2021-11-06 135 浏览
深水埗雖然係香港嘅一個舊區😌但區內美食真係隨處都搵到🤪而想食得高質唔一定要貴🤩今次呢間雪山冰廳驚喜度唔錯🤗.首先最心心眼爆晒口水一定係呢隻邪惡雞脾🤤大大隻 熱辣辣炸起🍗佈滿香脆可口嘅炸蒜🔥避風塘嘅惹味好突出🌶肉裡面都感受到 夠晒入味😛一切開仲有肉汁流出 唔係乾噌噌💦真心要推介🤓蛋牛治餡料超厚 炒蛋夠滑✌🏻睇相仲見到蛋汁準備漏出黎咁 太靚🥰用上咸牛肉 味道鹹鹹香香 裡面仲有蔥粒😍帶返種清新感balance返💫H先生好堅持每日都要食菜🥬普通油菜又好dry 估唔到呢度可以用黑蒜炒😮嗰種天然酸甜味道僻除左草青味令食菜成為一種享受😎同埋幾欣賞白菜炒起口感幾爽口 夾晒個人口味😬
深水埗雖然係香港嘅一個舊區😌

避風塘嘅惹味好突出🌶
肉裡面都感受到 夠晒入味😛
一切開仲有肉汁流出 唔係乾噌噌💦
真心要推介🤓
爆餡蛋牛治(烘底)

蛋牛治餡料超厚 炒蛋夠滑✌🏻

嗰種天然酸甜味道僻除左草青味令食菜成為一種享受😎
同埋幾欣賞白菜炒起口感幾爽口 夾晒個人口味😬
2021-11-06
避風塘生炸脾
爆餡蛋牛治(烘底)
黑蒜田園炒時蔬
地址-雪山冰廳深水埗青山道62D號地舖💋始祖椒鹽豬扒飯(炒底)👉一上菜就見到賣相好吸引下,我初初睇MENU時以為係焗豬個款普通蛋炒飯,但原來唔係,色澤深邃,食落又唔會過鹹,炒得又幾乾身下,算做到粒粒分明,佢鋪面個塊豬扒預先同我地斬好,厚度適中,加埋D椒鹽一齊食好香口,唔錯。💋咖喱牛筋腩飯,佢隻咖喱應該係馬來西亞式煮法,味道香濃而且有層次,用黎送飯一流!佢薯仔份量唔少,煮得入味又夠淋,牛筋腩方面,煮的時間好夠,食得出好入味,食完D肉又唔會痴牙,幾好。💋老壇子酸菜魚 (迷你) 跟寬粉,冇諗過係呢度食度味道唔錯的酸菜魚,佢酸辣度好夠,如果唔太食得辣的朋友小心喔,佢酸菜份量都唔少,又唔會話過酸,帶得出成碟魚的味道,提升到另一層次,魚方面佢肉質都結實,唔會一夾就散,幾好,值得一讚的係佢寬粉係另上的,因為佢本身呈透明關係,如果放埋一齊的話就會演變成大型尋寶事件,好煩,佢分開上又省略左呢方面煩惱,幾好,佢寬粉都彈牙,同酸菜魚的湯底好夾,好正。💋避風塘生炸雞髀,因為佢係生炸關係,所以等待時間可能稍長,但出到黎就知道等待係值得的喔,佢雞髀都好大隻下,雖然炸到幾乾身下,但肉汁都算豐腴,配埋炸蒜食都唔錯。💋
地址-雪山冰廳
深水埗青山道62D號地舖

