招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-08-18 59 浏览
今晚叫左豬腩肉生菜包,大蝦冬陰功湯,奶油咖喱雞,生蝦,手抓餅,馬拉盞炒椰菜,藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯,芒果糯米飯,仲有個甜品係藍蝶花嘅糯米飯(好似叫朱古力香蕉糯米飯)Total叫左9樣野總結係如果喜愛食甜野嘅朋友,你地一定要試試。因為整體來講會比較偏甜,無論係生菜包,還是炒飯,都係比較偏甜,除左個湯係好酸嘅。不過甜品來講,芒果糯米飯同藍蝶花嗰個糯米飯,甜品來講都好食,甜品來講佢唔算太甜,都比較有口感,而且因為有糯米飯所以比較有咬最值得一提嘅係,如果有朋友生日想喺度搞生日飯,佢有寫字服務,可以叫一個甜品,然後喺旁邊寫字,如果幫朋友搞生日,唔記得買蛋糕嘅朋友,呢度確實係好方便,對我來講係好加分嘅位置不過提提大家,要講清楚生日人嘅名,上次佢出錯咗個名俾我
今晚叫左
Total叫左9樣野

總結係如果喜愛食甜野嘅朋友,你地一定要試試。

不過提提大家,要講清楚生日人嘅名,上次佢出錯咗個名俾我
環境幾靚,窗邊座位對住草地,檯之間唔會好迫,上菜快但食物有熱度同水準,每樣份量都幾多,而店員服務態度都好好👍🏻炭燒豬頸肉|$118|8/10豬頸肉兩邊都炭燒過,口感爽脆有焦香😋同埋加左泰式酸辣汁去燒好惹味,唔洗沾旁邊醬汁都夠味炭火蒜炒牛肉生菜包|$118|7.5/10呢款生菜包好有韓式風味,有別於一般肉碎生菜包,同埋岩哂唔食芫荽既人🤤牛肉份量超多,最後生菜食哂仲有好多牛肉剩下,味道不錯,唔會過咸,不過火喉可能耐左,有部分牛肉乾身,相對冇咁多肉汁泰式虎蝦金邊粉|$138|9/10金邊粉炒得好好,夠乾身,唔會黏住一舊舊,質感彈牙,味道甜中帶酸,虎蝦有兩大隻,厚肉爽脆,不過我都係鍾情於金邊粉多點🤣香蕉煎餅|$78|8.5/10煎餅真係好好食🥰好軟糯,但外層又會有脆脆口感,入面夾雜香蕉、榛子醬同煉奶,食落唔會覺得好甜,剛剛好,不過就貴左少少🤏🏻

炭燒豬頸肉|$118|8/10

• 泰式虎蝦金邊粉
  • 香蕉薄餅
  • 豬頸肉
2022-08-16 51 浏览
餐廳位於旺角ᴛʜᴇ ꜰᴏʀᴇꜱᴛ,主打創新東南亞料理‼️🥢 餐廳佈置著多款綠色植物🍀🌿 簡約的設計環境很舒適‼️💛🧡💚▫️❥$𝟭𝟯𝟴 泰式虎蝦金邊粉🍝2隻大大的虎蝦很吸睛‼️👀 金邊粉炒得香噴噴‼️👅 加了雞蛋、蔥、花生顆粒,再擠點青檸,味道相當清新‼️😚▫️❥$𝟭𝟭𝟴 芒果蟹肉沙律🥗沙律菜、青瓜、蕃茄、洋蔥、芒果、蟹肉裝滿了一碟‼️👏🏻 芒果果汁滲入沙律中,甜甜的很開胃‼️😉▫️❥$𝟵𝟲 大蝦冬陰功(小)🥣有點辣喔,不過很喜歡‼️💕 冬陰功湯中除了大蝦外,也有蘑菇和蕃茄‼️🍅🍄 炎熱的天氣最適合來一碗酸酸辣辣的湯‼️👅▫️❥$𝟳𝟴 芒果糯米飯🥭芒果清甜‼️糯米飯用碟豆花煮成,粉紫色美美的‼️💜

