2021-12-05 67 浏览
竟然有原隻鮑魚嘅福建炒飯簡直係食福建炒飯嘅人嘅福音本身一個福建炒飯嘅精妙之處就係餸菜舊果果汁舊嘢未食過炒飯好似尋寶一樣咁重嘅餸菜喺入面而家仲擺明車馬有啲沿着鮑魚簡直係一次過滿足晒10個夢想呢個咁好嘅諗頭真係抵佢門口排晒隊加埋一個大大杯嘅凍檸樂一個完美嘅午餐配搭真係非常之出色同出位加埋呢個小食板燒雞扒嘅潛艇一個集合新穎同埋傳統嘅配搭我認為係香港其中一間最成功最有特色嘅茶餐廳就算排隊排一陣間我都覺得非常之抵呀
竟然有原隻鮑魚嘅福建炒飯簡直係食福建炒飯嘅人嘅福音

而家仲擺明車馬有啲沿着鮑魚簡直係一次過滿足晒10個夢想

呢個咁好嘅諗頭真係抵佢門口排晒隊

加埋呢個小食板燒雞扒嘅潛艇

就算排隊排一陣間我都覺得非常之抵呀
2021-12-02 99 浏览
近排我哋去咗長沙灣一間茶餐廳 見到佢都幾出名 唔知好唔好食呢😚👅下午茶餐:避風塘生炸髀配紅豆冰 $40呢個好推介大家嚟到要一試‼️佢嘅炸髀好大隻🤩外皮炸得好香脆 避風塘嘅調味粉辣辣地 好惹味 髀肉都好滑 仲有一啲肉汁 好好食😋👅老壇酸菜魚配寬粉(迷你份量)$98冇諗過茶餐廳都有得食酸菜魚 亦都整得唔錯🙈佢嘅魚係冇骨 同埋幾滑 酸菜嘅份量都幾多 同埋食到少少花椒味 不過唔係好辣 整體幾好食🤤👅榛子醬西多士 $32佢嘅西多士都炸到金黃色 而特別嘅係餡料用咗榛子醬🍫唔會太甜 整體正正常常👅下午茶餐:𝑇𝑒𝑎 拼盤(2人)$68佢係包左炸雞翼 海苔薯條 雜果沙律同埋英式芝士蛋糕 炸雞翼都幾好食😛其他就不過不失總括嚟講 呢間茶餐廳喺深水埗區來講都算唔錯😋大家經過深水埗又想食茶餐廳嘅不妨一試😚😋 好味:7.51/10🤑 價錢:7.76/10🤗 服務:7.89/10😝 環境:7.13/10😚 衞生:7.01/10🤩 整體:7.79/10

👅下午茶餐:避風塘生炸髀配紅豆冰 $40

🤩 整體:7.79/10
避風塘生炸髀配紅豆冰
榛子醬西多士
老壇酸菜魚配寬粉
下午茶餐:Tea拼盤(2人)
避風塘生炸髀配紅豆冰
榛子醬西多士
老壇酸菜魚配寬粉
下午茶餐:Tea拼盤(2人)
2021-11-23 79 浏览
位於深水埗既雪山冰廳一直耳聞佢地既炒蛋三文治好出色今日專登拉埋朋友去試一試佢地既早餐·閒日十二點幾去到唔洗等位 仲有卡位坐香蔥爆餡蛋牛治($32)蛋牛治好厚身麵包加左牛油烘到脆身炒蛋混合香蔥食落滑身 唔會好乾香蔥味好出但調味輕手左少少牛肉量亦略少但嫩滑南洋咖啡牛根腩飯($62)牛根牛腩量有4-5件炆到淋身但仍然會有咬口咖哩好濃郁唔重椰奶味檳城叻沙海南雞米線($58)叻沙味好濃郁椰子味好香海南雞已經去骨食落嫩身米線係幼米線咬落煙韌以一間冰廳黎講佢創新之餘亦保留原有特式食物質素亦唔錯難怪可以係深水埗站穩腳步
位於深水埗既雪山冰廳
一直耳聞佢地既炒蛋三文治好出色
今日專登拉埋朋友
去試一試佢地既早餐
閒日十二點幾去到
唔洗等位
仲有卡位坐

