2022-09-09 137 浏览
今日同朋友去尖沙咀食飯,去到餐廳已經見到有人排隊,我們等了大約10分鐘就可以入座。我們叫了一個松菓蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵,選擇了硬度適中的麵身。另外一個雞叉燒味玉雞白湯拉麵,選擇了硬度為硬的麵身。首先上的是雞叉燒味玉雞白湯拉麵,拉麵的湯頭非常鮮甜,而且有雞的香味。拉麵的配料有兩件雞件,雞件沒有骨而且口感滑嫩,另外有一隻溏心蛋,蛋黃流心又不會沒有味道。接住的是蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵,蟹肉以絲的形式呈現,中間還有一匙蟹膏,另外有原隻軟殼蟹。蟹膏的味道有蟹鮮香味,入口之後口腔都會充滿整個味道。蟹肉鮮甜而且口感不會鬆散。軟殼蟹外面炸得香脆,入口熱氣騰騰。整體而言,美味而且鮮甜,難怪很多人排隊要食。

整體而言,美味而且鮮甜,難怪很多人排隊要食。
2022-08-31
$111.5 (晚餐)
2022-09-03 150 浏览
霸嗎全新推出軟殼蟹系列😋 作為軟殼蟹控當然要試下啦🥰🥰 除左拉麵之外,仲有甲羅燒同埋石鍋軟殼蟹飯!蟹迷不得錯過🦀️松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵$128拉麵配料有松葉蟹肉同蟹膏,同埋原隻軟殼蟹🤩🤩味道非常鮮甜,軟殼蟹香脆得黎唔算好油,食落啖啖肉😋一次滿足曬三個願望!麵底硬度有三款選擇~ 小編揀左適中,咬落都幾煙韌,口感唔錯喔😋湯底都幾香濃,值得一試!雞叉燒味玉雞白湯拉麵$88雞湯非常濃郁,雞肉大份而且夠滑嫰!加埋糖心蛋,絕對係人間美食!甲羅燒 $58蟹蓋入面有松葉蟹肉、蟹膏,面頭仲有啲蔥花同鵪鶉蛋😋 蟹膏鮮味十足,仲非常濃郁!加埋蔥花同撈埋蛋漿,就更加出色!

松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵$128

雞叉燒味玉雞白湯拉麵$88

甲羅燒 $58
2022-08-31 254 浏览
@bariumahk 𝗻𝗲𝘄 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗲𝗿𝘁🚨 𝗶𝘁 𝗰𝗮𝗻'𝘁 𝗴𝗲𝘁 𝗮𝗻𝘆 𝗯𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗵𝗲𝗻 𝘆𝗼𝘂 𝗵𝗮𝘃𝗲 𝗰𝗿𝗮𝗯𝘀, 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗶𝘀𝗼, 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘀𝗼𝗳𝘁 𝘀𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗹 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝗲 𝗯𝗼𝘄𝗹! 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝗳𝘂𝗹 𝗯𝗿𝗼𝘁𝗵 𝗶𝘀 𝗽𝗮𝗰𝗸𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗶 𝗰𝗼𝘂𝗹𝗱𝗻'𝘁 𝗮𝘀𝗸 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗿𝗲😋.霸嗎拉麵又有新品出場,軟殼蟹拉麵用上海鮮濃湯配松葉蟹肉蟹膏,啖啖都有蟹肉風味;石鍋飯同樣配上蟹肉蟹膏,面頭再灑滿椒鹽炸蒜超惹味😛 值得一讚嘅係兩隻炸軟殼蟹都大隻多肉同爆膏!另外沙拉唐揚炸雞都係每次必叫,大大舊啖啖肉夠juicy~
日本紅茶雪糕
日本紅茶雪糕
2022-08-30 120 浏览
以最強濃厚豚骨頂級湯底見稱的拉麵店, 湯底的用上大量豬骨、豬背骨及雞骨, 加上多種天然蔬菜, 湯頭熬煮長達10小時以上而成我們點了辛辣炙燒豚肉拉麵🍜加入了秘制辣油煮成湯底, 可以自選大中小辣、當然辣妹子的我選了大辣🌶, 加了原隻辣椒乾, 使湯底更加惹味湯底十分濃郁, 麵條選擇了適中口感, 先嘗嘗一口湯底, 豬骨味濃而不膩, 配上炙燒的厚切豚肉、啖啖肉口感豐富特盛炙燒豚肉拉麵特盛足足有四塊厚切豚肉, 喜歡食肉的朋友不可錯過, 不得不提味筍很爽口小食唐揚炸雞鹹酥香脆的外皮、內嫩多汁, 熱辣辣很香口飲品啤酒靜岡蜜瓜梳打一打開瓶蓋已經聞到濃濃蜜瓜味, 非常清新解渴長期都是人氣拉麵店, 午餐及晚餐時間一定見到長長的人龍, 整體不錯, 值得再ᴇɴᴄᴏʀᴇ服務速度快有效率, 態度親切, 環境仿似在日本拉麵店, 又可以解下思鄉之情

