2019-08-09 48 浏览
同朋友去黃金買完電腦野, 自詡石硤尾地膽嘅朋友就帶咗我黎呢間冰室食晚餐,朋友話細細個已經有食開。聽聞裝修左,感覺好整潔同光鮮!坐得舒服,冇壓迫感。我好想食咖哩所以就叫咗個咖哩牛助條飯。南洋咖哩牛肋條飯 ($55)咖哩好好味,係港式咖哩嘅香辣味完全冇令我失望!牛肋同薯仔嘅份量好足,不過牛肋有少少韌。但 整體覺得好好食。朋友叫咗個海南雞飯,係雞脾位置所以雞肉嫰滑,鹽焗雞味重,飯都有好香雞油味。海南雞飯 ($58)鹹蛋黃肉碎四季豆 ($72)鹹蛋黃好香,朋友覺得好好食,我覺得豬肉略嫌有啲鹹。最後,朋友知我鐘意食炸雞脾, 所以都推薦咗食呢一個避風塘生炸雞髀。避風塘生炸雞髀 ($28)上枱嗰下已經哇一聲,因為即炸所以要等,好期待,我真係好鍾意食炸雞脾炸雞翼,望落已經見到炸得好香脆,上面仲有一啲避風塘嘅炸蒜辣椒等等,超香!!即刻放低食緊嘅飯! 好香脆又惹味,朋友食得辣所以覺得可以再辣啲。飲品方面,我點左最鍾意飲嘅奶茶,朋友喉嚨唔舒服就嗌咗檸檬西洋菜蜜。檸檬西洋菜蜜(+$4)、樽仔奶茶(+$9)樽仔奶茶好正,因為直接放入雪櫃,唔會因為冰粒而溝淡奶茶味道,同埋真係好香濃,又唔會太甜!正。而朋友都話杯菜

聽聞裝修左,感覺好整潔同光鮮!坐得舒服,冇壓迫感。

我好想食咖哩所以就叫咗個咖哩牛助條飯。

南洋咖哩牛肋條飯 ($55)

咖哩好好味,係港式咖哩嘅香辣味

海南雞飯 ($58)

鹹蛋黃肉碎四季豆 ($72)

鹹蛋黃好香,朋友覺得好好食,我覺得豬肉略嫌有啲鹹。

避風塘生炸雞髀 ($28)

上枱嗰下已經哇一聲,因為即炸所以要等,好期待,我真係好鍾意食炸雞炸雞翼,望落已經見到炸得好香脆,上面仲有一啲避風塘嘅炸蒜辣椒等等,超香!!即刻放低食緊嘅飯! 好香脆又惹味,朋友食得辣所以覺得可以再辣啲。

檸檬西洋菜蜜(+$4)、樽仔奶茶(+$9)

樽仔奶茶好正,因為直接放入雪櫃,唔會因為冰粒而溝淡奶茶味道,同埋真係好香濃,又唔會太甜!正。而朋友都話杯菜蜜好飲又滋潤。

如果唔係地膽朋友介紹,都唔知道原來呢度有間咁抵食嘅茶餐廳!2個人都係食左2百頭!好飽好滿足!

2019-08-08 38 浏览
最近屋企部電腦壞左,唯有去黃金睇睇,順便約埋係附近反工嘅朋友仔食個快飯,因為朋友係要見架😂朋友極力介紹呢間雪山冰廳,既然地頭蟲咁講,就佢喇!都幾多人食,所以等左陣位。朋友話呢間冰廳原來已經開左成六十年,都係同事帶佢黎食,一試愛上,真誇張。講左兩句就有位喇,都算幾快。講下裝修先,因為朋友開頭話開左成60年,我有啲怕好烏糟,但一入到去有啲復古嘅感覺,裝修仲好新淨光猛👍即刻放心哂,可以嗌野食喇!交左比朋友發板🤔招牌海南雞飯份量唔算太大,但質量取勝👍啲甜酸羅白同青瓜好爽脆,唔會醃到淋哂👍雞肉部份因為好好彩咁係脾同胸,脾好嫩滑,胸都唔會鞋,重點係去哂骨,啖啖肉吖!唐揚雞搥炸漿好薄,肉好彈肉,唔會老,因為我自己好鍾意黑椒味,所以如果黑椒味多啲就仲正。但朋友就話佢覺得小食黎講就已經好夠味。炸魚薯條薯條係粗薯條,正中下懷😂炸魚好大塊,同我隻手掌咁大吖😍炸漿同雞搥一樣又薄又脆清炒西蘭花(聽到朋友嗌嘅時候我成頭都係黑人問號??)到碟菜上黎嘅時候,我明白喇!好大碟,好翠綠,唔係平時伴碟又黃又淋嘅菜,的確係好岩無住家飯食嘅佢,而且又估佢唔到幾有鑊氣喎。樽仔奶茶茶底都幾香,奶茶唔係好濃厚果種,反而係好fresh

