2020-04-18 213 浏览
茶餐廳,客源狹窄,多只服務左麟右里街坊,甚少可成功吸引外區生客光顧。茶餐廳菜單難有新意,來來去去都是早餐做沙爹牛肉五香肉丁公仔麵、午餐做什扒炒粉麵飯套餐、晚餐經營例牌小菜,配上一個靚茶水檔沖奶茶咖啡,即成典型香港茶餐廳格局。預算較多的,會加個麵包房做出爐蛋撻菠蘿油。但若要茶餐廳壯大發展,引到外區生客來到,就要多想餐廳營銷策略。雪山位處偏僻一角,不在鴨寮黃金主街,晚上來到整街昏暗,只有雪山招牌門面耀眼白光照亮。餐廳外在環境乾淨光猛,企理整潔,這兒沒有屋村茶餐廳那種污漬遢遢的感覺。用黑白陰陽做設計色調,以強烈色差吸引眼球非常醒目。門框黑的、玻璃是磨砂奶白的、枱是黑木、椅是柔黃自然木,深暖互相輝映,相得益彰。燈光充盈,牆邊卡位射燈吊下,白光直射枱上食物,是經營者對出品信心的表現,光線讓客人驗清驗楚食物出品,特別開胃。吸引我來雪山,是餐廳在Openrice深水埗區第一位。欣賞餐牌,黑色柔體文字孔雀藍框白底,配上65度角拍攝食物相片,排板清楚易明分門別類,推介菜式用雪山標示。餐廳為何取名雪山,想必又是一段可歌可泣之動情故事。上文說過茶餐廳難有賣點,即管試試這兒兩個雪山推介食物。焗厚切豬扒飯先炒飯

焗厚切豬扒飯
先炒飯底,略嫌蛋料香氣不足,飯身也可多炒幾下,讓飯更粒粒微黃分明。豬扒確實不錯,厚切醃味加生粉煎脆切件,再淋上茄汁面放一塊芝士入焗爐即成。

木魚花蝦球煎烏冬
是特別菜式,做法別緻,用煎方法制作烏冬。熱鑊加蝦及烏冬炒熟後,加入蛋醬定形,起鑊後淋饅魚醬及灑上木魚花即成。 味道淡而無味,建議炒烏冬也加點汁醬調味,現如吃白灼蝦頭烏冬。

總括而言,裝修及菜牌質素絕高於一般茶餐廳,可惜嘗不一到它的拿手好菜。
2020-03-22 213 浏览
我在深水埗長大,青山道,元州街,大埔道是我兒時經常流連的地方。幾十年過去,滄海桑田,人面全非,為了拾回兒時遺忘了的記憶,我在放假的時候,特別喜歡回到深水埗。深水埗有兩樣寶:鴨寮街和茶餐廳,都充斥著無限香港情懷。 今次我要介紹的,是雪山冰廳的早午晚。首先,是超大份的早餐:厚厚的吉列魚柳,加上脆皮香腸,黑松露牛乳炒蛋,再配以茄汁焗豆和厚多士,單看陣容,也不得不嘗一嘗吧!還有馳名的「樽仔奶茶」,可惜的是,對我來說,茶味是淡了少許! 又到午飯時候了。鹹魚肉餅飯,鹹魚茸,煎肉餅,外脆內軟,簡單之中包含著認真的態度。還有呢,香噴噴的焗豬扒飯和肉質鮮嫩的蒜蓉炸雞脾也值得一試呀! 夜幕低垂,是浪漫晚餐的好時機,今次,我選擇了中式。清蒸石班,嫰滑海南雞,滴汁燒排骨,還有足料老火燉湯。二人套餐,不用二百元,真是既浪漫又實際,一字總結----抵!
深水步搵食攻略 去冰室開飯!經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 加嫩滑招牌海南雞 仲有濃香奶茶  搵食攻略去到深水步~去到一間冰室,上網GOOGLE也很多人介紹由老店變身翻身後更舒適的空間~我只有兩人來訪,今次先試左常餐先下次先試埋炸雞脾~另外也點了一客海南雞飯半隻$128 加錢要飯,再要埋燉湯常餐2號 48蚊經典芝士蛋牛包加迷你肉醬意粉一碟加3蚊換凍飲, 配樽仔奶茶 $9先講碟意粉,唔會太濕身,肉醬份量少了一點但味道相當好,夠香濃之餘,肉碎也好足料拌勻意粉食唔錯呢! 再黎招牌芝士蛋牛肉漢堡包 烘得夠脆身,一隻流心太陽蛋加芝士手打牛肉漢堡扒,夠肉味,多肉汁又鬆軟 最無敵既組合,蛋,芝士,牛肉!認真推薦! 紅豆奶茶 紅豆粒粒分明,夠甜,撞埋濃郁既奶茶起骨海南雞配飯起左骨,食起黎方便,皮爽肉嫩味鮮~個醬一甜一酸辣,溝埋最好! 又甜又辣 雞肉味濃而嫩,好出色

