環境:9/10💵人均:$130-180💰性價比:6.8/10👍🏻推薦度:7/10🏃🏻‍♀️回頭率:20% .🏡平時行過旺角the forest都會留意到呢間咁靚嘅餐廳🤣呢度環境真係幾靚 好多花花草草🪴無論係裝修定係擺設 都令人感覺好清新舒服☺️book左食生日飯 嗌左好多嘢仲可以叫甜品寫生日碟😆.🦐泰式大蝦炒金邊粉 $138 (7/10)大蝦都幾大隻 但未算好新鮮彈牙金邊粉偏甜 酸味唔係好夠🥲加埋青檸汁就協調得好啲.🍍燒菠蘿蟹肉炒飯 $138 (7.3/10)蟹肉偏少 同炒飯一齊食味道唔算好夾菠蘿如果再煮一煮 淋啲甜啲會更好😗配埋其他配料一齊食 整體口感都幾豐富嘅.🦀黃咖喱軟殼蟹 $118 (7.3/10)嗌呢個用嚟點比手抓薄餅咖喱香辣惹味 軟殼蟹都幾大隻.🫓油酥手抓薄餅 $58 (7.9/10)呢個出色!薄餅整得幾酥鬆咬落口感軟熟 仲有牛油香😋.🥬肥豆兒醬炒通菜 (6.8/10)冇乜特別 反而偏鹹而且冇乜鑊氣 炒得唔算好香.🥭芒果糯米飯 $78 (8.5/10)芒果幾甜!椰汁好香好滑配煙韌有咬口嘅糯米飯 jeng😆.🧉碟豆花椰子奶蓋
😋味道:7/10
呢度環境真係幾靚 好多花花草草🪴
無論係裝修定係擺設 都令人感覺好清新舒服☺️
book左食生日飯 嗌左好多嘢
仲可以叫甜品寫生日碟😆

