2017-03-19 88 浏览
尖沙咀美食可其多。但有時候真的多得令人有選擇困難症。今晚和大頭仔正是如此,又閑逛一下看看有什麼好吃。碰巧走到寶勒巷,看到有家叫雪花和牛刺身專門店。和大頭仔就以一試的心態。去到要再落一層,真是一家隱世小店呢!平日晚上時間基本上是沒有人。香蔥吞拿魚腩卷 $88卷物也不錯呢!夠新鮮,一口放進口褢也剛好。配上蔥花就更香了。鰻魚炒飯 $108鰻魚有一大塊,而且味道夠又不會鹹。炒飯十分之有鑊氣!和牛串燒 $150這個十分有驚喜!可以灑上一點檸檬汁,可以減小一點油膩感。燒得表皮很脆,但入口一咬即融,那種幸福的感覺真的難以忘記!辣泡菜豚肉鍋 $98熱辣辣的鍋,內褢用料都不吝嗇,有好幾片豚肉配上一點菇類菜類。味道不會很鹹,味道不錯的。最段後來個飯後甜品,豆腐和薑味雪榚。個人比較喜歡豆腐味的,整體比較清香,不會太甜。薑味雪榚相對上較甜,大頭仔愛甜就更愛吃這個了。整體味道是出乎意料外的好吃!這褢特別推介和牛刺身,下次有機會一定會再來吃。質素廷高,個人是十分推介。
尖沙咀美食可其多。但有時候真的多得令人有選擇困難症。
今晚和大頭仔正是如此,又閑逛一下看看有什麼好吃。

碰巧走到寶勒巷,看到有家叫雪花和牛刺身專門店。
和大頭仔就以一試的心態。
去到要再落一層,真是一家隱世小店呢!
平日晚上時間基本上是沒有人。
香蔥吞拿魚腩卷 $88
卷物也不錯呢!夠新鮮,一口放進口褢也剛好。
配上蔥花就更香了。

鰻魚炒飯 $108
鰻魚有一大塊,而且味道夠又不會鹹。
炒飯十分之有鑊氣!

和牛串燒 $150
這個十分有驚喜!
可以灑上一點檸檬汁,可以減小一點油膩感。
燒得表皮很脆,但入口一咬即融,那種幸福的感覺真的難以忘記!

辣泡菜豚肉鍋 $98
味道不會很鹹,味道不錯的。

最段後來個飯後甜品,豆腐和薑味雪榚。
個人比較喜歡豆腐味的,整體比較清香,不會太甜。
薑味雪榚相對上較甜,大頭仔愛甜就更愛吃這個了。

整體味道是出乎意料外的好吃!
這褢特別推介和牛刺身,下次有機會一定會再來吃。
質素廷高,個人是十分推介。
2017-02-28
今晚朋友帶我去尖沙咀食DINNER ~ 間餐廳叫 "雪花和牛刺身專門店" !吞拿魚細卷~滿滿既拖羅蓉,好新鮮,朋友都不停讚好!日式炒什菜~份量很多,有菇、金菇、椰菜、章魚等。。。唔會過油,感覺好健康! 牛肉烏冬,牛肉份量多,仲好鮮嫩,而烏冬亦都要讚,非常彈牙飽肚~ 牛肉炒飯炒得非常乾身,不油膩,而且熱度足,材料亦十分豐富! 每次食日本餐都會必點既串燒,牛舌香羶 ,雞軟骨鹽味適中,唔會過咸!                               味道、環境、  服務、衛生都唔錯~不過價錢偏貴!
吞拿魚細卷~

滿滿既拖羅蓉,好新鮮,朋友都不停讚好!
日式炒什菜~

牛肉烏冬,

牛肉份量多,仲好鮮嫩,

而烏冬亦都要讚,非常彈牙飽肚~

牛肉炒飯炒得非常乾身,不油膩,而且熱度足,材料亦十分豐富!

每次食日本餐都會必點既串燒,

牛舌香羶 ,雞軟骨鹽味適中,唔會過咸!

味道、環境、  服務、衛生都唔錯~

不過價錢偏貴!

