招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
呢間係旺角既泰國菜,森林系既裝修同商場既裝修好match,食物都好精緻!┄┅┄┅┄┅┄┅┄≋ 泰式虎蝦金邊粉 $138好大隻虎蝦,仲要打孖上!金邊粉炒得乾身,食落煙煙韌韌,酸甜度岩岩好,好開胃~評分:🌕🌕🌕🌕🌘-≋ 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118呢個真係必叫!豬肉唔係普通免治豬肉,而係豬腩肉!豬腩肉燒得好香口,豬皮煙煙韌韌,肥瘦適中食落油脂味極香!評分:🌕🌕🌕🌕🌖-≋ 大蝦冬蔭公 (小) $96呢個比較濃味,偏酸同埋都幾辣。大蝦真係超級大隻,同埋好多料~評分:🌕🌕🌕🌕🌗-≋ 芒果糯米飯 $78糯米飯加左蝶豆花,藍藍地色好靚!芒果大隻又超甜,必試👍🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌗-≋ 楊枝甘露奶蓋 $48好足料!西柚同芒果都好多,又大粒,仲有加左魔芋,口感好豐富。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-≋ 蝶豆花椰子奶蓋 $48岩岩送到黎個陣藍藍白白咁超靚,但飲個陣記得撈勻先飲。上面一層鹹鹹地既芝士奶蓋,再加濃郁既椰子味,超正!評分:🌕🌕🌕🌕🌘
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
≋ 泰式虎蝦金邊粉 $138
泰式虎蝦金邊粉

≋ 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118
評分:🌕🌕🌕🌕🌖

≋ 大蝦冬蔭公 (小) $96
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

≋ 芒果糯米飯 $78
糯米飯加左蝶豆花,藍藍地色好靚!芒果大隻又超甜,必試👍🏻
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

≋ 楊枝甘露奶蓋 $48
≋ 蝶豆花椰子奶蓋 $48
蝶豆花椰子奶蓋
泰式虎蝦金邊粉
蝶豆花椰子奶蓋
Champak serves authentic Thai food with a contemporary twist. The restaurant is beautifully decorated by dried flowers and floral elements. The portion of food was good with nice presentation. Butterfly pea was used in the drinks and the mango sticky rice as well. Tom Yum Chicken Wings are something good and flavourful to start with. The Tom Yum Kung soup was spicy enough but the taste of prawn was not too distinctive. I would recommend King Prawn Pad Thai for the main course.|Tom Yum Chicken Wi
Tom Yum Chicken Wings
💰HKD82
Pad Thai with King Prawns
💰HKD138
Tom Yum Kung (S)
💰HKD96
Mango Sticky Rice
💰HKD78
Thai Milk Tea w/ Milk Foam / Butterfly Pea & Coconut Milk Foam
💰HKD48
  • 冬蔭炸雞翼
  • 芒果糯米飯
1K
2022-05-17 64 浏览
青花是小清新的綠洲,餐廳窗明几淨,高闊的樓底,加上天然採光,😇坐在玻璃窗旁,看到室外的一片綠草地,感覺心神放鬆。❤️惹味拼盤96拼盤香噴噴,有雞棗、雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅,每款也很吸引。雞棗炸至金香酥脆,蝦卷脆卜卜,沾上泰式酸辣醬,😘十分滋味。魚餅入口綿彈,帶有濃濃香茅味,炸雞皮卷口感豐滿,✨內裡多汁油潤,令人想一吃再吃。🦋藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 138藍蝶花炒飯誘人的藍色,加上金黃菠蘿點綴,賣相誘人。炒飯濕潤,表面鋪上一絲絲蟹肉,配料豐富: 肉鬆、🍳雞蛋絲、提子乾及果仁等,口感多層次,啖啖鮮味突出,令人驚喜。蟹肉鮮香,每一口飯夾雜🍍菠蘿粒,口感香甜多汁,與肉鬆酥甜並施,洋溢南洋風情,十分惹味。🔥炭燒豬肉串燒沙嗲76豬肉串表面焦香,肉質嫰滑,沾上濃郁沙嗲醬,大啖咬下,肉汁更香濃,惹味停不了。🍡泰式糕點拼盤68糕點拼盤令人滿足: 椰汁千層榚、椰青大菜糕及椰汁西米榚,🥥把椰汁幽香發揮至淋漓盡致。千層糕玫瑰花形狀,口感煙煙韌韌,椰味香甜濃厚。最喜歡椰青大菜糕,😍純純清徹的椰青肉,洋溢椰子的天然芳香,清爽誘人⋯⋯西米榚入口黏糯、綿密,與芋頭蓉相輔相成,令人戀戀不去。🍧泰國珍珠奶茶奶蓋48泰式奶茶多