❥$𝟭𝟯𝟴 泰式虎蝦金邊粉🍝

❥$𝟭𝟭𝟴 芒果蟹肉沙律🥗

❥$𝟵𝟲 大蝦冬陰功(小)🥣

❥$𝟳𝟴 芒果糯米飯🥭
芒果清甜‼️糯米飯用碟豆花煮成,粉紫色美美的‼️💜
2022-08-16 53 浏览
呢度花園式裝修真係好岩打卡好靚好舒服泰式虎蝦金邊粉虎蝦夠哂新鮮又大隻,蝦肉爽口彈牙的金邊粉炒得香口!芒果糯米飯個紫色糯米飯好特別,甜度適中豬腩肉生菜包豬腩肉略嫌有d肥,但幾惹味蝶豆花椰子奶蓋楊枝金露奶蓋

呢度花園式裝修真係好岩打卡
好靚好舒服

泰式虎蝦金邊粉

虎蝦夠哂新鮮又大隻,蝦肉爽口彈牙的
金邊粉炒得香口!

芒果糯米飯

個紫色糯米飯好特別,甜度適中

豬腩肉生菜包

豬腩肉略嫌有d肥,但幾惹味

蝶豆花椰子奶蓋
楊枝金露奶蓋
2022-08-16 911 浏览
炎夏就是要吃泰菜的季節!甜酸辣的味道刺激味蕾,找回因悶熱而變得無胃口的感觀閨密推薦旺角專門售賣運動用品的商場內的一間泰菜,趁這天上韓文課前想吃一頓early thai dinner吧香辣蟹蒜炒麵 $118閨密上次吃過虎蝦金邊粉,這次想試點別的,就來試一下香辣蟹蒜炒麵~ 外表雖然比較平實,不過非常香口刺激又好吃,不太油膩,麵質像上海麵很有趣,蟹肉跟配菜的份量很多完全不吝嗇,這個會吃上癮的!篤篤炒卜卜蜆 $128我選的是篤篤炒卜卜蜆!同樣份量多得像一座小山丘般,比在大排檔吃到的豉椒炒蜆多一分香口,醬汁比較多,蜆肉大隻肉很鮮美又沒有沙,是一道很好下飯的菜色!炭燒牛肉串沙嗲 $82/4串串燒一向是我杯茶,店家有豬肉串跟牛肉串讓客人選擇,這次選了後者,有4大串,份量不少肉質腍滑,有肉汁又帶濃郁牛味,炭火味就當然是重點啦,再沾一下奉上充滿花生香的沙嗲醬就更加好吃蝶豆花椰子奶蓋 $48楊枝甘露奶蓋 $48店家推出飲品的賣相都非常精緻又IGable,還將最吸睛的款式放在門面還客人觀賞,可想而知店家對自家製的泰色飲品多有信心,而我們就更加不能錯過了!說到打卡首選,非這杯蝶豆花椰子奶蓋莫屬,藍天白雲的造型
香辣蟹蒜炒麵 $118
篤篤炒卜卜蜆 $128
炭燒牛肉串沙嗲 $82/4串

