青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-09-22 45 浏览
我最鐘意食佢地既芒果糯米飯 🥭真係必點菜式‼️❥卜卜炒蜆 $128炒蜆新鮮,好大隻份量好多個醬汁勁好味,辣辣地好開胃✨推介❥荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128大蝦🍤好大隻啖啖肉呀加左荔枝菠蘿🍍帶起紅咖喱味道用來配蒜蓉包好正✨❥泰式虎蝦金邊粉 $1382隻大大隻既虎蝦再配酸甜味既金邊粉 好味😋❥炭燒牛肉串$82 及 炭燒豬串$76食泰菜必點串燒炭燒豬牛肉都幾香肉質質偏乾身❥芒果糯米飯 🥭 $78佢地既糯米飯必叫 item糯米飯加入左蝶豆花,賣相紫色好靚✨口感煙煙韌韌,夾埋杏仁脆脆一齊食口感勁正而芒果香甜多汁❥蒜蓉包 $48 有4件勁抵食,蒜蓉包好香脆,用黎點咖喱汁啱晒飲品❥荔枝甘露奶蓋 ✨必點推介✨

我最鐘意食佢地既芒果糯米飯 🥭真係必點菜式‼️

❥卜卜炒蜆 $128
炒蜆新鮮,好大隻份量好多
個醬汁勁好味,辣辣地好開胃✨推介

❥荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128

炭燒豬牛肉都幾香
肉質質偏乾身

❥芒果糯米飯 🥭 $78
佢地既糯米飯必叫 item
糯米飯加入左蝶豆花,賣相紫色好靚✨
口感煙煙韌韌,夾埋杏仁脆脆一齊食口感勁正而芒果香甜多汁

❥蒜蓉包 $48
有4件勁抵食,蒜蓉包好香脆,用黎點咖喱汁啱晒

飲品
❥荔枝甘露奶蓋 ✨必點推介✨
  • 篤篤炒卜卜蜆
  • 泰式大蝦炒金邊粉
今日嚟到旺角呢個新嘅商場食泰國嘢,呢個泰國餐廳呢裝修都幾靚幾適合打卡,食物都OK中上,不過就唔算好泰式!所有菜式都比較大份,可以同人share食!呢個價錢呢個份量真係幾唔錯,重點係影相都好靚😆🍴 香草蒜蓉包 $48 (7/10) 另收加一超級香脆,蒜蓉味好香濃屬於比較鹹香,不過焗得比較乾身。🍴馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 (7/10) 另收加一超級大份!入邊都好多料,好多牛肉,有茄子秋葵腰果薯仔蓮藕,真係比較辣,比較重香料味,食到一粒粒印度香料,覺得似印度咖喱多過泰國嘢,牛肉就比較鞋口同埋靭,蔬菜撈汁都好好食!剩返來講個味道係濃同埋辣辣地,OK嘅!🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138 (7.5/10) 另收加一個飯都幾足料!蝶豆花係個藍色嘅顏色佢係冇乜味嘅,個飯用咗提子乾,蛋肉鬆菠蘿洋蔥腰果蟹肉,非常欣賞佢用新鮮菠蘿同埋新鮮嘅蟹肉,新鮮菠蘿酸酸甜甜,好清新,蟹肉係食到有鮮味一絲絲,整體係比較偏甜嘅,炒飯口感比較濕少少,都幾有創意,不過就唔算好泰式。🍴楊枝甘露奶蓋 $48 (8/10)上面係椰子奶蓋,都幾香椰子味,但比較淡,唔會太甜,質感會比較稀,下面有芒果柚子西米芒果啫喱,食到好多芒果柚子,

🍴 香草蒜蓉包 $48 (7/10) 另收加一
超級香脆,蒜蓉味好香濃屬於比較鹹香,不過焗得比較乾身。

🍴馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 (7/10) 另收加一

🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138 (7.5/10) 另收加一

🍴楊枝甘露奶蓋 $48 (8/10)
上面係椰子奶蓋,都幾香椰子味,但比較淡,唔會太甜,質感會比較稀,下面有芒果柚子西米芒果啫喱,食到好多芒果柚子,酸酸甜甜都幾香濃芒果味,整體唔會太甜都幾好飲!

