2018-06-08 138 浏览
見網上話好食,咪攞住個google map去揾下囉。點知行過籠都吾知…😅😅因爲舖面冇中文咖…兩個人見住個menu都冇咩心水,就望下其他客食緊咩。再問下服務員就決定試下以下食物…頭盤有蝦。個source吊起隻蝦嘅鮮味,加埋啲菇好開胃!鵝肝入口即溶,加上塊麵包就冇咁漏。啱啱好。我哋叫咗兩個湯,我試個黑松露湯。好thick,好 rich!仲好香松露同香菇味!湯本身再熱啲更完美!主菜到:個意大利飯一到就聞到香!飯本身應有嘅硬身都做到。呢隻豬手不得了!!今次推介!皮脆肉嫩!好入味又吾太咸!食到最後層皮都仲脆!未止喎!我想講個source!吾係買返嚟嘅一般蕃茄汁!我相信係自家製,仲加咗檸檬汁!總括嚟講,成餐都好香好香!色香味都齊!

頭盤有蝦。個source吊起隻蝦嘅鮮味,加埋啲菇好開胃!

鵝肝入口即溶,加上塊麵包就冇咁漏。啱啱好。

主菜到:個意大利飯一到就聞到香!飯本身應有嘅硬身都做到。

總括嚟講,成餐都好香好香!色香味都齊!
2018-06-07
2018-06-01 3728 浏览
上星期我都去左屍殺百貨!跟手就呢度食個飯!呢度有我最愛既紫色牆!!SET DINNER 由$178-$248不等.有D 要加錢轉既湯同前菜~睇其他食評大家都換哂加錢既菜, 所以我地都照跟~我地加左$58 食好D~大蝦占米多~ 好香既蝦肉同有D脆脆蝦糕~呢個香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓~呢個係OK既, 唔係唔好食, 當然都係香, 不過我覺得個蝦好味D~再黎我地都一樣升級左個湯~好香既黑松露菌忌廉湯同埋蟹肉南瓜忌廉湯奶野喇..我地畀個湯KO 左.. 太好味, 好真材實料, 黑松露好香.一D都唔輕手既~我地飲完個好足料好飽肚既湯後...都飽左7成....好大鑊XDD我地再叫左D 好大份量既野..叫左呢個咸豬手 $248好大份好抵食呀!! 呢個應該3個人都食到!! 好脆好香口~薯條就一般般, 豬手太脆喇.. 薯條比下去了~重有呢個帶子配黑松露野菌意大利飯 $218~賣相好靚, 同埋又好似好多咁~( 其實應該係我地畀個湯KO左.真係乜都食唔到.XDD)呢個係純正意大利飯黎~ 好有咬口既~ 唔係港式整到淋哂個D~~~所以唔好話人地煮唔熟呀!!!!D 黑松露又係唔洗錢咁既~ 黑松露FANS 唔好錯過~
上星期我都去左屍殺百貨!
跟手就呢度食個飯!

呢度有我最愛既紫色牆!!

睇其他食評大家都換哂加錢既菜, 所以我地都照跟~
我地加左$58 食好D~
大蝦占米多~ 好香既蝦肉同有D脆脆蝦糕~

呢個香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓~

再黎我地都一樣升級左個湯~

好香既黑松露菌忌廉湯

同埋蟹肉南瓜忌廉湯

奶野喇..我地畀個湯KO 左..
太好味, 好真材實料, 黑松露好香.一D都唔輕手既~
我地再叫左D 好大份量既野..