配埋炸蒜食都唔錯。

💋榛子醬西多士,食完當然要食甜品啦XD,我地就揀左呢個作為呢餐飯的句號,佢上碟時都熱辣辣咁,出晒煙,佢上面塊牛油都溶溶地,畫面好美,加埋佢中間層豐富的榛子醬,勁正!
2021-11-02
2021-10-30 80 浏览
去過深水埗一定知道呢間冰廳,週末都有午市套餐,非常抵食🍚椒鹽豬扒飯(炒底)就算放左一陣都仲係好熱,椒鹽豬扒入味略嫌唔夠腍,飯唔會炒得太油幾有鑊氣,粒粒分明有蛋香,份量十足🥪公司三文治麵包有烘底,配料有火腿、蛋、午餐肉、生菜同沙律醬,個人覺得同沙律醬唔係太夾🙈🍗避風塘生炸肶滿滿既炸蒜灑係雞皮上面,香脆惹味,肉質嫩滑😋☕️樽仔奶茶茶味夠,甜度適中,唔算特別凍📍雪山冰廳 (深水埗)深水埗青山道62D號地舖
去過深水埗一定知道呢間冰廳,週末都有午市套餐,非常抵食

🍚椒鹽豬扒飯(炒底)

🥪公司三文治

🍗避風塘生炸肶
滿滿既炸蒜灑係雞皮上面,香脆惹味,肉質嫩滑😋
☕️樽仔奶茶
茶味夠,甜度適中,唔算特別凍

📍雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖
2021-10-19 121 浏览
陪屋企人去咗深水埗用消費券,之後我想食個下午茶,之前見到好多人都嚟間餐廳,所以今次都試吓😆叫都成枱都係野😂,小編推介佢哋嘅椒鹽豬扒飯,仲要係炒飯底添,炒飯粒粒分明,而且椒鹽豬扒都醃得好入味😋另外,就係西多士啦,平時食開西多士都係花生醬味,不過今次呢個係榛子西多士,初頭都會驚會好甜,不過都唔會有依種感覺😝最後,就係生炸雞髀🍗,之前睇人哋成日食生炸雞髀,小編都係第一次食生炸雞髀,雞皮都好脆身,雞俾肉都好嫩滑,再配上薯條真係好邪惡😈食啲咁邪惡嘅嘢,當然我哋都有叫到飲品,今次我哋就試咗樽裝奶茶,紅豆冰,雜果賓治,同凍檸七,紅豆冰真係好懷舊,同生炸雞皮好match,另外樽裝凍奶茶,味道都唔錯啦👍🏻

2021-10-17 148 浏览
避風塘生炸髀 $35✔️勁大隻又惹味✔️外脆內軟滑、唔會好dry有肉汁✔️炸蒜好濃味😈😈滋潤燉湯二人套餐 $168 😬真心抵食, 包2餸、2湯、白飯、飲品1️⃣迷你酸菜魚 (少辣 x2)✔️魚肉爽滑且厚實✔️迷你嘅份量都勁大、好多芽菜 豆卜 酸菜 辣椒2️⃣香茅紫酥墨魚柳 😈必點推介!(點解Openrice 冇人講㗎)✔️好有鑊氣,仲要一大碟✔️墨魚柳食落似炸魷魚,外香脆、內彈牙有咬口✔️欣賞佢唔會太厚粉、唔油3️⃣燉湯 2 盅 - 姫松茸燉排骨 (每日不同)✔️好足料 ((好多菇 圓肉 😙✔️清甜、入味得來又唔油,Feel倒好健康雙蝦肉碎浸菠菜苗 $75 ✔️賣相較普通🤫✔️好多大隻嘅蝦乾、份量好足樽仔奶茶 $9✔️略嫌偏甜 (個人比較喜歡苦澀😆)✔️奶味較濃且香滑打卡度Igable: 8/10美食度Taste: 8.5/10翻兜度 Worth revisiting: 9/10
避風塘生炸髀 $35
✔️勁大隻又惹味
✔️外脆內軟滑、唔會好dry有肉汁
✔️炸蒜好濃味😈😈

滋潤燉湯二人套餐 $168
😬真心抵食, 包2餸、2湯、白飯、飲品

1️⃣迷你酸菜魚 (少辣 x2)
✔️魚肉爽滑且厚實
✔️迷你嘅份量都勁大、好多芽菜 豆卜 酸菜 辣椒

2️⃣香茅紫酥墨魚柳
😈必點推介!(點解Openrice 冇人講㗎)
✔️好有鑊氣,仲要一大碟
✔️墨魚柳食落似炸魷魚,外香脆、內彈牙有咬口
✔️欣賞佢唔會太厚粉、唔油

