2022-03-27 22 浏览
因為疫情關係,被迫停業,在家中屈到很悶,今日決定出外逛逛,便來到將軍澳這間出名的潮州食肆。潮州蠔餅$80,外表香脆可口,蠔仔尺寸頗大,沒有腥味,只需加點魚露,便成了正宗的潮州美食。沙嗲芥蘭牛肉$98,芥蘭帶點酒香和甜味,沒有苦澀味,加上沙嗲醬的香味,和牛肉色鮮嫩,是一道出色的沙嗲芥蘭牛肉。鹵水鵝件$118,滷水味道濃度適中,鵝肉的鮮味被滷水帶出了,鵝肉不會過淋,帶點咬口,而且份量都不少,是這裏必點的其中一道菜。

2022-03-26 10 浏览
呢間潮州菜老字號,喺將軍澳開咗分店。食物唔貴,食物選擇非常多。買外賣返去嘆吓。揀咗三款菜式~~~▶️鹵水拼盤$108相當豐富、有多款不同滷水系列。豬耳、豬大腸、墨魚、紅腸、滷水蛋、腩肉等等。豬耳幾爽口、豬大腸夠肥美、滷水蛋幾入味、腩肉唔會太肥。▶️潮州浮豆腐$78豆腐有好多件,炸得唔錯,唔會太油膩。豆腐的都幾滑~~~▶️韭菜豬紅$70豬紅幾結實,好多韭菜好夠香~~食物非常之熱,返到屋企都熱辣辣~~

▶️鹵水拼盤$108

▶️潮州浮豆腐$78
豆腐有好多件,炸得唔錯,唔會太油膩。豆腐的都幾滑~~~

▶️韭菜豬紅$70
豬紅幾結實,好多韭菜好夠香~~

食物非常之熱,返到屋企都熱辣辣~~
2022-03-26 12 浏览
黃金雞軟骨呢個黃金雞軟骨非常喜出望外,當初以為係平時果d咸蛋碎炒雞軟骨,但原來陳儀興係因咸蛋黃打醬再連埋一齊炒,令到每一粒雞軟骨都有咸蛋黃包住!而且估唔到外賣都可以keep到熱辣辣,令到成件事更加正!滷水拼盤打冷必定嗌滷水拼盤~有生腸、墨魚、紅腸、豬大腸、五花腩、豬耳、豆腐等等,每一樣都好入味但又唔係好咸好濃味果種over晒既感覺。首推係墨魚同豆腐~黃油烏頭王另一樣打冷必點既係烏頭!除左本身條魚既質素之外,餐廳點樣處理都好緊要~一開盒見到魚型好靚已經心心眼,一夾落去肉皮即刻分離,證明餐廳真做得好好,而且魚肉黃黃地代表d魚油留晒係肉入面,每一啖都係烏頭自己本身既香氣同味道~
黃金雞軟骨

黃油烏頭王

2022-03-25 18 浏览
疫情關係好多地方都唔去得,唯有喺香港度搵吓嘢食啦,今次就嚟到將軍澳到覓食,留意到原來家悅依度開咗一間陳儀興既小炒,超級有鑊氣,而且味道好正宗,推介俾各位朋友過嚟打卡😆💗頭先一嚟到服務員嘅態度超級熱情,而且好細心咁樣同我哋講解有啲咩推介嘅好食😋服務態度一流,抵讚👍🏻而且依度嘅食物都好高質,每樣都做到高水準嘅發揮我哋就叫咗元朗黃油烏頭王估唔到外賣都食到咁熱辣辣嘅烏頭,而且芋頭非常新鮮,魚肉好鮮甜甜,仲要冇咩骨,啱晒我啲唔識食魚嘅懶人😆另外仲叫咗一蒜香骨同埋滷水拼盤一樣嘅高水準發揮,蒜香骨外脆內軟,咬落去肉質爆晒出嚟,極度推介😆 滷水拼盤材料都好豐富,過到嚟一定要食吓😛👍🏻 推介俾各位鍾意食小炒嘅朋友!

