2020-01-18 341 浏览
去親深水埗都會幫襯,日日都爆棚,就知道係好嘢。每次都必定點經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 🍔 $32,自製牛肉漢堡,港式嘅漢堡包,中間仲有煎蛋、同埋芝士,個包煎過,內內外外都熱辣辣,加埋少少醬汁,好味到不得了!仲有避風塘炸蒜雞髀🍗$28,小小辣超惹味嘅,夠哂大隻,炸到雞皮乾身非常香脆😋!更加唔可以錯過每日限量發售100份嘅招牌海南雞飯🐥$60,個油飯真係好好味,就咁食飯都覺得好香軟,滑滑雞肉配兩種醬汁,仲有酸蘿蔔,一啲都唔馬虎。次次都忍唔住要嗌多一兩款小食,今次就叫咗足餡榛子流心西多🥪$28,花生醬做餡料就食得多,以為榛子醬好甜?原來都好夾。樽仔奶茶同茶走紅豆冰咁有香港特色都只係$25,香濃茶味,配上大大粒紅豆,甜度恰到好處,正正正!
去親深水埗都會幫襯,日日都爆棚,就知道係好嘢。
樽仔奶茶
樽仔奶茶
2020-01-16 77 浏览
Bookmark左雪山冰廳已經好耐啦🤗🤗今日終於有機會黎食個午餐,打開餐牌其實乜都想試想食😋😋奈何胃就得一個🙈叫左個人氣既檳城特餐🤤五分鐘左右就到齊,叻沙摻摻俾我想像中細碗😂😂蝦、豆卜、魚片各兩件。蝦有少少霉,相信係冰鮮蝦😂豆卜魚片正常,油麵及米粉都好食。至於湯底完全係呢餐既精髓🥰叻沙味極香濃,而且加入左佢地自己既辣椒油,所以更加惹味🤪我食到流晒鼻水🙈🙈不過呢種辣好刺激,令人流晒鼻水但又想追住食,追住食但又流晒鼻水😂😂😂丹麥多士雖然只係微暖🥰但又幾香脆,食到最後我會點啲叻沙,好唔錯架喎😆至於炒蛋,櫻花蝦雖然幾多,但本身無咩味,所以炒蛋都偏淡,佢拎出後時只係微暖🤨🤨如果即炒應該會好食好多😌

2020-01-13 85 浏览
今日同朋友嚟深水埗買嘢 等佢期間百無聊賴同咁搵左間餐廳坐低食住嘢先見到呢間雪山冰廳咁多人 就趁下熱鬧入去食 佢有個晚市套餐 可以揀海南雞飯一個小菜仲有燉湯 跟兩碗白飯 都只係168蚊 非常抵食😍燉湯係蟲草花杞子燉赤肉 燉湯大壼 上嘅時候仲熱辣辣 一打開好足料 好鮮甜冇味精 夠曬健康海南雞係肥美嘅雞髀肉 入口有雞味又嫩滑但又唔會肥淋淋 配嘅醬料亦調得 恰到好處 帶出鮮味用來蘸雞仲好開胃 小菜揀咗油鹽水蜆肉浸豆苗 菜式係用煲上 估唔到跟餐呢個小菜嘅份量仲咁足! 而且豆苗食落唔會話好清淡冇味 重油鹽水吊味蜆肉鮮甜 菜苗嫩綠爽口 菜入面除咗有粉絲之外仲有蝦乾調味🥰

2020-01-12 113 浏览
出深水埗行街 諗唔到食乜 上開飯搜尋下有咩食先 睇左好幾間 最後選擇左呢間 入到去坐底望下tea set 叫左個焗肉醬飯 海南雞米線 炸雞脾肉醬飯 比出面嘅較酸 開胃好食海南雞叻沙米線 海南雞夠滑湯底濃味 好食 可惜略嫌味精重 食後口渴左雞脾 皮脆好食 略嫌啲椒鹽同雞脾有啲格格不入
肉醬飯 比出面嘅較酸 開胃好食
雞脾 皮脆好食 略嫌啲椒鹽同雞脾有啲格格不入

