唔知點解,仲係喜歡 打風落雨先出街食好西。 星期二 落咗波同啲friend出去食嘢, 佢哋話去食陸陸雞煲 火鍋 , 一齊烚下烚下 。 白布街係新分店, 去到第一眼覺得個裝修好日式, 門口成個1比1咁大嘅star war figure 棟住喺度招呼你, 裏面嘅裝修畫壁都好靚 。由於我哋得三個人 ,叫咗個細嘅bb 辣雞煲, 細嘅係有半隻雞,大嘅就成隻囉。 佢嘅辣度有bb辣、微辣、小辣、中辣、大辣比你揀, 我想小辣㗎,但個friend唔食得唯有揀bb辣啦!一落咗單就好快成煲送上枱, 當然一上枱都未食得住啦,要畀時間佢滾㗎嘛, 服務員會定時定候過嚟幫你睇下煲嘢食得未, 佢仲會幫你兜勻全部雞煲, 服務員大力由底一兜, 眼見全是大蔥洋蔥 等等嘅配料, 佢一兜立即芬香撲鼻,蔥蒜味直湧鼻孔, 香氣直頭挑逗緊我嘅味蕾, 聞到都立即覺得肚餓, 服務員來來回回開蓋翻蓋兜咗幾次之後, 終於食得, 真係等死人!眼見啲雞好肥美好多肉, 唔理三七廿一,個個都夾咗件雞擺入口食, 佢個雞確實惹味, 仲好入味, 個雞由廚房煮嗰一刻到擺上煲再擺上枱係咁滾到我哋放入口食-都仲好滑。 呢個bb辣第一啖放入口真係唔覺得食緊辣,
陸陸雞煲(細) BB 辣
一落咗單就好快成煲送上枱, 當然一上枱都未食得住啦,要畀時間佢滾㗎嘛, 服務員會定時定候過嚟幫你睇下煲嘢食得未, 佢仲會幫你兜勻全部雞煲服務員大力由底一兜, 眼見全是大蔥洋蔥 等等嘅配料, 佢一兜立即芬香撲鼻,蔥蒜味直湧鼻孔, 香氣直頭挑逗緊我嘅味蕾, 聞到都立即覺得肚餓, 服務員來來回回開蓋翻蓋兜咗幾次之後, 終於食得, 真係等死人!
眼見啲雞好肥美好多肉, 唔理三七廿一,個個都夾咗件雞擺入口食, 佢個雞確實惹味, 仲好入味, 個雞由廚房煮嗰一刻到擺上煲再擺上枱係咁滾到我哋放入口食-都仲好滑。 呢個bb辣第一啖放入口真係唔覺得食緊辣, 可以話冇乜料到, 但食食下佢個辣味係慢慢由個喉嚨到滲返出嚟, bb辣當然係小兒科啦, 我相信叫微辣或小辣食起上嚟加埋佢個雞汁一定會更開胃更刺激更好味。
食到咁上下係要加水打邊爐啦,肥牛打邊爐係必然之選, 我哋叫咗個牛三拼, 三拼包括 美國肥牛、手切牛肉同金錢展, 老闆仲送咗幾粒牛柳粒畀我哋試。 個人覺得最好味嘅係美國肥牛,因為最有牛肉味, 金錢展都唔差不過質地囗感都係美國肥牛好食啲, 手切肥牛就厚身啲, 不過牛肉味就較淡, 牛柳粒本身個味都不錯, 但太厚同滾好耐先食,食起上來比較粗糙同難咀嚼, 可以俾我揀都唔會叫牛柳粒!
陸陸牛三拼
試咗佢哋嘅特色招牌菜-百花+鹹牛芝士釀油條, 服務員叮囑我哋最好滾三十秒左右, 同埋最好要反轉嚟滾, 我哋好搞笑咁放咗落去真係用口數30秒就拎返上嚟食囉。 但呢個餸真係有驚喜, 鹹牛芝士釀油條, 其實真係鹹牛肉加芝士釀咗喺油條上面, 條油條滾咗30秒都依然係脆卜卜㗎, 唔怪得佢話30秒啦。 而鹹牛加芝士同油條一齊食又真係幾好食喎, 百花都一樣,只不過上面係百花釀咗入油條到姐。 呢個特色食物真係要試下!
百花+咸牛芝士釀油條
我最鍾意食-手打鮮蝦丸及墨丸(雙拼)。 我最鍾意食呢個手打蝦丸及墨丸, 堅彈牙硬堅有蝦味堅有墨魚粒, 佢哋調味恰到好處,基本上成粒滾完放入口 都能夠充分食到蝦肉嘅鮮味及墨魚嘅質感,正!
陸陸手打蝦丸及墨丸(雙拼)
珍寶帶子一睇就知好新鮮, 放入去一兩分鐘就拎出嚟食, 依然先甜及滑溜, 雖然呢個係雞煲湯底但仍然食到帶子嗰種鮮味。
珍寶帶子
鮮菜籃啲蔬菜望落去係新鮮嘅, 裏面有油麥菜;旺菜;雜菇、番茄同粟米。
鮮菜籃
炸響鈴係自製嘅, 又真係特別粗同特別大條, 放咗落去浸咗一陣再放入口食, 鹹鹹脆脆又幾好食喎!
響鈴
飲品我哋叫咗特飲青檸梳打, 呢個特飲真係堅抵飲, 48蚊係一大樽, 一大樽係可以分比3-4人飲㗎! 裡面除咗有青檸同檸檬之外, 仲有菠蘿粒同薄荷葉, 飲呢個都可以為重味道嘅口腔一洗清新, 感覺冇咁油膩。
2016-10-18
陸陸雞煲(細) BB 辣
陸陸牛三拼
百花+咸牛芝士釀油條
陸陸手打蝦丸及墨丸(雙拼)
珍寶帶子
2016-10-23 247 浏览
生日想食個雞煲,上網見呢間食評唔錯,即管黎試試!1) 雞煲味道不錯,但同傳統的麻辣雞煲味有出入!2) 其他食品一般,唔會有想再叫既衝動。3) 服務員態度一般,常常用自己既覺度回覆客人!呢點我感到非常不滿😡4)要人like 佢個FB page 但餐廳內網絡接收有限😓5) 自制飲品味道失色!勸大家叫返普通飲品算了!總結:4個字 ⋯ 唔會再黎!
生日想食個雞煲,上網見呢間食評唔錯,即管黎試試!
1) 雞煲味道不錯,但同傳統的麻辣雞煲味有出入!
2) 其他食品一般,唔會有想再叫既衝動。
5) 自制飲品味道失色!勸大家叫返普通飲品算了!
總結:4個字 ⋯ 唔會再黎!

