天寒地凍,最適合就是去打邊爐,烚下烚下,什麼寒氣也驅走了!未入餐廳,已被門口的白兵所吸引了!他們整齊排列著,好像招呼我們進去一樣,哈哈!看來老闆應該是他的Fans!坐下不久,便奉上前菜!有蕃茄仔及螺肉,雞煲未上菜前,先來一點小吃吧!我們兩個人叫了一個陸陸雞煲(例)$158,由於第一次食,不太清楚辣度,所以穩陣起見,我們叫了小辣!不過原來對於平時食開譚仔三小辣的我們來說,這個小辣未色有點小兒科看來下次應該可以挑戰他們的中辣了!等了十多分鐘後,雞煲準備好啦!配料非常多,用上洋蔥、青椒、蒜頭、花椒八角等材料調味,難怪又香又惹味。而且不只辣那麼簡單,還帶一點麻!不錯!不消一會,我們便吃光煲内的雞了之後可以加湯!有辣湯和清湯兩種選擇,視乎我們需要。我們兩個愛辣之人,當然選擇辣湯!打邊爐食肥牛應該是指定動作吧!由於我想食牛柳粒,朋友想食肥牛,為了一次過滿足我們兩個,我們決定叫一個陸陸牛三拼 ($238),這個三拼包括了牛柳粒、頂級美國牛肉及陸陸手切肥牛,一次過滿足我們的慾! 牛柳粒唔韌兼好香牛味,不錯!手切牛肉肥瘦均勻,近乎入口即溶,$228有這個份量跟質素,都算唔話得。之後叫了一個珍寶帶子($9
天寒地凍,最適合就是去打邊爐,烚下烚下,什麼寒氣也驅走了!
看來下次應該可以挑戰他們的中辣了!
之後叫了一個珍寶帶子($92)及一個陸陸八寶丸($102)。這個珍寶帶子名乎其名,真的很巨型!
帶子新鮮肥美,輕輕灼熟便可,由於我們用的是辣湯,沾上一點辣汁來吃,更加惹味!
陸陸八寶丸陣容龐大,有蝦丸, 墨丸, 龍蝦丸, 蟹粉蟹籽包, 貢丸, 牛丸, 白魚旦, 和豬肉丸。最適合那些三心兩意,什麼都想吃的人,每款兩件,一次過食盡八款不同口味,都幾爽!最正是他們的蝦丸和墨丸,全部手打,爽口彈牙,值得推介
另外這個日式甜蕃薯粒($42)是最令我意外的!當店員向我推介時,我還有點猶豫,但我見隔壁的食客也點了,所以膽粗粗的叫了一客。怎知道,出奇地好吃!
蕃薯香甜軟糯,在辣湯內泡一泡後,辣與甜的感覺在口內交融著,異常地好吃!讚!
最後來一瓶青檸梳打($49),裏面除了有青檸外,也有檸檬及薄荷葉,味道清新唔太甜。一瓶已足夠二人飲用,抵飲!
  • 日式甜蕃薯
近排成日去白布街搵食 食完甜品見到間陸陸雞煲 明明過兩條街已經有一間🙈 開得分店 應該係好野😀第二晚約左朋友過黎 一入去裝修好特別好清新 別具特色😬先試雞煲 唔食得辣既我 叫左小辣 雞煲都算大大煲 雞肉好滑 調味亦足夠 唔會太口渴又入味👍🏼👍🏼作為一個魷魚愛好者 見到有魷魚諗都唔諗 叫左一碟小食 見到咁既顏色仲以為會好辣 點知 好香口 唔辣之餘仲食到淡淡既辣辣香味 好特別😄飲品種類唔算多 但呢杯雙檸紅茶好有驚喜檸檬加上青檸 配上香香既紅茶 好解渴又開胃👍🏼👍🏼👍🏼同朋友兩個人打邊爐 呢個陸陸鮮菜籃係非常貼心 可以咩都食少少 又唔會浪費食唔哂油炸鬼打邊爐真係第一次 仲有釀咸牛肉芝士同埋百花 百花即是花枝 因為質感同魷魚墨魚幾似將油條拎落去 滾一滾 一拎上黎就已經好香🙈油條既香味 再加上彈牙既花枝👍🏼👍🏼好有驚喜既組合打邊爐點可以冇海鮮一人一隻帆立貝 好厚好彈牙 👍🏼👍🏼雙拼墨丸都好吸引架 非常彈牙 新鮮食到少少墨魚係入面👍🏼👍🏼陸陸雞煲裝潢好有特色 坐得舒服食物方面都好令人回味因為你一定會記得佢既釀油條同埋雙檸茶😀