叫左呢個咸豬手 $248
好大份好抵食呀!! 呢個應該3個人都食到!! 好脆好香口~
薯條就一般般, 豬手太脆喇.. 薯條比下去了~

重有呢個帶子配黑松露野菌意大利飯 $218~
呢個係純正意大利飯黎~ 好有咬口既~
唔係港式整到淋哂個D~~~
所以唔好話人地煮唔熟呀!!!!
D 黑松露又係唔洗錢咁既~ 黑松露FANS 唔好錯過~

最後叫埋杯餐飲--古古力,,,
好有SURPRISE呀.. 竟然咁都有拉花~~~係熊熊呀!!!!! 勁可愛~
我唔飲COFFEE, 所以D 乜花物花我都冇點樣特別去試~
而呢杯熱豬都有得拉花. 係開心左既!! YEAH!
2018-05-23
2018-06-01 127 浏览
阿麥廚房,餐廳裝修得很有格調,牆上掛住不同畫,燈光暗淡,營造了浪漫嘅氣氛。坐低下來感覺舒服,又輕鬆。我跟朋友選擇了兩個套餐,套餐包括一個主菜,餐湯,鵝肝多士,和飲品一杯。前菜餐湯和鵝肝多士值得欣賞,餐湯分量充足,溫度也合適。值得推介我剛不會剪得太燶。但確實size有點小。我和朋友選擇了一個燒紐西蘭肉眼和一個牛肝菌意大利飯。紐西蘭肉眼剪得很香,肉質不會太難咬開,朋友選擇了七成熟,廚師控制火候得剛剛好不會燒得太燶,配搭算薯蓉較為單調,若能配搭薯條便能更好。另外,牛肝菌意大利飯,烹得很入味,雖然份量不算多,但也有飽肚感覺。

我和朋友選擇了一個燒紐西蘭肉眼和一個牛肝菌意大利飯。

2018-05-16
2018-06-01 253 浏览
同朋友相約喺銅鑼灣行完街,網上見到呢間好評都有唔少,所以嚟到食晚飯試下先。餐廳位置於加路連山道,附近都有唔少餐廳同埋甜品店。阿麥廚房夜晚供應 set dinner,$178-$248 包括頭盤,餐湯,主菜同餐飲,另外仲可以加錢升級。 頭盤可以加$58升級至香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓或者大蝦占米多,我同朋友就各自都升級左。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝外層煎得微脆,味道都算甘香,底層既包都脆身,配上焦糖酒醋藍莓降低油膩感。大蝦占米多朋友既大蝦占米多,有蝦肉,菇同埋蝦膏。蟹肉南瓜忌廉湯餐湯加$48可以升級至蟹肉南瓜忌廉湯同埋黑松露野菌忌廉湯,我同朋友一人一款,我呢個南瓜湯唔錯,有蟹肉之外,南瓜味道幾香,湯既質感都頗為creamy。黑松露菌忌廉湯朋友既黑松露菌忌廉湯。餐湯附上蒜蓉包~香煎帶子配黑松露野菌意大利飯主菜我同朋友分別叫左咸豬手同呢碟香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,意大利飯飯粒煙韌,帶點黑松露香,帶子亦都煎得鬆軟。德國式燒咸豬手德國式燒咸豬手,咸豬手燒得外皮香脆,而豬手既肉質鬆軟唔嚡,調味亦唔會過鹹,至於伴碟既薯條亦都脆身。最後以凍既桃茶完結呢餐晚飯。

餐廳位置於加路連山道,附近都有唔少餐廳同埋甜品店。

大蝦占米多

朋友既大蝦占米多,有蝦肉,菇同埋蝦膏。

黑松露菌忌廉湯

朋友既黑松露菌忌廉湯。

餐湯附上蒜蓉包~
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

德國式燒咸豬手

最後以凍既桃茶完結呢餐晚飯。
2018-05-31 2849 浏览
之前同朋友成日講開銅鑼灣附近有間餐廳價錢合理而且食物質素一流,朋友成日叫我帶佢去試下,今日終於夾到時間一齊去。經過熟悉嘅道路好快就去到餐廳門口。餐廳燈光柔和,而且瀰漫着浪漫氣氛。餐廳主推套餐,有前菜、湯及主菜。多士香脆而且蒜蓉味濃。蟹肉南瓜忌廉湯,香濃嘅南瓜味配上大量嘅蟹肉,而且口感柔滑。黑松露菌忌廉湯,濃郁嘅黑松露香味,食落仲有淡淡的菇菌。鵝肝入口即溶,加上焦糖酒醋藍莓,食落完全唔膩。大蝦粘米多,蝦肉爽口彈牙,配料吸收咗蝦膏嘅香味,非常美味。黑松露麵包蟹意大利飯,賣相吸引,意大利飯煙銀蛋牙,加上蟹肉同黑松露,味道配合得天衣無縫。德國式燒鹹豬手,分量十足,脆卜卜嘅外皮,加上內裏肉嫩多汁,點埋附送嘅醬汁非常野味,加上炸到金黃色嘅薯條,真係食到停唔到口。最後仲附送兩杯餐飲,非常滿足嘅一餐。
經過熟悉嘅道路好快就去到餐廳門口。
餐廳燈光柔和,而且瀰漫着浪漫氣氛。
餐廳主推套餐,有前菜、湯及主菜。