蝶豆花椰子奶蓋 $48
楊枝甘露奶蓋 $48

說到打卡首選,非這杯蝶豆花椰子奶蓋莫屬,藍天白雲的造型讓人有種置身在泰國海邊渡假的感覺,視覺效果一流!味道來說就比較單一,因為這杯其實就是椰奶嘛~ 不過椰子味非常濃郁,奶蓋綿密,用來解辣真的不錯!
另一款同樣吸引的就是楊枝甘露奶蓋,材料豐富有芒果果肉、芒果啫喱、柚子肉、椰漿,上面還鋪上一層厚厚的奶蓋,入口香甜幼滑,椰子味濃厚,個人來說有點可惜,因為果肉都太甜,沒有酸酸的感覺,不太像楊枝甘露啦~
店家位於一個專門售賣運動用品的商場內,由門面裝飾就充滿泰色風情,四周擺放了大量芒草、乾花,加上落地玻璃窗增加採光度,猶如一個城市中的花園,環境開揚舒適,建議在平日下午來,感覺就應該更加輕鬆
食物質素蠻高賣相又精緻,職員的服務態度又很好,加上環境真的很好,跟朋友來相聚聊聊的確讚!
2022-08-05
2022-08-15 74 浏览
一間以新派東南亞茶為主的餐廳最印象深刻的是顏色豐富的飲品和賣相精緻的餐點店內以雲石、木系、植物和垂吊乾花等作點綴感覺有點像身處於泰國曼谷的餐廳中讓想念家鄉的朋友可以暫時一解思鄉之情------------------------------ ​⋆ 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘢𝘵𝘢𝘺 ⋆⤻ 沙嗲醬帶濃郁的花生香帶點微焦的牛肉串燒肉質也沒有因燒烤過而變得很乾焦香味配上沙嗲醬很惹味⋆ 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘚𝘵𝘪𝘳 𝘍𝘳𝘺 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦 ⋆⤻ 第一次試豬腩肉生菜包豬腩肉份量滿多的特別喜歡豬腩肉甜甜帶蒜香味的醬汁包上生菜一起吃口感很豐富而且亦不會太油膩⋆ 𝘗𝘩𝘢𝘪 𝘛𝘢𝘪 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘒𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 ⋆⤻ 大虎蝦配上金邊粉很滿足金邊粉的質感軟硬適中加上旁邊的花生碎和辣椒粉更惹味⋆ 𝘊𝘩𝘦 𝘉𝘢 𝘔𝘢𝘶 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘍𝘰𝘢𝘮 ⋆⤻ 賣相很美的龍鬚三色冰表面是甜甜的龍鬚糖配上椰汁和帶微鹹的奶蓋相比平常喝到的三色冰更有層次⋆ 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 & 𝘗𝘰𝘮𝘦𝘭𝘰 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘍𝘰𝘢𝘮 ⋆⤻ 鮮甜的芒果配上微鹹奶蓋和椰汁充滿東南亞風味的味道喜歡楊枝甘露的朋友可以一試⋆ 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘚𝘵𝘪𝘤
一間以新派東南亞茶為主的餐廳
最印象深刻的是顏色豐富的飲品和賣相精緻的餐點
店內以雲石、木系、植物和垂吊乾花等作點綴
感覺有點像身處於泰國曼谷的餐廳中

軟糯的飯面鋪上烤椰子片
入口添上少許的椰香味
搭配鮮甜的芒果和椰奶
是很不錯的飯後甜品
📍青花旺角鬧市中的小清新泰菜,餐廳不論裝修定係小裝飾都充滿泰國風情!👅8.5/10 雞皮卷🤤✨必叫!🔥熱辣辣 又脆又juicy 💦點埋個泰式辣醬開胃x1000藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯💙好靚好特別( ´▽`)仲要好食!🦋粉藍色炒飯配上超足粉量蟹肉🦀,提子乾,肉鬆,腰果 ,甜甜鹹鹹香香好有泰國嘅滋味!伴碟仲有一份烤菠蘿🍍爆汁鮮甜🤩香蕉薄餅 🍌‼️同泰國夜市食到嘅相似度有80% 薄餅+煉奶+Nutella+夾住香蕉同+ Nutella=滿滿幸福感🥰🌶香辣菠蘿梳打 🍍當杯飲品一到既時候比2條大辣椒嚇親🤣 原來辣既凍飲係咁得意 甜地既梳打水再帶少少辣味好Fresh🔥 值得叫黎試吓🙊
📍青花

👅8.5/10

雞皮卷🤤

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯💙
好靚好特別( ´▽`)仲要好食!
伴碟仲有一份烤菠蘿🍍爆汁鮮甜🤩

