招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-09-18 56 浏览
今次試左位於𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁既旺角新派泰國菜🇹🇭餐廳裝修相當別緻、打卡一流啊🥰有好多植物做裝飾好靚!➣芒果蟹肉沙律(💰𝟭𝟭𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱呢碟沙津相當足料!超甜芒果點綴咗整碟菜式😛食落好開胃😍➣藍碟花蟹肉菠蘿炒飯(💰𝟭𝟯𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱呢碟菜式相當𝗶𝗴-𝗮𝗯𝗹𝗲!食落都相當不錯😙有新鮮蟹肉、腰果、肉鬆等等嘅配料~另外仲有一整條新鮮菠蘿🍍➣炭燒牛肉串燒(💰𝟴𝟮)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱牛肉串燒一共有四串,醬汁仲有沙嗲醬可以點🥳沙嗲醬係比較重花生味的!➣惹味拼盤(💰𝟵𝟲)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱呢款小食拼盤都幾特別😍包括雞皮卷、蝦卷、魚餅同雞棗~配埋甜酸醬同青辣椒醬好夾呀😗➣楊枝甘露奶蓋(💰𝟰𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱芒果好甜!成個𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻好豐富😍推薦大家一試💛🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟮𝟬𝟬

➣芒果蟹肉沙律(💰𝟭𝟭𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱
呢碟沙津相當足料!超甜芒果點綴咗整碟菜式😛食落好開胃😍

➣藍碟花蟹肉菠蘿炒飯(💰𝟭𝟯𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣炭燒牛肉串燒(💰𝟴𝟮)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱

➣惹味拼盤(💰𝟵𝟲)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟵/𝟱

➣楊枝甘露奶蓋(💰𝟰𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱
芒果好甜!成個𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻好豐富😍推薦大家一試💛

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟮𝟬𝟬
2022-09-18 119 浏览
今次去咗旺角The forest嘅一間泰國菜🇹🇭環境好舒服樓底好高✨食物質素都好唔錯😋楊枝甘露奶蓋 $48哩個楊枝甘露好有層次🤩🤩入面仲有粒粒芒果🥭同埋會食到好香嘅椰漿香味🤤🤤而個奶蓋就好濃好厚實!! 係一杯會飲到好滿足嘅飲品!小編覺得哩個係必點😎😎泰式虎蝦金邊粉 $138哩個都幾抵食!面頭有兩隻大大嘅虎蝦🦐🦐個金邊粉酸酸甜甜好開胃 又唔會過甜/過酸 比例啱啱好👌惹味拼盤(小) $96我地叫咗細嘅拼盤 但份量都唔算少 啱晒咩都想試吓嘅人😚入面有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗😋整體成個拼盤都好食🤤🤤特別係雞皮卷 d雞肉好嫩好多汁!泰式糕點拼盤 $68呢個拼盤分別有三款各兩件糕點~ 班蘭椰汁糕係熱辣辣 煙煙銀銀咁, 另外兩款係凍嘅 分別係椰汁西米糕同椰青糕 兩個都好清新🍃好啱作為飯後甜品~

楊枝甘露奶蓋 $48

泰式糕點拼盤
泰式虎蝦金邊粉
惹味拼盤(小)
2022-09-18 55 浏览
喺旺角波鞋街附近the forest商場入邊,原來有間小清新泰國餐廳,襯晒依個咁綠油油嘅商場🌿餐廳裝修好別緻,滿佈花花草草同埋金色嘅裝飾品,仲有落地玻璃,望到外面嘅草地,好舒適。前菜order咗食泰菜必叫嘅生蝦同大蝦冬陰功湯,生蝦咬落爽口新鮮,連埋泰式辣醬同蒜片一齊食好惹味,大蝦冬陰功湯飲落酸酸辣辣咁,個湯酸味比較重,如果再辣少少就好啦,入邊隻大蝦煲得好入味而且大大隻,咬開蝦頭仲有好多蝦膏流出來,勁鮮甜。主菜就order咗藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,賣相好colorful同靚,炒飯用上藍蝶花汁調色,非常搶眼,炒飯上面鋪滿好多蟹肉,仲有提子乾,肉鬆,腰果,蛋等等嘅配料,食落口感豐富,再加埋菠蘿粒粒同旁邊燒過嘅菠蘿一齊食,又鮮甜又香口。而甜品專登嗌咗香蕉薄餅,好懷念呢個以前喺泰國夜市成日食嘅甜品,煎香左嘅薄餅夾住香蕉,加埋榛子醬,朱古力醬同煉奶,好有泰國嘅味道,正🥞再加埋兩杯泰式飲品就滿足晒,其中以蝶豆花椰子奶蓋好好飲,椰子味好重又唔會太甜