香蔥爆餡蛋牛治($32)
蛋牛治好厚身
麵包加左牛油烘到脆身
炒蛋混合香蔥
食落滑身 唔會好乾
香蔥味好出
但調味輕手左少少
牛肉量亦略少但嫩滑

南洋咖啡牛根腩飯($62)
牛根牛腩量有4-5件
炆到淋身但仍然會有咬口
咖哩好濃郁
唔重椰奶味

檳城叻沙海南雞米線($58)
叻沙味好濃郁

亦保留原有特式
食物質素亦唔錯
難怪可以係深水埗站穩腳步
2021-11-20 106 浏览
話說要出黎深水埗運輸署搞牌照,無諗過要搞成2個鐘🤨,搞到午餐時間都要變成下午茶🤷🏻‍♀️處理完都係打算求其搵餐廳醫個肚算。咁就黎左年紀仲大過我媽既雪山冰廳🤣位置係嘉頓麵包隔離 好方便。店內座位亦好闊落 好多卡位👍🏼由於實在太肚餓,我地叫左2個正餐加1個茶餐見到有酸菜魚 二話不說要叫🤣邊諗到度廳會有酸菜魚迷你份量配寬粉$98魚份量同配料都好多,魚好嫩滑又無骨,啖啖肉。湯底酸辣得來好清 好飲🤞🏻豆卜又索曬湯 正椒鹽豬扒飯炒底 $65飯炒得好乾身好有鑊氣,粒粒分明椒鹽豬扒亦好惹味,入口厚身鬆化嘩😍芝蛋牛肉漢堡 ,蛋切開流心👏🏼麵包好軟熟 外脆內軟,牛肉又juciy 一啖咬落口超正👍🏼餐飲-忌廉華田曲奇,濃濃華田味,忌廉香滑-冬啡 有股焦香味
處理完都係打算求其搵餐廳醫個肚算。

由於實在太肚餓,我地叫左2個正餐加1個茶餐
見到有酸菜魚 二話不說要叫🤣邊諗到度廳會有酸菜魚

迷你份量配寬粉$98

椒鹽豬扒飯炒底 $65
飯炒得好乾身好有鑊氣,粒粒分明
椒鹽豬扒亦好惹味,入口厚身鬆化

餐飲-忌廉華田曲奇,濃濃華田味,忌廉香滑
-冬啡 有股焦香味
2021-11-17 92 浏览
聽朋友提及「雪山冰室」嘅食物大件抵食兼好味,於是去試下,試過後覺得佢哋嘅食物及調味真係幾👌🏻喎!😃👆🏻“和風西冷薄牛扒意粉”~份量認真十足,尤其塊牛扒,比一般茶餐廳大塊,調味👌🏻肉質都頗軟,配合鰹魚碎、燒汁加埋意粉👍🏻😋,食完好滿足!😁👆🏻“檳城叻沙海南雞米線”~湯底味道有啲辣好醒胃,雞肉滑嫩👍🏻😋兼份量唔算少,加埋米線一齊食「正」!😁👆🏻 餐茶味道就一般啦,但茶杯顏色好 sharp 😁雖然呢間茶餐廳比較細、座位比較窄,但以三四十元一個下午茶有咁嘅食物質素,都算不俗喇!😉