🦐泰式大蝦炒金邊粉 $138 (7/10)
大蝦都幾大隻 但未算好新鮮彈牙
金邊粉偏甜 酸味唔係好夠🥲
加埋青檸汁就協調得好啲

🍍燒菠蘿蟹肉炒飯 $138 (7.3/10)
蟹肉偏少 同炒飯一齊食味道唔算好夾
菠蘿如果再煮一煮 淋啲甜啲會更好😗
配埋其他配料一齊食 整體口感都幾豐富嘅

🦀黃咖喱軟殼蟹 $118 (7.3/10)
嗌呢個用嚟點比手抓薄餅
咖喱香辣惹味 軟殼蟹都幾大隻

🫓油酥手抓薄餅 $58 (7.9/10)
呢個出色!薄餅整得幾酥鬆
咬落口感軟熟 仲有牛油香😋

🥬肥豆兒醬炒通菜 (6.8/10)
冇乜特別 反而偏鹹
而且冇乜鑊氣 炒得唔算好香

🥭芒果糯米飯 $78 (8.5/10)
芒果幾甜!椰汁好香好滑
配煙韌有咬口嘅糯米飯 jeng😆

🧉碟豆花椰子奶蓋 $42 (7/10)
係天空藍色架!呢杯嘅賣相真係好靚🥰
有香甜嘅椰子味
但冇乜奶蓋嘅鹹香味 整體偏甜

🍹碟豆花青檸茶 $36 (7.5/10)
呢杯嘅顏色都一樣好靚😍
不過冇乜特別 就係普通青檸茶嘅味道

🧋泰式珍珠奶茶奶蓋 $48 (8/10)
呢杯係咁多杯入面算最好飲
珍珠煙韌度適中 不過都係有少少太甜

🍸三色冰奶蓋 $48 (7.3/10)
上面嘅龍鬚糖幫賣相同味道都加分!😋
有椰香味 但都係太甜了

🐼食咗都幾多嘢 評價有啲複雜
食物唔算得上係好好食
所以以呢個價錢嚟講 cp值唔算高🙈
雖然甜咗啲 但飲品同甜品質素都唔錯 打卡又好睇🤣
而且呢度嘅服務態度都幾好
環境就真係最加分!
啲花花草草好靚坐得都舒服😌
所以都可以當係去食泰式cafe chill吓嘅~
  • 芒果糯米飯
  • 泰式珍珠奶茶奶蓋
  • 燒菠蘿蟹肉炒飯
  • 油酥手抓薄餅
2021-01-12 337 浏览
其實呢間餐廳個裝修真係好靚,好適合打卡,外面仲有啲戶外空間可以坐,係啲帳幕咁嘅設計,仲有啲假草地,如果唔係疫情關係,應該好多人會出去坐,輕輕鬆鬆就嘆半日不過呢間餐廳都偏貴,仲有90分鐘用餐時間,不過嗰日冇咩人,就冇特別要我哋走打卡Cafe連啲餐具同埋擺設都唔似傳統泰國餐廳咁,所有嘢都好靚見網上面好多人都推薦左呢個金邊粉,所以特登叫咗黎試,又真係幾好食佢仲有啲花生同埋青檸伴碟,撈埋一齊好香口!隻蝦又煎得好食😋!所謂嘅老鼠粉,其實係銀針粉,相比個金邊粉又真係無咁吸引,不過佢勝在濕濕地,易入口。個冬陰功汁唔係太辣,應該根據香港人嘅口味調教過,就算唔太食得辣都應該食到呢個奶茶真係幾特別,個茶底係有啲似泰國度飲到嘅奶茶,不過上面又有啲奶蓋,好似融合咗台灣奶茶同泰式奶茶咁斑斕咖啡就唔係太突出,飲落係有陣斑斕味嘅,但感覺上好似係普通咖啡加啲斑斕香精咁

冬蔭芝士海鮮老鼠粉

泰式珍珠奶茶奶蓋

斑斕咖啡
2020-12-27
泰式珍珠奶茶奶蓋
2021-01-05 242 浏览
早排同朋友人去左旺角這一家泰國餐廳環境別緻,清新脫俗,佈置好花心思,用了青青的花系來做主題,好有泰國風味🍀☘️食物味道不錯,誠意推介卜卜蜆🥣個人認為好食,蜆肉大大粒。.熱情果特飲同成餐飯好配合😌🍹.不過唯一就是餐廳服務有改善既空間,可能店內長期滿座,人手不太足夠,點餐和埋單都需要比較長時間。我.📍 青花 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
早排同朋友人去左旺角這一家泰國餐廳

食物味道不錯,誠意推介卜卜蜆🥣
個人認為好食,蜆肉大大粒。
熱情果特飲同成餐飯好配合😌🍹
📍 青花 (旺角)
2021-01-05 219 浏览
有冇邊樣嘢每次去泰國餐廳一定會叫唔知點解我一定會叫phad thai呢度嘅泰式大蝦炒金邊粉份量真係好多上面兩隻大蝦煎得啱啱好,好彈牙但味道唔算好出色而炭燒豬頸肉燒得好香點埋個汁辣辣地都幾惹味不過我就覺得可能肉偏瘦,所以有啲太乾而小食拼盤都不過不失無乜邊樣特別出色呢度環境就有啲小清新feel同平時食泰國嘢嘅地方好唔同如果想打下卡,又食厭咗café都可以黎試下(我叫咗泰國珍珠奶茶奶蓋,感覺呢度嘢飲比嘢食更有特色同水準🤫)
有冇邊樣嘢每次去泰國餐廳一定會叫
唔知點解我一定會叫phad thai
呢度嘅泰式大蝦炒金邊粉份量真係好多
上面兩隻大蝦煎得啱啱好,好彈牙
但味道唔算好出色
而炭燒豬頸肉燒得好香
點埋個汁辣辣地都幾惹味
不過我就覺得可能肉偏瘦,所以有啲太乾
而小食拼盤都不過不失
無乜邊樣特別出色
呢度環境就有啲小清新feel
同平時食泰國嘢嘅地方好唔同
如果想打下卡,又食厭咗café都可以黎試下
2020-11-14
  • 泰國奶茶奶蓋
2020-12-28 284 浏览
本人有班港女朋友🤣 專係要搵打卡位既餐廳食限聚令下 唯有逐個逐個約出去 呢間係佢想食餐廳 今日就試試佢我到先 服務員話要齊人先入座 就算兩個人都要齊態度麻麻 好惡😩跟住入左去 明顯就有打卡位 但喱d位要預約先有星期六既關係 冇set叫散點左餐廳推介 天多尼烤雞 班蘭青咖哩烤雞 烤有d老 冇乜汁 太干身青咖哩好重 好辣 口味好過癮 但冇班蘭味🥲另點左個蒜蓉包配咖啡蒜蓉4個都烤得唔錯 好熱 好脆口蒜蓉下次可以多d另一個泰式大蝦炒金邊粉金邊粉炒到一團 唔散😅😅😅冇辣味 得花生粒 過份油行大蝦還好🙂個人覺得餐廳價錢對食物質素好唔值如果嚟影張打卡既 叫個飲品就好😌
本人有班港女朋友🤣 專係要搵打卡位既餐廳食