香蕉薄餅 🍌
‼️同泰國夜市食到嘅相似度有80%

🌶香辣菠蘿梳打 🍍
窗口位採光度很好 以芒草乾花 柔和嘅色調裝飾 環境舒服 不會太嘈🫶🏻✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯$138很有特色的擺盤 很大碟! 藍蝶豆花配上椰汁炒飯 撈勻蟹肉、肉鬆、腰果 重有原條燒菠蘿 味道甜甜鹹鹹好豐富(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-✨酸辣豬頸肉沙律 $86同平時食嘅泰式沙律配料有啲唔同 有豆角 青瓜 洋蔥 芹菜 同埋大量豬頸肉 全部吸滿酸辣汁 好開胃 -✨冬陰功單骨炸雞翼 $82熱辣辣剛剛炸起 咬落香脆 慢慢滲出冬陰功嘅香味 好惹味 單骨方便食用 食唔停口添😂😂-✨白冬陰功·南薑椰汁雞湯$86(小)大概適合二至三個人share 我個人其實鍾意飲椰汁雞湯多過正常冬陰功湯 濃香嘅椰汁味 酸度適中 好開胃 而且雞肉份量幾多啊-✨鮮熱情果梳打 $42味濃嘢一定要飲番杯特飲 用上原個熱情果肉 酸酸甜甜 解膩一流😋-🍽 青花 (The Forest) #旺角sis🚆 旺角站E2出口,步行約2分鐘📍 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯$138

✨酸辣豬頸肉沙律 $86

✨冬陰功單骨炸雞翼 $82

✨白冬陰功·南薑椰汁雞湯$86(小)
✨鮮熱情果梳打 $42

🍽 青花 (The Forest) #旺角sis
🚆 旺角站E2出口,步行約2分鐘
2022-08-14 89 浏览
置身於小花園嘅泰國餐廳裝修用咗大量乾花、芒草🌾坐係近玻璃個排仲有大片私人草地望住綠油油嘅景色 🌱食嘢都舒暢啲 😊不過草地屬於商場架唔係成日都可以入泰式虎蝦金邊粉📍$138兩隻虎蝦好大隻同新鮮,金邊粉嘅份量都幾多,配料就有豆腐條同蛋絲,炒得幾好幾乾身,加埋少少青檸汁,愈食愈開胃篤篤炒卜卜蜆 📍 $128頭盤叫咗個卜卜蜆,全部都大大粒,好新鮮,廚師加咗少少辣椒落去炒,食落好香口馬拉盞炒芥蘭📍$78比想像中帶多一點辣,炒得好夠鑊氣,個人很喜歡廚師喺呢碟菜入面加上少量蝦米,帶點咸但好適合做side dish 大蝦冬陰功(細)📍 $96雖然我唔係好食得辣,但係我覺得呢碗冬陰功嘅酸辣程度係我接受到同埋鍾意嘅,飲落既開胃,又帶點刺激,加上碗湯都滲有嗰隻大蝦嘅味道,非常不錯!結果我地飲哂呀!
置身於小花園嘅泰國餐廳
裝修用咗大量乾花、芒草🌾
坐係近玻璃個排仲有大片私人草地

篤篤炒卜卜蜆 📍 $128
馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞炒芥蘭📍$78

大蝦冬陰功(細)📍 $96
大蝦冬陰功(細)
篤篤炒卜卜蜆
馬拉盞炒芥蘭
大蝦冬陰功(細)
  • 大蝦冬蔭公
2022-08-14 836 浏览
環境滿滿東南亞風情嘅泰國菜餐廳🇹🇭餐廳彩光度十足 有種城市中嘅後花園感覺🌿食物精緻好味而且性價比高!! 值得推介🥰-🥘荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128紅咖喱用上大量蔬果煮成 香濃帶微甜🍍除咗大蝦 入面仲有全粒清甜荔枝、菠蘿同新鮮茄子🍆食咖喱梗係要加油酥手抓薄餅($52/3片)🫓薄餅超級大塊 點盡每一滴咖哩 超級滋味🤤-🦀香辣蟹蒜炒麵 $118平時食金邊粉多 見有炒麵好似幾特別就試下有驚喜!😳 炒麵鑊氣十足 香辣惹味🌶麵底有蛋絲、紅蘿蔔、粟米仔、芥蘭同蒜粒上面再鋪上一大攝蟹肉絲 yumyum😛-🦐大蝦冬陰功湯 $96/小冬陰功湯賣相先聲奪人 原隻大蝦咁吸引得唔得架🤣飲落陣陣濃郁香茅味 而且都幾香辣 重口味之選🌶-🥭楊枝甘露奶蓋 $48呢度嘅奶蓋飲品聽落都好吸引 掙扎咗超耐🤣最愛揀咗無咁甜嘅楊枝甘露奶蓋!佢嘅奶蓋唔會好heavy 反而椰汁味幾出🥥加上沙田柚、西米、芒果等配料 消暑好味🥭-🍋泰象青檸梳打 $36對於青檸梳打 我惟一要求係唔會太甜就得😂呢個甜度適中ok的 如果有埋薄荷葉就再開心啲😆
環境滿滿東南亞風情嘅泰國菜餐廳🇹🇭
餐廳彩光度十足 有種城市中嘅後花園感覺🌿
食物精緻好味而且性價比高!! 值得推介🥰
🥘荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128
紅咖喱用上大量蔬果煮成 香濃帶微甜🍍
除咗大蝦 入面仲有全粒清甜荔枝、菠蘿同新鮮茄子🍆
食咖喱梗係要加油酥手抓薄餅($52/3片)🫓
薄餅超級大塊 點盡每一滴咖哩 超級滋味🤤