ATUM旗下嘅泰國餐廳! 周圍放置綠色植物🌴環境寬敞舒適 感覺去咗泰國🇹🇭 食物質素高 份量夠大,價錢合理☺️ 啱同一大班朋友食飯😎.🦐泰式虎蝦金邊粉 $138: 虎蝦新鮮大隻 蝦肉厚而彈牙👍🏼 炒金邊粉酸甜可口 味道正宗,配豆腐乾及花生碎好開胃😋.🍛馬薩拉奶油咖喱雞 $118 : 馬薩拉奶油咖喱 香料味重 雞肉嫩滑啖啖肉☺️ 配油酥手抓薄餅 香脆惹味😚🫓油酥手抓薄餅 (3片) $52.炭燒牛肉串燒沙嗲 (4串) $82: 炭燒味焦香 牛肉嫩滑 封鎖住肉汁 性價比高😉.🥭芒果蟹肉沙律 $118: 蟹肉份量非常多,芒果香甜! 配上沙律菜、青瓜、蕃茄等 非常豐富健康😙🥥 椰皇 $42

🦐泰式虎蝦金邊粉 $138

🍛馬薩拉奶油咖喱雞 $118

🫓油酥手抓薄餅 (3片) $52

炭燒牛肉串燒沙嗲 (4串) $82
: 炭燒味焦香 牛肉嫩滑 封鎖住肉汁 性價比高😉

🥭芒果蟹肉沙律 $118

🥥 椰皇 $42
-泰式虎蝦金邊粉138大大隻蝦擺盤啱曬打卡🥹-炭燒沙嗲牛肉串燒82大大粒牛肉份量十足,用黎點嘅沙爹醬好味!🫶🏻-冬陰功湯(細)原粒草菇索曬湯,口感勁得意,咬落識爆汁,原隻大頭蝦蝦肉都好新鮮👍🏻-細芒果糯米飯78溫熱嘅甜糯米飯加上椰漿奶蓋食落超滿足💗表面仲有好多椰子脆片豐富左口感,濃濃椰子味加分加分🤭-🧋楊枝甘露奶蓋48杯嘢飲超多料超多層次,好似飲緊杯甜品咁,濃郁椰汁奶蓋加上芒果粒柚子肉,消暑之選,jenggg咁多樣野食都好好味,餐廳坐得好舒服,環境都好靚好啱同frd一齊chill下🤭
-泰式虎蝦金邊粉138
大大隻蝦擺盤啱曬打卡🥹
-炭燒沙嗲牛肉串燒82
大大粒牛肉份量十足,用黎點嘅沙爹醬好味!🫶🏻
-冬陰功湯(細)
-細芒果糯米飯78
-🧋楊枝甘露奶蓋48
2022-09-16 90 浏览
喺旺角食飯想搵間靚少少嘅餐廳,坐得舒服咁開餐?今次就嚟到The Forest嘅青花,試試呢間新派泰國菜。-🥤三色冰奶蓋 $48 | 珍多冰就飲得多,三色冰奶蓋又係咩呢?飲品面頭有粉紅、綠綠哋嘅龍鬚糖。本身杯飲品都幾多料,撈埋龍鬚糖一齊飲,再加多幾分糖,甜晒。🥤泰奶 $38 | 正常🥢泰式虎蝦金邊粉 $138 | 一碟有兩隻已開邊虎蝦,一人一隻你同我都有得食😏金邊粉整體酸甜酸甜,濕到啱啱好,撈埋花生、豆乾一齊食,惹味。🥢小食拼盤 $96(內有雞皮卷,酸腸,魚餅,雞棗)| 久唔久食泰國菜都會叫份小食拼盤,不過次次都唔知啲小食係邊樣打邊樣,只係知道有雞、牛、豬🫢青花嘅細拼盤就有四款,少咗蝦卷,可能大拼盤至有。-• ATUM旗下餐廳