近排成日去白布街搵食
食物方面都好令人回味
因為你一定會記得佢既釀油條同埋雙檸茶😀
2017-01-03
2017-01-19 201 浏览
今晚又來一個雞煲夜,走著走著便來到這間雞煲店,舖內座無虛席,非常熱鬧。我們先點一個BB辣的雞煲例牌,在等待的時候,發現了枱面上餐紙的有趣卡通,教學如何等待雞煲。雞煲來到後,店員吩咐不要動這個雞煲,要等一下,然後再幫我們拌一拌雞煲。先來一口雞,惹味的雞煲醬汁配上雞是非常好的配搭。吃到七七八八後,火鍋配料也陸續送上。先來丸類雙拼,有手打墨魚丸和手打蝦丸,質感爽口彈牙,比一般店舖採用的急凍丸,更為用心。雞煲火鍋少不免一碟例牌手切肥牛,擺設十分精緻,放進鍋裡燙一燙,再把肉放進口裡是一種滿足。再來一碟珍寶帶子,帶子肥美可愛,滲著微微的鮮味,是火鍋不錯的選擇。也想來一點新意思,再點了百花+咸牛肉芝士釀油條,想不到雞煲火鍋也可以吃到我喜愛的芝士,店員提醒油炸鬼朝上放進鍋內。這個配搭十分新鮮,濃濃的芝士味,配上脆卜卜的油炸鬼,感覺也不錯。最後,把甜甜蕃薯粒放進鍋內燙熱,又是另一種食法,煙煙韌韌的口感,成為這趟雞煲之旅的完美總結。與你一起共享的晚餐,永遠也是最幸福的時光。
今晚又來一個雞煲夜,
走著走著便來到這間雞煲店,
舖內座無虛席,非常熱鬧。
我們先點一個BB辣的雞煲例牌,
在等待的時候,
發現了枱面上餐紙的有趣卡通,
教學如何等待雞煲
雞煲來到後,
店員吩咐不要動這個雞煲
要等一下,
然後再幫我們拌一拌雞煲
先來一口雞,
惹味的雞煲醬汁配上雞是非常好的配搭。
吃到七七八八後,
火鍋配料也陸續送上。
先來丸類雙拼,
有手打墨魚丸和手打蝦丸,
質感爽口彈牙,
比一般店舖採用的急凍丸,
更為用心。
雞煲火鍋少不免一碟例牌手切肥牛,
擺設十分精緻,
放進鍋裡燙一燙,
再把肉放進口裡是一種滿足。
再來一碟珍寶帶子,
帶子肥美可愛,
滲著微微的鮮味,
火鍋不錯的選擇。
也想來一點新意思,
再點了百花+咸牛肉芝士釀油條,
想不到雞煲火鍋也可以吃到我喜愛的芝士,
店員提醒油炸鬼朝上放進鍋內。
這個配搭十分新鮮,
濃濃的芝士味,配上脆卜卜的油炸鬼,
感覺也不錯。
最後,
把甜甜蕃薯粒放進鍋內燙熱,
又是另一種食法,
煙煙韌韌的口感,
成為這趟雞煲之旅的完美總結。
與你一起共享的晚餐,
永遠也是最幸福的時光。
  • 陸陸雞煲(例)
  • 珍寶帶子
2017-01-17 221 浏览
星期一的心情總是不是味兒今夜就來火鍋來和暖身子陸陸雞煲的裝潢設計摩登感覺有點像置身於韓國餐廳一樣我們點了BB辣雞煲雞煲上枱後先等5分鐘待者攪拌後再等2分鐘應該都是為了增加顧客的期待感吧雞件味道濃郁肉質嫩滑特別喜歡裡面的洋蔥在醬汁中煮到軟軟口感很棒吃罷雞後加湯打邊爐自家炸嚮鈴浸湯5秒即可食用半軟半脆的口感特別好手切肥牛肉味不錯點了水餃和泡菜餃泡菜餃超大顆且泡菜味濃郁打邊爐又豈少得烏冬呢這兒的稻庭烏冬份外有咬勁掛上雞煲湯汁十分美味星期一晚的雞煲火鍋惹味之外更多了一份治愈
星期一的心情總是不是味兒