2016-10-22 182 浏览
人在外, 特別會關念家鄉集合各地的美食。別了清淡的東歐菜式, 回到香港, 除了日本菜外, 最想念的就是麻辣雞煲。因為工作需要剛好經過油麻地,中午時分看見這裡的有雞煲提供,就相約愛妻當晚來這裡試一試。位於白布街的陸陸雞煲火鍋,其特別之處是用心設計的室內裝潢。正門有大量LEGO白兵mini figure迎賓,一入去則見到一比一的白兵。看來店主對STAR WAR情有獨鐘。最特別的還有行上二樓時, 看見牆壁上仿電影制作的圖畫, 特別看出店主的心思。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~特意看看別人的食評, 在意的是這裡雞煲特別的麻。想不到還真有這一回事, 雖然味道不像一品, 或其他食過的雞煲般, 味道不算太突出, 但麻度一流。雞肉是有骨的, 但整體肉的分量都較多, 不會有多骨少肉的情況。吃罷雞煲, 可以選擇辣湯或是清湯湯底來打邊爐。 桂花蚌和珊瑚蚌2種蚌類的味道十分濃郁, 分量亦多。對於2個人來說就十分足夠。 手切肥牛(例)特別的肥牛, 脂肪含量特多, 一口咬下去十分鬆軟。就算放在湯內很久, 也不會變老。 雙併油炸鬼還有點了出名的雙併油炸鬼。有百花(味道, 口感像墨魚肉,
人在外, 特別會關念家鄉集合各地的美食。

