2018-05-01 133 浏览
好耐無食過阿麥,諗起又試試先😋😋前菜-大蝦占米多 (+$58)大蝦起肉切粒粒,加啤梨絲沙律,好味👍👍前菜-香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 (+$58)鵝肝ok, 無渣,好香呀~藍莓做前菜,少見,幾開胃。黑松露菌忌廉湯 (+$48)勁香松露味,未飲已經開心😍😍。最鍾意菇菇湯有粗粒菇菇👍,唔錯唔錯。德國式燒咸豬手 $248哈哈……我想食薯條多啲🤣🤣 薯條同燒豬手係好朋友🤣🤣 豬手燒到脆卜卜,多肉沒有太多筋,又唔會太咸,豬手個source同豬手好夾,但薯條都係配茄汁好啲香煎帶子配黑松露帶子義大利飯 $2182粒大帶子,1人1粒唔駛爭😎😎 有黑松露已經無得輸,芳香四溢。義大利飯保持少少生,做得好👍
好耐無食過阿麥,諗起又試試先😋😋

前菜-大蝦占米多 (+$58)
大蝦起肉切粒粒,加啤梨絲沙律,好味👍👍

前菜-香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 (+$58)
鵝肝ok, 無渣,好香呀~藍莓做前菜,少見,幾開胃。

黑松露菌忌廉湯 (+$48)

德國式燒咸豬手 $248

香煎帶子配黑松露帶子義大利飯 $218

2018-05-01 115 浏览
去完某廚具mega sale大戰拎住一袋二袋要搵個地方補充下體力在銅鑼灣諗唔到食乜就一定去加路連山道附近hea 下經過阿麥廚房就入左去呢一刻坐得舒服最緊要燈光和氣氛都幾浪漫下就咁我地揀左今晚set dinner先黎黑松露菌忌廉湯黑松露有一小撮放在湯面而且不似平日吃到現成買到的黑松露醬味道都香濃 每一啖都食到幼蘑菇粒加上湯身creamy 口感和味道都很好南瓜蟹肉忌廉湯我本身是南瓜迷金黃色的南瓜蓉湯清甜不膩仲有雪白蟹肉唔係普通現成湯包可比美依份加錢都要食嘅Appetizer香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺肥厚適中的鵝肝外表脆身加上多士食完再有幾粒藍苺醒下胃沒有鴨肝的太油膩 感近年都少食間中再食下過下口癮都不錯大蝦占米多原隻大蝦拆肉好多肉好多羔用蝦羔蘑菇粒 忌廉 炒至金黃再放回蝦殼裡焗 蝦肉彈牙 加上蝦羔和汁都混和一齊色香味都非常好 其實食到依個moment已經飽飽地再來香煎帶子配黑松露野菌意大利飯份量十足 帶子大粒到呢 鮮味肉厚黑松露和野菌味道又好夾最重要係意大利飯煮到軟硬適中之餘唔會過多汁 完美的配搭德國式燒咸豬手外面層皮燒得超級香脆內裡仍保留豬手滑嫩肉質 每啖都食到肉汁而且餐廳好細心咁將肉和
去完某廚具mega sale大戰

