招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-01-02 117 浏览
由於餐廳靠近我工作嘅地方,同埋欣賞佢嘅裝修,幾有特色,而且坐得又幾舒服,加上佢中午嘅set lunch價錢合理,所以間中都會去幫襯下。但近期再次幫襯時,覺得佢嘅食物質素同份量都好似失色左少許。希望下次再嚟時情況會有所改變。
但近期再次幫襯時,覺得佢嘅食物質素同份量都好似失色左少許。
希望下次再嚟時情況會有所改變。
2023-01-01 90 浏览
馬薩拉奶油咖哩雞 💰118咖哩有好濃既香草味,如果你食過重慶大廈既咖哩,佢既香味係有啲相似。辣道方面適中,唔會辣到食唔到,但又會夠刺激過癮,令你想點完再點。碟咖哩大約有5-6件雞,唔會好似平時食啲煮左好耐既雞咁榎歰歰。除左雞,仲有好多配菜(茄子、薯仔、蓮藕),薯仔入味,另外兩樣雖然唔係煮到入曬味,不過啲汁夠濃夠多,完全唔洗就住點。油酥手抓薄餅 💰52用嚟點咖哩食一流,上枱時仲係脹卜卜,煙韌,唔油膩泰式虎蝦金邊粉 💰138呢樣冇太大驚喜,味道同一般泰國餐廳食到既一樣,不過口感方面就好有咬口蝶豆花椰子奶蓋 💰48龍鬚三色冰奶蓋 💰48兩杯放埋一齊講😂因為兩個都一樣味,就係椰汁,唔太好飲。奶蓋味唔太濃,甜度好低。馬拉盞炒椰菜 💰68呢碟忘記左影相🙈椰菜炒得夠腍,好入味。
馬薩拉奶油咖哩雞 💰118

油酥手抓薄餅 💰52
用嚟點咖哩食一流,上枱時仲係脹卜卜,煙韌,唔油膩

泰式虎蝦金邊粉 💰138

蝶豆花椰子奶蓋 💰48
龍鬚三色冰奶蓋 💰48

馬拉盞炒椰菜 💰68
呢碟忘記左影相🙈椰菜炒得夠腍,好入味。
2022-12-31
  • 油酥手抓薄餅
  • 馬薩拉奶油咖喱雞
  • 馬拉盞炒椰菜
2022-12-22 163 浏览
我個朋友仔去完泰國旅行返嚟,決定比佢回味一下泰國風味,就選擇咗嚟呢間餐廳。我哋大約八點左右到,都座無虛席,好彩剛剛淨返一張二人枱,唔洗等🫣🫣🧡泰式虎蝦金邊粉 $138金邊粉係我最愛嘅泰國菜式之一,每次都必點🤭🤭兩大隻開邊虎蝦,入口唔會乾身,幾有咬口。雖然我平時鍾意食炒得乾身嘅金邊粉,但今次濕濕地配埋花生🥜豆乾,蛋絲,味道酸酸甜甜,又幾惹味👍🏻👍🏻👍🏻🧡野味拼盤 小 $96兩個人食就剛剛好,每一款都有兩件拼盤有雞皮卷、酸腸、雞棗、蝦卷和泰式魚餅,份量十足😋😋😋我就鍾意食蝦卷和魚餅,點泰式甜酸汁,好開胃🧡炭燒豬肉串燒沙嗲 $764大串豬肉串,燒得比想像中嫩滑有炭燒油香,食落唔會覺得乾巴巴,如果沙嗲醬可以杰返少少,會更加惹味🧡香蕉薄餅 $78全晚最期待就係食甜品🍌🧇嚟到好似一個Pizza咁,已經切開好,擺盤靚過泰國夜市但價錢貴幾倍😂😂薄餅煎到超級薄,用叉一吉,裏面嘅Nutella同香蕉漏哂出黎,加埋上面煉奶,好好食呀,火速食完👍🏻👍🏻👍🏻🧡玫瑰蘋果茶 $34🧡龍眼桂圓茶 $34