招牌海南雞飯
份量唔算太大,但質量取勝👍
啲甜酸羅白同青瓜好爽脆,唔會醃到淋哂👍

唐揚雞搥

炸魚薯條
薯條係粗薯條,正中下懷😂

炸魚好大塊,同我隻手掌咁大吖😍
炸漿同雞搥一樣又薄又脆

清炒西蘭花(聽到朋友嗌嘅時候我成頭都係黑人問號??)
到碟菜上黎嘅時候,我明白喇!

樽仔奶茶
茶底都幾香,奶茶唔係好濃厚果種,反而係好fresh, 好岩夏天

華田曲奇妙趣
第一眼見到啲彩色散散糖以經好開心,童年回憶反哂黎吖!華田底好濃,加埋香滑嘅cream, 好滿足,略嫌得一塊oreo少左啲,因為佢地太夾喇,哈哈😂

• 華田曲奇妙趣
  • 招牌海南雞飯
2019-08-07 372 浏览
well~ 作為一個喺深水埗大嘅人,雪山絕對係一個經典嘅名字, 舅父就住喺舊雪山旁邊嗰條街九江街, 記得細個嘅時候大人賭馬就會去落雪山食晏,我同老表梗係跟埋去啦, 所以雪山對於我來講都係一個童年回憶, 雖然而家我已經搬走咗,但有時都會返去約老表食下嘢,前段時間行過雪山驚愕佢點解會閂咗門~ 執咗笠? 唔通一代經典就咁走向歷史? 問一問老表佢都唔知咩事~ 但過咗一段時間… 發現有個新嘅雪山,但搬過咗兩間舖, 再去問老表"人都係嗰啲人,但係成套風格唔同咗 "當時已經有心探一探… 今日終於… 入到舖頭…成個style的確唔同咗,但有個姨姨我仲依稀認得,坐低之後同以前一樣,上2杯水上餐牌,食物風格都同以前變咗好多…感覺高級咗, 個心都有少少失落…童年回憶係咪亦都係冇咗呢?我決心尋找童年回憶…叫一隻炸髀同咸牛蛋治烘底, 當然今時今日佢哋有一個好靚嘅名~就係:避風塘炸蒜雞髀 同爆餡蔥花蛋牛治~幾有氣勢… 因為同朋友一齊嘅, 朋友就叫咗個雪山檳城風特餐。 咁來茶記當然唔少得杯奶茶啦,而家可能高級啲為免加冰溝淡,變成樽仔奶茶… 最先上嘅就係樽仔奶茶,講真就幾滑嘅~但係個茶味就覺得唔夠濃~奶味就幾香; 再
我決心尋找童年回憶…叫一隻炸髀同咸牛蛋治烘底, 當然今時今日佢哋有一個好靚嘅名~就係:避風塘炸蒜雞髀 同爆餡蔥花蛋牛治~幾有氣勢… 因為同朋友一齊嘅, 朋友就叫咗個雪山檳城風特餐。 