我們點了
辛辣炙燒豚肉拉麵🍜

特盛炙燒豚肉拉麵

小食
唐揚炸雞
鹹酥香脆的外皮、內嫩多汁, 熱辣辣很香口

飲品
啤酒
靜岡蜜瓜梳打
一打開瓶蓋已經聞到濃濃蜜瓜味, 非常清新解渴

• 辛辣炙燒豚肉拉麵
  • 特盛炙燒豚肉拉麵
2022-08-26 98 浏览
今日岀尖沙咀,又到搵食時間,行經霸嗎拉麵,平時條隊都長長地,今日見唔洗點排隊又有新岀品,就入去食番碗拉麵。🦀松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128蟹控一定要試呢個新款拉麵🦀🫶軟殼蟹炸得酥脆可口,唔會油淋淋,入口啖啖肉又有蟹膏,中間有松葉蟹肉同蟹膏,肉鮮甜,蟹膏甘香,配埋個醬油湯,味道又幾夾😊 麵條幼身又爽滑,索左個湯,再夾住木耳一齊食都唔錯。🐓雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95呢個雞白湯比起岀面嘅色冇咁白,味道稍濃一點,都有雞嘅鮮味,雞肉卷成一條再切片,賣相好似豚肉叉燒咁😄,口感唔錯,肉亦嫩滑。大愛隻🥚溏心蛋😍,蛋黃呈膏狀,質感好軟糯黐黐地🫢,醬油入晒隻蛋,鹹鹹地甜甜地,幾好食🐵
🦀松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128

🐓雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95

2022-08-26 189 浏览
行經尖沙咀見長龍拉麵店不用排隊,馬上跑去幫襯。進店內見餐牌上有期間限定口味的拉麵和石鍋飯,二話不說便決定下來。松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵碗內鋪滿全蟹食材,有完隻炸到脆脆的軟殼蟹,豐富的松葉蟹肉,鮮味濃厚的蟹膏,全部都正合我這個蟹痴的胃口,還有一大片紫菜,不過我就貪心D,要加隻糖心蛋才罷休。食完整碗麵還是意猶未盡,要多加一個麵,麵質還可選擇軟硬度。石燒松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹飯朋友亦是蟹痴,見有另一款松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹飯,馬上點了一客。食材跟我的拉麵差不多一樣,軟殼蟹,松葉蟹肉,蟹膏均有齊,配在石鍋上的日本米飯,熱力令蟹膏蟹肉增加不少香氣,混入米飯內軟糯味美,不錯之選。唐揚炸雞我們還點了一客五件的唐揚炸雞,大大件炸得十分香脆,咬開肉汁豐富,真係百吃不厭。

替玉

替玉
2022-08-25 91 浏览
呢間嘢好多地方都有, 有一排冇食食返都好有水準 超鍾意佢嘅豚肉半肥瘦超好味 大大嚿肉真係好正仲,仲要炙燒過最後食拉麵梗係要配埋個糖心蛋喇,咁先係完美羽根燒餃子 , 一份有五件都幾好食又有肉汁, 個皮都幾簿唔錯
呢間嘢好多地方都有, 有一排冇食食返都好有水準
超鍾意佢嘅豚肉半肥瘦超好味
大大嚿肉真係好正仲,仲要炙燒過
霸嗎拉麵