搵食攻略去到深水步~
去到一間冰室,上網GOOGLE也很多人介紹
由老店變身翻身後更舒適的空間~
我只有兩人來訪,今次先試左常餐先
下次先試埋炸雞脾~
另外也點了一客海南雞飯
半隻$128 加錢要飯,再要埋燉湯

常餐2號 48蚊
經典芝士蛋牛包加迷你肉醬意粉一碟
加3蚊換凍飲, 配樽仔奶茶 $9
先講碟意粉,唔會太濕身,肉醬份量少了一點
但味道相當好,夠香濃之餘,肉碎也好足料
拌勻意粉食唔錯呢!

再黎招牌芝士蛋牛肉漢堡包

烘得夠脆身,一隻流心太陽蛋加芝士
手打牛肉漢堡扒,夠肉味,多肉汁又鬆軟

最無敵既組合,蛋,芝士,牛肉!認真推薦!

紅豆奶茶 紅豆粒粒分明,夠甜,撞埋濃郁既奶茶

起骨海南雞配飯
起左骨,食起黎方便,皮爽肉嫩味鮮~
個醬一甜一酸辣,溝埋最好! 又甜又辣
 雞肉味濃而嫩,好出色
呢日朋友嚟搵我食晏,我就帶咗佢去試深水埗嘅名物:雪山冰廳,就好似我初嚟報到,同事帶我嚟食晏咁😂。餐廳應該係老字號嚟,不過翻新咗,所以裝修都好摩登下。茶餐廳環境好光猛,望落幾乾淨,地磚同牆畫都幾藝術🎨。不過座位之間唔算闊落,加上中午食飯時間好多人,未必適合慢慢坐。餐廳有做Lunch Set,點半鐘過後已經有兩款賣哂,平均都係$5x,價錢算係咁。不過我哋食咗其他嘢,包括雪山常餐🗻同招牌叻沙🍜。雪山常餐包括經典芝蛋牛肉漢堡包拼迷你肉醬意粉($48),我會話呢個係成人份量嘅兒童餐👶🏻,因為兩樣食物都係小朋友至愛。抵讚係呢到嘅份量幾大,男仔食應該都夠飽,何況係小朋友?兩個小朋友食就差唔多。經典芝蛋牛肉漢堡包🍔(單點$32),呢個港式Burger都算唔錯,特別係隻煎蛋,咬開後爆哂漿,成個包變得Juicy🤤。整體唔算話好驚艷,但每一樣嘢都整得幾好食,麵包本身好多芝麻、好香,口感夠鬆軟;漢堡亦好濃肉味。迷你肉醬意粉🍝,份量比我想像中多好多!因為佢話係迷你,我真係預計得兩啖,點知實際只係比正常量少啲。除咗份量多以外,更重要嘅係個肉醬意粉好高質,啲肉醬好好味😋,食下食下我成個食哂,好彩一早夾起咗一啖畀個朋
雪山常餐
芝蛋牛肉漢堡包
迷你肉醬意粉
迷你肉醬意粉🍝,份量比我想像中多好多!因為佢話係迷你,我真係預計得兩啖,點知實際只係比正常量少啲。除咗份量多以外,更重要嘅係個肉醬意粉好高質,啲肉醬好好味😋,食下食下我成個食哂,好彩一早夾起咗一啖畀個朋友試下。
波士頓龍蝦叻沙摻摻
波士頓龍蝦叻沙摻摻🦞($98),朋友見到有龍蝦食雙眼發光,話齋望個名已經覺得好正。其實我幾次嚟都想試,而家有佢喺到就啱哂。雖然係茶記,但龍蝦一啲都無欺場👍,原隻半邊咁上,仲畀埋鉗我哋食。
波士頓龍蝦叻沙摻摻
