2018-05-02 101 浏览
識我既朋友都知道我勁鍾意椰子味同濃味既野,咁樣講得,傻既都會估到我係極愛喇沙啦~好怕有d地方是但整個湯再加少少椰漿就話係喇沙,當然我黎得呢度食絕對唔會令年失望個湯底重蝦味又夠杰身,個豆卜吸晒汁簡直好味到難以形容海鮮喇沙有大大粒帶子同蝦,唔可以話超多料,不過我為左個湯頭而黎,已經足夠令我滿足一晚雞絲海哲,好香麻油味,而且粉量超足,空口食冰冰涼涼,爭味黑胡椒蝦,四大隻,蝦🦐肉超彈牙,個頭又多膏,個人覺得個汁比較濃,送白飯一流,下次會試白胡椒蝦咖哩薄餅夠晒酥軟,點埋個汁食唔停口星菜又點少得肉骨茶,又係好足料,大大隻冬菇吸味一流😊😊

個湯底重蝦味又夠杰身,個豆卜吸晒汁簡直好味到難以形容

雞絲海哲,好香麻油味,而且粉量超足,空口食冰冰涼涼,爭味

咖哩薄餅夠晒酥軟,點埋個汁食唔停口

星菜又點少得肉骨茶,又係好足料,大大隻冬菇吸味一流😊😊
食星馬菜一定唔少得Bak Kut Teh (肉骨茶)!Bak Kut Teh分為新加坡, 馬來西亞兩派前者胡椒味較重, 後者則藥材味較濃, 呢間位於鰂魚涌嘅星馬菜 - 隨心, 就有齊兩款俾你揀。馬來西亞版肉骨茶, 飲落帶淡淡嘅藥材味, 將油炸鬼泡一泡湯汁後馬上放入口, 又軟又脆嘅口感, 非常滋味。湯中附一條肉厚而不膩嘅排骨, 沾上黑豉油 & 紅辣椒, 配一碗白飯, 夠曬地道。新鮮炸起嘅麥皮蝦, 表面沾滿鬆散香口嘅麥皮碎, 咬落外殼嘅香酥程度更令人喜出望外, 連肉帶殼由頭到尾都食得。我就連麥皮碎都唔放過, 一匙一匙直接放入口。一大碗豐富又實在嘅海鮮喇沙, 賣相相當吸引。濃湯掛麵, 每一啖都係鮮美濃郁嘅海鮮同椰香味, 配料又新鮮, 份量又足, 無得輸👍。

馬來西亞肉骨茶

麥皮蝦

新鮮炸起嘅麥皮蝦, 表面沾滿鬆散香口嘅麥皮碎
, 咬落
外殼嘅香酥程度更令人喜出望外, 連肉帶殼由頭到尾都食得。
麥皮蝦

我就連麥皮碎都唔放過, 一匙一匙直接放入口

馬來西亞肉骨茶
2018-05-02 1766 浏览
近期發生了一些事令我去不了新加坡之旅!為了填滿返我個心情,只好在香港找海南雞飯,喇沙食XD找到這家剛好在行程附近的餐廳,名字叫「隨心」。餐廳的名字吸引了我,好像叫我隨心之行,有種要我放下不好的心情的推動力。在海光街的街尾,我已很久沒有來過這條街,以前上班是每天都在這條街找食的。時間還早,餐廳不大,也沒有很多人。所以我們都是任意坐下的!凍及熱檸檬薏米水 各$28先來一人一杯薏米水,由於這陣子很易水腫!飲返一杯便剛剛好了是粒粒薏米,非常適合女性飲用呢!黑蘿蔔糕 $48用了蛋去一同煎的!每一件都是黑憫憫的,有一點油,但你卻忍不住一邊放進口!哈哈!燒豬頸肉 $48片片豬頸肉少肥,但配上他們特製的醬汁真是不得了!問了店員是用了什麼去弄這個醬汁,因為我只可到酸酸甜甜,有檸檬又有點像楊枝甘露的味道。但店員只說是特製的,只好下次再來吃多一次海鮮喇沙 $85非常豐富的喇沙,湯不算太濃!有蝦,帶子,蟹腳,魚片,豆卜,非常大碗!它還是用了粗幼麵的!感覺真的好像去了新加坡或馬來西亞XD海南雞飯 $85還是海南雞飯配了油飯,肥死了!他們的雞很新鮮,很滑,令人垂涎三尺配了不同的醬汁,很快便把它吃光光!
找到這家剛好在行程附近的餐廳,名字叫「隨心」。

時間還早,餐廳不大,也沒有很多人。
所以我們都是任意坐下的!