這裡無論環境 氣氛 食物質素 價格 都值得一讚
下次去銅鑼灣都要再黎食過
2018-04-15
2018-04-30 2536 浏览
今晚我為朋友安排的生日飯.....安全計, 要收起我的貪新鮮性格, 還是選食了多次的阿麥廚房比較穩陣, 佢哋嘅出品很好且穩定, 費事比人炸型。店子不太, 氣氛柔和浪漫。德國鹹豬手係必食item, 食晚餐最抵, $178-248有齊前菜、餐包、餐湯、主菜及飲品, 印象中佢地啲前菜及餐湯好正, 特別系個蟹肉南瓜湯及香煎鵝肝。晚餐跟餐沙律及餐湯均可加錢升級; 沙律+$58可升級香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓或大蝦占米多餐湯+$48升級至蟹肉南瓜忌廉湯或黑松露野菌忌廉湯前菜 : 升級蝦占米多 (升級+$58)上次我升級鵝肝, 今次升級蝦占米多, 大虎蝦起肉以洋蔥及菇菌炒香, 再用香濃蝦膏炒成醬汁上檯, 香味樸鼻。蝦肉爽脆鮮甜, 洋蔥及菇菌吸收了蝦膏醬的鮮香濃郁, 香濃而不鹹口。前菜 : 升級香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓配沙律 (升級+$58)上次我食非常正, 今次推介了給朋友, 當然……我會抽少許”介紹費”, 切了少許吃。上等鵝肝底面煎得金黃焦香, 中間嫩滑, 入口即溶, 滿口油香, 拈些焦糖酒醋藍莓更正, 香而不膩。黑松露菌忌廉湯 (+$48升級)黑松露及菇菌香氣熏天, 忌廉湯非常濃杰, 除黑松露

店子不太, 氣氛柔和浪漫。

晚餐跟餐沙律及餐湯均可加錢升級;
沙律+$58可升級香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓或大蝦占米多
餐湯+$48升級至蟹肉南瓜忌廉湯或黑松露野菌忌廉湯

前菜 : 升級蝦占米多 (升級+$58)
前菜 : 升級蝦占米多 (升級+$58)

黑松露菌忌廉湯 (+$48升級)
黑松露菌忌廉湯 (+$48升級)

黑松露及菇菌香氣熏天, 忌廉湯非常濃杰, 除黑松露下得重手, 蘑菇及香菌同樣下得多, 啖湯充滿菌香, 忌廉只係配角, 增香滑, 整體阿麥廚房既黑松露菌忌廉湯唔係飲幼滑口感, 而係著重黑松露及菇菌的香味及咬口

主菜 : 德國式燒咸豬手($248)
咸豬手附大量鮮炸薯條、沙律菜、猪手醬及茄醬。
主菜 : 德國式燒咸豬手($248)

咸豬手燒得皮脆, 咬落卜卜聲, 很甘香鬆化, 豬手肉嫩口鹹香, 醃得鹹度剛剛好, 附送混合了洋蔥粒、辣椒仔醬、糖及茄醬等煮成的微辣猪手醬吃, 香、酸、辣、甜集於一身, 呢個醬好惹味

豬手肉還有肉汁

這裡的薯條炸得很出色, 金黃脆口之餘, 幼幼的薯條中間還能保存濕粉狀薯溶, 脆爆薯條用微辣猪手醬拈黎食, 超好食

主菜 : 黑松露麵包蟹意大利飯 ($238)
呢個意大利飯上次來餐牌好似唔多覺有, 有新野我當然義不容辭啦, 即叫。
主菜 : 黑松露麵包蟹意大利飯 ($238)

賣相非常吸引, 焗得香噴噴, 見到粒粒脹卜卜既意飯, 即食指大動

用靚貨不特止, 仲好慷慨呀, 份量好重手的黑松露醬。

意大利飯先用上湯、蟹膏、麵包蟹蟹肉、雜菌及芝士等燜好才放回蟹蓋上枱, 上枱時還熱辣辣的, 香氣透人。撈埋那碟上等優香的黑松露醬吃, 蟹膏甘香, 蟹肉鮮甜, 雜菌清爽, 芝士鹹香, 米飯煙韌有咬口.....口感及食味何其豐富!選擇正確, 好食