❤️惹味拼盤96

🦋藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 138

🔥炭燒豬肉串燒沙嗲76

🍡泰式糕點拼盤68

🍧泰國珍珠奶茶奶蓋48
泰式奶茶多一股煉奶蜜甜,拌勻奶蓋後,質感更奶滑醇厚,入口茶味甘香,再沁出迷人奶香,加上圓潤煙韌的珍珠,令人欲罷不能。

🍹龍眼桂圓茶34
呷一口傳來陣陣甜香,杯中充滿龍眼桂圓肉,冰爽中香甜滋潤,清新味蕾。
午餐
2022-05-16 40 浏览
Atum Group嘅餐廳向來高質,今次就試吓集團旗下呢間專食新派東南亞菜嘅青花🤩 餐廳設計充滿田園氣息,仿如鬧市中的小綠洲☘️ 星期六中午坐滿客人,想試就要比少少耐性排下隊啦~ 路邊炭火炒豬腩生菜包 ($118)豬腩肉肥瘦均勻,每粒表面搽上香甜醬汁令味道昇華!油香豐富,用生菜包住食可以減低油膩感,唔錯😌生菜份量多啲就更加好!值得一試😚炭燒牛肉串燒 ($82)牛肉串燒表面燒至微微焦香😋 肉質軟腍而多汁,配上香濃沙嗲醬汁更加惹味🥰泰式虎蝦金邊粉 ($138)金邊粉價錢都幾進取🫣食落口感煙韌,酸酸甜甜幾開胃~ 搭配四隻大蝦,質素正正常常,加埋蛋、腰果同花生等配料令味道更豐富,不過鑊氣唔夠勁🥺唔算話非常驚喜~ 馬拉盞炒芥蘭($78)上枱已經聞到香噴噴嘅芥蘭🤤芥蘭鮮甜爽脆,鹹香十足,不過越食越鹹🥺輕手翻少少會好啲!泰國奶茶($38)、馬來白咖啡($34)餐廳有好多招牌飲品🥹不過當日冇特別試,奶茶同白咖啡就正正常常啦~ 冇話太特別

路邊炭火炒豬腩生菜包 ($118)

炭燒牛肉串燒 ($82)

泰式虎蝦金邊粉 ($138)

馬拉盞炒芥蘭($78)

泰國奶茶($38)、馬來白咖啡($34)
2022-05-16 51 浏览
今日黎到一間店面時尚泰式餐廳🇹🇭味道也‘泰’好味了吧😋😋環境舒適,空間感充足簡潔既桌椅卻沒有太單調食物選擇非常多,總有一款合你口味而且每一蝶都分量十足,亦食到濃厚既泰國風味,超級滿足👍👍但今次食得太飽食唔到甜品,下次一定要食番先得😋1️⃣炭燒豬肉串燒沙嗲🍢真正食到有炭燒香嘅豬肉串,依然能夠保存肉汁,好容易就能夠咬得開😍豬肉粒大大粒,比一般街外串燒大好多🥰更重要係個沙嗲醬非常惹味🤩成位左串燒既靈魂👻2️⃣篤篤炒卜卜蜆🥘蜆肉大大隻,又夠鮮甜,配埋店鋪秘製既醬汁,完美帶出蜆肉鮮味,又唔會蓋過主角,一隻又一隻食唔停口😜微辣又帶點輕甜,食哂成蝶都唔會食到任何一隻有沙👍👍3️⃣馬薩拉香料牛肉咖喱🥘🐂一味正到爆既咖喱牛😍牛味香濃,肉質夠哂腍,肥瘦適中👏👏而馬薩拉其實是一個統稱,它的成份亦視乎種類各有不同,雖然一般都會有大蒜、薑、洋蔥及以印度辣椒製成的,其他常見的材料有茴香、白胡椒、黑胡椒、丁香、肉桂、豆蔻、薄荷葉等等叫個白飯撈汁食一流👍4️⃣泰式虎蝦金邊粉🍝手掌🖐️咁大隻既虎蝦好搶鏡🤩蝦肉爽口,而且好入味,金邊粉炒得夠乾身,唔會似漿糊,條條都好分明👍👏醬汁酸酸甜甜好開胃😋😋配有大量蛋絲🥚,花生粒🥜,蔥等等5️⃣泰國咸檸梳

