2023-08-28 1453 浏览
上週蕃薯uncle等巴士時發現銅鑼灣利景酒店重新裝修後,地牢由酒吧變咗做中菜廳「陳家廚房」,記得小肥就喺附近返工,所以就好即興咁約細姪午聚。酒店部𨋢都幾慢吓,唔怕行嘅可以從大堂行落弧形樓梯前往餐室。用餐大堂最中式嘅係牆上嘅字畫。其餘嘅間隔同裝潢其實似係西式咖啡廳多啲,不過長輩講得好啱,最緊要環境衛生通爽,坐得舒服。餐桌上擺有自用碗筷。最別緻可愛就係個魚魚筷子座。貴客均可免費享用無限添加嘅凍茶。大大頁餐牌中英對照。午市套餐每客都包有前菜兩款及老火靚湯,其中八款主菜價格不一。前菜嘅蘿蔔條爽脆醒胃,麻醬短瓜都好惹味。內含圓肉嘅老火湯濃甜夠火喉。爽皮脆口崩沙腩配撈得起粗麵($158):崩沙腩點菜後兩分鐘即到,堅快!粗麵煙韌彈牙,崩沙腩要襯熱食先會外脆內鬆化,因為凍咗就會好油,差好遠。容姐越式豬頸肉撈檬配越南蝦餅($108):豬頸肉爽脆唔油膩,清新潤甜嘅撈檬其實好啱夏天食,只係大意嘅XO仔冇留意到內含花生,結果因敏感問題食到爛哂面,建議酒店喺餐牌上多加註明。另配嘅蝦餅亦爽彈尤甚。酒店餐廳「陳家廚房」光鮮企理,服務生樂於助人,最難得係粵菜廳提供續位叫嘅午市套餐,量足味佳且效率奇高,價格唔會過高,不
酒店部𨋢都幾慢吓,唔怕行嘅可以從大堂行落弧形樓梯前往餐室。
用餐大堂最中式嘅係牆上嘅字畫。
餐桌上擺有自用碗筷。
最別緻可愛就係個魚魚筷子座
貴客均可免費享用無限添加嘅凍茶
凍茶
前菜嘅蘿蔔條爽脆醒胃,麻醬短瓜都好惹味。
前菜
內含圓肉老火湯濃甜夠火喉。
老火靚湯
,堅快!
爽皮脆口崩沙腩配撈得起粗麵
粗麵煙韌彈牙,崩沙腩要襯熱食先會外脆內鬆化
,因為凍咗就會好油,差好遠。
爽皮脆口崩沙腩配撈得起粗麵
,結果因敏感問題食到爛哂面
,建議酒店喺餐牌上多加註明。
容姐越式豬頸肉撈檬配越南蝦餅
另配嘅蝦餅亦爽彈尤甚。
容姐越式豬頸肉撈檬配越南蝦餅
酒店餐廳「陳家廚房」光鮮企理,服務生樂於助人,最難得係粵菜廳提供續位叫嘅午市套餐,量足味佳且效率奇高,價格唔會過高,不妨一試。
2023-08-25
凍茶
老火靚湯
2023-08-25 58 浏览
呢間餐廳嘅下午茶CP價非常高,環境雅緻舒適,座位闊落,weekend 仲送free drinks 👉🏻意大利汽酒兩杯,好易入口Afternoon Tea Set包埋兩杯餐飲,揀咗紅桑子紅茶➕意式泡沫咖啡,紅茶有一大壺,聞落有一陣陣清香嘅紅桑子香氣,飲到最尾都冇澀味,好啱我飲😻咖啡飲落香濃,充滿咖啡香有5️⃣款鹹點:🩵椒鹽一口鮑魚咬落新鮮彈牙,廚師好細心地切開兩件,一啖一件,美味可口🩵港式蝦多士真心正👍🏻外層鋪滿粒粒白芝麻,十分香脆,裡面個蝦膠咬落暖粒粒,好好味🩵雞肉豬肉串燒配上黑松露,香得黎又唔會膩,食落唔會韌🩵金盞脆脆帶子嘅外層真係非常鬆化,裡面包住一粒帶子,口感嫩滑🩵越南春卷外皮炸到好香脆,點上醬汁食就更惹味有5️⃣款甜點:🩷清香檸檬馬德蓮蛋糕有清新嘅檸檬香味,口感綿滑🩷青蘋果白朱古力乳酪杯食落酸酸甜甜,好開胃,而且仲有粒粒蘋果肉,非常之有咬口🩷紐約芝士餅個芝士味香濃,口感軟硬適中🩷黑松露特濃朱古力撻香甜而不膩,黑松露同朱古力個比例剛剛好,兩者個味道都好平均🩷傳統英式鬆餅🈶原味及特濃朱古力口味,配上自家制士多啤梨果醬、朱古力醬➕奶油忌廉,搽係熱騰騰嘅鬆餅一齊食,真係非常美味😋呢度個鬆餅口感