咁來茶記當然唔少得杯奶茶啦,而家可能高級啲為免加冰溝淡,變成樽仔奶茶… 最先上嘅就係樽仔奶茶,講真就幾滑嘅~但係個茶味就覺得唔夠濃~奶味就幾香; 再來雪山檳城風味餐…嘅櫻花蝦炒蛋,又幾肯落料喎…個櫻花蝦基本上係爆蛋,即係每一啖都有,牛油厚多士幾鬆化~勁多牛油入埋心,再上就係個喇沙,偷咗少少來試…佢跟返馬拉風油麵溝米粉, 喇沙味好香但係就唔算正宗好濃嗰,港式喇沙feel; 跟住先至係嚟我個蔥花咩咩蛋牛治, 真係幾正喎~因為佢落咗好多蔥好新鮮…香味好正,咸牛肉唔係用最cheap嗰隻,所以個牛肉味仲好香加埋個厚炒蛋一啖咬落去超級有滿足感~~
食咗一件三文治隻炸髀先至到,睇嚟都係即叫即炸,望落呢有少少失望嘅, 感覺就係炸髀就咁洒辣椒蒜係面, 因為朋友都想試咁就唔係好方便一啖咬落去啦,所以用刀叉…感覺上又爭啲,但係把刀一野切落去~就feel到佢嗰陣鬆脆,好耐未試過炸得咁靚嘅雞髀,切落去都仲幾juicy雖然唔係流汁…但係都仲見到有少少汁滲出嚟, 撥少少辣椒蒜落去入口真係炸得好鬆化,師傅個手勢真係一流~點解係讚師傅?因為隻雞髀其實仲食到少少雪味, 但係個辣椒蒜粒又啱啱好將嗰個雪味遮咗+埋酥化嘅口感…呢個仲唔係師傅手勢問題?
差唔多食完捉住我仲叫認得下嗰個阿姐吹咗兩句, 雪山呢應該係轉咗手換咗老細,不過原班人馬過返嚟幫手,所以廚房仲係老師傅仲可以出返嗰個quality, 而家嚟食明顯材料用得好咗, 係跟住時代進步~
啱啱睇menu嘅時候發現咗有啲嘢係好想試食,我已經plan定下一次就嚟試我想食嗰樣嘢…不過要過幾日先…
檳城特餐
日本櫻花蝦炒蛋配牛乳厚多士
  • 爆餡蔥花蛋牛治
  • 日本櫻花蝦炒蛋多士
2019-08-07 48 浏览
我今日與朋友到深水埗搵食,原來行遠少少,嘉頓附近有一個寧靜的街道,紅色招牌較突出,決定一試波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98龍蝦肉爽口彈牙,蟹鉗肉厚,豆卜吸味,炸魚片爽口,摻摻有米粉加麵,份量多,叻沙少辣,湯頭香濃,惹味海南雞飯_油飯海南雞香滑雞味濃,雞皮薄,有雞油香,沾醬油更鮮味,雞油飯香軟,醃青瓜、醃紅蘿蔔、醃白蘿蔔,消滯美味,份量足。吉列豬柳香脆肉嫩,配上發蘭克福腸,炒蛋,茄豆,多士,豐富又大份量樽仔奶茶 跟餐$9茶底香,茶味濃,奶味香滑,正式茶餐廳口味華田曲奇炒趣 跟餐$15華田做底,上層有濃濃甜忌廉,曲奇裝飾得像甜品雪糕紅豆冰 跟餐$9朱古力雪糕配冰凍紅豆冰,紅豆甜糯,邪惡又滿足人流旺,落單快,上菜快,乾淨整齊,職員友善,食得開心,會再來

