2022-10-24 449 浏览
推介香氣十足椰子雞煲。雪花均勻手切牛肉。鮑魚龍蝦海鮮鍋,用料新鮮價錢抵吃,美中不足其中有幾隻蜆帶沙,海鮮鍋需要預早預訂。飲品枝裝五花茶及大大杯凍檸茶均不要錯過。
外卖自取
2022-10-16 319 浏览
這間位於新蒲崗的陳儀興玫瑰餐廳,晚市主打火鍋及小菜,進入秋季時間更有羊腩煲等時令鍋物,而且價錢貼地,份量十足。黃金魚皮魚皮表面沾滿了咸蛋黃,入口有蛋王甘香,而且魚皮鬆脆。椒鹽百花大腸大腸去掉了中間油膏,再釀入墨魚膠,炸至金黃香脆,一咬開啖啖彈牙墨魚膠,大腸香脆乾淨。金不換潮式炒蜆炒蜆完全無沙,肉質鮮甜,不過金不換味較淡,反而有陣陣麻醬香味。松子陳醋排骨排骨沾滿了黑醋汁,入口帶酸甜味道,十分開胃,每粒排骨大小一樣,正好一口一粒。

黃金魚皮
魚皮表面沾滿了咸蛋黃,入口有蛋王甘香,而且魚皮鬆脆。

椒鹽百花大腸

金不換潮式炒蜆

松子陳醋排骨
2022-10-14 254 浏览
今晚同屋企人去了新蒲崗食晚飯小菜,餐廳主打火鍋及小菜,冬天將至,更有羊腩煲等,食物款式甚多,而且價錢合理,平日晚市都爆滿,好彩剛好有客走先有位。黃金魚皮:先點了個小食送酒,魚皮鬆脆,表面沾滿了咸蛋王。有甘香又脆口,送酒一流。椒鹽九肚魚:即叫即炸,上枱時還冒煙,炸至金黃香脆,鑊氣十足,而且九肚魚很嫩滑。水煮滑雙牛:上枱時就聞到陣陣辣香,但入口又不算太辣,辣度比較大眾化,兩款牛肉各有特色,但都吸收了醬汁香味,下面墊了大量的芽菜及薯粉,吸收了湯汁辣香,十分惹味。西蘭花鮮魷:魷魚新鮮爽口,西蘭花翠綠,如果加點蝦醬去炒更能提升鮮味。

2022-09-29 271 浏览
喺香港食到正宗嘅潮州嘢都唔係咁容易 陳儀興都算係潮州打冷老字號🏅試吓佢幾個鑊氣小炒先😋🦑椒鹽鮮魷 好鍾意呢啲餐廳都係即叫即炒 夠晒鑊氣 椒鹽鮮魷嘅最高境界就係炸粉小 魷魚厚身而軟淋 呢兩點都完全做到晒😍🍲玫瑰小炒王 份量夠晒大非常惹味 送飯一流👍🏻🥘XO醬西芹牛柳粒 西芹新鮮完全冇渣🥬用XO醬炒呢個餸係絕配👅🍳芫荽蠔仔炒蛋 用咗鐵板上 溫度keep住夠晒熱🔥 唔應該叫蠔仔 因為每隻蠔都大大隻🦪配埋蛋 口感非常豐富🪺🥤紅棗薏米水 估唔到喺打冷舖都有啲咁養生嘅飲品😲 仲要少甜幾好飲添喎鑊氣依家野真係唔係一般商場餐廳做到🤔所以基本上都冇乜見到商場嘅餐廳又做潮州嘢🤧呢間算係坐得舒服啲而又傳統風味嘅餐廳一定要嚟試吓✔️

