一向對和牛刺身情有獨鍾,但此類主打和牛的餐廳卻不多,是否好食則見仁見智,最近發現一間開設於酒店內的和牛刺身店,看吃過的人介紹似乎不錯,就即管找來友人一同分甘同味!甫一入內則可見打著鹿兒島和牛的旗號充滿日式感覺,裝潢好有格調這個日本娃娃裝飾更為其增添了置身日本食店的氣氛氛圍餐廳環境何其寬敞,整潔舒適今日特別為了這個雪花和牛刺身而來,看上去十分精緻華美看其分佈於刺身的雪花細膩圴稱色澤紅粉菲菲,令人迫不及待要將之放進口中從廚房端出來的這個時間要立即吃掉,這個時候的溫度吃係最好最能保持其鮮味同時不會過冰過熱,個人喜歡先嚐一口原味,且未有用上仼何醬汁,牛味出眾而不會帶有牛騷或腥等氣味,入口就如即溶般,有說不出的好味道如果你不愛嚐原有的鮮味,亦可用上這個醬汁,加入碟上切碎的生蒜等溝匀再用作配上和牛同吃,味道又有另一番味道而和牛刺身下面用上洋蔥絲放底,亦可一同吃,又會有另一種味道不過個人認為始終還是點上這個醬汁最好吃,鮮甜味無窮!
甫一入內則可見打著鹿兒島和牛的旗號
充滿日式感覺,裝潢好有格調
這個日本娃娃裝飾更為其增添了置身日本食店的氣氛氛圍
餐廳環境何其寬敞,整潔舒適
今日特別為了這個雪花和牛刺身而來,看上去十分精緻華美
看其分佈於刺身的雪花細膩圴稱
色澤紅粉菲菲,令人迫不及待要將之放進口中
而和牛刺身下面用上洋蔥絲放底,亦可一同吃,又會有另一種味道
不過個人認為始終還是點上這個醬汁最好吃,鮮甜味無窮!
$203 (其他)
  • 和牛刺身
2017-03-27 81 浏览
而家晩餐都吾見意咁heavy, 尤其是要keep fit,保持健康形象。Dinner time,當然首選日本料理。朋友介紹位於尖沙咀雪花和牛刺身專門店。地點位於酒店一楼內,環境清幽,聚腳好地方。在雪花和牛專門店,當然要試和牛,可以話係陣店主打,一定要試試,—放入口,嘩嘩嘩!!就溶化了!!滋味無窮!吾怪得係呢度signature。日本料理,當然離不開清酒,order左清酒蜆,雖然很多地方都有清洒蜆,不過E間味道不錯蜆肉非常新鮮。仲有带子壽司大大粒帶子,口感不錯,又爽甜,一定要encore。我最鐘意炸物,估吾到日式炸豆腐令人喜出望外,外脆內滑,炸物至高境界, 正

2017-03-26 105 浏览
見到openice做優惠有半價,而且咁多好評!男朋友仔一聽到話有和牛刺身就,咁就決定星期六去食餐好一入到去見到吾係好多人,得幾枱客人,不過佢喺酒店一樓,吾係專登食佢係吾會留意到!我地兩個人,不過人吾多安排左八人大長枱比我地。叫左好多野食吖!每樣都好食,刺身好鮮甜,個燒銀雪魚真係不得了,啲魚油香到直情想食埋隻碟啦(本身係四片架,但男朋友一見到就夾左)串燒牛舌最,有厚度有口感味道令人難望,雞軟骨(之後先上,冇影)相對好普通,日本甜薯真係好甜好香番薯味,可以一試!軟殼蟹好脆個味道好出,但完全食吾到牛油果同魚生味,都可以一試嘅!我地最期待嘅和牛刺身吖上枱係明顯見到直不甩,我估係岩岩急凍切嘅!!點汁食,係有一片有筋,其他都入口即溶!不過凍食冇油脂香,同男朋友都覺得應該燒會好食過刺身!但未食過又想食都可以試下見好多人話好食嘅牛烏東,佢個烏東係好似加細條河粉咁,不過都彈牙好食,牛肉量都算吾少!食物半價,正價加一,埋單$866題外話,可能真係新開,啲人比較生手,同埋我地位置問題,啲茶一開始飲完過左好耐都冇人加茶,同埋想落單都要等人留意到我地再叫佢,不過去到中後段都會開始自己間吾中過黎加茶,值得同埋態度
,咁就決定星期六去食餐好