今日黎到一間店面時尚泰式餐廳🇹🇭
味道也‘泰’好味了吧😋😋
環境舒適,空間感充足
簡潔既桌椅卻沒有太單調
食物選擇非常多,總有一款合你口味
而且每一蝶都分量十足,
亦食到濃厚既泰國風味,超級滿足👍👍
但今次食得太飽食唔到甜品
下次一定要食番先得😋

1️⃣炭燒豬肉串燒沙嗲🍢
真正食到有炭燒香嘅豬肉串,
依然能夠保存肉汁,
好容易就能夠咬得開😍
豬肉粒大大粒,比一般街外串燒大好多🥰
更重要係個沙嗲醬非常惹味🤩
成位左串燒既靈魂👻

2️⃣篤篤炒卜卜蜆🥘
蜆肉大大隻,又夠鮮甜,
配埋店鋪秘製既醬汁,
完美帶出蜆肉鮮味,又唔會蓋過主角,
一隻又一隻食唔停口😜
微辣又帶點輕甜,
食哂成蝶都唔會食到任何一隻有沙👍👍

3️⃣馬薩拉香料牛肉咖喱🥘🐂
一味正到爆既咖喱牛😍
牛味香濃,肉質夠哂腍,
肥瘦適中👏👏
而馬薩拉其實是一個統稱,
它的成份亦視乎種類各有不同,
叫個白飯撈汁食一流👍

4️⃣泰式虎蝦金邊粉🍝
手掌🖐️咁大隻既虎蝦好搶鏡🤩
蝦肉爽口,而且好入味,
金邊粉炒得夠乾身,唔會似漿糊,
條條都好分明👍👏
醬汁酸酸甜甜好開胃😋😋
配有大量蛋絲🥚,花生粒🥜,蔥等等

5️⃣泰國咸檸梳打🥤&
泰國珍珠奶茶奶蓋 🧋
- 🥤咸檸非常入味,
而且用番泰式果隻梳打水,
夠哂汽🫧,又解渴👍
- 泰式奶茶出名又香又滑,
而且奶味濃,
今次仲要配埋奶蓋,香滑到極致😋
仲有好多珍珠係你飲之餘可以咬下口😆

總結:個人評價 4.5/5星
2022-05-06
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
2022-05-16 169 浏览
作為旺角街坊,青花並唔係第一次去,今次本身想去食兼寫返篇食評介紹下,點知遇上咁失準嘅情況。青花平時畀我感覺都係中上嘅泰菜,唔知係人太多,定係疫情過後廚房人手有流失,今次啲嘢都唔太好食,而且賣相都比較樣衰……豬頸肉嚟到已經好亂,不過味道係唔錯嘅,油脂比例啱啱好,所以都值4分。 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯。嚟到已經係咁樣衰,明明啲嘢都擺啱位,但明顯就係冇心機擺咁。大家見碟豬頸肉都知,我唔係太介意賣相,味道絕對可以搭救,但啲飯係濕濕地嘅,犯咗我死忌,菠蘿都係求其燒,但頂燒焦咗,下低就唔太燒到。 手抓餅,基本上喺邊度點都會好食嘅一碟。 奶油咖哩雞。感覺好似連續煮咗幾個鐘,入面啲嘢都已經面目全非,口感都係非常之爛,似係食緊殘羮……剩低大半碟冇食到,差到已經唔識考慮味道。 白咖啡,正常味道。桂圓龍眼茶。應該係長輩最滿意嘅。鹹檸梳打,正常。餐廳環境都仲係靚嘅,但食物真係要做下QC……本身想嚟寫個好評,但同長輩食咗咁樣嘅一餐,真係只能以劣評回報。不過由於以前食過係唔錯嘅,我承諾之後會再去多次,如果好食,都一定會寫返好評。
豬頸肉