🧡泰式虎蝦金邊粉 $138

🧡野味拼盤 小 $96
兩個人食就剛剛好,每一款都有兩件
和魚餅,點泰式甜酸汁,好開胃

🧡炭燒豬肉串燒沙嗲 $76

🧡香蕉薄餅 $78

🧡玫瑰蘋果茶 $34

🧡龍眼桂圓茶 $34
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 香蕉薄餅
  • 惹味拼盤
2022-12-21 127 浏览
# #旺角 @atumchampak💅去旺角整完指甲, 相約閨蜜一齊來個晚飯, 去到波鞋街地標, The Forest! 早早訂定位, 可以坐窗邊! 全落地玻璃, 望向平台有聖誕裝飾, 好開揚好舒服! 餐廳以綠色植物及乾花做點綴, 好似置身於花園咁, 打卡一流! 🐷炭燒豬肉串燒沙嗲 $76 ~ 嗯, 好香啊! 好香炭燒味道, 豬肉半肥瘦, 油脂燒至香脆, 肉質爽滑, 不用沾沙嗲都好夠味道, 讚! 🐚篤篤炒卜卜蜆 $128 ~ 大量九層塔同炒, 蜆肉好嫩滑, 新鮮肥美, 無砂, 好惹味! 🦀香辣蟹蒜炒麵 $118 ~ 大量鮮甜蟹肉舖面, 雜菜配菜同炒, 麵身爽口彈牙, 雖然係香辣, 但又唔覺得勁辣, 還不錯啊! 🥭芒果糯米飯 $78 ~ 是我最愛的泰式甜品之一! 芒果好好好大隻, 又香又甜肉又厚, 糯米飯加入碟豆花, 紫色的好討人喜歡, 軟軟糯糯, 伴以椰漿及椰子片同食, 為晚餐劃上完美句號!
# #旺角 @atumchampak

• 芒果糯米飯
2022-12-21 126 浏览
同一班朋友去,可以多叫幾款菜式試一試😍 上菜好快,每款嘅賣相,擺盤都非常之吾錯,咁嘅價錢來講,性價比高,值得再去試埋其他野食餐廳整體嘅環境都好靚,坐得舒服,職員好有禮貌,下次會去試埋其他嘢食😜
同一班朋友去,可以多叫幾款菜式試一試😍