餐飲 : STUDY COFFEE
餐飲 : STUDY COFFEE

好似又係新出品, 我會話佢係.....誇張版泡沫咖啡, 泡沫打得高企帶甜味, 還放了朱古力脆波波, 咖啡已預先放了糖, 尚算香濃, 不過我略嫌甜了些。

壽星女讚不絕口的生日飯, 出品仍keep 到高水準, 連跟湯的蒜蓉多士都制作認真, 做到金黃脆口, 蒜香牛油香并重, keep it up, I will be back soon!
  • 德國式燒咸豬手
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
2018-04-24 213 浏览
今日約左朋友行下銅鑼灣,想搵一間靜靜地又坐得舒服既餐廳,見到幾多好評所以黎試下啦。地點都算近地鐵站,店內環境安靜,適合同好友聊天,燈光氛暗滿有情調,入座後侍應主動給暖水,介紹菜式,服務不錯。菜式我地點左每人1 set,湯:蟹肉南瓜忌廉湯(真蟹肉而且份量算多,忌廉唔會太濃飲完唔會好膩),黑松露忌廉湯(松露味夠濃,滿口切粒蘑菇😋)法國鵝肝配藍莓醋鵝肝好滑,配上藍莓醋減去油膩,配有沙律菜味道好清新。大蝦占米多有蝦肉、蛋、多士粒,醬汁不算太濃,適合我口味~德國咸豬手豬手皮焗得好香脆,唔會過咸,上菜前已經切好,方便進食,值得一鑽。香煎帶子配黑松露意大利飯咁多道菜我最愛呢道,有兩大大隻帶子,黑松露飯做得出色,飯粒硬度恰到好處,黑松露夠香夠濃。餐飲:凍檸茶跟cappacino, 仲有心型拉花~跟好友聊了不短時間,度過愉快的一晚😄
今日約左朋友行下銅鑼灣,
想搵一間靜靜地又坐得舒服既餐廳,
見到幾多好評所以黎試下啦。

地點都算近地鐵站,店內環境安靜,
適合同好友聊天,燈光氛暗滿有情調,
入座後侍應主動給暖水,介紹菜式,服務不錯。

菜式我地點左每人1 set,

法國鵝肝配藍莓醋
鵝肝好滑,配上藍莓醋減去油膩,配有沙律菜味道好清新。

大蝦占米多
有蝦肉、蛋、多士粒,醬汁不算太濃,適合我口味~

德國咸豬手

香煎帶子配黑松露意大利飯
香煎帶子黑松露意大利飯

餐飲:凍檸茶跟cappacino, 仲有心型拉花~

跟好友聊了不短時間,度過愉快的一晚😄

2018-04-24
香煎帶子黑松露意大利飯
  • 香煎帶子黑松露野菌意大利飯
2018-04-22 313 浏览
嘩!終於 book 到喇 初以為這食店在大球場附近,行了一個圈才找到 -_-走時才知道,原來距離港鐵站很近的,一條直路。我又真的很傻,在找這食店期間,不停地尋找「阿麥廚房」,但原來是用英文名的 -_-一入內,燈光很柔和,環境舒適,人也放鬆下來 只不過是平日的晚上,但仍有很多人在用餐!餐牌也較特別,Set Dinner 是分開兩頁紙的!我們點了升級前菜,「香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓」及「大蝦占米多」;餐湯亦選了升級,「黑松露菌忌廉湯」及「蟹肉南瓜忌廉湯」;而主菜則選了「BBQ 烤辣味西班牙豬肋骨」及「香草忌廉煙三文魚闊麵」。黑松露菌忌廉湯,松露味道濃郁 蟹肉南瓜忌廉湯,材料豐富,鮮甜香滑!餐包大蝦占米多,將蝦肉切粒,方便進食;配上醬汁更惹味!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝香口,不油膩!BBQ 烤辣味西班牙豬肋骨配薯條 我倆最愛食 ribs,烤得很美味!肉質嫩滑,再加上少少辣的醬汁,食得津津有味 食了味道較濃的 ribs,再食這碟...... 香草忌廉煙三文魚闊麵,恰到好處!味道配合得好好!最後,再飲埋杯餐飲,很滿足呢 ^_^
嘩!終於 book 到喇

初以為這食店在大球場附近,行了一個圈才找到 -_-
走時才知道,原來距離港鐵站很近的,一條直路。
我又真的很傻,在找這食店期間,不停地尋找「阿麥廚房」,
但原來是用英文名的 -_-

一入內,燈光很柔和,環境舒適,人也放鬆下來

只不過是平日的晚上,但仍有很多人在用餐!

