餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2018-03-19 78 浏览
夜晚6時入座,環境光猛清悠,淺紫色主調裝修,座位間距合宜,店員欣勤招呼。先看當晚dinner set 餐牌友人與我分別叫了兩款不同手卷,兩款不同湯,以及B 餐 和 C餐。前菜👍👍👍(左)麻醬沙薑豆絲粉皮 好好味(中)紫薯藜麥蘋果奇亞籽沙律 超好味(右)涼拌淮山杞子黑木耳 一般,酒味有點重(左)芒果牛油果苜蓿芽手卷(右)蘆筍香鬆苜蓿芽手卷兩個口味清新,紫菜爽脆,店員還溫馨提示快點食用,以免紫菜不脆了。 這個湯我非常喜歡,周打黃耳血燕忌廉湯,雖然樣子平平無奇但香濃菇味,有薯仔粒友人試的另一個中式燉湯,清甜,但沒有驚喜。到主菜部分牛肝菌野菜燴扁意粉 拌大啡菇意粉汁極度香濃菇味,要趁熱食,更加香!大啡菇多汁,但略嫌單調,因為沒有加任何調味,但伴意粉汁食也很正。第二道主菜 椰香冬蔭功鮮蔬意大利飯 伴 香酥蒟蒻由於第一道主菜太好味 我與友人已口不能停,有點兒飽肚,覺得有點膩,意大利飯有很香的泰國香料味。另外,炸蒟蒻真的很想炸魷魚,無論外形和口感都是。經過向店員求證,原來這是特別的蒟蒻,所以不是我們一般見到透明的那種,這種是加了石膏粉。飲品方面,有人點了藍碟花雪梨汁,味道還好。我點了英式紅茶,正常。

先看當晚dinner set 餐牌

前菜👍👍👍

(左)麻醬沙薑豆絲粉皮 好好味

(中)紫薯藜麥蘋果奇亞籽沙律 超好味

(右)涼拌淮山杞子黑木耳 一般,酒味有點重

(左)芒果牛油果苜蓿芽手卷,(右)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷

(左)芒果牛油果苜蓿芽手卷
(右)蘆筍香鬆苜蓿芽手卷

這個湯我非常喜歡,周打黃耳血燕忌廉湯
,雖然樣子平平無奇但香濃菇味,有薯仔粒

友人試的另一個中式燉湯,清甜,但沒有驚喜。

到主菜部分

牛肝菌野菜燴扁意粉 拌大啡菇

第二道主菜 椰香冬蔭功鮮蔬意大利飯 伴 香酥蒟蒻

到了最後甜品

(前)白爵紅茶乳酪蛋糕👍👍👍👍 十分好味,茶味重

(後)杏汁紅豆糕,味道一般,質感偏鬆散,可不試。
2018-03-19
2018-03-19 183 浏览
平時只是試過齋鋪的齋~但食全素的餐廳真的未試過!今日就膽粗粗來試下呢個朋友介紹的高級素食~地點非常方便,就係金馬倫道48號既大廈上面~地鐵站行過去唔洗5分鐘~餐廳安排左一個好舒服的位置俾我地,可以撐台腳~餐廳主題顏色係我最喜歡的粉紫色~好少女心呀!我地兩個人,叫左一個晚市set~餐湯黎了~周打黃耳雪燕忌廉濃湯~超級濃郁!有啖啖的雪燕味道,而且忌廉味都好濃~手卷-香芒牛油果手卷~有芒果有牛油果~非常甜美~紫菜都仲脆!呢個漢堡係我地額外加的~手作小漢堡~飽係用饅頭的質感~有好多沙律菜~一口可以食曬一個~中間的食落去一d都唔似肉~好特別~呢杯係奇異果汁~新鮮夠天然~主菜黎了~~~蘑菇汁百靈菇扒~配薯茸~濃烈的黑松露味道~我最愛啊~切落去好彈牙~口感好似肉啊~但係菇類~再追加~黑松露牛肝菌雲吞~又係好濃烈的黑松露味道~切開雲吞裡面都是菜~很健康~好飽好滿足~最後跟餐仲有甜品~杏汁紅豆糕同紅茶乳酪蛋糕~兩個味道都好特別~第一次食紅茶乳酪蛋糕~發現好match~飽到傻了~真係第一次食甘精緻的素食!
平時只是試過齋鋪的齋~但食全素的餐廳真的未試過!