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯。
嚟到已經係咁樣衰,明明啲嘢都擺啱位,但明顯就係冇心機擺咁。

手抓餅
手抓餅,基本上喺邊度點都會好食嘅一碟。

奶油咖喱雞

白咖啡

白咖啡,正常味道。
龍眼桂圓

桂圓龍眼茶。應該係長輩最滿意嘅。
鹹檸梳打

鹹檸梳打,正常。

餐廳環境都仲係靚嘅,但食物真係要做下QC……
2022-05-14
豬頸肉
手抓餅
龍眼桂圓
鹹檸梳打
2022-05-15 424 浏览
#大食小公主旺角區出動👸🤪 🚩泰式虎蝦意粉 $138上次嚟食都有叫嘅酸酸甜甜非常開胃🧡🧡虎蝦大約有五至六隻 食材都幾新鮮配菜仲有啲雞蛋花生醉撈埋一齊食一流😋😋😋😋🚩 惹味拼盤 (小)$96有魚餅 雞卷 炸雞圈 雞棗等等記得之前食有蝦餅同豬頸肉但係今次食已經轉咗有少少失望份量唔算好多而且味道一般😮‍💨🚩炭燒豬頸肉 酸辣青醬 $118上次食都有嗌呢個豬頸肉係讚不絕口嘅😋😋😋🥰🥰今次嚟食都保持水準👍豬頸肉厚切大嚿而且帶少少肥肉最緊要佢係佢外皮有少少燒燶左食落口更脆🤪🤪😍😍😍酸辣青醬真係好辣 唔食得辣嘅朋友點少少就好啦😝😝🚩芒果糯米飯 $78非常之有心機糯米飯加入左蝶豆花所以顏色係紫色~打卡一流芒果非常大嚿而且夠晒甜‼️‼️加埋椰漿椰子乾一齊食 正😝‼️🚩涷泰式奶茶 $38去邊間泰國餐廳都一定要嗌佢嘅泰式奶茶!味道濃郁而且唔會太甜☺️
#大食小公主旺角區出動👸🤪

[旺角 encore 泰國菜 青花]