3️⃣燉湯 2 盅 - 姫松茸燉排骨 (每日不同)
✔️好足料 ((好多菇 圓肉 😙
✔️清甜、入味得來又唔油,Feel倒好健康

雙蝦肉碎浸菠菜苗 $75
✔️賣相較普通🤫
✔️好多大隻嘅蝦乾、份量好足

樽仔奶茶 $9
✔️略嫌偏甜 (個人比較喜歡苦澀😆)
✔️奶味較濃且香滑

打卡度Igable: 8/10
美食度Taste: 8.5/10
翻兜度 Worth revisiting: 9/10

香茅紫酥墨魚柳
香茅紫酥墨魚柳
  • 避風塘炸雞脾
  • 燉湯
呢排天氣開始轉涼 啱晒我呢啲肥妹仔去行山流下汗💦呢一間冰室經歷咗時代嘅變遷 由1956年開業 到而家依然屹立不倒👏🏻隨着西方文化嘅引入 冰室嘅菜單都有所不同種類好多 價錢都非常合理🍄雪山吉列豬扒漢堡包🍔($34)奉送熱飲可加配:粟米雜果沙律🥗/海苔炸薯條🍟(+$8)豬扒啱啱炸好 超香口 加上生菜洋蔥嘅配料中和油膩感🍄檳城叻沙海南雞米線($45)下午茶餐配紅豆冰(+$9)🥤好少冰室有得食叻沙 茶餐又有新選擇🤍🍄南洋咖喱斑腩飯($60)估唔到一個班腩飯可以有咁多配料有薯仔🥔、彩椒、仲有好多舊斑腩而且佢啲咖喱汁超級惹味 超好送飯🍚
呢排天氣開始轉涼 啱晒我呢啲肥妹仔去行山流下汗💦
呢一間冰室經歷咗時代嘅變遷
由1956年開業 到而家依然屹立不倒👏🏻
隨着西方文化嘅引入 冰室嘅菜單都有所不同
種類好多 價錢都非常合理

🍄雪山吉列豬扒漢堡包🍔($34)奉送熱飲
可加配:粟米雜果沙律🥗/海苔炸薯條🍟(+$8)
豬扒啱啱炸好 超香口 加上生菜洋蔥嘅配料中和油膩感

🍄檳城叻沙海南雞米線($45)
下午茶餐配紅豆冰(+$9)🥤
好少冰室有得食叻沙 茶餐又有新選擇🤍

🍄南洋咖喱斑腩飯($60)
估唔到一個班腩飯可以有咁多配料
有薯仔🥔、彩椒、仲有好多舊斑腩
而且佢啲咖喱汁超級惹味 超好送飯🍚

2021-10-16 126 浏览
😋[]其實我一向都好鍾意食茶餐廳,價錢平又多選擇。特別係夜晚有時d小菜仲有鑊氣過酒樓,質素仲好高添👍🏻✨🎈鹹蛋黃蝦球拼四季豆 $85真係估唔到茶餐廳都可以咁高質,份量多而且d蝦大大隻又彈牙😋😋拎上枱已經好香鹹蛋黃味,$85呢個價錢真係CP值好高👍🏻👍🏻🎈黑松露沙拉一字骨 $88呢款都係幾創新既菜式,沙拉一字骨配黑松露醬,聞落好香黑松露味,擺盤又偏向西式,幾得意👍🏻🎈避風塘生炸肶 $35朋友話2個餸好似有d少,3個又食唔晒,所以就叫左隻生炸肶🙈 生炸肶夠晒juicy,再加埋避風塘好惹味,又唔會太辣😋🎈榛子醬西多 $32食完當然要食番個茶記甜點—西多😈呢到既西多好特別,中間果層係滿滿既榛子醬,加埋塊牛油夠晒邪惡,不過我鐘意🤪🎈港口味雜果賓治 連白飯 $15(跟餐)🎈華田曲奇妙趣 連白飯 $15(跟餐)杯雜果賓治真係有細細個飲果種味,最鍾意多什果🥰
😋
[[雪山冰廳]]