餐廳主題顏色係我最喜歡的粉紫色~好少女心呀!

超級濃郁!有啖啖的雪燕味道,而且忌廉味都好濃~
周打黃耳雪燕忌廉濃湯

一口可以食曬一個~中間的食落去一d都唔似肉~好特別~
手作小漢堡

呢杯係奇異果汁~新鮮夠天然~
奇異果汁

切落去好彈牙~口感好似肉啊~但係菇類~
蘑菇汁百靈菇扒

再追加~黑松露牛肝菌雲吞~又係好濃烈的黑松露味道~
黑松露牛肝菌雲吞

切開雲吞裡面都是菜~很健康~好飽好滿足~

最後跟餐仲有甜品~杏汁紅豆糕同紅茶乳酪蛋糕~
兩個味道都好特別~第一次食紅茶乳酪蛋糕~發現好match~

飽到傻了~真係第一次食甘精緻的素食!
2018-03-06
周打黃耳雪燕忌廉濃湯
手作小漢堡
蘑菇汁百靈菇扒
黑松露牛肝菌雲吞
2018-03-18 58 浏览
衣家已經吾係初一,十五,或者信仰問題先食齋喇因為素食真係越來越多款式,又健康。。。分分鐘仲難book 過一般餐廳添呀~尖沙咀“悠蔬食”就係其中一間好特色,又多款式嘅一間喇今日早早就book 定同女朋友撐檯腳樣樣都想食,懶諗食乜嘅我叫左兩個Set Dinner 前菜色彩豐富, 淮山杞子黑木耳, 紫薯藜麥蘋果奇亞籽沙律, 麻醬沙薑豆絲粉皮, 食完胃口大開我選茶樹菇竹笙黃耳百合湯,足料,好清香,菇味好重女朋友選黃耳雪燕忌廉湯,賣相一流,香濃無比,忌廉和黃耳都滑滑中西湯都各有特色牛油果芒果苜蓿芽手捲, 蘆筍素香鬆苜蓿芽手捲 ,兩款日式手捲都各具特色 ,香脆清新牛油果鮮豆栗子藜麥焗千層麵 一送上來就聞到好香,素菜吾係用芝士焗,但都做到呢個效果餡料充足青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅和糙米飯, 印度薄餅真係做得好香,值得一讚猴頭菇係咖哩裏面, 好惹味 ,蔬菜品種都唔少吖藍蝶花雪梨汁,清潤鮮甜五穀杏仁牛乳,香滑無比dinner set 有甜品: 杏汁椰香紅豆糕, 紅茶乳酪蛋糕, sweet ending 其實 三個人嚟食叫兩個dinner set,份量應該啱啱好 但我哋又唔想嘥嘢。。。於是全部數清光食到捧
衣家已經吾係初一,十五,或者信仰問題先食齋喇