我地兩個人,不過人吾多安排左八人大長枱比我地。

(本身係四片架,但男朋友一見到就夾左)
串燒牛舌最
我地最期待嘅和牛刺身

食物半價,正價加一,埋單$866

同埋態度係好好,好有笑容
不過一開始上菜真係好慢吖,刺身都等左一段時間先上,可以改善下
2017-03-25
  • 燒銀雪魚
2017-03-26 117 浏览
和朋友在酒店吃晚餐還是第一次, 今次到了這間酒店的一家日式餐廳吃晚飯。在開飯喇看到它們出名吃的是和牛,所以便抱著好奇的心情去了這間餐廳。我們大概六時正進去,那時只有我們二人, 這裏的環境很舒適,地方還算大。店員遞給我們餐牌。餐牌上食物的種類很多 , 例如有壽司、刺身、燒物、烏冬、和牛等等。我們點了玉子壽司、鹽燒牛舌、燒冬菇串、鹽燒青魚、牛油果軟殼蟹反卷、日式牛肉火鍋、汁燒雞肝。 食物來的速度也很快, 大概等了五分鐘, 食物便開始陸續送到。首先是玉子壽司, 那件玉子很好吃, 飯的份量也很多。 鹽燒牛舌是這個晚餐裏 的重點, 因為我真的非常很喜歡吃牛舌, 這裏的牛舌厚生兼爽口彈牙, 上面亦灑上黑椒作調味。牛油果軟殼蟹反卷亦是重點之一, 我沒想過它們的分量那麼足料, 牛油果很大塊, 裏面那個軟殼蟹也很大件, 軟殼蟹非常香脆可口。牛肉火鍋裏有金菇、蔥、雜菜、牛肉, 湯底的牛肉味很香濃入味。
和朋友在酒店吃晚餐還是第一次, 今次到了這間酒店的一家日式餐廳吃晚飯。在開飯喇看到它們出名吃的是和牛,所以便抱著好奇的心情去了這間餐廳。我們大概六時正進去,那時只有我們二人, 這裏的環境很舒適,地方還算大。店員遞給我們餐牌。餐牌上食物的種類很多 , 例如有壽司刺身、燒物、烏冬、和牛等等。我們點了玉子壽司、鹽燒牛舌、燒冬菇串、鹽燒青魚、牛油果軟殼蟹反卷、日式牛肉火鍋、汁燒雞肝。
玉子壽司
首先是玉子壽司, 那件玉子很好吃, 飯的份量也很多。
鹽燒牛舌
牛油果軟殼蟹反卷
日式牛肉火鍋
鹽燒青魚
2017-03-24 52 浏览
開係酒店隔離既雪花和牛專門店主打鹿兒島和牛 生同熟嘅菜式都有 任君選擇流心火山A5和牛飯 $198價格雖然唔算親民 但係一分錢一分貨有兩大片超美味嘅和牛牛肉肉質鬆軟嫩滑 的而且確係入口即溶而且煮到僅僅熟 保留到肉汁醬汁方面係黑椒汁配以流心溫泉蛋 各方面配合之下 味道真係唔錯蒲燒鰻魚飯 $108鰻魚分量都幾大件而且醬汁香濃 鰻魚吸收晒醬汁嘅精華加上滑蛋同埋飯一齊食熱騰騰嘅口感好正牛油果軟殼蟹反卷 $98呢一款壽司夾雜左魚生同埋牛油果不過軟殼蟹略嫌唔夠香脆味道不過不失 但係份量都幾多 都抵食既
開係酒店隔離既雪花和牛專門店