2019-12-31 103 浏览
今天中午 ,我跟同事又來到深水埗青山道的「雪山冰廳」午飯 。「鐵板炒豬扒公仔麵」 $60今天我點了一碟「鐵板炒豬扒公仔麵」, 以鐵板送上桌上, 特別有風味,而且熱辣辣的! 豬扒真的十分好味 ,它醃得非常入味, 而且份量超多的 ,吃肉肉的朋友必定超喜歡! 公仔麵亦炒得很香, 亦保留住它的彈牙口感。「雪山冰廳」仍然是我最愛的茶餐廳之一 ,不知不覺,我漸漸成為了它的常客。嘻嘻。

「鐵板炒豬扒公仔麵」 $60

2019-12-30 164 浏览
之前在YouTube見過KOL介紹這一間茶餐廳,經開深水埗試一試。其實它這裏是出名一個龍蝦麵,但因為在茶餐廳食原隻龍蝦比較麻煩,最後放棄。叫了一個生炸避風塘雞髀,生炸雞髀固然肉嫩多汁。雞髀很入味,就是平時食避風塘炒蟹那一種味道。同行友人不能吃辣,食了一點放棄,我則覺得很夠勁,多多益善,確實可以是這間茶餐廳招牌菜。炸魚薯條普普通通,是好吃的,就跟你平常在酒吧可以食到的差不多,但當然就沒有生炸雞髀那麼特別。然而價錢出奇地便宜,那麼就是性價比甚高了。又點了一個榛子醬西多士,因為我本身不太喜歡花生醬,當然覺得這個比較好。但有因為我在家裏平常也會自己用不同餡料做西多士,將果醬綠茶醬朱古力醬,相比之下這個榛子醬是OK但又不是特別突出。 因為我本身不太喜歡花生醬,當然覺得這個比較好。但有因為我在家裏平常也會自己用不同餡料做西多士,像芝士果醬綠茶醬朱古力醬,相比之下這個榛子醬是OK,但又不是特別突出。奶茶就是道道地地香港茶餐廳應有的水準。整體而言很抵食,深水埗真的很多性價比高的食肆。
奶茶就是道道地地香港茶餐廳應有的水準。
整體而言很抵食,深水埗真的很多性價比高的食肆。
生炸避風塘雞髀
  • 避風塘生炸脾
  • 避風塘生炸肶
  • 流心榛子醬西多士
2019-12-18 126 浏览
今天跟同事到了「雪山冰廳」享用午餐。我們準時一時到達餐廳,已經全場滿座,可幸我們排第一位,不到正分鐘,店員便安排我們入座。椒鹽豬扒炒飯$55椒鹽豬扒非常入味,豬排很爽滑,而且大大件,豬扒多到差不多覆蓋整個飯面,吃肉的朋友必定會喜歡。炒飯飯底做得很好,鑊氣十分夠,米飯亦炒得粒粒分明!檳城喇沙湯麵配多士、櫻花蝦炒蛋$52蛋很有蛋香,原來與櫻花蝦是絕配!有驚喜!多士外脆內軟,我沒有塗上牛油也很好吃!檳城喇沙湯麵味道很濃,每條麵條都沾上喇沙湯底,每口都是檳城風味。值得一讚是當中的魚片,很滑口彈牙,跟平時魚蛋粉麵店吃的魚片是不同的呢!如果多兩片更好,嘻嘻!值得一提,來到「雪山」,必點冰震奶茶,冰跟奶茶被分隔,奶茶的香、滑、濃完完全全保留著!每啖都是香濃的紅茶味。雖然十多元一支,但物超所值!

椒鹽豬扒炒飯$55

炒飯飯底做得很好,鑊氣十分夠,米飯亦炒得粒粒分明!