而且依度嘅食物都好高質,每樣都做到高水準嘅發揮
我哋就叫咗元朗黃油烏頭王

另外仲叫咗一蒜香骨同埋滷水拼盤
2022-03-25 14 浏览
今日同朋友過咗嚟將軍澳,依度開咗好多新嘅商場,今日就過咗嚟位於嘉悅屋苑樓下嘅依間陳儀興小炒,之前聽朋友推介過話好好食,今日一於嚟試吓,真係有意外嘅驚喜😛👏🏻首先餐廳環境好乾淨企理,平時同朋友約出嚟食吓飯感覺都好舒服,但疫情關係,我哋買外賣返屋企,都保持到高水準嘅發揮,拎到返屋企仲係熱辣辣,而且味道可以維持到💪🏻😊我哋首先叫咗一個潮州蠔餅超級推介嘅美食之一,必食!潮州蠔餅炸到脆卜卜香脆好味,裏面仲要有超級大隻同埋鮮甜嘅蠔,必食推介🥰一樣必食嘅就係韭菜豬紅,啱晒香港人嘅口味,唔會泰勒,但係又不失香味,豬紅味道超級滑,配埋韭菜食一流,無論係湯底定係配菜都係一流!總括嚟講呢間餐廳整嘅嘢食都好有鑊氣,以後會再過嚟😊👏🏻

我哋首先叫咗一個潮州蠔餅

總括嚟講呢間餐廳整嘅嘢食都好有鑊氣,以後會再過嚟😊👏🏻
2022-03-24 640 浏览
⭐️【將軍澳】傳統老字號潮州菜⭐️上次經過將軍澳嘉悅,見到這間店鋪很多街坊買外賣,已經很感興趣,今次再次在附近經過,決定去買外賣回家品嚐。【陳儀興飯店】聽店員說原來已經是在香港屹立五十多年的潮州老店,但跟想像中的潮州老店,裝潢跟那種街坊小店格局又有所不同,裝潢相對地較清新雅緻,餐牌上的食物都是除了比較傳統的潮州菜,亦有鑊氣小炒菜式,而且店鋪應該在區內亦受歡迎,因為外賣亦非常地好生意。【滷水拼盤】(HKD108)我去打冷就一定要叫滷水拼盤,拼盤內容很豐富,有生腸,墨魚,紅腸,滷水大腸,鴨掌,五花腩肉,滷水蛋,豬耳,滷水豆腐,自家秘制滷水鹹甜適中,每一款鹵水款式食材都各有特色,質素都好平均。【糯米釀大腸】(HKD108)糯米釀大腸是潮州傳統名菜,工序䌓複,單單是處理大腸已經很複雜,其實就是將糯米釀進豬腸中,但複雜是避免腸衣迫破,而煮熟後蒸再切片煎香,切片後看到的釀大腸有很多材料: 糯米、花生、蛋黃、臘肉,而糯米吸收了材料的味道,變得綿香煙韌,加上外皮煎香後大腸皮有點脆口,蘸上潮州金桔油,酸甜解膩。【撚手蒜香骨】(HKD95)小菜是即叫即炒,蒜香骨細細件入口啖啖肉,炸得外脆內嫩,格外惹味香口,而
⭐️【將軍澳】傳統老字號潮州菜⭐️