2017-03-18
2017-03-18 1109 浏览
最近遇到一間價錢經濟實惠的日本菜,在尖沙咀這些區域來説實在難得。而且食物質素也不差,每樣食物平均幾十元就有交易。那天一行3人來到酒店内的這間雪花和牛刺身專門店,可能因爲新開張沒多久的緣故,所以店内客人不多。我們點了幾樣食物一起分享。三文魚刺身一份三文魚刺身一共有4塊,尚算厚切。刺身質素也稱得上新鮮,也有魚鮮味,不過如果能肥美一點的話會更加滿足。香葱吞拿魚腩卷這款卷物很值得一試!吞拿魚腩蓉份量慷慨,多到滿瀉。而且吞拿魚蓉加入了香葱後味道更加突出而且也更加惹味好吃。軟殼蟹沙律卷這款卷物則和加州卷有幾分相似,不過不同之處在於裏面的材料變成了軟殼蟹。内裏的軟殼蟹也炸得頗爲香脆,不過鮮味不夠明顯,混合了沙律醬後味道更豐富了。鰻魚炒飯鰻魚炒飯是另一道值得推介的菜式。炒飯上放了一片鰻魚,本來我們以爲整份炒飯只有這一片鰻魚所以有點嚇著了。不過原來炒飯内有很多鰻魚粒,所以其實鰻魚份量絕對沒有吝惜。而且炒飯炒得乾身,粒粒分明,調味不錯,充滿著鰻魚的香氣。牛肉火鍋雖然店員有告訴我們這個火鍋的size不大,不過其實實物來到時size也不算小,材料也算豐富,有很多牛肉片,豆腐,蔬菜,雜菌,鷄蛋等等湯底除了有濃濃

而且食物質素也不差,每樣食物平均幾十元就有交易。

那天一行3人來到酒店内的這間雪花和牛刺身專門店,

可能因爲新開張沒多久的緣故,所以店内客人不多。
我們點了幾樣食物一起分享。

三文魚刺身
一份三文魚刺身一共有4塊,尚算厚切。

香葱吞拿魚腩卷
這款卷物很值得一試!吞拿魚腩蓉份量慷慨,多到滿瀉。

而且吞拿魚蓉加入了香葱後味道更加突出而且也更加惹味好吃。

軟殼蟹沙律卷

鰻魚炒飯
鰻魚炒飯是另一道值得推介的菜式。

不過原來炒飯内有很多鰻魚粒,所以其實鰻魚份量絕對沒有吝惜。

而且炒飯炒得乾身,粒粒分明,調味不錯,充滿著鰻魚的香氣。

牛肉火鍋
材料也算豐富,有很多牛肉片,豆腐,蔬菜,雜菌,鷄蛋等等

湯底除了有濃濃的牛肉香氣外,還有甜絲絲的感覺,味道不錯。

和牛厚燒
雖然和牛的售價比起其他食物要貴得多,但始終這裏是和牛專門店,當然也要一嘗了。

這裏的和牛來自鹿兒島,因此品質上有著一定保證。

最後果然沒有讓我們失望,和牛的肉質果然十分嫩,而且富有肉汁,牛肉味道也非常突出。

同樣地,份量其實也不少,大概有8-9塊,每一塊和牛也有一定的厚度。

特別喜歡將和牛沾芥辣醬一起吃,出奇地配搭。

汁燒雞肉串
這個雞肉串燒的質素則比較令人失望,雞肉肉質一點也不嫩,還相當鞋口。

不過醬汁的調味是還不錯的,但還是不太推薦大家試這款串燒。

整體而言,食物質素比預期中好,尤其是身處尖沙咀時想吃點較爲便宜的可以一試。
  • 和牛厚燒
2017-03-18 96 浏览
近排愛上日式食品, 而最近就跟朋友去左寶勒巷,食咗間新開嘅餐廳, 質素都幾好一般喺日式居酒居食嘅雞泡魚乾, 都係乾身既, 而呢個味淋既魚乾, 都幾特別,個魚乾比較粗身, 再加啲味淋醬, 點埋沙律醬, 味道酸酸甜甜, 口感不錯叫一杯白桃梳打,非常清甜, 容易入口 再叫咗我兩個刺身, 一個係雲丹海膽, 第二個就係牡丹蝦, 雖然個價錢唔算好平, 但係非常之大件, 雲丹海膽, 金黃色, 入口即溶, 非常識creamy, 味道鮮甜可口牡丹蝦質感,  彈牙得黎口感細緻,  味道都唔錯食蝦食到唔夠喉, 再叫多個天婦羅 配稻庭烏冬 , 天婦羅同稻庭烏冬係分開裝, 先食個天婦羅蝦,  咬口外脆內軟, 色澤金黃, 炸得唔錯, 稻庭烏冬裏面仲有個流心蛋, 我BUY! 呢個烏冬口感非常煙靱, 幾好食
近排愛上日式食品, 而最近就跟朋友去左寶勒巷,