波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98

海南雞飯_油飯

樽仔奶茶 跟餐$9
茶底香,茶味濃,奶味香滑,正式茶餐廳口味

華田曲奇炒趣 跟餐$15
華田做底,上層有濃濃甜忌廉,曲奇裝飾得像甜品

雪糕紅豆冰 跟餐$9
朱古力雪糕配冰凍紅豆冰,紅豆甜糯,邪惡又滿足

2019-08-06
  • 樽仔奶茶
  • 華田曲奇妙趣
  • 波士頓龍蝦叻沙摻摻
2019-08-05 30 浏览
昨晚走左去試,豬扒飯的確好好味,不乾不油,飯底也不錯,喇沙也做得出色,但炒蛋就不夠滑,奶茶夠香滑,但偏甜,總括來說不錯,但衰在,最後餐廳後巷廁所,嘩...即刻對扣晒分🙈。
2019-08-05 55 浏览
雖然不大想出賣年齡, 但雪山冰廳真是細細個已經食過。當年還是爸媽帶我們來吃焗豬扒飯, 飲紅豆冰。這晚卻是我帶着身邊那位, 買完電腦產品後來懷舊一下。換上新的大招牌, 在舊區的街道更為突出。但還可以見到舊招牌仍在, 對我來說更有親切感。雖然食物都是普通茶餐廳的選擇, 但這些才是真正的香港味道, 茶餐和海南雞飯這麽多年還是熱賣中。我當然點了一份招牌海南雞飯懷念一下, 晚餐來說真的性價比很高。去骨後的海南雞雞肉嫩滑, 雞皮爽滑之餘也不會太肥, 加上酸辣雞醬及黑豉油, 惹味之餘又不失雞肉的甜香。而油飯的斑蘭味和黃薑味也調得很好, 香而不俗, 令人不經不覺地吃掉整碗飯。整個飯的質素絶對可以媲美那些東南食品店。身邊那位點了另一款熱賣的, 椒鹽豬扒炒飯。椒鹽豬扒炸得香口, 新鮮即炸, 外脆內軟, 咸香惹味, 很有大牌檔的"鑊氣", 相信配啤酒都可以。炒飯也炒得粒粒分明, 加了蛋絲和蔥粒的味道更為豐富。其實不用什麼名貴的材料, 只要新鮮有心煮, 普通的茶餐廳食物也很好吃的。每餐吃點蔬菜總覺得好像健康一點, 我點了什菌浸時菜。想不到是這麽大碟, 白菜仔條條靚仔爽脆, 經上湯加菇菌乾煮過後就更甜更好吃。

身邊那位點了另一款熱賣的, 椒鹽豬扒炒飯。

每餐吃點蔬菜總覺得好像健康一點, 我點了什菌浸時菜。

以前這兒最出名的是咖啡, 小時候記得爸爸一定會點杯熱咖啡 (他平時很少飲的)。現在我便加錢點了樽仔咖啡, 果然是啡味濃厚, 奶和咖啡粉的比例很好, 很有水準。而且咖啡是沖好後才雪凍, 不加冰不會沖淡味道, 同時又是凍凍爽爽的, 夏天食最開心。

這餐價錢真的很經濟, 食物的質素比很多連鎖的茶餐廳還好, 難怪可以屹立幾十年了。
2019-08-04 30 浏览
話說之前去完深水埗玩具街行街之後,肚餓想搵野食,由於之前依稀記得有一間冰室喺嘉頓嗰邊,都係算新派嘅冰室,噉就一於去嗰度試下。一坐低,環境裝修都算簡潔同埋新淨,我嗰日都係平日夜晚過去,都差啲坐滿曬,似乎都幾好生意。問個侍應姐姐有乜好食,佢都推介呢度嘅海南雞,炸雞髀,咕嚕肉等等,貪心嘅我哋真係乜都叫曬😂😂😂招牌海南雞飯。海南雞無骨,食落好爽,亦都非常之滑,飯底雖然唔係油飯,但配上炒飯底,都算唔差嘅,可能佢再配上佢嘅醬汁同埋蒜蓉,加埋嚟食就好好食。波士頓龍蝦叻沙摻摻上碟嘅時候都唔係好相信冰室可以食到龍蝦,觀感已經係震撼十足。雖然龍蝦食落肉唔算話好多,但蝦膏卻唔少。另外一個驚喜就係叻沙湯底,飲落非常濃烈同好香,值得一讚。火龍果咕嚕肉。呢個值得推介,咕嚕肉外脆內嫩,肉質非常爽口,調味亦都適中,唔會太酸,難怪佢係推薦菜。避風塘生炸雞髀。呢個又係另一個必叫嘅菜式,雞髀炸得好香脆,再配上避風塘炒辣椒,又香又辣,食得非常過癮。樽仔凍奶茶。佢嘅原理有啲似翠華噉樣,唔想加冰溝淡個奶茶,而樽仔奶茶都夠凍,味道唔算太甜,有茶香,感覺唔錯。招牌港式茶走紅豆冰。呢杯野飲都幾過癮,即係奶茶溝紅豆,雖然奶茶嘅味道就比較