尖沙咀“悠蔬食”就係其中一間好特色,又多款式嘅一間喇

今日早早就book 定同女朋友撐檯腳

樣樣都想食,懶諗食乜嘅我叫左兩個Set Dinner

我選茶樹菇竹笙黃耳百合湯,足料,好清香,菇味好重

中西湯都各有特色

餡料充足

猴頭菇係咖哩裏面, 好惹味 ,蔬菜品種都唔少吖

藍蝶花雪梨汁,清潤鮮甜

五穀杏仁牛乳,香滑無比

其實 三個人嚟食叫兩個dinner set,份量應該啱啱好

但我哋又唔想嘥嘢。。。於是全部數清光
食到捧住個肚

2018-03-12
  • 藍蝶花雪梨汁
  • 栗子紫薯牛油果鮮豆包焗千層闊麵
2018-03-17 67 浏览
平時食太多肉, 趁今日係星期一,就黎個green monday. 一般齋鋪都係中式食品, 上網見到呢間, 算係多國素菜, 所以就上去試下。叫左幾款野食, 分別係:青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅: 個薄餅勁好正, 表面好脆, 咬落去有椰香味。 青咖喱唔辣, 個猴頭菇吸哂啲汁, 食落好彈牙同juicy. 黑松露薯蓉大啡菇: 芝士份量剛剛好, 唔太多, 溝埋薯蓉, 令到整個口感實在左。椰香冬陰公意大利飯: 椰香味夠强, 但唔辣, 成個飯都有冬陰公香味, 用黎做意大利飯係比較少見同特別。最後係兩杯野飲, 一杯係紅石柳蘋果汁, 另一杯係百香果青檸茶。 前者, 健康之選, 抗養化加養顏功用。 後者就生津止渴。 呢餐食得包之餘,仲食得比較健康, 如果想試食素嘅朋友,可以黎試下。 每個菜式嘅味道都好好, 唔使怕話食素會好啖味, 又怕唔夠飽。

叫左幾款野食, 分別係:

2018-03-16 304 浏览
冇食開素嘅習慣,今晚同素食朋友食飯,新嘗試餐廳用粉紫色做主題,好warm ,同時坐得幾舒位唔算多,建議打黎book 左枱先。先叫個麻醬沙薑豆絲粉皮,粉皮好爽口,同麻醬一直都係好朋友,加埋淡淡嘅沙薑味,味道更加特別同開胃!薯蓉大啡菇!好好食,大啡菇好juicy ,又好重菇味我唔使加下面d 汁都已經夠味好厚肉!金邊粉d 粉唔會炒到痴埋一齊,好彈牙,味道都唔錯pizza,材料滿滿的,蔬菜pizza 口感好清新,餅底都焗到脆卜卜生菜包,有辣有唔辣,我地叫左辣味整得好惹味,裡面有d 沙葛,馬蹄之類嘅粒粒,口感好豐富!餐廳野飲有不少選擇,叫左杯紫貝天葵荔枝梳打,略嫌偏甜。餐廳唔似一般齋舖有好多"扮肉" 嘅菜式反而主打蔬菜食譜,加上好多泰式嘅煮法,平時唔多食全素餐嘅我都食得好滿足!
冇食開素嘅習慣,今晚同素食朋友食飯,新嘗試

餐廳用粉紫色做主題,好warm ,同時坐得幾舒
位唔算多,建議打黎book 左枱先。

麻醬沙薑豆絲粉皮

薯蓉大啡菇!
好好食,大啡菇好juicy ,又好重菇味
我唔使加下面d 汁都已經夠味

好厚肉!

金邊粉
d 粉唔會炒到痴埋一齊,好彈牙,味道都唔錯
泰式炒金邊粉

大啡菇白松露薄餅

生菜包,有辣有唔辣,我地叫左辣味
整得好惹味,裡面有d 沙葛,馬蹄之類嘅粒粒,口感好豐富!
五彩生菜包

餐廳野飲有不少選擇,叫左杯紫貝天葵荔枝梳打,略嫌偏甜。
紫貝天葵荔枝梳打

餐廳唔似一般齋舖有好多"扮肉" 嘅菜式

2018-03-12
麻醬沙薑豆絲粉皮
泰式炒金邊粉
大啡菇白松露薄餅
五彩生菜包
2018-03-15 82 浏览
Here for the second time and I am not really a veggie person but if we want to go for veggie this is my favourite place. It has fusion style veggie dishes.The best is the Mango Veggie Handroll which was sooo good that I ate it before taking a pic. It tastes fresh and crunchy and the raw veggies blend excellently with the mango. Apologies for no pic.Now the Veggie bun. Full points for the looks and presentation but taste is just average.Portobello mushrooms: well it tastes good but really not muc

Vegetable  bun

Portobello mushrooms: well it tastes good but really not much cooking skill required comparably hence in line with expectations.
Baked  Portobello  Mushrooms

Enchiladas is colourful in presentation and looks good but taste is just average. Like the ones in authentic Mexican/American restaurants more. Fries weren’t crunchy and crispy.
Veggie  enchiladas

Now the desserts. Both napoleon and green tea layer cake were good in taste and portion size was reasonable. Recommend.