凍及熱檸檬薏米水 各$28

先來一人一杯薏米水,由於這陣子很易水腫!
飲返一杯便剛剛好了
是粒粒薏米,非常適合女性飲用呢!

黑蘿蔔糕 $48
用了蛋去一同煎的!

燒豬頸肉 $48
片片豬頸肉少肥,但配上他們特製的醬汁真是不得了!
但店員只說是特製的,只好下次再來吃多一次

海鮮喇沙 $85
非常豐富的喇沙,湯不算太濃!
有蝦,帶子,蟹腳,魚片,豆卜,非常大碗!
它還是用了粗幼麵的!感覺真的好像去了新加坡或馬來西亞XD

海南雞飯 $85

還是海南雞飯配了油飯,肥死了!
他們的雞很新鮮,很滑,令人垂涎三尺

配了不同的醬汁,很快便把它吃光光!
2018-05-01 102 浏览
今次想介紹既星馬餐廳係鰂魚涌,係鰂魚涌地鐵站D出口行大約5分鐘就到,交通十分便利。嗰度環境優美舒適,菜單也非常齊全,喇沙、海南雞同埋其他星馬美食都一應俱全。首先,我地叫左半隻海南雞,雞肉嫩滑多汁,皮薄沒有過多的油分,再配以特制既醬汁,令雞肉既鮮味再上一層樓。第二道菜係麥巴醬炒飯,因為我地覺得個名幾特別,所以叫黎試下,碟飯一上就香味撲鼻,味道甜甜辣辣的,十分可口。跟住落黎就係酸菜胡椒魚,依碟魚十分大,魚肉酸辣多汁,不得不稱讚既係個魚皮,焦脆可口。然後再黎就係海鮮喇沙,海鲜很多元化,有蝦、蟹柳、魷魚等等,湯底十分濃郁,麵也十分嫩滑彈牙。最後就係沙爹串燒同埋燒豬頸肉,沙爹串燒既醬汁惹味,燒豬頸肉爽脆嫩滑。 而餐廳既職員也十分友善體貼,不但會細心介紹各種茶式,仲會不時自動幫我地添水,令我地用餐期間十分舒服。

2018-04-15
2018-05-01 1134 浏览
呢間主打星馬菜的餐廳係鰂魚涌站的附近,一d都唔難搵。一坐低就見到餐牌有好多特色食物同小食,而且環境舒適,我同朋友都好快點左好多野食👍🏻海鮮喇沙第一啖飲下淡湯時,比出面其他喇沙湯冇咁咸,之後見到碗喇沙的用料都好足,有帆立貝、蟹柳、鮮蝦、蛋,加埋喇沙湯汁咁食完全係好正參巴醬炒飯大大碟咁,配料好充足,而加有dd咁好少辣,食落好香口海南雞半隻肉質好嫰好鮮,準備每人有一碟3種醬汁醬料黎點,可以有不同的口感,咬住時覺得d肉好滑,真係正宗的味道酸菜胡椒魚平時食開豉油蒸魚,見到係胡椒湯的,真係好期待,入口時魚肉質地好滑,仲好重胡椒味,加上有唔少酸菜味的配搭,食落好開胃沙爹串燒串燒好香口,唔會太燶,肉質好嫰,而沙爹醬的同樣好香,加埋有些少的花生粒係裡面,味道一流,而且醬汁都幾多,點多d都唔怕燒豬頸肉豬頸肉一般都係好肥好油,但呢間的唔同,食落幾乾身同肉質好爽,而且外皮燒到有dd 脆,更加好食柚子茶柚子肉都有唔少,所以成杯野都好有柚子味,甜中帶酸。