推薦指數: 7.5/10
屬於比較新式創意fusion泰國菜,覺得個口味迎合左香港人,唔會太辣太刺激,打卡非常唔錯,味道都OK,服務態度真係超級好,侍應成日加水又好有禮貌,真心好加分,嚟到旺角想舒舒服服食泰國嘢都可以去呢度食,不過呢就限時90分鐘!
2022-09-20 51 浏览
青花位於旺角中心地帶🤗,位於波鞋街The Forest商場,地鐵行一分鐘直達, 非常方便,適逢假日行街,再次來訪,青花環境舒適幽雅,與植物作裝飾風格,餐廳非常闊落有空間感, 落地玻璃光線充足明亮。❤️餐廳主打新派東南亞fusion 菜式(⁠◍⁠•⁠ᴗ⁠•⁠◍⁠)⁠❤, 菜式新穎獨特, 賣相超精緻,份量也十足🥰。東南亞菜色彩繽紛,色香味俱全,價錢親民。♡⁠(⁠>⁠ ⁠ਊ⁠ ⁠<⁠)⁠♡💚泰式虎蝦金邊粉🦐($138),虎蝦手掌般大唷😆,廚師開邊牛油煎香,啖啖肉好滋味。金邊粉配菜爽滑味道呀剛剛好🤤💚炭燒豬($76)及牛串燒沙嗲($82)🐽🐮,吃東南亞菜式當然必選串燒吧,肉汁香嫩,配上獨特花生粒沙嗲醬汁,味道超夾,齒頰留香😆。💚牛油蒜蓉包($48),原來有四大舊份量十足,外皮鬆脆可口,每一啖都是牛油蒜蓉香氣,真的很好吃。💚荔枝菠蘿紅咖哩大蝦($128)🦐,我是不吃辣的,這道菜式咖哩不算太辣,咖哩汁配上牛油蒜蓉包是絕配吧☺️💚篤篤炒卜卜蜆($128),每紮起都肥大肉厚脹卜卜😋,這個餸菜份量十足的,雖然是炒蜆但配上醬汁不會感到太乾身💚芒果糯米飯($78), 💥超班水準,芒果非常多汁香甜

💚芒果糯米飯($78), 💥超班水準,芒果非常多汁香甜,下次來訪一定再吃,加上椰汁蝶豆花糯米飯,可見誠意十足❤️

💚凍飲品:
💥楊枝甘露奶蓋($48),不會太甜,奶蓋香滑濃郁,味道清新。
💥泰象青檸梳打($36),梳打完樽上台,🌟氣度十足
💥熱飲龍眼桂圓茶($38),滋潤甜甜的很舒適。
午餐
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果糯米飯
  • 篤篤炒卜卜蜆
  • 香草蒜蓉包
  • 蒜蓉包
2022-09-20 43 浏览
新式色彩繽紛泰國菜🇹🇭呢間泰國餐廳以木系為主,綠葉點綴,加埋落地玻璃,感覺上都幾開揚同舒服,如果日頭黎相信會有種置身東南亞☀️.惹味拼盤(小)HKD96小食拼盤有雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗,但可能太夜冇左蝦卷🥹雞皮卷好食!配左一碟甜酸醬同青辣椒醬,個人覺得點甜酸醬夾好多,青辣椒醬比較痹辣🌶️路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 HKD118生菜包可以揀豬腩或者牛肉,今次我地揀左牛肉🐂牛肉開頭以為係肉碎,原來係牛肉條,連埋青椒紅椒包埋做生菜包,點埋個少少辣既汁啱啱好白冬陰功·南薑椰汁雞湯(小)HKD86朋友:「好好味、好好味、好好味」,裡面有大大舊雞脾肉同青檸等,味道溫和泰式虎蝦金邊粉 HKD138有兩隻大大隻虎蝦🦐酸酸甜甜既醬汁炒金邊粉連埋花生碎、蛋絲、豆乾,好開胃!另外仲有粒青檸,可以依照個人喜好再落d青檸汁~芒果糯米飯 HKD78每次食泰國野都必點芒果糯米飯🥭紫色糯米飯暖笠笠,好煙韌,芒果都幾甜,連埋椰汁同椰子乾口感up🥥蝶豆花椰子奶蓋 HKD48楊枝甘露奶蓋 HKD48兩杯奶味幾濃,而楊枝甘露有果肉酸酸甜甜,我鍾意杯楊枝甘露多d!.青花地址 |旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-10
新式色彩繽紛泰國菜🇹🇭