特意看看別人的食評, 在意的是這裡雞煲特別的麻。

桂花蚌和珊瑚蚌
 手切肥牛(例)

雙併油炸鬼
還有點了出名的雙併油炸鬼。有百花(味道, 口感像墨魚肉, 有待有識之士指正), 和咸牛肉芝士。放在湯中20至30秒就可以了。喜歡咸牛肉芝士油炸鬼特有的咸香, 和濃濃芝士味。百花就像墨魚肉油炸鬼, 墨丸的彈牙中帶點油炸鬼的香脆。
 雙併(烏冬 x 公仔面)
當然不少得的還有烏冬和公仔面吧~

公仔面, 是出前一丁。烏冬是急凍的, 但煲過後亦十分彈牙, 合格之作。

整體來説, 地方環境裝修用心, 食物水準中上, 合格之選。但唯一價錢偏貴, 以價錢來說, 性價比不算太高。
2016-10-20 1568 浏览
收工路過旺角,加上有幾分秋意~ 今晚就決定打邊爐~~第一次幫襯66雞煲~ 勝在唔駛等位~ 內裡裝修乾淨新潮~~ 有唔同玩味掛畫~亦有Lego擺設~~2個人點左一個招牌雞煲HKD 148 (例)職員會幫手打理,完全唔駛郁手~打開蓋時香味十足~ 睇到配料亦唔少~青椒、洋蔥、辣椒、西芹等等~~可惜口入味道偏淡~ 幸好還在點點麻勁~雞肉雖然唔會乾柴,但比較多骨少肉~今晚食緊西藥,唔可以飲啤酒~點左2杯果汁沙冰~ (2杯特價HKD 54)特別鐘意香蕉沙冰,真材實料啖啖香甜~~ 唯一要注意係…香蕉太足料都幾飽肚~手切肥牛 HKD 158 (例)真係好推介,脂肪比較均衡~入口軟孰牛香~ 就算失手煮耐左,都唔會韌!雙併手打丸~其實4粒係雙魚墨魚丸~2黑2白十分吸睛~ 本來期待食出分別~實質味道分別不大,而且口感唔好… 咬落好泡….反而另外4粒蝦丸~真係食得出手打,做到咬落彈牙~最後想推介咸牛肉芝士釀油條~66雞煲獨創~ 咸牛肉加熱後~ 口感同牛餐肉有幾分相似~加上淡淡芝士味~  係唔錯ge配搭~ 稱得上成功創新菜~
收工路過旺角,加上有幾分秋意~
今晚就決定打邊爐~~

第一次幫襯66雞煲~ 勝在唔駛等位~
內裡裝修乾淨新潮~~ 有唔同玩味掛畫~
亦有Lego擺設~~
2個人點左一個招牌雞煲HKD 148 (例)

職員會幫手打理,完全唔駛郁手~

打開蓋時香味十足~ 睇到配料亦唔少~
青椒、洋蔥、辣椒、西芹等等~~

可惜口入味道偏淡~ 幸好還在點點麻勁~

雞肉雖然唔會乾柴,但比較多骨少肉~
今晚食緊西藥,唔可以飲啤酒~

點左2杯果汁沙冰~ (2杯特價HKD 54)

特別鐘意香蕉沙冰,真材實料啖啖香甜~~
唯一要注意係…香蕉太足料都幾飽肚~
手切肥牛 HKD 158 (例)

真係好推介,脂肪比較均衡~

入口軟孰牛香~ 就算失手煮耐左,都唔會韌!
雙併手打丸~

其實4粒係雙魚墨魚丸~

2黑2白十分吸睛~ 本來期待食出分別~

實質味道分別不大,而且口感唔好… 咬落好泡….