食咗間新開嘅餐廳, 質素都幾好
叫一杯白桃梳打,非常清甜, 容易入口
牡丹蝦質感,  彈牙得黎口感細緻,  味道都唔錯
2017-03-18 1158 浏览
隱藏在寶勒巷粵海酒店的低調日本料理, 用上日本和牛刺身作招來, 可是今次並沒選吃和牛刺身, 還是比較喜歡吃海鮮類。餐廳新開業的緣故吧, 店員感覺未太熟手, 不過食物上菜速度倒是很快, 很有效率。環境方面燈光比較暗, 卻未有營造到情調感覺和日式餐廳氣氛, 坐在卡位則很闊落舒適。 海膽刺身$168餐廳提供兩款海膽刺身, 一款是北海道海膽$488, 另一款是海膽$168, 向店員查詢較平價的都是北海道海膽, 但說不出來品種和貴的有什麼分別, 那麼我們就選便宜的一試。 細心位值得一讚的是, 店員將一份的海膽, 細心的分開兩個獨立杯給我們, 還擺設得美美的, 令人感覺享受倍增。 海膽金黃色澤, 每件厚得似有兩層, 夠份量, 入口甜美柔潤, 帶點海水味, 甘香醇厚, 細口細口慢慢品嚐, 超滿足, 絕對是今晚的亮點。 銀鱈魚西京燒$148銀鱈魚輕輕煎過, 火喉控制得很好, 銀鱈魚魚肉肉片分明, 口感滑溜不鬆散, 甜甜的有著魚香但不腥味, 蘸上沙律醬同吃, 更加提升滋味, 令人吃不停口呢。同伴問我, 百多元只有這少少份量? 對, 貨真價實的銀鱈魚就是這麼矜貴, 非一般平價鱈魚可比較。 鰻魚炒飯

海膽刺身$168

銀鱈魚西京燒$148

鰻魚炒飯$108

用上日本珍珠米來炒飯, 特別的香甜, 炒飯中充滿蛋絲和鰻魚, 口感豐富, 味道不會太濃甜, 適度的調味對身體比較好, 鰻魚另外附上原件, 蠻大方的, 這價錢真抵食。

什錦天婦羅$108
有蝦、冬菇、茄子、蕃薯、南瓜, 外表不太吸引, 當中野菜蠻香甜的, 特別喜歡南瓜和蕃薯, 天婦羅炸得香脆新鮮, 蝦是當中較失望的, 因比較小隻和質感較空, 鮮味稍欠。

日式海鮮蒸蛋$28
蒸蛋稍為郁動過感覺已變稀爛, 水份比例高, 蛋蠻滑溜的, 亦有鮮味, 內裡有蝦、冬菇和日式魚片。

日本豆腐雪糕$28
雪糕的中心點稍硬, 頗凍, 但豆腐味道非常濃郁, 不俗。

仔細看看, 碗碟的用料和食材擺放也有對美的追求, 有日本料理的精神, 也朝著正宗日本料理方向去辦, 或許就是沒有豪華裝修, 才能收取這相宜的價錢, 吃到不錯的日本料理。
  • 銀鱈魚西京燒
  • 海膽刺身
2017-03-15 70 浏览
行到寶勒巷, 想吃新的餐廳, 看到一個很搶眼的門面這餐廳是在酒店裡, 心想不會中伏吧, 而且看過食評不多, 應該是新開張不久, 不妨冒險一下雖然這裡是和牛刺身專門店, 但和牛價錢定得比較高和朋友決定先試下比較經濟的刺身, 壽司及炒飯等油甘魚及帶子刺身油甘魚厚切, 份量不錯, 味道新鮮, 沒有冷藏後的雪味 幾新鮮, 帶子份量少一點, 但很鮮甜, 切成粒狀, 幾有口感吃得出芥辣是由山葵新鮮磨成, 幾辛辣嗆鼻 北寄貝壽司是迷你版, 但北寄貝味道可以熟食類比較吸引鰻魚炒飯, 份量足, 兩個人分, 每人分到兩碗鰻魚燒得很香, 有點像炭燒味, 醬汁不錯飯粒之中也有不少鰻魚粒牛肉鍋,  醬油甜香, 味道十足在日本吃到的味道牛肉很有肉味, 加上蛋汁撈勻後, 令牛肉很滑嫩配搭很多蔬菜… 吸哂醬油味服務不錯, 職員會主動加茶, 但有時不太聽得懂廣東話
行到寶勒巷, 想吃新的餐廳, 看到一個很搶眼的門面

