招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-05-10 145 浏览
已經開左一排嘅新式泰國菜,最近原來裝修左,去到先知~不過個人覺得新裝修更有格調,有種酒店feel,行warm tone 色調,襯返泰國果種暖🥰𝙁𝙤𝙤𝙙試左佢地嘅signature 主菜🦐泰式大蝦炒金邊粉 $138兩隻大蝦唔講笑,差唔多有龍蝦咁大隻🤩,金邊粉都炒得乾身,係炸蒜燶左少少,但整體又好味又大碟☺️🍍燒菠蘿蟹肉炒飯 $138D蟹肉都好嫩口,仲多過啲飯咁濟🤣,炒飯一反黃薑粉傳統,用左蝶豆花🦋,平衡好好,燒菠蘿又好甜,完全唔鞋口,好正喎👍🐖豬頸肉沙律 $86呢碟都幾辣,豬頸肉份量都多,雖然對Jenny嚟講有啲辣,但泰國菜預左~朋友都食晒成碟😌𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🥭楊枝甘露奶蓋 $48飲到粒粒柚子肉,芒果都好甜😍入面仲有蒟蒻,係一杯唔錯嘅飯口甜品~🌶冬陰功梳打 $42原來士多啤梨加辣味會似冬陰功!又另一都市傳說~幾好飲喎,真係做到冬陰功嗰種甜辣帶酸嘅味道店內有大落地窗,仲有室外座位,成間店採光度都高✨另外服務都好抵讚,店員不時會幫食客加水,仲好細心介紹菜單☺️,值得二訪👍𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩乾花裝飾

𝙁𝙤𝙤𝙙

燒菠蘿蟹肉炒飯
冬陰功梳打
泰式大蝦炒金邊粉
2022-05-09 80 浏览
見餐廳同網評不俗,係openrice book位,之後不用等位,非常方便。位置由MK MTR行過去,都唔洗5分鐘。食野同環境方面,較為適合朋友chatting 去,味道方面同普通泰國菜冇分別,唔算十分正統泰國菜。
2022-05-09
  • 青花糕點
青花幾年前長距OpenRice美食榜頭三位,所以bookmarked咗好耐一直都冇機會去食。The Forest係喺旺角鬧市中難得新又乾淨嘅小去處,上到去仲有其他食肆(包括牛肉麵),下次有機會再嚟試過~雖然係平日嘅8點幾,不過青花入座率好高,幾個侍應都好有禮貌,我哋叫咗幾樣嘢食:小食併盤唔錯,雞皮卷好有罪惡感,我哋叫咗細嘅,適合2-3個人食。大蝦冬蔭公湯,湯好味,辣同酸程度都適中,可惜係大蝦,賣相非常吸引,但一咬入去啲蝦肉梅晒,亦冇咩蝦膏,$98有啲失望。蟹肉炒麵好香、惹味,都不錯。

蟹肉炒麵好香、惹味,都不錯。
蟹肉炒麵
小食併盤
大蝦冬蔭公
蟹肉炒麵
小食併盤
大蝦冬蔭公
旺角真係好旺 到處人頭湧湧好想搵個清靜少少嘅地方食吓嘢行到波鞋街附近THE FOREST 入面嘅青花主打新派東南亞菜式環境清雅 餐廳風格以植物為主題落地玻璃窗旁更有一遍戶外草地綠油油嘅視野 使人心曠神怡🎏荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 ($128)蝦大大隻 去了大半殼容易入口 肉質厚嫩爽口彈牙 賣相一流咖喱入面除了有荔枝菠蘿仲有秋葵和茄子感覺清新 咖哩香而不太辣好值得試吓🎏炭燒牛肉串燒沙嗲 ($82)4串大大串牛肉厚切 有口感個沙爹醬都幾夠花生香味🎏油酥手抓薄餅 ($52)呢度嘅手肘餅好特別一個個脹卜卜的外酥內軟 食落又有層次感🎏泰式糕點拼盤 ($68)食完濃味嘅泰國菜式一定要嚟一個甜品今次㨂咗個三款口味嘅拼盤一次過滿足晒久違了的堂食味道😋🎏泰國咸檸梳打 ($36)🎏全日套餐 主食+小食+飲品($88)獅城喇沙牛肉湯麵 雖然係套餐 但都份量十足肥仔芽仔夠地道湯底又夠濃郁+泰式魚餅煎得好香 又夠辣+馬來白咖啡
旺角真係好旺 到處人頭湧湧
好想搵個清靜少少嘅地方食吓嘢
行到波鞋街附近

