上星期同兩位男同事去食晏,12點幾左右落到去啱啱可以坐到last枱,算好彩啦!不過啲枱好迫,椅背對椅背...原來係通道...成餐飯啲人行嚟行去,好煩...咁我哋3個人叫咗一個二人餐再加多一個雲南米線。二人餐都有幾多選擇,我哋就點咗:1. 雲南氣窩雞 - 細細個不過都夠3人一人一細碗,湯都尚算清甜,啲雞件雖然係湯料,不過都唔算嚡,可以入口。2. 野菌腐皮卷 - 新鮮熱騰騰,有多種類什菌,裡面都算多料。3. 糖醋魚柳 - 酸甜適中,又大大件,份量都好夠,而且好腍冇渣,唔似一般實的的。4. 小籠包 - 皮厚又硬又冇湯汁,好差5. 酸辣米線兩碗 - 又唔酸又唔辣,麻麻..!另外再叫多一碗雲南米線 - 其實個味同酸辣米線冇咩唔同,只不過多啲酸菜,所以食落好似有味啲,不過好大碗。服務就認真唔掂,好似趕你走咁,不斷問你食完未,但係隻碟仲有食物,最離譜問我哋啲嘢嚟齊未,咁事實上啲食物係已經上晒,不過我哋都未食完佢,而且都仲未叫埋單就攞張單叫我哋找數,有冇搞亂呀。其實食物都可以接受,不過因為service咁差,都好難想再幫親啦!!

咁我哋3個人叫咗一個二人餐再加多一個雲南米線。
二人餐都有幾多選擇,我哋就點咗:

4. 小籠包 - 皮厚又硬又冇湯汁,好差

5. 酸辣米線兩碗 - 又唔酸又唔辣,麻麻..!

雲南氣窩雞
雲南米線
糖醋魚柳
野菌腐皮卷
糖醋魚柳
野菌腐皮卷
2008-08-05 9 浏览
之前去過,已經响埋單嗰陣計多咗我一個茶錢(我得兩個人去,但佢計我三個人茶錢同埋小食),計多咗我廿幾蚊,我當然有同佢理論,唔係廿蚊嘅問題,而係我根本就無咁多人去,唔可以咁樣陰我。所以之後已經無再去。事隔差不多一年,又有朋友話去嗰度食飯,我心諗都應該唔會又係咁啦呱!我地三個人去,點咗幾樣嘢,其中一樣就係佢地嗰個招牌雞,啲菜陸續上,食食下就同我地講隻招牌雞賣晒,咁我地就揀咗個芝麻雞(HKD88)。點知埋單嗰陣佢地又出錯,芝麻雞當然有計,但係亦都無取消到嗰個招牌雞。我梗係叫佢地埋嚟,同佢地講係佢地話無招牌雞,我地先至會叫芝麻雞。佢亦都無同我地理論就取消咗個菜,加埋一差唔多收多HKD100喎。我唔敢講話其他分店都有呢個問題,但我相信呢間係咁樣做,我真係唔知係咪我咁唔好彩,次次都會收多我錢定係其他嘅客無check單唔知道!只係勸大家一句:埋單一定要望清楚張單!

只係勸大家一句:埋單一定要望清楚張單!

2008-06-21 9 浏览
2點幾下午茶時間, 等位的人不少, 幸好我地只是2個人, 等位較快, 等左幾分鐘就有得入座睇下餐牌, 唔... 好似同雲南菜無咩關係, 算啦,當一個普通港式下午茶餐環境甚迫, 客人很多, 服務員卻不足, 好耐先叫到人幫手落單, 員工做到黑口黑面叫了2個下午茶套餐, 一份係瑞士汁牛肉炒米線($32), 另一份係點心, 小籠包同窩貼($26)飲下個茶, 味道怪怪地, 原來叫糯米茶 ... 我就唔太欣賞, 不過叫做幾有雲南特色, 不妨一試瑞士汁牛肉炒米線: 好似炒意粉... 味道倒還ok的, 畢竟瑞士汁很難可以煮得難食小籠包: 只有2隻沒什肉汁, 乾爭爭...窩貼: 油頗多, 夾起窩貼食時有不少油滴出來... 不過就幾鮮味每個餐送一杯特色飲品, 我要了熱金桔蜜, 送上黎時果"劈"金桔蜜醬仲未搞溶... 味道方面, 酸酸甜甜咁, 都幾得意既總括黎講, 味道都可以接受, 不過就沒有雲南特色, 可能是因為下午茶時間吧價錢可以接受, 但服務就真的需要改善

小籠包: 只有2隻沒什肉汁, 乾爭爭...

