招聘中
$16,000-$21,000
月薪 (面议)
$21,000-$23,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2020-11-05 268 浏览
未入座要探熱,接受,強制要人用佢既洗手液搓手,唔用唔比入座,感覺唔好,坐底下午茶時段每位最低消費100,一個下午茶餐60幾,加杯嘢飲加幾蚊,即係強迫我要加佢啲小食這樣那様,其實我本身細食,食唔曬我仲未開始食所以無食材評論,已經感覺唔好。如果唔好好好食唔會有下次。
早幾日跟友人來到旺角這一家泰國餐廳環境別緻,清新脫俗,佈置好花心思,用了青青的花系來做主題🍀☘️整體食物味道不錯,誠意推介卜卜蜆🥣最好食,蜆肉大大粒,咸度剛剛好。.而大蝦金邊粉也絕對不要錯過,蝦夠新鮮,不過我地兩個女仔份量就有點多。三人食剛好!.熱情果特飲同成餐飯好配合,好想飲多杯😌🍹.不過唯一就是餐廳服務有改善既空間,可能店內長期滿座,人手不太足夠,點餐和埋單都需要比較長時間。最後,店員好細心幫我地影相,比個like佢.
早幾日跟友人來到旺角這一家泰國餐廳

整體食物味道不錯,誠意推介卜卜蜆🥣
最好食,蜆肉大大粒,咸度剛剛好。
熱情果特飲同成餐飯好配合,好想飲多杯😌🍹
最後,店員好細心幫我地影相,比個like佢

2020-11-02 161 浏览
黎到旺角The Forest就俾佢嘅餐牌吸引着,佢啲枱都幾密,食物質素幾好可以一試!🍝冬陰功芝士海鮮耳型粉($128) (🍚8/10)推介❗️好少地方會見到有耳型粉,難得見到當然要試吓。 耳型粉有口感軟硬度適中,如果鐘意食淋意粉嘅你可能會覺得有啲梗。成個汁好creamy令入口既每一粒都充滿冬陰功味,芝士味雖然不濃烈但係都令整體加分,酸味恰當加上有少少辣十分開胃惹味!除咗耳型粉,佢仲有蝦、蜆同菇,海鮮都好新鮮,份量亦超夠,西泰crossover既特別又好夾,所以可以Encore!🍝路邊花腩肉炒麵($108) (🍚6.5/10)有好多花腩肉唔會太梗,麵條口硬度適中,可惜整體略嫌油膩。味道好似日本嘅大阪燒炒麵咁,不算有驚喜,喺fusion餐廳來講稱不上特別。🍗惹味拼盤($92) (🍚7/10)網上見到個個都推介菠蘿雞翼,但係我哋去嗰日就用咗蔗瑕代替,蝦膠都算彈牙,豬頸肉燒得不錯彈牙又夠香,兩個醬汁都好味但係整體小食拼盤質素同一般嘅泰國餐廳差不多,不算十分出色,建議可以試下其他小食。

🍝冬陰功芝士海鮮耳型粉($128) (🍚8/10)
推介❗️

🍝路邊花腩肉炒麵($108) (🍚6.5/10)

🍗惹味拼盤($92) (🍚7/10)
  • 冬陰功芝士海鮮耳型粉
2020-11-01 169 浏览
這間餐廳就腳,餸菜和飲品都特別,第一次嘗嘗,果然有驚喜 。 衛生環境唔錯,有送口罩套,又有隔版, 人手充足,服務到位。醉鬼炒粿條夠辣, 好惹味。它的香料很特別,的確是很好吃。我希望可以再帶更多人來嘗一嘗。咖哩軟殼蟹,蟹是好味的 ,只是沒想到衹有一隻蟹,感覺份量太少。咖哩的味道跟平時吃的咖哩味道是不一樣的,它的香葉味十分濃郁,所以要看看自己喜好。薄餅也是很香,跟咖哩是好朋友,一起吃,感覺滿足,這是一間值得推介的餐廳.

2020-10-30
  • 醉鬼炒粿條
2020-10-29 169 浏览
心血來潮好想食泰國野諗起收藏list度尼間仲未試當然立即Gogogo餐廳位於旺角The Forest,環境裝修好靚!天多尼烤雞斑斕青咖喱雞扒係用孜然粉醃製,食落好惹味 雞扒煎既時間都拿捏得好, 斑斕青咖喱幾特別青咖喱帶點斑斕微微既香味,仲有唔同既蔬菜做配菜吸曬青咖哩既味,用黎送飯食係一流醉鬼炒粿條炒粿條味道係唔錯,配菜配搭好不過相比起青咖哩驚喜不大,比較普通星期日下午食,冇套餐選擇,所有食物要單叫,價錢偏貴🙈
心血來潮好想食泰國野
諗起收藏list度尼間仲未試
當然立即Gogogo
餐廳位於旺角The Forest,環境裝修好靚!