Overall rating is worth coming again if you want a full vegetarian meal. It has a variety of choices from fusion to more Asian or more Western style and a great selection of teas.
Not all dishes taste good hence you may need to come a few times and find what is your taste and what you like.
Mango  Napoleon
Green  tea  layer  cake
2018-01-17
Baked  Portobello  Mushrooms
Mango  Napoleon
Green  tea  layer  cake
  • Vegetarian  Mango  Handroll
2018-03-14 54 浏览
一個星期前打電話book好左,去到話我無book到,好彩最後都安排到。Order左一個情人節set再加 a la carte.其中一個就係招牌係truffle stuffed portobello mushroom,隻菇又大又多汁!入面就...都係薯蓉咁啦!. 竹炭pizza好足料有N種菜呀菇呀盛盛,所以口感好豐富,完全唔覺食緊草!但係食完都食唔出竹炭其實係咩味😂
Order左一個情人節set再加 a la carte.
2018-02-24 163 浏览
準太太最近減肥中好多野唔食得,所以先睇中呢間主打健康甜品同素菜的餐廳食午餐。去到其實最初幾失望,新年期間推出了賀年餐,吃不到本來想吃附抺茶甜品的午餐,價錢也比預算高出了差不多50%,不過見環境不錯就座低先算了。點了兩個set lunch,前菜和餐湯十分出色,主食的擔擔麵味道比想像中好,點心就嫌份量不夠。另一個主食啫啫芋頭煲份量有點多,菜和菇吃起來很滯,糙米飯卻來了普通白飯,味道總算合格吧。最後加上椰汁糕甜品和兩杯健康飲品,吃的十分滿足,這家店值得讚賞的是座位可以隨便坐好久,期間還很勤力添加檸檬水,結果隨意坐了兩小時多才離去。總括而言,食物及格,最出色的是環境和服務,是個挺適合怕肥的女生聚會的地方。

2018-02-24
2018-02-23 120 浏览
晏晝同夜晚都有套餐選擇,仲要係好多個選擇。全部都係素食蔬菜為主,但係佢哋同一般素食餐廳完全唔同,滿有創意賣相吸引,新鮮感爆燈。成個套餐有好多個部分,有前菜小食主菜甜品飲品....單單係前菜就已經有三種菜式享用,而湯方面,就有得選擇飲邊一款湯。用心設計每一道主菜及配菜,眼花撩亂任君選擇。有飯有沙律,有千層麵等等一般餐廳都食唔到嘅菜式有個叫做芒果手卷以為入邊有飯,誰知裡面滿滿都是苗菜,食落口感清新必有另一番滋味我哋就揀咗主菜係千層麵同埋個焗飯,夠熱夠多芝士,千層麵好多地方我都唔夠膽食,因為唔係每一個廚師都烹調得合宜,整得唔好有機會會整到一pat pat,但整得好就食到好多唔同嘅口感,當然呢間餐廳係後者啦而焗飯裏面就有好多蔬菜非常之健康纖維都好多。講到飲品有好多養生熱飲冷飲選擇,大家快啲嚟選擇下啦
晏晝同夜晚都有套餐選擇
,新鮮感爆燈。