價錢可以接受, 但服務就真的需要改善
瑞士汁牛肉炒米線
小籠包,窩貼
2008-06-08 32 浏览
昨天去幫趁佢下午茶,店入面冇乜幾枱客,但d待應好似好忙咁周圍騰,好不容易,三趨四請先搵到個人同我地落單.叫左2份tea set, 米線及湯飯, 跟2個飲品.以餐廳黎講, 味道平庸, 食物無過人之處.論服務,你千祁唔好有任何expectation.好彩Tea Time唔計茶錢,tea set連加一, 每位$35.埋完單,可以同佢講聲"嘥育啦啦",以後唔再幫趁
昨天去幫趁佢下午茶,
店入面冇乜幾枱客,但d待應好似好忙咁周圍騰,
好不容易,三趨四請先搵到個人同我地落單.

叫左2份tea set, 米線及湯飯, 跟2個飲品.
以餐廳黎講, 味道平庸, 食物無過人之處.
論服務,你千祁唔好有任何expectation.

好彩Tea Time唔計茶錢,
tea set連加一, 每位$35.
埋完單,可以同佢講聲"嘥育啦啦",
以後唔再幫趁
2008-06-07 20 浏览
這天再來,覺得... 水準尚可。不過,茶,真的很好喝。是「糯米香茶」。本來二十八元的,但現在升回到原價去了,四十八元?===================野菌菜飯 $68 ── 想不到裡面原來有肉... >"<沒辦法,挑走好了。不過鹹鹹的,味道不賴,飯粒也很不錯,粒粒分明。===================山珍鮮香小籠包 $26 ── 另外一個是寫明了有肉的小籠包,那這個沒寫明的就是素的吧。天呀,又一次弄錯了。裡面又是有肉的... ...===================草莓糖醋魚片 $68 ── 不說還真的不知道是草莓糖醋呢,因為是真的沒有草莓味道。不過,沒辦法,本來就喜歡糖醋,所以也會喜歡這道菜,就把它當作是「糖醋魚片」好了。===================牛肝菌爆蝦仁 $88 ── 菌類很爽口,蝦仁也蠻爽口的,menu 雖說是辣的,但其實一點也不辣。很惹味的一道菜~~~===================水煎乳餅 $48 ── 其實就是水牛芝士吧?嗯嗯,比想像中差呢,口感有點粗粗的,味道太濃烈。媽媽放下不吃,說「太騷」了,其他人,包括我,也吃光。
這天再來,覺得... 水準尚可。

野菌菜飯 $68 ── 想不到裡面原來有肉... >"<

沒辦法,挑走好了。

不過鹹鹹的,味道不賴,飯粒也很不錯,粒粒分明。

===================

天呀,又一次弄錯了。裡面又是有肉的... ...

===================

很惹味的一道菜~~~

===================
水煎乳餅 $48 ── 其實就是水牛芝士吧?

嗯嗯,比想像中差呢,口感有點粗粗的,味道太濃烈。媽媽放下不吃,說「太騷」了,其他人,包括我,也吃光。但我可以肯定說,我不會再點這道菜!