龍蝦唔算特別細,不過佢不嬲都係一樣過份包裝嘅海鮮🤣,拆完殼後,龍蝦肉兩啖食哂,好彩仲有個龍蝦鉗都幾好肉。龍蝦幾新鮮,肉質彈牙、鮮甜。
波士頓龍蝦叻沙摻摻
至於碗叻沙本身都OK,湯底唔算辣,無乜椰香,但反而蝦味幾出!除咗龍蝦外,都有幾多料,包括蛋、魚片同豆卜等。麵係摻摻,即係米粉加油麵,其實我自己鍾意淨米粉多啲😄。
波士頓龍蝦叻沙摻摻
飲品方面,我哋都加咗錢要樽仔奶茶,味道就正正常常啦,都係食物比較吸引😜。
樽仔奶茶
總括嚟講,呢間老牌新派冰室都算係咁,食物比一般茶記有特色,味道唔錯,份量多,而且價錢都幾相宜!就連店員姐姐們態度都幾好,不過最後我記得餐廳風扇都幾勁,如果係夏天就應該幾好🙈。
2020-03-13
雪山常餐
芝蛋牛肉漢堡包
迷你肉醬意粉
2020-03-16 2983 浏览
係長沙灣番左工都有年幾,時不時都會行去深水埗覓食,但居然一直都漏左一間聲稱1956年既港式冰廳,其歷史唔係重點,重點係價錢經濟,食物質素好,選擇又多,我未食完已經諗梗下星期再黎!! 可想而知我有幾中意佢~冰廳晚市除左有全日餐牌上既小食、碟頭飯、三文治包類等外,仲有蒸魚、有鑊氣既鍋仔菜(我無試到,但味到隔離枱傳黎既香味)、雞煲等,選擇好多,不知不覺我地兩個人就點左5樣野,食到非常滿足。熱咖啡&凍檸茶咖啡聞落香飲落滑,估計應該奶既比較高少少,不過岩我口味。平係茶記既特餐都不外乎公仔麵配多士炒蛋,雖然呢間茶記都係呢三個配搭,但特別既湯底、多士、炒蛋,令人對佢印象非常深刻。特餐-叻沙摻摻配櫻花蝦炒蛋、香酥丹麥多士 $52摻摻其實即係油麵加米粉,兩種口感。叻沙湯底幾香,以茶記黎講已經唔錯,配料亦豐富,有兩隻蝦、普通既魚片、吸哂湯汁既豆卜。丹麥多士烘到焦黃,香脆溫熱,搽上少許牛油,瞬間滲入麵包中,入口啖啖牛油香。炒蛋中既櫻花蝦分量好多,啖啖都有櫻花蝦,而且好有蝦味,蛋又唔會太老,友人話好有驚喜。始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $58炒飯上枱好有鑊氣香~~炒飯炒到粒粒分明,再配上6塊啖啖肉既椒鹽豬扒,分量真

熱咖啡&凍檸茶
咖啡聞落香飲落滑,估計應該奶既比較高少少,不過岩我口味。

特餐-叻沙摻摻配櫻花蝦炒蛋、香酥丹麥多士 $52
特餐
摻摻其實即係油麵加米粉,兩種口感。
叻沙摻摻
丹麥多士配櫻花蝦炒蛋
丹麥多士烘到焦黃
,香脆溫熱,搽上少許牛油,瞬間滲入麵包中,入口啖啖牛油香。

炒蛋中既櫻花蝦分量好多

始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $58
始祖椒鹽豬扒炒飯底
炒飯上枱好有鑊氣香~~炒飯炒到粒粒分明,再配上6塊啖啖肉既椒鹽豬扒,分量真係超值!