惹味之外更多了一份治愈
2017-01-16
  • 雞煲
2017-01-14 209 浏览
味道一般,菜的分量一般,但是服务态度实在是太差了!!!!!!进来的时候就臭脸,之后火灭了让开火也不理,等待时间比较长,开始吃一个小时左右就催我们走而且态度差语言激烈,两个女生吃259说我们吃的少又拖的久,第一次来进来的时候没有知会吃饭时间的限制,后来也没告诉我们俩具体时间,然后一个半小时一到直接关火语言激烈强制赶人,而且区别对待其他桌一个小时也没见催促,只催我们两个人,真的长见识了。吃的菜还不如吃的气多!!!

2017-01-14
2017-01-02 3047 浏览
雞煲,我只係食過一間今次有朋友介紹另一間雞煲餐廳--喺門口望入去 佢絕對唔似一間食雞煲嘅餐廳因為呢間鋪頭好乾淨企理比較鍾意佢嘅煲嘅設計煲底同煲邊都加左膠墊方便手多多嘅朋友一坐低梗係揀個煲先啦朋友唔係食得咁辣 所以嗌咗個微辣果煲一嚟到就會有店員幫手咁就唔會黐底同燶唔使好耐就食得啦店員一開蓋 我哋全部人都心心眼雞件都算多 雞肉好嫩滑肚餓嘅我哋好快就食咗兩至三舊而且辣味我朋友都接受到食完個煲就加湯打邊爐 我哋揀咗辣湯因為店員落力推介 而且我個friend都唔抗拒食打邊爐點會唔叫牛牛肉嘅脂肪比例都平均又唔覺佢有雪藏味 配落個湯到無得彈打邊爐嘅選擇我一定會揀粟米果然冇令我失望 個粟米好清甜中和一下 感覺無甘熱氣想同大家介紹呢個特別嘅墨魚丸併蝦丸因為黑色既丸比較少有粒丸好好咬好彈牙 好有鮮味仲叫左日本甜薯粒甜番薯本身就有甜味但係落左個湯到吸收左啲湯味味道都唔係好差 而且食落都好飽肚嘢飲方便我揀咗杯檸檬茶名叫雙檸lipton茶雙檸嘅意思係檸檬同青檸兩種檸檬嘅味道都好平均我兩種檸檬嘅味道都飲得出估唔到有呢個combination 好特別食完呢似雞煲 令我對雞煲嘅感覺完全唔同因為以前食雞煲 食完之後總會
雞煲,我只係食過一間
今次有朋友介紹另一間雞煲餐廳-