THE FOREST 入面嘅青花
主打新派東南亞菜式
環境清雅 餐廳風格以植物為主題
落地玻璃窗旁更有一遍戶外草地
綠油油嘅視野 使人心曠神怡

🎏荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 ($128)
蝦大大隻 去了大半殼
容易入口 肉質厚嫩
爽口彈牙 賣相一流
咖喱入面除了有荔枝菠蘿
仲有秋葵和茄子
感覺清新 咖哩香而不太辣
好值得試吓

🎏炭燒牛肉串燒沙嗲 ($82)
4串大大串
牛肉厚切 有口感
個沙爹醬都幾夠花生香味

🎏油酥手抓薄餅 ($52)
呢度嘅手肘餅好特別
一個個脹卜卜的
外酥內軟 食落又有層次感

🎏泰式糕點拼盤 ($68)
食完濃味嘅泰國菜式
一定要嚟一個甜品
今次㨂咗個三款口味嘅拼盤
一次過滿足晒久違了的堂食味道😋

🎏泰國咸檸梳打 ($36)

🎏全日套餐
主食+小食+飲品($88)
獅城喇沙牛肉湯麵
雖然係套餐 但都份量十足
肥仔芽仔夠地道
湯底又夠濃郁
泰式魚餅
煎得好香 又夠辣
馬來白咖啡

• 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔❝已經回頭好幾次既精緻泰國菜🇹🇭款式多環境靚 最岩三五知己黎食👭🏻❞🍳🐷炭燒豬頸肉煎蛋飯 $68 (4/5)Lunch set包野飲 幾抵食😆豬頸肉好食! 如果多啲醬汁撈飯就好😙🦐泰式虎蝦金邊粉 $138 (4/5)當日冇虎蝦 變左5隻大蝦 新鮮爽口 padthai酸酸甜甜 份量好多好易飽濟 建議share!😝🍖炭燒牛肉/豬肉串燒沙嗲 $82 (3.5/5)揀咗每樣要兩串 相當惹味 沙嗲花生醬好食😋我哋鍾意牛肉多啲 腍身juicy 豬肉相對乾少少😌🍌香蕉薄餅 $78 (4/5)本人好中意食香蕉煎餅☺️呢個香蕉薄餅用左酥皮黎整! (平時點咖喱嗰啲千層薄餅) 口感厚身煙韌d😬好多朱古力醬同香蕉片😍不過略嫌唔夠熱🙈🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48 (4/5)好邪惡既飲品😈泰茶+珍珠+奶蓋冇得輸! 不過偏甜😳꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍青花 (The Forest)旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔
❝已經回頭好幾次既精緻泰國菜🇹🇭
款式多環境靚 最岩三五知己黎食👭🏻❞

炭燒豬頸肉煎蛋飯

🍳🐷炭燒豬頸肉煎蛋飯 $68 (4/5)

泰式虎蝦金邊粉

🦐泰式虎蝦金邊粉 $138 (4/5)

炭燒牛肉串燒

🍖炭燒牛肉/豬肉串燒沙嗲 $82 (3.5/5)

香蕉薄餅

🍌香蕉薄餅 $78 (4/5)

泰國珍珠奶茶奶蓋
🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48 (4/5)
好邪惡既飲品😈泰茶+珍珠+奶蓋冇得輸! 不過偏甜😳

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍青花 (The Forest)