🎈鹹蛋黃蝦球拼四季豆 $85

🎈黑松露沙拉一字骨 $88

🎈避風塘生炸肶 $35

🎈榛子醬西多 $32

🎈港口味雜果賓治 連白飯 $15(跟餐)
🎈華田曲奇妙趣 連白飯 $15(跟餐)
杯雜果賓治真係有細細個飲果種味,最鍾意多什果🥰

2021-10-11
  • 榛子醬西多士
  • 黑松露沙拉一字骨
  • 避風塘炸雞脾
  • 鹹蛋黃蝦球拼四季豆
2021-10-11 113 浏览
成日Ig打卡熱門餐廳雪山冰廳,今日經過終於有機會食到😋😋,一坐低即刻叫佢地既招牌「榛子醬西多 $32」,花生西多食得多,榛子西多真係未食過,表面炸到金黃色,切開係香濃榛子朱古力醬😍邪惡又好食黎冰室梗係要叫「避風塘生炸雞髀 $35」,試試佢啲炸野,雞髀因生炸,可保留大量肉汁,令肉質更嫩滑。外皮沾滿脆脆避風塘粉,倍感惹味! .之後再叫左小菜,「椒鹽鮮魷拼金磚豆腐 $88」、「蜜椒野菌薯角牛仔骨煲 $88」,佢啲小菜好夠鑊氣,椒鹽鮮魷薄粉得黎卜卜脆,拼金磚豆腐唔會咁齋👍🏻 牛仔骨煲勁惹味又好多舊,餸飯一流呀。呢間冰室都算多元化,仲叫左個「老壇子酸菜魚$168」,另外加左寛粉餸酸菜魚,酸菜魚好食😋辣得黎個魚片得大骨,唔會太多碎骨,辣味十足,十份抵食。

牛仔骨煲勁惹味又好多舊,餸飯一流呀。

2021-10-11 107 浏览
今日行開深水埗,見到間新開既茶記就入去試下樽仔奶茶 $15茶香奶滑,必試奶茶,樽仔上原汁原味雜果賓治 $15鮮雜果配7 up,清新refresh酸辣嫩雞魚片米線 $45抵食大大配,又有雞又有魚片,米線爽滑彈牙,配酸辣湯底一流老壇子酸菜魚(土豪)加寛粉 $168酸菜魚新鮮,寛粉入未,必食之選蜜椒野菌薯角牛仔骨煲 $88份量多,牛仔骨甜甜地好入味,唔會好肥爆餡蛋牛治 烘底 $28蛋牛治十分滿足,啖啖蛋香,一定要配烘底既三文治,外脆內軟
今日行開深水埗,見到間新開既茶記就入去試下