2022-12-21 91 浏览
之前成日經過🌾青花🌼都大排長龍終於有機會食到啦 餐廳環境佈置好靚 有泰國旅行feel 🌾🦐酥炸蝦卷外皮好薄 好香脆 唔油膩蝦卷口感彈牙 加埋泰式甜辣醬更加美味🍛馬薩拉香料牛肉咖喱馬薩拉香料味道好濃 好惹味😋有大蒜、薑、洋蔥、印度辣椒等等牛肉份量好多 仲有好多配菜山葵、薯仔、茄子、蓮藕等等🍤油酥手抓薄餅叫咖喱一定要叫手抓薄餅漲卜卜好酥脆  用嚟點咖喱啱晒🌶冬陰公 (小)好大隻大頭蝦好吸睛 冬陰功湯底 好濃味 少少辣入面有大蝦、蕃茄、蘑菇🥭楊枝甘露奶蓋椰汁味好香 唔會太甜有芒果粒 柚子肉 底層仲有啫喱 口感豐富 🥥椰汁西米糕好香椰汁味 唔會太甜食完泰國菜必點甜品
之前成日經過🌾青花🌼都大排長龍
終於有機會食到啦
餐廳環境佈置好靚 有泰國旅行feel 🌾
🦐酥炸蝦卷
外皮好薄 好香脆 唔油膩
蝦卷口感彈牙 加埋泰式甜辣醬更加美味
🍛馬薩拉香料牛肉咖喱
馬薩拉香料味道好濃 好惹味😋
有大蒜、薑、洋蔥、印度辣椒等等
牛肉份量好多 仲有好多配菜
山葵、薯仔、茄子、蓮藕等等
🍤油酥手抓薄餅
叫咖喱一定要叫手抓薄餅
漲卜卜好酥脆  用嚟點咖喱啱晒
🌶冬陰公 (小)
好大隻大頭蝦好吸睛
冬陰功湯底 好濃味 少少辣
入面有大蝦、蕃茄、蘑菇
🥭楊枝甘露奶蓋
食完泰國菜必點甜品
  • 冬陰公
  • 馬薩拉香料牛肉咖喱
  • 油酥手抓薄餅
店桌子排得會有點點密,但幸好樓底滿高,增加了空間感,而且有一面是落地玻璃窗設計,乾花擺設也美美,感覺不錯🥰👉🏻路邊炭火蒜炒豬腩肉生菜包 $118超有鑊氣,爆香!份量也不少,豬腩肉被爆香得有點脆脆但不失軟熟口感~味道微香辣帶著蒜味,包著爽脆生菜,好好吃🤤👉🏻荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128紅咖哩屬溫和路線,不會很辣也不會很重香料味,而且內裡有不少菠蘿及荔枝肉,咬到時會多了份酸甜味🥰好正~大蝦也大大隻,彈牙無雪味👍🏻👍🏻👉🏻藍碟花菠蘿蟹肉炒飯 $138面頭好多蟹肉🦀😍,藍碟花飯讓整體色彩上美美的~炒飯除了有蛋同蟹肉外,還有提子乾~讓每口飯吃下去時會多個酸甜味,很合👍🏻👍🏻旁邊的菠蘿我是留到最後當飯後生果吃😂🙈👉🏻芒果糯米飯 $78糯米飯同樣染上了藍碟花的顏色~美💕 芒果很香甜多汁,糯米飯是暖暖的,非常煙韌軟糯,面頭的椰子脆片多了層口感,還帶不少椰子香👍🏻👍🏻 🎈總歸一句: 食物都很𣎴錯👍🏻好好吃🤤員工又nice~會再來💕

👉🏻路邊炭火蒜炒豬腩肉生菜包 $118

👉🏻荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128

👉🏻藍碟花菠蘿蟹肉炒飯 $138

👉🏻芒果糯米飯 $78

🎈總歸一句:
食物都很𣎴錯👍🏻好好吃🤤員工又nice~會再來💕
🌳位於The Forest既「青花」主打東南亞菜式,食物上菜擺盤同食材組合別具心思。🪷餐廳亦放置唔少植物,用餐環境舒適。💁‍♀️值得一提係佢地上菜速度非常快,相當有效率🤵🏻‍♀️🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)🍍🦀雪白既蟹肉鋪滿藍紫色既蝶花飯上面,望落十分吸睛👾 另有分開放置菠蘿,肉鬆同腰果,大家可以自己調教份量加入飯中。👄佢既炒飯又夠足料,裏面有提子乾同蛋皮,口感豐富,令人一啖接一啖🤪🦐荔枝菠蘿紅咖喱大蝦($128)🦐🤩大蝦非常有驚喜,尺寸巨型,咬落爽口彈牙,鮮甜美味,🌱咖喱入面有秋葵、茄子等蔬菜,👅更有幾粒多汁荔枝同菠蘿粒解解辣,強烈推薦大家點!🔥🫓油酥手抓薄餅($52)🫓🙌3片手抓餅炸到熱辣辣兼漲卜卜,襯落紅咖喱食非常夾🥘🍌焦糖香蕉糯米飯($78)🍌🥭平時多數食開芒果糯米飯,今次見呢款糯米飯配搭焦糖香蕉夠曬新穎,一於叫黎食食。🍚佢既糯米飯軟糯,偏淋身,而焦糖香蕉咬落外脆內軟,甜度適中,唔錯唔錯👏🥛龍鬚三色冰奶蓋($48)🥛😎賣相夠曬特別,杯面放滿色彩繽紛既龍鬚糖,絕對係打卡飲品之選📸😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10—————————————————————

🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)🍍

🦐荔枝菠蘿紅咖喱大蝦($128)🦐

🫓油酥手抓薄餅($52)🫓
🙌3片手抓餅炸到熱辣辣兼漲卜卜,襯落紅咖喱食非常夾🥘

🍌焦糖香蕉糯米飯($78)🍌

🥛龍鬚三色冰奶蓋($48)🥛

🌳Champak Restaurant located in The Forest is serving Southeast Asia cuisine. 🪷There are some plants inside and the dining environment is great 💁‍♀️And it’s worth mentioning that their serving speed is super fast🤵🏻‍♀️

🍍Crab meat & pineapple butterfly pea fried rice ($138)🍍
🦀There is a great amount of crab meat above the light purple colour rice, which look stunning👾 The pineapple, meat floss and cashew is put separately, 👄so you can arrange the portion you want to mix with the rice🤪

🦐Red curry prawn - lychee & pineapple ($128)🦐
🤩The prawns are so huge in size, its spongy and taste sweet, 🌱there are also okra, eggplant, lychee and pineapple pieces inside, 👅the spiciness is just right and it’s a highly recommended dish🔥

🫓Roti paratha ($52)🫓
🙌3 pieces of roti are served hot, it’s a perfect match with the red curry🥘

🍌Caramelised banana sticky rice ($78)🍌
🥭Unlike the mango stick rice that we usually have, caramelised banana sticky rice is a novel combination. 🍚 The rice is soft and chewy while the banana is crispy outside and tender inside, which is delicious👏

🥛Che ba mau milk foam ($48)🥛
😎The presentation is outstanding as there are colourful Dragon’s Beard Candy on top, which is suitable for photo taking📸

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-12-20 51 浏览
旺角The Forest 有間很受歡迎的泰國餐廳青花 ,擺盤用心,菜式賣相都非常精緻,而且店員服務很貼心 🥰🔸酸辣鳳爪沙律先點了份小食,酸辣醒胃的鳳爪沙律,鳳爪口感爽脆🔹馬薩拉香料牛肉咖喱天冷就想吃咖喱暖暖身😆 選了馬薩拉香料牛肉咖喱,味道溫和不會很辣,配了一份蒜茸包,烘得酥脆,沾咖喱吃一流呢🔸泰式虎蝦金邊粉另外點了一份泰式虎蝦金邊粉,虎蝦份量十足,金邊粉味道酸酸甜甜🔹楊枝甘露奶蓋這裡的飲品蠻有特色的,點了杯招牌的楊枝甘露奶蓋,是飲品加甜品的概念🥭頂層是奶蓋,中間有椰汁加上芒果汁,喝下去嚐到芒果、柚子和啫喱,口感豐富✨

🔸酸辣鳳爪沙律
先點了份小食,酸辣醒胃的鳳爪沙律,鳳爪口感爽脆

🔹馬薩拉香料牛肉咖喱

🔸泰式虎蝦金邊粉

🔹楊枝甘露奶蓋
2022-12-19 62 浏览
去泰國嘅機票太貴, 暫時未去到旅行,唯有食住泰國菜先😋🍗雞皮卷🍗外表香脆有彈性,封住雞腿肉汁,味道唔知點解有啲似乳鴿味,好有驚喜,小食終於唔使次次叫拼盤咁悶!🦐荔枝菠蘿紅咖喱大蝦x蒜蓉包🍍估唔到咖喱可以Crossover水果🤣解辣又令人開胃。泰式紅咖哩通常比較辣,但係呢個紅咖喱比較溫和,一點也不辣,香料味幾重,不會比椰奶搶咗,我覺得很適宜配搭蒜蓉包與海鮮~另外,蝦球大大的,超涮嘴!🦀香辣蟹蒜炒麵🦀泰式通常都係炒金邊粉,今次試吓炒麵,蟹肉足料鋪滿成個表面,仲有蘿蔔、粟米、冬菇等其他配料,食落有蒜香,整體嚟講都幾辣,夠晒醒胃。🥧泰式糕點拼盤🥧每樣糕點各兩件,有椰汁西米糕、班蘭椰汁糕、椰青糕。一次過試晒三款特色泰式糕點,而且迷你size,唔使驚食唔晒!我特別喜歡斑蘭椰汁糕,唯一一款係暖的,另外2款係涷食,煙韌且蘊藏着淡淡班蘭芳香及輕甜椰香。朋友就鍾意椰青糕,因為食到好多椰子肉,芳香滑脆。
去泰國嘅機票太貴, 暫時未去到旅行,唯有食住泰國菜先😋

