餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-02-15 289 浏览
素菜多是以中式為主,近幾年多了日式烹調方式,今晚再創新嘗試西式煮法烹調素菜文化,感覺清新。中西式餐湯前菜四喜烤夫 - 味道同一般上海店所食的同樣都是濃味。柚香紅菜頭蘋果拌合桃 - 味道菜非常清新醒胃又健康酸酸甜甜我鍾意麻醬沙薑豆絲粉皮 - 麻醬少了點。香芒牛油果手卷 - 牛油果與芒果一向都係最佳拍檔,再配上香口豆腐及翡翠苗好特別。青咖哩野菜猴頭菇配薄餅 - 食這道菜時我忘記了我正在茹素中,青咖哩香中帶滑味道一流薄餅就太油了稍為失色 。椰香鮮茄冬蔭功意大利飯 - 還不錯的一道意大利飯 。廚師推介幾可亂真的一道扒餐太棒了,用猴頭菇代牛扒雖然沒有牛扒肉汁,却有牛扒口感妙。甜品椰汁紅棗糕,椰汁香加上紅棗甜,份量恰當感覺完美今日我們就選擇了是日晚餐精選。西式素菜有前菜、餐湯、主菜及甜品選擇。雅緻佈置用了紫色為題配添優雅!
中西式餐湯
前菜
四喜烤夫 - 味道同一般上海店所食的同樣都是濃味。

麻醬沙薑豆絲粉皮 - 麻醬少了點。
薄餅就太油了稍為失色 。
椰香鮮茄冬蔭功意大利飯 - 還不錯的一道意大利飯 。
廚師推介
妙。
甜品椰汁紅棗糕,椰汁香加上紅棗甜,份量恰當感覺完美
今日我們就選擇了是日晚餐精選。
西式素菜有前菜、餐湯、主菜及甜品選擇。
雅緻佈置用了紫色為題配添優雅!
2017-02-01
  • 柚香紅菜頭蘋果拌合桃
2017-02-03 346 浏览
想當初話同媽子去食齋,佢呆咗咁問我真係齊?去到餐廳睇menu之後,佢笑住話呢啲叫食素。後尾上網睇返,食齋或者食素嘅定義可以好廣闊,唔同嘅宗教都有唔同嘅定義;食奶製品;食海鮮;唔食五辛;唔用/食動物生產嘅製品,不過共同嘅都係唔食肉。其實仲可以細分落去,不過都跟返自己嗰套啦,最緊要心中有佛。今日黎雅・悠蔬食尖沙咀分店,環境同銅鑼灣店差唔多,以白色紫色為主調,睇落都係幾優雅。另外人多仲可以包房,如果一家大細黎都幾好,自成一枱,又唔怕畀人話嘈。坐底嗌兩杯嘢先,都係冬日限定,呢排都係凍凍地,梗係飲熱嘢啦。最近個個都批鬥啲餐廳亂咁出紫薯產品,於是我就點杯紫薯牛乳特飲,一試究竟。紫薯牛乳特飲 (熱) $38淡紫色,聞落其實一般,但飲落幾好飲,只帶少少甜,無落糖漿之類,成個感覺好天然。新鮮即榨紫薯配牛奶,口感線線地,似飲餐湯。滋潤蘋果雪梨海底椰 (熱) $38相信好多人飲過媽媽煲嘅蘋果雪梨糖水,無試過嘅朋友可以係呢度試下啦!絕對唔會差過家中愛心嘅湯水,一入口就已經滋潤緊口唇。味道好甜,一黎係熱飲,二黎相信都足料嘅,而唔係加好多糖。另外加咗海底椰,如果想滋陰潤肺、除燥清熱同止咳就要試下喇。黑松露薯蓉焗大

紫薯牛乳特飲 (熱)
紫薯牛乳特飲 (熱) $38

滋潤蘋果雪梨海底椰 (熱) $38

黑松露薯蓉焗大啡菇 (3件)
黑松露薯蓉焗大啡菇 (3件) $148

身為招牌菜就梗係要食啦,尤其係黑松露配至愛嘅大啡菇,要趁熱食,唔係芝士會變硬,少量黑松露點綴,大啡菇多汁飽滿,中間釀咗薯蓉,食完個胃絕對有反應,份量嘅多少可以同店員落單時溝通,就唔怕食到濟。
椰香鮮茄冬蔭功意大利飯配香酥蒟蒻
椰香鮮茄冬蔭功意大利飯配香酥蒟蒻 $128

意料之外嘅一道菜,無諗到冬蔭公配意大利飯可以咁好食,飯粒煮得啱啱好,食落有咬口,個冬蔭公汁唔會好似飲湯咁咸,而上面嘅炸蒟蒻一咬仲以為係魷魚圈,出奇地好食,椰香味就唔算明顯,可能重少少會啱我啲。
黑椒猴頭菇扒配意式意薯條(有蛋)
黑椒猴頭菇扒配意式意薯條(有蛋) $138

呢款係尖沙咀分店限定菜式,係屋企好少會以猴頭菇做主食,見呢有就試下啦。黑椒汁比想像中甜,比較杰身,亦都無平時嗰種刺鼻感覺,由於猴頭菇味淡甘,配上呢個汁更好食,口感結實肉厚,大約有四塊,絕對夠飽。其餘淡味嘅蔬菜配黑淑汁食都幾好,黃色翠玉瓜特別甜好食。
紅棗圓椰汁糕餅 (4件)
紅棗乳酪蛋糕 (2件)
最後甜品有紅棗圓椰汁糕餅(4件) $38 同紅棗乳酪蛋糕(2件) $38

前者味少甜,煙煙韌韌,椰汁夠香,紅棗味反而唔明顯。乳酪蛋糕就比較吸引,上面淋咗啲柚子汁,酸酸甜甜,蛋糕唔算厚實,都幾好。餐廳仲有好多新潮菜式,食落你總會諗面前嗰碟係咪菜黎 ,下次再黎試新嘢 。