經典芝蛋牛肉漢堡包 $32
經典芝蛋牛肉漢堡包
呢個可謂餐廳既招牌小食,幾乎每位食客都推薦。
經典芝蛋牛肉漢堡包
熱辣辣既烘麵包外層微脆,內心軟熟,帶點牛油香;
經典芝蛋牛肉漢堡包
漢堡扒唔會薄”切切”,亦唔會好鬆散,juicy唔乾身;不過流心蛋變成熟心蛋,令蛋味唔太出,但即使如此,呢個漢堡仍然好得我同朋友心!!

避風塘生炸肶 $28
避風塘生炸肶
避風塘生炸肶
新鮮炸出黎,熱氣十足! 雞肶唔會好乾,但亦稱唔上滑,而避風塘既炸蒜等只係灑係雞肶上,無任何炒既動作;所以味道較為普通。
炸魚薯條 $30
炸魚薯條
炸魚
以呢個價錢黎講分量充足,不過味道認真麻麻,薯條只炸過一次,一d都唔脆;魚柳則有腥味,而且腥味頗重
,唔太推薦呢個小食。

今次用餐體驗唔錯,職員勤快,食物熱度十足
;睇得出餐廳有用心設計食物及其配搭,營造一間有特色既fusion港式冰廳。
2020-03-13
特餐
叻沙摻摻
丹麥多士配櫻花蝦炒蛋
始祖椒鹽豬扒炒飯底
2020-03-15 169 浏览
武漢肺炎疫情持續擴散,大家都興起去行山,可以除低口罩呼吸新鮮空氣之餘,行山又可以強身健體。我呢個行山初哥就揀左去深水埗行嘉頓山,呢個小山行幾十分鐘就行完,啱哂我。去完嘉頓山行山,就喺山腳附近搵野食,就揀左呢間雪山冰廳。去到已經係下午茶時間,所以我地叫左兩個下午茶餐。避風塘生炸雞脾配紅豆冰($35)炸雞脾超大隻!成隻碟咁大,而且係好多肉,唔會因為開大左隻雞脾就令到雞脾太薄。另外雞皮炸得非常香脆,脆到好似食緊薯片咁,加上雞脾調味有少少辣辣地咁勁香口!套餐本身配埋紅豆冰,都只係$35,抵。經典芝蛋牛肉漢堡包($36)下午茶個漢堡包都幾正,見到隻蛋就知!煎蛋係半熟狀態,一咬落去啲蛋汁就流哂喺個包度。另外漢堡扒都幾厚身,而且肉味濃又夠juicy .

去完嘉頓山行山,就喺山腳附近搵野食,就揀左呢間雪山冰廳。

去到已經係下午茶時間,所以我地叫左兩個下午茶餐。

避風塘生炸雞脾配紅豆冰($35)

套餐本身配埋紅豆冰,都只係$35,抵。

經典芝蛋牛肉漢堡包($36)

• 避風塘炸蒜雞髀
2020-03-12 180 浏览
在深水埗甘多美食,今日就揀左茶餐廳食晚飯,見到呢間好多like,就去試下。我地點左二人套餐,有兩個小菜同兩個湯,都係一百幾蚊,都算抵食!我地揀左海南雞同牛仔骨,份量好多,兩個人一定食唔哂!海南雞係凍既,好滑,而且唔會好多骨。牛仔骨有啲辣,但好腍好易入口。最後要推介的是佢的燉湯,以為佢是一碗碗,點知真係一個盅甘燉,而且真係落足料。今晚的燉湯是松茸桂圓冬蟲草燉湯,個湯好清,完全飲唔出有味精,仲可以食埋啲配料,下次晚餐都要試燉湯