咖啡飲落香濃,充滿咖啡香

有5️⃣款鹹點:

🩵雞肉豬肉串燒配上黑松露,香得黎又唔會膩,食落唔會韌
🩵越南春卷外皮炸到好香脆,點上醬汁食就更惹味

有5️⃣款甜點:
🩷清香檸檬馬德蓮蛋糕有清新嘅檸檬香味,口感綿滑

🩷紐約芝士餅個芝士味香濃,口感軟硬適中

🩷傳統英式鬆餅🈶原味及特濃朱古力口味,配上自家制士多啤梨果醬、朱古力醬➕奶油忌廉,搽係熱騰騰嘅鬆餅一齊食,真係非常美味😋呢度個鬆餅口感鬆化又唔會過硬,真係值得一讚

2023-08-24 50 浏览
🤓今個weekend去咗呢一間灣仔嘅酒店high tea😍weekend仲送意大利汽酒🥂👍🏻🥰我地食左個Afternoon Tea Set 🥳✨SAVOURIES有椒鹽一口鮑魚、精緻懷舊港式蝦🍤多士、豬肉及雞肉串燒配黑松露醬、金盞脆脆帶子、容姐越南春卷✨SWEETS有清香檸橘瑪德蓮蛋糕、青蘋果白朱古力乳酪杯、紐約芝士餅🍰、黑松露特濃朱古力撻、傅統英式鬆餅(原味同特濃朱古力配果醬、朱古力醬、奶油忌簾)呢到唔單止環境好靚好舒服,適合一班人嚟食Tea傾吓偈,啲野食質素都相當唔錯😝我最中意精緻懷舊港式蝦多士,食落去,蝦多士外層酥脆,內裡嫩滑,蝦肉鮮美🤩,口感豐富🥰🥰同埋青蘋果白朱古力乳酪杯,呢個杯子裡面有著層層疊疊嘅組合,包括蘋果粒、白朱古力醬、乳酪等。蘋果粒帶有清脆嘅口感,白朱古力醬帶有濃郁嘅甜味,而乳酪則帶來一份滑順嘅口感😋味道鮮美,同時有著甜與酸的平衡🥰另外我同朋友都嗌左伯爵茶飲,飲落去既香甜又帶點柔和的苦澀💓,同啲食物有相輔相成嘅作用,令口味更豐富👍🏻👍🏻

我地食左個Afternoon Tea Set 🥳
✨SAVOURIES
✨SWEETS

2023-08-22 76 浏览
去完銅鑼灣shopping🛍️就同囡囡嚟咗呢度 girls tea🍰☕️環境好寧靜 我哋嘅sofa corner位好舒服~可以一邊傾計一邊慢慢食嘢同順便分享一啲afternoon tea table manner俾妹妹😉 Tea Set好豐富中式咸點fusion西式甜點咸點其中嘅蝦🍤多士同椒鹽一口鮑魚好酥脆👏鮑魚切好一口size加埋配上黑松露醬嘅串燒 妹妹好中意個人認為Tea Set咸點同樣重要呢度嘅咸點質素不錯😋而甜點方面Scone有原味同朱古力味4件都係實在太飽了🤭 有clotted cream, strawberry jam同chocolate sauce🍫 中意朱古力嘅朋友可以一試不過我都係中意原味多啲🥰出色嘅有青蘋果🍏白朱古力乳酪杯除咗賣相靚之外配搭嘅味道都好有層次同特別😋👏✨Weekend或者假日仲有Processo可以chill吓🥂今次girls tea我哋都滿意💖期待下次我哋嘅girls tea time👯‍♀️🥳✨