🍗雞皮卷🍗

🦐荔枝菠蘿紅咖喱大蝦x蒜蓉包🍍

🦀香辣蟹蒜炒麵🦀

🥧泰式糕點拼盤🥧
2022-12-18 51 浏览
🇹🇭泰式虎蝦金邊粉 面頭兩隻大虎蝦非常搶眼🤩金邊粉嘅濕潤度啱啱好,味道偏甜,好鍾意入面有好多蛋絲嘅呢個配搭🐔冬蔭炸雞翼雞翼炸得好透徹,好似已經將所有油份都逼咗出嚟咁💥 咬落脆身好香口,冬陰功粉嘅味道唔會搶咗雞翼嘅肉味,而且份量唔少,兩個人食嘅話都起碼分到四隻或以上😆 大推🌟🥭芒果糯米飯唔小心嗌得太多澱粉質添😂不過食泰國菜好似點都唔少得呢道甜品🤪芒果細緻冇渣,12月我諗點都唔會係芒果當做嘅月份,但係慶幸嘅係果肉都仍然微甜唔酸☺️🍌香蕉煎餅本身已經好鍾意啲食物甜鹹甜鹹咁樣夾雜着去食😆薄餅面頭有好多朱古力醬同埋煉奶,單睇已經覺得好邪惡😈熱辣辣嘅薄餅夾住軟淋淋嘅香蕉肉口感唔錯記得襯熱食🍹三色冰奶蓋 / 楊枝甘露奶蓋兩杯嘅奶味都幾重,楊枝甘露嗰款相對會比較好,始終有啲生果喺度,感覺冇咁膩🫣
🇹🇭泰式虎蝦金邊粉

🐔冬蔭炸雞

🥭芒果糯米飯

🍌香蕉煎餅

🍹三色冰奶蓋 / 楊枝甘露奶蓋
2022-12-15 109 浏览
呢間餐廳塑造置身城市中小綠洲感覺🌴菜式採用充滿東南亞風味食材同醬汁作主調,配合各種手法烹調,賣相精緻又不失份量🇹🇭💗路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 ($118)豬腩肉焦香爽滑,油脂豐富,配上蒜子同特製醬汁炒成,夠哂濃郁惹味🐖連同生菜包住食,更清爽解膩🌮💗油酥手抓薄餅($52/ 3片)油酥手抓薄餅外皮酥脆,內鬆厚柔軟,帶陣陣牛油香,適宜沾上咖哩一齊食🥠💗馬薩拉奶油咖喱雞 ($118)馬薩拉咖喱帶濃烈印度香料風味,辣度較溫和,雞肉嫩滑入味,另加入茄子、秋葵、薯仔等配菜🥘💗藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)黃薑咖喱炒飯以蝶豆花調色,味道比一般較甜,加入新鮮菠蘿粒、蟹肉、提子乾、肉鬆同焗腰果,口感同味道都相當豐富🦀;新鮮菠蘿切開後燒香,味道酸甜多汁🍍💗泰式糕點拼盤 ($68)🥥椰青糕(2件):椰青糕味道爽口清甜,帶一絲絲椰青肉🎋椰汁西米糕(2件):以斑蘭葉製成小盒,椰香糕點Q彈爽滑,更加入粟米粒同芋頭粒,但西米過份糯軟🌿班蘭椰汁糕(2件):斑蘭千層糕煙韌Q軟,斑蘭芳香清幽,甜而不膩

💗路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 ($118)
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包