👆🏻 餐茶味道就一般啦,但茶杯顏色好 sharp 😁

2021-11-06
  • 檳城叻沙海南雞米線
2021-11-16 87 浏览
位於深水埗 · 嘉頓麵包旁邊自1956年開業到而家既冰廳佢擺脫左一般冰廳既有框架加入左好多創新既茶式難怪係深水埗屹立不倒咁多年仍然有一大班既棒場客♡ 經典芝蛋牛肉漢堡($36)上枱個樣無圖咁吸引😂但拎上手好有重量包有輕輕烘過🍔漢堡係手打牛肉 · 望落好厚咬落偏淋身 無咩彈性但肉味濃郁配搭埋半溶既芝士🧀同太陽蛋🍳仲有自家製既醬汁個口感幾豐富但醬汁略甜左少少🤏🏻♡ 秘製麻酸辣嫩雞米線($34)好少餐廳早餐會有米線餐點所以即刻點左不得不說呢個米線湯底好有驚喜佢比坊間好多米線舖出色🤤係有深度層次既酸辣唔會死勁既酸/辣個麻唔會好嗆 · 飲落好舒服米線係爽滑既幼米線但雞肉就唔算嫩滑😂但絕對係上佳之作💯♡凍檸茶(+$3)少甜少冰 · 茶味唔算濃
位於深水埗 · 嘉頓麵包旁邊
自1956年開業到而家既冰廳
佢擺脫左一般冰廳既有框架
加入左好多創新既茶式
難怪係深水埗屹立不倒咁多年
仍然有一大班既棒場客

♡ 經典芝蛋牛肉漢堡($36)
上枱個樣無圖咁吸引😂
仲有自家製既醬汁
個口感幾豐富
但醬汁略甜左少少🤏🏻
芝蛋牛肉漢堡

♡ 秘製麻酸辣嫩雞米線($34)
好少餐廳早餐會有米線餐點
米線係爽滑既幼米線
但雞肉就唔算嫩滑😂
但絕對係上佳之作💯
秘製麻酸辣嫩雞米線

♡凍檸茶(+$3)
少甜少冰 · 茶味唔算濃
凍檸茶
芝蛋牛肉漢堡
秘製麻酸辣嫩雞米線
2021-11-16 67 浏览
是日同另一半收左工係深水埗行完黃金商場買遊戲,就搵下附近有乜餐廳醫下肚,係OPENRICE就見到呢間好多LIKE同有茶餐廳同小菜野食,就決定過來睇睇有無位,好彩一到就有四人卡位走,睇左陣就決定叫:-(1) 滋潤燉湯二人套餐包2餸、2湯、白飯 ($168) (a) 燉湯 - 毛桃燉赤肉好滋潤,好清甜,應該用左好多圓肉,另外好多料同瘦肉,又無乜油係面,健康抵飲,7點尾就聽到姐姐話燉湯停,應該都幾受歡迎。(b) 迷你酸菜魚一D都唔迷你,湯底好香夠酸夠麻唔太辣,魚同配料(芽菜,豆卜,酸菜,香茜等)都好多,魚肉肉質幾滑唔腥,另外仲有D寛粉係底,幾高性價比。(c) 蜜汁野菌薯角牛仔骨煲 (+$10)成碟餸好有鑊氣,牛仔骨都幾多同大塊,不過有D肥,瘦少少或用牛肉粒都正,個汁交得好好,有淡淡的蜜糖,配牛仔骨脆口既菌同薯角送飯食一流。(d) 凍檸茶 (+$9)同樽仔奶茶(+$15)凍檸茶交出冰室水吧水準,樽仔奶茶特色在凍左無俾冰沖,淡略嫌偏甜,如果有少甜同無甜就一定更受歡迎。(2) 椒鹽鮮魷拼金磚豆腐 ($88)本來諗住叫個小食,點知一上枱好大碟,椒鹽鮮魷薄粉炸到卜卜脆,金磚豆腐就外脆內滑,不過好熱氣,

(1) 滋潤燉湯二人套餐包2餸、2湯、白飯 ($168)

(a) 燉湯 - 毛桃燉赤肉

(b) 迷你酸菜魚

(c) 蜜汁野菌薯角牛仔骨煲 (+$10)