2020-03-06 2064 浏览
茶餐廳我就最鍾意食㗎啦,夠晒地道夠晒多選擇❤️❤️❤️永遠諗唔到食咩嘅時候就會入嚟哩度食😋😋🎈超誇張嘅茶記All Day Breakfast😋吉列魚柳勁大塊、法蘭克福腸、 牛乳炒蛋、茄汁焗豆及牛乳厚多士😍 超級豐富嘅早餐,炸魚唔係好厚粉🤗個黑松露炒蛋配丹麥多士好好味 😋🎈爆餡牛蛋治超厚超多料,蛋牛治大大份,蛋漿包住啲碎牛肉煎香,牛肉味道好濃,蛋既份量又超多,碎牛加厚蛋加埋塊多士烘得岩岩好😍完全滿足我哩嗰蛋控😜🎈大澳咸魚茸煎肉餅飯,成吋厚既肉餅,大塊過我塊面呀,煎完之後肉餅外層帶著焦香,但內裡既肉汁都仲銷緊,加埋豉油,撈飯一流😋 🎈 焗豬扒飯係用巴西豬扒,又厚身,即叫即焗濃濃既茄汁味,加上芝士,味道好夾,飯底係炒飯黎架,好爽身。🎈樽仔奶茶既茶底濃濃的,配埋啲奶真係好滑身,甜度岩岩好。🎈樽仔咖啡既茶底一樣好夠啡味,兩者夾埋就係最好飲嘅樽仔鴛鴦😃😃

🎈樽仔奶茶既茶底濃濃的,配埋啲奶真係好滑身,甜度岩岩好。

2020-03-06
午餐
  • 樽仔奶茶
  • 爆餡蔥花蛋牛治
  • 樽仔咖啡
2020-02-29 179 浏览
深水埗嘉頓旁邊有一間冰室餐廳,位置非常便利,由地鐵站行過去也只是幾分鐘的路程。知道呢一間餐廳與眾不同,特別是有自家製的波士頓龍蝦海鮮🦞焗飯。去冰室食飯,識食嘅人,都一定會去食那一間餐廳的菠蘿油,因為菠蘿油做得好或不好,其實很反映那一間餐廳對本地食物特色的掌握。平時一般食菠蘿油,比較普通的餐廳,都會是把菠蘿包切開,然後在裏面搽牛油。比較好一點的餐廳,就是會在菠蘿包旁邊另外用一個膠兜,附上一舊牛油。但這一間餐廳更加用心,他知道食菠蘿油,其實最正嘅係牛油嘅凍、焗菠蘿包嘅熱,融合埋一齊先最正。而這一間餐廳完全掌握這一個道理,所以非常好。今年潮流興起熔岩芝士漢堡包🍔,而這一間餐廳也有,所以亦決定一試,煎蛋裏的蛋汁覆蓋晒整個漢堡包,另外配埋識得慢慢溶嘅芝士,不錯👍。食佢嘅茶餐,漢堡包配上肉醬意粉,本來以為肉醬意粉非常細碟,但驚喜地,發現原來這一個肉醬意粉也相當具份量,可見餐廳也是不計成本地去做。之後嚟到今次嘅重點,就係佢個波士頓龍蝦焗海鮮飯🦞🦞🦞🦞🦞🦞🦞🦞。這一個飯雖然$108,但熱辣辣嘅龍蝦,配上非常彈牙嘅海鮮配料,配合埋一個製作得非常好嘅白汁,都值得一試。大大舊青口,淨係視覺效果已經好高分。最

而這一間餐廳完全掌握這一個道理,所以非常好。

大大舊青口,淨係視覺效果已經好高分。

最後,這一間冰室,有久違了的雜果賓治,現在出去食飯,其實都比較少餐廳有類似的特飲,所以很讚!