🍲玫瑰小炒王 份量夠晒大非常惹味 送飯一流👍🏻

2022-09-21 198 浏览
因為乾兒子和好朋友,都很喜歡吃火鍋,今晚便專程來到。桶蠔$168,有六隻生蠔,只只尺寸都頗為大,蠔味十足,只需放在湯裏滾7分鐘便可,以這個來錢來說, 10分抵吃。重慶雞煲$248,雞件的份量足一只雞,配菜有洋蔥,芫荽,姜和其他香料,味道香濃惹味。松露墨魚丸$98,黑松露味道香濃,令到爽口彈牙的墨魚丸味道層次更加豐富。蟹籽墨魚滑$88,蟹籽的鮮甜味道,令到墨魚滑多了一層鮮甜的味道。手打蝦丸$88,自家製的蝦丸,蝦味十足,建議放在湯內2分鐘便可吃,否則會過火。蘿葡片$22、萵荀片$22,呢兩種蔬菜,都要放在湯來多一點時間,先可以吸收到湯底的鮮味。青島$24,啤酒夠冰凍,用來吃火鍋一流。
因為乾兒子和好朋友,都很喜歡吃火鍋,今晚便專程來到。

青島$24,啤酒夠冰凍,用來吃火鍋一流。
2022-09-21 211 浏览
已經很久沒有來到新蒲崗吃飯,今天因為約了朋友,便來到了。重慶雞煲(1隻)送唐生菜$248,配菜分量十足,香辣味道濃郁,雞件已經炒到差不多熟了,上枱之後再加熱便可以吃到鮮嫩美味的雞件。吃完雞件之後,可以叫店員加點上湯,便可以開始火鍋。脆肉鯇魚腩$72,全部都是魚腩,沒有其他部份,脆肉鯇魚爽口彈牙,以這個價錢來說,非常好超值。魚皮餃$48,魚皮餃外表爽口,內裏肉質豐富。豬腰$48,主要清洗得很乾淨,沒有太濃郁的味道。豬潤$48,只需放在湯內數分鐘,便可吃到爽脆的豬膶了。炸魚皮$38,香脆可口,放在湯裏,便可吸收湯的味道之餘,增加味道層次。雞脾菇$22,油麥菜$22,吃火鍋必須有點蔬菜,這裏的蔬菜價錢算很便宜,鮮甜可口。
已經很久沒有來到新蒲崗吃飯,今天因為約了朋友,便來到了。

吃完雞件之後,可以叫店員加點上湯,便可以開始火鍋

魚皮餃$48,魚皮餃外表爽口,內裏肉質豐富。

豬腰$48,主要清洗得很乾淨,沒有太濃郁的味道。

豬潤$48,只需放在湯內數分鐘,便可吃到爽脆的豬膶了。

2022-09-19 220 浏览
一大班朋友就梗係要食中菜,咁先食得多,又可以試吓唔同菜式!喺新蒲崗有一間小菜火鍋餐廳,係工業大廈附近就係啦唔算好顯眼,但就好多人食,星期一同幾個朋友食小菜,好彩我哋買咗竟然爆滿人!🫣🫣🤩胡麻鮮淮山好少食鮮淮山配搭幾特別,芝麻醬配上淮山嘅爽甜,有少少食緊日本菜嘅前菜🙈🙈🤩椒鹽鮮魷脆炸椒鹽鮮油,好考師傅功夫,因為魷魚會出水,好容易炸到冧晒,但佢唔錯,係脆卜卜,好食!😋😋🤩蜜椒金薯牛柳粒每次叫小菜一定要叫!蜜椒金薯係重點!脆脆地,仲有蜜糖味,配埋牛柳粒,大大碟,飽晒!🤩蠔仔肉碎浸皇帝菜專登叫啲小食嘅菜,佢有皇帝菜揀,配菜菜就感覺健康啲啦💕仲要有埋蠔仔肉碎,四個人都爭啲食唔晒😂😂🤩霸王雞半隻見到好多台都有叫霸王雞,又幾靚仔喎!睇吓圖就見到佢色澤均勻,而且肉質唔會韌😛😛😛。