蝶豆花椰子奶蓋 HKD48
楊枝甘露奶蓋 HKD48

青花
地址 |
出名好味既泰國菜,賣相唔錯又味道好,長期人氣爆滿,一定要預早book 位呀~❤️芒果蟹肉沙律 芒果好香甜,勁多蟹肉,青瓜+車厘菇+新鮮爽甜沙津菜,好清新🧡冬陰單骨炸雞翼 微微香辣,炸到好脆,一隻接一隻,食得好滋味💛篤篤炒ト卜蜆 大大隻既炒蜆,辣辣地好惹味!! 完全無沙,好地道既泰式口味💚酥炸雞棗 炸香既雞肉粒粒,調味岩岩好既小食💙蝶豆花青檸茶 一大盤藍色既蝶豆花茶,放檸檬+倒入青檸汁,會由藍色變紫色,都係好夢幻既顏色!!

💚酥炸雞棗 炸香既雞肉粒粒,調味岩岩好既小食

2022-09-19 53 浏览
Champak Restaurant by ATUM 青花 🌼MUTA之後繼續試ATUM嘅餐廳🤭今次就黎到佢地嘅泰式cafe青花😊路邊炭火蒜炒豬腩生菜包:$118豬腩肉同蒜炒得好香同埋咬落去外脆內嫩,肥瘦肉均勻🤩份量都好多,配埋生菜一齊食可以冇咁漏😂如果唔係真係會覺得肥死啦😂炭燒豬頸肉·酸辣青醬:$118好香嘅炭燒味之餘又有啲焦甜☺️而且厚度同埋肥瘦都啱啱好!配埋啲酸辣醬會令人覺得無咁漏🥰泰式虎蝦金邊粉:$138佢哋嘅金邊粉比較濕,所以要睇返個人口味🙌我覺得都炒得幾香同埋酸酸甜甜好惹味🤭仲有隻好大隻嘅虎蝦😆楊枝甘露奶蓋:$48椰奶味好重 ,相對來講芒果味就比較淡但都有好多嘅芒果果肉😆份量真係好足最啱同啲friend一齊嚟食😋。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:Champak Restaurant by ATUM 青花Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包:$118

炭燒豬頸肉·酸辣青醬:$118

泰式虎蝦金邊粉:$138

楊枝甘露奶蓋:$48
椰奶味好重 ,相對來講芒果味就比較淡但都有好多嘅芒果果肉😆

份量真係好足最啱同啲friend一齊嚟食😋
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆
2022-09-18 56 浏览
今次試左位於𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁既旺角新派泰國菜🇹🇭餐廳裝修相當別緻、打卡一流啊🥰有好多植物做裝飾好靚!➣芒果蟹肉沙律(💰𝟭𝟭𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱呢碟沙津相當足料!超甜芒果點綴咗整碟菜式😛食落好開胃😍➣藍碟花蟹肉菠蘿炒飯(💰𝟭𝟯𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱呢碟菜式相當𝗶𝗴-𝗮𝗯𝗹𝗲!食落都相當不錯😙有新鮮蟹肉、腰果、肉鬆等等嘅配料~另外仲有一整條新鮮菠蘿🍍➣炭燒牛肉串燒(💰𝟴𝟮)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱牛肉串燒一共有四串,醬汁仲有沙嗲醬可以點🥳沙嗲醬係比較重花生味的!➣惹味拼盤(💰𝟵𝟲)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱呢款小食拼盤都幾特別😍包括雞皮卷、蝦卷、魚餅同雞棗~配埋甜酸醬同青辣椒醬好夾呀😗➣楊枝甘露奶蓋(💰𝟰𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱芒果好甜!成個𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻好豐富😍推薦大家一試💛🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟮𝟬𝟬

➣芒果蟹肉沙律(💰𝟭𝟭𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱
呢碟沙津相當足料!超甜芒果點綴咗整碟菜式😛食落好開胃😍