慌死人唔知我食過雞煲
但係食完呢次之後又完全冇味喎
值得一讚!
  • 手切肥牛
  • 陸陸雞煲(例)
2016-12-25 410 浏览
久仰大名 終於約個fd泥食下裝飾甘型既雞煲 有油炸鬼食2人枱都幾大張枱所以啲野食都吾會無位擺 一泥上左個前菜 係螺肉同蕃茄仔 日同中既crossover叫左半隻雞($148)但肉都幾多 朋友就我所以嗌左小辣 muah!! 而小辣都handle到 但會愈煲愈辣所以都吾敢甘大口氣 肉keep住都吾嚡 surprise到我 同埋麻麻地又吾會食到停晒口 依種辣岩我 又幾過癮食雞煲吾可以吾飲野 就要左支柚子梳打($48)同fd兩個人share 都幾好飲而且甜甜地可以解辣百花+咸牛肉芝士釀油條 $72 好得意啊 咸牛肉芝士多士聽得多 原來有得溝油炸鬼 烚30秒就可以食得 仲帶少少脆 咸牛肉吾係好多 所以都吾會好heavy食完雞要食啲牛balance下 手切肥牛$158 成大碟 多人share會岩啲 重牛味細細塊食多幾塊都吾覺邪惡!六寶丸 ($80) 好多款啊 其中3隻勁好味 其中一隻係鮮蝦丸 好彈牙成隻蝦都透左出泥而墨汁墨魚丸口感都好好最後食菜係指定動作 都幾多款同埋大既菜籃$72 粟米勁甜!!!有創意原素 雞煲質素高 會encore!
久仰大名 終於約個fd泥食下裝飾甘型既雞煲
有油炸鬼食

百花+咸牛肉芝士釀油條 $72
咸牛肉吾係好多 所以都吾會好heavy

成隻蝦都透左出泥而墨汁墨魚丸口感都好好

有創意原素 雞煲質素高 會encore!
2016-12-23 3243 浏览
近年興起食雞煲,雖然已經興左一段時間,但我對雞煲既熱情並未減退,見咁耐無食,所以決定去食。陸陸雞煲(例):由於我唔係好食得太辣,而我又覺得食雞煲點都要食微辣,所以決定叫左微辣黎試下。雞煲內有洋蔥、青椒、辣椒,有依幾樣材料已經令到成個雞煲好香。雞煲滾左一陣之後,職員就幫我地攪一攪就開始食喇。雞肉好嫩滑,而且雞煲入面既醬汁同埋有少許微辣,令到雞肉非常野味,正。另依個例牌既雞比我想像中多,雞件算幾大件。職員見我地差唔多食完,就加左d清湯比我地食火鍋喇。陸陸手切肥牛(例):食火鍋例牌一定係食肥牛啦,所以我地就叫左個例牌黎食。肥牛脂肪同肉既比例分怖得好平均,而且肥牛切得好薄,將肥牛放入去湯到灼一灼,放左幾秒已經熟,咬落去一d都唔靭,而且好重牛味。百花+咸牛肉芝士釀油條(雙拼):見到有釀咸牛肉芝士,之前未試過,見咁得意,所以決定叫雙拼,試新野之餘,又可以食我鐘意食既百花釀油炸鬼。將油炸鬼放入湯裡面浸兩三秒就即刻拎返出黎。油炸鬼仲脆卜卜,而且油炸鬼索滿左湯汁既精華,好味。百花好彈牙,配油炸鬼簡直無得輸。而咸牛肉芝士配埋油炸鬼黎食,好似食緊多士咁,味道出奇地夾。陸陸自家制炸響玲:響玲又係食火鍋必叫既食