參巴醬炒飯
大大碟咁,配料好充足,而加有dd咁好少辣,食落好香口

海南雞半隻

酸菜胡椒魚

沙爹串燒

燒豬頸肉

柚子茶
柚子肉都有唔少,所以成杯野都好有柚子味,甜中帶酸。
2018-04-15
2018-04-30 70 浏览
今日同D舊同學食野..就下大家就揀左平時好少去既港島東~之前聽個名隨心都唔係好知食咩原來係馬來西亞新加坡菜!自從去過馬來西亞新加坡就會愛上佢地既野食!喇沙湯好香好濃..但仲未可以去到新加坡個個味,但勝在好多海鮮芥藍菜炒豬頸肉,份量有D細,但係好好食,如果菜再淋多少少就好小食拼盤有4樣不同既特式小食,我就唔食芭樂之外,其他3樣都好特別~個豆腐醬有D花生味,幾難忘!黑蘿蔔糕~呢個係我最推薦!!!又香又甜,會食到停唔到口肉骨茶有馬來西亞同新加坡2個味,但一字排得一件..湯係足料,但有少少貴炒貴刁真係好好食,唔會好油!最似地道美食海南雞同配茶我都好LIKE!!!雞係完成冇骨,又滑又香~我真係可以一個人食到半隻!總結:野食大碟又有風味,位置有少少迫,但味道加哂分~可以再去!!
今日同D舊同學食野..就下大家就揀左平時好少去既港島東~
之前聽個名隨心都唔係好知食咩
原來係馬來西亞新加坡菜!
自從去過馬來西亞新加坡就會愛上佢地既野食!
黑蘿蔔糕~呢個係我最推薦!!!又香又甜,會食到停唔到口
炒貴刁真係好好食,唔會好油!最似地道美食
海南雞同配茶我都好LIKE!!!
雞係完成冇骨,又滑又香~我真係可以一個人食到半隻!
题外话/补充资料: 我地本身想叫蟹,0岩岩呢日沽清左
2018-04-27
  • 黑蘿蔔糕
2018-04-30 54 浏览
因為工作忙碌無得去新加坡玩 唯有係香港揾下有無新加坡菜填補我對新加坡既想念隨心菜單整潔 有品味牛肋條嗽沙(hkd80)擺得好靚 湯底濃郁 魚片等既配料沾滿曬好濃既椰汁味道每一啖配料都掛住湯汁牛肋條俾得一啲都唔算少 唔會柴 食落有濃厚肉味同厚實口感我估好似用咖喱醃過 因為牛肋條帶有少少咖哩味海南雞喇沙(hkd80)兩碗喇沙都有兩種粉 一種係米粉另一種係瀨粉所以食落有口感之餘 亦能同時有濃濃既湯汁依附住海南雞 睇相已經知好嫩滑 更河況係食落口裹面肉骨茶(藥材味(hkd48)濃濃甜甜既藥材湯 令人感覺由肚度暖左出來養生感覺仲有油炸鬼仔過下口癮豬頸肉(hkd48)一大塊豬頸肉 非常足料仲切成薄薄的方便女仔都可以好優雅咁食佢既醬汁有別於泰式辣醬 有蜜糖味仲有清新既檸檬香味 特別新奇既味道參巴雞翼(hkd48)又大隻又香噴噴既雞翼我惗無人可以抵擋得了香脆 惹味 過癮.飲品:蕙米檸檬水(hkd28)好香既蕙米味 檸檬清香再加上微甜既味道很有特色青檸梳打:(hkd28)食得太多太油 可以試下用佢舒服下腸胃飲完好舒快兩個人不過400蚊很抵食

隨心

菜單整潔 有品味

牛肋條嗽沙(hkd80)
擺得好靚 湯底濃郁
魚片等既配料沾滿曬好濃既椰汁味道
每一啖配料都掛住湯汁
牛肋條俾得一啲都唔算少 唔會柴 食落有濃厚肉味同厚實口感
我估好似用咖喱醃過 因為牛肋條帶有少少咖哩味

海南雞喇沙(hkd80)

兩碗喇沙都有兩種粉 一種係米粉另一種係瀨粉
所以食落有口感之餘 亦能同時有濃濃既湯汁依附住
海南雞 睇相已經知好嫩滑 更河況係食落口裹面

肉骨茶(藥材味(hkd48)