多士香脆而且蒜蓉味濃。
蟹肉南瓜忌廉湯,香濃嘅南瓜味配上大量嘅蟹肉,而且口感柔滑。
黑松露菌忌廉湯,濃郁嘅黑松露香味,食落仲有淡淡的菇菌。
鵝肝入口即溶,加上焦糖酒醋藍莓,食落完全唔膩。
大蝦粘米多,蝦肉爽口彈牙,配料吸收咗蝦膏嘅香味,非常美味。
最後仲附送兩杯餐飲,非常滿足嘅一餐。
  • 大蝦占米多
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
  • 黑松露菌忌廉湯
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
2018-05-30 141 浏览
銅鑼灣加路連山道這邊有間西餐小店,內裡環境暗暗地,都有d情調,食物水準都唔差!main course有呢幾款選擇,我地就簡左比2走 main!! 香煎鵝肝配焦糖酒醋藍莓,麵包脆脆的~鵝肝油香甘香!!味道超正,旁邊既焦糖酒醋藍莓減低了鵝肝既油膩。整體好味!大蝦占米多,忌廉 蘑菇汁醬融入哂蝦肉!非常入味惹味。蟹肉南瓜忌廉湯,這個湯是我近來飲個最好飲既一個味道香濃但甘甜!湯底真係有 d蟹肉絲, 並不是 蟹柳絲!!碗湯認真有heart黑松露麵包蟹意大利飯,份量少左 dd, 所有飯釀入蟹蓋之內。味道香味不錯!真材實料黑松露意大利飯質感香滑! 燒紐西蘭肉眼扒,份量都夠!!牛味豐富多汁,質感有咬口!伴碟還有薯仔,西蘭花,翠肉瓜!!飽哂~

大蝦占米多,忌廉 蘑菇汁醬融入哂蝦肉!非常入味惹味。
蟹肉南瓜忌廉湯,這個湯是我近來飲個最好飲既一個

意大利飯質感香滑!

2018-05-28 269 浏览
Mackie Kitchen Lunch Set 包餐湯, 主菜 同 餐飲午市都有2款湯, 7-8款主菜, 飲品好多選擇大部分都好吸引今次餐湯揀左 青豆忌廉湯第一次飲青豆湯 感覺幾特別唔會好草青味 味道清新 不錯主菜: BBQ醬豬仔骨with薯菜BBQ sauce好惹味 豬仔骨一大條出面d rib house要over百幾蚊一碟呢到只係$88就食到 how crazy燒得岩岩好 肉質係淋同juicy的 唔會硬同鞋而餐廳內大部分人都會order薯條粗身得黎又fill滿薯蓉抵食指數爆燈💡💡💡💡💡美味指數都很高喔🌕🌕🌕🌕🌗lunch都唔需要排好耐隊推介大家去吃喔
Mackie Kitchen Lunch Set
包餐湯, 主菜 同 餐飲
午市都有2款湯, 7-8款主菜, 飲品好多選擇