三色冰奶蓋

🥤泰奶 $38 | 正常

虎蝦金邊粉

小食拼盤

• ATUM旗下餐廳
三色冰奶蓋
2022-09-14 42 浏览
旺角高質泰國菜😍the forest成日行,一定會經過一間裝修好靚嘅餐廳,一直唔知原來係食我好鍾意食嘅泰國菜。炭燒豬肉串燒沙嗲,$76大大串嘅豬肉燒得好香,豬肉偏瘦,啱我,加入特製嘅沙嗲醬,啖啖肉,好惹味。荔枝菠蘿紅咖喱大蝦,$128好特別嘅咖喱,加入荔枝等材料,令咖喱帶點天然嘅甜味,咖喱味重之餘又多咗份清新嘅感覺。入面嘅蝦非常彈牙入味,仲有平時咖喱比較少見嘅秋葵同蓮藕,蓮藕竟然都入味,另外仲有茄子同薯仔,非常豐富😍蒜茸包,$48食咖喱點可以唔配蒜茸包或者印度薄餅,呢度兩樣都有,不過今日想食蒜茸包多啲☺️香脆嘅包加上滿滿咖喱汁,正呀。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,$138藍色嘅飯粒真係好靚,上面加入好多蟹肉,仲有大量腰果、肉鬆同菠蘿,炒飯入面仲有提子乾,成個飯食落甜甜哋,非常滋味。楊枝甘露奶蓋,$48滿滿嘅奶蓋好好飲,奶蓋唔會好甜,但係奶味勁重,加上好甜嘅芒果,非常夾,飲完一大杯都唔會好膩。蝶豆花椰子奶蓋,$48偷飲咗朋友杯奶蓋,又係好靚嘅藍色,佢嗰杯都唔會好甜,不過多咗陣椰子香味,都好好飲。餐廳環境又靚又舒服,嘢食又高質,價錢又合理,以後係旺角想食泰國菜會第一時間諗起佢☺️

炭燒豬肉串燒沙嗲,$76

荔枝菠蘿紅咖喱大蝦,$128

蒜茸包,$48

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,$138

楊枝甘露奶蓋,$48

蝶豆花椰子奶蓋,$48

2022-09-12 69 浏览
❝休閒吹水之地❞ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧次次行過呢個地方都覺得佢好靚🐒咁我約咗我麥豬仔去試一試呢個餐廳🍴而且仲喺旺角!勁方便~港女影相打卡後邊點可以有人?我要求調位~店員見有位二話不說幫我調咗👌🏻𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝▪️油酥手抓薄餅(3片)呢個係我望到隔籬枱勁大嚿嘢🤣忍唔住叫咗嚟食!每人一片已經好夠啦🙈▪️炭燒豬頸肉 -酸辣青醬豬頸肉有啲實,每人兩三片就夠夠皮😁▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯蟹肉好多❤️ 好特別啲飯竟然係藍色嘅😍▪️芒果糯米飯芒果🥭糯米飯冇得輸❤️都好食😋▪️泰國珍珠奶茶奶蓋冇得走甜但都唔會好甜🤭༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 青花 The Forest≋ ≋ 旺角奶路臣街The Forest 1樓107-108號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘
❝休閒吹水之地❞

次次行過呢個地方都覺得佢好靚🐒
咁我約咗我麥豬仔去試一試呢個餐廳🍴
而且仲喺旺角!勁方便~
港女影相打卡後邊點可以有人?
我要求調位~店員見有位二話不說幫我調咗👌🏻