➣藍碟花蟹肉菠蘿炒飯(💰𝟭𝟯𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣炭燒牛肉串燒(💰𝟴𝟮)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱

➣惹味拼盤(💰𝟵𝟲)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱

➣楊枝甘露奶蓋(💰𝟰𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱
芒果好甜!成個𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻好豐富😍推薦大家一試💛

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟮𝟬𝟬
2022-09-18 120 浏览
今次去咗旺角The forest嘅一間泰國菜🇹🇭環境好舒服樓底好高✨食物質素都好唔錯😋楊枝甘露奶蓋 $48哩個楊枝甘露好有層次🤩🤩入面仲有粒粒芒果🥭同埋會食到好香嘅椰漿香味🤤🤤而個奶蓋就好濃好厚實!! 係一杯會飲到好滿足嘅飲品!小編覺得哩個係必點😎😎泰式虎蝦金邊粉 $138哩個都幾抵食!面頭有兩隻大大嘅虎蝦🦐🦐個金邊粉酸酸甜甜好開胃 又唔會過甜/過酸 比例啱啱好👌惹味拼盤(小) $96我地叫咗細嘅拼盤 但份量都唔算少 啱晒咩都想試吓嘅人😚入面有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗😋整體成個拼盤都好食🤤🤤特別係雞皮卷 d雞肉好嫩好多汁!泰式糕點拼盤 $68呢個拼盤分別有三款各兩件糕點~ 班蘭椰汁糕係熱辣辣 煙煙銀銀咁, 另外兩款係凍嘅 分別係椰汁西米糕同椰青糕 兩個都好清新🍃好啱作為飯後甜品~

楊枝甘露奶蓋 $48

泰式糕點拼盤
泰式虎蝦金邊粉
惹味拼盤(小)
2022-09-18 55 浏览
喺旺角波鞋街附近the forest商場入邊,原來有間小清新泰國餐廳,襯晒依個咁綠油油嘅商場🌿餐廳裝修好別緻,滿佈花花草草同埋金色嘅裝飾品,仲有落地玻璃,望到外面嘅草地,好舒適。前菜order咗食泰菜必叫嘅生蝦同大蝦冬陰功湯,生蝦咬落爽口新鮮,連埋泰式辣醬同蒜片一齊食好惹味,大蝦冬陰功湯飲落酸酸辣辣咁,個湯酸味比較重,如果再辣少少就好啦,入邊隻大蝦煲得好入味而且大大隻,咬開蝦頭仲有好多蝦膏流出來,勁鮮甜。主菜就order咗藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,賣相好colorful同靚,炒飯用上藍蝶花汁調色,非常搶眼,炒飯上面鋪滿好多蟹肉,仲有提子乾,肉鬆,腰果,蛋等等嘅配料,食落口感豐富,再加埋菠蘿粒粒同旁邊燒過嘅菠蘿一齊食,又鮮甜又香口。而甜品專登嗌咗香蕉薄餅,好懷念呢個以前喺泰國夜市成日食嘅甜品,煎香左嘅薄餅夾住香蕉,加埋榛子醬,朱古力醬同煉奶,好有泰國嘅味道,正🥞再加埋兩杯泰式飲品就滿足晒,其中以蝶豆花椰子奶蓋好好飲,椰子味好重又唔會太甜

ATUM旗下嘅泰國餐廳! 周圍放置綠色植物🌴環境寬敞舒適 感覺去咗泰國🇹🇭 食物質素高 份量夠大,價錢合理☺️ 啱同一大班朋友食飯😎.🦐泰式虎蝦金邊粉 $138: 虎蝦新鮮大隻 蝦肉厚而彈牙👍🏼 炒金邊粉酸甜可口 味道正宗,配豆腐乾及花生碎好開胃😋.🍛馬薩拉奶油咖喱雞 $118 : 馬薩拉奶油咖喱 香料味重 雞肉嫩滑啖啖肉☺️ 配油酥手抓薄餅 香脆惹味😚🫓油酥手抓薄餅 (3片) $52.炭燒牛肉串燒沙嗲 (4串) $82: 炭燒味焦香 牛肉嫩滑 封鎖住肉汁 性價比高😉.🥭芒果蟹肉沙律 $118: 蟹肉份量非常多,芒果香甜! 配上沙律菜、青瓜、蕃茄等 非常豐富健康😙🥥 椰皇 $42