最後食拉麵梗係要配埋個糖心蛋喇,咁先係完美

霸嗎拉麵
羽根燒餃子
呢間拉麵店每次出新系列都會去支持今次係我最愛既🦀既拉麵🍜 一定要食松葉蟹肉蟹膏軟殻蟹拉麵 $128一碗拉麵入面集合蟹肉蟹膏同軟殻蟹😙聽到都覺得滿足 賣相仲好吸晴原隻炸軟殻蟹 都幾大隻 好多肉食落脆卜卜之餘 仲食到入面有蟹膏 除左拉麵仲見到佢出左石鍋飯 $98另外仲有甲羅燒配多士 $58將蛋汁同蟹膏撈勻 再搽落多士上面一齊食食到我停唔到口😂 真係太鍾意食蟹膏仲有每次都必嗌既炸雞 $35大大啖肉 仲要係滑既 抵食另外佢地既叉燒拉麵都一樣好厚切仲有小小燒過 都好惹味
呢間拉麵店每次出新系列都會去支持

仲有每次都必嗌既炸雞 $35
大大啖肉 仲要係滑既 抵食

另外佢地既叉燒拉麵都一樣好厚切
仲有小小燒過 都好惹味
小週末嘅尖沙咀放工時間人流特別多,不少大街上嘅食店都有人排隊入座。來到金巴利街「霸嗎拉麵」未到7點已有人在門外排隊入座。期間限定又有新品出埸😍松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹🦀拉麵$128原隻軟殼蟹,未食先滿足打卡📷!味噌湯底也有濃香嘅海鮮味道!放上松葉蟹肉和蟹膏,無敵蟹味超吸引😍!原隻酥炸軟殼蟹,非常大隻厚肉!外皮酥脆蟹肉仲相當juicy!麵質揀咗硬身,其實一啲都唔硬只係冇咁軟稔。石燒松葉蟹蟹膏軟殼蟹🦀飯$98實際器皿熱辣辣,熱力逼出蟹膏嘅香氣,伴飯一流。想要飯焦嘅口感就繼續keep住最底層嘅米飯不伴勻~軟殼蟹🦀比拉麵那一隻更加大。😍羽根燒餃子(5隻)$35 餃子底部最後收乾芡汁形成一層薄脆,餃子皮薄外脆,肉餡多汁,蘸上酸酸地嘅餃子汁美味可口!綠茶可樂冇預期中嘅超驚喜味道,喝一口之後才有好輕微嘅綠茶味,可樂味道仍然穩重,新口味可以一試!

來到金巴利街「霸嗎拉麵」未到7點已有人在門外排隊入座。
期間限定又有新品出埸😍
綠茶可樂
松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹🦀拉麵
石燒松葉蟹蟹膏軟殼蟹🦀飯
2022-08-12 117 浏览
今日中午經過尖沙咀,看到一間日式拉麵店,位於大街的地鋪,裝飾佈置相當日式,有大大的日文招牌,掛滿很多日式燈籠,遠遠都看到。門口有個季節限定的特別拉麵廣告,是松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵,又有蟹膏和蟹肉,還有我喜歡吃的軟殼蟹,當然要品嚐下啦!這裡點菜有點菜單可以自己點選。而這款特定拉麵,麵質可選硬身、適中或軟身,非常貼心。我點了適中。-松葉蟹肉蟹膏軟彀蟹拉麵 拉麵是幼身的,我選了適中硬度,所以麵質煙韌又不會太淋,有口感。麵上有隻軟殼蟹,相當吸晴。軟殼蟹炸得外脆內軟,味道鮮甜。碗內還有松葉蟹肉和蟹膏,混合湯麵一齊食,十分甘香。還有一大片乾紫菜,和很多海帶,整碗麵相當豐富。-石鍋燒豚海老飯 豚肉似滷肉,煮得很淋,肥廋均勻,很入味,再加埋爽口的蝦,撈埋醬汁,加上用石鍋盛裝著,食到尾都能keep住熱,最合冬天食用。