===================
若想看更多的食評和pics,歡迎來我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=6548
2008-06-04 28 浏览
呢間都食左好多次,一向水準都好穩定,但早排裝修無得食,見佢開番又黎過,重多左啲新野食,又有火鍋,又換晒新餐牌。裝修完感覺地方大左、闊落左,無以前咁黑蚊蚊同咁迫,今次又係一行三人幫親。今晚部長姐姐介紹左炒牛肝菌、田七氣鍋雞、酢炸野蜂蛹、四喜民族拼盤、松茸炒飯、芙蓉娃娃菜。最後兩個甜品高力豆沙同玫瑰木瓜涼粉,幾好食不過個涼粉甜左啲同埋無木瓜味,唔係人人接受到。不過推薦佢地既菊花蜜汁同埋雲南咖啡,真係幾好飲。但抵唔抵食就睇人啦!我就覺得一般啦!
不過推薦佢地既菊花蜜汁同埋雲南咖啡,真係幾好飲。
但抵唔抵食就睇人啦!我就覺得一般啦!
2007-09-24 11 浏览
2人叫了個雲南米線(hk$68)及氣鍋雞(hk$58),個米線得幾塊薄雞、猪肉,芽菜,生菜等,以68蚊來說略貴,個氣鍋雞勁(迷你),以咁既價錢唔係好抵食。
2007-06-09 10 浏览
Highly recommand their 野菌木桶飯. It's not a vegetrian food, it has 雲南火腿& mushroom. Also, the rich texture is fabulous...not too soft and not too hard.They offered 15% discount at lunch if you could check out before 12:45pm

2007-05-27 23 浏览
一入到去就叫我地坐响近大玻璃嘅卡位!D服務生的service已經唔係太好,叫極,舉晒手都好似時運高睇我唔到咁。我同男朋友兩個人去,淨係叫咗一個大約二百幾蚊嘅二人餐,無叫其他野。加埋一都應該係270蚊到。埋單個陣,話比我地聽幾多錢,(291??點解多咗?)跟住好快比張單你睇下(唔夠兩秒),都未睇得切就攞咗張卡行開咗!但响短短嘅兩秒裡面,比我見到有樣野計咗3份。所以碌完卡比我地簽名果陣,我同佢講要check番張單!原來佢計咗我三個茶錢同埋小食。我問佢我地兩個人點解會計三個茶,(佢無出聲)同埋根本無比過任何小食,醬介比我,點解要計錢!佢仲問番我乜無比到D一碟碟嘅野比我咩!我問佢會比D咩我,乜野小食,影都無見過!於是佢攞番張單去改。結果都係270蚊到!一個茶錢5蚊+一個小食12蚊,仲要加埋一,就即係差唔多計多咗我地二十蚊!唔係呢二十蚊嘅問題,如果service好,都可能會比二十蚊tips,但佢咁樣好似有D明扼囉!比我感覺唔係咁好!

2007-04-20 20 浏览
幾年前來過,一般而已。這次年初八再來。餐廳客滿,熱熱鬧鬧,感覺不錯。食物竟意外的好吃。***會再有下次~***====================前菜- 豆((好吃))、菌((看似冬蟲草,嚇得媽媽不敢吃。香脆得很,味道像腰果))麗江炒雜菌$68 - 有點辣,但雜菌炒得很香,該是先煎過後才再炒香的,所以質感很好~山珍腐皮卷$28 - 不油不膩,沾甜酸醬,蠻好吃~山珍雜菜粒炒飯$43 - 不要以為是素炒飯就一定是淡而無味。這炒飯鹹鹹的,很香口很好吃~山珍炒米線$49 - 米線... 是這麼粗的嗎?像意粉耶... 口感un un 的,又跟意粉不大一樣。醬炒不錯,味道很好~更多info 請到my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=866
====================

山珍腐皮卷$28 - 不油不膩,沾甜酸醬,蠻好吃~

2007-02-15 41 浏览
昨日情人節,等了半個鐘位,終於有卡位坐,但很狹窄,..仲有蚊子..(冬天都有=.=厲害).人山人海無計啦跟老公仔去食左太古二人餐, 太失望, 氣窩雞太淡,飽魚伴什姑味道怪怪的,肉c餅餅皮只有4塊太少,仲有過橋米線,侍應說是新鮮的雞肉及豬肉片,但眼看肉片啞免而且雪硬了,硬得粘著碟子, 絕無新鮮可言..還靠一碗熱湯過熟,真怕怕, 叫侍應拿入廚房熟上好過.之後埋單, 估不到他們上的淡而無味的糯米茶要收$6茶位,以為免費的,人地酒樓收茶錢還有很多茶葉揀下, 茶餐廳上單茶都免費啦..忍無可忍....我們以後都不會再去

2006-12-19 5 浏览
冇耐前的某日,同蝦子餅食下午茶餐.坐底已經覺得唔多舒服,好似有d怪味,d碗碟同餐牌有d"笠笠地".叫2個下午茶餐,佢d份量非常少(味道ok啦)...唔係好夠飽,加埋杯飲品要每位32蚊,仲要加一...由於衛生麻麻,所以唔會有下次!