招牌海南雞飯。

波士頓龍蝦叻沙摻摻

火龍果咕嚕肉。

避風塘生炸雞髀。

樽仔凍奶茶。

招牌港式茶走紅豆冰。
呢杯野飲都幾過癮,即係奶茶溝紅豆,雖然奶茶嘅味道就比較淡,但可能紅豆浸得糖水較多,顯然係比較甜,所以都要嚟飲都中和到。
2019-08-03 41 浏览
~今期推薦雪菜肉絲米粉,吉列魚柳。又一次來到雪山冰室吃早餐,今次沒有叫蕃茄通粉或沙嗲牛肉麵等等,而是了一個吉列魚柳精選早餐。我又試了雪菜肉絲米粉加冰鎮菠蘿油。雪菜肉絲米粉,10分有驚喜。雪菜肉絲配搭一流,米粉的質地煮得恰恰好。最不推薦為冰鎮菠蘿油,雖然那塊菠蘿油是放在冰塊上,10分吸引人注意,但是本身菠蘿油不好吃,這些噱頭是挽回不了食物質素。吉列魚柳精選早餐的吉列魚是我最喜愛的,附送的麵包也幾好吃。
~今期推薦雪菜肉絲米粉,吉列魚柳。

魚柳精選早餐。

我又試了雪菜肉絲米粉加冰鎮菠蘿油。

吉列魚柳精選早餐的吉列魚是我最喜愛的,附送的麵包也幾好吃。
雪菜肉絲米粉
冰鎮菠蘿油
吉列魚柳精選早餐
雪菜肉絲米粉
吉列魚柳精選早餐
2019-08-03 33 浏览
~今期推薦南洋咖喱吉列魚柳蛋包飯在8號波下,很多餐廳在下午時候已經關門。唯獨這間餐廳還沒有關門,都預咗佢會冇下午茶餐,但係估唔到佢冇發8號波財,沒有特別再加價,都算係有良心,10分欣賞。大家緊記不要再8號下叫外賣,生命無價。最近比較吃喜歡吃這間冰室,已經連續在這間冰室吃了兩次早餐,今次午餐都在這裏試試。叫了一個南洋咖喱吉列魚柳蛋包飯,果然冇令我失望,炸魚柳十分好吃,蛋有蛋香,雞蛋柔嫩,只差在不夠咖喱汁下次會要多咖喱汁。期待下次會在這裏吃晚餐。
~今期推薦南洋咖喱吉列魚柳蛋包飯

在8號波下,很多餐廳在下午時候已經關門。

期待下次會在這裏吃晚餐。
咖喱吉列魚柳蛋包飯
咖喱吉列魚柳蛋包飯
2019-07-31 53 浏览
值得紀錄的一天,有時候表面平平無奇既茶餐廳,都可以搵到啲吸引既野食,慢慢先發掘到幾與別不同。————————————#芝士焗波士頓龍蝦🦞海鮮飯 💰108 對於龍蝦迷黎講,真係估唔到茶記都有龍蝦食,仲要唔洗加一‼️半隻既龍蝦有好多膏,肉質都算幾爽口,其他既海鮮有青口、魚塊,仲有啲蟹柳粒同菇,材料都幾多款式。呢款海鮮飯同朋友share 食絕對岩岩好。⚠️原來6:30pm前仲有下午茶餐食,真係超抵⚠️#避風塘生炸肶 (微辣)💰35呢款茶餐竟然免費配埋紅豆冰,但有人特別中意食雪糕🍦,所以加多$9就有雪糕紅豆冰。炸肶個面有啲似避風塘既feel ,炸得幾脆。樽仔奶茶都係我既至愛👉🏻#跟住皇后深水埗
————————————