呢個世代人人都會話要食得健康,素食絕對係首選,對自己對世界都好健康,唔係話食肉唔好,只係所有事都要有個平衡,古時智者一早都話要取中庸之道,我諗對身體尤其係,物極必反,所以間中要食麥當當(誤)。
2017-01-30
滋潤蘋果雪梨海底椰 (熱)
黑松露薯蓉焗大啡菇 (3件)
椰香鮮茄冬蔭功意大利飯配香酥蒟蒻
黑椒猴頭菇扒配意式意薯條(有蛋)
紅棗乳酪蛋糕 (2件)
2017-02-02 230 浏览
收到一盒名為「悠蔬食」素食店的賀年糕點,實在多謝友人的餽贈,順祝彼此身心康泰,工作順利。拆開包裝盒,看見糕點以真空包裝,並附有膠蓋,一次吃不掉,可以蓋好待下次再吃。所收到的糕點是松茸菌芋頭糕,雖然松茸菌看起來不是很多,但從成份招紙裡,發現不單是一件素糕點,更是沒有加入任何化學劑或色素之類,讓人吃得安心健康。既然是如此健康,就不用煎法,改用蒸法,吃得更健康。蒸出來的效果也不俗,當然不及煎出來的香口,但很粉香,很有芋頭味,喜歡他們的芋頭切為大粒,較有口感。過農曆年,吃點糕,飲些茶,才有多點節日氣氛呢!
松茸菌芋頭糕
松茸菌芋頭糕
過農曆年,吃點糕,飲些茶,才有多點節日氣氛呢!
外卖自取
2017-02-01 6113 浏览
香港人生活緊張又繁忙,好多時都忘記關注自己的健康,但係只要記住多菜小肉的飲食原則,就一定對自己身體好了當然,偶然吃一餐素菜更加對身心都更加健康啦,所以每星期我都會有一兩天戒肉食素呢不過有時食素又的確係幾悶幾寡嘅,但今次發現這間餐館後,完全對素食有了一個全新的體驗,亦向所有身邊的朋友推介這間餐廳~無論是裝修及菜式,表面上同一間西式餐廳無異,最鬼斧神工嘅係……連味道都俾佢扼埋,仲以為食緊肉添餐廳以紫色格調為主,給人一種浪漫西餐廳feel ,而且擺設也很講究,看得出老闆係一個有要求的人打開餐牌一看,就如西餐廳一樣,有散叫的亦有set dinner,款式及份量都非常之多,有前菜、手卷、湯品、主食、甜品,而主食更有6款之多可供選擇,我與友人望住個餐牌都研究咗好耐先決定到竹笙紅棗蓮子百合黄耳燉湯平時飲嘅湯大多數都係用肉類或豬骨熬製,但諗唔到原來純用素來燉的湯都會咁清甜好飲四喜烤夫非常入味,黑木耳好爽口,毛豆都好好食呀,可惜只得幾粒,好快就俾友人吃光了 麻醬沙薑豆絲粉皮清香的麻醬分佈在晶瑩彈牙的粉皮上,青瓜絲又能帶出清新的味道,作為前菜令人非常開胃 柚香紅菜頭蘋果伴合桃驟眼看以為是西瓜粒, 放入口中

竹笙紅棗蓮子百合黄耳燉湯

四喜烤夫

柚香紅菜頭蘋果伴合桃

驟眼看以為是西瓜粒, 放入口中先至知道原來係比紅菜頭染成紅色的蘋果粒, 蘋果粒當然係好爽口啦,紅菜頭同合桃又係非常天然又有益的食品、令人味蕾大增
和風牛肝菌野菜忌廉扁意粉

牛肝菌香氣馥郁,加入野菜忌廉更能帶出牛肝菌更多層次和風味
椰香鮮茄冬陰功意大利飯配香酥蒟蒻

冬蔭功配鮮蝦原本係最經典嘅組合,但呢道菜卻帶到俾我一種全新的味蕾感受,冬蔭功除了酸辣香口,再加上香氣濃重的椰奶,就連質感較硬的意大利飯也調節至飽滿煙韌,但又不失硬度質感
手卷
蘆薈素香鬆苜蓿芽手卷/ 香芒牛油果苜蓿芽手卷

一啖咬落去,先至知道原來呢個手卷入面係冇 白飯的,裏面充滿著苜蓿,口感清爽
紅棗乳酪蛋糕

紅棗能補血,乳酪能減肥、用紅棗做成的糕點,色香味營養都有,令人難以抵抗!
紅棗桂圓椰汁糕

紅棗、桂圓、杓子茶飲得多,改變一下做個糕點,又唔太甜,煙煙靱靱都唔錯
2017-01-05
2017-01-27 204 浏览
As well as the savoury CNY puddings which are delicious.The sweet coconut and walnut one is just as good.The black sugar, walnut and coconut milk CNY pudding was very interesting because it tasted like those Chinese coconut sweets.Again it had that usual sticky and chewy texture.
2017-01-20 334 浏览
朋友介紹依間素食,見佢顏色好colorful,就去試一試佢,果然沒令人失望,樣樣都有心思同好味道!Dinner 每人最低消費$200,我地3個人就叫左2個set,同一樣主食。先黎湯同埋前菜,左手邊既豆絲粉皮同平時食既雞絲粉皮差唔多味道,中間既蘋果紅菜頭都幾好味,雖然我唔鐘意食紅菜頭,但加埋落d蘋果又幾夾,而朋友就表示紅菜頭好好食,最右手邊雖然唔太知係咩,但覺得好好食!而湯都好足料,我本身唔食菠菜,但個湯加埋忌廉同埋菇之後,好好飲,我飲到停唔到🙈🙈仲有桃膠,話係平民既燕窩都好足料!而個中湯都好足料!唔錯冬蔭公意大利飯,個香酥蒟弱一切,係好似墨魚既質感!好厲害,味道都好好! 而個飯都重冬蔭味,但就唔算辣最驚喜就係依個千層闊麵!入面有蕃薯仔、牛油果、栗子,好足料,好好味!d芝士仲可以拉絲,同上菜個陣仲會有好熱既滋滋聲之後就有廚師既今日推介,猴頭菇伴薯菜真係成隻菇去整,個汁好好味!不過我第一次食猴頭菇...感覺有d特別,因為我平時只係飲佢既湯,第一次食,覺得太新鮮啦!同埋佢d伴菜都好用心我地係可以全部食曬,少少野都沒剩🙈🙈🙈最後係甜品,不過不失。但都幾有心思依間店好colorful!好鐘意。不

而個中湯都好足料!唔錯

之後就有廚師既今日推介,猴頭菇伴薯菜
我地係可以全部食曬,少少野都沒剩🙈🙈🙈
最後係甜品,不過不失。
但都幾有心思
依間店好colorful!好鐘意。
不過可惜佢只有2段用餐時間6點/8點,要預早book位。
同埋佢一早set好曬枱,都好細心,一定會再返黎食😋😋

2017-01-16 6245 浏览
不知道大家外出吃飯,會選擇食物味道,環境,定服務?邊樣會注意多啲?有啲地方就係食環境,食物質素一般!有啲食物好得,但係服務非常一般!找食真係有點艱難架!雖然我覺得食物質素是好重要,但相對服務不可以太差!對我來說,如果遇上服務好的餐館,我當系extra bonus!朋友不是素食者,但都想試吓這間新開的素食餐廳。環境格局像間cafe,紫色為主調,很討好舒服!坐低之後看看餐牌,才知道晚膳最低消費要$200,但係訂位同當天confirm call 的時候都無人說!當我哋研究緊食物的時候,侍應已經好有禮貌地叫我地先選擇套餐的前菜及湯!最後都要了每位$238晚餐!其實套餐份量都很多,前菜有麻醬沙薑豆絲粉皮,四喜烤麩,柚香紅菜頭蘋果伴合桃!沙薑豆絲粉皮同芝麻醬混合一起,很香很好吃,味道同真的雞絲粉皮很似!烤麩味道了得,內有木耳,筍片及毛豆,不會過咸,同事很欣賞!柚香紅菜頭蘋果伴合桃,酸酸的味道,可能下了柚汁,沒有紅菜頭的草腥味,同健康的合桃同吃,很不錯!手卷每款各一,原來沒有飯在內!不過我倆吃得較慢,其中一份手卷的紫菜淋了!蘆筍素香鬆苜宿芽手卷香芒牛油果苜宿芽手卷朋友的波莱忌廉桃膠濃湯,味道非常濃郁

烤麩味道了得,內有木耳,筍片及毛豆,不會過咸,同事很欣賞!