大蝦還好🙂

個人覺得餐廳價錢對食物質素好唔值
如果嚟影張打卡既 叫個飲品就好😌
2020-12-27 293 浏览
環境係好,飲品ok,但食物完全得個樣,偏鹹,同「好味」兩個字扯唔上任何關係,單點CP值超低。另外,如果聖誕無得揀menu上其他套餐應該一早同客人講,唔係人哋想點餐時先話只可以揀 2人聖誕餐($598)。應該係我食過最差嘅泰國菜,我建議廚房自己煮完d野食畀自己同員工試下味先。樣似濕炒河,但味道得個鹹字,唔好expect有任何「鑊氣」,一凍左仲結成一pat....因為無馬拉盞所以試左肥豆兒醬,味道似麵豉醬,一樣除左鹹就係鹹蒜蓉包味道正常,但個包厚成咁係想點,每件食完面果浸就唔想食,又乾又硬最正常嘅一碟,唔難食亦唔好食,靠點醬調味,唔值$96

路邊花腩肉寬粿條
庆祝纪念
圣诞节
  • 菠蘿熱情果茶
2020-12-10 390 浏览
真心仔,一個對餐廳講真話嘅人類。因見太多人美食當前等成十幾分鐘先用餐,錯過食物嘅最佳品嚐時間,同時又寫太多遺背良心嘅食評而怒開帳號,喺快要退出多年飲食業前,做openrice界嘅清流。入門口帶位女店員有禮貌,好快入到去坐低,所有職員言行都禮貌,上菜時都係,訓練有素。環境裝修係幾靚但係幾亂。叫左個二人餐,份量係三人份量。沙律,串燒(ok正常野),蒜蓉包(幾大舊吓),泰式炒通菜,金邊粉(店員落菜溫馨提示最好襯熱食,凍左粉會變成一舊) 菠蘿炒飯,青檸梳打(店員主動問要唔要少冰,好貼心)。總結食物比起九龍城d泰國菜唔夠鑊氣,一味追求整一堆打卡食物,裝修,但忽略食物味道嘅一間店。不過服務值得讚嘅。
真心仔,一個對餐廳講真話嘅人類。