🦀香辣蟹蒜炒麵 $118
平時食金邊粉多 見有炒麵好似幾特別就試下
有驚喜!😳 炒麵鑊氣十足 香辣惹味🌶
麵底有蛋絲、紅蘿蔔、粟米仔、芥蘭同蒜粒
上面再鋪上一大攝蟹肉絲 yumyum😛

🦐大蝦冬陰功湯 $96/小
冬陰功湯賣相先聲奪人 原隻大蝦咁吸引得唔得架🤣
飲落陣陣濃郁香茅味 而且都幾香辣 重口味之選🌶

🥭楊枝甘露奶蓋 $48
呢度嘅奶蓋飲品聽落都好吸引 掙扎咗超耐🤣
最愛揀咗無咁甜嘅楊枝甘露奶蓋!
佢嘅奶蓋唔會好heavy 反而椰汁味幾出🥥
加上沙田柚、西米、芒果等配料 消暑好味🥭

🍋泰象青檸梳打 $36
對於青檸梳打 我惟一要求係唔會太甜就得😂
呢個甜度適中ok的 如果有埋薄荷葉就再開心啲😆
午餐
2022-08-12 81 浏览
旺角 - 《青花》📍 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖係the forest有間裝修係小清新既泰國菜餐廳食物環境都賣相好吸引🧡食物種類都係幾新派既感覺價錢合理,都有唔錯既菜式值得試下(๑・̑◡・̑๑)藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯(💰138)飯粒係染上蝶豆花嘅藍色~十分打卡able入面有唔少既蟹肉菠蘿🍍菠蘿又大舊又甜仲有提子乾肉鬆腰果令到成個炒飯都好有咬口~口感好豐富🫶🏻成個飯偏濕同埋偏甜但我個人係幾okay呢個口感既🤣同泰國style既炒飯係有少少唔同雞皮卷(💰82) 好脆又熱辣辣~呢個卷又幾驚喜雞肉餡好juicy好滑食到雞皮油膩感😚鍾意肥野可以試下🙌🏻泰脆炸豬手(💰148)估唔到佢係咁大份既!皮好香脆肉都好多好嫩滑唔會好靭附上既汁就好辣啦~怕辣既朋友沾好少好少好就了不過個豬手食得多會有少少乾🙁建議4個人share比較好香蕉🍌薄餅(💰78)係正常好食既香蕉煎餅~個餅好夠脆香蕉好甜~加埋朱古力醬同煉奶就好邪惡!作為甜品係幾滿足( ´ ▽ ` )楊枝甘露奶蓋(💰48)奶蓋系列既飲品係幾靚既個奶蓋都幾濃厚但比想像中淡味一啲唔重奶味又唔重楊枝甘露味入面只有少量既芒果柚子咬下😣
旺角 - 《青花》

係the forest有間裝修係小清新既泰國菜餐廳
食物環境都賣相好吸引🧡
食物種類都係幾新派既感覺
價錢合理,都有唔錯既菜式
值得試下(๑・̑◡・̑๑)