,而湯方面,就有得選擇飲邊一款湯。

用心設計每一道主菜及配菜,眼花撩亂任君選擇。
有飯有沙律,有千層麵等等一般餐廳都食唔到嘅菜式

我哋就揀咗主菜係千層麵同埋個焗飯,夠熱夠多芝士
,千層麵好多地方我都唔夠膽食
,但整得好就食到好多唔同嘅口感
,當然呢間餐廳係後者啦

而焗飯裏面就有好多蔬菜非常之健康纖維都好多。
講到飲品有好多養生熱飲冷飲選擇,大家快啲嚟選擇下啦
十二月份中、西合璧的應節, 有好多應酬飯局, 並有爆Quota情況,所以我及朋友要轉轉口味, 來~ 雅 ‧悠蔬食~食素菜晚飯。 店裝潢以紫色及白色為主, 好有西式風格, 營造溫暖的感覺,具有濃濃田園風。** 我地點了二份晚飯包前菜、湯、手卷、主菜、甜品、飲品 及另叫pizza ** 前菜【四喜烤夫、日式麻醬蒟蒻菜絲沙律、香芋鮮果伴果仁】三款前菜我最愛食香芋鮮果伴果仁, 多款生果被紅菜頭染紅加上果仁,酸酸甜甜味道, 令人十分開胃。 ** 湯品【松茸竹笙黃耳百合燉湯】這湯非常足料,好滋潤清甜不油膩。 ** 手卷 【香芒牛油果苜蓿芽手卷、蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷】 這手卷外脆內鬆軟,內有好多爽口苜蓿, 加上香芒及牛油果 或 蘆筍素香鬆 , 味道好清新健康。** 主菜 【青咖哩野菜猴頭菇 配 印度薄餅 及 珍珠糙米飯 】$238 這有好多款菜,如有猴頭菇、西蘭花、薯仔、芋頭及椰菜等, 而香濃青咖哩汁食下越食越微辣,又惹味又健康,吃時配上印度薄餅及飯一絕。 ** 【牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面】$238 這千層面很厚實,有牛油果、豆包、雙薯及藜麥等, 口感很rich,仲有千層面層芝士,營養很
十二月份中、西合璧的應節, 有好多應酬飯局,
並有爆Quota情況,所以我及朋友要轉轉口味,
來~ 雅 ‧悠蔬食~食素菜晚飯。
店裝潢以紫色及白色為主, 好有西式風格,
營造溫暖的感覺,具有濃濃田園風。
我地點了二份晚飯包前菜、湯、手卷、主菜、甜品、飲品
及另叫pizza
前菜
【四喜烤夫、日式麻醬蒟蒻菜絲沙律、香芋鮮果伴果仁】
三款前菜我最愛食香芋鮮果伴果仁,
多款生果被紅菜頭染紅加上果仁,
酸酸甜甜味道, 令人十分開胃。
湯品
松茸竹笙黃耳百合燉湯
這湯非常足料,好滋潤清甜不油膩。
手卷
【香芒牛油果苜蓿芽手卷蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
這手卷外脆內鬆軟,內有好多爽口苜蓿,
加上香芒及牛油果 或 蘆筍素香鬆 , 味道好清新健康。
主菜
青咖哩野菜猴頭菇 配 印度薄餅 及 珍珠糙米飯 $238
這有好多款菜,如有猴頭菇、西蘭花、薯仔、芋頭及椰菜等,
而香濃青咖哩汁食下越食越微辣,
又惹味又健康,吃時配上印度薄餅及飯一絕。
牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面$238
這千層面很厚實,有牛油果、豆包、雙薯及藜麥等,
口感很rich,仲有千層面層芝士,營養很豐富健康,好滋味呀!
大啡菇白松露薄餅$148
這薄餅芝士香撲鼻而來,
餅面頭有大啡菇、蕃茄及芝士等,底厚度適中,
薄餅底好香口, 並有拉絲效果,整體味道不錯呢!
飲品
【藍蝶花雪梨汁】+$20 &【香脆五殼杏仁牛乳】+$15
藍蝶花雪梨汁,飲落略為淡味,但都算清甜;
香脆五殼杏仁牛乳,有濃濃杏仁香味,
並有口感呢!
甜品
【千層棗皇糕】&【乳酪蛋糕】
千層棗皇糕非常煙韌帶好濃紅棗味;
乳酪蛋糕香味來自士多啤梨鮮果酸酸甜甜又清新好味。
2018-02-05 160 浏览
又到greenmonday 呢間餐廳都係dor既greenmonday既飯堂,坐得舒服之餘 啲野食又精緻又好味,上次介紹左set lunch,今次講下晚市啦!今次除左叫左set dinner(每個月會轉一次 可以上fb睇)之外,仲叫左個次次必叫既招牌焗大啡菇 好好味丫!😋😋先黎係3款前菜 有。香芋鮮果伴果仁 。日式麻醬蒟蒻菜絲沙律 同埋 。四喜烤夫 好健康既前菜,而且調味剛剛好,好開胃!每日都有一款中湯一款西湯,叫哂兩款試下啦。松茸竹笙黃耳百合燉湯 😋:9/10dor非常鐘意呢個湯!全素既湯都可以咁入味 黃耳軟稔稔得黎有啲漿口 滿滿既膠原 真係又健康又好味。牛肝菌野菜忌廉濃湯 😋:8/10dor其實麻麻地鐘意飲煲到好滑既忌廉湯,不過呢個一啲都唔膩 淨係聞都聞到好香既牛肝菌味,不過唔好blend到咁滑 留返啲菇粒會比較有口感飲完湯未到main喎,仲有個手卷,一樣有兩款:。蘆薈素香鬆苜蓿芽手卷 、 。香芒牛油果苜蓿芽手卷 以苜蓿芽代替飯做既手卷好有新鮮感,而且好清新,不過記得快啲食,放耐左啲紫菜好快淋左就唔好食喇。青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯 😋:9/10呢個係次次黎都必叫既!青