-松葉蟹肉蟹膏軟彀蟹拉麵

-石鍋燒豚海老飯
2022-08-11
午餐
2022-08-11 250 浏览
佢地係嚟自日本廣島嘅拉麵連鎖店🇯🇵最近全新推出左期間限定軟殼蟹系列✨啱晒我😍.📌松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128大大隻香脆軟殼蟹 入面仲有好多蟹肉蟹膏🦀拉麵揀左硬身 好爽口彈牙 仲掛滿湯🍜個湯底原本味道都好濃郁 再將啲蟹膏撈埋落去 仲更加鮮甜甘香🥰味玉+$12 醬油味好香 甜甜鹹鹹 蛋白夠彈 蛋黃流心軟滑🥚加埋味荀$10好開胃🙌🏻.📌甲羅燒 $58每次去到日式餐廳都會嗌😻蟹膏+蟹肉+蔥花+鵪鶉蛋 真係冇得輸 好香口❤️麵包烘到脆卜卜 夾埋一齊食幾特別🍞.📌炙燒厚切叉燒 $58叉燒好厚切 大大塊😍好入味 仲有淡淡炙燒香🔥一層肥一間瘦 口感都軟腍 唔算太重油脂感 食落唔會太油膩🐷我就覺得唔錯 男朋友就覺得太瘦🙈.📌米雪糕 $28第一次食米雪糕🍦佢就係牛奶味雪糕再加啲米粒🍚🥛食落冇米香 但有粒粒口感幾特別😆

📌松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128

米雪糕
味荀
甲羅燒
米雪糕
依間位於尖沙咀The one對面既拉麵店成日經過都幾多人排隊~上次經過想試牡蠣拉麵無試到🥹今次黎到已經轉左期間限定軟殼蟹拉麵🦀第一次食蟹膏配拉麵🤣🍜湯底原來都幾鮮甜😋1️⃣松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128依款軟殼蟹拉麵🍜麵身硬度揀左適中,入面有松葉蟹肉同蟹膏份量頗多,令湯底飲落好鮮甜,味道唔咸唔錯~飲左好多都唔口渴,軟殼蟹有完整一隻但Size就唔算大,建議盡快食用🦀浸太耐會吸晒啲湯🤭2️⃣甲羅燒 $58💯推薦依款甲羅燒👍🏻蟹蓋入邊有松葉蟹肉、蟹膏、蔥花同鵪鶉蛋😋 蛋漿令蟹肉蟹膏鮮味更突出,查起烘到金黃色嘅麵包上食超滿足,份量充裕!3️⃣雞叉燒雞白湯拉麵 $88依款雞叉燒拉麵選用雞髀肉,雞肉雞皮都好滑,幾厚身,雞白湯湯底唔算濃厚,但味道都okay偏油,拉麵揀左硬身,配埋爽脆嘅木耳絲同蔥花,口感都唔錯🤣4️⃣羽根燒餃子 $35/ 5隻💯推薦燒餃子,餃子皮十分薄,食落外脆內軟👍🏻內裡既餡料豐富有肉汁,點埋餃子汁好好味😋5️⃣唐揚炸雞 $18/ 2件惠顧每款拉麵可追加兩件唐揚炸雞,揀咗沙拉醬味,雖然係追加但都大嚿,炸粉唔多,炸雞食落juicy,沙拉醬適量,味道啱啱好🤤