手卷每款各一,原來沒有飯在內!
不過我倆吃得較慢,其中一份手卷的紫菜淋了!
蘆筍素香鬆苜宿芽手卷
香芒牛油果苜宿芽手卷
朋友的波莱忌廉桃膠濃湯,味道非常濃郁,還下了黑松露!
蟲草花黃耳竹笙雪蓮子燉湯,這個湯很適合乾燥的天氣,非常清潤,很得我歡心!
主莱各自選擇了:
粟子紫薯牛油果鮮豆包焗千層麵
粟子軟硬適中,紫薯鮮甜,還有香濃牛油果!

青咖哩野菜猴頭菇配印度薄骿及珍珠糯米飯
青咖哩味道很甜,辣的程度很少很少,吾多覺!椰奶味頗重,很適合配飯吃!
可惜我倆都太飽了,主菜吃不完!

套餐的分量可以足夠三個女生吃!

甜品只可淺嚐!
紅棗糕
紅棗乳酪蛋糕,味道較特別,酸酸甜甜的!
當品嘗甜品時,待應已張單遞上,要求我地埋單,因為有客等位!還遞上免費飮品券可以下次享用!
她突如其來的態度,真的令我不知比什麼反應!
強迫性的態度令我不想再吃下去!

埋完單後,外出只有一檯客人!
服務態度的印象比味道更記憶猶新!

2017-01-11
2017-01-15 258 浏览
第一次光顧,第一印象係白色同紫色嘅餐廳裝修,完全中晒女士嘅喜好;再看餐牌,圖文並茂,不錯;因為得三個女仔又唔大食,唔想一人叫一個套餐,但主餐牌散叫選擇唔算多,到落單才知每人最低消費$200,最後唯有唔好甜的都要硬點甜品,感覺不爽!
2017-01-10
2017-01-12 5771 浏览
由於老婆轉食素多年,但就唔喺全素,都會食啲白肉及海鮮,而身邊原來亦有唔少朋友都一樣有食素嘅習慣,同樣唔喺全素,只喺偶然為之,就算無食素嘅朋友,都好接受食素(限一餐半餐啦),所以,茹素再唔喺好似以前食齋咁咁專登嘅事,加上近年素食店都開唔少,且甚具特色,在追求健康嘅前題下,素食店應大有可為。就好似之前曾光顧嘅素食店「悠蔬食」,卒之跳過海晌九龍開店,超方便到我老婆。話雖為分店,但店名有別,加多個「雅」字,卻更有詩意,而且,空間比銅鑼灣店更闊落。一踏入店內,一室紫與白,雲石地板、素白窗紗、雅致盆栽、摩登吊燈……都令餐廳變得光潔而有份高雅氣質。除少量卡位,有多組二、四人枱,適合三五知己聚餐。轉入餐廳內籠,跟銅鑼灣店一樣,設有兩個貴賓廂房,亦可打通共用。所以,一大棚人晌度開一、兩圍都無問題。打開餐牌,羅列咗好多選擇,由午市套餐、下午茶套餐、晚巿套餐,以至唔同時段嘅散點、甜品、飲品,仲有多款供12人享用嘅圍菜,真喺唔同時段嚟都有大把選擇。不過,溫馨提示,餐廳晌唔同時段均設有唔同嘅最低消費額,例如,晚市就每位$200,但以前已問過,都唔喺強硬性執行,指標性嘅作用比較多啲。都唔喺第一次光顧,知道佢哋啲晚
都唔喺第一次光顧,知道佢哋啲晚巿套餐份量足又抵食,5道菜包括前菜、手卷、湯品、主食及甜品,定價只喺$228-$238 + 10%,絕對豈止一人份量,所以,3人行,點兩個套餐再加少少散點,唔怕食唔晒嘥嘢,又一定過到最低消費額!
四喜烤麩

稱得「四喜」,梗喺有4樣嘢啦:烤麩、木耳、筍片及毛豆,烤麩軟綿吸滿醬汁,食落煙韌咬口;木耳爽脆,營養益有。
四喜烤麩, 柚香紅菜頭蘋果拌合桃, 麻醬沙薑豆絲粉皮
四喜烤麩
柚香紅菜頭蘋果拌合桃

除咗有一道日本山藥麵線拌熱情果汁,依一個紅菜頭蘋果拌合桃我就覺得喺佢哋嘅招牌前菜,賣相嬌紅已夠吸引,而爽脆嘅蘋果粒,軟腍嘅紅菜頭,再配搭香脆嘅合桃,唔止口感多變,更喺健康富營養。
麻醬沙薑豆絲粉皮

呢一道前菜未試過,喺雞絲粉皮嘅素菜版,「雞絲」以一啲類似麵根碎(沙薑豆)嚟代替,外觀及口感都幾像真,配以柔綿嘅粉皮及清爽嘅青瓜絲,晌濃郁嘅麻醬襯托下,味道富層次。
前‵菜
露筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷

我哋點兩客晚餐,就有兩客手卷,但手卷比較難「些牙」,所以就散叫多點一客。以有機苜蓿芽代替米飯,加埋嫩滑無渣嘅露筍、清爽嘅青瓜及有啲鹹香嘅素香鬆,咬落爽爽脆脆,又清爽。另一款以芒果及牛油果取代露筍及青瓜,高纖嘅苜蓿芽夾雜軟綿嘅牛油果同鮮甜嘅芒果,同樣清甜好食。啲紫菜仲脆到咔咔聲,整具咬口
露筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷
菠菜忌廉桃膠濃湯

西湯加入中式食材 ,喺依度嘅新色,上次試過嘅南瓜甘筍栗子雪耳忌廉濃湯仲記憶猶新,今回加入嘅中式食材「桃膠」,更喺近來大熱嘅健康食品。湯底本身已經好濃郁,充滿菠菜味,碧綠嘅色澤更相當吸引。湯內嘅桃膠唔算好多,但都夠我哋人人試啲,桃膠煙煙韌韌咁,又有點似雪蛤膏,本身喺無乜味,所以,就靠個忌廉湯。
竹笙紅棗蓮子百合黃耳燉湯

中式喺燉湯,就好啱我老婆,尤其依家寒寒哋,極之啱晒。個湯有咁多健康嘅食材,樣樣都健康有益,而且唔單用料足,亦火喉十足,感覺非常清潤,所以,點唔討人歡心吖。
竹笙紅棗蓮子百合黃耳燉湯
黑松露薯蓉焗大啡菇 $148(散點)