好健康既前菜,而且調味剛剛好,好開胃!

每日都有一款中湯一款西湯,叫哂兩款試下啦

。松茸竹笙黃耳百合燉湯 😋:9/10

。牛肝菌野菜忌廉濃湯 😋:8/10

。青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯 😋:9/10

呢個係次次黎都必叫既!青咖哩超級惹味,配印度薄餅好好食!可惜猴頭菇得兩舊,而且珍珠糙米比較乾身同埋糙米比例好少 只係20:1既糙米有啲失望

薄餅得6塊亦都唔夠飽(可能我比較大食)扣左少少分,但味道wise黎講真係好正既

。牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面 😋:8/10
呢個lasagna好多料 一切開口感好豐富 而且係超級多芝士 拉絲拉到成尺高😂 岩哂芝士控

最特別中間有啲蕃薯粒,甜甜地估唔到又幾夾,不過就唔係好覺眼有藜麥😂

。黑松露薯蓉焗大啡菇 😋:8/10
呢個係餐廳既招牌菜,見到枱枱都有叫,又厚又多汁既大啡菇釀左滿滿既黑松露薯蓉+巨量芝士,每一啖都好juicy,真係好好食呀

Set dinner冇包野飲,但就有甜品,一樣有兩款,其中有我最愛既千層棗皇糕 😍😍😍

岩哂迷戀中式甜品既我 煙煙韌韌仲好香紅棗味,西式既黑加倫子乳酪蛋糕 都唔錯,唔會好膩既飯後甜品👍🏾

整體食物質素都keep到既 服務亦都唔錯,不過唔知係咪我地成8點先食,啲食物上得好快,未飲哂知湯就上手卷,手卷又唔放得耐,跟住未食完前菜,未飲完個湯啲主菜又一次過上哂,張枱都唔夠位擺變得食得好趕,冇得慢慢享受啲食物,不過店員態度係好好既,下次或者要早啲食

2018-01-29
庆祝纪念
生日
  • 黑松露薯蓉焗大啡菇
Absolutely horrid service. We ordered two set dinners, for which the main course took 45 minutes longer than the two tables next to us, who ordered after us. The waiter did apologise, but said that they only made our dishes if other larger parties (specifically a 10-person party next to us) also did.This restaurant treats paying customers like second-class citizens simply because we’re fewer people. We paid per person the same as any other customer. Shameful behaviour.Otherwise, food is ok.