🤩胡麻鮮淮山

🤩椒鹽鮮魷

🤩蜜椒金薯牛柳粒

🤩蠔仔肉碎浸皇帝菜

🤩霸王雞半隻
2022-09-03 258 浏览
難得來到新蒲崗,當然要在這區覓食。友人除了到訪近期大熱的麵包店外,他還跟我吃很久沒有吃的雞鍋,正呀!餐店正方形格局,地方都幾大。靠牆設有一排排舒適的卡座,中間有多張四人至八大圓枱,可容納不少客人,但枱與枱之間有一定距離,坐得挺舒適。每枱都放齊餐具、火鍋工具、點菜紙、紙巾等,很齊備。當然不少一個電磁爐。什麼都未揀之前先準備醬料,分別有生蒜茸、炸蒜茸、紅辣椒、蔥花和豉油,選擇多多,我只是簡簡單單取了炸蒜茸、蔥花和豉油。******************************除了準備醬料,當然冰凍的飲品都不可缺少。見到貼着自家製飲品牌,共有五款選擇。友人要羅漢果茶($20),有化痰、止咳和清熱之效,最適合就是配火辣辣的雞鍋,味道甘甜,不錯!我就要有祛濕、補血和益氣功效的圓肉紅棗薏米水($20),味道清甜,薏米煲至腍身,好吃好喝!******************************見宣傳單張好吸引,我們就揀了一鍋半隻Hot 魔鬼牛雜雞鍋($288),待一會,大大鍋的牛雜雞鍋就上枱,仲連一客新鮮翠綠的唐生菜。除了有半隻雞件外,還有大量的牛雜,再配了很多洋蔥、葱蒜、乾蔥、薑片、花椒等,
羅漢果茶
圓肉紅棗薏米水
圓肉紅棗薏米水
半隻Hot 魔鬼牛雜雞鍋
見宣傳單張好吸引,我們就揀了一鍋半隻Hot 魔鬼牛雜雞鍋($288),待一會,大大鍋的牛雜雞鍋就上枱,仲連一客新鮮翠綠的唐生菜。除了有半隻雞件外,還有大量的牛雜,再配了很多洋蔥、葱蒜、乾蔥、薑片、花椒等,好豐富。一滾起便立刻開動,每件雞均連帶着黃油雞皮,肉質之間亦夾雜着少少黃油脂肪,挺嫩!我們揀了BB辣,以為不是好辣,但我就覺得越食越火辣,邊滾邊吃,越來越入味,味道香濃,好惹味!
半隻Hot 魔鬼牛雜雞鍋
牛雜相當豐富,友人特別讚牛腸,爽口得來又有油香,内藏少許油脂,好吃得很。而我就喜歡牛肚,爽嫩入味,不過最入味還是牛膀,吸收了湯汁,香辣惹味,正!其實除了雞和牛雜被我們吃清外,我連配料都差不多吃得七七八八,厲害!
超甜粟米
豆腐
嗰鍋吃到八八九九,就將它變成火鍋。細閱點菜紙,都幾多選擇。食肉就食夠,配菜就要清淡啲,要了一客超甜粟米($22),有六大件,真是超級甜美,粒粒飽滿,甜美多汁,好好吃!還有一份豆腐($22),共有九大件,唔滾太耐,保持滑身之餘,既有豆香又嚐到少許辣,味道剛好!
皇帝菜
所配的唐生菜($0/跟鍋)相當新鮮,滾幾滾,清爽鮮嫩;再點了一客皇帝菜($32),同樣翠綠鮮嫩,富獨有的味道。
吃完先發現原來可免費升級「多多芫茜湯底」繼續火鍋,但不緊要,因為原本的牛雜雞鍋加湯後都仍然越食越滋味,好滿足!
2022-08-30
超甜粟米
豆腐
皇帝菜
2022-08-30 2635 浏览
講開陳儀興,你會以為太子嗰間打冷,新蒲崗個間地道宵夜店,還是米線店?陳儀興喺新蒲崗差唔多無處不在,我反而未試過呢間陳儀興玫瑰,朋友推介話佢個牛雜雞煲超級正,叮囑我一定要食。呢晚無煮飯,一行四人就過嚟打個邊爐。目標明確,就食呢個牛雜雞煲,再加少少打邊爐了,有人想點小菜,再加一個墨魚餅試吓佢嘅鑊氣。平靚正可以形容成餐飯,講真,有時唔使好貴都可以食到一啲地道而又唔錯嘅食物。呢個牛雜雞煲,真係幾精彩,我會諗起全盛時期嘅旺順,又或者係喺深圳食嘅牛雜煲。先講,基本上牛肚、牛肺、牛腸、牛潤,大部份你講得嘅內臟都有齊,而且你食得出係新鮮嘅牛雜,拍得住水記,你加埋佢個湯真係幾好,就係因為呢個雞煲汁,我即刻要點一個紅薯粉。如果你比較細食,你千祈唔好叫一隻雞,因為半隻雞嘅份量其實已經很多,我哋成隻雞真係食唔晒。雞件唔駛特別講,至少唔會就住,一貫大排檔感覺,而個汁係靈魂,送飯好適合。可以免費加芫茜湯,不過唔係個個鐘意,於是就咁加水同湯已夠味,由於夠飽,就咁食一份大推的韮菜餃就算,另外水餃都可以,不過前者出色得多。仲有小菜都推薦,墨魚餅係精彩的,我覺得下次可以就咁食鑊氣小炒。總括,係超值,特別係朋友推薦的牛雜雞