呢一款壽司夾雜左魚生同埋牛油果
不過軟殼蟹略嫌唔夠香脆
味道不過不失 但係份量都幾多 都抵食既
2017-03-24 1456 浏览
Happy Friday同老公去左尖沙咀行街 諗住去寶勒巷食韓國野 點知去到企滿晒人 原來當日Running man佢地黎左同一店 咁唯有改變計劃 上左旁邊既酒店入面既日本野 之前睇到話食和牛刺身好出名 但係老公出完trip回來腸胃麻麻 所以唔想食生野 我唯有就下佢 等我話事吧鰻魚炒飯送上時熱辣辣 香味撲鼻 見到面頭得一塊鰻魚有點失望 反而到起筷進食先有驚喜 啖啖鰻魚粒架 香口之餘 原全無腥味 甜甜地 牛肉稻庭湯烏冬材料豐富 除左牛肉還有魚蛋片 紫菜同糖心蛋 特別係佢地用嘅烏冬係較幼偏 同一般烏冬不同 但比較起更加滑身同埋容易吸收湯的滋味添 牛肉亦唔嚡架 鹽燒牛舌 唔錯 切得厚薄啱啱好 濃濃牛味 燒得香脆內嫩 日本雞全亦 size 比一般雞亦還大 真係值得推介 燒得皮脆多肉汁 唔嚡 香牛油果炸軟殼蟹反卷賣相出色 可以一次過食幾款 味道ok架

鰻魚炒飯
香口之餘 原全無腥味 甜甜地
牛肉稻庭湯烏冬
鹽燒牛舌 唔錯 切得厚薄啱啱好 濃濃牛味 燒得香脆內嫩
牛油果炸軟殼蟹反卷
賣相出色 可以一次過食幾款 味道ok架
2017-03-24
2017-03-24 98 浏览
之前lunch 經過寶勒巷,發現有間新開日本餐廳,今晚和同事喺公司加班後,便一齊來試下我們到達餐廳時已經8:30 分,人流唔多,十分清靜,可以靜靜地亨受晚餐帶子刺身,帶子切成4份,厚切,十分新鮮,有口感,配埋柚子醬,好凊新燒茄子,茄子去左皮,好細心,面上木魚絲帶出左茄子甜味清酒煮蜆,蜆肉飽滿,鮮甜,如果清酒多尐,更加好味燒油甘魚頭,上枱時嚇左一跳,魚頭好大,重包埋魚鮫位置,好扺食魚頭燒得好香,脆卜卜,魚肉雪白鮮甜,十分新鮮,雖然喺鹽焼,又唔太咸,味道啱啱好
燒茄子
燒茄子,茄子去左皮,好細心,面上木魚絲帶出左茄子甜味
清酒煮蜆
清酒煮蜆,蜆肉飽滿,鮮甜,如果清酒多尐,更加好味
燒油甘魚頭