反而另外4粒蝦丸~

真係食得出手打,做到咬落彈牙~
最後想推介咸牛肉芝士釀油條~

66雞煲獨創~ 咸牛肉加熱後~ 口感同牛餐肉有幾分相似~

加上淡淡芝士味~  係唔錯ge配搭~ 稱得上成功創新菜~
2016-10-12
2016-10-18 195 浏览
星期六跟朋友去試下旺角66雞煲,樓上尚數寬堂,叫咗小辣,期望同實際無咩偏差,足料味濃,值得一試。下次會試再辣啲,可能再麻小小會更刺激。推介:響鈴好正,飲品都好大柸。
2016-10-15
  • 手切肥牛
  • 陸陸雞煲 (例)
2016-10-18 1120 浏览
近排一入秋就唔知點解迷上麻辣雞煲,近呢個月都食左兩次,最近同朋友在旺角行行下唔想食茶記又冇頭緒食咩好,經過白布街又再次遇上陸陸,就決定再食雞煲,一入店,店員好好招呼好有禮貌,裝修唔錯,可能店不是很大,不似旺角另一間有名的似酒樓咁,呢度店員都會慢慢介紹他們有咩特別的食材,感覺很舒適佢地有碟螺肉做前菜,其他店較少見,朋友因為唔食海鮮的,所以今次就冇試海鮮了,店員推介我地幾款必叫的,雞煲就梗叫架啦,另外就推薦我們必點佢地的陸陸手切肥牛和百花+咸牛芝士釀油條,還有的就是泡茶餃子,飲品方面這店都幾多特別野是他們自家製的,我們就叫了兩支柚子梳打和檸賓梳打,先來飲品,大大支咁上,一支都可倒3杯,開頭還以為係柚子味的汽水,原來係真係有柚子溶的梳打,味道清甜,好過成日打邊爐都係竹蔗水和酸梅汁咁悶,檸賓梳打就和一般茶餐廳的檸賓一樣,但是變成有氣版本!跟住就來主菜雞煲了,我地叫左小辣,一開蓋已聞到好香的辣味,雞肉好嫩好滑,火喉控制得剛剛好,而且好入味,我地連配菜都食清食清D雞後就打邊爐,見到碟手切肥牛好靚,油脂分布好平均,即刻試試,厚薄適中,好有牛味,入口好似會溶咁,好正,份量都唔細,而且呢個質數呢個價錢算
食清D雞後就打邊爐,見到碟手切肥牛好靚,油脂分布好平均,即刻試試,厚薄適中,好有牛味,入口好似會溶咁,好正,份量都唔細,而且呢個質數呢個價錢算抵食,有時叫D所謂極品手切牛過$200一碟都未有咁的質數。
再來就是這店最有特色的百花+咸牛芝士釀油條雙拼,佢把花支和咸牛芝士釀進油炸鬼,店員叫我地拾20秒就剛剛好食得,時間真是剛剛好,油炸鬼還是脆的,咸牛芝士的芝士味好濃,又脆脆地口感好好,個人認為如果唔想成日食魚皮之類的,這個必食,大推!而花支的就好似食緊有魚滑的油炸鬼咁,都唔錯!
跟住再來就是泡菜餃子,可能依家興韓風,咩都加入韓式的概念,連餃子都唔放過,本人原本對泡菜麻麻,但見店員推薦咁就試試,食落不但唔錯,而且更是有驚喜,估唔到泡菜和餃子是可以咁夾的,想試新野或喜歡韓式味道的人可試試!