【滷水拼盤】(HKD108)
【糯米釀大腸】(HKD108)
【撚手蒜香骨】(HKD95)
小菜是即叫即炒,蒜香骨細細件入口啖啖肉,炸得外脆內嫩,格外惹味香口,而且肉質夠鬆軟,鑊氣很不錯,不會油淋淋,喜歡滿滿蒜香的味道,而且很足料一盒分量都很多件。
【忌廉忌廉】(HKD15)
〔陳儀興飯店〕@yeehingchan
香港新界將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
Shop 2-3, G/F, Twin Peaks, 9 Chi Shin Street, Tseung Kwan O, N.T., Hong Kong
2022-03-19
15 分钟 (外卖自取)
  • 糯米釀大腸
2022-03-24 18 浏览
陳儀興由街邊舖做到入舖,再進駐將軍澳開埋分店,全靠街坊口碑,食過嘅都大讚餐廳嘅鹵水非常出色,今日趁同老婆兩個一齊放假即刻去試試。😋陳儀興將軍澳分店位於嘉悅地舖,裝修新淨而且餐廳採光度高,環境幾舒適。😙鹵水拼盤 $108陳儀興最出名的招牌就係佢地嘅鹵水,我地今日揀左點鹵水拼盤,拼盤份量同食物總類都非常多,有豬腩肉、豬頭肉、豬耳、墨魚、大腸、紅腸、鹵蛋同豆腐,鹵水非常入味而且唔會過鹹,當中我地最鍾意係墨魚,非常爽口彈牙。😋魚湯浸活蜆 $98呢份魚湯浸活蜆份量非常多,用魚湯煮的活蜆蜆肉特別鮮甜,加上木耳同粉絲,兩個人share都非常滿足。😍撚手蒜香骨 $95蒜香骨外層非常香脆,肉質軟嫩,入口甘香而且唔油膩,加上炸至金黃色嘅蒜粒,非常惹味可口。👍🏻王老吉 $15食完個蒜香骨飲返罐王老吉,熱氣全消。😙埋單每位$165,性價比唔錯。👍🏻

鹵水拼盤 $108

魚湯浸活蜆 $98

撚手蒜香骨 $95

王老吉 $15
食完個蒜香骨飲返罐王老吉,熱氣全消。😙

埋單每位$165,性價比唔錯。👍🏻

2022-03-24
2022-03-24 17 浏览
呢間潮州打冷菜一路都係新蒲崗非常出名知道將軍澳新開左一間,難得今日會過黎朋友度,就約左係呢到食午餐環境唔錯,座得舒服,更有午市套餐選擇,價錢相宜最後決定散叫幾個小菜滷水拼盤有墨魚,豬肉片,紅腸、珊瑚蚌,芽菜等等墨魚唔會好靱,滷水豬肉片肥瘦得宜,最後更叫埋白飯個滷水汁好好撈飯生炒排骨粒一碟份量都唔少酸酸甜甜,腩排連骨,肉質較嫩滑糯米釀大腸糯米釀大腸,就係傳統潮州小食煮熟後切片再煎香內裡放了很多材料,如花生,栗子,香菇食落去煙煙韌韌,糯米口感較黏絕對係值得一試的手工菜!
呢間潮州打冷菜一路都係新蒲崗非常出名
環境唔錯,座得舒服,更有午市套餐選擇,價錢相宜
最後決定散叫幾個小菜

滷水拼盤
有墨魚,豬肉片,紅腸、珊瑚蚌,芽菜等等
墨魚唔會好靱,滷水豬肉片肥瘦得宜,最後更叫埋白飯
個滷水汁好好撈飯

生炒排骨粒
一碟份量都唔少
酸酸甜甜,腩排連骨,肉質較嫩滑

糯米釀大腸
糯米釀大腸,就係傳統潮州小食
煮熟後切片再煎香
內裡放了很多材料,如花生,栗子,香菇
食落去煙煙韌韌,糯米口感較黏
絕對係值得一試的手工菜!
2022-03-24 62 浏览
見到這家飯店就想起那個出書上電視的王貽興,不過這家飯店跟他一點關係也沒有。將軍澳海旁開了一家撚手小菜飯店,今日且去試一試。餐廳在嘉悅旁邊,位置便利。中式風格裝潢,餐廳有不少座位,全部以膠板分隔。餐牌上的選擇很多,有二人自選小菜套餐,可以選三款菜,還會送粥或飯。我只點了幾款中菜。⭐️蒜香排骨粒$95蒜香排骨炒得很香,炸蒜味很突出,排骨火候夠,入口很香脆惹味。⭐碧綠川椒雞$95川椒雞的份量也不少,炒得很香,入口雞肉很嫩滑,且有淡淡的麻香,麻而不辣。⭐沙嗲芥蘭牛肉$98芥蘭牛肉一定要伴飯吃,芥蘭份量不少,配上大大片厚薄適中的牛肉,實在很滿足。⭐罐裝汽水$15吃小菜有汽水才過癮。