職員見我地差唔多食完,就加左d清湯比我地食火鍋喇。

陸陸自家制炸響玲:響玲又係食火鍋必叫既食物,響玲炸得好香脆可口,浸落湯入面再食,吸左湯底既精華,唔洗點醬油都已經好入味。
皇帝菜:皇帝菜好新鮮,滾一陣就食得,湯底咁濃,灼完即刻食,好入味。每餐無論食咩都好,最好都係食d蔬菜比較好,食火鍋亦唔例外。
6luck:入面既材料分別有士多啤梨、車厘茄、橙。未試過飲蕃茄料既飲品,而且見材料咁健康,所以就點左杯黎試。入落去一個字fresh,飲完好透心涼,食完雞煲個人熱熱地,飲杯特飲降下温啦。
2016-12-22 321 浏览
最近同姐妹們提起想食雞煲,一個二個聽到即刻心心眼,之前聽朋友講過陸陸雞煲幾好味,拿拿林book位準備去大策一餐!呢晚我地book左9點,未夠鐘已經到左,門口已經好多人等緊位,等左一陣,終於有得入去喇見到都已經好吸引飲品多選擇主角出場,由於大家都唔係太食得辣,我地叫左小辣。辣味啱啱好,雞好入味,正飲品到,大大樽蘇打,真係飲足一晚都夠飲! 蘇打酸酸甜甜好開胃肥牛個人認為一般般,冇咩牛味桂花蚌拼珊瑚蚌 必點!!爽口彈牙又鮮味,陸一兩分鐘就食得,三人食份量啱啱好釀油炸鬼 餡料分別有芝士鹹牛肉同墨魚肉,打邊爐食油炸鬼簡直就係邪惡之最,個人偏好釀墨魚肉既油炸鬼手打蝦丸拼墨魚丸 爽口彈牙,墨魚丸入面真係好多墨魚架日式玉子燒打邊爐食玉子燒真係第一次,感覺幾得意,建議滾耐d入味d會更好味菜雙拼 油麥+生菜食完咁多油膩野,最後食返d菜幫助下消化,菜都幾新鮮,而且擺得好靚最後埋單每人2百幾總括黎講,味道唔錯,雞真係好入味而且份量適中,其他邊爐配料亦都好新鮮,食完好滿足!值得推介,未試既朋友仔不妨去試一試
見到都已經好吸引
飲品多選擇
肥牛
個人認為一般般,冇咩牛味
桂花蚌拼珊瑚蚌
必點!!爽口彈牙又鮮味,陸一兩分鐘就食得,三人食份量啱啱好
釀油炸鬼
手打蝦丸拼墨魚丸
爽口彈牙,墨魚丸入面真係好多墨魚架
菜雙拼 油麥+生菜
最後埋單每人2百幾

• 陸陸雞煲 (例)
2016-12-22 468 浏览
前兩晚同同事打邊爐預祝聖誕,揀左呢間打邊爐,貪呢度旺角夠就腳!今次俾起上次黎多左呢兩張餐牌,終於可以有圖有真相睇有咩叫。見到有好特別嘅香蕉冰同其他特飲,不過為左安全至上,唔使中伏,都係叫梳打算啦。檸賓梳打$49一上權都覺得好大枝,好彩我地兩個人share,味道唔會話超甜,同埋唔使點拮檸檬已經有檸味,應該係餐廳幫客拮埋,飲到最尾都唔會話冰溶曬無味。陸陸雞煲(例)$158黎呢度當然要試招牌嘅陸陸雞煲,三個女仔食得唔多,叫個例牌食。微辣唔算話非常辣,建議平時食開辣可以叫小辣。個煲黎左之後,侍應叫我地等佢滾,隔左幾分鐘佢就過黎同佢攪兩攪,我地就開飯啦入面有好多洋蔥,雞件都唔少,有十幾件左有,味道較濃,但雞件好juicy同雞煲味好夾。美國肥牛(例)$108人少少唔敢叫咁多肥牛,唯有叫個例過口癮。紋理幾靚,切得幾靚,都算新鮮。玉子燒$52估唔到打邊爐都可以叫玉子燒,見佢咁新奇就叫左。佢一黎到我地仲諗係咪要放落煲滾架(無錯 我地好低B),滾完上黎,食左幾啖,又真係幾好食,又唔會話滾到散哂,encore之選黎喎!👍🏻最後我地食叫左兩種菜(油麥菜同生菜),上檯排得幾靚,又幾新鮮咁。無計啦,打邊爐無菜食點
檸賓梳打
檸賓梳打$49
陸陸雞煲(例)
陸陸雞煲(例)$158
美國肥牛(例)
美國肥牛(例)$108
玉子燒$52
最後我地食叫左兩種菜(油麥菜同生菜),上檯排得幾靚,又幾新鮮咁。無計啦,打邊爐無菜食點都覺得爭D野。
檸賓梳打
陸陸雞煲(例)
2016-12-20 555 浏览
朋友聚會,男多女小而男士們提議食雞煲,於是女生們選了這間別具特色的陸陸雞煲。裝潢充滿玩味的風格,對港人共嗚的漫畫,椅子亦是多種樂高積木般的顏色。麻辣雞煲選了BB辣,味道偏鹹帶甜而沒被辣味蓋過,合港人口味,配料講究比一般雞煲店出色。手切肥牛肉質與脂肪比例恰當,淥一淥即食😁。手打墨丸賣相精緻而且彈牙,必點!桂花蚌及珊瑚蚌雙拼廿秒灼一灼放入中,爽口。百花+咸牛肉芝士釀油條 (雙拼),可作小食之餘亦可當響鈴般放入湯底。平常打邊爐通常點粉麵飽肚,但今次L嘗試日本甜薯粒,發覺其甜味跟雞煲的濃辣味味道很協調,值得一試。服務周到,食材質素中上,裝潢精緻,雞煲味道讚,是跟女伴吃雞煲的好選擇。忽發其想,假如餐前小食能配備些薯片,葡萄和鵝片就夠應節了。