雖然這裡是和牛刺身專門店, 但和牛價錢定得比較高

和朋友決定先試下比較經濟的刺身, 壽司及炒飯等

油甘魚及帶子刺身
油甘魚厚切, 份量不錯, 味道新鮮, 沒有冷藏後的雪味
吃得出芥辣是由山葵新鮮磨成, 幾辛辣嗆鼻
北寄貝壽司是迷你版, 但北寄貝味道可以
熟食類比較吸引

鰻魚炒飯, 份量足, 兩個人分, 每人分到兩碗

鰻魚燒得很香, 有點像炭燒味, 醬汁不錯

飯粒之中也有不少鰻魚粒
牛肉鍋,  醬油甜香, 味道十足在日本吃到的味道

牛肉很有肉味, 加上蛋汁撈勻後, 令牛肉很滑嫩

配搭很多蔬菜… 吸哂醬油味
服務不錯, 職員會主動加茶, 但有時不太聽得懂廣東話
2017-03-14 189 浏览
這裡場很大,還有vip房,坐得舒適有空間感。燒冬菇外面燒得唔燶唔乾,上面有木魚碎,當上面的乾木魚香碰上內軟juicy又唔乾的冬菇肉,夠香呀。👍🏼多春魚外面好熱好脆,內裡的春好熱呀,咬落一粒粒好有質感。加埋檸檬汁,令鮮味再提升。牛油雜菌似平時bbq食的焗金菇,有金菇、本菇及冬菇片,內裏已加醬油和牛油,當然比起自己bbq更加香氣四溢。牛肉火鍋日本的牛肉當然比較多菜菜,有小棠菜、旺菜、蒟蒻、金菇、大蔥及一片花形紅蘿蔔作點綴。其他料有蛋、牛肉片及粗粉絲。菜菜及粉絲非常甜,已經充分吸收了湯的甜味。牛肉薄片最怕無牛味,有牛味之餘薄薄地唔會過熟。
這裡場很大,還有vip房,坐得舒適有空間感。
燒冬菇
多春魚
牛油雜菌
牛肉火鍋
2K
2017-03-12 133 浏览
寶勒巷最近開了間標榜吃雪花和牛刺身專門店,如此有氣勢,當然要試試。 和牛厚燒($388) 想不到150g的牛扒份量也很多,而且牛扒切成小塊,再鋪疊的得又高又漂亮。 ..............................牛肉肉質很軟腍,輕輕一咬已能咬開,牛肉雪花分佈得非常均勻,牛味突出,質素果然夠高。 底下的冬菇和菇吸收了牛肉鮮味,很鮮甜的。 醬油炒飯($78) 飯粒粒粒爽口有嚼口,醬油味道香濃,配合不同配料,簡單又好吃!
和牛厚燒($388)

醬油炒飯($78)

2017-03-10
2017-03-12 1285 浏览
如果不是朋友帶路,我一定不會知道粵海酒店竟然有一間新開的日本餐廳,而且價錢非常貼地,絕非『酒店價』!不過有點想不到的是,餐廳裝潢頗像茶餐廳,和我心目中的酒店餐廳有點出入。三文魚刺身($68)一客4件,每件都厚切,增加口感,用料亦算新鮮,對得起價錢。軟殼蟹沙律卷($68)一客6件,每件都包著香脆的軟殼蟹,加上面頭鋪滿的蟹子,口感豐富有層次,而且十分難得的是包著的軟殼蟹全部都啖啖肉,絕不欺場。鰻魚炒飯($108)這個鰻魚炒飯非常抵食,除了面頭的鰻魚,其實炒飯內亦有許多鰻魚粒,份量十足。鰻魚肉質鮮嫩有彈性,炒飯亦炒得乾身至粒粒分明,很有鑊氣。牛肉火鍋(小)($108)牛肉火鍋上打了一隻生雞蛋,賣相吸引,我們輕輕把雞蛋和其他材料拌勻,令到材料沾了蛋汁,入口更加順滑。雖然選了小的份量,但其實也頗為足料,約有5-6片牛肉。其他材料,如:金菇、豆腐和菜都吸收湯底和牛肉的鮮甜,味道不錯。和牛厚燒($388)一分錢一分貨,全餐飯最好味的非這道鹿兒島和牛厚燒莫屬!和牛重150g,上桌時已經細心地替我們切件,方便食客享用,擺碟亦非常精美,很有心思。和牛肉味十分濃郁豐富,食後有齒頰留香,入口幼嫩細滑,質地柔軟