▪️油酥手抓薄餅(3片)
呢個係我望到隔籬枱勁大嚿嘢🤣
忍唔住叫咗嚟食!每人一片已經好夠啦🙈

▪️炭燒豬頸肉 -酸辣青醬
豬頸肉有啲實,每人兩三片就夠夠皮😁

▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

冇得走甜但都唔會好甜🤭
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
₊˚· ७── ⁼³₌₃
2022-09-12 62 浏览
係旺角波鞋街附近的商場The Forest入面,原來有一間小清新的泰國菜餐廳,餐廳裝修好別緻,滿佈花花草草,而且落地大玻璃外,重可以望到草地,環境都好舒適。.🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138賣相好colourful,炒飯用上藍蝶花調色,非常搶眼。上面有好多鮮甜🦀蟹肉,仲有提子乾、肉鬆、腰果、蛋等配料,食落口感十足,味道豐富。加上旁邊香甜的🍍燒菠蘿,真係大滿足👍🏻.🐷路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118這個有驚喜,炒得很有鑊氣,豬腩🐖炒得好香,外脆內嫩,肥瘦適中,食落好惹味,配上生菜🥬可減低油膩感。.🐥酥炸雞棗 $68一口細細粒,食落有啲似炸魚餅,口感彈牙,點上泰式甜辣醬更美味。.🥬蒜蓉炒椰菜 $68食得肉多都想食返個菜,炒椰菜分量十足,用上🧄蒜蓉炒更惹味。.🍌香蕉薄餅 $78好懷念這個泰國甜品,煎香的薄餅夾住香甜綿密的🍌香蕉,加上朱古力榛子醬和煉奶,真係好有泰國的味道💕

🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🐷路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

🐥酥炸雞棗 $68

🥬蒜蓉炒椰菜 $68
食得肉多都想食返個菜,炒椰菜分量十足,用上🧄蒜蓉炒更惹味。

🍌香蕉薄餅 $78
2022-09-10 80 浏览
今日星期六接男朋友放工😏 之後去旺角The Forest 🌳 既「青花」歎番個泰式靚午餐。 很喜歡餐廳田園風格裝潢🌵🌴🌱 而且食物及服務質素咁多年都保持水準,值得再三光顧。-⭐️芒果蟹肉沙律 🥗$118蟹肉份量相當多,其鮮甜度與芒果的果香甚為配合。沙律菜當然新鮮爽脆,加了多汁車厘茄及紫洋蔥提升味道,確實是不錯的開胃前菜。-⭐️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138菠蘿炒飯🍍是每次食泰國菜都必點。 餐廳以非傳統的原隻菠蘿呈現,反而更有驚喜。 炒飯用上藍蝶花的天然色素,賣相漂亮,而且蝶豆花本身對身體亦有很多益處。 菠蘿🍍鮮甜多汁,還有提子乾、鮮蟹肉、腰果、肉鬆,十分豐富。-⭐️炭燒豬頸肉· 酸辣青醬 $118一向很愛吃豬頸肉,愛其特別軟滑爽彈的口感,經過炭燒,入口脂香豐腴,難以抗拒。片片焦香的豬頸肉,點上酸辣青醬及伴碟的沙律一併吃,中和油膩感。-⭐️泰象青檸梳打 $36⭐️楊枝甘露奶蓋 $48❗️推薦❗️鮮香芒果、爽滑Q彈的魔芋、鮮椰子汁、西柚及濃郁咸香的奶蓋,多層次的享受,而且甜度天然,一試愛上🤤

⭐️芒果蟹肉沙律 🥗$118

⭐️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

⭐️炭燒豬頸肉· 酸辣青醬 $118

⭐️泰象青檸梳打 $36
⭐️楊枝甘露奶蓋 $48

2022-09-09 58 浏览
呢間餐廳裝修都幾好 幾打卡able 叫左個炒麵 都好惹味份量有D多要2個人分就好D再叫左紅咖哩配薄餅! 超好味!大蝦冬陰功湯都係必試!都幾辣下, 如果唔係太食得辣咁就唔好試整體食物份量都幾多 岩聚會

呢間餐廳裝修都幾好 幾打卡able
叫左個炒麵 都好惹味
份量有D多要2個人分就好D
再叫左紅咖哩配薄餅! 超好味!
大蝦冬陰功湯都係必試!
都幾辣下, 如果唔係太食得辣咁就唔好試
整體食物份量都幾多 岩聚會
最近喺旺角就搵到呢間幾高質嘅泰國餐廳「青花」🍴全日套餐(主食+小食+飲品🥤) $88泰式船家湯脆炸花腩金邊粉🍜+酥炸雞棗+凍馬來白咖啡必點‼️個炸五花腩好驚喜,首先切得夠厚身,個皮好脆👍🏻肉質鬆化,完全唔乾柴,有南乳味,仲要肥瘦岩岩好,諗起都想再食👅而個船麵都唔錯,炸雞棗有4粒🌶️呢個套餐仲有好多唔同款揀,呢款真係建議大家試試🙌🏻🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118配料好豐富,除左雞肉,仲有好多蔬菜(秋葵、茄子🍆、蓮藕、薯仔🥔、腰果),味道唔係印度Masala咖喱,呢個咖哩口感濃厚同有d辣🌶️而主角雞肉有起碼7-8嚿,食落幾嫩👍🏻🐥所以整體真係好食夾大份👌🏻🧄蒜蓉包(4件) $48如果叫左咖哩,呢度既蒜蓉包必叫呀❣️蒜蓉包好厚身,但超級鬆化,完全唔會難咬,配埋咖哩無得頂🤤🐷泰脆炸豬手 $148即叫即炸,所以要等耐少少😛炸豬手個皮好香脆,豬手亦好多骨膠原,好嫩滑😍點埋佢個泰式辣汁,吱幾滴青檸,清新得嚟夠哂惹味✌🏻🥭楊枝甘露奶蓋 $48好飲,好足料😍有芒果、柚子肉同啫喱,唔會好甜,飲落口感好豐富👍🏻推介!Overall :以旺角中心地帶,呢個價錢、質素、環境,真係性價比幾高👻餐廳環境坐得夠舒服,每一款食物
最近喺旺角就搵到呢間幾高質嘅泰國餐廳「青花」