檳城喇沙湯麵配多士、櫻花蝦炒蛋$52

蛋很有蛋香,原來與櫻花蝦是絕配!有驚喜!

多士外脆內軟,我沒有塗上牛油也很好吃

• 樽仔奶茶
  • 檳城叻沙摻摻
  • 始祖椒鹽豬扒飯
  • 櫻花蝦炒蛋多士
2019-12-14 1422 浏览
今朝去完嘉頓山,行完山梗係要食餐好㗎啦,懷舊茶餐廳我就最鍾意,好耐冇食過呢間呀,一於就食呢間啦💓💓💓每次食呢間野都嗌到好似放題咁🥳🥳❤️爆餡牛蛋治超厚超多料,嚟到一定要叫嚟食,終於明點解叫爆餡啦,蛋漿包住啲碎牛肉煎香,牛肉味道好濃,蛋既份量又超多,味道就係鹹香滋味😝😝配埋烘底,麵包香脆不會太乾,完美喔🍞🍞🍞❤️公司三文治🥪一上枱好澎湃呀,有熟蛋、生菜、火腿午餐肉芝士、蕃茄片,層次感既味道一次過爆發😍😍重點切成四大份,真心份量好多喔😋🤩😝❤️大澳咸魚茸煎肉餅飯,自家醃製既肉餅份量十足,真係成吋厚既肉餅,大塊過我塊面呀,值得一食呀,塊巨型煎肉餅既瘦肉同肥肉相等,煎完之後肉餅外層帶著焦香,但內裡既肉汁都仲銷緊,加埋豉油,撈飯一流😋❤️芝士白汁巨大漢堡扒配蛋包飯,每次見到蛋包飯都情不自禁要嗌黎食,因為有滑溜溜炒蛋, 仲有我最creamy 既芝士白汁😝😝 手打巨大牛肉漢堡有兩大塊,牛肉漢堡扒加入雞蛋、炒洋葱🧅仲蒲上兩塊芝士塊,超juicy既人手打既漢堡扒,配埋滑溜溜蛋包,好夾好夾🥳🥳❤️樽仔招牌咖啡,故名思義樽仔咖啡係無得揀少甜、多奶嗰啲既,但呢個咖啡茶味好突出,好夠滑又唔會太甜,係好飲呀😝😝❤️再來多杯凍

❤️再來多杯凍凍咖啡,不要甜,不要奶,微微甘苦,帶有烤果仁的回甘🤩🤩🤩

2019-12-14
午餐
  • 爆餡蔥花蛋牛治
  • 樽仔咖啡
3點幾當然是下午茶一番見到間冰廳,就來一個地道港式下午茶!.經典芝蛋牛肉漢堡包真是很經典的港式漢堡包Slice cheese 加流心煎蛋,牛肉是自家製肉醉粒揸成的不要看牛肉黑黑實實,其實十分juicy 可口,啖啖牛肉味,真材實料呀。.避風塘生炸髀 & 脆皮炸雞翼炸雞髀/雞翼很香脆,雞肉又保留到鮮嫩加上避風塘口味,又是一個很港式的作品!.榛子醬西多士必點之一!西多士已經很香口邪惡加上榛子醬更是誘惑!附上蜜糖,任加唔嬲.招牌海南雞飯 下午茶時段都有午餐食點了個海南雞,雞好滑嫩飯不是普通的飯,有少少椰香及炸蒜頭的香,淨食飯都好好味.上湯香菇浸時蔬叫太多炸食物,食下菜中和下.飲品都是叫很有香港特色的:港式茶走紅豆冰奶茶+紅豆冰,It’s perfect matchCrossover 是意想不到的夾.樽仔奶茶 & 樽仔咖啡這種有樽仔包裝的飲品,好得意奶茶及咖啡已經下了糖,所以很方便.總括而是,雪山冰廳悶是懷舊之餘,又帶點創新的冰廳!
3點幾當然是下午茶一番
見到間冰廳,就來一個地道港式下午茶!
經典芝蛋牛肉漢堡包
真是很經典的港式漢堡包

避風塘生炸髀 & 脆皮炸雞
炸雞髀/雞翼很香脆,雞肉又保留到鮮嫩
加上避風塘口味,又是一個很港式的作品!