另外我地都點了菜籃,甜蕃薯和六寶丸,菜就是基本野,全部都新鮮,值得讚的係那菜籃砌得好靚,好有心機,蕃薯仔好甜,六寶丸就包括了蝦丸、龍蝦丸、白魚蛋、墨丸、貢丸和牛丸,一次過可試哂,粒粒彈牙!總結今餐每樣食品都有水準,有些更係有驚喜,服務態度又好,果然無令我失望!
2016-10-16 221 浏览
換左新iphone都唔夠一個月,個殻就爛左d,老公叫我唔好咁慳,部電話好貴架,去買返個殻啦...好啦聽話去旺角買,買完行街街,行經一間雞煲,聞到陣味又till起條筋,好鬼想食呀!可能因為我地早,又係平日,人唔多,我地坐��張枱隔離有個star war戰士架!1:1我中意!勁有feel,戰士守護住我地,唔比人地搶我d雞!二話不說叫左個雞煲,由於貪心..我叫左個大既XP等左大概20分鐘就黎啦,一打開個蓋陣味真係太掂!好香,我叫左微辣,feel到少少辣,麻既感覺比較多,我食左幾件都流的汗啦!但係又流得幾開心,雞好嫩滑,唔止雞皮,連雞肉都好滑,平日雞胸都會鞋鞋地,但呢個連雞胸都滑。雞唔會煮得太老,生熟程度剛剛好,同埋我中意佢無雪藏味,麻辣味已經蓋過左,證明其實已經煮左好耐!由於我叫左個大,所以食左個雞煲我已經飽左一半...再來當然要試下火鍋,牛肉分兩隻,手切美國肥牛同陸陸手切肥牛,價錢都差幾遠,有心食我地叫左陸陸手切肥牛啦!美國唔好意思呀!d肥牛好靚,一睇已經知係新鮮同埋貴野,d雪花位係雪白色既,肥牛既紋理整齊明顯,碌完仲有好香濃既牛味,貴野係唔同d架喎!百花加咸牛肉芝士拼油條:要讚一讚,呢個
百花加咸牛肉芝士拼油條:要讚一讚,呢個油條認真充滿創意,我中意!完全唔係普拉油條,咸牛肉同芝士一咬就爆醬,兩者勁match!不過唔係碌咁耐,30秒好啦!唔係就林晒架啦!
陸陸鮮菜籃:食左咁多肉點可以唔食返d菜呢?唔想認食咩又想食到菜就試下mix埋一齊鮮菜籃啦!見到d菜既色澤已經好靚,睇得出新鮮。我中意金菇,洗得好乾淨,仲好乾水!菜都十分翠綠,種類多,$72唔係貴啦!
丸類同餃類係打邊邊不能沒有的!丸類好彈牙,係手打丸,宜家好少有餐廳有手打丸,通常都係機打,手打令肉質既感覺平均d,料既分布都平均d。餃類估唔到咁大隻!餡多皮都唔算薄,太薄打邊爐時會好易穿架!
叫左兩個特色飲品,檸賓梳打同柚子梳打,柚子味唔多重,梳打味比較出眾,但夠大Jar!檸賓好似係利賓納加檸檬,加左檸檬有一陣清新既感覺,大Jar又夠凍!打完邊邊熱辣辣,飲兩Jar先夠喉!
2016-10-04
2016-10-11 245 浏览
差,超差,未食過咁難食嘅雞煲!!自問鐘意食雞煲嘅人!每次去白布街果頭係食安東雞或甜品he she eat,但今次老公想試下哩間餐廳就陪佢去試,點知試完真係試囉,以後唔會再去!真係唔明點解仲有咁多好評,係咪打手黎?!d雞無味入唔到味都算,仲要勾芡!咁咪更加入唔到味!大佬!加上鞋嘅d肉!兜雞煲又唔甜又唔咸咁,我完全唔知佢想點!加左湯之後就更加只有辣味,無其他味!水加雞only!!!我未食過一餐飯食到咁頹。。。真心呆哂,失望!我成餐飯完全無嘜食,隊哂俾老公食哂,佢都覺得難食,但無奈叫左唔好哂,唯有頂硬上。。。真可憐。。唯一贊嘅係佢個6Luck沙冰幾好飲,其他垃圾!係垃圾!垃圾!垃圾!重要嘅事情講三次!我寧願去隔離安東奶奶雞好過,我後悔試左,浪費哂我d quote ,時間,金錢!嬲嬲!
雞煲
2016-10-10
入秋又係時候去吃火煱了!!!!!! 自從發現白布街同黑布街有超多好店後, 我去旺角都比較喜歡行來這邊開飯~~ 今次同埋中同去左陸陸雞煲火鍋!! 唔講以為自己去左OPPA餐廳呀!!! XDXD 我好喜歡它牆上的繪圖!! 尤其用不同表情不同大小的雞仔來表達辣度~ 好搞笑呀!!! 輕鬆又年青既火煱店, 真的食得又睇得~~ 雞煲火鍋, 即是先吃雞仔煲, 再加湯變火煱~~ 可點選的火煱配料都非常之多!! 仲有餐前小吃添~~~ 其實我們都不是太吃到辣, 但又喜歡帶點麻帶點辣的口感, 非常之保險的選了BB辣~ 雞煲一上場已經香氣四溢~~ 煲到滾熱的雞塊, 加上香蔥莞茜辣椒...... 真係好好食, 好惹味!! 個人覺得小辣會更好~~~ 吃完這一鍋後, 就加了上湯~ 而我們點的火煱配料也上桌了!!! 手切肥牛: 非常之咁靚料, 厚身, 肉味夠!! 仲要雪花分散得好靚, 唔係cheapcheap料呀!! 百花釀油條、咸牛肉芝士釀油條: 呢兩個好特別! 一定要試, 食落外面有點脆, 入便就好滑身! 牛柏葉、金錢肚、響鈴: 呢d都係好吸味, 將湯既精華吸住, 食落仲有好濃既雞煲湯底味道! 小女必點
入秋又係時候去吃火煱了!!!!!!