餐牌也較特別,Set Dinner 是分開兩頁紙的!

餐湯亦選了升級,「黑松露菌忌廉湯」及「蟹肉南瓜忌廉湯」;

黑松露菌忌廉湯
黑松露菌忌廉湯,松露味道濃郁

蟹肉南瓜忌廉湯
蟹肉南瓜忌廉湯,材料豐富,鮮甜香滑!

餐包
餐包

大蝦占米多
大蝦占米多,將蝦肉切粒,方便進食;配上醬汁更惹味!

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝香口,不油膩!

BBQ 烤辣味西班牙豬肋骨配薯條

我倆最愛食 ribs,烤得很美味!
肉質嫩滑,再加上少少辣的醬汁,食得津津有味

香草忌廉煙三文魚闊麵
恰到好處!味道配合得好好!

Coffee

Peach Tea
最後,再飲埋杯餐飲,很滿足呢 ^_^
香草忌廉煙三文魚闊麵
Peach Tea
2018-04-12 265 浏览
前晚相好姊妹晚飯共聚,當然要搵一間環境及食物都不錯的餐廳啦!最終選擇了位於銅鑼灣加路連山道的Mackie Kitchen (阿麥廚房),只因喜歡這裡的食物質素和格調。由於時間尚早,餐廳內還未有其他客人,環境配合昏暗的燈光,我們好像坐在小鎮的咖啡店內。餐廳晚上提供套餐,一般有沙律、餐湯、主菜和飲品;如客人喜歡,沙律和餐湯可加至升級版。難得跟好姊妹相聚,我們點選了兩份升級版套餐,並決定分甘同味。前菜的鵝肝煎得十分香口,咬落時香油滲出,加上脆多士一同吃,層次感一流。大蝦占米多是把蝦肉拆出配合埋洋蔥及磨菇,啖啖虎蝦肉和蝦膏非常香濃。黑松露配野菌忌廉湯十分美味,帶出清香味道。蟹肉南瓜忌廉湯質感不錯,蟹肉也不少。主角出場了,當咸豬手被奉上桌時,即時氛香撲鼻,店員一早已細心地把咸豬手切開,這一刻只感覺皮脆肉鬆,連一向食少份量的好姊妹也忍不住多吃幾口。再來的帶子煎得表面香口而內在嫩滑,火喉剛好,淸香的黑松露野菌配上軟綿綿有口感的意大利飯,值得一讚。最後好姊妹再嘆上一杯黑咖啡,我則扮偽文青而要了喜愛的Study’s coffee,大家都說這一餐實在令人滿足。
值得一讚。
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
Black  coffee  &  Study’s  coffee
2018-04-10
  • 香煎帶子黑松露野菌意大利飯
2018-04-09 255 浏览
今日睇完7人欖球賽興奮但好餓,散場經過見到餐廳入面D人食得好開心,咁就同朋友撲入去醫肚入到去好彩都算早唔使排隊之後坐坐下就滿座了望下有咩好食先睇完點左以下食物香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 大蝦占米多 黑松露菌忌廉湯 蟹肉南瓜忌廉湯香煎帶子黑松露野菌意大利飯 BBQ烤辣味西班牙豬肋骨 熱朱古力 TWININGS先黎個湯同麵包黑松露菌忌廉湯 蟹肉南瓜忌廉湯--黑松露個湯好重味,離遠都聞到,好香既菇味..蟹肉南瓜就新香濃味既南瓜味..將麵包再點包食仲正,吸晒D湯味香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,大蝦占米多--個鵝肝好香口,但又唔會好油膩,咬入去陣陣香味..大蝦除左蝦新鮮實肉外仲有連D配料D菇都同樣香口...另外仲有沙律菜都好新鮮香煎帶子黑松露野菌意大利飯--同樣好香口既黑松露,帶子好嫩滑BBQ烤辣味西班牙豬肋骨--個醬汁好濃味,令到個豬肋骨有加乘,豬肋骨可以話入晒味,另外個薯條同樣炸得夠香夠脆夠熱熱朱古力--欣賞都夠啦,幾得意TWININGS
入到去好彩都算早唔使排隊之後坐坐下就滿座了
望下有咩好食先
睇完點左以下食物
先黎個湯同麵包
黑松露菌忌廉湯 蟹肉南瓜忌廉湯
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,大蝦占米多

BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
熱朱古力--欣賞都夠啦,幾得意
2018-04-08
黑松露菌忌廉湯 蟹肉南瓜忌廉湯
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,大蝦占米多
BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
2018-04-03 377 浏览
中午和朋友約了附近吃飯、因為朋友下午趕飛機、不敢耽擱太久、早早地用app搜索、果斷選擇了這裡。外面看起來很不起眼、一不小心順著地址找也容易錯過的地方。好在內裏蠻cozy的、中午大約是沒有a la carte的、總之是只被提供給了lunch menu。選擇看起來不多但似乎各類食肉人群都有cover到。服務很客氣、上菜速度也很快。菜的口味中規中矩但價格確實很實惠了、感覺非常物有所值、總體上應該會有不少回頭客哦。反正下次午餐在附近的話要穩妥的選擇還是會visit阿麥廚房咯。

2018-04-03
2018-03-31 232 浏览
是日跟女友行完维園花卉展,執到cp值高嘅蝴蝶蘭,真開心……行完已近黄昏,逼咗成日,真係想找間静静地、質素高嘅西餐廳歎番餐,自命暖男嘅我就梗係提早booked定枱,好快行過兩條街就到。是晚前菜有大蝦占米多、煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,味蕾當堂醒番曬!是日餐湯係黑松露菌忌廉湯、蟹肉南瓜忌廉湯,share係我哋嘅密碼,兩個湯好難分高下,忌廉超濃稠、南瓜湯混和咗蟹香與南瓜蓉,香中帶甜!是晚主菜係香煎帶子配黑松露菌意大利飯,帶子肉厚鮮味,配合好芝味嘅粒粒意式香钣,係绝配,對於平日久不沾飯嘅無飯情侣,都忍唔住破例!是日另一道主菜係德國式燒鹹豬手,成個頭咁大嘅豬手擺響面前,大廚仲要細心到已經分開幾舊,水銀瀉地般骨肉分離,我只要拎起隻叉,拮落去就叉起一大塊,豬皮炸到金黃香脆,肉質煙韌起絲……真係皮脆肉香,仲有脆脆薯條伴碟,嚟到唔食走寶!是晚餐飲不得不提甜式咖啡,熱暖咖啡上喷滿鲜忌廉,仲有好多粒脆口嘅可可球……是日唔使講咁多嘢,已經甜蜜蜜!💑

2018-03-27 174 浏览
終於食到期待已久嘅阿麥廚房!Set Dinner有意粉、risotto 、牛扒、豬肋骨、咸豬手和羊架等都有,加錢有埋餐湯、主菜和飲品,百幾二百蚊都算係咁。侍應殷勤招待,馬上帶位、又細心介紹餐廳招牌菜。上菜又好合時,食完一道好快上下一道, 服務質素仲好過出面再貴嘅餐廳!餐湯雖然要加$38,但真係要比,因為好足料!南瓜湯同黑松露忌廉湯,其實兩個湯都好濃郁,我自己就比較鍾意黑松露忌廉湯,非常足料前菜點了鵝肝多士,味道調得剛剛好。仲有我刞喜歡凱薩沙律,沙律菜好新鮮,仲有芝士碎係面頭好香主菜德國燒豬手,比想像中大份得多,上菜嘅時候已經幫你起晒啲肉,唔使切得咁辛苦。外皮燒得超脆,但肉質唔會乾,配上剛炸的薯條還有自家醬汁同桌就點左一份果仁焗三文魚扒,三文魚扒煮得非常好味, 肉質依然好嫩滑,加埋果仁焗得好香。成餐都食得好滿足,下次一定會再嚟食!
終於食到期待已久嘅阿麥廚房!