2006-11-23 17 浏览
本來想去王家沙食大閘蟹, 但要等之餘D位仲好迫, 朋友想起之前食過呢間都唔錯, 所以就決定食呢間. 安排坐卡位, 座位寬幾好坐睇左MENU一陣都諗唔到食咩, 最後都係叫個二人餐算前菜- 小黃瓜, 普通, 因肚餓所以好快食晒雲南三寶- 冷盤來的, 有蕃茄, 百合和黃瓜, 有個獻汁, 但味好淡, 唔好食牛柳絲包- 有塊餅皮比你包住京蔥, 青瓜同牛柳絲一齊食, 牛柳絲炒得好好味, 但餅皮得4小片太少什菇鮑片- 有幾種菇同芹菜炒埋一齊, 味道好淡, 而鮑片有7,8片到, 普通魚翅雞湯- 個餐本來跟氣鍋雞, 加$40轉了呢個湯, 用個好細既煲裝住, 每人剛好分到兩小碗, 個湯有雞味幾好飲, 翅份量唔多, 而雞件太un, 食左小小都放棄過橋米線- 侍應在我們面前逐樣生料放落去, 豬肉同雞都切得好薄, 但雞又係好un所以無食, 個湯應該係雞湯, 但太淡, 反而附上一小碟既酸菜就幾好味埋單$280, 雖然好似好多野食, 但每樣野都麻麻地, 都係要比個>_<"
睇左MENU一陣都諗唔到食咩, 最後都係叫個二人餐算
前菜- 小黃瓜, 普通, 因肚餓所以好快食晒
2006-10-18 38 浏览
忙到九點幾,同事不知走到那裡去,只好獨個找吃的。見朋友對此店印象一般,走來看個究竟。小店裝潢幾骨緻,卡位用民俗色彩十足的布隔著。想起不理雲南之旅,當地人不愛穿民俗服,只有導遊身穿奇裝異服,甚是有趣。正路來說應該叫雞糖米線,另加小黃瓜,但有想吃辣,思前想後,還是叫了小鍋米鮮。廣西米線紙皮盒載著雜物,也懶得落筆在米線上,辣椒醬味甚重的湯底,多了鹹酸菜味,配些辣肉碎,乾而不肥,如此質素收如此價錢,也真的大開眼界。見客人不少,看來每位百五大洋樓下,好坐好傾,再加點民族風彩是不愁沒有客路的。無心機吃下去,吃了兩口買單到UNY吃零食去,店員半句也沒問,就原碗送回廚房,心淡,沒有再來的理由。
忙到九點幾,同事不知走到那裡去,只好獨個找吃的。

2006-09-18 32 浏览
尋晚3個人去叫咗個$248嘅兩人餐,都有D食唔晒,以下係我嘅選擇:小食有涼伴玉豆,清清地幾開胃汵盤有皮蛋嘶嘶雞,用雞脾肉,個sauce較得唔錯.可惜無乜隻雞冇乜雞肉味.火爆牛?箘(唔記得個名), 炒得好香好爽,但小心食到D棘椒,因為会棘到麻痺雲南米線,雖然話係細,但個份量足夠4個人食兩小碗.重點係裡面嘅咸酸菜.小籠包,唔算突出,但都合格湯圓就失敗D總體嚟講,算是值得推介埋單$285,不過俾夠$15貼士夠$300就可免兩小時泊車.

小食有涼伴玉豆,清清地幾開胃
小籠包,唔算突出,但都合格
湯圓就失敗D

總體嚟講,算是值得推介