炭燒豬頸肉煎蛋飯
泰式虎蝦金邊粉
泰國珍珠奶茶奶蓋
  • 泰式大蝦炒金邊粉
  • 泰國奶茶奶蓋
2022-04-18 347 浏览
今次同友人來到旺角一間食泰國菜餐廳,環境好適服,食物方面叫左幾樣,炭烤沙爹串燒,總共有四串,牛肉同豬肉各兩串味道好香,牛豬都唔鞋,配埋沙嗲醬一齊食更加惹味茘枝紅咖喱牛,吾太多辣,幾岩唔太食得辣既我地,一來已經有好濃咖哩味,而且好 Creamy,牛非常入味,配料有好多炒香嘅腰果,秋葵同茄子,咖喱汁配碗飯一流大蝦金邊粉,蝦真係好大隻,好新鮮好入味飲品方面叫左原個椰皇,好Fresh同泰菜好夾好解渴,整體來講,店員服務態度都好好,食物都高質,鍾意食泰國嘢嘅朋友可以試吓
大蝦金邊粉,蝦真係好大隻,好新鮮好入味
2022-03-18 464 浏览
呢間泰國菜真係好啱打卡,環境靚好多花花草草咁,雲石枱又靚,喺度食野心情都靚啲。午餐揀左豬頸肉媽媽麵,湯底係泰式冬蔭功味,仲有煎香左嘅豬頸肉,豬頸肉夠晒爽口,蜆又鮮甜,仲有扎肉同生蛋,好有泰式風味。餐飲揀左好靚嘅蝶豆花飲品,少少酸顏色又靚,勁多女仔都飲呢杯。另外跟餐叫左份小食拼盤,全部都好香口,最鍾意泰式魚餅,入面好多香料,加埋泰式雞醬好滋味。迷你雞鎚雞皮好脆,肉質都幾滑多汁,跟餐優惠價都算抵食嘅。
2022-03-07 450 浏览
青花以新派東南亞菜為主,帶點fusion的感覺。這間餐廳收藏很久一直都很想去試,食物整體的賣相及味道卻強差人意,令人失望。😑泰脆炸豬手豬手份量算多,外皮炸得香脆,唯肉質過老、口感乾柴。☹柑橘檸檬帶子薄切柑橘檸檬的配搭理應清新自然,但帶子不新鮮沒有口感,味道過淡。🙁大蝦冬陰功(小)湯裡的大蝦很不新鮮,酸辣適中,但味道偏咸。😐惹味拼盤(小)雞卷、魚餅、雞棗、豬頸肉,不過不失,沒有驚喜。😐炭燒沙爹串燒(牛肉及豬肉各兩串)牛肉及豬肉沒有經過預先醃製,所以味道略淡,沙嗲醬配方調味亦比較差。😋珍珠奶茶奶蓋奶茶絲滑香濃,表面擠了厚厚一層的淡忌廉,滋味更加醇香。黑糖漿和黑糖珍珠又為奶茶增加了俏皮的口感。

青花以新派東南亞菜為主,帶點fusion的感覺。

😑泰脆炸豬手
豬手份量算多,外皮炸得香脆,唯肉質過老、口感乾柴。

柑橘檸檬帶子薄切

🙁大蝦冬陰功(小)
湯裡的大蝦很不新鮮,酸辣適中,但味道偏咸。

😐惹味拼盤(小)
雞卷、魚餅、雞棗、豬頸肉,不過不失,沒有驚喜。

😐炭燒沙爹串燒(牛肉及豬肉各兩串)

😋珍珠奶茶奶蓋

2022-02-22 348 浏览
兩年幾冇出過門,最掛住嘅除咗各國美景外,當然仲有各地美食,其中一樣係泰國嘅炸腩肉。好記得上次去清邁,喺夜市買咗原條炸腩肉,新鮮熱辣,勁勁勁好食😍。後來喺香港食過幾次,不過都唔太啱口味,只能歸咎於香港人太怕肥😂。早排喺旺角青花食咗碗泰式船家湯脆炸花腩肉金邊粉,終於搵得返接近嘅味道😚。成碗嘢就係炸腩肉,金邊粉,芽菜,芫荽同蔥花,好簡單,但係已經好好食,因為腩肉炸得夠脆夠香口,肉質肥瘦均勻👍。另外個湯底都好正,味濃之餘又唔太鹹,我差唔多飲哂,之後居然唔覺口渴,證明冇咩味精。如果下次再食,我會叫腩肉分開上,因為而家放埋一齊,腩肉浸腍咗少少😐。