樽仔奶茶 $15
茶香奶滑,必試奶茶,樽仔上原汁原味
雜果賓治 $15
鮮雜果配7 up,清新refresh
酸辣嫩雞魚片米線 $45
抵食大大配,又有雞又有魚片,米線爽滑彈牙,配酸辣湯底一流
老壇子酸菜魚(土豪)加寛粉 $168
酸菜魚新鮮,寛粉入未,必食之選
蜜椒野菌薯角牛仔骨煲 $88
份量多,牛仔骨甜甜地好入味,唔會好肥
爆餡蛋牛治 烘底 $28
蛋牛治十分滿足,啖啖蛋香,一定要配烘底既三文治,外脆內軟
2021-10-11 109 浏览
雪山冰廳係區內咁出名梗係要去試試啦~ 一入到去已坐滿一半人,好多人都係等食下午茶。我係01:50pm入到去,攞定下午茶餐牌睇定諗住踏正2:00pm即刻落單專登揀下午茶時段去食因為經濟又實惠,價錢好合理櫻花蝦雞粒炒飯有鑊氣,熱辣辣上碟已經好吸引,味道岩岩好適合我呢種清淡人士,只係櫻花蝦太少叻沙海南雞米線要求走胸,伙記做到足!湯底少少辣野味,不過米線太林,雞肉都幾滑話晒雞髀位樽仔奶好飲,無加冰特別好飲 下次經過會再幫襯
專登揀下午茶時段去食因為經濟又實惠,價錢好合理
樽仔奶好飲,無加冰特別好飲
下次經過會再幫襯
櫻花蝦雞肉炒飯
叻湯海南雞米線+樽仔奶茶
2021-10-07
櫻花蝦雞肉炒飯
  • 樽仔奶茶
2021-10-10 113 浏览
雪山冰廳 @深水埗📍深水埗青山道62D號地舖🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 $88入面有豆卜、魚片頭、蛋🥚好豐富✨好大隻既龍蝦!不過略嫌龍蝦肉唔夠鮮甜🧐 有一半米粉一半油麵 份量好多 不過叻沙味道就唔係好夠濃~🍔芝士牛肉煎蛋漢堡配肉醬意粉 $55麵包有微微烘過幾脆口 而麵包好軟熟 外脆內軟✨✨ 芝士蛋🥚配牛肉係不敗既組合😌 煎蛋仲要流心 配埋醬汁食係一流🤤 牛肉漢堡幾juicy 煎完之後仲保留肉汁😋 整體層次更豐富🌟 肉醬意粉好大碟 肉醬味道濃郁 意粉夠掛汁👍🏼🐔海南雞油飯 $65唔記得左影碟海南雞 推介!!海南雞雞肉肉質好嫩滑!😍😍 不過油飯就唔算油 冇咩雞油香味喇~~🥤樽仔奶茶 +$11平時叫野飲都鐘意少冰 呢支樽仔奶茶係大熱天時飲真系好正 夠凍得尼仲要冇冰 唔會沖淡曬🤤 茶低香濃 帶點茶澀味 鮮奶入口順滑 茶同奶嘅比例恰到好處 整體甜度剛好👍🏼👅好味:3.6/5💲價錢:4/5🌟性價比:3.8/5👀環境:3/5👥服務:3.6/5

雪山冰廳 @深水埗
📍深水埗青山道62D號地舖

🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 $88
入面有豆卜、魚片頭、蛋🥚好豐富✨

🍔芝士牛肉煎蛋漢堡配肉醬意粉 $55

🌟性價比:3.8/5
👀環境:3/5
👥服務:3.6/5

2021-10-06 124 浏览
呢日黎到深水埗,聽講呢間傳說中既炸脾同西多士都好出名,好高質就決定入黎食齊佢先野食未黎之前,首先叫左兩杯特飲,分別係華田曲奇,以及忌廉薄荷朱古力兩杯都加上一層忌廉,飲落去更加細滑軟綿榛子醬西多士,表面睇係普通西多士,但係一切開就驚喜十足,入面既榛子醬非常多,粒粒脆脆口感加上濃郁榛子味道,唔怪得咁出名!避風塘生炸脾,夠份量大大隻!表面充滿炸蒜粒,而且外皮勁脆,切開入面熱辣辣肉質嫩滑,伴隨住微微既辣味,相當惹味雜錦鮑魚西施湯飯,熱日炎炎食湯飯開胃d呢碗湯飯有齊蝦、魚、鳴門卷、仲有唔少原粒鮑魚好足料,而且新鮮,湯底唔會太鹹芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯,用炒飯底黎焗,非常香口見到咁大隻波士頓龍蝦,仲連埋鉗,肉質鮮甜爽彈其他既海鮮種類都唔少,同樣大隻青口、鮮魷、龍脷柳,高質兼抵食
就決定入黎食齊佢先
兩杯都加上一層忌廉,飲落去更加細滑軟綿