成餐都食得好滿足,下次一定會再嚟食!
2018-03-24 188 浏览
銅鑼灣食飯可選擇既地方好多。 但要揾個環境地點清幽D, 又可以泊到車既都唔係咁容易。 機緣巧合下,上次因為去大球場睇波,路經加路連山道,發現呢條街都有幾間特色小點。 於是今日同女友就驅車去試下。 阿麥廚房是西式小店,環境寬敞舒適, 適合三五知己眾會或情侶談心。 食物方面, 餐牌好易明, 食set, 揀餐湯,前菜,主食(main course), 飲品。 但不設甜品。 餐湯我地分別點了南瓜蟹肉湯同黑松露菌忌廉湯。 南瓜湯好飲, 有啖啖蟹肉,配埋跟餐既蒜蓉包,好醒胃。 前菜我地都分別加$58 升級食大蝦占米多及鵝肝。我個人比較喜愛鵝肝, 煎既時間剛剛好,配埋旁邊既沙律,係一個唔錯既appetizer. Main Course我地share分別叫左個Rib及帶子risotto. 個Rib, 燒得好香,燒汁好惹味,份量亦都幾大,好岩share黎食。 Rib再配炸薯條都好食。 Risotto個汁好香濃但沒有太膩。 帶子係香剪個面,裡面係半生熟,好特別。 我地全部野都食曬 haha. 美中不足係餐廳冇甜品叫。不過以輕鬆優閒咁食餐西餐係不錯的。

2018-03-22
2018-03-23 123 浏览
B仔知我Lunch食咗中餐,夜晚就帶我食第二樣。餐廳位於加路連山道,外面可以泊車,坐近窗邊就可以看著。離開時又方便,很適合駕駛人士。甫進店,侍應殷勤招待,馬上帶位、送上清水,又細心介紹餐廳招牌菜。之後上菜很合時,上完一道又一道。小小餐廳竟然有如此服務,讚餐湯雖然要加$38,但真係要比,因為好足料!蟹肉南瓜湯比黑松露忌廉湯好,其實兩個湯都好濃郁,蟹肉多到每一口湯都有前菜點了鵝肝多士:小了一點,可是味道調得剛剛好,滑溜沒筋,是高級鵝肝!另外一個大蝦占米多,第一次嘗這個味道,挺特別,有一些洋蔥和蝦膏味(唔係大澳!放心😂)的醬包著每一顆蝦肉,蝦味特濃,帶出鮮味主菜選了豬肋骨,好大份,嚇我們一跳。幸好是小豬仔,沒有肥膏,肉也很嫩,兩個人絕對可以吃完。帶子黑松露義大利飯:很大顆帶子,煮得剛剛好!黑松露很香,幸好沒有很膩,太好吃了,一顆米都沒剩下。餐飲叫了凍檸茶和蜜桃冰茶。蜜桃冰茶很fresh,茶味挺濃!值得一試~ 夜的關係,沒有試咖啡,聽說也不錯,下次吧~因為方便停車,相信會再來
B仔知我Lunch食咗中餐,夜晚就帶我食第二樣。