(d) 凍檸茶 (+$9)同樽仔奶茶(+$15)

(2) 椒鹽鮮魷拼金磚豆腐 ($88)
本來諗住叫個小食,點知一上枱好大碟,椒鹽鮮魷薄粉炸到卜卜脆,金磚豆腐就外脆內滑,不過好熱氣,個人比較喜歡豆腐。

二人餐其實都夠兩個人食,叫多左個椒鹽鮮魷拼金磚豆腐就食到超飽。

呢到位置方便又坐得舒服,有機會會再返來食,下次會叫二人餐同小食 (好似炸脾)。

雪山冰廳

服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
環境: 😉😉😉😉
2021-11-12
  • 迷你老壇酸菜魚
🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($88)龍蝦都幾大隻 份量慷慨 肉質彈牙😌跟著仲有和味既湯底 豆卜同魚片超入味 然後係正中既摻摻! 有黃麵同米粉去口感同味道一流😋🍞爆漿榛子醬西多 ($32)外面炸得金黃鮮脆 裡面有厚厚既榛子醬 🌰估唔到食落唔會太甜 簡簡單單又幾好食👍🏻🍤鹹蛋黃蝦球拼四季豆 ($85)我最鍾意呢個!因為啱啱炸起好新鮮😋蝦勁大隻又爽 四季豆有懶係健康咁😅不過炸粉夠薄 鹹蛋黃味好出但唔會太鹹😍🍗避風塘生炸雞比 ($35)拎上手都幾有重量😚個人覺得個皮可以再脆D 不過調味okay 又唔會太油膩😉🍲姫松茸烏雞燉湯 ($35)呢個湯超保身 又好濃好香 啱哂冬天飲😋仲要有好多料添!🍔芝士煎蛋牛肉漢堡包 ($35)第一次食呢種漢堡包 又幾好食!漢堡趴好厚 又唔會乾得滯 係一個好食既choice for light meal😏overall 價錢都算親民 而且選擇多! 上菜速度好快😚 呢到既食物係 早午晚都啱食 🤪唔係一間港式間茶餐廳咁簡單 又好多招牌送菜😋住係深水埗同長沙灣既朋友好有福氣~~~~~~~~~~~[ 評分 ] 😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻

🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($88)

🍞爆漿榛子醬西多 ($32)

🍤鹹蛋黃蝦球拼四季豆 ($85)

🍗避風塘生炸雞比 ($35)

🍲姫松茸烏雞燉湯 ($35)
呢個湯超保身 又好濃好香 啱哂冬天飲😋仲要有好多料添!