天多尼烤雞斑斕青咖喱
雞扒係用孜然粉醃製,食落好惹味
 雞扒煎既時間都拿捏得好, 斑斕青咖喱幾特別
青咖喱帶點斑斕微微既香味,仲有唔同既蔬菜做配菜
吸曬青咖哩既味,用黎送飯食係一流

醉鬼炒粿條
炒粿條味道係唔錯,配菜配搭好
不過相比起青咖哩驚喜不大,比較普通

星期日下午食,冇套餐選擇,所有食物要單叫,價錢偏貴🙈
2020-10-23
2020-10-22 428 浏览
旺角人氣泰國菜青花咁啱見到app有discount 評價又唔錯Set menu 同drinks無discount外 其他都有折 minimum 每人最低消費$80 都好合理 泰式大蝦炒金邊粉$138兩隻大蝦但係食落唔太新鮮 成碟好大份 係抵食嘅 金邊粉炒得好香 又唔會太乾黃咖喱軟殼蟹 $118少少辣 幾香 不過有啲稀 仲有薯仔草菇秋葵 幾得意嘅combo油酥手抓薄餅 $58唔錯 幾酥脆烤雞和牛沙嗲串燒 $108出邊啲串燒多數細粒但係佢呢個係好厚切 雞肉仲好嫩滑 龍鬚三色冰奶蓋$48龍鬚糖溝埋都幾得意 飲唔晒已經飽左碟豆花椰子奶蓋$42打卡一流 好似天空雲朵咁樣 加少少椰子香冇乜味 可能係因為啲嘢食重口味香蕉椰子奶配雪糕$48好飲過另外嗰兩杯 好香香蕉味雖然應該係香蕉油 個雪糕就一流
旺角人氣泰國菜青花

2020-10-22
  • 香蕉椰子奶配雪糕
  • 泰式大蝦炒金邊粉
  • 蝶豆花椰子奶蓋
見到咁多好評,又幾靚幾港女鐘意既裝修,就一於同好友去試下啦裝修係幾靚,但張椅其實唔太舒服,挨住坐會太遠離張枱,不過坐個零鐘都無所謂啦!食物質素緊要d!我地諗都唔諗就叫左個2人餐,400幾咁多野食真係抵。本身諗住唔會太大碟,點知上枱既都足晒份量2個人盡力食都剩底少少,如果細食既女仔3個人叫呢個餐就啱晒。沙律用上真係泰式既芽菜仔,泰國芒果肉炸豆卜好清爽,配上酸酸甜既沙律汁,好開胃帶眼鏡個位叔叔職員服務態度好好,又好笑容,極力推薦我地飲佢地招牌泰式珍珠奶茶,佢話每個大茶包只沖一杯,淨係睇茶色已經知佢冇吹水奶蓋很香滑,珍珠 煙韌每粒有甜香味,奶茶唔會過甜,飲到茶香之餘又唔會蓋過珍珠既甜味諗起都想再飲串燒上碟熱辣辣,牛肉彈牙唔會硬又唔會 俾鬆肉粉醃到爛晒,沙爹汁配上花生碎,夾埋食一流。泰式金邊粉有驚喜,居然原隻大蝦上碟,真係好少咁揼本,金邊粉酸甜度適中, 麵質軟硬度剛好,唔會煮到淋bet bet 分量大大碟龍眼牛肉紅咖哩 ,幾特別,冇諗到龍眼肉配上辣辣地嘅咖哩又幾夾 牛肉份量勁多,配上草菇山葵等配料 一啲都唔求其,送飯之選壓軸出場嘅牛油蒜蓉包 ,一嚟到已經哇哇聲,好香牛油味食落脆卜卜, 必食之選
見到咁多好評,又幾靚幾港女鐘意既裝修,就一於同好友去試下啦