1️⃣松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128

2️⃣甲羅燒 $58

3️⃣雞叉燒雞白湯拉麵 $88

4️⃣羽根燒餃子 $35/ 5隻

5️⃣唐揚炸雞 $18/ 2件
2022-07-13 239 浏览
見到平時lunch time都有人排隊,今日有時間就入去試下係唔係甘好食~平時拉麵都係食豬骨湯,雞湯真係好少見,所以試下有咩分別😏上到嚟賣相還可以,湯底睇落唔算濃,個叉燒係雞肉嚟,扮到同平時啲叉燒差唔多樣,都幾特別~大家都好想知個味道,我本人覺得麻麻地,唔想太出色,冇咩驚喜😂雞湯的雞味唔突出,唔講都唔知係雞湯🤣個雞肉都可以,正正常常咁,唔算難食,又唔算好好食😏過得去~個拉麵的質量都麻麻地,唔算太高質😁隻蛋係全個拉麵入面最好食了~整體來講,試完一次都冇咩值得我返轉頭了,有機會可以試埋豬骨會唔會正常啲#拉麵 #日本 #日本菜 #日本拉面 #日本拉麵 #拉麵控 #香港特色 #尖沙咀美食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #hk90s #hkfood #hkfoodie #foodie #foodiehk #food #japanesefood #japan

平時拉麵都係食豬骨湯,雞湯真係好少見,所以試下有咩分別😏

個雞肉都可以,正正常常咁,唔算難食,又唔算好好食😏過得去~

個拉麵的質量都麻麻地,唔算太高質😁

隻蛋係全個拉麵入面最好食了~

2022-07-07 344 浏览
見網上留言的食評唔錯就和朋友來試試尖沙咀呢間分店。 下午1時40分來到門口、見到已經排長龍、明白既好野多捧場客好正常。等了差不多20分鐘掃完針卡就入座。我點了一個特盛而我朋友就點了蠔那個、再加2隻半熟旦(因為是半熟不是溏心)和一份辣餃子。等了大概5分鐘蠔拉麵到了、湯底好多油、湯味道偏淡只有油多、蠔腥味也比較重、伴腕菠菜最正常但送埋發泡膠粒。特盛拉麵有4塊肥豬腩肉、肉肥不肥暫且不說但超市買到的拉麵叉燒絕對好食過佢、湯底也是偏淡。另外、送餐的服務員放低碗半熟旦時是玩「飛碟」式的、撞到杯水好彩無整瀉。總結是: 來過一次 不太滿意

總結是: 來過一次 不太滿意
- 霸嗎拉麵今日開始推出限時優惠,英文名有個”Ho”字就可以有第二碗拉麵半價 (詳情可以睇返佢哋IG)!我地晏晝大約13:40到,舖頭唔多人,唔洗等位🤤🍜(Pics 1-4) Tonkotsu Ramen with Chashu 炙燒䐁肉拉麵 💰42.5 (原價$85) 湯底濃郁,比起一般出面嘅拉麵杰身,食完拉麵都唔會太口渴👍🏻 配料除咗炙燒䐁肉之外,有蔥同埋荀;䐁肉上面嗰pat醬少少辣幾惹味,如果大家怕佢哋嘅辛辣拉麵太辣絕對可以叫呢款,唔會得豬骨湯味!不過佢哋嘅䐁肉幾肥 (ard 80%肥膏20%肉,私心鍾意肥膏少啲🙈),睇大家個人喜好啦🫠🍜(Pic 5) Tori Uma Ramen with Chicken Chashu 雞叉燒雞白湯拉麵💰85 朋友🐺欣賞呢碗配料多 (木耳、蔥、炸蒜片) 唔洗自己加錢去加😌 雞白湯同出面白雪雪嗰啲唔同,飲落比睇落更重雞味🐔 佢哋硬度適中嘅拉麵都會比其他拉麵餐廳硬少少,係朋友鍾意嘅口感~ 重點係雞叉燒偏瘦 (除咗一層雞皮),大家怕肥嘅話都可以呢款😚🌟·留意返:用限時優惠要係堂食同埋落單嗰陣講,店員都會提返要用電子形式付款㗎~ 大家快啲去食啦🤭(P.
炙燒䐁肉拉麵

🍜(Pics 1-4) Tonkotsu Ramen with Chashu 炙燒䐁肉拉麵 💰42.5 (原價$85) [4/5]
雞叉燒雞白湯拉麵
🍜(Pic 5) Tori Uma Ramen with Chicken Chashu 雞叉燒雞白湯拉麵💰85 [4.5/5]
(P.S. Follow 埋我IG @foodstepsinhk 每日更新美食! Thank you🙆🏻‍♀️)
2022-07-06
雞叉燒雞白湯拉麵