🍔芝士煎蛋牛肉漢堡包 ($35)

~~~~~~~~~~

[ 評分 ]

🙅🏻‍♀️service charge
🙅🏻‍♀️time limit
🤷🏻‍♀️reservations

[地址]
📍 雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖
2021-11-15 222 浏览
今日嚟到深水埗做嘢,終於嚟到呢間街坊推薦老字號冰廳:雪山冰廳之前都成日聽過街坊介紹佢嘅炸髀同西多,今日終於有機會來試一試足餡榛子流心西多榛子味好足,一切開就流晒出嚟,西多炸得啱啱好,唔會太油,另外呢間餐廳牛油同糖漿都比你任加,好食😋避風塘炸蒜雞髀雞髀大大隻,蒜味充足,鍾意食蒜頭嘅人士必點,另外避風塘風味都令個雞髀更加錦上添花,必食椒鹽豬扒飯豬扒夠林夠入味,份量又多,差啲食唔晒,另外用用炒飯底,令到成個飯更加好食😋👍🏻👍🏻酸菜魚另外叫咗個輕盈酸菜魚配寬粉,酸菜魚風味十足,好惹味,魚肉夠嫩滑,配料又多,必叫👍🏻👍🏻另外叫左杯樽仔奶茶🥤,奶同茶嘅比例啱啱好,好飲👍🏻👍🏻整體來講,高質又抵食,正

足餡榛子流心西多

避風塘炸蒜雞髀
避風塘炸雞髀

酸菜魚
輕盈酸菜魚

另外叫左杯樽仔奶茶🥤,奶同茶嘅比例啱啱好,好飲👍🏻👍🏻
樽仔奶茶

整體來講,高質又抵食,正
避風塘炸雞髀
樽仔奶茶
  • 榛子醬西多士
  • 始祖椒鹽豬扒飯
  • 避風塘炸雞脾
  • 迷你老壇酸菜魚
2021-11-14 45 浏览
之前食過呢間嘅炸雞髀同紅豆冰,一直都好想再食,今日去開深水埗呢頭,可以順便嚟食啦!😍避風塘生炸雞髀配紅豆冰係呢度嘅名物,咁當然要試下啦!一嚟到就聞到好香,見到外層有避風塘粉。外皮炸得好香脆,裏面嘅肉質好嫩滑,加埋避風塘粉,食落有少少辣,好惹味👍🏻田園板燒雞扒潛艇配奶茶大份抵食,潛艇包外皮香脆,入面鬆軟,配埋好多嘅雞扒肉、生菜、沙律醬,好滿足呀!花膠海鮮煮雜菜煲有花膠、魚、菇、西蘭花、白菜、蝦、魷魚、蟹柳等,好豐富。花膠有成三、四舊, 非常足料。食落好新鮮、好鮮甜。芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯😻有半隻龍蝦,而且有好多配料,青口、蝦、魷魚等,飯底係蛋炒飯,好香口。

避風塘生炸雞髀配紅豆冰

田園板燒雞扒潛艇配奶茶

花膠海鮮煮雜菜煲

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

• 茶走紅豆冰
2021-11-13 69 浏览
朋友介紹過呢間冰室幾好食,今日就約咗個朋友一齊嚟食晚餐!一入到去就有位,因為時間較早,好彩唔使排隊。一坐低就嗌左幾樣野生炸雞髀套餐$40 推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢炸得啱啱好,一切開啲肉好嫩又多汁,加埋沈喺上面嘅避風塘炸蒜一齊食,唔太辣,好邪惡好好味😋。跟餐加左凍奶茶,友人就叫左紅豆冰。再叫多支樽仔奶茶比屋企人試下。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️奶茶查膽好香濃,簡直係茶香奶滑。波士頓龍蝦喇沙參參$88推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️龍蝦有半隻,肉質普普通通,但喇沙湯底好香濃,油面好滑同爽口👍🏻配料仲有魚片、豆卜、蛋。芝士煎蛋牛肉漢堡 $35推介指數:⭐️⭐️⭐️呢個價錢係性價比高,有芝士、流心蛋、牛肉餅。黑松露沙拉一字骨 $88推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露配上沙律既一字骨 味道幾夾,但會好膩跟餐可以加燉湯,燉雪梨海底椰湯 $9推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個湯好清好潤肺,無味精,非常好飲,