💗油酥手抓薄餅($52/ 3片)
💗馬薩拉奶油咖喱雞 ($118)
馬薩拉奶油咖喱雞 · 油酥手抓薄餅

💗藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

💗泰式糕點拼盤 ($68)
🥥椰青糕(2件):椰青糕味道爽口清甜,帶一絲絲椰青肉
泰式糕點拼盤
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
泰式糕點拼盤
2022-12-15 53 浏览
結婚週年同老公仔仔唔知食乜好,突然諗起依間想試咗好耐嘅泰國菜,就去試下!當日星期日,我哋冇book位,好在我哋早去都有位,之後就見到坐到full晒喇!先講下食物,食物好味又有特色,阿仔最鍾意係個金邊粉同杯嘢飲,杯飲品好味又靚,打咭一流!金邊粉甜甜的,好啱小朋友食。我至愛食辣,所以我超鍾意個冬陰公湯,超好味,夠晒辣!手抓餅超級鬆脆,我哋一家都好鍾意食,咖啡喱個味就一般,有啲似印度咖喱多啲,但裏面的材料都幾特別,有秋葵,又有茄子,仲有蓮藕同牛肉,都可以一試,埋單五百幾,價錢唔算太平,但又唔係太貴。到講下員工態度,啲員工超級有禮貌,態度十分好,好到我覺得唔好意思,整體都覺得好好,一定會再去!
,整體都覺得好好,一定會再去!
庆祝纪念
纪念日
因疫情關係, 久久沒能與好朋友見面了. 難得與他們共聚,一定要找一間既寬敞, 又坐得舒適的餐廳, 尤其在如此人多的旺角. 青花是其中一間不二之選.  當日去到餐廳, 所有窗戶打開, 陣陣涼風送爽, 極為舒服. 當發覺外出有聖誕佈置,  很開❤️亦興奮, 第一時間跑出去拍照.  這已非第一次幫趁, 就上次吃過芒果大蝦沙律, 極之喜歡. 今次翻吃, 保持水準, 仍舊非常好味, 全部掃光.  小拼盤每款也好吃, 尤其配上辣汁,帶出炸/煎物的鮮味, 十分滋味. 泰式虎蝦金邊粉味道正宗, 虎蝦大隻.  因我不好牛肉, 朋友把牛肉串燒掃光.  雖然用餐限時1.5小時, 最後夠鐘時沒掃我們走😅, 可再坐一會👍, 以便接下場.
聖誕佈置
芒果大蝦沙律(右上), 虎蝦金邊粉(左下)
牛肉串燒沙嗲
拼盤(小)
2022-12-10
聖誕佈置
芒果大蝦沙律(右上), 虎蝦金邊粉(左下)
牛肉串燒沙嗲
拼盤(小)
  • 芒果大蝦沙律
  • 小拼盤
2022-12-11 70 浏览
就黎聖誕節約埋朋友一齊去咗波鞋街睇下有咩運動鞋啱買定做聖誕節禮物送俾自己🤣行到咁上下,肚仔開始打鼓,就發現係舊式嘅建築物中有棟新式嘅商場”The Forest” 入面有間新派泰國餐廳”青花”, 雖然地方唔算好大,但俾人嘅感覺好舒適。叫左藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯,用蝶豆花炒飯好靚好特別😍呢個飯配料十足有炒蛋、菠蘿、提子乾,肉鬆、腰果,呢個菠蘿炒飯同出面泰國餐廳好唔同唔係用半個菠蘿殼裝感覺衛生好多😆而係旁邊擺放已切成三角形菠蘿片,菠蘿超級香甜🤩泰式生蝦一碟有5隻,蝦爽口彈牙,配上泰式酸辣汁,酸酸辣辣好開胃,不過百幾蚊得5隻個人認為有點兒貴。黎到泰國餐廳點少得芒果糯米飯,糯米飯上台仲係好暖, 食落軟糯糯,配上椰汁冇得頂,同糯米飯簡直係絕配,旁邊仲有切片芒果超甜!份量都算好多,差唔多有半個芒果😊

• 芒果糯米飯