將軍澳海旁開了一家撚手小菜飯店,今日且去試一試。

餐廳在嘉悅旁邊,位置便利。

中式風格裝潢,餐廳有不少座位,全部以膠板分隔。

⭐️蒜香排骨粒$95

⭐碧綠川椒雞$95
碧綠川椒雞

⭐沙嗲芥蘭牛肉$98
沙嗲芥蘭牛肉
沙嗲芥蘭牛肉

⭐罐裝汽水$15
吃小菜有汽水才過癮。
2022-03-24 8 浏览
陳儀興呢間打冷老店我諗好多人都識每日想食潮州菜屋企人就即刻諗起佢咁啱佢地近排又係將軍澳開咗新分店 無堂食就唯有派左外賣專員(我)去外賣歸家食 ______________________________〰️ 澄海鹵水鵝 $260 食潮州打冷 又點可以唔叫滷水鵝🤘🏿老子號嘅店家秘製滷水汁真係有水準入味之餘 鹵水鵝肉質軟腍嫩滑帶肉汁下面仲有入哂味嘅大豆芽菜墊底🤘🏿〰️ 撚手蒜香骨 $95 雖然係外賣 廚師都好細心特登介開盒蓋排氣避免倒汗水 拎到返屋企都唔會淋👍🏿拎到番去都仲暖 外層酥香又厚肉而且食落唔油膩之餘 蒜香味又重🤘🏿〰️ 沙嗲牛肉炒芥蘭話說嗰排大家都搶菜 所以我地都無食菜幾日叫開外賣當然就係要叫番一碟菜🤣沙嗲汁好濃稠又香 牛肉都好軟稠唯一係如果分量更多就好了🥳🤘🏿

陳儀興呢間打冷老店我諗好多人都識

話說嗰排大家都搶菜 所以我地都無食菜幾日
叫開外賣當然就係要叫番一碟菜🤣
沙嗲汁好濃稠又香 牛肉都好軟稠
唯一係如果分量更多就好了🥳🤘🏿
日頭猛做, 不想回家又要搞煮飯洗菜, 所以今晚想輕鬆下, 買外賣做晚餐.  家人得知陳儀興來到TKO, 指定要這家.  因為家人以前在SPK工作, 當然知道陳儀興. 在6點半來到, 點了几款<屋企煮唔到>的美食, 快快脆回家. 終於可以趕上7點鐘新聞, 開飯啦!  鹵水鵝件  潮州美食鹵水鵝, 在家肯定不能自煮. 自己更不會浪費煤氣和時間來搞滷水膽; 還是光顧潮州餐館, 慳水慳力.  鵝肉以鵝胸及近肋骨位為主, 每件鵝肉皆連皮, 肉質夠滑容易咀嚼.     註:自己牙齒問題, 喜歡軟綿綿的食物, 而較抗拒需要牙力咀嚼的東西.    滷水鹹度適中, 仍能嚐到鵝肉的原味, 配蒜蓉醋汁就可以減低油膩感.   鵝肉底下有大豆芽, 吸盡鵝肉精華和滷水汁, 而且大豆芽有特別的成份, 可以讓皮膚靚靚呢! 自己夾取多箸了! 家中没有炸鍋, 更不會浪費食油來炸食材, 所以點了油炸系列的美食. 而即點即炸, 保證熱辣辣.  盛著炸物的膠盒蓋皆剪了出一角, 好讓水氣揮發, 不易產生倒汗水, 可保食物脆口.   潮州蠔餅   從前會在家自製唔熱氣版本的蠔餅. 但要洗蠔仔, 打鴨蛋左溝右溝攪粉漿
家人得知陳儀興來到TKO, 指定要這家.
因為家人以前在SPK工作, 當然知道陳儀興.
在6點半來到, 點了几款<屋企煮唔到>的美食,
快快脆回家. 終於可以趕上7點鐘新聞, 開飯啦!
鹵水鵝件
潮州美食鹵水鵝, 在家肯定不能自煮.
自己更不會浪費煤氣和時間來搞滷水膽;
還是光顧潮州餐館, 慳水慳力.
鹵水鵝件
鵝肉底下有大豆芽, 吸盡鵝肉精華和滷水汁,
而且大豆芽有特別的成份, 可以讓皮膚靚靚呢!
自己夾取多箸了!