蟹肉南瓜湯

帶子黑松露義大利飯

蜜桃冰茶

夜的關係,沒有試咖啡,聽說也不錯,下次吧~

因為方便停車,相信會再來
2018-03-22
蟹肉南瓜湯
帶子黑松露義大利飯
蜜桃冰茶
2018-03-20 157 浏览
今日又係同老婆出去撐枱腳拍拖嘅時候因為兩個女👭有自己嘅節目🤷‍不回家吃飯🍽所以特意約老婆去銅鑼灣行街兼共進浪漫💑二人晚餐位於銅鑼灣加路連山道9號鋪地下~~阿麥廚房~~而家呢度成條街好似變咗食街🍽🥘🍲🍛咁以前只不過一個後街依家真係完全唔同!Set dinner香煎帶子黑松露野菌意大利飯$208份量非常驚人,帶子非常新鮮,外邊煎得小小焦脆,內裏刺身口感👍,帶有濃郁嘅黑松露野菌香氣,飯粒軟硬適中大有香濃嘅奶香!德國式🔥鹹豬手$230皮脆肉香,保留肉汁,仲有非常香脆嘅炸薯條🍟伴碟,超香脆超好味!仲有油醋汁嘅沙律菜添👍加$38升級蟹肉南瓜忌廉湯啖啖蟹肉⋯⋯非常足料🎃加入南瓜非常香甜黑松露菌忌廉湯每一啖都充滿野菌香,加上黑松露yummy加$58升級頭盤香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝厚賜非常甘香,配上香脆多士,再焦糖🍯酒醋藍莓!最佳配搭😋又甜又香大蝦🍤占米多拆肉奉上蝦肉彈牙,調味非常可口帶有牛油蛋香,加上野菌😋其實兩公婆撐枱腳梗係唔好慳啊加少少錢咁好嘅美食!老婆開心😃⋯⋯我就OK🙆‍
今日又係同老婆出去撐枱腳拍拖
兼共進浪漫💑二人晚餐

位於銅鑼灣加路連山道9號鋪地下
~~阿麥廚房~~

而家呢度成條街好似變咗食街🍽🥘🍲🍛咁以前只不過一個後街
依家真係完全唔同!
Set dinner

香煎帶子黑松露野菌意大利飯$208
德國式🔥鹹豬手$230

加$38升級
啖啖蟹肉⋯⋯非常足料🎃加入南瓜非常香甜
黑松露菌忌廉湯

每一啖都充滿野菌香,加上黑松露yummy
加$58升級

頭盤
大蝦🍤占米多
拆肉奉上
蝦肉彈牙,調味非常可口帶有牛油蛋香,加上野菌😋

• 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2018-03-19 3383 浏览
星期日晚相約好姊妹一聚❤️聽到一個好消息,正好可以慶祝讀書時期曾是文青(偽?),最愛看舞台劇,經常在香港藝術中心流連當年開場前除了必去看劇團的商品外,有時間必然會逛地下書店,然後有一天結業了....想不到現在以另一種形式重現了!餐廳位於加路連山近街尾位置,落地玻璃設計感覺很討好餐廳設計有過往書店浪漫風格的影子周日晚上不少客人Walk-in 也未求得一席,幸運的是我們一早預約了吃Early dinner,可以好好傾談非常足料的濃湯黑松露味道香濃,能吃到顆顆蘑菇肉粒,加上忌廉很香滑,小小一碗很滿足雪白的蟹肉很誘人配搭南瓜甜滋滋的味道很好great taste❤️鵝肝口感不太油膩帶點焦糖味的藍莓醬汁很香明知它是邪惡根源,還是兩三口把它吃完 大蝦肉爽口,醬汁美味豬手外皮香脆肉質鮮美多汁嫩滑得出奇,份量咸淡適中薯條也很香脆可口皮脆肉嫩的豬手有點燒乳豬的影子,卻比乳豬更入味更滑帶子火候適中,煎得很香很嫩,而意大利飯才是Signature! 一般餐廳不是煮得過熟過稔,就是只有七成熟咬到淡淡生米(聽說正宗是七成但就是不喜歡)這裡的九成熟最好吃最合港人脾胃而且黑松露醬汁不會過膩,每粒米飯都滲有野菌香最後有兩
星期日晚相約好姊妹一聚❤️聽到一個好消息,正好可以慶祝

餐廳位於加路連山近街尾位置,落地玻璃設計感覺很討好
餐廳設計有過往書店浪漫風格的影子

非常足料的濃湯
雪白的蟹肉很誘人
配搭南瓜甜滋滋的味道很好
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

明知它是邪惡根源,還是兩三口把它吃完
大蝦占米多
大蝦肉爽口,醬汁美味
德國式咸豬手
豬手外皮香脆
肉質鮮美多汁嫩滑得出奇,份量咸淡適中
薯條也很香脆可口
皮脆肉嫩的豬手有點燒乳豬的影子,卻比乳豬更入味更滑
)這裡的九成熟最好吃最合港人脾胃
而且黑松露醬汁不會過膩,每粒米飯都滲有野菌香