2019-07-27
  • 樽仔奶茶
  • 芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯
2019-07-28 33 浏览
地膽@雪山冰廳 網址: 地址: 深水埗青山道62D號地舖 電話: 23865025 太多新開張的茶餐廳改名時加冰室兩室,要數懷舊冰室,呢間是當中表表者。朋友說這間在深水埗真正是歷史久,且非常街坊有人情味,價錢是深演埗平民價,我就專登坐車來食的。避風塘炸蒜雞髀$28,炸到個皮脆如薯片,而面上有好多香口卜卜脆的炸蒜同椒鹹,滾味夾惹味呀,但因要脆身火喉令到肉乾身了點啦,但大隻抵食晚市仲有小菜架,鑊氣十足估唔到幾有水準$72 鹹蛋黃肉碎四季豆,油甘架鹹蛋皇醬好下飯 $78 鮑魚啫啫滑雞煲,個汁夠濃味,有加埋正色椒得惹味無比,雞件都好多塊肉嫩。轉餐有湯有飯$35 上湯香菇時蔬,清好多唔油膩。香滑樽仔奶茶,朋友話好重奶香同茶香。
地膽@雪山冰廳

網址:
地址: 深水埗青山道62D號地舖
電話: 23865025

$35 上湯香菇時蔬,清好多唔油膩。

香滑樽仔奶茶,朋友話好重奶香同茶香。
2019-07-28 32 浏览
今日去深水埗探姑媽,這個舊區周圍都係食肆,姑媽帶我去到(雪山冰廳 )原來1956年已經開業,可以屹立到現在,相信是餐廳食物的質素及價錢,得到附近街坊肯定及認同。吉列豬扒漢堡包, 豬扒用咗麵包糠炸得外脆內軟,加上生菜及芝麻的漢堡包一起吃十分配合。榛子醬西多士,外面金黃色內面夾住榛子醬, 不會太甜, 如果覺得唔夠甜可以再加些糖漿都不錯。叫咗個套餐,清蒸紅友,魚肉蒸到不會太老,魚肉鮮甜嫩滑,加上蔥花及醬汁,十分美味,要叫碗白飯先得。清炒小菜分量不算太多,但勝在好香口。 凍咖啡,味濃厚身,飲完十分精神。 餐牌款式十分多,分別有晚餐、小菜、炒粉麵飯、漢堡包、西多士、懷舊紅豆冰等 肯定有一款鍾意。

清炒小菜分量不算太多,但勝在好香口。

凍咖啡,味濃厚身,飲完十分精神。

2019-07-26 30 浏览
相約好朋友見面食下野,嚟到深水埗選擇比較多,當諗唔到的時候我哋就去咗雪山冰廳食個下午茶。餐廳裝修比較時尚,坐得好舒服,可以同好友邊食邊傾打開餐牌食物種類很多,早餐下午茶餐也有很多選擇當然要試下佢哋啲招牌食物,避風塘生炸肶-炸肶事實上係好正,皮脆肉嫩,肉汁多,啖啖肉,加入左避風塘的煮法,食落有少少微辣,非常香口惹味,正!天氣熱想食D清新一點嘅食品,於是點左個鮮茄牛肉飯-蕃茄大大隻非常爽口鮮甜,牛肉切得好薄非常嫩滑,醬汁酸酸甜甜好開胃,配白飯一流👍波士頓龍蝦喇沙摻摻-喇沙湯底非常香濃,酸辣鮮甜味都幾balance,一夾,係油麵同粉絲嘅組合,兩樣嘢都索湯,香濃美味,開邊龍蝦大大隻,值得一試奶茶同檸荼都做得出色,荼葉優質,所以飲落荼香細滑整體來說,呢度食物好味,環境舒服,位置方便,值得再黎