推介大家去吃喔
2018-05-24
  • BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
2018-05-27 158 浏览
今晚約了朋友食晚餐,去了一間不太起眼,但食物質素令人有驚喜的餐廳。餐廳風格簡約,燈光昏黃。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝軟滑,配脆口多士,藍莓糖糖的,配沙律菜,很開胃。大蝦占米多有蝦肉,洋蔥等,味濃,配沙律菜,剛好。蟹肉南瓜忌廉湯十分濃郁,還有蟹肉,綿滑有口感。黑松露菌忌廉湯有黑松露香氣,還有粒粒野菌。湯配蒜蓉多士。德國式燒咸豬手份量很大,豬手皮脆肉厚,蘸醬味道更出。黑松露麵包蟹意大利飯精緻高貴,陣陣黑松露芬香配粒粒蟹肉,飯的份量如果大一點就好了。連飲品亦很濃郁,很有心思。

餐廳風格簡約,燈光昏黃。

大蝦占米多有蝦肉,洋蔥等,味濃,配沙律菜,剛好。

蟹肉南瓜忌廉湯十分濃郁,還有蟹肉,綿滑有口感。

黑松露菌忌廉湯有黑松露香氣,還有粒粒野菌。

湯配蒜蓉多士。

德國式燒咸豬手份量很大,豬手皮脆肉厚,蘸醬味道更出。

連飲品亦很濃郁,很有心思。
2018-05-27
2018-05-26 2072 浏览
行走銅鑼灣這麼多年,原來還有這麼多地方暗藏好西而不自知,直到今日路經發現才驚覺,真係有點失禮!這家餐廳係地鋪,整體很溫暖和舒適,牆壁上掛了大幅美麗的外國風景名勝畫,其中一幅仲要係計劃了到訪但出發前因事取消了的Prague! 希望今生還有機會去。餐廳提供餐飲款式算多,價錢中位份量大所以算合理!前菜為香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,沙律菜非常新鮮可口,鵝肝香味撲鼻,和脆皮的法包一齊食是絕配,酒醋藍莓甜甜酸酸很醒胃。大蝦占米多,知己話這個大蝦做得好出色,配汁夠香濃,一流!其實前菜已很豐富,加埋必有的法包配牛油,連香滑的蟹肉南瓜忌廉湯,己飽了幾分!蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉很有口感,很有輯瓜香,忌廉令整個湯很滑很甜!知己點了黑松露,愛黑松露既朋友一定冇投訴!香,滑,濃!德國🇩🇪式燒咸豬手,份量大得驚人,相信兩人餐三個人分享都夠食,皮脆肉嫩香口,同德國餐廳有得fight。配菜加大大條熱騰騰既薯條,滿足。香煎帶子配黑松露野菌意大利🇮🇹飯,大大粒厚身帶子,好彈口,新鮮清甜,意大利飯夠口感,陣陣黑松露香令人心動💗,不過連續飲黑松露湯加黑松露飯,真的有點over 左,下次可以點其他菜式試下。 飲品方面知己點了杏仁

餐廳提供餐飲款式算多,價錢中位份量大所以算合理!

大蝦占米多,知己話這個大蝦做得好出色,配汁夠香濃,一流!

知己點了黑松露,愛黑松露既朋友一定冇投訴!香,滑,濃!

飲品方面知己點了杏仁鮮奶(右),佢話好正好香杏仁味,我就麻麻地杏仁。左邊係香桃凍飲,夠清涼清暑。

回顧美味鵝肝(則面),👍🏻😋

2018-05-14
之前朋友生日食過呢間野,今次朋友生日,想再食,於是打去訂枱,接電話個亜姐一啲禮貌都無,我想訂10人枱,我明白有機會無位,但回覆係,淨係得4-5人枱,因為之前食過都係訂大枱,於是話之前訂過都係大枱,個亜姐就話,大枱好多人訂,你太多勒,得4-5個人,而且態度奇差..我明白訂大枱難,無枱咪話無枱,唔需要咁既態度囉,一啲禮貌都無個亜姐要檢討下接電話既講野方式
個亜姐要檢討下接電話既講野方式
2018-05-25 157 浏览
和朋友傾開在銅鑼灣區有冇好介紹的 西餐,她 highly recommend這間"Mackie kitchen" 因為她較早前親自食過覺得水準高,值得試一試 。 book好咗枱,當日早到了,但已經發覺餐廳坐了半數人, 未有人坐的枱都放了reserved, 好彩之前book好檯子,否則都不能嘗試到,因為看見有一些walk-in的客人進入,餐廳都說今天滿座。 所以食好嘢一定要預先book好枱。餐牌主要是不同款式的set dinner, 我哋揀咗德國燒烤豬手和帶子黑松露雜菇意大利飯, 可以upgrade加$58 頭盤香煎鵝肝或大蝦占米多,和加$48轉黑松露磨菇湯或南瓜蟹肉忌廉湯,全部我哋都upgrade咗。先來吃頭盤, 大蝦占米多原來是虎蝦配搭洋蔥蘑菇烹調,味道鮮味, 蝦肉爽口。 鵝肝煎得剛剛好,配他們的藍莓醋汁不覺油膩。黑松露忌廉湯,味道香濃。蟹肉南瓜忌廉湯, 蟹肉鮮甜燒豬手一上枱, 肉香撲鼻 portion好大, 配搭他們的特製蕃茄醬汁好夾。 朋友真的沒有介紹錯