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯(💰138)
飯粒係染上蝶豆花嘅藍色~十分打卡able
入面有唔少既蟹肉菠蘿🍍
菠蘿又大舊又甜
仲有提子乾肉鬆腰果
令到成個炒飯都好有咬口~
口感好豐富🫶🏻
成個飯偏濕同埋偏甜
但我個人係幾okay呢個口感既🤣
同泰國style既炒飯係有少少唔同

雞皮卷(💰82)
好脆又熱辣辣~
呢個卷又幾驚喜
雞肉餡好juicy好滑
食到雞皮油膩感😚
鍾意肥野可以試下🙌🏻

泰脆炸豬手(💰148)
估唔到佢係咁大份既!
皮好香脆
肉都好多好嫩滑唔會好靭
附上既汁就好辣啦~
怕辣既朋友沾好少好少好就了
不過個豬手食得多會有少少乾🙁
建議4個人share比較好

香蕉🍌薄餅(💰78)
係正常好食既香蕉煎餅~
個餅好夠脆
香蕉好甜~加埋朱古力醬同煉奶就好邪惡!
作為甜品係幾滿足( ´ ▽ ` )

楊枝甘露奶蓋(💰48)
奶蓋系列既飲品係幾靚既
個奶蓋都幾濃厚
但比想像中淡味一啲
唔重奶味又唔重楊枝甘露味
入面只有少量既芒果柚子咬下😣
不過好在就係成杯野都唔會好甜
下次可以試其他飲品(о´∀`о)
2022-08-11 91 浏览
青花————————————1. 雞皮卷用雞皮包住雞肉,煎得勁香口,咬落係好多肉汁同油香~2. 炭燒牛肉串燒沙嗲牛肉好淋,唔會燒到冇汁乾柴柴,個沙嗲汁勁香花生味,但同時又冇一粒粒,好滑,串燒點嚟食一流3. 香辣蟹蒜炒麵蟹肉勁多,食落都幾有蟹味,肉質都幾好,個炒麵係有啲似上海麵嘅質地,炒得都幾香,不過呢個有啲辣,唔食得辣嘅朋友就小心啲喇🤣4. 芒果糯米飯糯米飯加咗蝶豆花變咗藍色,唔會太甜~ 芒果好甜同埋都幾多舊,淋埋椰漿同炸椰子片就更加好食😋嘢飲叫咗杯青檸梳打同楊枝甘露奶蓋,杯楊枝甘露好好飲~加埋奶蓋真係好滑,夏天飲最啱————————————青花 (The Forest) (旺角)📍旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
青花
————————————
1. 雞皮卷
用雞皮包住雞肉,煎得勁香口,咬落係好多肉汁同油香~

2. 炭燒牛肉串燒沙嗲

3. 香辣蟹蒜炒麵

4. 芒果糯米飯

————————————
青花 (The Forest) (旺角)
2022-08-11 184 浏览
一直Bookmark咗呢間泰國菜,呢日終於試到啦~我哋叫咗:✿藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138-呢個招牌炒飯色彩鮮艷非常igable💙鮮甜嘅蟹肉+酸甜嘅菠蘿係prefect match~欣賞佢旁邊仲有一瓣燒菠蘿可以做飯後甜點🍍✿路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118呢個豬腩好惹味😍蒜粒加埋辣椒炒,鑊氣一流!特別係用咗腩肉條而唔係肉碎,食落更有口感👍不過略嫌生菜較細碎難包,如果🥬可以大塊啲多啲就好啦~✿惹味拼盤(小) $96-有齊雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗,啱晒選擇困難人士🤗仲有兩個醬汁點嚟食,口痕之選^_^✿龍鬚三色冰奶蓋 $48呢個飲品都係好啱打卡💓飲落椰汁味濃,三色冰軟糯有咬口,將龍須糖點埋奶蓋一齊食,意外地好味😋一杯飲品有多重享受,不過整體較甜,健康人士要注意。整體食物質素優秀,保留傳統泰菜特色之餘,仲加入唔少新元素,賣相仲好igable,值得Encore。不足之處係座位較迫,二人枱較好細張,叫多幾個菜就會唔夠位擺。平日夜晚去都旺場,建議預先訂位,有用餐時限90分鐘。
一直Bookmark咗呢間泰國菜,呢日終於試到啦~
我哋叫咗:

✿惹味拼盤(小) $96
惹味拼盤(小)

✿龍鬚三色冰奶蓋 $48
龍鬚三色冰奶蓋

平日夜晚去都旺場,建議預先訂位,有用餐時限90分鐘。
2022-07-28
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
龍鬚三色冰奶蓋
2022-08-10 544 浏览
去咗喺旺角the forest 既青花🥰 被安排坐窗邊位😍 樓底勁高,窗邊採光好好👍🏻 整體環境好舒服❤️大頭蝦冬陰功(小) 🦐 ($96)隻大頭蝦勁大隻超吸睛🦐 個湯嘅酸辣都做得好好balance👍🏻 好味😋炭燒豬頸肉·酸辣青醬🐖($118)分量超多😍 豬頸肉塊塊都厚身👍🏻 顏色粉嫩軟熟🥰 帶炭燒味☺️ 點埋個辣辣地嘅青醬🌶 好味❤️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍍($138)顏色同埋盤都超靚❤️ 因為用咗碟豆花,所以啲飯粒粒都變成好靚既藍色😍 再配埋新鮮蟹肉🦀 洋蔥🧅 juicy 既菠蘿🍍 同旁邊配菜嘅肉鬆同埋腰果,口感好豐富😋 碟豆花椰子奶蓋☁️($48)顏色好靚👍🏻 好似藍天白雲咁☁️ 見到都已經好心情❤️ 飲落椰奶味好濃郁😋龍鬚三色冰奶蓋🐲 ($48)另一杯靚靚打卡飲品😍 三色冰面加咗啲龍鬚糖🥰 甜味慢慢融入飲品之中😎 三色冰好有咬口👍🏻 配埋椰香味😋值得一提, 佢哋嘅Service好好👍🏻 令人有一個好愉快嘅用餐體驗❤️

大頭蝦冬陰功(小) 🦐 ($96)

炭燒豬頸肉·酸辣青醬🐖($118)

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍍($138)

碟豆花椰子奶蓋☁️($48)

龍鬚三色冰奶蓋🐲 ($48)

2022-08-06
午餐
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 大蝦冬蔭公
  • 豬頸肉
2022-08-08 58 浏览
𝕄𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕜 • 青花 ℂ𝕙𝕒𝕞𝕡𝕒𝕜 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 𝕓𝕪 𝔸𝕋𝕌𝕄 🇹🇭📍旺角奶路臣街𝟙𝟟號 𝕋𝕙𝕖 𝔽𝕆ℝ𝔼𝕊𝕋 一樓 𝟙𝟘𝟟-𝟙𝟘𝟠 號舖:::::::::::::::::::::::::::::: 𝗔𝗧𝗨𝗠 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 旗下的「青花」,是一間主打新派東南亞菜的餐廳。不論是主食還是甜品,賣相精緻且色彩繽紛。以落地玻璃窗增加採光,環境開揚舒適。🥗 芒果蟹肉沙律 $118蟹肉🦀及芒果肉🥭份量慷慨,味道鮮甜,配上新鮮沙律菜,清爽開胃。🦋藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138賣相吸引,飯粒染上藍蝶花的粉藍色,放上滿滿的蟹肉及蛋絲,伴碟有鹹香肉鬆、腰果、菠蘿及提子乾,非常豐富。🐮路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118生菜包🥬可選豬腩肉或牛肉,牛肉配上蒜頭及特製酸辣醬,辣勁十足,毫無膩感,但肉質略嫌乾身。🍡龍鬚三色冰奶蓋 $48椰奶香濃,鬆脆的龍鬚更添口感。🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48加入煉奶熬煮的泰式珍珠奶茶,配上鹹香奶蓋,很有泰式風情。

🥗 芒果蟹肉沙律 $118

🦋藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🐮路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118

🍡龍鬚三色冰奶蓋 $48
椰奶香濃,鬆脆的龍鬚更添口感。

🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
加入煉奶熬煮的泰式珍珠奶茶,配上鹹香奶蓋,很有泰式風情。