環境裝修係幾靚但係幾亂。

叫左個二人餐,份量係三人份量。

不過服務值得讚嘅。

乜乜金邊粉

菠蘿炒飯

乜乜金邊粉
青咖喱的汁好似漿湖,得個辣字的雞肉又冇味同鞋,食一舊已經唔想食蟹肉菠蘿花生沙律冇菠蘿……環境都係一般,靠中間舊假花頂住個場,上綱睇既相同現場完全係兩回事不過服務過算幾好
青咖喱的汁好似漿湖,得個辣字
的雞肉又冇味同鞋,食一舊已經唔想食
蟹肉菠蘿花生沙律冇菠蘿……
不過服務過算幾好
2020-11-23 485 浏览
而家的疫情反反覆覆咁, 真係想出街食個飯都冇咩動力, 就算有, 都係即興約朋友食個快飯就算同朋友係旺角左行右行, 就即興選擇左食泰國野呢間餐廳之前已經食過2次同埋都幾難book位而家可能因為疫情開係小左人出街食即日打去都仲有位, 不過都係要限時90mins水準都係keep住幾好, 雖然份量就比平時D泰國餐廳小, 男仔會唔夠食勝在都坐得舒服同埋環境不錯, 最重要地點就腳
同朋友係旺角左行右行, 就即興選擇左食泰國野
呢間餐廳之前已經食過2次同埋都幾難book位
而家可能因為疫情開係小左人出街食
即日打去都仲有位, 不過都係要限時90mins
勝在都坐得舒服同埋環境不錯, 最重要地點就腳
2020-10-05
2020-11-14 617 浏览
以為呢d餐廳都係得個靚字唔會食得飽, 點知一人一個set lunch 已經飽到嘔, 連我地加左個冬蔭功湯都飲唔曬!揀左豬腩肉金邊粉同炸蛋豬頸肉飯, 兩個都炸到個皮脆脆地, 但又唔會硬到'銀'牙!肉既份量都幾多, 佢d 肉唔會俾成舊粉包住, 真係會食到啖啖肉!我地都加左8蚊去試下個斑蘭咖啡同埋泰式奶茶, 兩杯野飲黎到都聞到好香。唔想飲咁甜可以試下班蘭咖啡, 想飲d 甜d 既就可以試泰式奶茶餐廳既職員除左會自動幫我地跟進d 野食黎既進度, 我地係食既途中發生左少少事, 職員都即刻幫我地解決。 呢間生日飯, 我同媽咪都食得好開心, 之後一定會再黎!

豬腩肉金邊粉

炸蛋豬頸肉飯

大蝦冬蔭功湯

泰式甜品(跟餐)
豬腩肉金邊粉
炸蛋豬頸肉飯
大蝦冬蔭功湯
泰式甜品(跟餐)
  • 泰式奶茶
  • 班蘭咖啡
2020-11-12 483 浏览
之前有次行過呢間餐廳已經想去試,點知轉頭過去佢已經山左門,冇得食晚餐,今次就黎試午餐。一去到,冇人等,但入面都幾滿,不過都即刻有得入。聽到門口店員同前面個人講最低消費$120,即刻嚇親問下店員佢話原來係訂座先要姐入到去坐,環境OK,D椅有D似花園椅個種,掛袋比較麻煩店員服務一般午餐包一杯野飲泰式船家牛肉河粉牛肉OK,都有肉味個湯底一般河粉份量比戟少牛丸冇乜味南洋黃咖哩牛肉飯都幾多牛肉,牛肉幾好食好多咖哩,好多汁D咖哩都好辣下,食到眼淚鼻涕都出晒黎仲要將成碗飯倒左落咖哩度食,好辣好辣套餐飲品蝶豆花青檸茶檸檬紅茶冇乜口別,蝶豆花有D甜唔夠酸加小食網絲春卷春卷幾好食,熱辣辣,網絲都整得好食
一去到,冇人等,但入面都幾滿,不過都即刻有得入。