食泰國菜除咗諗起九龍城之外
唔可以唔去旺角the forest 嘅青花 已經係第二次食‼️😝

🚩泰式虎蝦意粉 $138

非常之有心機糯米飯加入左蝶豆花所以顏色係紫色~打卡一流
芒果非常大嚿而且夠晒甜‼️‼️
加埋椰漿椰子乾一齊食 正😝‼️

🚩涷泰式奶茶 $38
去邊間泰國餐廳都一定要嗌佢嘅泰式奶茶!
味道濃郁而且唔會太甜☺️

• 芒果糯米飯
  • 泰式奶茶奶凍
  • 炭燒豬頸肉
2022-05-14 60 浏览
Loved the environment The food was great. Not too many people and the drinks were interesting too! Portion was just right to share for four people. I’ll definitely come back again!
2022-04-25
這家位於旺角 THE FOREST 的新派泰國餐廳青花已經開幕了一陣子🇹🇭 最近他們的餐廳進行翻新 + 換了全新的 menu 便的起心肝去試試(ง˙∇˙)ว .ᐟ.ᐟ 餐廳擁有兩面落地窗 採光度 1OO 分~★ 空間感也很夠 新裝潢比起以往增添了木系、植物和垂釣乾花原素🌱🌸更具泰式風情呢 更新後的 menu 也不缺新派特色泰國菜式 有點選擇困難哈哈 食物方面我們點了 – ﹝泰式大蝦炒金邊粉🦐﹞兩隻大蝦非常搶眼👀 金邊粉炒得乾身不會太腍~ 味道不算太濃*•̀ᴗ•́* ﹝燒菠蘿蟹肉炒飯🍍﹞跟平常原個菠蘿上菜方式不一樣 – 除了旁面的燒菠蘿伴碟外 整個炒飯以蝶豆花為主題 是一個藍色的菠蘿炒飯 黃色跟藍色的配搭很新鮮呢(*˙˘˙)♡ 炒飯的用料也毫不吝嗇 – 菠蘿粒粒、腰果、蟹肉、肉鬆、提子乾和飯粒互相配搭 每一口都充滿豐富口感!(๑´ސު`๑) 味道酸酸甜甜的非常開胃~★ ﹝芒果蟹肉沙律﹞雖然是沙律🥗 但是他們的用料都非常豐富 – 芒果、蟹肉、沙律菜、青瓜、蕃茄 ... 也會有飽腹感!✧•̀.̫•́✧ 而且芒果非常濃郁香甜 很有泰國的感覺~~ 至於飲料我們則試了﹝菠蘿熱情果冰茶🍍﹞﹝楊枝甘露奶蓋﹞ 特別
最近他們的餐廳進行翻新 + 換了全新的 menu
便的起心肝去試試(ง˙∇˙)ว .ᐟ.ᐟ
餐廳擁有兩面落地窗 採光度 1OO 分~★ 空間感也很夠
食物方面我們點了 –
芒果蟹肉沙律
而且芒果非常濃郁香甜 很有泰國的感覺~~
至於飲料我們則試了﹝菠蘿熱情果冰茶🍍﹞﹝楊枝甘露奶蓋﹞
楊枝甘露奶蓋
特別喜歡﹝楊枝甘露奶蓋﹞奶蓋的部分不會太膩 整個 presentation 食材滿溢的感覺就令人很滿足!
裡面正如名稱所描述 – 有滿滿楊枝甘露的材料~ 除了飲料也可以當作是甜點XD
整體用餐體驗也非常舒適~ 非常適合跟朋友來聚餐呢٩(ˊᗜˋ)و
2022-05-13
芒果蟹肉沙律
楊枝甘露奶蓋
位於The Forest的青花,小編已經到訪過很多次,不僅菜式創新,小清新的環境也非常打卡able!🤎-藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯 $138蟹肉份量十足,把提子乾、果仁、肉鬆、蟹肉和飯拌勻,味道甜甜的,好豐富。-馬沙拉奶油咖喱雞 $128咖喱味濃郁而且份量亦很足,雞肉大大舊。-芒果糯米飯 $68最後當然要來一道泰國地道甜品了🥭藍藍的糯米飯以蝶豆花製成,椰子香味濃郁,芒果甜甜酸酸剛好中和糯米飯的甜膩。-飲品方面,蝶豆花椰子奶蓋($42)形成藍天白雲的模樣,超美☁️
藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯 $138

馬沙拉奶油咖喱雞 $128
咖喱味濃郁而且份量亦很足,雞肉大大舊。
芒果糯米飯 $68
最後當然要來一道泰國地道甜品了🥭
藍藍的糯米飯以蝶豆花製成,椰子香味濃郁,
芒果甜甜酸酸剛好中和糯米飯的甜膩。

2022-05-12 84 浏览
旺角高質東南亞餐廳-青花餐廳環境幾闊落 整個環境都好悠閒👍🏻而且店員服務態度好好💯食物方面選擇都好多 賣相又精緻🙌🏻🌟馬來燒雞翼有兩隻雞全翼 外皮燒得好脆口而雞肉醃得入味又夠嫩滑💯🌟炭燒牛肉串燒牛味香濃且肉嫩並帶肉汁 配上香濃沙嗲醬汁 好好味😋🌟泰式虎蝦金邊粉兩隻大蝦夠新鮮彈牙 仲要開左邊方便食用👍🏻金邊粉炒得帶濕潤 醬汁鹹甜適中撈埋豆腐條,蛋碎,芽菜,花生碎及青檸等 味道層次更豐富👍🏻🌟炭燒豬頸肉煎蛋飯一上枱見到隻燶邊太陽蛋🍳已經好吸睛 配爽口彈牙既炭燒豬勁肉真係好惹味😋🌟芒果糯米飯🥭芒果夠晒甜 而糯米飯加入左蝶豆花顏色更鮮艷 口感軟熟煙韌 加埋椰漿國椰子乾好味到想外賣一個反屋企食😆
旺角高質東南亞餐廳-青花