而即點即炸, 保證熱辣辣.
潮州蠔餅
從前會在家自製唔熱氣版本的蠔餅.
但要洗蠔仔, 打鴨蛋左溝右溝攪粉漿, 實在不適合疲憊的放工人仕.
最後還是光顧餐廳吧!
餐廳在炸好2塊蠔餅後, 特地把蠔餅放在食物盒上展示實際份量, 同時也讓剛炸好的蠔餅降降溫, 以免食物盒過熱.
打開盒子, 大家就要瓜分蠔餅了.
蠔餅用鴨蛋, 就多了那特別的蛋香.
邊位焦焦脆脆, 蠔餅中間夠厚身, 夾雜滑滑爆漿的蠔仔, 配魚露一流.
大家你一箸我一箸, 很快就把蠔餅消滅了!
蒜香排骨粒
啡色的排骨粒, 本以為很乾身.
原來真身很嫩滑!
至少自己能咬開排骨囉!
排骨在肉質上係無得輸, 肋間肌夾雜著點點脂肪, 可保排骨不乾柴.
外層炸皮夠薄身, 並非以粉漿扮大隻.
排骨本身有底味, 在香噴噴炸蒜加持下, 喜歡香脆美食的小米嚐過一件又一件.

有了三款美食, 配家人提前預備的白飯和白灼青菜, 就完成一個豐富的晚餐了!
日頭猛做, 到衣家輕鬆下.
食過晚飯, 要休息返一陣!
可以輕輕鬆鬆看電視~~~~
2022-03-20 22 浏览
第一次光顧此店,晚市禁堂食期間也頗多顧客訂外賣,下單後大約15分鐘可取食物。避風塘大蜆是店內海報推介菜式,甫打開盒已覺濃郁惹味。蜆肉無沙,爆香的蒜頭和紅辣椒好入味,辣度適中,不會蓋過蜆肉的鮮味。打冷必點的潮州凍烏頭用上元朗出品的本地魚,肉質扎實,經鹽醃過的魚肉帶微鹹。蘸上一些普寧豆醬,鹹鮮味更突出。芥蘭幼身無渣,沙嗲牛肉也嫩滑,很適合佐飯潮州蠔餅外賣盒特意剪開兩個洞,以免蠔餅被焗林。炸粉不算厚,蛋香味不俗,蠔餅入口煙韌。