2022-02-19 208 浏览
🐽泰式豬頸肉煎蛋飯 $72豬頸肉爽口彈牙而且無咩肥膏邊位煎到燶燶哋有啲焦脆都唔錯齋食味道無咩特別不過旁邊配嘅汁辣辣哋幾開胃 為個飯加咗唔少分😌 不過整體好似單調咗啲蛋黃撈飯係唔錯但無咩驚艷嘅點。整體性價比唔太高
泰式豬頸肉煎蛋飯
🐽泰式豬頸肉煎蛋飯 $72
豬頸肉爽口彈牙而且無咩肥膏
邊位煎到燶燶哋有啲焦脆都唔錯
齋食味道無咩特別不過旁邊配嘅汁辣辣哋幾開胃
為個飯加咗唔少分😌
不過整體好似單調咗啲
蛋黃撈飯係唔錯但無咩驚艷嘅點。
整體性價比唔太高
午餐
泰式豬頸肉煎蛋飯
2022-01-24 351 浏览
#青花今次講嘅係位於旺角 The Forest 嘅青花💕店舖裝修得好森林Feel 俾人感覺好放鬆 而且坐得好舒服😌 店員服務態度都好好🧡🧡成個用餐體驗係愉快 上菜速度亦都比想像中快 好快就可以填飽個肚❣️❣️鍾意食泰國嘢嘅朋友一定要過嚟試吓✨✨二人套餐 $488💰(7.5 /10)炭烤沙爹串燒(8 /10)總共有四串🤤🤤牛肉🐮同豬肉🐷各兩串‼️‼️烤得好香 一上枱已經聞到🔥🔥牛肉串好香 豬肉串唔鞋😋😋再配埋沙嗲醬一齊食 令到啲串燒冇咁乾 更加惹味☺️☺️馬薩拉奶油咖喱雞 (7.5 /10)送到上枱好香🧡🧡咖哩味好濃 而且好Creamy🤤🤤 雞肉切件 好嫩滑 一啲都唔鞋 🤩🤩仲非常入味 每一啖都好多汁😋😋而配料仲有好多炒香佐嘅腰果🔥🔥健康嘅秋葵 軟硬適中嘅茄子🍆每一款配埋咖喱汁都意外地夾😚😚如果加碗飯或者薄餅🫓 一定更加惹味 但可惜嗰餐唔包🙈🙈奶油咖哩雞好有泰式風味 抵食❤️❤️泰式虎蝦意粉 (8 /10)賣相好靚 虎蝦真係好大隻 Total 有兩隻🦐🦐而且係炸過嘅 所以好香🤩🤩肉質鮮嫩而且好多肉✨✨而意粉方面好入味 唔會太硬或者太淋 炒得好香口好有鑊氣🔥🔥意外地好襯💓💓 味道酸酸甜甜💖💖好開胃✨✨再加

#青花

二人套餐 $488💰(7.5 /10)

炭烤沙爹串燒(8 /10)

馬薩拉奶油咖喱雞 (7.5 /10)

泰式虎蝦意粉 (8 /10)
賣相好靚 虎蝦真係好大隻 Total 有兩隻🦐🦐而且係炸過嘅 所以好香🤩🤩肉質鮮嫩而且好多肉✨✨而意粉方面好入味 唔會太硬或者太淋 炒得好香口好有鑊氣🔥🔥意外地好襯💓💓 味道酸酸甜甜💖💖好開胃✨✨再加上有青檸🍋 花生碎🥜芽菜 豆卜 炒蛋絲🍳令到口感好有層次 令你想繼續食落去‼️‼️夠晒惹味😋😋