必點之一!西多士已經很香口邪惡
加上榛子醬更是誘惑!

附上蜜糖,任加唔嬲

下午茶時段都有午餐食
點了個海南雞,雞好滑嫩
飯不是普通的飯,有少少椰香及炸蒜頭的香,淨食飯都好好味

上湯香菇浸時蔬
叫太多炸食物,食下菜中和下

飲品都是叫很有香港特色的:
港式茶走紅豆冰
奶茶+紅豆冰,It’s perfect match
Crossover 是意想不到的夾

樽仔奶茶 & 樽仔咖啡
這種有樽仔包裝的飲品,好得意
奶茶及咖啡已經下了糖,所以很方便

總括而是,雪山冰廳悶是懷舊之餘,又帶點創新的冰廳!
2019-12-14 454 浏览
雪山冰廚聽朋友講過知道是非常老字號,但從未去過今日行深水埗,走過嘉頓麵包廠見到原來是since 1956做那麼久一家有原因,一於去試試.意想不到茶餐廳都有龍蝦食!非常大膽的嘗試,還要在深水埗!而且價錢不貴(又不用叫加一haha),當然要豪一豪!.🔥芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯($108)賣相已經是100分,燈紅色的波士頓龍蝦,配搭焗飯的焦香,令人食指大動。龍蝦啖啖肉,而且有好多蟹籽,正!食龍蝦附上蟹鉗,真的很有高級餐廳食海鮮的感覺。除了龍蝦,還有其他海鮮,例如青口、魚、魷魚、蟹柳等等。飯底是炒飯,很有誠意呢。.🔥波士頓龍蝦叻沙摻摻($98)波士頓龍蝦麵都很不錯同樣有半隻龍蝦,啖啖肉又多蟹籽喇沙味香濃,龍蝦沾湯食更是一番滋味摻摻即是油麵加米粉,很有特色.🔥經典芝蛋牛肉漢堡包($32)看看正正常常,但漢堡扒肉十分juicy!.飲品都別典特色:🔥樽仔奶茶 & 樽仔咖啡可愛的小樽樽,份量多,飲不完還方便拿走.🔥忌廉咖啡 這是很懷舊的飲法,沒有很多餐廳有而且這個咖啡不用另外加錢,不是特飲.🔥忌廉薄荷朱古力又是忌廉haha,小朋友應該喜歡這個飲品,其實可以當甜品食.很有實力的冰廳,是平食龍蝦的好選擇!
雪山冰廚聽朋友講過
知道是非常老字號,但從未去過
今日行深水埗,走過嘉頓麵包廠見到
原來是since 1956
做那麼久一家有原因,一於去試試

🔥芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯($108)
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

食龍蝦附上蟹鉗,真的很有高級餐廳食海鮮的感覺。
除了龍蝦,還有其他海鮮,例如青口、魚、魷魚、蟹柳等等。
飯底是炒飯,很有誠意呢。
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

🔥波士頓龍蝦叻沙摻摻($98)
波士頓龍蝦麵都很不錯
同樣有半隻龍蝦,啖啖肉又多蟹籽
波士頓龍蝦叻沙摻摻

喇沙味香濃,龍蝦沾湯食更是一番滋味
摻摻即是油麵加米粉,很有特色
波士頓龍蝦叻沙摻摻

🔥經典芝蛋牛肉漢堡包($32)
看看正正常常,但漢堡扒肉十分juicy!