🍴全日套餐(主食+小食+飲品🥤) $88
泰式船家湯脆炸花腩金邊粉🍜+酥炸雞棗+凍馬來白咖啡

🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118

🧄蒜蓉包(4件) $48

🐷泰脆炸豬手 $148

🥭楊枝甘露奶蓋 $48

Overall :
以旺角中心地帶,呢個價錢、質素、環境,真係性價比幾高👻餐廳環境坐得夠舒服,每一款食物都令我地有啲驚喜
2022-09-05
成日係Forest🌲行街,都會見到有間餐廳係一樓的最盡頭,有種森林既感覺,彷彿置身在泰國🇹🇭的大自然中,令人暫時遠離塵囂,慢慢chill下。今日係星期日,我地大概四點入座,沒有Lunch set 及Tea set,難怪客人廖廖可數,但座位寬落,係傾計既好地方。炭燒豬頸肉·酸辣青醬🐷 ($118)豬頸肉切得厚身,好重炭燒味,旁邊仲有d焦脆位,林得黎又帶點脆,食落去豬油🥓香味湧晒出黎,不會乾巴巴,再配埋個酸辣青醬,可以解膩,個人覺得唯一敗筆就係旁邊的花生同沙律菜🥗好似裝飾咁,沒有特別的調味,沙律菜如果加上黑醋,味道會更佳藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🦀🍍 ($138)蟹肉🦀份量尚算足料,但蟹味並不太出眾,雖然擺盤精緻,但呢個菠蘿炒飯既菠蘿🍍同飯🍚是分開的,飯中有少量罐頭菠蘿,沒有品嚐到藍蝶花🌸有特別既香味,可能只係為左上色之用,燒菠蘿尚算清甜,仍有水份💦。雖然飯是甜甜地,亦有不少葡萄乾🍇,碟中亦有大量腰果,少量肉鬆,仲有擺得好靚既燒菠蘿船🍍🛶,但整體沒有菠蘿炒飯既感覺,好似每樣配料都是分開的,沒有融合一齊,打卡一流,但味道有d失望😿泰式虎蝦金邊粉🦐 ($138)今餐我覺得最好食既一道菜,共有兩隻虎蝦🦐

炭燒豬頸肉·酸辣青醬🐷 ($118)

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🦀🍍 ($138)

泰式虎蝦金邊粉🦐 ($138)

今餐我覺得最好食既一道菜,共有兩隻虎蝦🦐,虎蝦大隻,爽口彈牙,算新鮮,金邊粉入面有豆乾,花生🥜,蛋🍳,都係一d基本配置,成個金邊粉調味酸酸甜甜,會令你想一啖接著一啖食落去,好開胃,有泰國金邊粉既水準😋

