2016-12-15
近年係香港真係好興食雞煲, 可能因為平時香港人都比較鍾意打邊爐, 面而家係打邊爐之前仲可以一嘗麻辣雞, 真係「一雞兩味」啱晒香港人鍾意多重食法嘅享受😆陸陸雞其實有兩間分店, 一間位於奶路臣街, 另外一間喺白布街.. 平時多數行經奶路臣街每次行過呢間陸陸雞都好多人等位, 今日特登嚟到白布街呢間諗住會少啲人... 原來我咁諗係錯晒😂😂😂係門外有一幅好得意嘅白兵擺設😍 好得意!如果留意到嘅相信大家除咗見到有白兵同黑武士之外仲有一隻隱藏係白兵入邊嘅「🐔」!🐔👈🏻佢扮緊白兵! 😂😂😂 咁得意嘅擺設真係忍唔住要同佢影返幅相🙈幸好打個電話黎book枱, 如果唔係相信未必有位... 今日全場差不多爆滿, 估唔到平日晚上都有咁多人幫襯😨 我真係有點睇小左白布街呢間分店場內裝修比較簡潔, 而有塊牆壁畫左少量手繪圖內容都係以🐔為主角, 幾得意!黎到陸陸雞當然係要食雞煲啦! 因為同男朋友兩個人份量所以食唔到太多, 叫咗半隻雞嘅份量+微辣 $158因為雞煲係用生鐵煲, 所以放上枱之後職員多次提醒唔好掂到個煲👍🏻 好貼心既提示冇幾耐之後職員會主動幫客人處理雞煲, 撈好之後再焗多一陣就食得👏🏻👏🏻👏🏻😍😍😍😍😍😍😍
內容都係以🐔為主角, 幾得意!
🐔煲呀~好正既雞煲呀!~🐔
雞煲嘅賣相相當吸引, 因為叫咗微辣既關係味道唔算相當之辣, 連我不嬲唔食得太辣嘅都可以接受到😊
雞件既生熟程度啱啱好, 唔會太過生亦唔會太過老, 每件雞都被醬汁重重包圍住, 食落相當惹味👏🏻👏🏻 而紅洋蔥因為吸收左雞煲嘅醬汁, 食落除咗濃味之外會有一份洋蔥嘅生味, 好味👍🏻😋
個人感覺因為比較鍾意雞煲配芫荽, 所以略嫌覺得配上青蔥有點遜色... 👉🏻👈🏻 如配芫荽會多左份香味, 諗起都覺得正😍👍🏻
手切肥牛$168
肥牛既色澤同肥瘦均勻程度的確好吸引, 鮮紅色既肥牛每片都佈滿白色既脂肪, 真係有點似雪花❄️
肥牛就算煮到好熟食落口感都唔會好un, 唔錯👏🏻
黑白配, 男仔女仔配...😂😂😂🙈
呢個真係堅要介紹比大家食! 真係唔可以睇小呢一碟手打蝦丸 & 手打墨魚丸, 蝦丸食落帶有蝦既香味, 將其煮熟已經唔使再加任何調味料已經好好味!
打邊爐真係第一次食鴨胸肉😂
因為鴨胸肉本身已經有鹹香味, 已打邊爐嘅煮法將鴨皮既脂肪以水逼走, 估唔到打邊爐配鴨胸肉呢個食法又幾夾! 😆😆😆
芒果冰飲落唔會十分甜, 個人覺得味道適中, 而且好香芒果味, 十分解渴!!
有時2個人倆小口咁出黎打邊爐食雞煲都可以食得多款嫁!
因為呢度有好多野都可以比大家雙併, 所以份量唔會過份地多, 情侶/一大班朋友都好適合!