2019-08-09
同朋友去黃金買完電腦野, 自詡石硤尾地膽嘅朋友就帶咗我黎呢間冰室食晚餐,朋友話細細個已經有食開。聽聞裝修左,感覺好整潔同光鮮!坐得舒服,冇壓迫感。我好想食咖哩所以就叫咗個咖哩牛助條飯。南洋咖哩牛肋條飯 ($55)咖哩好好味,係港式咖哩嘅香辣味完全冇令我失望!牛肋同薯仔嘅份量好足,不過牛肋有少少韌。但 整體覺得好好食。朋友叫咗個海南雞飯,係雞脾位置所以雞肉嫰滑,鹽焗雞味重,飯都有好香雞油味。海南雞飯 ($58)鹹蛋黃肉碎四季豆 ($72)鹹蛋黃好香,朋友覺得好好食,我覺得豬肉略嫌有啲鹹。最後,朋友知我鐘意食炸雞脾, 所以都推薦咗食呢一個避風塘生炸雞髀。避風塘生炸雞髀 ($28)上枱嗰下已經哇一聲,因為即炸所以要等,好期待,我真係好鍾意食炸雞脾炸雞翼,望落已經見到炸得好香脆,上面仲有一啲避風塘嘅炸蒜辣椒等等,超香!!即刻放低食緊嘅飯! 好香脆又惹味,朋友食得辣所以覺得可以再辣啲。飲品方面,我點左最鍾意飲嘅奶茶,朋友喉嚨唔舒服就嗌咗檸檬西洋菜蜜。檸檬西洋菜蜜(+$4)、樽仔奶茶(+$9)樽仔奶茶好正,因為直接放入雪櫃,唔會因為冰粒而溝淡奶茶味道,同埋真係好香濃,又唔會太甜!正。而朋友都話杯菜
聽聞裝修左,感覺好整潔同光鮮!坐得舒服,冇壓迫感。
我好想食咖哩所以就叫咗個咖哩牛助條飯。
南洋咖哩牛肋條飯 ($55)
海南雞飯 ($58)
鹹蛋黃肉碎四季豆 ($72)
鹹蛋黃好香,朋友覺得好好食,我覺得豬肉略嫌有啲鹹。
避風塘生炸雞髀 ($28)
檸檬西洋菜蜜(+$4)、樽仔奶茶(+$9)
樽仔奶茶好正,因為直接放入雪櫃,唔會因為冰粒而溝淡奶茶味道,同埋真係好香濃,又唔會太甜!正。而朋友都話杯菜蜜好飲又滋潤。
如果唔係地膽朋友介紹,都唔知道原來呢度有間咁抵食嘅茶餐廳!2個人都係食左2百頭!好飽好滿足!