據說喺店中招牌菜,但咁耐以嚟都一直未有試,所以,散點一客試試佢嘅焗大啡菇,一客3件又啱啱好夠我哋分。大啡菇釀入薯蓉,加芝士及黑松露嚟焗,香氣撲鼻就唔在講,入口大啡菇好夠汁,薯蓉亦好柔滑,而芝士、黑松露令味道昇華,卻又無互相搶味。
黑松露薯蓉焗大啡菇
栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵 $238(套餐)

千層闊麵個賣相跟一般西餐無咩分別,不過,啲餡料就大不同,而且,非常佩服大廚晌用料上嘅心思同創意,睇菜名唔使我多講都知有咩成份。切開睇睇,果然真材實料,蜜潰嘅栗子好甜蜜,紫薯清甜,最有趣喺中間夾咗塊鮮豆包,十分有豆香,而配上蕃茄醬,鮮活嘅蕃茄香,令味道更上一層樓。
栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵
黑椒猴頭菇扒配意式薯菜 $238(套餐)

套餐中有一個選擇喺分店限定廚師推介,經店員介紹喺猴頭菇扒,好似幾特別,加上平時用嚟煲湯嘅多,但做西菜就真喺第一次聽,故一致決定試試。整道菜賣相好西式,有板有眼,所配嘅薯菜亦唔喺「求求其其」,意大利蕃茄仔、椰菜仔……都處理過,好食
!主角猴頭菇扒,一客都有3、4件,相信視乎件菇本身大細而俾幾多件,總之就份量唔少,切同食起嚟,都有幾分似食鮑魚,佐以黑椒汁就固然之惹味。
藍蝶花雪梨汁 +$20

晚餐本身唔包飲品,但可以選擇加錢配,啡茶佢哋都有供應,但就有更多特色嘅飲品,就好似店員推介我哋試吓嘅新品「藍蝶花雪梨汁」,一身幻紫,幾襯個環境。藍蝶花以前都接觸過好幾次,知道佢喺有減壓同抗氧化作用之效,因藍蝶花花香味唔突出,杯嘢嘅味道主要就喺雪梨味,梨味突出,清甜滋潤
藍蝶花雪梨汁
店中有一系列冷壓鮮果汁,喺小弟好推介俾朋友試試,因為除配搭特別外,更列明唔同成份及其功效,仲以慢磨機嚟打果汁,慢慢磨,務求唔產生高熱而除去鮮果營養嘅流失或變質,保持原汁原味。
紅石榴蘋果汁 +$35

顧名思義,簡單以紅石榴及蘋果打做,故色澤鮮紅。友人貪佢色靚兼有減少脂肪積聚及可以降血壓,再者,味道酸爽清甜。
紅石榴蘋果汁
Vita-C奇異果汁 +$35

以奇異果、香橙、檸檬及香蕉打成,店員話絕無加水,所以,味道濃郁,酸酸甜甜,清新清涼,酸甜味中以香蕉味稍稍突出啲,重要嘅喺有多種功效嘛!
Vita-C奇異果汁
紅棗桂圓椰汁糕、紅棗乳酪蛋糕

套餐裡嘅甜點,一喺選紅棗桂圓椰汁糕(2件),一喺就紅棗乳酪蛋糕(1件),店家好好俾多件乳酪蛋糕我哋。前者似上海甜點拉糕咁,柔軟煙糯,紅棗及椰汁味都出色,又混有少少桂圓肉,朋友大讚好食。後者就喺用上紅棗嚟做嘅芝士蛋糕,除咗餅底較厚身外,強烈嘅紅棗味,餅面伴丁點蜜糖,同樣叫人食得滋味。
紅棗桂圓椰汁糕、紅棗乳酪蛋糕
比起銅鑼灣店,尖沙咀店既方便到我等九龍人,環境又闊落啲,重點喺食物嘅賣相、味道及健康並重,由前菜、湯品、主菜到甜品,都無令人失望,加上店員有禮,服務殷勤,值得推薦嘅素食店
紅石榴蘋果汁
2017-01-08 269 浏览
由於真係幾好食,所以幾忙都打返啲食評like下呢間舖!話說之前已經去過銅鑼灣分店食飯,印象都幾好,見尖沙咀開左分店禁岩朋友生日所以嚟左試下!!其實依家越嚟越多人開始接受素食,但好食既素食餐廳好少,而當我知道有悠蔬食,當然襯朋友生日約埋一齊嚟啦...入返正題,當日我地一行四人,叫左四個套餐,另外仲散叫左個黑松露薯蓉焗大啡菇首先講左前菜先,四個人三大碟前菜,有四喜烤夫,紅菜頭蘋果同粉皮,幾開胃湯:我地中西各揀二,中係竹笙紅棗蓮子百合黃耳燉湯,西係菠菜忌廉桃膠濃湯,結論......西好飲啲手卷:普普通通.食埋都飽一半主菜:每人一個,桂花賽螃蟹素翅,和風牛肝菌野菜忌廉扁意粉,粟子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵同冬蔭工意大利飯...菜式好新派,味道中上,唯一就係意大利飯食落口香料大重,會一直想飲水到重點推介:黑松露薯蓉焗大啡菇,好juicy,菇味好重,加上芝士同黑松露,呢個配搭一流,值比101分甜品:有兩款,紅棗糕同紅棗cheesecake,紅棗糕一般,但個紅棗cheesecake好好食,好濃cheese味加上少少紅棗既香味,食落會想食多幾件,可惜太飽😂最後值得一提係呢到既服務,啲staff好有禮貌
由於真係幾好食,所以幾忙都打返啲食評like下呢間舖!
手卷:普普通通.食埋都飽一半

最後值得一提係呢到既服務,啲staff好有禮貌,有個著西裝應該係經理好細心介紹,仲主動同我朋友講聲生日快樂

題外話,個日禁岩我地坐正出餐位,望入去有個女仔幾靚,雖然肥肥地,但好可愛,唔小心同佢對望左眼,佢仲好親切禁同我笑左下,有機會去食飯既你地睇下好唔好彩撞到佢啦,我就一定會再去架啦哈哈哈
2017-01-02
庆祝纪念
生日
2017-01-04 2967 浏览
有個朋友佢最愛健康飲食~平時都係多菜少肉!!最近同左佢食飯,佢就帶左去間新開既素食店到食晚飯!我都係第一次食呢d菜式!感覺新奇又得意又好味!!我叫份set dinner食~~因為咩都有!感覺好抵食,前菜麻醬沙薑豆絲粉皮夠哂香~優香既麻醬滲哂入d粉皮到!超香麻醬香好好食。另一款前菜柚香紅菜頭蘋果伴合桃~顏色奪目,蘋果青爽鮮甜!帶點點微酸夠哂醒神開胃,合桃有咬口帶層次~好味!香芒牛油果苜蓿芽手卷,口感層次非常豐富,每啖都食到好清香既苜蓿芽,加上紫菜非常香脆~又有d沙津醬係入面!成件事做得非常好!菠菜忌廉桃膠濃湯,入口熱辣辣!湯底濃郁入味~好香忌廉香!同埋唔知點解有種松露既香氣滲出黎!湯入面有種叫桃膠既東西!食落似花膠!煙煙unun, 好耐未試過飲一碗咁好味既湯了!!好幸福呀。。。椰香鮮茄冬蔭功意大利飯,平時都喜歡食冬蔭功呢樣菜式,今次fusion左更加要叫黎食下!果然無令我失望~入口超香冬蔭功味但又唔會過份地死辣!仲有食出有好香既香茅味~更帶獨特特色~意大利飯夠黏身!有份看似係炸魷魚圈既東西原來係蒟蒻! 塑造得似模似樣~留下心刻印象。又係勁好味呢!飲品就叫左杯熱牛奶紫薯,唔會過甜又帶香!食