呢晚無煮飯,一行四人就過嚟打個邊爐。

總括,係超值,特別係朋友推薦的牛雜雞煲。仲有我特別愛凍檸茶,茶底正,又大杯,正。

2022-08-30 177 浏览
📍 陳儀興玫瑰餐廳🌍 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下33A-37A Tseuk Luk Street, Victorious Factory Building, San Po Kong📝 整體評分:9/10🥢 花雕雞🥢 $148 / 半隻一物兩吃,煮熟左雞件就可以先斟碗湯飲,本新個湯底加左藥材,少少甘澀但又唔會好重,花雕酒清香,香醇厚實,之後就再食雞,白白滑滑,鮮甜嫩口。🥢安格斯肥牛(細)🥢 $48 做緊promotion,花雕雞安格斯肥牛雙拼牛肉好柔軟且好索湯汁。🥢牛爽肉🥢 $78 & 🥢滑牛🥢 $48第一次食牛爽肉必食!一個字,爽,正!相反滑牛好唔同,煮耐左唔會老,好滑好紮實!🥢脆皮午餐肉🥢 $48午餐肉打邊爐超好食,不過呢個炸到咁香口,結果就咁食仲正。🥢響鈴🥢 $38即叫即炸,好煙韌~
📍 陳儀興玫瑰餐廳

🌍 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下

📝 整體評分:9/10

🥢 花雕雞🥢 $148 / 半隻

🥢安格斯肥牛(細)🥢 $48
做緊promotion,花雕雞安格斯肥牛雙拼
牛肉好柔軟且好索湯汁。

🥢牛爽肉🥢 $78 & 🥢滑牛🥢 $48

🥢脆皮午餐肉🥢 $48
午餐肉打邊爐超好食,不過呢個炸到咁香口,結果就咁食仲正。

🥢響鈴🥢 $38
即叫即炸,好煙韌~
2022-08-25 163 浏览
工廈里的美食🤩新蒲崗一向不少美食比我搵到間外表好似普通工廈茶餐廳但係入邊就有得食邊爐、雞煲、鑊氣小炒😋濃香花雕醉雞鍋(半隻)雞浸系在藥材湯中有紅棗,杞子,桂圓,切記要慢慢浸熟,雞肉才嫩滑,散發淡淡花雕的酒香!當然唔少火鍋配料,有超過五十款全部都係幾十蚊,叫多幾款都得部分配料加$5就可以雙拼兩個人去食都好多選擇😋鮮蝦雲吞$48夠大粒,原隻鮮蝦魚皮餃$48魚皮有彈性,有口感蒙古羊卷肉 $78羊味濃郁,厚薄適中豬粉腸、豬潤 $48最後仲要多咗個油鹽水煮蜆個湯好正好好味
工廈里的美食🤩
新蒲崗一向不少美食
比我搵到間外表好似普通工廈茶餐廳
但係入邊就有得食邊爐、雞煲、鑊氣小炒😋

濃香花雕醉雞鍋(半隻)