飲品都別典特色:
🔥樽仔奶茶 & 樽仔咖啡
可愛的小樽樽,份量多,飲不完還方便拿走

🔥忌廉咖啡
這是很懷舊的飲法,沒有很多餐廳有
而且這個咖啡不用另外加錢,不是特飲

🔥忌廉薄荷朱古力
又是忌廉haha,小朋友應該喜歡這個飲品,其實可以當甜品

很有實力的冰廳,是平食龍蝦的好選擇!
2019-12-13 743 浏览
為了工作上的方便, 要買些電腦和手機配件, 就在一個週四的傍晚來到黃金商場看看, 逛完後當然要找個地方開餐, 就不如在附近的雪山冰廳吃晚餐。店子不難找,就在嘉頓附近,從黃金商場那邊走過來也只是幾分鐘腳程,是一間舖面新淨的茶餐廳,平日晚上來到,人客也算多。除了餐牌外,還要留意店內的告示牌,看看那些是推介項目。湯品有淮山花旗蔘燉雞,湯本身鮮甜美味,醇香夠火侯,湯水已預先去了油份, 所以不太油膩,雞肉嫩滑,花旗蔘有滋補作用。海鮮類是原條的豉汁蒸泥猛,泥猛本身是相當大條, 散發誘人的魚香, 肉剛離骨而肉質也嫩滑,都算是恰到好處,配合豉汁蒸就更加美味。賣相已經討好的招牌海南雞飯,雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,雞味夠濃, 油飯也有水準, 食落味道豐富, 油飯香味,飯粒極有咬口,同雞肉的味道配合得非常夾, 蘸上酸酸地又有少辣的醬汁, 吃起來更醒胃。還要試試經典芝士煎蛋牛肉漢堡包,包本身已經烘得微脆,所以入口時脆香同內軟, 牛肉肉汁充盈之外口感也好,牛肉味也非常濃郁,牛肉混合了半溶掉的芝士是極之美味, 配合煎蛋的嫩滑蛋白和蛋黃,味道非常豐富。 最後來杯
最後來杯西洋菜密, 飲落清甜潤喉。
吃得滿意的一餐, 值得一提的是這間店子服務不錯之餘,地方也企理。
2019-12-12 88 浏览
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包雖然呢個漢堡包賣相唔係太吸引但係食落去有驚喜 漢堡扒好Juicy肉味濃郁 煎蛋仲係流㗎而且個包兩邊都有煎過 屬於水準之上嘅港式漢堡包避風塘炸蒜雞髀雞髀配避風塘炸蒜都係第一次食雞髀炸到皮脆肉嫩 配埋啲炸蒜好惹味呢個配搭真係好新穎👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻足餡榛子流心西多望到呢個西多已經覺得好邪惡仲要糖漿係另上既 成支擺喺度俾我哋無限加😂😂鍾意食甜嘅朋友必點😆始祖椒鹽豬扒飯份量好大 一個人好難食得晒個豬扒都炸得非常出色 炒飯底味道比較重食落去辣辣地 不過都相當惹味香滑樽仔奶茶佢呢度嘅奶茶入樽嘅所以冇得選擇甜度 不過都幾好飲飲唔晒拎走都好方便茶走紅豆冰比較少餐廳有呢款嘢飲唔會太甜 而且有好多紅豆飲完呢杯即刻好滿足😙😙😙😙

雖然呢個漢堡包賣相唔係太吸引

比較少餐廳有呢款嘢飲
唔會太甜 而且有好多紅豆
飲完呢杯即刻好滿足😙😙😙😙
2019-12-10 137 浏览
今日早上11點15分經過深水埗就試一下雪山冰室最出名既椒鹽豬扒飯炒底。椒鹽豬扒飯炒底盛為58蚊另外加配凍飲加多9蚊,今個午餐總值67蚊,在深水埗區內已算是很貴的了。叫了一碟椒鹽豬扒飯炒底同一杯凍奶茶(少甜),先來了凍奶茶,一飲完全係一杯普通無茶味既奶茶而且沒有少甜給我,完全沒有驚喜。然後等了15分鐘椒鹽豬扒飯炒底才到,以為要等咁耐一定熱辣辣即炒,一食原來唔係熱辣辣,豬扒係整定微熱,炒飯亦都唔係即炒,非常失望。然後更失望就係細看豬扒上有大量白色味精粒,我已經好肯定呢間冰室全部都用上現成食物去炒埋一碟去做,感覺非常之差。亦都唔會再有下次幫襯。眼見店舖樓面經常傳錯隔離枱,而且鋪內電視會播著TVB。