配上香濃沙嗲醬汁 好好味😋

🌟泰式虎蝦金邊粉
兩隻大蝦夠新鮮彈牙 仲要開左邊方便食用👍🏻
金邊粉炒得帶濕潤 醬汁鹹甜適中
撈埋豆腐條,蛋碎,芽菜,花生碎及青檸等 味道層次更豐富👍🏻

🌟炭燒豬頸肉煎蛋飯
一上枱見到隻燶邊太陽蛋🍳
已經好吸睛 配爽口彈牙既炭燒豬勁肉
真係好惹味😋

🌟芒果糯米飯
🥭芒果夠晒甜 而糯米飯加入左蝶豆花
顏色更鮮艷 口感軟熟煙韌 加埋椰漿國椰子乾
好味到想外賣一個反屋企食😆
呢間位於旺角嘅新派東南亞餐廳 #青花💐!我好耐之前已經比佢嘅環境吸引😍!落地大玻璃透射日光☀️,仲有打卡必備嘅雲石枱、金色餐椅、乾花擺設等。今日終於嚟打卡📸,試吓佢哋嘅特色泰國菜喇!🤤✨泰式虎蝦金邊粉 $138🦐大大隻新鮮虎蝦,食完就會好似我咁笑哈哈🤣!金邊粉麵質煙韌頗有咬口,甜辣度適中,再加埋青檸汁,清新嘅味道完全令整個金邊粉昇華❤️ ! (秒速清碟)✨馬薩拉香料牛肉咖喱 $128如果金邊粉只係得1個🌶,呢個就會有🌶🌶🌶!對我黎講真係有點辣, 但辣得香口;汁量好多, 最啱撈飯食嚟調和辣度🍚!略嫌牛肉份量比較少😂。✨炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118每次食泰國菜都必叫! 竟然出現厚切🙀,肉質爽口但有點偏乾。另外無諗到個酸辣青醬真係堅辣(🌶🌶🌶🌶)!輕輕點咗少少已經即刻飲水了!鍾意食辣嘅朋友應該會喜歡呢個醬😉!✨玫瑰蘋果茶 $68食左咁多重口味嘅好西就緊係要飲返杯茶☕️,中和油膩感啦! 酸酸甜甜幾易入口😉不錯👍

✨泰式虎蝦金邊粉 $138

✨馬薩拉香料牛肉咖喱 $128

✨炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118

✨玫瑰蘋果茶 $68
突然想食泰國菜就同朋友嚟到呢間位於旺角商場The Forest內嘅青花☺️餐廳主打創新泰國菜,店內以綠色植物作為主要裝飾,俾人清新舒適嘅感覺,打卡一流呀🌴菜式選擇豐富多樣,食物份量都幾多,好啱一大班人嚟食👨‍👩‍👧‍👦仲有個加分位係店員嘅態度好好✨🔸炭燒豬肉串燒沙嗲 (HK$76)有4大串,豬肉串燒嫩滑有油香,食落唔會覺得好乾,再加上炭燒過後香氣十足,淋埋沙嗲醬一齊食更加惹味😋🔸惹味拼盤 (大) (HK$168)拼盤有雞槌、炸雞圈、雞棗同泰式魚餅,份量十足,每款都有泰式風味,加埋泰式辣醬同埋甜酸汁好開胃🤤🔸藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 (HK$138)賣相好特別!用咗蝶豆花令飯粒變成藍色,配料有蟹肉、提子乾、肉鬆、蛋皮、菠蘿粒同腰果,口感都幾豐富,留意返炒飯味道就比較偏甜,同平時食開嘅唔同㗎🤣🔸篤篤炒卜卜蜆 (HK$128)卜卜蜆都幾大隻,味道鮮甜而且蒜香味濃,有少少辣,每隻蜆都掛滿汁,夠晒惹味😎🔸炒棷菜 (HK$68)可以揀用馬拉盞或者蒜蓉炒,今次就揀咗用馬拉盞。椰菜口感帶爽脆,加上少少辣味,味道較濃,適合配飯😆🔸楊枝甘露奶蓋 (涷) (HK$48)楊枝甘露奶蓋有濃郁嘅芒果香氣同酸甜嘅葡萄柚,再
炭燒豬肉串燒沙嗲