諗起都想再飲

牛肉份量勁多,配上草菇山葵等配料 一啲都唔求其,送飯之選

隔離枱兩個女仔見到都即刻要點返一份

炒通菜略嫌淡咗少少,不過配合返其他濃味菜作為一個總結,清清地都ok。而且無味精,食完唔會好口渴

如果上菜速度慢返少少,唔好一次過所有食物上枱就完美了。。。因為一個半鐘食得有點趕。有些餸食食下很快便涼了。
但都明白香港做生意反枱很重要
而且受疫情之下影響
都明白的 。下次會再幫襯
2020-10-16
  • 泰式大蝦炒金邊粉
  • 蒜蓉包
  • 泰國奶茶奶蓋
2020-10-16 236 浏览
我同朋友想試呢間餐廳好耐但係次次打去都Full Booking所以決定搵日早啲收工去試。我哋六點幾去到餐廳,好彩都唔係好多人,唔使點樣等就可以有枱😃餐廳環境幾好,枱同枱隔得幾開,侍應收枱之後都會消毒👌🏻😷我同朋友叫左個pad thai,椰子湯同炭燒豬頸肉。食物水準非常好,份量都好足夠,我同朋友最後食唔晒。感覺上呢間餐廳同出面嘅泰國嘢食有少少唔同比較新式,同埋食物嘅賣相有執過,可算都幾有誠意。未試過嘅既朋友要試試啊🥳

我哋六點幾去到餐廳,好彩都唔係好多人,

2020-10-15 239 浏览
如果你係追求靚嘅打卡餐廳 呢間definitely 係一個唔錯嘅選擇 但唔好對食物有任何嘅expectations嘢飲OK算係對得住價格 全餐飯最值得試嘅地方 食物先係出事嘅地方炒泰式金邊粉嘅味道亦都不倫不類 而且個蝦好乾 但相較其餘兩款食物已經算吃得過個咖喱好淡 一啲香味都冇 軟殼蟹嘅處理都好差好霉百幾蚊 配菜極少 即食咖喱都比佢好食最令人覺得憤怒嘅係 佢嘅雞翼係未完全炸熟嘅 當我哋透過店員向經理反映嗰陣時 竟然同我哋講:血紅色嘅地方係血管 屬於正常現象 且雞翼如果唔熟係中係唔會離骨但任何人見到咁血淋淋嘅雞翼 邊個會有胃口再去驗證 隻雞翼到底熟咗未?餐廳係呢件事嘅處理手法係好差總括而言 呢間餐廳留低咗一個好唔愉快嘅用餐經歷

總括而言 呢間餐廳留低咗一個好唔愉快嘅用餐經歷
2020-10-07 290 浏览
呢間聽過好多次嘅泰國嘢終於去咗食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و午市幾抵食喎仲可以食到好多特色野👅有船麵 咖喱 腸粉 老鼠粄呢類🥳 環境又靚 幾推薦💕❣️檳城肉碎炒老鼠粄 $58原來老鼠粄係好似銀針粉咁 食落有啲咬口😋而且份量好大 唔油又惹味 建議可以加啲辣椒粉😛有肉碎同臘腸 不過冇菜食 希望佢可以加啲雜菜炒🥺❣️參巴肉碎炒腸粉 $58呢個賣相同味道都正٩(๑❛ᴗ❛๑)۶ 落咗辣椒炒惹味好多🌶 有菜有肉碎 比較balance🤣又係大大份不過腸粉比較淋🤓❣️蝶豆花青檸茶影相好靚🥳 味道正常🦦❣️招牌泰式奶茶 +$8又唔記得咗有煉奶真係好甜🤭記得少甜🙈
呢間聽過好多次嘅泰國嘢終於去咗食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

影相好靚🥳 味道正常🦦

❣️招牌泰式奶茶 +$8
又唔記得咗有煉奶真係好甜🤭記得少甜🙈

2020-10-06 284 浏览
依間泰式料理餐廳,真係令我好驚喜,又幾鍾意,啲嘢食好有創意,回頭率慾望高嘅一間 佢同其他泰式餐廳好唔同嘅係 唔係剩係得個啲 泰式生菜包肉碎。 首先,餐牌選擇豐富,而且可以話係(色香味俱全),等餐時間又吾會好慢,煮完出嚟同餐牌一樣咁靚,顏色豐富有色澤,鍾意相機食先嘅一定岩晒你,而且菜式嘅味道又做到一個完美嘅協調。我好鍾意佢個(燒菠蘿蟹肉炒飯),燒菠蘿新鮮又多汁又甜,蟹肉係我最鍾意嘅蟹腳肉,炒出嚟嘅飯粒粒分明有口感又唔會太乾。份量啱啱好都幾飽肚。另一碟我鍾意嘅係佢嘅(參巴惹味卜卜蜆),肉汁鮮嫩,冇泥沙,啲汁都幾多下,辣辣地鍾意食辣嘅朋友啱晒,或者想試吓但又驚食辣嘅朋友都唔使擔心。 另外,飲料方面:都好有特色除咗唔同顏色之外,飲落去都好特別,不過如果第一次去聽個名可能唔知係乜嘢,會驚飲到中伏嘅嘢,不過可以唔使擔心,大膽隨便試。其次,環境方面舒適,唔會有壓迫咁,餐廳風格都幾大自然,有種小清新,果次我坐窗口位,見到隔離都有單人嘅窗口位,好似啲coffee shop咁,就算自己一個人去食都唔怕尷尬,嘢飲啲顏色又好睇,味道又唔錯都幾適合休閒咁打下卡、食下小食。最後,價錢方面