飲品就叫左杯熱牛奶紫薯,唔會過甜又帶香!食完飯飲番杯真係超正!熱辣辣夠哂暖胃,最後有個紅棗乳酪蛋糕畫上完總結~連甜品都做得咁好味!我真係對食素有另一番睇會喔!
2017-01-01 2029 浏览
隨著時代進步, 現代人在生存以上, 開始追求生活, 健康生活是其中一個重要元素, 健康不但指身體, 也牽涉外貌和體能, 因此, 大家近來都很重視運動和飲食健康, 有了健康, 才能保持快樂, 身心舒暢。 因此近年素食和健康飲品店越開越多, 其中悠疏食是我留意到的其中一間, 素字給人的感覺是沉悶古舊, 店家很聰明的用上蔬字, 立時令人有色彩繽紛, 有活力的感覺, 擺脫舊式食齋素菜的形像。 我家的灰熊, 身為食肉獸, 在物色我們約會的餐廳時, 找到這間悠蔬食給我, 因為食物賣相精美, 環境靚, 正好適合喜歡吃蔬菜的阿咩, 而他跟我一起久了, 漸漸被我影響, 多食了蔬菜, 清清腸胃。 原來悠蔬食在尖沙咀開了分店, 取名雅.悠蔬食, 裝修以紫色調為主, 很是浪漫, 又有年輕感, 我們立即訂座約會去, 原來餐廳提供whatsapp訂座, 而且很快回覆, 很有效率! 今晚準時去到, 發現餐廳幾近滿座, 餐廳座位可不少, 新開的樓上餐廳都這麼有吸引力, 很利害, 職員說原來今天是初一, 所以特別多客人出來食素食。  這裡菜式很新穎多款式, 其中晚餐最抵食, 有三個前菜、手卷、湯、主食、甜品、飲品,

這裡菜式很新穎多款式, 其中晚餐最抵食, 有三個前菜、手卷、湯、主食、甜品、飲品, 非常豐盛, 只二百多元, 還要在尖沙咀區, 須知道平常吃素比吃肉更貴呢, 我想在商廈樓上開設, 租金較低有關。我們選了一個set dinner, 再另外選其他食物, 較有彈性。

蟲草花黃耳竹笙雪蓮子燉湯 (set dinner)

燉湯火喉十足, 把材料的滋味都迫出來在湯水中, 上桌時熱辣辣, 入口甘香並有濃郁的菇菌味道, 此湯品清徹不油膩無負擔, 感覺滋潤滋補, 湯料有蟲草花、黃耳、竹笙、雪蓮子、百合, 可以邊喝湯邊吃料, 這一盅湯已值$88, 真材實料, 越喝越順口, 令人想喝多一碗, 並覺得喝到這湯好幸福。

紅菜頭蘋果拌合桃 (set dinner)

紅菜頭有其獨特的味道, 濃郁清香, 咬落多汁; 相比紅菜頭, 蘋果味道較大眾化, 爽口清甜, 被紅菜頭沾染了紅色, 色彩更吸引; 合桃香脆, 是無糖版, 比較健康。

日式南瓜新薯沙律 (set dinner)

表面金黃色的沙律醬是自家制味道天然健康, 不像一般坊間的沙律醬的高脂高卡, 新薯粒煮過頗軟腍帶出薯香, 加上青瓜清爽水份充足, 恰好與薯粒的高澱粉感取得平衡。

涼拌杞子黑木耳 (set dinner)

黑木耳爽口無渣, 杞子清甜多汁, 再加上新鮮百合, 拌上醋汁、細薑粒及芝麻, 酸酸地幾開胃。

三款前菜均各具營養, 同時兼顧外觀賣相及味道, 實在值得一讚!

香芒牛油果苜蓿芽手卷 (set dinner)

手卷是即製的, 紫菜好脆身, 容易咬開, 要盡快吃, 否則軟腍了就不好處理。

手卷內沒有飯的, 換上的是大量苜蓿芽, 苜蓿芽口感清爽, 有清新草香, 加了點沙律醬在中間, 更易入口, 而芒果十分香甜, 牛油果有種淡淡的香甜, 帶有堅果味, 整體好特別, 好適合我這不愛吃飯的人。

五青汁 $45

由苦瓜、青瓜、青蘋果、青椒、西芹以慢磨機製作出來的冷壓鮮果汁, 不經高溫處理, 保留更多營養及酵素, 五青汁有助清熱解毒, 生津止喝, 治感冒, 味道方面有蔬菜的清香, 天然的口味, 因為有青蘋果在, 蠻易入口的。

紫薯牛乳特飲 (set dinner +28)

這杯紫薯飲品的紫是紫藍色, 這令人感覺天然, 不會刻意調至很鮮艷的紫, 入口紫薯味超級香濃, 亦喝到有微小粒粒似是紫薯的蓉, 牛奶味融洽調和, 不會誰搶誰風頭, 配合得宜, 但喝多幾口開始覺得有點偏甜。

芝士奶油焗鮮蔬 $98

芝士層頗足, 焗香過, 也沒焗太過火變焦, 查看鮮蔬組合, 大部分是西蘭花椰菜花這抗癌孖寶, 加上青椒黃椒及芋頭組成, 我們發現底下有點水稀稀的樣子, 賣相不討好, 可是食落又不錯, 滿對味的, 奶油味剛好不會太濃, 令蔬菜有足夠味道, 會想一件件接著吃, 而蔬菜也煮到頗腍, 所以特別易吃。

栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵 (set dinner)

蕃茄和芝士的組合, 很能引起食慾, 上菜時已嗅到焗到香噴噴的半溶芝士, 芝士層有嚼勁, 芝味十足, 翻開裡面, 見到有一層是鮮豆包做間隔, 很喜歡這一片, 沒有麵粉皮那麼膩, 這口感口味有點像魚腐或魚蛋, 吃落很有趣又美味, 底下有SUPERFOOD牛油果, 青鮮綠色甚新鮮, 另有新薯、紫甜薯粒、豆乾粒、原粒粟子等, 揭開來看見到一粒粒排在底, 好得意, 這樣的千層麵, 很對味, 很健康, 飽肚, 吃完又不覺得膩滯, 因它沒有肉亦少麵粉層。