泰國珍珠奶茶奶蓋 (7.5 /10)
好香濃嘅泰國奶茶☕️ 仲要係相對上冇咁甜 而且好正宗嘅泰式奶茶味 ✨✨珍珠好煙韌 奶蓋亦都好滑😚😚鍾意飲奶茶嘅朋友唔可以Miss咗佢😋😋

椰皇(7 /10)
椰皇好Fresh 💚 係原個上 打卡一流✨✨仲要解渴一流 食完咁惹味嘅泰國菜 飲返一個好清爽💓💓
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食油麻地 #巨B覓食旺角

青花 (The Forest) (旺角)
⚜️旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
⏱星期一至日 1200-2100

2022-01-20 219 浏览
抓緊2021嘅尾巴…..去青花同朋友預祝生日🎂嗌咗幾樣野食。佢哋分別係炭火爆炒路邊牛肉生菜包,冬蔭單骨炸雞翼同埋冬蔭煙肉蛋黃芝士蝴蝶粉雞翼超香口,食到完全停唔到,3個人分都啱啱好,每人都有2-3舊分到另外,個蝴蝶粉真係有驚喜,超惹味,真係食到停唔到,食到連啲汁都舔埋啊😋😋😋不過,碟路邊牛肉生菜包就認真麻麻啦,未試過嘅真係可以唔駛試。啲牛肉好硬,又有啲乾,佢係一舊舊而唔係牛肉菘咁,變咗要夾落生菜度食嘅時候,就好困難啦,食到好呢hea㖭。不過,店員就好友善嘅,因為咁啱有朋友就嚟生日,所以訂咗啲切餅帶去餐廳,佢哋收咗$80切餅費,唔算好貴,仲要生日蛋糕嘅擺盤好靚,有蘭花架,好有心思。計埋加一,每人$200蚊都唔駛。
抓緊2021嘅尾巴…..

去青花同朋友預祝生日🎂
嗌咗幾樣野食。

計埋加一,每人$200蚊都唔駛。
2022-01-06 271 浏览
同同事聚會,喺下午嘅時間,餐廳冇乜人,所以坐得好舒服,無論飲品,食物,裝修全部都係一流,已經諗下次要再嚟!最遺憾嘅就係樣樣食物都好足料,好飽,食唔到芒果糯米飯,下次一定要再挑戰。
  • 龍鬚三色冰奶蓋
2021-12-29 411 浏览
最喜歡軟綿綿的芒果糯米飯,造型很美,一份幾位朋友一同分享很滿足!椰子脆片很香很配,椰漿微甜,甜品讓這一餐劃上完滿的句號!其他菜色也很好吃,坐位舒適位置便利,價錢合理。

其他菜色也很好吃,坐位舒適位置便利,價錢合理。
芒果糯米飯
2021-12-18
芒果糯米飯
2021-12-27 488 浏览
平時成日去k11 forest商場廁所,隔離就有一間裝修好靚嘅泰國菜,呢晚約朋友去食飯,一於試試佢😻我哋五個人食飯,叫咗個四人套餐,另外再order啲dish~每款食物嘅餐具擺碟都好賞心悅目,真係忍唔住每款都打卡🥰個人最愛係個菠蘿炒飯,菠蘿炒飯食得多,藍色嘅飯又真係比較少見,個樣靚得嚟味道都好好,呢個推介!!另外我仲order咗椰青水,成個椰青咁上碟,係咪好有風味先?😋仲有個環境好舒服,樓底好高,好啱gathering🪄
平時成日去k11 forest商場廁所,
隔離就有一間裝修好靚嘅泰國菜,
呢晚約朋友去食飯,一於試試佢😻

我哋五個人食飯,叫咗個四人套餐,
另外再order啲dish~
每款食物嘅餐具擺碟都好賞心悅目,
真係忍唔住每款都打卡🥰

個人最愛係個菠蘿炒飯,
菠蘿炒飯食得多,藍色嘅飯又真係比較少見,
個樣靚得嚟味道都好好,呢個推介!!

另外我仲order咗椰青水,
成個椰青咁上碟,係咪好有風味先?😋

仲有個環境好舒服,樓底好高,
好啱gathering🪄
2021-09-23