燒茄子
燒油甘魚頭
  • 鹽燒油甘魚頭
2017-03-23 81 浏览
香蔥吞拿魚腩卷($88)司令特別鍾情吞拿魚腩蓉,見親都要叫黎食,小卷上面有厚厚既魚蓉,加埋芝麻、洋蔥、蔥,簡簡單單已經好好食。-和牛刺身($368)叫得和牛刺身專門店,唔係唔叫和牛刺身下嘛?刺身擺盤擺得好靚,望落夠曬新鮮,食落唔會腥反而牛味幾濃,沾埋醬汁食好易入口。-長野產番薯天婦羅($78)份量未算好多,不過用上長野縣產既番薯就加返分啦🍠,因為食落去比一般食既番薯甜好多而且又綿密!番薯唔會炸得過老,外層粉團亦唔會過多,正!-牛肉火鍋($108)牛肉火鍋滾住咁上枱,見到都流口水!牛肉片鋪滿鍋面,仲有隻日本生雞蛋係面頭添😍。輕輕吉穿雞蛋,用牛肉片點少少蛋汁食已經好正!湯汁味道鹹淡適中,同場仲有大量蔬菜🌿、豆腐同粉絲,健康之選👍🏻。
香蔥吞拿魚腩卷($88)
和牛刺身($368)
長野產番薯天婦羅($78)
牛肉火鍋($108)
2017-03-23 56 浏览
位處於寶勒巷粵海酒店1/f既雪花和牛刺身專門店環境光猛~乾淨整潔店員服務幾好~快速加茶細緻地方都做得幾好叫左杯菠蘿白酒特飲~清清甜好香!sake剛好唔會太強烈~撞上菠蘿味好match好清新火焰鰈魚壽司~油脂豐富"質感軟滑~食完有陣陣油香仍在口內輕輕經過火焰處理變得更香更滋味赤貝刺身~看起來非常生猛~赤貝肉質肥美~外層鮮味脆口之後食出嫩滑感覺,口感一流清酒煮蜆~份量都幾多~清酒加熱後香味更強~慘哂入蜆內!蜆肉尚算鮮味~但某幾隻都有少少沙!!總算合格。最強之鰻魚炒飯夠哂鑊氣!炒飯炒到好乾身一d都唔油~味道好惹味~唔會有膩既感覺鰻魚仲有d已切粒在飯內~食出驚喜!夠哂熱辣辣
店員服務幾好~快速加茶細緻地方都做得幾好
火焰鰈魚壽司~油脂豐富"質感軟滑~食完有陣陣油香仍在口內
輕輕經過火焰處理變得更香更滋味
最強之鰻魚炒飯
鰻魚仲有d已切粒在飯內~食出驚喜!夠哂熱辣辣

2017-03-22 268 浏览
當日接朋友放工,佢想食日本菜,順應他的意向去咗呢間尖沙咀日本菜,位於酒店嘅樓上,質素應該唔會差得去邊,把心一橫要試試看!!環境頗大,坐位闊落,在鬧市裏尋找到一點的寧靜。我們一坐下,店員便奉上menu和熱茶,服務態度唔錯。看過menu後,覺得價錢頗為合理。一場嚟到日本小店,點少得海膽??刺身就有點貴啦,將價就貨,本人來個海膽手捲$88吧!店員跟我們說海膽的產地是加拿大,看下去很巨型又完整,吸引得很。海膽味很重,又帶點鮮味,壽司醋飯的酸味適中,飯香加上海膽刺身係無得頂呀。羊的環節不少得, 餐牌顯示嘅圖片好吸引,價錢唔平,不過最尾都有嗌!!香草羊鞍扒一件$78 個店員會問你需唔需要切開,而share食就最好切開。羊肉唔算好juicy或多油,口感較為乾身。羊肉味相對濃郁,so味沒有太多,個人認為是最好吃的是點上秘製醬汁,兩者非常之夾。來個鰻魚炒飯$108,炒飯的火喉十足,微微大點醬油鹹香味而且不會太鹹。味道調得剛剛好,飯粒與飯粒之間分得十分開,不會黏立立的,師傅嘅手勢真係唔錯 。至於鰻魚方面,味道正正常常,燒汁好yummy, 可惜分量比較少,建議落多啲會比較吸引:p 還有少許蔥花作調味,提升了