三文魚刺身($68)

一客4件,每件都厚切,增加口感,用料亦算新鮮,對得起價錢。
軟殼蟹沙律卷($68)
鰻魚炒飯($108)
牛肉火鍋(小)($108)
和牛厚燒($388)

一分錢一分貨,全餐飯最好味的非這道鹿兒島和牛厚燒莫屬!和牛重150g,上桌時已經細心地替我們切件,方便食客享用,擺碟亦非常精美,很有心思。和牛肉味十分濃郁豐富,食後有齒頰留香,入口幼嫩細滑,質地柔軟,正!墊在底下的茄子、菇類和番茄仔亦非常軟腍入味,好好食!
食物整體雖然不算極有驚喜,但勝在在尖沙咀區可以以親民價錢吃到日本菜之餘亦坐得舒服。不過可能因為餐廳新開張的關係,職員有點生手,希望可以快點上手!
2017-03-12 820 浏览
尖沙咀 雪花和牛刺身專門店今日同朋友係尖沙咀行街,然後又要面對唔知晚餐食乜好嘅難題,途經寶勒巷,搵到呢間食日本嘢嘅雪花。店面寬敞,環境潔淨,揀咗卡位坐,十分舒適。由於時間尚早,所以冇乜客人。鮮帶子刺身($68)擺盤非常靚,好似一杯飲品咁,帶子肉非常厚身,口感十足!三文魚刺身($68)一碟有四件, 新鮮又肥美。甜蝦壽司($48)蝦仔勁肥呀,爽口彈牙,果然冇令人失望。海膽海鮮炒飯($168)炒飯熱辣辣,精髓在於新鮮海膽,海膽份量很多,撈飯食真係一流呀!牛肉火鍋($108)鍋物嘅配料好豐富,除咗多片肉質嫩滑的牛肉之外,仲有生蛋、金菇、娃娃菜、粗粉絲、冬菇,用料充足。壽喜燒湯底甜甜地,味道濃郁,值得一讚!最後仲點左豆腐雪糕同椰子雪糕($28/球),店員話係日本Handmade 製造,水準果然有番咁上下!豆腐同椰子味都好濃,仲有椰子肉喺裏面添,不過用得比較快,要嗱嗱聲食呀。總括來講,環境、服務、食物質素等都不錯,可以一來再來。
尖沙咀 雪花和牛刺身專門店

鮮帶子刺身($68)
擺盤非常靚,好似一杯飲品咁,帶子肉非常厚身,口感十足!
三文魚刺身($68)
一碟有四件, 新鮮又肥美。
甜蝦壽司($48)
蝦仔勁肥呀,爽口彈牙,果然冇令人失望。
海膽海鮮炒飯($168)
牛肉火鍋($108)
總括來講,環境、服務、食物質素等都不錯,可以一來再來。
2017-03-11
2017-03-12 127 浏览
去到尖沙咀粵海酒店,目的就係一嘗呢個抵食日式二人套餐,首先有刺身同埋清酒煮蜆,厚身嘅帶子配以適量檸檬汁點綴,既能帶出鮮味,亦能有清新嘅感覺,而三文魚魚油味濃,同樣食得新鮮嘅口味。清酒煮蜆,蜆肉無雜質,清酒味又適中,烹調得唔錯。即叫即燒嘅串燒上枱時味道夠晒香,雞軟骨金黃脆身,而雞腎亦有爽口嘅質感; 而芝士焗蠔,芝士味雖然濃郁,但又無奪走蠔嘅鮮味,而蠔身又夠大隻,肥美!鰻魚炒飯唔係間間日本餐廳都有,但呢度嘅飯唔會炒到太濕,而且鰻魚份量都唔少,味道又夠惹味。和風炒野菜可以清一清味蕾,迎接甜品。忌廉泡芙同埋芝士蛋糕嘅甜味唔會太重,啱晒香港人口味,而質感都係較輕盈同埋軟身!
2017-03-07
2017-03-11 160 浏览
同朋友去左一間新開既日本餐廳食飯,入到去餐廳唔似食日本菜,不過食物就好特別其中就係食和牛刺身!平時食牛最少都要食3成熟,今次食全生既和牛刺身,本來都有啲驚,不過朋友話好想食,咁就試一次咁多啦!!和牛刺身有6大片,牛肉既顏色好粉紅,雪花紋理分佈都幾均勻要點少少中間既柚子醬油食,柚子醬油少少酸,,食落幾開胃第一次放入口時都有啲驚驚地,因為似終係生,不過食左一塊之後就覺得冇乜野好驚啦!原來係入口即溶,加上點左啲柚子醬油,味道更加豐富因為鐘意食牛,所以都叫左個牛肉火鍋火鍋牛肉都幾多架,湯底就係壽喜燒湯底,味道好甜而入面仲有隻蛋同好多菜,粉絲
其中就係食和牛刺身!