奶茶紅豆冰,又是另外一個特色,茶香、配上大大粒嘅紅豆,味道唔係特別甜,平時飲凍飲喜歡少甜的人可以嘗試一下。

臨走嘅時候,實在要帶走呢度嘅招牌特色,就係樽裝咖啡,細細支,方便攜帶,而且咖啡味調得非常好,唔會令人感覺好甜,這點實在是平凡得來但有十分重要。

附上幾張圖(是這裏的餐牌)

2020-02-25
  • 芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯
  • 紅豆冰
  • 樽仔咖啡
下午茶☕️黎講性價比算幾高📈大部分人都係叫左呢度既2️⃣大名物👇🏻<避風塘生炸髀🍗配紅豆冰>即叫即炸💥 仲炸得非常金黃香脆💥炸完都無影響雞肉🐓既嫩滑同多汁😳避風塘蒜粒幾香而且少少辣好惹味🤤有皮有肉仲要唔乾唔油又好食😋 真心推👍🏻<榛子醬🌰西多士>用榛子醬🌰做西多士餡料相對比較少西多士熱辣辣仲好似食緊繽紛樂🍫咁呀😌榛子醬🌰主要集中喺中央位置🎯如果4️⃣邊都搽暈曬榛子醬🌰就更完美😍

下午茶☕️黎講性價比算幾高📈

如果4️⃣邊都搽暈曬榛子醬🌰就更完美😍
2020-02-22
  • 避風塘生炸脾
2020-02-20 99 浏览
去完深水埗黃金,結果響附近覓食。咁啱響巴士站個頭見一間冰室。裝修幾好,結果走咗入去,食個下午茶先,再返屋企。叫咗個叫經典芝蛋牛肉漢堡包。盛惠$36,包熱飲。但我升級咗,加$9嘅樽仔奶茶。漢堡幾大個,塊扒好好食。奶茶夠香滑,值得一試。雪山冰廳 (深水埗)深水埗青山道62D號地舖
去完深水埗黃金,結果響附近覓食。
咁啱響巴士站個頭見一間冰室。
裝修幾好,結果走咗入去,食個下午茶先,再返屋企。
叫咗個叫經典芝蛋牛肉漢堡包。
盛惠$36,包熱飲。
但我升級咗,加$9嘅樽仔奶茶。
漢堡幾大個,塊扒好好食。
奶茶夠香滑,值得一試。

雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖
2020-02-17 1415 浏览
雪山冰廰如果是開在上世紀九十年代,必定會成為一流熱店,那親民的價格跟熱切的服務令人想一來再來。在現在的環境下,店內還不少的客人消費,侍應們依舊有禮也充滿活力。雪山必點:炸蒜鮮炸𩨨,$28一隻?原來超大隻,而且外皮脆如薯片,肉質鮮嫩有肉汁,茶餐廳哪有這種質素?超軟稔新品  芝士蛋牛肉漢堡,包皮或許只是普通甜鬆麵包,但芝士味意想不到的濃香,牛肉真材實料,肥瘦均衡,五分熟而且不會烤太焦,漢堡一咬下去蛋汁流倘,正!樽仔奶茶非常有茶記風味的港式奶茶,質感幼滑,茶味清而不濃,不會是什麼高級茶葉但卻令人熟悉,遊客最愛也不過$15波士頓龍蝦叻沙摻摻$98可算是最貴的單點飯粉麵類,半隻龍蝦份量足,這未必是我吃過最新鮮的龍蝦,但質素已比很多酒店的雪藏品佳。油麵跟米粉份量多而且稔滑,湯底甜而不辣,好親民的味道!馬拉盞芥蘭煲$78份量巨大,帶些肉碎,吃完這盤也飽了吧!雪山還真的是我的最愛,沒事再來吃下東西吧!

雪山必點:

樽仔奶茶

波士頓龍蝦叻沙摻摻
油麵跟米粉份量多而且稔滑,湯底甜而不辣,好親民的味道!

馬拉盞芥蘭煲$78
份量巨大,帶些肉碎,吃完這盤也飽了吧!