濃濃甜甜既藥材湯 令人感覺由肚度暖左出來

蕙米檸檬水
(hkd28)
好香既蕙米味 檸檬清香再加上微甜既味道
很有特色

青檸梳打:(hkd28)
食得太多太油 可以試下用佢舒服下腸胃
飲完好舒快

兩個人不過400蚊
很抵食
2018-04-24 214 浏览
而家出外覓食, 大多數都是連鎖食肆居多, 味道都是千篇一律, 很少有自己嘅風格, 鰂魚涌竟然有ㄧ間不錯星馬風味嘅食肆~隨心。星加坡肉骨茶~ 材料有排骨, 冬瓜及蘿蔔, 用胡椒做主打。 肉骨茶胡椒味濃, 但出來味道很不錯,香氣十足, 跟薬料肉⻣茶, 我較喜愛胡椒味!班蘭葉炸雞~ 班蘭葉本身已有一種清香氣味, 用佢嚟包住雞肉, 再加上秘製醃料, 味道...... 當打開葉子, 陣陣香氣湧出來, 充滿獨特香蘭葉味, 雞肉非常嫩滑, 又 juicy, 葉子雖然油油的, 但包住嘅雞肉卻絕不油膩! 㗳落感覺ㄧ流!新加坡炒貴刁~ 貴刁即係粿條, 新加坡小吃之ㄧ, 可以 order大,中 ,小或走辣, 任君選擇。材料相當豐富, 有蝦, 雞肉, 魚蛋片等等...貴刁炒得很乾身, 入口絶不油腻, 还很有鑊氣。海鮮叻沙~ 係本人推介, 麵條貌似米線, 顆弹牙, 放在湯内麵條不易糊, 配料有帆立貝, 蝦, 魚蛋片, 蟹柳, 蛋, 豆卜及芽菜。由每ㄧ款材料以至麵條都滲入叻沙香味, 吸收了叻沙精華, 滿滿椰奶香味, 帶ㄧ点点香茅, 酸酸哋帶少少甜, 有ㄧ点微辣, 令人胃口大開, 最後把叻沙湯麵完全吃光, 一滴不留

海鮮叻沙~ 係本人推介, 麵條貌似米線, 顆弹牙, 放在湯内麵條不易糊, 配料有帆立貝, 蝦, 魚蛋片, 蟹柳, 蛋, 豆卜及芽菜。由每ㄧ款材料以至麵條都滲入叻沙香味, 吸收了叻沙精華, 滿滿椰奶香味, 帶ㄧ点点香茅, 酸酸哋帶少少甜, 有ㄧ点微辣, 令人胃口大開, 最後把叻沙湯麵完全吃光, 一滴不留!

估不到鰂魚涌竟然有如此好味星馬餐廳, 不妨到此試試。
2018-04-24 59 浏览
今日A先生係呢邊收工,就過左呢附近搵野食叫到有喇沙食我立即紅心心眼😍因爲我從來無食過正宗既喇沙,只有食過杯面味哈哈首先就叫返碗海南雞喇沙$80一次過滿足我兩個願望好香噴噴,有少少類似咖哩既味道份量好大,喇沙嘅粉底原來係米粉加瀨粉,比較爽口,湯底好香濃,好香既喇沙味但又唔辣嘅,另外豆卜好入味,份外好食呢度嘅海南雞好高質,雞皮金黃,裏面嘅肉夠滑嬾A先生就叫左海南雞飯$85用竹羅裝住好有特色,配上三種醬汁分別係薑蓉老抽同酸辣醬,油飯同雞湯。呢度除咗喇沙之外真係別叫海南雞!雞皮又薄又爽,點埋個醬,正雞湯味道清甜,用杯裝住覺得比較方便燒豬勁肉$48 燒得幾香,小小脆身嘅感覺,點埋甜酸醬食簡直1流而且呢個價錢有呢個份量性價比好高最後仲叫咗個炒通菜$58,爽口又惹味呢度嘅星菜確實唔錯,而且價錢相對便宜,值得一試
今日A先生係呢邊收工,就過左呢附近搵野食