當然唔少火鍋配料,有超過五十款全部都係幾十蚊,叫多幾款都得
部分配料加$5就可以雙拼

豬粉腸、豬潤 $48

最後仲要多咗個油鹽水煮蜆個湯好正
好好味

2022-08-22 155 浏览
今日過黎新蒲崗呢邊食晚餐,行行下見到老字號陳儀興,附近都有幾間,不過呢間係主打火鍋小菜,一於試試!環境唔逼,正常舊式啲嘅中餐館!衛生都可以。首先我地嗌左poster推廣嘅《花雕醉雞煲》$148,同埋加左份《安格斯手切牛肉》(細) $48。雞同湯係分開上,個湯底超香花雕味,真係好似食緊冷盤嘅醉雞😍仲有好多藥材係入面,有微微嘅藥材味。湯滾左就放雞件落去 滾一陣雞件就索晒醉雞湯嘅味,正!之後叫左啲邊爐配料,包括一開始叫嘅牛肉,口感幾淋重牛味,唔錯!另外嗌左芝士墨魚丸,我諗係佢地手打,裡面都幾多芝士! 除左邊爐我地都想試吓小菜。估唔到佢哋嘅小菜都幾出色。《椒鹽雞軟骨》$88炸得好香脆,皮好薄,無雪味!越食越停唔到。《潮式墨魚餅》$108本身以為係煎點知出到嚟係炸嘅墨魚餅,口感勁脆卜卜,但係feel到好熱氣,受唔到熱氣嘅人就建議唔好嗌,入面嘅墨魚膠好彈牙,同埋仲有芹菜粒,整體都幾好味。《水煮雙牛》$98呢個真係超抵食,皆因佢勁大兜!除咗兩款有嘅份量都好多之外,仲有勁多配料,入面有薯粉朔左麻辣汁之後好過癮,不過辣度都幾辣,但真係好好味。 總括嚟講,對於呢餐真係好滿意,小菜同埋火鍋都做得好,不

環境唔逼,正常舊式啲嘅中餐館!衛生都可以。

除左邊爐我地都想試吓小菜。估唔到佢哋嘅小菜都幾出色。

《椒鹽雞軟骨》$88
炸得好香脆,皮好薄,無雪味!越食越停唔到。

《潮式墨魚餅》$108

《水煮雙牛》$98

總括嚟講,對於呢餐真係好滿意,小菜同埋火鍋都做得好,不過個人更鍾意小菜類。
2022-08-20 147 浏览
今日約左朋友去陳儀興玫瑰餐廳聚一聚,試左佢地最近推出咗個超「魔鬼牛什雞煲」。魔鬼牛什雞煲 一隻 - 雞煲食得多,牛雜煲比較幾特別。一上枱就聞到好香,份量好夠而且好足料,有牛腸、牛肚、牛栢葉等。我地揀左選咗小辣,食落剛剛好,唔會太辣又夠惹味。食完雞煲之後其實都已經有六七成飽,我哋另外叫咗幾款配料打邊爐。蒙古羊肉- 肉質幾嫩,唔會鞋口。黑牛柏葉- 好爽脆魚皮餃 - 餃皮唔會厚,煙韌又有彈性,准山同芋頭- 新鮮,口感夠粉。花膠仔 -估唔到都幾多,口感軟滑,骨膠原爆燈。新鮮魚標 - 好爽脆,吸晒雞煲汁,非常惹味。

蒙古羊肉- 肉質幾嫩,唔會鞋口。

黑牛柏葉- 好爽脆

魚皮餃 - 餃皮唔會厚,煙韌又有彈性,

准山同芋頭- 新鮮,口感夠粉。

花膠仔 -估唔到都幾多,口感軟滑,骨膠原爆燈。

新鮮魚標 - 好爽脆,吸晒雞煲汁,非常惹味。
2022-08-19 128 浏览
因為工事經開新蒲崗…做完嘢之後就諗住順手食埋飯先返屋企…經過見到有 火鍋小菜餐廳..一食之後很有驚喜花雕醉雞煲叫了半隻雞..黎到個湯底有陣陣濃濃架藥材味…睇得出好足料..生雞雖然得半份但係件件都好大件浸住花雕酒芝士墨魚丸手打嘅墨魚滑然後混上芝士碎..非常之彈牙芝士又有拉絲嘅效果..有8 粒很高質脆肉鯇片刀工很好厚薄均勻…開了雙飛..食落一啲都唔腥又冇泥味..很脆口花膠仔叫左一碟花膠仔份量都好足..都幾厚又冇腥味小菜都叫了幾款椒鹽雞軟骨好鍾意食香口野嘅我對依碟菜好高評價..份量都好多炸到好趣..然後用干蒜辣椒炒香..送酒一流水煮雙牛肉用咗鮮滑牛肉同埋肥牛煮成…入邊有大量配料.有芽菜薯粉辣椒豆卜..煮到好香..又唔會話超級辣潮州墨魚餅第一次食咁特別嘅墨魚餅..入邊溝咗D西芹..然後用上咗麵包糠嚟到炸..有六大件..配上一碟甜酸汁…好嘢未