Otherwise, food is ok.
2018-02-04 128 浏览
又到朋友生日饭聚, 今次去試一間新派素食 ,餐廳有套餐,但係我哋選擇散叫,可以試一些我哋想吃的東西, 價錢方面套餐比較實惠, 但係套餐同甜品就每月轉一次 ,主菜份量十足 ,但係多食材用芝士同白汁 比較易飽香芒手卷黑松露焗大啡菇香草 意大利焗飯 上面那炸魷魚圈真的可以以假亂真泰式素沙律配咖喱 的薄餅可以散叫意大利芝士雲吞鮮茄子意粉拿破崙十勝紅豆抹茶 我嘅至愛焗玉桂蘋果 三個人主菜連甜品 約1000元下樓, 我個人認為係略貴, 而侍應很勤快隨叫隨到, 老闆娘也周圍同客人傾計,甜品就 手快有手慢冇想吃的已沽清。 建議最好訂位。

黑松露焗大啡菇

2018-01-28
庆祝纪念
生日
2018-01-31 143 浏览
西湯一劈好似漿糊咁, 中湯又淡茂茂毫無感情。素食手卷內卷的是一堆翡翠苗,牛油果, 味道想當古怪, 食咗一淡即扔掉。生菜包不酸不辣, 又凍又難食。個所謂蝦餅, 又薄又硬。唯一可取嘅係泰式炒金邊粉,味道似係啲人食嘅嘢。
2018-01-22
2018-01-25 183 浏览
好友提意今晚去食齋菜,以為是一般中式齋鋪,但原來是一間裝潢西式且是我最愛的紫式主題,真的未食先興奮日式麻醬蒟蒻菜絲沙律四喜烤夫香芋鮮果伴果仁前菜有三款,這裡是兩人份量, 特別喜愛四喜烤夫, 甜甜的很開胃手卷蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷香芒牛油果苜蓿芽手卷簡簡單單的配搭松茸竹笙黃耳百合燉湯在冬季喝燉湯確是養生之道,清甜也十分足料的主食青咖哩野菜猴頭菇 配 印度薄餅 及 珍珠糙米飯 $238極力推介這款,味道清甜令人一口接一口,有印度薄餅跟糙米飯,令人吃得很滿足牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面 $238內涵滿滿的,而味道也很不錯甜品千層棗皇糕&乳酪蛋糕鮮磨腰果露 配 湯圓(四粒) $48很滑溜,女孩對甜品真的很難抗拒藍蝶花雪梨茶 +20朋友說味道很清新,賣相也很美麗香脆五穀杏仁牛乳 +15帶有杏仁味,但跟牛乳很配,誰也沒搶誰的風頭菜款式不錯,選擇也很多重點的是素菜而味道確實美味,會帶朋友再來
日式麻醬蒟蒻菜絲沙律
四喜烤夫
香芋鮮果伴果仁
手卷
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
香芒牛油果苜蓿芽手卷

簡簡單單的配搭
松茸竹笙黃耳百合燉湯
在冬季喝燉湯確是養生之道,清甜也十分足料的
主食
青咖哩野菜猴頭菇 配 印度薄餅 及 珍珠糙米飯
青咖哩野菜猴頭菇 配 印度薄餅 及 珍珠糙米飯
牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面 $238
內涵滿滿的,而味道也很不錯
牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面
牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面
甜品
千層棗皇糕&乳酪蛋糕
鮮磨腰果露 配 湯圓(四粒) $48
很滑溜,女孩對甜品真的很難抗拒
鮮磨腰果露 配 湯圓(四粒)
藍蝶花雪梨茶 +20
朋友說味道很清新,賣相也很美麗
香脆五穀杏仁牛乳 +15
帶有杏仁味,但跟牛乳很配,誰也沒搶誰的風頭
藍蝶花雪梨茶 +20 香脆五穀杏仁牛乳 +15
鮮磨腰果露 配 湯圓(四粒)
藍蝶花雪梨茶 +20 香脆五穀杏仁牛乳 +15