2022-10-08
霸嗎之前食過一次印象都非常唔錯,因為我偏好濃稠啲既豚骨拉麵,今次見到佢地出左期間限定既極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵,男朋友鐘意食黑蒜,即刻決定試下😆平時行過成日都見到佢地排晒長龍,今日平日晚餐時間同樣要排隊,好彩唔算耐❤️餐廳闊大明亮,走日式火系,坐得舒服唔會迫我地坐bar枱見到料理枱入面都相當企型乾淨👍🏻👍🏻食物選擇唔少,除左成日轉換既期間限定,主打既豚骨拉麵,仲有香雞湯拉麵唔想食拉麵仲有石燒飯同埋好多小食,食物都幾多元拉麵唔洗等好耐,極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵先上望落真係好黑😆😆😆隨之而來係陣陣蒜香湯底飲落第一下食到濃濃既黑蒜香,有別於普通蒜,黑蒜既香味更加濃郁誘人,之後會飲到淡淡醬油湯底既香醇😋湯底質地濃郁,飲落唔會太咸,非常香口配料非常豐富,有冬落、青蔥、木耳、大蔥仲有皮蛋😆😆😆配搭上幾新穎👍🏻店家非常有心思地用左竹炭拉麵,連麵底都係黑色非常有心思👍🏻👍🏻食落都幾有咬口叉燒非常正大大舊仲要炙燒得微燶賣相非常吸引👍🏻肥瘦均勻,咬落肉質軟嫩,豚肉味都幾濃食到比較肥既部位亮好好香口,油脂味豐腴👍🏻👍🏻食到比較瘦既部位都完全唔柴,肉質都係軟嫩食落有淡淡炙燒香,仲要成塊豚肉都係厚切,口感相當滿足❤️❤️
餐廳闊大明亮,走日式火系,坐得舒服唔會迫
我地坐bar枱見到料理枱入面都相當企型乾淨👍🏻👍🏻
唔想食拉麵仲有石燒飯同埋好多小食,食物都幾多元
拉麵唔洗等好耐,極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵先上
望落真係好黑😆😆😆隨之而來係陣陣蒜香
食到比較肥既部位亮好好香口,油脂味豐腴👍🏻👍🏻
食到比較瘦既部位都完全唔柴,肉質都係軟嫩
再黎就係我至愛炙燒豚肉味玉拉麵🍜
水準一如既往👍🏻豚骨湯既濃且稠,飲落非常濃郁豚骨香,質感比較thick岩晒重口味既我❤️❤️最重要係咁濃厚既豚骨湯我飲完都唔會口渴👍🏻👍🏻
麵條我揀左硬身都真係做到,同埋係我鐘意既幼麵,食落有咬口之餘唔會太飽🤤
配料簡簡單單有叉燒同荀同埋最重要既溏心蛋🤤
溏心蛋超級正,中間啫喱狀撈埋麵黎食超級正👍🏻👍🏻👍🏻
食落口感軟滑,伴隨淡淡醬油香,非常好食😋