肉質嫩滑,伴隨住微微既辣味,相當惹味

雜錦鮑魚西施湯飯,熱日炎炎食湯飯開胃d
呢碗湯飯有齊蝦、魚、鳴門卷、仲有唔少原粒鮑魚
好足料,而且新鮮,湯底唔會太鹹

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯,用炒飯底黎焗,非常香口
見到咁大隻波士頓龍蝦,仲連埋鉗,肉質鮮甜爽彈
2021-10-05
2021-10-05 116 浏览
#港式eatcovery #深水埗eatcovery💡 抵食滋潤套餐要數深水埗其中一間出名嘅美食,相信佢一定有份。歷史悠久得黎又非常抵食。滋潤燉湯二人套餐好抵食,$168就有兩個餸、兩盅燉湯、白飯同飲品。🍽五指毛桃燉赤肉飲落好清甜,唔覺有味精味,好有家嘅味道。🍽招牌海南雞半隻海南雞上面鋪咗好多酸蘿蔔同青瓜,酸酸甜甜,好開胃。海南雞份量雖然唔算好多,但肉質嫩滑,肥瘦適中,雞皮好滑,又唔覺油膩,沾埋醬食,更惹味。🍽XO醬海中寶西蘭花用左XO醬去炒,好香口,而且有好多海鮮,大蝦, 魷魚,魚片,好新解鮮。配埋腰果,口感更加豐富。🍽黑松露沙拉一字骨呢個另外加錢,因為見好特別係用黑松露,所以就叫左。黑松露醬都俾得幾重手,好似唔洗錢咁,咁平都比咁多。一字骨多肉有咬口又唔會乾,加埋沙律醬更加開胃。🍽樽仔奶茶 跟餐+$15樽仔奶茶係雪櫃拎出黎夠曬凍,奶香味重,又唔會甜,加上係無冰沖,咁就唔驚沖淡茶味奶味。
#港式eatcovery #深水埗eatcovery

💡 抵食滋潤套餐

🍽五指毛桃燉赤肉
飲落好清甜,唔覺有味精味,好有家嘅味道。

🍽招牌海南雞半隻

🍽XO醬海中寶西蘭花

🍽黑松露沙拉一字骨

🍽樽仔奶茶 跟餐+$15

• 樽仔奶茶
  • 黑松露沙拉一字骨
  • 招牌海南雞飯
2021-10-03 126 浏览
.📍雪山冰廳 📍香港深水埗青山道62D號地舖這次點了一個避風塘生炸髀餐(40hkd)加海苔薯條(+8hkd)、椒鹽豬扒飯炒底(65hkd)、芝士煎旦牛肉漢堡(35hkd)、上湯香菇浸時菜(35hkd)👀我個人最推薦炸髀,皮跟薯片一樣脆,上面灑了炸蒜好香好惹味🥰雞肉也很嫩很多汁,第二推薦是芝士漢堡,芝士配牛肉漢堡就是一流,烤過的麵包很酥脆但不會太硬,不愛吃麵包的我也吃光光😝椒鹽豬扒份量超大,吃一頓飽兩餐😂加上有炒底,就不用白飯「加色」來配飯了😂甜品是榛子醬西多(32hkd),裏面的榛子醬超多超滿,真的邪惡但卻是我每次下午茶時段去的必點😂飲品點了什果賓治(+15hkd)、茶走紅豆冰(+9hkd)和樽仔奶茶(25hkd),什果賓治是很懷舊的味道,現在不是很多餐廳也有賣了,奶茶不會過甜,紅豆也煮得很軟爛🥰必點奶茶💕#foodiblum港式
📍雪山冰廳

上湯香菇浸時菜
榛子醬西多士
雜果賓治+茶走紅豆冰+樽仔奶茶
2021-10-02 72 浏览
平時經過青山道,門口都會一大條長龍,咁啱今次經過冇人喺門口,入去食個下午茶☕️入面裝修過,企理咗好多,有懷舊嘅感覺,但係座位舒適新淨💯👅 田園板燒雞扒潛艇 本來諗住唔係咁大個包,點知一嚟到真係嚇親,雞扒四大舊,超級多沙律醬,好邪惡🤤🤤啲沙律菜都好新鮮,一啖咬落去好滿足❤️雞扒咬落去仲要有汁,呢個真係加分,(之前喺其他餐廳食過一啲咬落去完全乾柴🥲)。嘢飲揀咗茶走,題外話,原來好多人唔知茶走係咩,茶走即係熱奶茶再加煉奶代替砂糖,上枱直接攪勻就飲得唔使再落糖,奶味會香濃好多,同埋肥好多🤪🤪🤪🤪

👅 田園板燒雞扒潛艇