大蝦占米多

鵝肝煎得剛剛好,配他們的藍莓醋汁不覺油膩。

黑松露忌廉湯,味道香濃。

黑松露野菌忌廉湯

蟹肉南瓜忌廉湯, 蟹肉鮮甜

蟹肉南瓜忌廉湯

。 朋友真的沒有介紹錯

德國燒烤豬手

2018-05-24
黑松露野菌忌廉湯
德國燒烤豬手
2018-05-17 1501 浏览
阿麥廚房 食左先講隱蔽的小巷,平實的門面,悠和的燈光,寧靜舒適的環境,兩個人的晚上。黑松露菌忌廉湯濃濃的黑松露香,忌廉湯偏各向較稠,當中有一些像蘑菇的蓉,每口有忌廉湯的幼滑、黑松露的香味、蘑菇蓉的口感。蟹肉南瓜忌廉湯南瓜味非常濃郁,湯底像南瓜蓉般的,當中的蟹肉令忌廉湯更鮮味,蟹肉亦為忌廉湯增加口感。香煎法國鵝肝配酒醋藍莓大大塊又厚的法國鵝肝,外皮煎得非常香脆,外脆內軟,一放入口時瞬間溶化,鵝肝獨有的味道停留口腔,正!之後嘗一嘗酒醋藍莓,藍莓被酒醋浸得非常軟身,一咬開時酒醋味衝出,很好的解膩品。大蝦占米多大大隻的香煎大蝦,蝦身非常彈牙,配上脆脆的占米多,一口咬起來時,一脆一彈牙,惹味的前菜。德國式燒鹹豬手性價比非常高的一道,豬手絕不吝嗇,豬手皮燒得香脆可口,豬手內裡夠林身,脂肪夠吃起來時不會有乾的感覺,還有海量多的薯條作配菜。香煎帶子黑松露菌意大利飯飲完黑松露菌忌廉湯後意猶未盡,決定再叫黑松露意大利飯,熟悉又濃烈的松露香再次出現,這次的松露香緊緊鎖在意大利飯中,意大利飯烹調時間剛好,飯不會過軟或太硬,整體也不會太濕太多水份,配上帶子後更加鮮味道更完整豐富。
阿麥廚房 食左先講