打開餐牌食物種類很多,早餐下午茶餐也有很多選擇

奶茶同檸荼都做得出色,荼葉優質,所以飲落荼香細滑

整體來說,呢度食物好味,環境舒服,位置方便,值得再黎
2019-07-23 123 浏览
其實都幾鐘意試香港嘅茶記或者冰室,見呢間裝修幾靚又多人打卡,一於試試~今次Order下午茶餐,Around:$49/per💁🏻‍♀️餐廳裝飾風格幾fashion,睇落感覺新式主題茶記咁,無論地磚定牆身都落過心思設計,牆物上更有噴漆塗鴉作品,CP值唔錯。檳城叻沙海南雞米線$38-味道系可接受範圍水平內既,只係對我而言叻沙味道唔夠濃,可能因選用米線關係,米線本身比較難吸收湯底味道,如果改為米粉應比較合適,另外海南雞食得出滑嫩,可惜浸入叻沙湯底而唔係另上關係,耐左既雞已冇第一口☝🏻咁滑嫩,建議朋仔點單事先要求海南雞另上🍴咖哩雞扒飯$42-呢個十分欣賞佢較出後既咖哩,絕唔似日式咖哩,而系似中東經香料特別調製後既咖喱,夠晒香濃,而雞扒已切件經炒香再放入咖哩汁內,配上白飯到就好夾🤤跟餐$9樽裝招牌奶茶-出名自家凍奶茶會入樽裝,比較乎合衛生同方便買外賣既朋友,白濃夠滑,的確唔錯,對比維記樽裝港式奶茶既話,維記茶味會重d,而呢款奶味會重d🤔跟餐$9港式茶走紅豆冰-同往日茶記叫既紅豆冰唔係之處:拎走1/3奶左右既份量加入茶走奶茶,除左奶、紅豆味之外,仲多左份茶香,感覺幾特別因同平時飲既紅豆冰唔一樣,都唔錯

今次Order下午茶餐,Around:$49/per

樽裝招牌奶茶

跟餐$9樽裝招牌奶茶
港式茶走紅豆冰

跟餐$9港式茶走紅豆冰-
同往日茶記叫既紅豆冰唔係之處:拎走1/3奶左右既份量加入茶走奶茶,除左奶、紅豆味之外,仲多左份茶香,感覺幾特別因同平時飲既紅豆冰唔一樣,都唔錯既🤗

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常可進步空間好大,時日有加改進會愈做愈好,香港人太健忘太急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,但相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-07-05
下午茶☕️餐
咖哩雞扒飯
港式茶走紅豆冰
2019-07-22 250 浏览
還有幾天才踏入大暑,但正午陽光普照所帶來的熱力也足以讓人溶劑。急不及待走進附近餐廳,除了醫肚也點杯冰飲消消暑。來到懷舊冰廳,當然就是要點一隻大雞脾!「雪山冰廳」的生炸脾夠大隻,外皮炸得脆身。切開時看到肉汁溢出,香口外層加上嫩滑雞肉,無可挑剔的一隻炸雞脾。而且避風塘口味頗特別,炸脾上灑了一些炸蒜,帶點微辣更惹味。長長的潛艇麵包,包芯塗上了牛油烘香,入口外脆內軟熟。中間夾上了炒蛋,滑嫩富蛋香之餘,又加上了咸牛肉碎和葱粒,口感豐富。賣相華麗的焗海鮮飯,一大隻波士頓龍蝦舖在飯面,連隔桌的小朋友也忍不住指著龍蝦連番讚嘆。龍蝦其實早已骨肉分離,大部分蝦肉已完整一塊脫出,但殼內也殘餘了一點膏肉,所以備了工具鉗。龍蝦肉彈牙,另還有魚柳、青口、蟹柳粒,當中魚柳肉質蠻鮮嫩。焗飯用了炒飯底,飯粒分明伴隨著蛋絲,可謂誠意之作;中間還夾雜了三色椒粒,有口感之餘又有營養。整餐的精華是這枝樽仔奶茶,入座時的汗流浹背,全靠它降溫。奶茶沒有放冰,放在雪櫃冷凍著。味道是濃郁的絲襪奶茶香,經典港式茶餐廳口味。

切開時看到肉汁溢出
,香口外層加上嫩滑雞肉,無可挑剔的一隻炸雞脾。

而且避風塘口味頗特別,炸脾上灑了一些炸蒜,帶點微辣更惹味。
咸牛肉炒蛋潛艇

長長的潛艇麵包,包芯塗上了牛油烘香
,入口外脆內軟熟。中間夾上了炒蛋,滑嫩富蛋香之餘
,又加上了咸牛肉碎和葱粒,口感豐富。
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

賣相華麗的焗海鮮飯

,另還有魚柳、青口、蟹柳粒
,當中魚柳肉質蠻鮮嫩。

焗飯用了炒飯底,飯粒分明伴隨著蛋絲,可謂誠意之作
;中間還夾雜了三色椒粒,有口感之餘又有營養。
整餐的精華是這枝樽仔奶茶
2019-07-21