🦐泰式虎蝦金邊粉 $138

🍛馬薩拉奶油咖喱雞 $118

🫓油酥手抓薄餅 (3片) $52

炭燒牛肉串燒沙嗲 (4串) $82
: 炭燒味焦香 牛肉嫩滑 封鎖住肉汁 性價比高😉

🥭芒果蟹肉沙律 $118

🥥 椰皇 $42
-泰式虎蝦金邊粉138大大隻蝦擺盤啱曬打卡🥹-炭燒沙嗲牛肉串燒82大大粒牛肉份量十足,用黎點嘅沙爹醬好味!🫶🏻-冬陰功湯(細)原粒草菇索曬湯,口感勁得意,咬落識爆汁,原隻大頭蝦蝦肉都好新鮮👍🏻-細芒果糯米飯78溫熱嘅甜糯米飯加上椰漿奶蓋食落超滿足💗表面仲有好多椰子脆片豐富左口感,濃濃椰子味加分加分🤭-🧋楊枝甘露奶蓋48杯嘢飲超多料超多層次,好似飲緊杯甜品咁,濃郁椰汁奶蓋加上芒果粒柚子肉,消暑之選,jenggg咁多樣野食都好好味,餐廳坐得好舒服,環境都好靚好啱同frd一齊chill下🤭
-泰式虎蝦金邊粉138
大大隻蝦擺盤啱曬打卡🥹
-炭燒沙嗲牛肉串燒82
大大粒牛肉份量十足,用黎點嘅沙爹醬好味!🫶🏻
-冬陰功湯(細)
-細芒果糯米飯78
-🧋楊枝甘露奶蓋48
2022-09-16 90 浏览
喺旺角食飯想搵間靚少少嘅餐廳,坐得舒服咁開餐?今次就嚟到The Forest嘅青花,試試呢間新派泰國菜。-🥤三色冰奶蓋 $48 | 珍多冰就飲得多,三色冰奶蓋又係咩呢?飲品面頭有粉紅、綠綠哋嘅龍鬚糖。本身杯飲品都幾多料,撈埋龍鬚糖一齊飲,再加多幾分糖,甜晒。🥤泰奶 $38 | 正常🥢泰式虎蝦金邊粉 $138 | 一碟有兩隻已開邊虎蝦,一人一隻你同我都有得食😏金邊粉整體酸甜酸甜,濕到啱啱好,撈埋花生、豆乾一齊食,惹味。🥢小食拼盤 $96(內有雞皮卷,酸腸,魚餅,雞棗)| 久唔久食泰國菜都會叫份小食拼盤,不過次次都唔知啲小食係邊樣打邊樣,只係知道有雞、牛、豬🫢青花嘅細拼盤就有四款,少咗蝦卷,可能大拼盤至有。-• ATUM旗下餐廳

三色冰奶蓋

🥤泰奶 $38 | 正常

虎蝦金邊粉

小食拼盤

• ATUM旗下餐廳
三色冰奶蓋
2022-09-14 42 浏览
旺角高質泰國菜😍the forest成日行,一定會經過一間裝修好靚嘅餐廳,一直唔知原來係食我好鍾意食嘅泰國菜。炭燒豬肉串燒沙嗲,$76大大串嘅豬肉燒得好香,豬肉偏瘦,啱我,加入特製嘅沙嗲醬,啖啖肉,好惹味。荔枝菠蘿紅咖喱大蝦,$128好特別嘅咖喱,加入荔枝等材料,令咖喱帶點天然嘅甜味,咖喱味重之餘又多咗份清新嘅感覺。入面嘅蝦非常彈牙入味,仲有平時咖喱比較少見嘅秋葵同蓮藕,蓮藕竟然都入味,另外仲有茄子同薯仔,非常豐富😍蒜茸包,$48食咖喱點可以唔配蒜茸包或者印度薄餅,呢度兩樣都有,不過今日想食蒜茸包多啲☺️香脆嘅包加上滿滿咖喱汁,正呀。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,$138藍色嘅飯粒真係好靚,上面加入好多蟹肉,仲有大量腰果、肉鬆同菠蘿,炒飯入面仲有提子乾,成個飯食落甜甜哋,非常滋味。楊枝甘露奶蓋,$48滿滿嘅奶蓋好好飲,奶蓋唔會好甜,但係奶味勁重,加上好甜嘅芒果,非常夾,飲完一大杯都唔會好膩。蝶豆花椰子奶蓋,$48偷飲咗朋友杯奶蓋,又係好靚嘅藍色,佢嗰杯都唔會好甜,不過多咗陣椰子香味,都好好飲。餐廳環境又靚又舒服,嘢食又高質,價錢又合理,以後係旺角想食泰國菜會第一時間諗起佢☺️