手切肥牛
手打墨丸賣相精緻而且彈牙,必點!
手打墨丸
桂花蚌及珊瑚蚌雙拼廿秒灼一灼放入中,爽口。
日本甜薯粒

忽發其想,假如餐前小食能配備些薯片,葡萄和鵝片就夠應節了。
2016-12-02
日本甜薯粒
  • 百花+咸牛肉芝士釀油條(雙拼)
  • 手打墨魚滑
黎陸陸雞除咗可以食雞煲之外仲可以一嘗打邊爐嘅滋味, 的確係一舉兩得! 滿足晒香港人鍾意食得多款式既慾望😆😆😆幸好今日早到, 唔使排隊就已經可以安排入座入座後不時都有客人入嚟, 冇幾耐都已經坐得滿滿Menu 都幾多野簡, 而且好多都會有雙併或者半份2個人都唔怕叫一兩款就飽叫咗半隻雞嘅雞煲, 份量都唔少, 內裏除咗有雞之外仲有好多青蔥同紅洋蔥, 如果兩個人食雞煲+打邊爐, 例牌嘅雞煲份量已經好足夠😊雞件都幾大件, 而且因為有職員幫我地將雞煲整熟, 火候搞得啱啱好令到雞件唔會太老, 而且好香呀花椒八角味👍🏻👍🏻👍🏻因為配料上只有芹菜同青蔥, 所以我哋另外叫咗一份芫荽, 芫荽用係打邊爐, 食落有別於其他菜既味道, 芫荽都幾新鮮同埋唔會太老, 食落冇渣, 好味道呢度既陸陸手打墨丸真係好香墨魚味! 貴妃蚌同珊瑚蚌當中個人覺得最好食嘅係貴妃蚌因為貴妃蚌煮熟之後唔會太過硬, 帶點鮮味而且keep到爽脆嘅口感, 令人一試難忘! 比起貴妃蚌, 珊瑚蚌嘅口感無前者咁好, 而且識落唔算太有鮮甜嘅味道, 味道都OK日式玉子燒, 第一次打邊爐會食玉子燒, 因為玉子燒口感比雞蛋硬身, 就算經過一段時間都唔會散開,

幸好今日早到, 唔使排隊就已經可以安排入座
入座後不時都有客人入嚟, 冇幾耐都已經坐得滿滿
Menu 都幾多野簡, 而且好多都會有雙併或者半份
2個人都唔怕叫一兩款就飽

