2023-04-19
同大家講個祕密🤫就係話說我咁大個人其實都冇試過食港女下午茶☕️😂成日見到啲人影自己同啲閨密👭🏻去啲勁靚嘅地方食啲港女tea打卡勁elegant咁,自己都好想試下🤣😂(雖然我就同elegant扯唔上關係)前排見到有人推介呢間位於銅鑼灣利景酒店中菜館嘅中西合璧下午茶,只需要$398就嘆到超打卡嘅二人港女tea set😍每人平均$200左右,超抵呀!😍🤩二人下午茶包咗10款食物,有5款鹹點同5款甜點,每人除咗咖啡☕️/茶之外,仲享有一杯氣酒🥂好豐富㗎❣️🌟五款鹹食:🥧鮑魚撻🥑三文魚牛油果他他🍤懷舊港式蝦多士🐮秘製香煎牛肉薯仔餅🦑椰香炸墨魚餅同朋友都覺得每樣鹹食都正常發揮~個人覺得最好食係蝦多士🤫多士好香脆,蝦肉🦐又好彈牙😋上面仲有粒粒芝麻!不過可能我哋掛住影相,所以啲食物攤凍咗,冇咁好食🥺同埋三文魚牛油果他他係食唔到三文魚hahaha🫣不過味道都唔差的~🌟五款甜食:🧈傳統英式鬆餅(原味及提子配果醬及奶油忌廉)🍰熱情果芝士餅🌹荔枝玫瑰紅莓慕斯蛋糕🍫特濃朱古力泡芙💞馬卡龍嚟到我最期待嘅甜品環節😋首先個人最鍾意熱情果芝士餅同荔枝玫瑰紅莓慕斯蛋糕💞熱情果芝士餅食落酸酸甜甜咁,夠哂fresh😛而且cream
🌟五款鹹食:
🥧鮑魚撻
🥑三文魚牛油果他他
🍤懷舊港式蝦多士
🐮秘製香煎牛肉薯仔餅
🦑椰香炸墨魚餅
🌟五款甜食:
🧈傳統英式鬆餅(原味及提子配果醬及奶油忌廉)
🍰熱情果芝士餅
🌹荔枝玫瑰紅莓慕斯蛋糕
🍫特濃朱古力泡芙
💞馬卡龍
嚟到我最期待嘅甜品環節😋首先個人最鍾意熱情果芝士餅同荔枝玫瑰紅莓慕斯蛋糕💞熱情果芝士餅食落酸酸甜甜咁,夠哂fresh😛而且cream cheese好滑🥰個慕斯蛋糕超大個😂外層係朱古力脆皮,入面係軟滑嘅慕斯,中間仲有紅莓醬同荔枝肉!🤩雖然有啲甜但好好味😋不過scone就略嫌有啲乾🥺
餐飲方面,可以選擇茶/咖啡☕️我同朋友就揀咗皇家伯爵茶🫖同蘋果紅茶🍎伯爵茶好濃好清香,而蘋果紅茶嘅果味都好出,食完甜品解漏一流🥰
最驚喜係呢個tea set仲包2杯意大利汽酒🥂成件事好chill好elegant🤭😈(笑死)
最後同朋友食完真係超飽😂晚飯都唔使食🤭個人覺得呢間酒店嘅下午茶真係性價比超高!仲要包酒🤫🥂推介!💓朋友話仲好食過某湖水綠嗰間🤣🤫而且環境都幾靚,座位都舒服,好適合姊妹們平平哋感受吓做貴婦嘅生活🤣下午茶嘅供應時間係每日2:30pm-5:30pm💜大家嚟之前記得book枱呀🤫溫馨提示:盡量book早啲😂我上次3點幾去,啲靚嘅餐具同茶壺都俾人用哂🥹餐廳俾中式嘅我哋,但見到隔離枱用嗰啲餐具同茶壺都係透明玻璃超靚🥹🥹
加一服務費:✅
回頭率:❤️❤️❤️❤️💛 (5個❤️為滿分,💛=0.5❤️)
📍地址:陳家廚房 (灣仔)
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