自從發現白布街同黑布街有超多好店後,

我去旺角都比較喜歡行來這邊開飯~~

今次同埋中同去左陸陸雞煲火鍋!!

唔講以為自己去左OPPA餐廳呀!!! XDXD

我好喜歡它牆上的繪圖!!

尤其用不同表情不同大小的雞仔來表達辣度~ 好搞笑呀!!!

輕鬆又年青既火煱店, 真的食得又睇得~~

雞煲火鍋, 即是先吃雞仔煲, 再加湯變火煱~~

可點選的火煱配料都非常之多!!

仲有餐前小吃添~~~

其實我們都不是太吃到辣, 但又喜歡帶點麻帶點辣的口感,

非常之保險的選了BB辣~

真係好好食, 好惹味!!

個人覺得小辣會更好~~~

吃完這一鍋後, 就加了上湯~

而我們點的火煱配料也上桌了!!!

牛柏葉、金錢肚、響鈴: 呢d都係好吸味, 將湯既精華吸住, 食落仲有好濃既雞煲湯底味道! 小女必點的小配料!

珍寶帶子: 非常大塊!! 滾完唔會唔見左~~ XDXD 平時食刺身, 而家打邊鑪一樣咁鮮甜~

丸類: 是手打鮮蝦丸及手打墨魚丸, 好滑好彈牙! 比較有嚼頭, 不錯!

餃類: 特別試左個泡菜餃...... 嗯, 好似唔太MATCH...... XDXD

整體都好好~~ 用料新鮮, 不錯!!!!

呢杯檸賓梳打都幾抵飲, 可以2-3個SHARE, 都係$48咋!

小結: 舊朋友最適合打邊鑪!!!

嘈得、食得、飲得!

服務OK, 上桌快手!

可以再來~~~
2016-10-03 238 浏览
一心入到黎見到個境好似唔錯所以入去食 一坐底服務員既態度都好好 攪雞煲同開蓋都會係佢地做 幾好幾好第一道叫左杯香蕉冰 都唔太夠蕉味 之後隻雞食得 ehhh都無肉既其後最失望既就係蝦丸又貴又唔好味 頂級肥牛 又貴又un泡菜餃 完全唔juice 唐生菜 超級苦! 5個人食 食左每人$150

第一道叫左杯香蕉冰 都唔太夠蕉味
之後隻雞食得 ehhh都無肉既

其後最失望既就係蝦丸又貴又唔好味 頂級肥牛 又貴又un
泡菜餃 完全唔juice 唐生菜 超級苦!