呢度既陸陸手打墨丸真係好香墨魚味!
貴妃蚌同珊瑚蚌當中個人覺得最好食嘅係貴妃蚌
日式玉子燒, 第一次打邊爐會食玉子燒, 因為玉子燒口感比雞蛋硬身, 就算經過一段時間都唔會散開, 且食落味道帶甜, 都幾夾架! 😊👏🏻👏🏻👏🏻
打邊爐邊度少得肥牛呢個主角, 呢度嘅肥牛色澤均勻, 真係相當吸引❤️
雖然叫咗例牌但份量都唔少架! 肥牛肥瘦均勻, 口感比較軟熟, 唔錯😀
2016-12-12
2016-12-18 2070 浏览
冬天季節,最好不過就係食雞煲打邊爐,取取暖,所以今晚會同屋企人去左旺角食雞煲,而依間係我幾常食既其中一間,好在開左分店係附近,想食個時如果好多人等都仲可以去分店食,好在今晚都係等左10分鐘就入得店內裝修都比較以港式得意圖案設計,都幾新穎同感覺幾貼近我地香港既本土特色一坐低就叫左個雞煲先<<陸陸雞煲-例牌>>因為屋企人唔係好食得辣,叫左微辣,例牌等於半隻雞,送到枱店員會先幫我地調熱個煲,過幾分鐘佢就再幫我地搞一搞煲入面,以免會粘底,跟住再煲多陣就食得,個汁好濃郁,雞肉食落都幾滑,件件都啖啖肉,愛吃辣既我雖然微辣唔完全滿足到我,但本身個汁已經夠入味,食完仲可以另加辣湯添<<鮮爽水魷、粟米>>每次打邊爐都必叫水魷,因為我愛吃水魷既口感,比墨魚片更正,依度既水魷夠新鮮,唔需要灼好耐就食得,條條都入口好爽脆有口感。粟米切到細細件容易食,食落粒粒脆同好鮮甜,冬天食粟米最好不過<<陸陸手切肥牛-例>>牛肉脂肪分佈適中,花紋好靚,每塊都切得厚薄適中,灼兩灼半熟咁食,肉質夠嫩,食落好重牛味,推薦到極<

一坐低就叫左個雞煲
<<陸陸雞煲-例牌>>
<<鮮爽水魷、粟米>>
<<陸陸手切肥牛-例>>
<<出前一丁拼烏冬>>
最後食完所有配料,又點少得公仔麵同烏冬做完美既結尾,公仔麵係用出前一丁,仲要跟埋調味粉同麻油比你,烏冬係日本稻庭烏冬,入口彈牙同好滑,好好食
<<66 Colada>>
叫左依杯夏日特飲,用左新鮮生果即叫即製,入面有椰奶、菠蘿、橙同青檸,沙冰口感,飲落陣陣既椰香,微微既菠蘿味滲出黎,如果菠蘿味再重少少就更好,呑完有少許既酸,但容易接受同幾開胃啊
食飽飽仲有每人一粒綠茶紅豆雪米糍送,真係完美既雞煲晚餐
兩個女生選了一間裝備精緻而沒有"佬味"的火鍋餐廳,坐下來就先點了一個BB辣的細麻辣雞煲。職員會幫忙炒煮,好香的手切肥牛肉脂平均而且嫩滑,配上雞煲很惹味!姐姐發現了一個很有趣的菜式百花+咸牛肉芝士釀油條 (雙拼),可作小食之餘亦可當響鈴般放入湯底。手打墨丸肉質彈牙,而桂花蚌及珊瑚蚌雙拼灼一灼,爽口鮮甜。第一次用日本甜薯粒打邊爐,出奇地夾,甜薯中和了雞煲的濃辣味吸收了湯汁很好吃,不想點粉麵但又想飽肚可以一試。
細麻辣雞煲
手切肥牛肉脂平均而且嫩滑,配上雞煲很惹味!
手切肥牛肉
百花+咸牛肉芝士釀油條 (雙拼)
手打墨丸肉質彈牙,而桂花蚌及珊瑚蚌雙拼灼一灼,爽口鮮甜。
桂花蚌及珊瑚蚌雙拼
第一次用日本甜薯粒打邊爐,出奇地夾,
手切肥牛肉
2016-12-16 277 浏览
天氣凍凍地,之前係想食雞煲。之前都聽過朋友講旺角呢間雞煲幾好食,結果夜晚約咗幾個朋友來試吓。首先叫咗一個例牌雞煲,啲雞肉都幾入味,辣味都夠,不過就係有啲鹹我有一兩個朋友食唔慣食完雞煲我哋就帶咗啲牛肉同其他菜打邊爐,感覺都係一般。好讚既地方係佢嘅價錢唔算太貴