Tea Set好豐富

配搭嘅味道都好有層次同特別😋👏✨

今次girls tea我哋都滿意💖
期待下次我哋嘅girls tea time👯‍♀️🥳✨
2023-08-13 141 浏览
約左朋友去銅鑼灣, 搵到呢間位於利景酒店嘅《陳家廚房》有下午茶供應, 雖然知名度雖然不及其他酒店,  但實在值得推介, 無論喺價錢食物環境都不錯, 坐位好闊落舒適, 仲可以慢慢影相, 行5分鐘就到時代廣場.  平日下午茶2人set $388 +10% , 星期六日:$438+10%, 咸甜點各5款, 連兩杯意大利氣酒五款咸點: 港式蝦多士: 蝦膠加上麵包當然不會輸, 熱辣辣脆口, 厚薄適中, 真心正🦐雞肉豬肉串燒: 唔會太油, 加上黑松露的串燒, 好香口🥓越南春卷 : 有醬汁加上外層薄脆不油膩椒鹽一口鮑魚: 新鮮彈牙金盞脆脆帶子 :咬落去好鬆化裏面仲包含一粒帶子五款甜點: 黑松露特濃朱古力撻 - 黑松露加埋朱古力真系正🍫青蘋果白朱古力乳酪杯 - 朱古力味唔重所以唔膩, 反而有果肉幾清新紐約芝士餅 - 芝士味濃, 軟硬適中🧀清香檸檬馬德蓮蛋糕 - 檸檬味幾清新🥧新鮮熱辣辣傳統英式鬆餅配上自家制士多啤梨果醬、朱古力醬、奶油忌廉真心正. 原味及特濃朱古力各2件, 真系份量十足📍陳家廚房灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

五款咸點:
雞肉豬肉串燒: 唔會太油, 加上黑松露的串燒, 好香口🥓
越南春卷 : 有醬汁加上外層薄脆不油膩

椒鹽一口鮑魚: 新鮮彈牙

金盞脆脆帶子 :咬落去好鬆化裏面仲包含一粒帶子

五款甜點:
黑松露特濃朱古力撻 - 黑松露加埋朱古力真系正🍫
紐約芝士餅 - 芝士味濃, 軟硬適中🧀
清香檸檬馬德蓮蛋糕 - 檸檬味幾清新🥧

📍陳家廚房
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
2023-07-09
2023-08-10 204 浏览
已經唔係第一次來陳家廚房食每次食都好有質素,係信心嘅表現所以如果相約朋友想食得好啲,靜靜地,就多數會嚟依到食佢個餐牌耐不耐就會轉,每次來都有啲唔同嘅款今次我地試左個陳家點心拼盤,同埋秘製鮑魚紅燒肉個餐都係包湯同前菜,今次佢轉咗一隻凍嘅烏龍茶,有少少回味甘香好好飲首先係秘製鮑魚紅燒肉,個菜係原鍋上,仲有兩隻鮑魚,好足料,紅燒肉就肥瘦分明,瘦肉同埋高嘅比例適中,擺碟都好靚,一開鍋嘅時候我哋都俾個like點心拼盤呢就係用咗一個兩層嘅燉盅去放,一層係荷葉蒸飯,另一層就係點心視覺享受好好
已經唔係第一次來陳家廚房食