入到去坐,環境OK,D椅有D似花園椅個種,掛袋比較麻煩

店員服務一般

午餐包一杯野飲

泰式船家牛肉河粉
牛肉OK,都有肉味
個湯底一般
河粉份量比戟少
牛丸冇乜味

南洋黃咖哩牛肉飯
都幾多牛肉,牛肉幾好食
好多咖哩,好多汁
D咖哩都好辣下,食到眼淚鼻涕都出晒黎
仲要將成碗飯倒左落咖哩度食,好辣好辣

套餐飲品
蝶豆花青檸茶
檸檬紅茶
冇乜口別,蝶豆花有D甜唔夠酸

加小食
網絲春卷
春卷幾好食,熱辣辣,網絲都整得好食
2020-09-11
午餐
2020-11-12 315 浏览
食咗成餐飯,飲咗4、5杯水.....返到屋企都仲口渴緊...救命...真是唔知佢落咗幾多味精。食物味道普通得嗰樣,咖哩唔講得上香,有少少咖哩味,但嗰咖喱唔似一個汁似一個醬,好傑身。蒜蓉包好少少都熱同脆。串燒的肉食落無咩味,同行友人覺得還可以,但是食完全無感覺,建議去食碗雲吞麵好過,雲吞麵會好食好多。唯一冬蔭雞湯味道都可以。對整體的食物評分,都係唔合格。好耐未食過咁唔好食的餐廳。仲有隻碟仲有d肉,侍應一下就想收走....對這間餐廳的觀感好差

對整體的食物評分,都係唔合格。好耐未食過咁唔好食的餐廳。

2020-11-11
2020-11-11 208 浏览
早排喺IG整咗個投票問大家想睇咩食評 結果最多人投泰國菜🇹🇭 而且發現原來我咁耐以來都未出過泰國菜嘅食評🙈 咁就介紹呢間我最近食嘅餐廳 之前bookmark左好耐 環境打卡好靚👍🏻~~✌🏻二人套餐 $498呢個二人套餐都幾豐富🤩有一個沙律 一個小食 兩個主菜 同埋炒菜 另外包兩杯飲品 我哋就揀咗呢幾款.🥗Pad Thai salad呢個沙律材料主要有芽菜 碌柚 豆乾 同埋芒果乾芽菜咬落好多汁🤤 食落好清新 味道酸酸甜甜 作為前菜好開胃😋.🍲冬陰功湯份量都幾大碗 而且好足料🤩 有一隻大頭蝦 但肉質偏梅 都係攞嚟調味另外有好多蔬菜 有草菇 芹菜 蕃茄🍅 加咗蕃茄令個湯酸味更加出 而且飲落好natural🤩整體唔算好辣.🌶參巴惹味卜卜蜆呢個好有驚喜超級好食😆啲蜆好大隻食落好新鮮 一啲沙都冇👍🏻香辣醬汁味道好惹味 令我食到唔停口🤪.🐔天多尼烤雞• 青咖喱上枱有啲嚇親 因為個烤雞係紫色🤭 雞肉食落普通啲唔算話係好鞋 不過不失但個咖喱就好好食😬 偏稠身味道夠辣 椰汁味重 重點係好多配料🤩 有薯仔 邊豆 秋葵 全部蔬菜都好新鮮 中和返咖喱嘅膩👍🏻另外就可以揀一個配菜 我哋就要咗手抓薄餅 新鮮熱辣辣上
✌🏻二人套餐 $498
🥗Pad Thai salad