最後有兩杯跟餐飲品,選擇很多
想起咖啡香,冒著可能睡不著的險點了一杯Study’s coffee!
Study’s  coffee(sweet  style)
所謂甜蜜的負荷❤️就是指這種吧!可愛得像精美甜品
咖啡香濃,鮮忌廉香滑,配上可可球就是最佳飯後甜品
Hot  Chocolate

可愛狗狗的造型,精緻得讓人不捨得喝掉的熱朱古力
賣相可愛,味道也毫不遜色

環境舒適,氣氛也不錯,假日跟三五好友悠閒吃個晚餐的好地方

重要提示:為確保有座位,一定要提前預約!

2018-03-18
德國式咸豬手
香煎帶子黑松露野菌意大利飯
Study’s  coffee(sweet  style)
Hot  Chocolate
  • 德國式燒咸豬手
  • Hot Chocolate
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2018-03-19 2823 浏览
第n次來到「阿麥」,總是擺脫不了對她的情意結今天同樣星期天來到餐廳,一早已爆滿,幸好早早訂了位才可以順利進餐。雖然「阿麥」主菜質素出色,但最令我念念不忘的反而是前菜及餐湯先介紹一下這個—-香煎法國鵝肝配酒醋藍莓。先論賣相,擺盤非常精緻,表面煎得香脆的鵝肝鋪在多士上,鵝肝的油脂滲入多士,每一口都充滿鵝肝的油香。旁邊的沙律菜新鮮清甜,剛好中和鵝肝的油膩感鵝肝厚度十足,表皮煎得香脆,裏面入口即溶,10個正另一個前菜——大蝦占米多,同樣出色。一整隻大虎蝦切肉,用蝦膏、洋蔥等材料炒香,鋪在虎蝦上再烤焗!風味十足由於虎蝦一早已經切好肉,所以進食的時候十分方便,而且蝦肉超級彈牙再來餐湯上場—-黑松露菌忌廉湯主角黑松露份量交足功課,每一口都是滿滿黑松露的香味。忌廉的份量恰到好處,整件事不會太膩。另一出色餐湯——-蟹肉南瓜湯,繼上次成功俘虜了男友的心,今次絕對要再encore。而質素一如既往,蟹肉鮮甜,配上香滑的南瓜湯,一大美食也今次主菜選擇了兩款從未試過的菜式。先講一下這個—-香煎帶子配黑松露野菌意大利飯。帶子為珍寶size,黑松露均勻的在意大利飯中,每一口都有奢侈的味道。意大利飯有咬口,忌廉份量適中
第n次來到「阿麥」,總是擺脫不了對她的情意結

先介紹一下這個—-香煎法國鵝肝配酒醋藍莓。

再來餐湯上場—-黑松露菌忌廉湯

而質素一如既往,蟹肉鮮甜,配上香滑的南瓜湯,一大美食也

蟹肉南瓜忌廉湯
今次主菜選擇了兩款從未試過的菜式。
先講一下這個—-香煎帶子配黑松露野菌意大利飯。
意大利飯有咬口,忌廉份量適中,不會太滯。
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
帶子新鮮鮮甜,好好味
另一個主菜就是——bbq烤辣味西班牙豬肋骨。
一整條豬肋骨絕對足夠4,5個人開心share,重點是伴菜有我最愛的「超級鬆脆薯條」!

豬肋骨味道有點像tabasco,酸酸辣辣,非常惹味。
BBQ火烤辣味西班牙豬肋骨
西班牙豬肋骨肉質厚實,毫不鞋口,不知不覺我一人都吃了半份豬肋骨
超級鬆脆薯條為必試item,薯條裹上脆漿,鬆脆度絕對比得上日本天婦羅級數
尾聲來一個凍杏仁奶,杏仁奶奶味非常濃,加上淡淡杏仁味,為這頓晚餐增色不少
凍杏仁奶
2018-03-11