首先就叫返碗海南雞喇沙$80
一次過滿足我兩個願望

好香噴噴,有少少類似咖哩既味道

呢度嘅海南雞好高質,雞皮金黃,裏面嘅肉夠滑嬾

A先生就叫左海南雞飯$85

呢度除咗喇沙之外真係別叫海南雞!雞皮又薄又爽,點埋個醬,正

雞湯味道清甜,用杯裝住覺得比較方便

燒豬勁肉$48
燒得幾香,小小脆身嘅感覺,點埋甜酸醬食簡直1流
而且呢個價錢有呢個份量性價比好高

最後仲叫咗個炒通菜$58,爽口又惹味

呢度嘅星菜確實唔錯,而且價錢相對便宜,值得一試
星期六晚去到平時人流勁多既太古坊揾食,不過由於係周末,平時好難揾位既 星加坡餐廳 隨心,都唔駛排隊就有位開餐,最正既係門口仲可以泊埋車,啱晒我哋一班揸車揾食既朋友!成日都揾東南亞菜嚟食既我,知道有星加坡式肉骨茶,已經決定要嚟試下,因為外面通常賣既都係馬來西亞藥材口味既肉骨茶!店鋪環境幾闊落,乾淨!大大細細既檯都有,一家大細嚟都無問題!餐廳提供既馬來西亞菜式都幾多,而且註明唔用味精,擺明sell真材實料!餐廳有提供兩種口味肉骨茶,相信香港無一間餐廳會同時提供兩種唔同口味既肉骨茶俾客揀!真係誠意十足!我哋先叫左個小食黑蘿蔔糕,用上馬來西亞常用既黑鼓油嚟炒咸得嚟帶d甜味,非常香口!蘿蔔味十足!跟住嚟到既係今日最想食既星加坡肉骨茶,份量用料都十足,足夠2人享用,每碗都配有一條肉排!而且跟足星加坡咁,配黑鼓油同油條,肉骨茶淡淡的黑胡椒味,有清甜既肉味同蘿蔔香,湯煮得比較'杰'身,啱晒用油條索埋湯汁嚟食,黑鼓油帶少少辣味,用嚟點肉排最好不過!除左點了肉骨茶外,我哋仲點左個餐廳既招牌菜,海南雞飯,海南雞皮滑肉嫩,黃薑飯香口唔油膩,3款醬汁有各自既特色,甜有黑鼓油,咸有薑蓉,辣有辣椒汁,每款醬汁都做得

除左點了肉骨茶外,我哋仲點左個餐廳既招牌菜,海南雞飯,海南雞皮滑肉嫩,黃薑飯香口唔油膩,3款醬汁有各自既特色,甜有黑鼓油,咸有薑蓉,辣有辣椒汁,每款醬汁都做得出色! 就算唔點醬汁,海南雞本身都好夠味!加埋個雞味十足既雞湯,真係好飽!
最後我哋都各自叫左一杯'涼水' 呢杯甜甜地既檸檬薏米水喺東南亞好多餐廳都好容易揾到,估唔到喺香港都能夠飲到呢個咁地道既味道!難得!

2018-04-23 822 浏览
來鰂魚涌吃晚飯好的就是一定不用等位,午餐鰂魚涌需要很多人,但是到了晚上便只有寥寥可數的人,想吃什麼午餐吃不到的也可以吃到,而且不用趕趕快快的吃完,可以慢慢品嚐美食的味道。今天兩個小女孩選擇到鰂魚涌吃新加坡菜, 這間小店有新加坡及馬來西亞特色菜包括肉骨茶喇沙炒蟹等等, 早已聽過它的名字, 終於今日約得成, 有機會一同品嚐。雪梨茶$22顏色淺淺的,味道卻沒太淡,是清新的雪梨水味道,好像一些涼茶店賣的雪梨水一樣,但我不明白為何不能走冰,只能少冰,女生很多時是不能喝冰的。胡椒炒蝦$168兩個小女孩吃不多,吃少少的便足夠了。 喜歡吃蝦的我們就先選了一個蝦,當中可以選擇用黑胡椒或白胡椒或咖喱等煮法,由於朋友不吃得太辣,所以我們沒有叫黑胡椒選擇了白胡椒,白胡椒蝦的味道不及黑胡椒的濃比較淡味,沒有黑胡椒煮法那麼香,但散出淡淡的胡椒味,而醬汁亦煮得夠味。蝦很大隻共有四隻,價錢不算太貴,胡椒的味道浸入到蝦肉中,不會只停留在蝦殼外,而邊剝蝦邊吃就最好,不能叫人代勞啊,蝦肉亦夠爽夠新鮮。馬來西亞肉骨茶$48這裡的肉骨茶分為兩種有新加坡的胡椒味及馬來西亞的藥材味,我們兩個人覺得藥材料好像比較補身,就選擇了藥材味