🍲冬陰功湯

🌶參巴惹味卜卜蜆
呢個好有驚喜超級好食😆
啲蜆好大隻食落好新鮮 一啲沙都冇👍🏻
香辣醬汁味道好惹味 令我食到唔停口🤪

🐔天多尼烤雞• 青咖喱
另外就可以揀一個配菜 我哋就要咗手抓薄餅 新鮮熱辣辣上枱 薄餅好酥化 掂咖喱食好正😆

🥬豆醬炒通菜
食到呢度已經好飽 但個炒菜都好好食停唔到口最後清晒🤪 通菜爽口多汁 配一個簡簡單單嘅豆醬 好味😋
🥤青檸梳打
跟餐包兩杯梳打呢個就麻麻哋 味道偏淡 冇咩青檸味☹️
總結
1)二人餐份量好多好抵食 食物好高質 回頭率好高
評分📈
味道 8.5/10
環境 7.5/10
性價比 7.5/10
吃貨日常❤️ 呢間想同朋友黎食好耐架喇可惜每次晚餐想book嘅時候都好full咁就唯有午餐嚟食啦🥳💖泰式大蝦炒金邊粉 $138泰國料理菜式多,而金邊粉應該是多數人都會認識嘅一道泰國菜🇹🇭所以不少食泰國菜嘅餐廳都有供應這個菜式🥳呢碟泰式炒金邊粉集四味:甜、酸、鹹、辣於一身,絕對是滿足味蕾的一大享受🤪🤪粉嘅份量好多,我同朋友兩個人係食唔晒😂😂🤦🏻‍♀️💖冬蔭芝士海鮮老鼠粄 $128老鼠粄即係我地常講嘅銀針粉😯將老鼠叛加入冬陰功湯底,冬陰功雖然是酸辣湯🍜但是呢種酸辣和中式的酸辣湯是完全不一樣嘅‼️豐富嘅香料令它富有更獨特的香味個性,亦可以為一餐泰國菜生色不少🤪再加埋海鮮做點綴,而且海鮮香味配合冬陰功,簡直係一大享受🥳🥳🥳💖香辣芫茜蕃茄雞翼(六隻) $78雞翼配搭任何的配料都可以好突出好好食😋呢間餐廳嘅雞翼都脹卜卜,加入芫茜獨特味道,仲有酸酸甜甜嘅蕃茄粒🍅令到成隻雞翼食落好開胃配搭城景,餐廳裝橫好多花草,而且雲石枱,加埋金色嘅凳,成間餐廳好high class😀😀❌需要改善嘅地方:服務方面,就有好大進步空間喇‼️1️⃣送餐時出句聲叫人小心,唔好成日喺人哋個頭頂上空飛過碟野食,咁樣係好危險嘅🤷🏻‍♀️2️⃣侍應

吃貨日常❤️

💖冬蔭芝士海鮮老鼠粄 $128
冬蔭芝士海鮮老鼠粄

💖香辣芫茜蕃茄雞翼(六隻) $78

❌需要改善嘅地方:
服務方面,就有好大進步空間喇‼️
2️⃣侍應唔好成日圍住一堆,又要assign 人坐餐廳最入,又舉極手都唔過黎只圍埋吹水🤦🏻‍♀️

食物味道👍👍👍👍
LIKE總數 19/30
2020-09-27
冬蔭芝士海鮮老鼠粄
香辣芫茜蕃茄雞翼(六隻)
小編長期都鍾意食泰國菜,系一個不折不扣既泰菜愛好者,所以都關注左依間有特色既東南亞餐廳好耐👀。咁啱有朋友好即興咁約小編,小編就即刻講食青花了。個餐牌有好多選擇,樣樣都好心動,好難作岀選擇。最後就揀左豬腩生菜包同青咖喱烤雞再加一份手抓薄餅。飲品方面,我就選擇左蝶豆花椰子奶蓋,而同行友人就揀左蝶豆花青檸茶。睇得又飲得!關於味道方面,豬腩生菜包超級好食,五花腩煎得香口,每舊既大小都差不多。而且調味啱啱好,唔會重口味得尼又有少少甜!小編既生菜包一定要有兩舊肉系裏面,咁正一定最正!小編就認為班蘭青咖喱好辣,佢既辣味蓋過左佢真實既味道,本身都系叫手抓餅尼配咖喱,點知佢辣到要加碗白飯尼送飯。咖喱入面有秋葵,薯仔同花生碎。而燒雞幾好食,肉質食落幾嫩幾滑!Overall 尼講,生菜包最好食!如果一大班朋友一齊尼飯聚,叫唔同食物一定好開心,試到唔同既特式野!

蝶豆花椰子奶蓋

天多尼烤雞•班蘭青咖哩