2022-12-18
今日終於去試下行條將藍隧道,真係勁快到康城!過完東隧唔塞車我諗五分鐘已經到😍行完隧道到康城,我地選擇左食呢間陶源中菜華麗嘅裝修,屬於高級嘅中菜館,坐得舒服,枱與枱相隔好開,而且有窗口位,好開揚,服務以中餐館黎講算好好。最後我地叫左個「鮑魚和牛餐」,比佢個名吸引之餘又唔洗諗食咩🤭🍴 堂煎和牛(四安士) 🍴本身唔明咩叫堂煎,原來係員工響你隔離煎,噱頭係唔錯嘅,但應該廚房煎會更好😅但勝在和牛靚,可以搭救到煎過龍,所以我覺得下次可以叫佢地響廚房煎好先拎出來👍🏻🍴 六頭鮑魚伴百靈菇 🍴鮑魚炆得好稔,而且好入味,仲有鮑魚汁伴碟,唔會好鹹👍🏻🍴 上湯大虎蝦(配天使麵) 🍴天使麵係炸過嘅,好脆,但唔會好油,仲有大蝦汁點,唔會乾。虎蝦好實肉,又厚,好食❤️🍴 玉乳杉斑球 🍴聽個名以為係普通斑球,原來係有用蛋白墊底蒸,本身個菜係白雪雪,估唔到佢加粒士多啤梨做點綴😆望落去幾靚😂食落唔算淡,但有少少腥味,都接受到嘅🍴 濃湯遼參翅 🍴個湯真心贊!好多嘅湯料,燉湯咁,落左雞腳,非常多嘅膠質,而且又有遼參,又有翅,好名貴,又好飲,飲落冇味精❤️🍴 鮮拆蟹粉豆苗 🍴勁多蟹粉同蟹肉,好香,再加埋豆苗,perfect mat
🍴 堂煎和牛(四安士) 🍴
🍴 六頭鮑魚伴百靈菇 🍴
鮑魚炆得好稔,而且好入味,仲有鮑魚汁伴碟,唔會好鹹👍🏻
🍴 上湯大虎蝦(配天使麵) 🍴
🍴 玉乳杉斑球 🍴
🍴 濃湯遼參翅 🍴
🍴 鮮拆蟹粉豆苗 🍴
勁多蟹粉同蟹肉,好香,再加埋豆苗,perfect match ❤️
🍴 可可鴛鴦包 / 養顏棗皇糕 / 蛋白杏仁茶 🍴
甜品都幾豐富,可可鴛鴦包即係奶皇包,識落仲有浸朱古力味,棗皇糕亦有回甘,蛋白杏仁茶,用料十足😍好滿足嘅一餐😚
聖誕節如果唔想食西餐,可以選擇食呢間嘅中餐,真係唔錯😍又多個選擇👍🏻