雪梨茶$22

顏色淺淺的,味道卻沒太淡,

胡椒炒蝦$168

馬來西亞肉骨茶$48

這裡的肉骨茶分為兩種有新加坡的胡椒味及馬來西亞的藥材味,我們兩個人覺得藥材料好像比較補身,就選擇了藥材味湯。來到時覺得藥材味挺濃的,很正宗地道的風味
,我們連湯裡的藥材料也一併吃光呢。一人分量的配有一條肉骨可以點甜醬油吃,肉質煮過湯難免較粗糙。

海南雞喇沙$80

最後我們選擇了喇沙作為飽肚子之選,而同時揀了海南雞,就可以一次過試兩樣名菜了。喇沙的湯配上瀨粉及米粉發混合而成,這個有加分,海南雞給的部分是雞胸,就如新加坡當地吃到的一樣,雞味不強,沒什麼特別。出色的是喇沙的味道挺濃郁,十分惹味
,但如果不吃辣的朋友要小心了,好的是店員說如果不能吃太辣可以加雞湯,但我們就選擇了正常的喇沙湯底。
  • 馬來西亞肉骨茶
2018-04-22 65 浏览
Quarry bay一向多好食嘅小店,今日就嚟到主打星馬泰食品嘅隨心食dinner lar😀 小店都幾多野食,我地就先嗌個海南雞飯($85)🐥🐥 最重要係冇骨呢下就做到啦!雞肉嫩滑,雞皮雖然會肥但真係忍唔住要食番件🕺🏻小小油食落好香,油飯幾有咬口,配上d木耳絲食會fresh d😛😛 另外再點個海鮮嗽沙($80)😌 海鮮有2隻蝦,幾彈牙嘅,另外有魚片、蟹棒、帶子等,都幾豐富!湯底偏咸,小小辣,略嫌未夠椰香味,但花生味就幾出🍜🍜 米粉好有心,有一款幼,一款粗d,所以食落好有口感!上湯娃娃菜($58)👨🏻‍🍳🍲好大碟下!湯夠清甜,菜好新鮮😁 馬來肉骨茶($48/head) ❤️藥材味十足,肉幾腍身,仲幾有大舊添👶🏻👶🏻 熱檸檬薏米水($28)🍋🍋小小甜,薏米好好食👅

小店都幾多野食,我地就先嗌個海南雞飯($85)

另外再點個海鮮嗽沙($80)😌

熱檸檬薏米水($28)🍋🍋小小甜,薏米好好食👅
2018-04-22 675 浏览
又到放假四圍揾野食既時候啦,今次同媽咪黎到鰂魚涌既一間食星馬菜式既特色小店門面設計簡約,貼滿哂餐牌,供客人經過可以係門口睇下有咩食,十分方便餐廳地方乾淨企理,空間都尚算寬闊餐牌上既食物款式好多,而且價錢都幾抵食,令人花多眼亂我地叫左兩個午市套餐,先黎左兩杯餐飲,檸檬薏米水,飲落去味道酸酸地,非常清新,薏米大大粒,好有咬口,最岩食重口味野時,飲黎中和下味道新加坡炒貴刁,同乾炒牛河味道有幾分相似,炒得好夠獲氣,非常惹味,食落唔會好油話梅豬軟骨飯,個人非常中意呢個,酸酸甜甜好開胃,豬軟骨肉質好腍,一咬就已經分開,送食一流黑蘿蔔糕,平時蘿蔔糕就食得多啦,但係黑蘿蔔糕都係第一次食,鹹鹹香香都幾得意,蘿蔔糕軟林林,又入味,都幾好食另外仲叫一個脆皮牛腩,牛腩炸得非常香口,外脆內軟,牛腩肥瘦均勻充滿油香,咬落去一啲都唔韌,點埋旁邊嘅森巴醬,非常惹味,有特色,令人念念不忘整體來講,食物質素不錯,而且價錢適宜,是一個不錯的用餐經驗