朋友介紹過呢間冰室幾好食,今日就約咗個朋友一齊嚟食晚餐!

一入到去就有位,因為時間較早,好彩唔使排隊。

一坐低就嗌左幾樣野

炸雞髀套餐$40

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

跟餐加左凍奶茶,友人就叫左紅豆冰。

再叫多支樽仔奶茶比屋企人試下。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

奶茶查膽好香濃,簡直係茶香奶滑。

波士頓龍蝦喇沙參參$88

芝士煎蛋牛肉漢堡 $35

推介指數:⭐️⭐️⭐️

呢個價錢係性價比高,有芝士、流心蛋、牛肉餅。

黑松露沙拉一字骨 $88

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露配上沙律既一字骨 味道幾夾,但會好膩

跟餐可以加燉湯,燉雪梨海底椰湯 $9

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢個湯好清好潤肺,無味精,非常好飲,

• 避風塘炸雞脾
2021-11-12 59 浏览
🍜 雪山冰廳 (深水埗) 🍜-好耐好耐之前已經食過宜間🥰好記得佢地個紅豆冰奶茶同火龍果咕嚕肉都唔差💕今次就再反黎食🥰-重慶毛血旺(💰128):雖然佢地唔係正宗嘅川菜餐廳,但見到個價錢咁抵嘅我地都忍唔住要叫黎試下,一上枱 已經佔左半張枱咁濟😂有個侍應姐姐重話:洗唔洗咁滿呀😂入面有鴨血,金錢肚,火腿,午餐肉,當然重有最索味嘅豆芽同蓮藕🥰重有好多唔同配料嘅🥰我地+$15蚊叫左個燉湯💕但真係唔巧意思我唔記得個名係咩😂佢日日唔同嘅🤭入面好足料🤭飲落暖笠笠🥰-避風塘生炸大脾(💰35):上面有好多炸蒜💕啱曬我宜啲又重口味又中意食蒜嘅人🥰隻脾大大隻,入面嘅肉汁豐富🥰正-椒鹽豬扒飯炒底(💰65):宜個好岀色😂佢個炒飯粒粒分明🍚唔知係因為加左辣椒定係咩原因,有啲感覺似印尼炒飯🤭辣辣哋好惹味🥰重有個豬扒!超級酥軟🤭重要醃得好入味~好正呀-榛子醬西多士 💰32雖然有小小失望佢唔係流心😂但係佢味道好好😍所以食完之後完全唔記得自己失望😂傳統嘅西多士入面換左做榛子醬🤤中意食榛子醬嘅人一定啱食😍—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$150———————————————▪
🍜 雪山冰廳 (深水埗) 🍜

重慶毛血旺(💰128):

避風塘生炸大脾(💰35):

椒鹽豬扒飯炒底(💰65):

榛子醬西多士 💰32

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$150
———————————————
▪店舖名稱: 雪山冰廳 (深水埗)
▪店舖地址:
🔸 深水埗青山道62D號地舖
2021-11-10 82 浏览
呢間位於深水埗嘅平民茶餐廳 款式選擇非常多 份量全部都大大碟˜”*°• 椒鹽豬扒飯炒底($65)•°*”˜炒飯大大碟 豬扒件數都好多 面頭鋪滿青蔥辣椒香蒜 感覺惹味˜”*°• 海南雞半隻($128)+油飯($5)•°*”˜海南雞同油飯份量同樣都好多 不過味道比較似鹽焗同白切雞之間 醬汁兩款 仲有啲酸蘿蔔絲 油飯加左乾蔥 都幾香 不過雞油味唔太重 飯粒比較濕˜”*°• xo醬金蝦啫生菜($78)•°*”˜煲仔上嘅生菜有肉碎同蝦乾 蝦乾好香好濃味

