2018-05-01
今次想介紹既星馬餐廳係鰂魚涌,係鰂魚涌地鐵站D出口行大約5分鐘就到,交通十分便利。嗰度環境優美舒適,菜單也非常齊全,喇沙、海南雞同埋其他星馬美食都一應俱全。首先,我地叫左半隻海南雞,雞肉嫩滑多汁,皮薄沒有過多的油分,再配以特制既醬汁,令雞肉既鮮味再上一層樓。第二道菜係麥巴醬炒飯,因為我地覺得個名幾特別,所以叫黎試下,碟飯一上就香味撲鼻,味道甜甜辣辣的,十分可口。跟住落黎就係酸菜胡椒魚,依碟魚十分大,魚肉酸辣多汁,不得不稱讚既係個魚皮,焦脆可口。然後再黎就係海鮮喇沙,海鲜很多元化,有蝦、蟹柳、魷魚等等,湯底十分濃郁,麵也十分嫩滑彈牙。最後就係沙爹串燒同埋燒豬頸肉,沙爹串燒既醬汁惹味,燒豬頸肉爽脆嫩滑。 而餐廳既職員也十分友善體貼,不但會細心介紹各種茶式,仲會不時自動幫我地添水,令我地用餐期間十分舒服。