總括而言,呢間餐廳座位寬落,食物既賣相一流,味道不俗,但價錢比較昂貴,性價比一般。
  • 泰式虎蝦金邊粉
2022-09-03 82 浏览
💐🌿【 青花 】🌿💐⋄—————⧫♟⧫—————⋄你今日同幾位朋友喺旺角行街,Lunch想食泰國菜,就嚟咗位於the forest嘅青花。餐廳以綠色植物作裝飾,環境優美,彷如置身城市中的後花園🌳影相一流📸主打創新東南亞菜,賣相精緻,份量充足😋👍🏻⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄單點:🐂路邊炭火蒜炒牛肉生菜包🥬($118)同平時食開嘅生菜包有啲唔同,呢度嘅炒牛肉比較大片,唔係肉碎,都幾特別。🍤惹味拼盤🍢( $96 )拼盤有齊各式泰式地道小食,可以滿足不同願望,有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗,每樣兩件。🐷炭燒豬頸肉•酸辣青醬($118)估唔到份量有咁多,豬頸肉肉質爽口彈牙,配辣青醬份外惹味。🥘馬薩拉奶油咖喱雞($118)奶油咖喱雞濃郁、香醇、美味,少許微辣,同手抓薄餅係絕配。🍍蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯($138)蝶豆花飯顏色特別,而且配料豐富,有肉鬆、腰果蟹肉、菠蘿等等,撈勻來吃口感豐富。🥭芒果糯米飯( $78 )紫藍色嘅糯米飯煙煙韌韌,配搭椰漿好好食,唯獨芒果有啲生,太酸。全日套餐( $88 ):- 主食🌶泰式炒金邊粉🍜- 小食🧇油酥手抓薄餅🫓- 飲品🍋青檸梳打🍸飲品:🥥蝶豆花椰
💐🌿【 青花 】🌿💐

—————⧫♟⧫—————

餐廳以綠色植物作裝飾,環境優美,彷如置身城
市中的後花園🌳影相一流📸

主打創新東南亞菜,賣相精緻,份量充足😋👍🏻

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

單點:

🐂路邊炭火蒜炒牛肉生菜包🥬($118)

🍤惹味拼盤🍢( $96 )

🐷炭燒豬頸肉•酸辣青醬($118)
估唔到份量有咁多,豬頸肉肉質爽口彈牙,配辣青醬份外惹味。

🥘馬薩拉奶油咖喱雞($118)
奶油咖喱雞濃郁、香醇、美味,少許微辣,同手抓薄餅係絕配。

🍍蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯($138)

🥭芒果糯米飯( $78 )

全日套餐( $88 ):
- 主食🌶泰式炒金邊粉🍜
- 小食🧇油酥手抓薄餅🫓
- 飲品🍋青檸梳打🍸

飲品:
🥥蝶豆花椰子奶蓋( $48 )
🍼楊枝甘露奶蓋( $48 )
🧋泰國奶茶( $38 )
飲品嘅顏色超靚,影相打卡一流。

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami旺角 #青花 #青花atum #atum #champakrestaurant @atumchampak
2022-08-19
午餐
旺角The Forrest 青花餐廳主打泰國菜,落地玻璃樓底夠高, 加上植物襯托同天然光的引入基本上檯檯都係打卡位都幾多啊~午市黎食午餐, 食物選擇多又快送上黎~而且仲好好服務,食得舒適~~-藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯138材料豐富, 蟹肉腰果肉鬆仲有燒得香口的Pineapple 藍蝶花煮過的炒飯仲特別適合打卡呢~--路邊炭火蒜炒牛肉生菜包118蒜炒牛肉好香口,包埋 新鮮爽脆的生菜一齊食,減少肥膩感。-涼拌茄子沙律78暖暖的沙律,帶泰式甜酸醬的惹味有茄子秋葵芹菜,夏天食一流啊~-炭燒豬肉串燒沙嗲76食泰國野唔少得食串燒吧豬肉有肉香,點沙嗲一流。-龍酥糖奶蓋三色冰48打卡一流,上面d 龍酥糖飄啊飄好似呀Boris Johnson 個頭🤣🤣🤣
旺角The Forrest 青花
餐廳主打泰國菜,
落地玻璃樓底夠高, 加上植物襯托同天然光的引入
基本上檯檯都係打卡位都幾多啊~

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯138

材料豐富, 蟹肉腰果肉鬆

仲有燒得香口的Pineapple

藍蝶花煮過的炒飯仲特別適合打卡呢~
路邊炭火蒜炒牛肉生菜包118

蒜炒牛肉好香口,

包埋 新鮮爽脆的生菜一齊食,減少肥膩感。
涼拌茄子沙律78

暖暖的沙律,帶泰式甜酸醬的惹味

有茄子秋葵芹菜,夏天食一流啊~
炭燒豬肉串燒沙嗲76

食泰國野唔少得食串燒吧

豬肉有肉香,點沙嗲一流。
龍酥糖奶蓋三色冰48