雪山還真的是我的最愛,沒事再來吃下東西吧!
2020-02-16 87 浏览
榛子醬西多士當日早到了,所以叫左兩款小食醫住肚先。平時好少食西多士,驚好油膩,但朋友介紹一定要食。果然冇令人失望,上枱熱辣辣,炸到勁鬆軟,榛子醬出奇到好夾,值得出介。經典芝蛋牛肉漢堡塊漢堡扒好有肉汁,完全唔會乾爭爭。蛋唔係全熟,咬到蛋黃位連蛋汁流出,再加上芝士,鬆軟麵包,飽肚既小食。芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯一上枱,第一個感覺就係好足料,表面係鋪滿唔同種類海鮮,完全見唔到底下既飯。好欣賞佢個飯底係炒飯底,比一般白飯香好多,份量好足,四個人都夠食。華田曲奇妙趣鐘意去舊式冰室,其中一個原因係有唔少特色飲品,唔係得奶茶咖啡檸茶,今次嗌左個華田曲奇妙趣。杯頂加左很多cream,原本以為會好甜,因為華田原本已經好甜,但又唔會喎,反面令杯飲品更濃郁,係很好既選擇!整體得分: 4 / 5

經典芝蛋牛肉漢堡

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

華田曲奇妙趣

整體得分: 4 / 5
2020-02-15 76 浏览
雪山冰廳係深水埗老字號茶餐廳,特別係佢既避風塘生炸脾同經典芝蛋牛肉漢堡最為出名,但係上次黎因為真係太飽所以剩係試左生炸脾,今次一於黎食埋佢個牛肉漢堡經典芝蛋牛肉漢堡 $32(美味指數: 😋😋😋😋)岩岩上枱個陣仲覺得漢堡好細個,但食落其實都有d份量🤣切開漢堡好足料好實在,牛肉漢堡扒仍然做到好juicy,芝士既溶化程度岩岩好,加上芝麻包既鬆軟,再配搭埋好香既半流心煎蛋,真係一試難忘華田曲奇妙趣 $25(美味指數: 😋😋😋)成杯野飲既造型真係好吸引,下面係凍阿華田,上面加埋忌廉,oreo同朱古力針做裝飾,未飲就覺得吸引,阿華田味好濃郁榛子醬西多士 $28(美味指數: 😋😋😋😋)另一個雪山必食推介就係黎個榛子醬西多士,黎個同普通既西多士唔一樣,入面唔係花生醬而係榛子醬,榛子醬唔太甜,西多士炸得岩岩好仲鬆軟,仲可以加埋糖漿燉湯 $35燉湯真係好出色,今日燉湯應該係猴頭菇桂圓燉豬肉,好足料,飲完覺得好滋補😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

經典芝蛋牛肉漢堡 $32
(美味指數: 😋😋😋😋)

華田曲奇妙趣 $25
(美味指數: 😋😋😋)

榛子醬西多士 $28
(美味指數: 😋😋😋😋)

燉湯 $35

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2020-02-13 118 浏览
🍴全日早餐 $50炸魚、法蘭克福腸、黑松露炒蛋、茄汁焗豆、丹麥多士超級豐富嘅早餐,炸魚唔係好厚粉👍🏻丹麥多士好鬆軟☺️樽仔奶茶/咖啡 跟餐+$9.🍔經典芝士牛肉漢堡 $32原本以為佢係普通嘅炒蛋加牛肉同芝士,原來佢係流心嘅荷包蛋🤩個包焗得外面脆入面軟😋大少食完話要叫多個🤣🤣🤣.🍗避風塘生炸雞髀 $28大大隻,即叫即炸,個皮勁脆好似食緊薯片咁,入邊啲肉都好Juice唔會好乾😋最正嘅係面層有啲炸蒜、七味粉....辣辣地好惹味🤩😚

🍴全日早餐 $50
炸魚、法蘭克福腸、黑松露炒蛋、茄汁焗豆、丹麥多士

🍔經典芝士牛肉漢堡 $32

🍗避風塘生炸雞髀 $28