˜”*°• 椒鹽豬扒飯炒底($65)•°*”˜
炒飯大大碟 豬扒件數都好多 面頭鋪滿青蔥辣椒香蒜 感覺惹味

˜”*°• 海南雞半隻($128)+油飯($5)•°*”˜

˜”*°• xo醬金蝦啫生菜($78)•°*”˜
煲仔上嘅生菜有肉碎同蝦乾 蝦乾好香好濃味
2021-11-09 836 浏览
今晚出玩具街買玩具,順便同朋友搵間餐廳食飯。BOOKMARK 左好耐既茶記,終於可以一嘗啦。雪山冰廳的款式選擇多且創新。樣樣都好想試。最後叫左以下的食物。黑松露沙拉一字骨( $88)一字骨上有勁多勁多的沙律醬,仲有好多的黑松露醬。一點都唔孤寒。一字骨食落啖啖肉,有咬口。非常惹味。正波士頓龍蝦叻沙摻摻( $88)入面有豆卜、魚片頭、蛋、龍蝦,非常好豐富✨龍蝦啖啖用,肉質鮮甜爽口,叻沙味道濃唔好太椰汁椰奶的我,覺得呢個口味適合我,不會太重奶味。另外湯內有兩款麵,包括一半米粉和一半油麵,份量多且爽口彈牙,唔會太淋身。經典芝蛋牛肉漢堡包($35)麵包好軟熟 外脆內軟。牛肉漢堡內有芝士和流心蛋,牛肉非常厚身,一咬落口JUICY,帶少少沙律醬的味道 😋炸雞脾紅豆冰($40)炸雞脾好大隻,雞皮上面有滿滿的炸蒜,食落脆卜卜,香口和惹味!切開雞髀,仲要啖啖肉且唔乾身!口感一流‼️海底椰雪梨燉赤肉(+$15)燉湯內有海底椰、雪梨、瘦肉和龍眼燉製而成,一點都沒有含有味精。非常清甜,不油膩。轉季的天氣最岩潤一潤。好似飲梗屋企既湯水一樣。樽仔奶茶(+$15)有機會想試埋羊腩煲。
今晚出玩具街買玩具,順便同朋友搵間餐廳食飯。
BOOKMARK 左好耐既茶記,終於可以一嘗啦。

雪山冰廳的款式選擇多且創新。樣樣都好想試。

最後叫左以下的食物。

黑松露沙拉一字骨( $88)
黑松露沙拉一字骨

一字骨食落啖啖肉,有咬口。
非常惹味。正
黑松露沙拉一字骨

波士頓龍蝦叻沙摻摻( $88)
入面有豆卜、魚片頭、蛋、龍蝦,非常好豐富✨

波士頓龍蝦叻沙摻摻

經典芝蛋牛肉漢堡包($35)
麵包好軟熟 外脆內軟。牛肉漢堡內有芝士和流心蛋,
經典芝蛋牛肉漢堡包

牛肉非常厚身,一咬落口JUICY,帶少少沙律醬的味道 😋
經典芝蛋牛肉漢堡包

炸雞脾紅豆冰($40)
炸雞脾紅豆冰

切開雞髀,仲要啖啖肉且唔乾身!
口感一流‼️

海底椰雪梨燉赤肉(+$15)
好似飲梗屋企既湯水一樣。
海底椰雪梨燉赤肉

樽仔奶茶(+$15)

有機會想試埋羊腩煲。
2021-11-09
炸雞脾紅豆冰
海底椰雪梨燉赤肉
雪山冰廳已經好耐歷史,但係好耐歷史唔代表唔好食,相反,呢度既菜式都幾多元化,除左最傳統港式茶餐廳既菜式之外,仲有漢堡、喇沙、咖喱、酸菜魚呢啲食,而且係都係好食既!好難得🤩好想瘋狂黎呢度食,食曬佢menu啲嘢食!  1⃣️始祖椒鹽豬扒飯(炒底)($62)勁邪惡呢個😍首先炒飯底啲飯炒得粒粒分明,有蒜香味,仲有啲辣椒粒炒埋一齊,勁惹味🤤然後豬扒大大件,有椒鹽香,成碟飯真係夠曬重口味好正👍  2⃣️檳城叻沙摻摻($58)呢個係特餐黎,仲有跟櫻花蝦炒蛋同埋丹麥多士。蛋炒得幾滑,有好多櫻花蝦係上面😋然後丹麥多士超香牛油味,烘得夠脆。摻摻係油麵溝米粉,兩種唔同既口感。湯底重椰香味,望落好似好紅咁,但係食落唔算辣,配料好多,有魚片、豆卜、蝦🦐成個餐好抵食!

1⃣️始祖椒鹽豬扒飯(炒底)($62)
始祖椒鹽豬扒飯

2⃣️檳城叻沙摻摻($58)
檳城叻沙摻摻
櫻花蝦炒蛋