黑松露薯蓉焗大啡菇 $148

之前和灰熊去酒吧想吃原隻啡菇但點錯了, 終於在這如願吃到。

三隻啡菇好有份量, 拿出來切的時候有錯覺似在切牛扒吃, 芝士層厚實, 焗到恰到好處, 有少少半溶和拉絲效果, 芝士底下原來藏了一些細滑的薯蓉並混有黑松露, 口感更豐富, 雙重菇菌味更味道有層次, 大啡菇爽腍多汁, 很喜歡其獨特的菇香味, 然後碟子上有自家調製的蕃茄醬汁, 連吃慣濃味的灰熊也對這樣吃素稱讚, 調味足夠卻以健康為先, 美味與健康同樣兼顧到。

治抹茶紅豆豆腐布甸 $28
椰汁薑味紫薯糕、檸香乳酪蛋糕 (set dinner)

兩件晚餐甜品看來很小件, 吃起來卻發現二人分吃也很足夠, 椰汁薑味紫薯糕有不少紫薯粒, 及有蕃薯粒薑粒, 如果不吃辣的可以輕易取出薑, 薯粒很香甜, 椰汁的清香和紫薯好夾。

檸香乳酪蛋糕是我三款中最喜歡的, 它的檸檬味好出, 好醒神, 乳酪其實就是芝士的味道, 也是超濃的, 蛋糕質感綿密細緻, 像new york cheese cake那種, 令人感到每口都有密集的味覺衝擊。

至於宇治抹茶紅豆豆腐布甸, 抹茶味香濃純正, 有京都抹茶那種甘香帶微澀的味道, 布甸做得幼滑, 吃到最底下有煮得夠腍的紅豆蓉, 不會太甜。

看得出來餐廳的每道菜都花了很多心思, 由食物選材配搭, 煮法, 味道調製, 也是一絲不苟, 特別重視營養價值, 同時兼顧食物味道, 打破素食的沉悶形象, 這樣的新派蔬食能成功闖出一片新天地, 不只吸引食素及關注健康的人, 連平常食肉的, 也會樂於吃這樣的素食。

最後一讚餐廳的職員的服務, 觀察到他們服務由心出發, 會細聽客人對食物的意見, 適時自動上來加水, 客人走的時候會幫忙按升降機掣, 到我自己走的時候, 去到升降機口, 有職員追出來, 原來發現了我遺漏留一條充電線, 這舉動確是好窩心, 相信很少餐廳做得到, 在客人走了後立即查看到是否有東西留下, 還要是這頗細微的東西, 令我留下深刻印象, 會將這餐廳推介給朋友。
2016-12-29
  • 檸香乳酪蛋糕
  • 栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵
  • 芝士奶油焗鮮蔬
2016-12-27 1385 浏览
早前,得知新派素食餐廳 <悠蔬食>,再下一城在尖沙咀金馬倫道商業大廈樓上開設分店 <雅 ‧悠蔬食>!認真可喜可賀!當晚,我約了一位在尖沙咀工作的靚女朋友一起去新店! 餐廳以紫色及白色作主色調,優雅舒適! 老闆娘別出心裁的設計,梅花間竹把淺紫色與紫色的椅背相間擺放,營造層次感;由於開張時,老闆娘很多朋友送蘭花,因此,放在貴賓房作點綴,增添滿室花香!桌上放置瑰麗動人的紫色玫瑰花或豔麗的聖誕花作裝飾!連餐墊也離不開紫色元素!此時,我們兩個才知道大家都喜歡紫色! 在紫色優雅餐廳進食,必定是賞心樂事!可選擇散叫或套餐,供應:午餐、下午茶餐、晚餐食物款式保留原有的口味之外,亦加入新元素,為食客帶來新鮮感! 師傅由總店調到新店,可保持食物質素!午市最低消費 $80/ 位晚市最低消費 $200/ 位紫蝴蝶花梨汁 跟晚餐 +$20呈上來是全杯紫色,浪漫迷人! 跟店子很配襯呢!清甜的梨汁與紫蝴蝶花混和,梨汁味突出,夾雜一點梨肉,真材實料!滋潤蘋果雪梨海底椰 $38 跟晚餐-$10 這是冬日限定特色飲品!  以蘋果、雪梨及海底椰的組合,適合入口的水溫,熱飲暖胃順喉,清甜滋潤,

當晚,我約了一位在尖沙咀工作的靚女朋友一起去新店!

餐廳以紫色及白色作主色調,優雅舒適!
此時,我們兩個才知道大家都喜歡紫色!
 在紫色優雅餐廳進食,必定是賞心樂事!

可選擇散叫或套餐,供應:午餐、下午茶餐、晚餐

師傅由總店調到新店,可保持食物質素!
午市最低消費 $80/ 位

晚市最低消費 $200/ 位
紫蝴蝶花梨汁 跟晚餐 +$20

呈上來是全杯紫色,浪漫迷人!
 跟店子很配襯呢!
紫蝴蝶花梨汁
滋潤蘋果雪梨海底椰 $38 跟晚餐-$10

這是冬日限定特色飲品!
 以蘋果、雪梨及海底椰的組合,適合入口的水溫,熱飲暖胃順喉,清甜滋潤,海底椰有助止咳!清怡健康之選!

滋潤蘋果雪梨海底椰
 前菜:紅菜頭蘋果合桃沙律、日式南瓜新薯沙律、涼拌杞子百合黑木耳
紅菜頭蘋果合桃沙律

蘋果粒被霸道的紅菜頭都染成紅色!
 天然的清甜加上天然的果酸,  合桃令口感更豐富!配搭起來,簡直無懈可擊!
紅菜頭蘋果合桃沙律
日式南瓜新薯沙律

天然的甜美,清新自然!
 清爽的青瓜,粉而帶爽的新薯,黏稠濕潤的南瓜,整體卻不失口感!
涼拌杞子百合黑木耳

加入黑醋,入口酸香醒胃,木耳清爽纖維高!
百合鮮爽清甜,至於杞子具清肝明目...等功效!
涼拌杞子百合黑木耳
蟲草花黃耳竹笙雪蓮子燉湯

蟲草花、黃耳、竹苼、百合、蓮子、蟲草花...等配料很足料!口感煙韌,配合黃耳、竹笙及雪蓮子,好足料!
 燉湯夠火喉,湯水入口清新滋潤!整碗湯沒有加鹽,燉湯比老火湯更健康又少油!
蟲草花黃耳竹笙雪蓮子燉湯
松露忌廉蘑菇濃湯

黑松露菌味濃厚突出,打得細滑!啖啖嚐出細膩!
露筍素香鬆苜蓿芽手卷

店方實在細心體貼,送上手卷同時送上濕紙巾,讓食客先清潔雙手,然後,慢慢品嚐箇中滋味!