來個鰻魚炒飯$108,炒飯的火喉十足,微微大點醬油鹹香味而且不會太鹹。味道調得剛剛好,飯粒與飯粒之間分得十分開,不會黏立立的,師傅嘅手勢真係唔錯 。至於鰻魚方面,味道正正常常,燒汁好yummy, 可惜分量比較少,建議落多啲會比較吸引:p 還有少許蔥花作調味,提升了味道的層次感,十分不俗。
以日式牛肉火鍋$168作結尾,始終呢間餐廳主打牛肉,點可以唔一試呢?牛肉的牛味十分香濃,又唔un,好正。湯底係壽喜燒,壽喜燒的味道微鹹不太甜,當中配料有娃娃菜、生雞蛋同埋一啲木薯粉等,木薯粉口感並不是煙煙靭靭而是一咬即斷,都幾特別。
2017-03-21
2017-03-22 58 浏览
上次去過粵海酒店金燕島,見到隔離有間雪花和牛刺身食肆,心思所以今次嚟試吓。看見餐牌好多頁,成本書,有不同類別,有刺身,鍋,燒物等等。先黎一客和牛刺身壽司$98, 入口即溶,牛肉口感軟綿綿,好香牛味。再點了鮮帶子刺身$68,較精緻,用cocktails 杯上,食埋底下的海藻絲,好爽口。飽肚的叫了軟殻蟹牛油果沙律壽司卷$88,有三文魚響面,還有軟殻蟹腳在頭尾,炸過很脆口呀,中間蟹肉厚身!主食叫了大根和牛腩蕃茄湯烏冬,和牛腩淋身,蕃茄濃湯足料,還有溫泉蛋漿口的。最後叫了日本雞翼,超大隻,成隻火雞雞咁,燒至金黃外脆多肉。埋單因Openrice 訂位有7折優惠所以好抵呀!兩個人食三百多元。店員介紹午餐好抵多選擇。
看見餐牌好多頁,成本書,有不同類別,有刺身,鍋,燒物等等。
雪花黃牛刺身壽司
牛油果軟殻蟹卷
A5和牛牛腩番茄烏冬
最後叫了日本雞翼,超大隻,成隻火雞雞咁,燒至金黃外脆多肉。
燒雞翼
店員介紹午餐好抵多選擇。
2017-03-18
雪花黃牛刺身壽司
牛油果軟殻蟹卷
A5和牛牛腩番茄烏冬
燒雞翼
2017-03-21 85 浏览
從來冇打算去酒店食飯,因為多數好貴,不過朋友話酒店入面間日本餐廳新開,又有和牛刺身食咁就走去食下啦一睇個餐牌,價錢合理和牛刺身今次黎就係為左食呢個,雖然得6塊,但小試牛刀是可以的雪花紋理分佈都幾平均點少少柚子醬油食,味道份外提升鰻魚炒飯 鰻魚有一大塊,炒飯好有鑊氣,粒粒飯都沾上左鰻魚汁鰻魚唔單只得飯上面個一塊,入面仲撈左好多鰻魚粒,可以話係啖啖都食到鰻魚呀!蟹籽壽司朋友知我鐘意食蟹籽,所以叫左碟比我蟹籽好多,啲紫菜又夠脆,味道唔錯!