每次食都好有質素,係信心嘅表現

所以如果相約朋友想食得好啲,靜靜地,就多數會嚟依到食

佢個餐牌耐不耐就會轉,每次來都有啲唔同嘅款

今次我地試左個陳家點心拼盤,同埋秘製鮑魚紅燒肉

點心拼盤呢就係用咗一個兩層嘅燉盅去放,
一層係荷葉蒸飯,另一層就係點心

視覺享受好好

2023-07-19 243 浏览
灣仔午餐消費都高,人均$60-$70係茶餐廳質素。陳家廚房係酒店餐廳,所以$120-$130一位嘅午市套餐算性價比高。酒店的質素,酒樓嘅價錢。🤩午餐包前菜、湯同主菜。今次個湯青紅蘿蔔有點失望,不過都好濃味好足料。上次飲嗰個係椰子燉雞超級好飲!🤩主菜有一個選擇係原煲鮑魚,大約$150,睇落好靚,不過因為午餐時間有限,無試到。由於係酒店嘅餐廳,裝潢甚有品味。餐具都好精緻,室內環境有掛畫,仲有吊燈。餐廳應該特別設計過燈飾攞放位置,所以啲食物放落嚟嘅時候全部都打左燈gum,方便打卡🤣🤣🤣

酒店的質素,酒樓嘅價錢。🤩

上次飲嗰個係椰子燉雞超級好飲!🤩

由於係酒店嘅餐廳,裝潢甚有品味。
餐具都好精緻,室內環境有掛畫,仲有吊燈。

2023-07-03 233 浏览
上個weekend 放假同朋友去探店😍,今次同姊妹去左灣仔食港女tee set「陳家廚房」佢地既環境復古風格,啲燈既裝飾仲好靚添呀😘$438/2pax 性價比好高👍🏻-Weekend 食先有free drink 氣酒 好chill呀🤍成個雀籠好靚,佢地連茶杯都非常精緻,最鐘意靚野架啦💯💯-咸點方面有 椒鹽鮑魚、懷舊港式蝦多士、豬肉雞肉串配黑松露醬、金盞脆脆帶子,容姐越南春卷,應有盡有,睇得又食得😘-甜點方面有我最鐘意既scones 特別係朱古力味非常之濃厚,朱古力迷一定吾好錯過⭐️,仲有madeleine,青蘋果白朱古力yogurt😍,New York cheese cake,truffle dark chocolate tarts,甜點吾單止賣相精緻,而且cheese 打得好滑 scones鬆軟💯-配果茶/咖啡 另外weekend 先有意大利氣酒,真係好正好chill 飲飽食醉繼續同好姊妹去shopping 🤍-
成個雀籠好靚,佢地連茶杯都非常精緻,最鐘意靚野架啦💯💯
2023-06-28
下午茶
💖小編首次tea buffet咁高評分, 成間餐廳都好英倫浪漫, 隨便搵個位置都可以影相好靚嘅相打卡📸, 光線又柔和舒服,所以坐喺度慢慢歎下午茶非常寫意✨🎈Afternoon Tea Set<$388/2位>Menu中西合璧, 中式鹹酥脆炸口味為主, 充滿東南亞異國氣息; 西式糕點概保留傳統懷舊recipe 之外,廚師發揮天馬行空創意🐎,創造出神奇又刺激嘅口味。😁唔講咁多,睇下有咩食啦👇椒鹽一口鮑魚 ( 超惹味, 食完好想再食多幾舊) 精緻懷舊港式蝦多士 ( 童年回憶+童年味道) 豬肉雞肉串燒配黑松露醬 金盞脆帶子 容姐越南春卷( 配上越式甜酸醬非常開胃) 🔸🔸瑪德蓮蛋糕青蘋果白朱古力乳酪杯 ( 呢個配搭非常獨特, 味道同口感都好正) 紐約芝士餅特 ( 靚到唔捨得食, 擺到好似花蝴蝶仙子咁) 黑松露特濃朱古力撻 ( 朱古力控必食, 加咗黑松露味道更加強烈) 傳統英式鬆餅另外重包兩杯coffee or tea😘~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 9.5/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$388/2位⏪回頭率:95%~~~~

🎈Afternoon Tea Set<$388/2位>
😁唔講咁多,睇下有咩食啦👇
椒鹽一口鮑魚
( 超惹味, 食完好想再食多幾舊)
精緻懷舊港式蝦多士
( 童年回憶+童年味道)
豬肉雞肉串燒配黑松露醬
金盞脆帶子
容姐越南春卷
( 配上越式甜酸醬非常開胃)
🔸🔸
瑪德蓮蛋糕
青蘋果白朱古力乳酪杯
( 呢個配搭非常獨特, 味道同口感都好正)
紐約芝士餅特
( 靚到唔捨得食, 擺到好似花蝴蝶仙子咁)
黑松露特濃朱古力撻
( 朱古力控必食, 加咗黑松露味道更加強烈)
傳統英式鬆餅
另外重包兩杯coffee or tea😘