🔸炭燒豬肉串燒沙嗲 (HK$76)
惹味拼盤

🔸惹味拼盤 (大) (HK$168)
藍碟花蟹肉菠蘿炒飯

🔸藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 (HK$138)
篤篤炒卜卜蜆

🔸篤篤炒卜卜蜆 (HK$128)
炒棷菜

🔸炒棷菜 (HK$68)

🔸楊枝甘露奶蓋 (涷) (HK$48)
楊枝甘露奶蓋有濃郁嘅芒果香氣同酸甜嘅葡萄柚,再加上綿密香濃嘅奶蓋,開胃又解膩🥭

🔸泰式珍珠奶茶奶蓋 (涷) (HK$48)
泰式珍珠奶茶甜度適中,味道濃厚,珍珠都好煙靭,如果奶蓋再多啲就更加滿足喇
炭燒豬肉串燒沙嗲
惹味拼盤
藍碟花蟹肉菠蘿炒飯
篤篤炒卜卜蜆
母親節和家人去了位於旺角新商場 The Forest 吃新開的泰國菜, 餐廳佔地挺大, 坐得亦非常舒適, 旁邊有落地玻璃採光充足, 白天吃起來很舒服.食物方面, 一般的泰國菜式他都有但只是材料方面有一點點分別, 例如他的生菜包的豬肉用的是炭火炒蒜豬腩肉, 吃起來和平常的肉雖有很大分別但卻口感十足而且味道不是辣而是甜甜的. 豬腩肉非常爽, 口非常不錯.另外也點了一個德國豬手的菜色但用的醬汁是泰國辣豉油, 皮脆肉嫩, 水準不錯. 但吃泰國菜點這個好像有點怪...最特別的就是藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯, 他的飯是藍色的, 雖然吃起來沒有什麼特別的味道但是很有新鮮, 另外鋪上面的蟹肉亦多而大粒, 配合腰果和肉鬆一起吃, 非常好吃.還有一個椰汁雞湯, 雖然忘了拍照但個人覺得是非常好喝, 味道不是平常的椰汁和辣味, 這個湯把辣味調低了一點, 並加入了一點青檸的味道但卻出奇地配合融為一體, 未試過的話建議點一下這個湯.串燒個人覺得屬於一般水準, 大可點其他菜式.總括來說, 味道與份量都屬於高水準, 途經旺角的話不妨一試.青花 (The Forest)旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-10

串燒個人覺得屬於一般水準, 大可點其他菜式.

青花 (The Forest)
旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

2022-05-10 145 浏览
已經開左一排嘅新式泰國菜,最近原來裝修左,去到先知~不過個人覺得新裝修更有格調,有種酒店feel,行warm tone 色調,襯返泰國果種暖🥰𝙁𝙤𝙤𝙙試左佢地嘅signature 主菜🦐泰式大蝦炒金邊粉 $138兩隻大蝦唔講笑,差唔多有龍蝦咁大隻🤩,金邊粉都炒得乾身,係炸蒜燶左少少,但整體又好味又大碟☺️🍍燒菠蘿蟹肉炒飯 $138D蟹肉都好嫩口,仲多過啲飯咁濟🤣,炒飯一反黃薑粉傳統,用左蝶豆花🦋,平衡好好,燒菠蘿又好甜,完全唔鞋口,好正喎👍🐖豬頸肉沙律 $86呢碟都幾辣,豬頸肉份量都多,雖然對Jenny嚟講有啲辣,但泰國菜預左~朋友都食晒成碟😌𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🥭楊枝甘露奶蓋 $48飲到粒粒柚子肉,芒果都好甜😍入面仲有蒟蒻,係一杯唔錯嘅飯口甜品~🌶冬陰功梳打 $42原來士多啤梨加辣味會似冬陰功!又另一都市傳說~幾好飲喎,真係做到冬陰功嗰種甜辣帶酸嘅味道店內有大落地窗,仲有室外座位,成間店採光度都高✨另外服務都好抵讚,店員不時會幫食客加水,仲好細心介紹菜單☺️,值得二訪👍𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩乾花裝飾

𝙁𝙤𝙤𝙙
試左佢地嘅signature 主菜