花雕醉雞煲

叫了半隻雞..黎到個湯底有陣陣濃濃架藥材味…
睇得出好足料..生雞雖然得半份但係件件都好大件浸住花雕酒

小菜都叫了幾款
椒鹽雞軟骨

水煮雙牛肉

潮州墨魚餅

第一次食咁特別嘅墨魚餅..入邊溝咗D西芹..
2022-08-18 116 浏览
一班人最好梗係打邊爐啦!朋友開初講去陳儀興打邊爐,我呆左,唔係食打冷咩?原來 #陳儀興玫瑰餐廳 係有得打邊爐食小菜,真係唔知😞點左邊爐1️⃣花雕醉雞鍋 $148 花雕入晒雞件入面,雞件好嫩滑,食完雞仲可以用黎做鍋底,值得一試!👍🏻2️⃣安格斯肥牛 $48😍 肥牛唔太肥,嫩肉,肥膏與牛肉分布得好平均,食肉獸人士必點!3️⃣鵝腸 $98 好食乾淨嘅鵝腸好難搵,呢間嘅鵝腸十分之乾淨,而且好爽脆,真心好吃😋4️⃣炸魚皮 👍🏻+ 嚮玲 $43呢兩樣嘢都係我最愛,特別是炸魚皮,睇得出是新鮮炸出嚟,唔會太鹹,浸落火鍋湯底裏面,更加好味!響鈴就不過不失!5️⃣藕片 $22火鍋蔬菜配料一般我會揀蓮藕片,因為藕片好爽,索晒火鍋湯底味道,大家不妨試試火鍋落蓮藕!6️⃣皇帝菜 $32本身想叫生菜🥬,阿姐話不如試下皇帝菜,平時屋企都唔會食,就試試,味道有點似唐蒿!阿姐無介紹錯!7️⃣松露墨魚丸 $98火鍋一般我都會叫手打丸,好少地方有黑松露丸,見有就試試,好濃松露,松露愛好者必要試,否則後悔8️⃣滑牛 $48滑牛相比安格斯肥牛都不遜色,滑牛好滑,好有牛味,仲係新鮮,唔似冰鮮!小菜1️⃣豉汁蒸肥腩 $98如果食火鍋怕熱氣,可以叫一兩碟小菜,不妨試試

原來 #陳儀興玫瑰餐廳 係有得打邊爐食小菜,真係唔知😞

點左
邊爐
1️⃣花雕醉雞鍋 $148

2️⃣安格斯肥牛 $48😍
肥牛唔太肥,嫩肉,肥膏與牛肉分布得好平均,食肉獸人士必點!

3️⃣鵝腸 $98

4️⃣炸魚皮 👍🏻+ 嚮玲 $43

5️⃣藕片 $22

6️⃣皇帝菜 $32

7️⃣松露墨魚丸 $98

8️⃣滑牛 $48

小菜
1️⃣豉汁蒸肥腩 $98
如果食火鍋怕熱氣,可以叫一兩碟小菜,不妨試試豆豉蒸魚腩,魚腩好新鮮,爽脆,魚油豐富!底下豆卜浸晒新魚味同豆豉味,好夾👍🏻

2️⃣椒鹽百花大腸 $118😍
本人應為呢樣嘢必點,大腸一點都不肥,脆皮,包住墨魚膠,好特別,我第一次食,已經一啖接一啖,停唔到!

飲品
1️⃣鹹檸七 $21
火鍋食到最後有點口渴,唯有嗌多年冇飲的鹹檸七,簡直爽,潤喉!

總結,價錢不算太貴,食物非常好味,一班人去食,可以係一個好選擇。餐廳環境新,舒服,有少少似陳年的老餐廳!地方非常好便,鑽石山地鐵站行去10分鐘,有渣開車,可泊喺出面街!

• 招牌手切肥牛(細)
  • 松露墨魚丸
  • 響鈴卷