和牛刺身有6大片,牛肉既顏色好粉紅,雪花紋理分佈都幾均勻
要點少少中間既柚子醬油食,柚子醬油少少酸,,食落幾開胃

原來係入口即溶,加上點左啲柚子醬油,味道更加豐富

因為鐘意食牛,所以都叫左個牛肉火鍋
火鍋牛肉都幾多架,湯底就係壽喜燒湯底,味道好甜
而入面仲有隻蛋同好多菜,粉絲
2017-03-09 80 浏览
Prime Tuna Sushi Roll with Spring Onion | 香蔥吞拿魚腩卷.近期很喜歡香蔥碎吞拿魚腩😍 碎吞拿魚腩份量十足 不止上面舖滿碎吞拿魚腩 卷內也有😏 如果魚油香再豐富點就更好了😌Eel Fried Rice | 鰻魚炒飯.不要以為只有上面的一小塊鰻魚😏 炒飯裏有很多隱藏的鰻魚粒😍炒飯加上鰻魚粒 味道豐富👍🏼 份量足夠二人分享😌Beef Inaniwa Udon in Soup | 牛肉手打稻庭烏冬.半熟蛋半熟程度剛剛好 入味而滿蛋香👍🏼 牛肉片不會乾爭爭 烏冬口感不會家掉☺Wagyu Beef Steak | 和牛厚燒.當晚的主角😍 粉嫩的和牛! 肉味濃郁 滿口油香 肉質雖未到入口即溶 但因沒有筋的關係 依然鬆化😋 份量有150g 2人分享 每人分享幾片滿油香的和牛就剛剛好☺

Eel Fried Rice | 鰻魚炒飯.

Wagyu Beef Steak | 和牛厚燒.
2017-03-09 151 浏览
餐廳裝潢比較單調撲素,的確令人有點失望🙈 好在食物質素不俗。牛肉火鍋 $108都幾大鍋,好多肥牛,牛味幾出,肥瘦適中,味道幾好!😋 仲有好多雜菜同粉絲!😍好入味呀!夠晒足料👍🏼日本清酒煮蜆 $88可以見到,蜆肉好大隻!非常清甜😍 清酒味都突出,正到想飲晒d湯😂鰻魚炒飯 $108好大碟,好多飯,不過鰻魚算細塊,同埋個飯吾夠味道,如果重口味d相信會更好味。🙈白桃清酒 $68容易入口,味道不過不失,賣相可以多花心思。
牛肉火鍋 $108
日本清酒煮蜆 $88
鰻魚炒飯 $108

白桃清酒 $68
容易入口,味道不過不失,賣相可以多花心思。
2017-03-08 98 浏览
朋友相約黎尖沙咀新開一間日本菜晚餐,餐廳佈局不是好日式,氣氛普通,但服務好搭夠。菠蘿清酒$68: 菠蘿味幾濃,飲品有汽,酒味好輕,幾清新的飲品。燒冬菇$38: 冬菇背面開了漂亮的星星形,這就是日本料理的心思,冬菇燒到香又軟,口感一流。牛肉火鍋$108: 壽喜燒湯底,甜甜地,用料有娃娃菜、小棠菜、金菇、粉絲等,窩了一隻生蛋在中間,好吸引,搗破後蛋香滿溢,材料配搭得宜,當中冬菇香味突出,可能是日本貨,可惜只有一件,牛肉係有驚喜,牛香好濃,又好嫩,最緊要係上菜時未熟晒,我最buy!鍾意食生啲可以即刻撈起!燒茄子$38: 無港式串燒咁有大量蒜蓉咁濃味,只是簡單烤熟,但茄子軟嫩多汁,清清地也不錯。炒雜菜$58: 睇落炒得比較清,實際有咸味,應用了醬油來炒,家常菜式的感覺。

!鍾意食生啲可以即刻撈起!