5個人食 食左每人$150

2016-09-29 1837 浏览
雖然已經入秋了,但天氣仍然很熱,友人竟然説今晚的晚餐去食鷄煲,心裏面實在有點不太願意,但還是去了!這間店舖的名字一看見它的招牌便能一目了然,看得出店主在裝修方面也下了不少心思。店內的裝潢也很有特色,牆上有很多手繪璧畫,五顏六色的餐椅,比較一般食鷄煲的食肆截然不同。一坐下來首先就叫了一個鷄煲,因我們只是四個人,所以只叫了一個小的鷄煲($148),叫了微辣,因太辣恐影響之後火煱的鮮味。整個煲鷄件不是很多,但我個人認為已很足夠,鷄件很入味又帶點辣,越食越滋味。吃完鷄煲當然要開始下一場火煱,我們都是牛魔王,所以索性叫了一個陸陸牛三拼,一碟便可吃到三種唔同的牛肉,脂肪分佈均勻,口感一流!我們再下一城,叫了一碟頂級封門柳,這個牛肉味很濃郁加上帶點 味,大大滿足我們這批食肉獸!食完肉就輪到食海鮮,叫了兩款帶子 - 巨型北海道帆立貝和珍寶帶子,看看有何分別。巨型帆立貝果然巨大,一碟只得四件,幸好一早已經開了邊,還害怕這麽大的帆立貝口感會帶點硬,但出來效果是堅爽口和彈牙。珍寶帶子雖然沒這麼大,但非常之鮮甜,可謂各具特色,值得推薦!另一推介要數韓式泡菜餃,不知是否一般嘅餃子食得太多的關係,這個泡菜餃除了

另一推介要數韓式泡菜餃,不知是否一般嘅餃子食得太多的關係,這個泡菜餃除了很有新鮮感外,餃子皮厚度適中,泡菜味不是太辣,一個不錯的配搭。
值得一讚是他們的陸陸夏日特飲,你絕對是可以吃到攪碎的生菓䇯,而不是整杯都是冰,食火煱又怎可以缺少這些飲品呢!
  • 巨型北海道帆立貝
2016-09-28 256 浏览
都唔係第一次嚟呢間食雞煲,佢既雞煲水準一樣保持水準, 又香又惹味。今次嚟試咗新嘢,叫咗杯6 luck, 係用士多啤梨加溫室蕃茄小蕃茄打就完成,幾開胃,啱曬唔鍾意太甜嘅朋友。青檸梳打呢杯嘢都唔會太甜,食雞煲辣辣地飲住就最正。帶子今次呢隻叫咗碟帶子,真係非常之新鮮,食落又甜又彈牙。陸陸自家制響鈴呢個熱辣辣又脆口,每一次來必叫。烏冬其實我覺得呢間嘅烏冬真係幾唔錯,手打烏冬,非常之有口感,算我勁飽我都叫多咗過嚟食,加埋個湯煮,正!生菜正常野,都新鮮爽口。
青檸梳打
呢杯嘢都唔會太甜,食雞煲辣辣地飲住就最正。
帶子
今次呢隻叫咗碟帶子,真係非常之新鮮,食落又甜又彈牙。
陸陸自家制響鈴
呢個熱辣辣又脆口,每一次來必叫。
烏冬
生菜
正常野,都新鮮爽口。
2016-09-28 204 浏览
33不盡,66無窮,陸陸雞煲有意思,吃得好意頭,希望幸運會降臨!牆上的雞仔畫得好可愛,請留意眼睛的表情。入得黎,唔需要唸,雞煲例牌加兩杯特飲係必定動作,唯一要講的就係唔要辣,近排太熱怕受不了;而66啲特飲冰,真材實料,飲得過,芒果味最吸引。雞煲例牌已經夠4個人,因為仲要食其他配料,即使唔辣,都好夠香,醬油調得好,入味有肉地,肚子餓,即點即有得食真好。員工好快手,見我哋食完雞,配料馬上全部上齊。牛肉快熟,先食,牛三拼中,美國肥牛脂肪最多,外表見三層肉,口感最肥美;手切肥牛雪花較平均,咬口多啲;金錢𦟌無咪肥膏,最好咬口;中間多送幾粒和牛肉,最美味。黑豚肉腩片相當肥美,見得到的五層肉,片片薄切,方便灼熟,口感鬆軟。刻意點咗巨型北海道帆立貝及珍寶帶子作比拼,前者拳頭咁大,啖啖厚肉,感覺好豪,食得特別開心,心理上似香甜啲,其實用相同鍋底灼熟,分別唔大。仲食咗甜味的日式玉子燒,好煙靱啲金錢肚及香脆啲釀油條,最後是大量新鮮蔬菜。食咁多肉,3個人分,每人$300有找,好公道。