避風塘大蜆是店內海報推介菜式,甫打開盒已覺濃郁惹味。

蘸上一些普寧豆醬,鹹鮮味更突出。

芥蘭幼身無渣,沙嗲牛肉也嫩滑,很適合佐飯

2022-03-17 617 浏览
「陳儀馨飯店」扎根新蒲崗超過50年,可說是地區名店;只是位於舊區,附近又沒有地鐵站,一直沒有的起心肝專程去光顧。估計是第二代、甚至第三代接手後,銳意擴張生意、靜極思動,選址新進中產住宅區將軍澳南開分店。種種原因,結果拖了差不多九個月,到了這個週末才有機會到將軍澳分店品嚐午餐。疫情肆虐下,週末午餐人流不多。面積唔算好大,潮州滷水打冷店的靈魂滷水檔也因此相對細小,視覺上未夠震撼。午市套餐及二人小菜套餐唔算特別抵食,最終決定單點。滷水鵝片($138)同其他潮州打冷店比較算便宜,但滷水鵝片份量也較少。鵝片切得厚薄適中,鵝胸皮爽滑,拍鬆後的鵝胸肉軟冧冇渣。滷水出色,醇而不嗆;香料份量恰好,芳香而沒有過鹹,兼有鵝脂油香;不愧是潮州老店的陳年滷水膽。撚手蒜香骨($95)選用一字排,但斬得細細件,似是蒸肉排的尺寸大小,用作蒜香炸肉排第一次見。撇除這一點,肉排表面沾上一層薄薄脆漿而非乾粉,入口多了一陣酥脆;咬下去肉汁豐富、有肉味,亦夠鬆軟。乾炒牛河($60)油潤、但略為太濕身;味道亦偏淡,欠缺豉油香氣。牛肉更差,欠肉味、亦缺乏調味;入口未夠鬆軟、有少少乾硬。追加燉湯($28)普普通通,稍欠鮮味肉味。始終
午市套餐及二人小菜套餐唔算特別抵食,最終決定單點。
乾炒牛河
乾炒牛河
追加燉湯($28)普普通通,稍欠鮮味肉味。
始終有一個幾十年歷史的滷水膽,滷水出品相當出色;但小菜及炒粉麵就很一般。滷水好味,可以作為外賣滷水斬料加餸之選。(編按:給予笑臉及味道四粒星純粹因為滷水出品。)
2022-02-27
2022-03-11 40 浏览
呢間潮州打冷菜係新蒲崗非常出名🤩原來係將軍澳都開左鋪以後好近又食到打冷小菜最近外賣自取仲有9️⃣折呀‼️絕對會encore嘅食店💗🔸滷水鵝 $118打冷最出名就係滷水鵝,外賣份量都勁足料。盒底裝滿花生,索晒滷水汁好入味。鵝肉質好嫩,唔會太肥,好入味😍🔸 蒜香排骨粒 $95平時好少自己炸嘢食,呢款外層炸得好酥脆,排骨粒充滿住蒜香味道😍🔸黃金雞軟骨 $82黃金雞軟骨係炸完之後用左鹹蛋黃炒成,好金黃色,份量好多🤣鹹蛋黃味道濃郁,好惹味。
呢間潮州打冷菜

🔸黃金雞軟骨 $82
2022-03-08
  • 撚手蒜香骨
  • 鹵水鵝件
陳儀興係新蒲崗立足多年地道潮州打冷飯店,將軍澳地鐵站附近開設了新分店~因疫情已整個月無同家人見個面,就決定外賣幾個鑊氣小炒番去食餐飯! 周五晚現場超過10人在等外賣~~小菜價錢約$68-$108左右是次外賣等候時間30分鐘望落出煙,而且鑊氣十足! 豉椒炒蜆 $98鑊氣十足熱辣辣,豉汁調味亦惹味唯蜆肉可能不時令,size偏少值得一讚嘅係蜆肉全部都無沙!撚手蒜香骨$95名字果然無改錯,蒜香惹味、唔會炸到油淋淋,小排骨質地爽彈,重口味人士首選,係最出色嘅一道菜!滷水拼盤 $108樣樣都有d, 最適合一家人share(墨魚、紅腸、生腸、豬頭肉、雞蛋)當然唔少得墊底嘅芽菜啦

因疫情已整個月無同家人見個面,
就決定外賣幾個鑊氣小炒番去食餐飯!

周五晚現場超過10人在等外賣~~

小菜價錢約$68-$108左右

是次外賣等候時間30分鐘

望落出煙,而且鑊氣十足!

豉椒炒蜆

鑊氣十足熱辣辣,豉汁調味亦惹味
唯蜆肉可能不時令,size偏少
值得一讚嘅係蜆肉全部都無沙!

當然唔少得墊底嘅芽菜啦
2022-03-04
30 分钟 (外卖自取)
  • 撚手蒜香骨