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
~~~~~
📍陳家廚房
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
~~~~~
灣仔附近搵緊茶樓,見到呢間menu整得幾吸引,就落左去食,價錢咁便,材料咁貴,佢地應該都想做旺d, 吃過Lunch不錯哦,值得一值支持, 希望佢地受到同區客支持,因為我唔係住附近。裝修方面,都比同區的餐廳較好,佢位於地庫,而當日落雨,我都覺得行得坐得好舒服,我地坐左2個鐘。當日我地order左2個set lunch, 2個都覺好食,佢地用珍珠米好好食,,所以我覺得share食會好d, 咁樣可以試更多野食,👍🏼

2023-06-13 154 浏览
˜”*°•.˜”*°• 陳家廚房。•°*”˜.•°*”˜ 𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪 最近同閨蜜去咗陳家廚房High Tea✨入邊既裝潢好高貴優雅暖黃色嘅燈光, 令到成個環境都好有氣氛而且佢地Tea Set價錢都非常實惠💵 HK$438/ 2位佢地既High Tea係中西合璧☺️分咸點同甜點二部份佢哋嘅鹹點我非常欣賞😂特別椒鹽一口鮑魚覺得好好食😝鮑魚食落口好彈牙🤤再加上有椒鹽非常惹味💗 蝦多士又做得非常好食👍🏻外邊炸得非常鬆脆入邊充滿彈呀爽口嘅蝦肉😌好香口串燒上面又加左少少黑松露醬🩵幾創新金盞脆脆帶子外層係脆脆, 而內裏嘅餡就係有少許嘅芋泥同埋帶子🤭正春卷內餡既材料都好足料🥰都係炸得好香脆💗 咸點✔️椒鹽一口鮑魚✔️精緻懷舊蝦多士✔️豬肉及雞肉串燒(配黑松露醬)✔️金盞脆脆帶子✔️容姐越南春卷 甜點方面我覺得佢哋都做得唔錯嘅清香檸橘瑪德蓮蛋糕個賣相好得意好有我細個小時候食嘅蛋糕仔😜特別係檸檬口味😂真係經典嘅味道青蘋果白朱古力乳酪杯味道就酸酸甜甜😝好開胃🤣紐約芝士餅絕對係甜品界嘅經典之作😂芝士味香濃, 甜度都剛好黑松露特濃朱古力撻呢個我覺得係真係幾特別🤪超香濃嘅朱古力再配上鹹鹹哋嘅黑松露💕食落去口
˜”*°•.˜”*°• 陳家廚房。•°*”˜.•°*”˜

𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪

最近同閨蜜去咗陳家廚房High Tea✨
入邊既裝潢好高貴優雅
暖黃色嘅燈光, 令到成個環境都好有氣氛
而且佢地Tea Set價錢都非常實惠

都係炸得好香脆

💗 咸點
✔️椒鹽一口鮑魚
✔️精緻懷舊蝦多士
✔️豬肉及雞肉串燒(配黑松露醬)
✔️金盞脆脆帶子
✔️容姐越南春卷

甜點方面我覺得佢哋都做得唔錯嘅
清香檸橘瑪德蓮蛋糕個賣相好得意
好有我細個小時候食嘅蛋糕仔😜
特別係檸檬口味😂真係經典嘅味道

青蘋果白朱古力乳酪杯味道就酸酸甜甜😝好開胃🤣

紐約芝士餅絕對係甜品界嘅經典之作😂
芝士味香濃, 甜度都剛好

黑松露特濃朱古力撻呢個

✔️青蘋果白朱古力乳酪杯
✔️紐約芝士餅
✔️黑松露特濃朱古力撻
✔️傳統英式鬆餅

今日約咗同係八婆塔愛好者嘅Gladys去食陳家廚房嘅Afternoon tea 🫖 陳家廚房位於銅鑼灣利景酒店地庫1樓,裝潢高貴有氣氛👍🏻而佢地嘅afternoon tea set 價格非常相宜😌 $438/兩位仲送意大利汽酒兩杯🥂確實係傾計聚會好地方😙Afternoon tea set 分咗鹹甜兩種,飲品可以選擇茶/咖啡/非咖啡類😚我就揀咗紅桑子紅茶,Gladys 就揀咗英國早餐茶,兩款茶香十足,而紅桑子紅茶更添加一份酸酸甜甜感,好開胃😌而且兩壺茶都份量十足,好夠飲😚= 鹹點 =✨ 椒鹽一口鮑魚一口咬,夠彈牙✨ 精緻懷舊港式蝦多士原隻蝦係面,咬落脆卜卜✨ 豬肉及雞肉串燒配黑松露醬略嫌細串😅但配黑松露醬調味都OK 😆✨ 金盞脆脆帶子非常酥脆可口✨ 容姐越南春卷足料春卷,好好味= 甜點 =✨ 清香檸橘瑪徳蓮蛋糕檸橘突出,但瑪徳蓮唔太濕潤✨ 青蘋果白朱古力乳酪杯清爽健康之選,好fresh✨ 紐約芝士餅芝士香濃✨ 黑松露特濃朱古力撻黑松露同朱古力好夾🍫✨ 傳統英式鬆餅原味+特濃朱古方配果醬、朱古力醬、奶油忌廉鬆餅鬆化有咬口,特濃朱古方味味道突出😙

= 鹹點 =
✨ 椒鹽一口鮑魚
一口咬,夠彈牙

✨ 精緻懷舊港式蝦多士
原隻蝦係面,咬落脆卜卜

✨ 豬肉及雞肉串燒配黑松露醬
略嫌細串😅但配黑松露醬調味都OK 😆

✨ 金盞脆脆帶子
非常酥脆可口

✨ 容姐越南春卷
足料春卷,好好味

= 甜點 =
✨ 清香檸橘瑪徳蓮蛋糕
檸橘突出,但瑪徳蓮唔太濕潤

✨ 青蘋果白朱古力乳酪杯
清爽健康之選,好fresh

✨ 紐約芝士餅
芝士香濃

✨ 黑松露特濃朱古力撻
黑松露同朱古力好夾🍫

✨ 傳統英式鬆餅原味+特濃朱古方配果醬、朱古力醬、奶油忌廉
鬆餅鬆化有咬口,特濃朱古方味味道突出😙

2023-06-03 139 浏览
我地係佛誕日黎食,除左茶同咖啡,仲額外有兩杯氣酒酒。一開始先送上啱啱焗好出爐嘅英式鬆餅,配埋廚師自製士多啤梨果醬、clotted cream同埋朱古力醬。鬆餅外脆內軟、濕潤鬆軟,好好味,而且仲有外賣買返屋企食。所有嘅小食都陳列喺鳥籠架上,中式傅統風味。我特別鍾意亞洲風味咸點,例如港式蝦多士、泰式串燒、鮑魚同帶子點心酥同埋越南春卷。西式甜點都好好食!我最鍾意嘅係迷你乳酪杯,加入白朱古力打勻,口感奶滑。加入granola令口感更豐富同埋鬆脆!餐廳裝修風格係經典英式風格,加入中國風裝飾,自然而不突兀。下午茶套餐價錢從$3XX到$4XX,同區內其他酒店比較絕對係好抵!

下午茶
  • 中西合璧下午茶
📍銅鑼灣利景酒店high tea‼️· 鬆餅好好味😋 -- 陳家廚房☕️•#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_甜品=======================上星期同媽咪嚟咗利景酒店試下佢哋新出嘅下午茶menu~餐廳嘅環境寬敞舒適,店員服務都唔錯🥰👍喺到食tea 都幾chill😍------------------------------Afternoon Tea Set $388/2pax鹹點⭐️ 椒鹽一口鮑魚鮑魚厚肉,加埋炸蒜調味夠晒惹味!·⭐️ 精緻懷舊港式蝦多士多士香脆,酒店自家製嘅蝦膠彈牙鮮甜👍·⭐️豬肉及雞肉串燒配黑松露醬呢個正常發揮~·⭐️金盞脆脆帶子帶子炸至金黃色,香脆可口·⭐️容姐越南春卷甜點⭐️清香桴橘瑪德蓮蛋糕蛋糕鬆軟,橘子味清新~·⭐️青蘋果白朱古力乳酪杯乳酪滑身,但甜度略為高🙈·⭐️紐約芝士餅芝士蛋糕好dense,幾有鹹香👍😋·⭐️黑松露特濃朱古力撻呢個好味!朱古力餡香濃,撻皮夠脆😍•⭐️傳統英式鬆餅原味、特濃朱古力配 果醬、朱古力醬,奶油忌廉鬆餅啱啱焗起上檯散發陣陣牛油香,口感鬆軟濕潤,加埋奶油忌廉好正😆-------------------------