咁就走去食下啦

一睇個餐牌,價錢合理

和牛刺身
今次黎就係為左食呢個,雖然得6塊,但小試牛刀是可以的

雪花紋理分佈都幾平均

點少少柚子醬油食,味道份外提升

鰻魚炒飯
鰻魚有一大塊,炒飯好有鑊氣,粒粒飯都沾上左鰻魚汁

蟹籽壽司
朋友知我鐘意食蟹籽,所以叫左碟比我

蟹籽好多,啲紫菜又夠脆,味道唔錯!
2017-03-21 58 浏览
上網見到openrice會員有半價,咁個location又幾好,咪去試下。首先講下泊車,酒店有得泊車但是車位唔多,所以我地泊左去鐵路大廈,個到應該都係地獄停車場黎,敍路不特止仲會離lok。講番餐廳,雖然係酒店入面,但是裝修真係好一般,應該就係平時既酒店早餐地方,所以都比較頹,最恐怖係8點幾都係得一圍食ing....staff仲多過客。由於有半價,食物種類都幾多,有刺身壽司串燒飯呀咁,半價左個價錢都合理,但是就份量真係唔多,五個人都食左千鬆d蚊,叫合理但是唔算飽。刺身就唔係太推薦,個樣唔係太新鮮,反而佢有個蕃茄牛腩烏冬幾值得一試。重點黎喇!食到咁上下,加左單叫左個牛肉烏冬,咁烏冬正常三個字都整到,係客多過staff情況下,我係咁催終於用左半個鐘先等到個烏冬,有人可能會問,係唔係炒烏冬sorry..牛肉湯烏冬都等左半個鐘..講真佢都幾足料,牛肉都好多塊,但是嫌老左d,可能煮左半個鐘,咁就唔算老..佢既烏冬都幾好味。佢會跟埋隻溫泉蛋,但是熟得滯冇咩流心效果只能講傾計慢慢食好地方,但是真係等太耐...
牛肉烏冬
佢會跟埋隻溫泉蛋,但是熟得滯冇咩流心效果
牛肉烏冬
只能講傾計慢慢食好地方,但是真係等太耐...
2017-03-20
2017-03-20 63 浏览
味道唔錯,服務好好。仲好細心咁為我哋預備自攜嘅旦糕。最欣賞係「厚燒牛肉」, 好好味。唯一係刺身味道唔係太新鮮,稻庭手打烏冬都好好味。環境都好舒服,餐廳侍應服務態度非常好。
2017-03-19
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
  • 厚燒牛肉
  • 牛油果軟殼蟹卷
2017-03-19 1221 浏览
咁多款菜我都係鍾意食日本菜,今次就嚟到尖沙咀呢一間雪花和牛刺身店食和牛。位於尖沙咀區嘅和牛刺身店,地點非常之方便,位於酒店旁邊嘅一樓, 上到去店內嘅位置非常之大, 點樣安排左我哋嘅座位就比左Menu。好靚既油花黎都呢度一定要食佢嘅和牛刺身,和牛刺身入口真係有驚喜、食落口入口即溶非常, 隨之而溶化嘅和牛,令人食過返尋味真係好想食多幾碟,不過我哋都想試吓其他嘢食所以沒叫到。我哋另外叫咗流心火山a5和牛飯,外表非常之有質素, 牛肉亦都係鮮嫩可口既和牛, 經過黑椒汁嘅配搭,香味濃郁嘅和牛配上珍珠米簡直係晚餐嘅必選。另外亦都叫咗個鰻魚飯,鰻魚飯會有少少碎骨, 但係燒汁配搭非常之入味, 分量亦都啱啱好。甜甜嘅鰻魚汁,令人再想食多幾碗飯。你都食日本野我梗係想試吓佢嘅日本刺身,所以就叫左一片拖羅試吓佢個味, 雖然拖羅嘅味道未係我係日本式嘅頂級,不過都算入口會溶,唔錯唔錯。佢嘅卷物亦都係非常出色,鮮炸嘅天婦羅蝦卷, 呢樣野亦都係必叫。本身想叫牛油果軟殼蟹可惜今日賣晒,幸好比我試到呢個蝦卷,非常出色。買家嘅時候點樣仲會問我地識得啱啱,我哋就同左佢講覺得個飯嘅黑椒汁可以少啲唔好姐左和牛味,店員亦都好接受我哋
好靚既油花
流心火山a5和牛飯
鰻魚飯
拖羅
天婦羅蝦卷
買家嘅時候點樣仲會問我地識得啱啱,我哋就同左佢講覺得個飯嘅黑椒汁可以少啲唔好姐左和牛味,店員亦都好接受我哋嘅意見話會同師傅去傾,我認為食客去到每一間餐廳其實可以俾啲意見,等大家食得開心,餐廳嘅水準亦都會提高。去尖沙咀想食高級嘅日本野,呢度都係一個好嘅選擇。
2017-03-19
流心火山a5和牛飯