餐廳地方乾淨企理,空間都尚算寬闊

餐牌上既食物款式好多,而且價錢都幾抵食,令人花多眼亂

整體來講,食物質素不錯,而且價錢適宜,是一個不錯的用餐經驗
2018-04-22 61 浏览
朋友想食海南雞飯,問我有咩好介紹,我記起之前同事提過鰂魚涌有一間主打星洲菜,無骨海南雞飯至為出名。好! 我哋一於去食。餐廳不是很大,我們七點九來到已是人頭湧湧。好不容易找到座位之後,連忙落單點菜。這裡選擇都多,海南雞飯當然是必食之選。再叫了粉絲炒雜菜、燒豬頸肉、炸香蕉、參巴雞翼,就夠晒我哋食喇。【凍檸檬薏米水 $28】清新、消膩、去濕,好飲!【參巴雞翼 $48】呢個正! 外皮脆,雞肉好入味。【燒豬頸肉 $48】燒得幾香,切成薄片容易食,點埋個特別汁醬就至 good。【炸香蕉 $38】雖然覺得有點熱氣,但係又真係好好食,估唔到香蕉炸過之後,可以咁甜。【粉絲炒雜菜 $65】食完熱氣嘢,來個炒雜菜當然是極好的配搭啦。至於啲粉絲不得不吃,因為它索晒啲湯汁,好好味。【海南雞飯 $85】好有特色,用竹篩來載住海南雞和白飯。黃油雞皮薄,沒有多餘脂肪,至正係佢無骨,又香又滑。唔怪得,每檯客都會叫這個海南雞飯啦。同事果然無介紹錯,即刻 whatsapp 佢,多謝佢嘅好介紹。

餐廳不是很大,我們七點九來到已是人頭湧湧。

【凍檸檬薏米水 $28】
清新、消膩、去濕,好飲!

【參巴雞翼 $48】
呢個正! 外皮脆,雞肉好入味。

【燒豬頸肉 $48】
燒得幾香,切成薄片容易食,點埋個特別汁醬就至 good。

【炸香蕉 $38】

【粉絲炒雜菜 $65】

【海南雞飯 $85】

2018-04-18
2018-04-22 49 浏览
Lunch係公司附近食來食去個幾間有時真係寧願食急D走去鰂魚涌食隨心比較易等位所以好多時都會選依間今日出左糧食豐富D肉骨茶我係第一次係隨心食兩款我都有叫藥材味好濃大大粒紅棗杞子而且飲完唔會口喝應該真係冇味精嘅我朋友怕熱氣所以飲胡椒味的芳間胡椒味太重啦得個辣字隨心對我來說胡椒味剛剛好原來不同味的肉骨茶是來自不同地方藥材味是馬來西亞胡椒味是新加坡其實無骨海南雞飯先至最正冇骨已經好正油飯又夠香雞好滑味道像黃油雞配上他祕製的醬油好味到不得了而薑蓉配油飯又是一絕配原本想叫臘腸炒菜但好似話冇配料唯有改食炒貴刁啦嘩...份量好大我第一次食用油麵配河粉嘅炒貴刁感覺好食好多好足料有蛋、蝦、魚片及臘腸...依...有臘腸?咁我想食菜唔通因為冇菜???
Lunch係公司附近食來食去個幾間

唯有改食炒貴刁啦

嘩...份量好大
我第一次食用油麵配河粉嘅炒貴刁
感覺好食好多
好足料有蛋、蝦、魚片及臘腸
...依...有臘腸?
咁我想食菜唔通因為冇菜???
$115 (早餐)
  • 馬來西亞肉骨茶
  • 海南雞飯