最後,價錢方面:可能有少少貴,幾碟野應該$300-$600走唔甩,,不過質素方面咁,我覺得都值得啦~大家不妨可以試吓。

我上次試嘅係:蜜瓜梳打、蝶豆花青檸茶、參巴惹味トト蜆、惹味拼盤(小)、燒菠蘿蟹肉炒飯,青花糕點。
  • 惹味拼盤
  • 燒菠蘿蟹肉炒飯
  • 蝶豆花青檸茶
2020-10-05 252 浏览
見咁多foodie推介所以諗住試下但真係好失望囉🌚好睇唔好食一坐低已經見到打卡值滿分既setting金色餐具再加雲石枱係幾靚既😕🎈左邊係泰國珍珠奶茶奶蓋($48)佢比起一般既泰式奶茶更加濃加埋奶蓋之後奶味係非常之咁濃整體來講係非常之厚 個人以言真係一般推介指數🌟🌟🎈右邊係蝶豆花青檸茶($36)與其話係青檸茶不如話係青檸水味道同前一杯完全唔同非常清淡 但打卡值好高🤣推介指數🌟🌟🌟🎈路邊花腩肉寬粿條($116)見佢個寛粿條幾得意所以叫左黎試下又唔可以話中伏但又稱唔上係好食首先調味係可以的碟底亦唔會話好多油 但係一到碟係一舊粉😨有小小難分開一條條 試一次都可以既...但可一不可再推介指數🌟🌟🌟🎈黃咖喱軟殻蟹($118)另外再加左個白飯送飯食 ($15)個咖喱偏辣😨冇乜泰國咖喱既風味蟹炸得都唔好炸漿偏淋🌚份量偏細性價比好低啊!推介指數🌟🎈芒果糯米飯($78)呢個應該係我最期待既 但都係失望而歸佢既糯米飯係紫色既都幾特別但椰子有少少酸 唔知係咪唔夠新鮮🌚椰子碎既口感亦有少少奇怪芒果唔太酸都可以接受但份量偏少 只係攤開扮係好多咁🤣推介指數🌟🌟最後兩個人埋單四百幾環境ok 食物唔值🌚應該唔會再黎
見咁多foodie推介所以諗住試下
但真係好失望囉🌚
好睇唔好食

一坐低已經見到打卡值滿分既setting
金色餐具再加雲石枱
係幾靚既😕

🎈左邊係泰國珍珠奶茶奶蓋($48)
佢比起一般既泰式奶茶更加濃
加埋奶蓋之後奶味係非常之咁濃
整體來講係非常之厚
個人以言真係一般
推介指數🌟🌟
🎈右邊係蝶豆花青檸茶($36)
與其話係青檸茶不如話係青檸水
味道同前一杯完全唔同
非常清淡 但打卡值好高🤣
推介指數🌟🌟🌟

🎈路邊花腩肉寬粿條($116)
見佢個寛粿條幾得意所以叫左黎試下
又唔可以話中伏但又稱唔上係好食
首先調味係可以的
碟底亦唔會話好多油
但係一到碟係一舊粉😨
有小小難分開一條條
試一次都可以既...但可一不可再
推介指數🌟🌟🌟

🎈黃咖喱軟殻蟹($118)
另外再加左個白飯送飯食 ($15)
個咖喱偏辣😨冇乜泰國咖喱既風味
蟹炸得都唔好
炸漿偏淋🌚份量偏細
性價比好低啊!
推介指數🌟

🎈芒果糯米飯($78)
呢個應該係我最期待既 但都係失望而歸

推介指數🌟🌟

最後兩個人埋單四百幾
環境ok 食物唔值🌚
應該唔會再黎

Atum Champak is a ‘secret garden’ in The Forest for those who love modern southeast asian cuisine. There are 6 ‘core drinks’ on the menu, in which we got two milk foams #forthegram. The butterfly pea & coconut one had purple petals and a dreamy sky blue gradient, while there were colorful cotton candy strips on top of the che ba mau one. Both drinks had a very rich coconut flavor, which was a little overpowering yet not sickly sweet. The satay skewers were tender and well-seasoned, and there wer
Butterfly Pea & Coconut Milk Foam