牆上的雞仔畫得好可愛,請留意眼睛的表情。
員工好快手,見我哋食完雞,配料馬上全部上齊。

食咁多肉,3個人分,每人$300有找,好公道。
2016-07-01
2016-09-27 187 浏览
首先講下個雞煲啦,一嚟到呢個煲出晒煙,咁望落都覺得好正,佢個汁都做得好出色,雞又新鮮,冇令我哋失望。芒果冰呢個芒果冰都係用新鮮芒果加冰打製,完全冇加糖,非常之鮮甜。手打墨魚丸雙拼呢個手打墨魚拼真係幾正,手打勁有墨魚味。萵筍萵筍,咁呢個蔬菜都真係幾得意,我第一次食,都幾爽口同甘甜。肥牛叫咗個肥牛,呢個真係不得了,見到顏色都覺得好鮮豔。食落果然好新鮮,勁有牛肉味
芒果冰

呢個芒果冰都係用新鮮芒果加冰打製,完全冇加糖,非常之鮮甜。
手打墨魚丸雙拼
呢個手打墨魚拼真係幾正,手打勁有墨魚味。
萵筍
萵筍,咁呢個蔬菜都真係幾得意,我第一次食,都幾爽口同甘甜。
肥牛
2016-09-27 254 浏览
今晚我們去咗旺角白布街嘅「陸陸鷄煲火鍋」食晚飯!我們叫咗陸陸鷄煲醬汁嘅顏色同濃稠度都調教得幾好,但味道就比較淡,唔係好入味,鷄肉嘅肉質都幾嫩滑!陸陸手切肥牛「大」嘅脂肪分佈非常平均,色澤好紅潤,肉質相當嫩滑!牛柳粒嘅肉味比較香濃,肉質好軟滑同有咬口!巨型北海道帆立貝真係超大隻同超厚身,差唔多有一隻手掌咁大,肉質極之鮮甜嫩滑!白鱔片嘅肉質相當爽甜彈牙!新鮮鯇魚片真係好新鮮,肉質非常晶瑩剔透,味道好鮮甜!陸陸手打鮮蝦丸係新鮮手打,肉質好爽甜彈牙!
今晚我們去咗旺角白布街嘅「陸陸鷄煲火鍋」食晚飯!
我們叫咗陸陸鷄煲醬汁嘅顏色同濃稠度都調教得幾好,
但味道就比較淡,唔係好入味,鷄肉嘅肉質都幾嫩滑!
陸陸手切肥牛「大」嘅脂肪分佈非常平均,
色澤好紅潤,肉質相當嫩滑!
牛柳粒嘅肉味比較香濃,肉質好軟滑同有咬口!
巨型北海道帆立貝真係超大隻同超厚身,
差唔多有一隻手掌咁大,肉質極之鮮甜嫩滑!
白鱔片嘅肉質相當爽甜彈牙!
新鮮鯇魚片真係好新鮮,肉質非常晶瑩剔透,味道好鮮甜!
陸陸手打鮮蝦丸係新鮮手打,肉質好爽甜彈牙!
陸陸鷄煲
陸陸手切肥牛「大」
牛柳粒
巨型北海道帆立貝
白鱔片
新鮮鯇魚片
陸陸鮮菜籃
2016-09-13
陸陸鷄煲
陸陸手切肥牛「大」
牛柳粒
巨型北海道帆立貝