炭燒豬肉串燒沙嗲,$76

荔枝菠蘿紅咖喱大蝦,$128

蒜茸包,$48

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,$138

楊枝甘露奶蓋,$48

蝶豆花椰子奶蓋,$48

2022-09-12 69 浏览
❝休閒吹水之地❞ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧次次行過呢個地方都覺得佢好靚🐒咁我約咗我麥豬仔去試一試呢個餐廳🍴而且仲喺旺角!勁方便~港女影相打卡後邊點可以有人?我要求調位~店員見有位二話不說幫我調咗👌🏻𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝▪️油酥手抓薄餅(3片)呢個係我望到隔籬枱勁大嚿嘢🤣忍唔住叫咗嚟食!每人一片已經好夠啦🙈▪️炭燒豬頸肉 -酸辣青醬豬頸肉有啲實,每人兩三片就夠夠皮😁▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯蟹肉好多❤️ 好特別啲飯竟然係藍色嘅😍▪️芒果糯米飯芒果🥭糯米飯冇得輸❤️都好食😋▪️泰國珍珠奶茶奶蓋冇得走甜但都唔會好甜🤭༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 青花 The Forest≋ ≋ 旺角奶路臣街The Forest 1樓107-108號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘
❝休閒吹水之地❞

次次行過呢個地方都覺得佢好靚🐒
咁我約咗我麥豬仔去試一試呢個餐廳🍴
而且仲喺旺角!勁方便~
港女影相打卡後邊點可以有人?
我要求調位~店員見有位二話不說幫我調咗👌🏻

▪️油酥手抓薄餅(3片)
呢個係我望到隔籬枱勁大嚿嘢🤣
忍唔住叫咗嚟食!每人一片已經好夠啦🙈

▪️炭燒豬頸肉 -酸辣青醬
豬頸肉有啲實,每人兩三片就夠夠皮😁

▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

冇得走甜但都唔會好甜🤭
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
₊˚· ७── ⁼³₌₃
2022-09-12 62 浏览
係旺角波鞋街附近的商場The Forest入面,原來有一間小清新的泰國菜餐廳,餐廳裝修好別緻,滿佈花花草草,而且落地大玻璃外,重可以望到草地,環境都好舒適。.🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138賣相好colourful,炒飯用上藍蝶花調色,非常搶眼。上面有好多鮮甜🦀蟹肉,仲有提子乾、肉鬆、腰果、蛋等配料,食落口感十足,味道豐富。加上旁邊香甜的🍍燒菠蘿,真係大滿足👍🏻.🐷路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118這個有驚喜,炒得很有鑊氣,豬腩🐖炒得好香,外脆內嫩,肥瘦適中,食落好惹味,配上生菜🥬可減低油膩感。.🐥酥炸雞棗 $68一口細細粒,食落有啲似炸魚餅,口感彈牙,點上泰式甜辣醬更美味。.🥬蒜蓉炒椰菜 $68食得肉多都想食返個菜,炒椰菜分量十足,用上🧄蒜蓉炒更惹味。.🍌香蕉薄餅 $78好懷念這個泰國甜品,煎香的薄餅夾住香甜綿密的🍌香蕉,加上朱古力榛子醬和煉奶,真係好有泰國的味道💕

🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🐷路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

🐥酥炸雞棗 $68

🥬蒜蓉炒椰菜 $68
食得肉多都想食返個菜,炒椰菜分量十足,用上🧄蒜蓉炒更惹味。

🍌香蕉薄餅 $78