Che Ba Mau Milk Foam

Chicken & Beef Satay with Peanut Sauce

The satay skewers were tender and well-seasoned, and there were even chopped peanuts on the side to add extra texture and flavor to the meat.
Herbs Butter Lobster with Cheese & Tom Yum Orecchiette

The orecchietta was rather spicy with tom yum sauce, but the cheese could balance out a bit of the zinginess, plus the lobster was quite impressive.
Mango Sticky Rice

The mango sticky rice was fancily presented in their signature style, making it a good idea for a birthday celebration. The toasted coconut flakes sprinkled on top added a crunchy texture to the sticky butterfly pea rice covered in thick coconut cream and paired with ripe mango slices.
2019-09-06
庆祝纪念
生日
Che Ba Mau Milk Foam
Mango Sticky Rice
2020-09-30 521 浏览
下午即日訂座只剩一張7PM枱,唯有5:15PM去Walk in,大家異口同聲話未餓,有啲飽,結果將個四人餐清碟,然後天都未黑6:45PM離座...4人套餐 $888頭盤烤雞牛肉串燒(每款兩串)-雞肉幾嫩,牛肉有少少韌大蝦冬蔭公-好重蕃茄果,竟然似飲羅宋湯惹味拼盤-幾多款小食,唔錯!只係䉀蝦碌䉀需要啲牙力主食泰式大蝦炒金邊粉-正常貨色,隻蝦真係幾大隻,肉質爽口燒菠蘿蟹肉炒飯-菠蘿幾多,但唔係好食得出蟹肉(上枱時見到有既,但撈匀就唔太覺)荔枝龍眼牛肉紅咖喱-完全唔辣,不過有荔枝龍眼幾清甜,牛肉夠淋伴菜油酥手抓薄餅-大大個脹卜卜薄餅,點咖喱食幾夾泰式肥豆兒醬炒通菜-唔知咩醬,但又幾好食喎飲品 原本係跟4杯泰象青檸梳打,我地加$20轉三色冰奶蓋,冬蔭公梳打,香蕉椰子奶配雪糕,香辣菠蘿梳打以及另外加點杯,蜜瓜梳打配雪糕。兩杯辣飲幾有趣,冬蔭公味無乜,不過飲落個After taste係微辣。另外三杯賣相同味道都唔錯,三色冰奶蓋頂有啲棉花糖係正既。五個人食個四人餐都覺得飽,除開人均消費$220唔算平,不過質素唔錯,又有啲新穎菜式同飲品,可以再去懲罰下~
4人套餐 $888
頭盤
烤雞牛肉串燒(每款兩串)

烤雞牛肉串燒(每款兩串)
-雞肉幾嫩,牛肉有少少韌
大蝦冬蔭公
-好重蕃茄果,竟然似飲羅宋湯

惹味拼盤
-幾多款小食,唔錯!只係䉀蝦碌䉀需要啲牙力
主食

泰式大蝦炒金邊粉
-正常貨色,隻蝦真係幾大隻,肉質爽口

荔枝龍眼牛肉紅咖喱
-完全唔辣,不過有荔枝龍眼幾清甜,牛肉夠淋
伴菜

油酥手抓薄餅
-大大個脹卜卜薄餅,點咖喱食幾夾
泰式肥豆兒醬炒通菜
-唔知咩醬,但又幾好食喎
飲品

2020-09-22
2020-09-30 160 浏览
經過好多次見環境唔錯 都想试下,昨天 下午茶時間想搵地方坐终於试咗, 首先門口侍應態度奇差, 成間餐廳只有4/5枱有客,1/10 滿, 話只可坐一個鐘, 疫情期間 強安排隔離同後面都有人的枱(唔make sense), 可能方便他們工作吧, 我點了豬肉河粉, 味道還可以 但豬肉肥到不得了, 我諗住只嚟一次所以後加甜品試下 ,迷你芒果糯米飯太失望了, 糯米蒸得唔透硬過石頭, 我問另外店員( 後生仔店員值得讚, 其他像老油條), 有禮貌地道歉, 然後換過一份給我, 有個女侍應質疑佢( 那時她只顧跟其他 侍應 傾計), 問點解上完再上, 佢就解釋糯米唔熟, 唉........真可悲, 成間舖得一個店員有heart, 網上食評名過其實,會再來!