眼見店舖樓面經常傳錯隔離枱,而且鋪內電視會播著TVB。
椒鹽豬扒飯炒底
椒鹽豬扒飯炒底
2019-12-10
2019-12-10 77 浏览
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯芝士焗龍蝦就食得多,但係成隻龍蝦係面既芝士焗龍蝦飯又見過未?一黎到就比個份量嚇親,3/4個人都夠食!原隻既龍蝦仲有埋夾,非常方便超多龍蝦肉的,再加埋芝士真係極邪惡經典芝蛋牛肉漢堡作為芝士控的我點左呢個漢堡食一份既份量超足料的,入面有牛肉,芝士,太陽蛋一咬落去d汁咇哂出黎,係勁好味!!一定要襯熱食先過癮避風塘炸雞髀呢個係有成隻手掌咁大既炸髀避風塘既味道係帶點少辣,但最主要吸引到我既就係佢超脆既皮時間岩岩好,唔會太老而令到成隻髀太乾奶茶食冰室點可以唔點奶茶飲!呢個超滑既奶茶都係重點推薦之一,又香又濃既茶香,無得頂
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

一黎到就比個份量嚇親,3/4個人都夠食!

原隻既龍蝦仲有埋夾,非常方便

超多龍蝦肉的,再加埋芝士真係極邪惡

經典芝蛋牛肉漢堡

作為芝士控的我點左呢個漢堡食

一份既份量超足料的,入面有牛肉,芝士,太陽蛋

一咬落去d汁咇哂出黎,係勁好味!!一定要襯熱食先過癮

避風塘炸雞

呢個係有成隻手掌咁大既炸髀
避風塘既味道係帶點少辣,但最主要吸引到我既就係佢超脆既皮
時間岩岩好,唔會太老而令到成隻髀太乾

奶茶

2019-11-28
2019-12-10 80 浏览
經典芝蛋牛肉漢堡黎到呢度必食一定係呢個漢堡!!係其他地方都食唔到一個係32蚊,但係性價比係拍得住係賣到百幾蚊既burger店一個包係包括左有厚漢堡扒、一塊芝士同一隻半熟既流心蛋先講塊漢堡扒係勁juicy!!大塊得黎又厚肉,成個配搭係勁match避風塘生炸肶小食黎講呢個真係無得頂,我個人黎講係鐘意生炸肶多d因為我唔係太鐘意食炸粉而上面係加左勁多既避風塘味粉,味道好特別外脆內軟既雞肶肉真係無得頂!!性價比一流乾炒牛河一間餐廳好無食就係睇佢既乾炒牛河係點樣呢間真係不錯的,炒得又夠油但同時又唔會係太重既油膩感肉片既數目係比較多,第一次食到一間餐廳既乾炒牛河,肉比河多既感覺
經典芝蛋牛肉漢堡
黎到呢度必食一定係呢個漢堡!!
係其他地方都食唔到

一個包係包括左有厚漢堡扒、一塊芝士同一隻半熟既流心蛋

避風塘生炸肶

而上面係加左勁多既避風塘味粉,味道好特別

外脆內軟既雞肶肉真係無得頂!!性價比一流

乾炒牛河

一間餐廳好無食就係睇佢既乾炒牛河係點樣
呢間真係不錯的,炒得又夠油但同時又唔會係太重既油膩感

2019-11-21