即叫即製,紫菜即包要盡快食,這樣才是口感最佳!
 紫菜本身已脆口,夾雜纖幼身的苜蓿芽,倍添香脆!
不論紫菜外層抑或苜蓿芽餡料,前者香脆後者清爽,口感不俗!
 素香鬆帶出鹹香,整體口味不單調!恰到好處!
手卷
栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊條麵 $238

散發濃濃的芝士香,芝士有少許拉絲效果!
火候恰到好處!闊條麵尚有煙韌口感,特別加入富彈性的百頁豆腐、腐竹、纖維豐富的藜麥,口感富有層次感!紫皮蕃薯清甜粉腍,口味豐富卻不濃膩!
栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊條麵
限定廚師推介~泰式薄餅 $238

師傅自家製的薄餅,熱辣辣富麥香,
 口感煙韌討好!入口酸中好微辣,惹味醒胃!
 加入素豬肉碎、茄醬、芝士,口味不單調,帶出驚喜!
泰式薄餅
薑汁梳乎里

芳香鬆軟的梳乎里,食落已輕帶薑味,入口即溶,淋上甜美的雲呢拿汁,令口味精彩起來!
淋上甜美的雲呢拿汁,令口味精彩起來!
甜品:+$28

椰汁薑味紫薯糕

近年來人氣食材紫薯,加入甜品當中!白裡透紫的椰汁薑味紫薯糕特別迷人吸引!
 入口輕帶薑汁的辛香味,與椰汁比例上及味道上很合比例及平衡!
2016-12-05
紫蝴蝶花梨汁
栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊條麵
泰式薄餅
2016-12-25 670 浏览
悠蔬食一直都想試,但沒時間,亦沒機會。然後,知道它要在尖沙咀開分店,於是相約吃素的友人來吃聖誕午餐。想不到的,聖誕節的午市仍有提供SET LUNCH及散點。店面以淡紫色為主調,雅緻舒適。可能時間尚早,被安排於窗旁坐位安坐。自問食力薄弱,在分店經理的建議下,叫了兩客午餐(芝士鮮茄焗吉列菇扒飯及泰式炒金邊粉),另叫了一客黑松露薯蓉焗大啡菇,連餐湯飲品甜品加一埋單約四百多元。經理及侍應態度友善。先上菜的是藜麥沙律拌油醋汁及涼拌黑木耳,口味清新爽口。之後上的兩個餐湯,熱度足夠。南瓜椰菜花薑湯口感順滑,薑味不算重。椰子粟米花生雪耳湯味道清甜。然後上的黑松露薯蓉焗大啡菇,有芝士及黑松露的香氣,薯蓉的香滑及大啡菇的軟稔,加上照燒汁的香甜,味道十分可口。至於芝士鮮茄吉列菇扒飯,賣相不俗,只嫌白飯質感過於軟稔。至於泰式炒金邊粉,不清楚是否要遷就同桌的寶貝所以減辣,但賣相及味道同樣不俗,不過個人認為辣一點味道更佳。至於甜品部份,紅棗百合燩桃膠我沒有吃,紅豆豆腐布甸口感算是綿滑也不會過甜。餐飲部份,朋友叫了咸柑橘蜜,朋友聲稱味道正常,而我的藍蝶花雪梨汁賣相絕對賞心悅目,但有點過甜。這是店家奌的聖誕小禮物。整
悠蔬食一直都想試,但沒時間,亦沒機會。

想不到的,聖誕節的午市仍有提供SET LUNCH及散點。

經理及侍應態度友善。

先上菜的是藜麥沙律拌油醋汁及涼拌黑木耳,口味清新爽口。
至於芝士鮮茄吉列菇扒飯,賣相不俗,只嫌白飯質感過於軟稔。
這是店家奌的聖誕小禮物。
整體而言食物方面感覺不俗,有機會會再試試他們的晚市。
题外话/补充资料: 今次在訂位過程其實是出了些小狀況。由於店家在FB專頁有提供公司的WHATSAPP電話,之後我透過WHATSAPP訂位時一來一回的感覺好像對方不希望我們以這種方式訂位,最好還是打電話來。但是今天店經理主動給咭片,表示有需要可以直接WHATSAPP過來。哈,還有少許無所適從之感呢。
2016-12-25
2016-12-19 1066 浏览
以前老爸無肉不歡, 炒菜必定要有瘦肉、煲湯必定要加豬骨, 還不時斬燒味加餸, 但自從我不時帶兩老去吃素食, 讓他們試試中西日式的素菜, 慢慢將素食融入他們的飲食習慣當中, 兩老都開始喜歡了吃素, 在家中也會嘗試煲素湯、炒雜菜等等, 亦很喜歡我帶他們到素餐店用餐, 而〈悠蔬食〉就是他們常常掛在口邊的其中一間素餐店。一知道它在尖沙咀開了分店, 一於馬上帶兩老回味一下。主店以綠白色為主, 而新店就換上新裝, 以高貴優雅的紫色為主調, 配上純白色, 裝潢舒適優雅, 在店名前加一個〈雅〉字的確很貼切。走進店內, 地方比主店較寬敞闊落, 設有多張二至四人枱, 亦有數排紫色高背梳化椅配白色椅子的四人座, 亦有兩張四人卡座。另外, 還間了兩間獨立房間, 設有大圓枱, 可容納約三十多人, 以供一大班客人預訂餐聚。地方雖不算很大, 但整個格調有別於一般的素食餐店, 環境優雅, 非常舒適。連枱墊和餐簿都是紫色, 令我想起一位愛紫色的朋友, 相信她必定很喜歡這個環境。晚巿套餐包前菜、手卷、湯品、主食及甜品, 定價由$228-$238, 還可加錢配不同的飲品。細閱餐牌, 發現套餐以外的散點菜式同樣吸引, 故決意
連枱墊和餐簿都是紫色, 令我想起一位愛紫色的朋友, 相信她必定很喜歡這個環境。晚巿套餐包前菜、手卷、湯品、主食及甜品, 定價由$228-$238, 還可加錢配不同的飲品。細閱餐牌, 發現套餐以外的散點菜式同樣吸引, 故決意只點兩份套餐, 再散點。

前菜三食
先來前菜三食, 包括有涼拌杞子黑木耳、紅菜頭蘋果拌合桃 日式南瓜生薯沙律, 款款精緻, 份量合宜, 味道清新怡人, 作為前菜最適合不過。
涼拌杞子黑木耳
先左至右吃起,先試涼拌杞子黑木耳, 細小的黑木耳 相當爽口, 配上甜美的杞子, 還加入潤肺的百合, 灑上甘香的芝麻, 拌入黑醋汁, 選材健康有益, 而酸咪咪的味道的確很開胃, 但個人認為醋汁的份量多了一點。
日式南瓜生薯沙律
接着是兩大球日式南瓜生薯沙律, 底部墊滿青綠的苜蓿芽。沙律球混入南瓜粒 生薯粒, 綿綿的口感中亦有咬口, 再黏上清爽的苜蓿芽, 帶出雙重口感。
紅菜頭蘋果拌合桃
最後是紅菜頭蘋果拌合桃, 眾食材都切至細細粒, 易於入口。紅菜頭 清甜多汁; 而蘋果 爽口甜美; 合桃 則香脆兼富果仁香, 配搭雖簡單, 但挺美味, 決意回家自家製。

三款當中, 個人最喜歡清新的紅菜頭蘋果拌合桃, 而老爸卻愛口感豐富的涼拌杞子黑木耳, 至於牙力不好的老媽當然被日式南瓜生薯沙律吸引了, 各有喜好, 不用爭食, 太好了, 哈!