香煎法國鵝肝配酒醋藍莓

德國式燒鹹豬手

香煎帶子黑松露菌意大利飯
2018-05-15 106 浏览
有日去開個頭食甜品 路過見到呢間小店好裝修幾有情調 而且好多人 於是book左今日食叫左佢2個晚餐套餐前菜每個都加左$58 轉 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 同 大蝦占米多個鵝肝入口超香濃 仲係口入邊溶化咁 好好味牙 配埋藍莓醋 無咁油又可以保留鵝肝既滑同香 而個占米多就比較濕 原條大蝦大大隻釀左多士粒 蝦肉 蛋 口感豐富兩個都有沙律伴碟 食完都可以keep住好清新湯方面 見到蟹肉同黑松露就豪不猶豫選升級黑松露菌忌廉湯 超多粒粒菇蓉 同香味撲鼻既黑松露 超濃郁同香既湯蟹肉南瓜忌廉湯 就比較鮮甜 仲有啖啖蟹肉然後當然係主打main先黎德國式燒咸豬手 配有薯條上碟既時候餐廳好細心地已經切好左幾件 方便大家分黎食 個皮好脆而個肉都仲好腍唔會好乾薯條個量好多 足夠一個男人食都飽 咁當然分黎食更開心可以試更多再黎係香煎帶子配黑松露野菌意大利飯有兩大大粒煎香既帶子 配埋夾雜係意大利飯既菇條 仲延續湯個浸黑松露既味道 真係食完一啖接一啖最後飲埋杯餐飲就完滿一杯叫Iced Peach Tea 清清地唔會好濟另外叫左杯cappuccino 餐廳好有心咁拉花 拉左兩隻3D版貓貓 就算唔係特別鍾意貓都覺得幾可
叫左佢2個晚餐套餐

香煎帶子黑松露野菌意大利飯

最後飲埋杯餐飲就完滿
一杯叫Iced Peach Tea 清清地唔會好濟
Peach  Iced  Tea

另外叫左杯cappuccino 餐廳好有心咁拉花 拉左兩隻3D版貓貓 就算唔係特別鍾意貓都覺得幾可愛 味道都唔錯
Cappuccino

由八點食到九點半關門先返屋企

2018-05-03
$372.5 (晚餐)
香煎帶子黑松露野菌意大利飯
Cappuccino
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2018-05-13 88 浏览
🔺 Pan-Seared Goose Liver with Wine vinegar Blueberry💲58🔺 King Prawn Thermidor💲58🔺 Black truffle w/ cream soup 💲48🔺 Pumpkin soup w/ crab meat 💲48🔺 Rosted pork ribs in spicy bbq sauce 💲238🔺 Editable crab risotto with black truffle 💲238🔺 Almond Milk Love all the appetisers from Mackie! Personally like the pumpkin soup and the foie gras toast! Lots of crab meat in the pumpkin soup too. The foie gras wasn’t that oily and strong. The truffle soup was also nice too with lots of mushroom bites. The Kin
🔺 King Prawn Thermidor💲58
🔺 Almond Milk
Love all the appetisers from Mackie! Personally like the pumpkin soup and the foie gras toast! Lots of crab meat in the pumpkin soup too. The foie gras wasn’t that oily and strong. The truffle soup was also nice too with lots of mushroom bites. The King Prawn was grilled perfectly. But the mains didn’t “wow” me much • The ribs wasn’t that tender and juicy as expected but with a strong smoke flavour • while the crab risotto wasn’t that saucy too but the truffle was very aromatic • not to mention the crispy golden fries, tasted so good!!!!! I kept on eating it haha! overall not bad! still felt so satisfying after having a warm almond milk to finish my full meal & chit chat with my friend ❤️
2018-05-03 124 浏览
這間餐廳的名字之前都聽過但一直沒有去吃 今日終於跟媽媽首次到訪 晚餐都是食套餐為主(前菜+湯品+主菜+餐飲)香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓(+$58) 鵝肝配多士一起吃 香脆不油膩 酒醋藍莓酸酸甜甜 味道開胃大蝦占米多(+$58) 這個煎菜媽媽勁讚 蝦膏味香濃 加入洋蔥增加口感 兩份煎菜都附送黑醋沙律黑松露菌忌廉湯(+$48) 野菌松露味香濃蟹肉南瓜忌廉湯(+$48) 南瓜味濃郁 湯底更有蟹肉碎主菜共有9款 我們選了這裡出名的德國咸豬手$248 及母親喜歡的香草忌廉煙三文魚闊麵 $178 咸豬手超級大份!超級大份!超級大份!真的不只兩人份量(四人?) 配黑醋沙律及大量薯條 薯條跟外面吃的味道不一樣的 超好吃 闊麵相比上較清淡餸豬手就最好不過餐飲揀熱檸水解胃

黑松露菌忌廉湯(+$48) 野菌松露味香濃
蟹肉南瓜忌廉湯(+$48) 南瓜味濃郁 湯底更有蟹肉碎