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_甜品
=======================
Afternoon Tea Set $388/2pax

鹹點

⭐️ 椒鹽一口鮑魚

鮑魚厚肉,加埋炸蒜調味夠晒惹味!
⭐️ 精緻懷舊港式蝦多士

多士香脆,酒店自家製嘅蝦膠彈牙鮮甜👍
⭐️豬肉及雞肉串燒
配黑松露醬

呢個正常發揮~
⭐️金盞脆脆帶子

帶子炸至金黃色,香脆可口
⭐️容姐越南春卷

甜點

⭐️清香桴橘瑪德蓮蛋糕

蛋糕鬆軟,橘子味清新~
⭐️青蘋果白朱古力乳酪杯

乳酪滑身,但甜度略為高🙈
⭐️紐約芝士餅

芝士蛋糕好dense,幾有鹹香👍😋
⭐️黑松露特濃朱古力撻

呢個好味!朱古力餡香濃,撻皮夠脆😍

⭐️傳統英式鬆餅
原味、特濃朱古力
配 果醬、朱古力醬,奶油忌廉

賣相:3.5/5
名稱:陳家廚房
地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
前往方法:銅鑼灣站A出口
2023-05-29 108 浏览
一般人去high tea☕️多數都會選擇貴價⭐️嘅酒店,而今次我去呢間位於銅鑼灣利景酒店嘅《陳家廚房》,知名度雖然不及其他5星酒店,但佢無論喺環境、價錢,抑或食物質素,都係高於水平。鍾意食港女下午茶嘅朋友一定要bookmark♥️環境《陳家廚房》位於利景酒店嘅地庫,裝修非常精緻,入面有不少中西合璧嘅元素。而天花嘅水晶燈💡、牆身嘅大鏡、舒適嘅大梳化,都比人一種好高貴嘅感覺,喺度打卡、傾偈真係一流💕食物 - 下午茶2人set $388 加1 (假期:$438加1,連一杯香檳🥂)先講講佢嘅scones。除咗原味之外,仲有朱古力味,側邊有果jam、clotted cream、朱古力醬。scones鬆軟得來,又香,而且好大份😂再嚟係鹹點,每樣食物嘅味道都唔錯👍🏾而我最鍾意嘅係椒鹽一口鮑魚同埋金盞脆脆帶子🤤隻鮑魚嘅椒鹽味非常濃郁,而且一啲都唔韌;而隻帶子就比啲芋頭蓉包住,出面係炸芋頭絲,口感好特別最後甜點🍮方面,我最欣賞嘅係黑松露特濃朱古力撻,因為黑松露同埋朱古力味都好濃,兩者相映成趣,出奇地夾,上面仲有燒得好香嘅焦糖😛我平時好少食乳酪,而個青蘋果🍏白朱古力乳酪杯真心唔錯,個乳酪味好出,中間仲有啲nut

最後甜點🍮方面,我最欣賞嘅係黑松露特濃朱古力撻,因為黑松露同埋朱古力味都好濃,兩者相映成趣,出奇地夾,上面仲有燒得好香嘅焦糖😛我平時好少食乳酪,而個青蘋果🍏白朱古力乳酪杯真心唔錯,個乳酪味好出,中間仲有啲nuts 同埋乾果,正

《陳家廚房》嘅afternoon tea無論係邊個方面都滿足到港女嘅要求😂我會大大力推介俾大家嚟