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
兩款手卷中只選了蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷, 雖是手卷, 但並沒有加入米飯, 正合我心意。以非常脆口的紫菜 捲着清新爽脆的蘆筍青瓜 及大量苜蓿芽, 各富獨特的味道, 再加了微鹹的素香鬆, 還有純素的沙律醬, 味道清新得來帶點鹹香, 一口咬下去, 又爽又脆, 非常滋味!

蟲草花黃耳竹笙雪蓮子湯
湯品有中西兩款選擇, 但一見到有強身健體的蟲草花就不用考慮, 齊齊都選蟲草花黃耳竹笙雪蓮子湯, 果然用料十足, 火喉十足。一打開盅蓋, 香氣隨熱煙四散, 熱辣辣香噴噴, 忍不住馬上想呷一口, 燉湯 清澈見底, 味道清甜美味。數數看, 湯料豐富, 營養價值高, 有燉至粉綿的百合、腍滑微爽的黃耳, 還有保持爽身的蟲草花、竹笙 蘑菇片, 味道清香, 啖啖都滋潤順喉, 大家都邊喝邊讚, 正!

主食共有六款選擇, 其實每款都很吸引, 各具特式, 我就很難下決定, 而老爸第一時間就選了一道青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅和珍珠糙米飯 ($238), 皆因他平時甚少食咖喱和印度薄餅, 想吃得特別啲喎! 店員把其端上枱時, 陣陣椰香直湧鼻子, 馬上令我垂涏三尺, 很誘惑。
青咖喱 不辣反而帶甜, 滿載椰香 九層塔 的味道, 帶有泰式風味。內裏的配搭相當豐富, 有多種顏色的蔬菜, 數數看, 足足有十款, 包括有三色椒、西蘭花、椰菜花、蘆筍、青瓜、意大利黃翠肉瓜、泰式茄子 香芋, 全部都很新鮮, 亦存咬口, 烹調入味, 啖啖椰香, 能一次過可吃齊十款野菜, 實在令人吃得滿足。
當然不得不提主角猴頭菇, 新鮮的猴頭菇果然寧舍不同, 不會像平時用來煲湯的乾猴頭菇那麼硬實, 其口感爽彈, 味道天然清淡, 美味得多, 可惜只有三小粒, 實在不夠喉, 但也知道新鮮的猴頭菇的確幾貴。
印度薄餅 一客六塊, 剪成三角形狀, 塊塊金黃酥脆, 蘸上青咖喱汁, 又甜甜地又香口, 簡直令人吃到停不了口。 而珍珠糙米飯 亦不錯, 粒粒圓潤, 滿有飯香, 以青咖喱汁 佐飯, 兩老吃得津津有味, 差點想追加一碗, 真的估不到此咖喱如此合他們的口味。

栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵
老媽也揀了平時極少吃的千層麵, 還問我什麼是千層麵, 其實……我曾經親自整過給她吃, 可能不夠美味, 所以已遺忘了, 嗚嗚嗚……以一個厚身的焗盤盛載上枱的栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵 ($238), 熱度十足, 差點燙手。
千層闊麵面層的芝士 焗至金黃帶焦色, 芝味四溢, 很吸引。把其切開, 霧出熱煙, 熱辣辣香噴噴, 清楚看到一層一層夾着不同的饀料, 有香滑的牛油果、存有咬口的新薯粒, 而非紫薯、腍身的豆乾, 還有非常香甜的原粒栗子, 再混入蕃茄醬, 既豐富亦美味。除用了闊麵 外, 還有一層鮮豆包, 滿有豆香之餘, 亦可提升口感, 很有心思的配搭。平時所吃千層麵加了層層芝士和層層肉類, 總覺得非常漏滯, 但這客素千層麵吃起來一點都不覺漏滯, 用料又健康飽肚, 正!

黑松露金菇炒芙蓉
而我所揀的散點菜式黑松露金菇炒芙蓉($148)絶對是推介之選, 此刻仍回味當中。大量的芙蓉以鮮紅的蕃茄片 包圍, 構成一朵美麗的花兒。蛋白 炒得極之滑溜, 加入的黑松露 的份量亦剛好, 既能嚐到黑松露的幽香, 又不失蛋白的鮮香, 兩者味道平均。亦欣賞把爽口的金菇 切成細段, 以及加入清新的青豆, 三者混成一起, 滑溜中加添咬口, 味道和口感同樣吸引。
還有鮮紅色的蕃茄片, 新鮮清爽, 相當鮮活, 而大廚的刀工亦很了得, 每片厚薄相若, 以薄而清爽的蕃茄片伴滑嘟嘟的芙蓉, 配搭不錯。

椰汁薑味紫薯糕
套餐甜品有兩款選擇, 包括椰汁薑味紫薯糕和檸檬乳酪蛋糕。一見到又有薑又有紫薯, 二話不說, 齊齊都要椰汁薑味紫薯糕。長方形一小件, 啲啲骰骰, 作為餐後一人甜品, 份量合宜, 不致令人吃得飽滯。椰汁糕 挺身, 除混入不少紫薯粒 外, 還有番薯粒, 味道更香甜, 口感亦更豐富。椰香中滲出一些薑 的辛辣, 味道剛好, 不致嗆喉, 很討我們討喜。

鹹柑橘蜜
天氣寒冷乾燥, 大家的喉嚨非常乾涸, 飲杯鹹柑橘蜜 (+$15)就最適合不過。呷一口, 暖笠笠, 啖啖滿有柑橘 的鹹酸味, 加上蜜糖 的香甜, 配起來鹹甜味剛好, 滋潤順喉, 而乾涸的喉嚨亦隨即得到一點舒緩, 的確很適合秋冬時飲用, 看來我要飲多啲先得!

相信大家都會趁佳節慶祝一番, 很多人都會去酒店食自助餐, 但大事大節去食自助餐的確唔化算, 而且眾多食品放在眼前難免會超標, 最終都係辛苦自己, 來一頓既有特色又健康有益的素式聖誕大餐, 有齊前菜、手卷、湯品、主食、甜品和飲品, 還會一份聖誕新年禮物, 真有心思, 價錢也只是介乎$288-$308, 預先落訂$100還有9折, 仲更加抵。細閱餐牌, 前菜的法式焗栗子蘑菇、蘋果啤梨苜蓿芽手卷, 主菜的黑椒百靈菇扒拌焗釀新薯及燒意大利鮮蔬, 還有美味的椰汁薑味紫薯糕, 全部都很吸引。看看要快快訂位, 在這個優雅。悠閒環境下品嚐一頓健康輕盈的聖誕大餐, 相信必能吃得開懷!
2016-12-16
前菜三食