2017-03-18 177 浏览
耐唔耐試下泰國菜,都係一個不錯選擇,今日行開旺角,打算係度開餐,朋友講起有間地道泰國餐廳,於是乎上網,係旺角通菜街,阿來泰式地道餐廳開始是日晚餐😆🖖🏻。餐廳內係一系列既木製家具裝潢設計🤔,環境舒適,感覺都好似處身泰國食地道風味小菜。二人座位是是正正,乾淨企理,雖然係擠迫左d,但勝在餐廳地方有限,都容許樓上座位full晒,都好在我地早到,餐廳外已是大排長龍。泰式肉碎生菜包,係好正宗既泰國野食,來到一定要試,堅係好食,雖然韓國料理都有呢味,但相比之下,我更加喜歡,岩口味。肉碎上有粒粒好似nuts既野,唔知係咪,但食落口感似,係完全搭👏🏻👏🏻,好新趣既食法。青咖喱,配搭有海鮮,有雞,豬,有牛……,好多選擇,今次試下牛,睇下係咪特別d。結果出乎意料地好搭,牛煮到唔韌,好入味,原先以為青咖喱會係好辣,因為未食過,所以意想不到會係甜,口感真係唔錯👍,青咖喱唔易煮,呢個好價錢合理。酸辣鳳爪沙律,好正,好清新,鳳爪好爽口,食完主菜,叫個小食是不錯的。配菜,有我至愛既西芹,莞茜,酸酸甜甜入口,好正。泰式咖啡,點可以錯過,加奶好滑,有點甜,未有帶走原有咖啡味道,反而帶出泰式咖啡既特色。友人叫左杯青檸梳打,
,餐廳外已是大排長龍。

泰式肉碎生菜包,係好正宗既泰國野食,來到一定要試
。友人叫左杯青檸梳打,經店員推介少甜。
果然不負眾望,酸得來好正,好刺激味蕾,岩晒中意食酸野既人,真心推薦👍。
  • 青咖哩
2017-03-17 158 浏览
無意發現極品泰國菜啊!!作為一個痴迷泰國菜的粉絲!為食泰國菜而飛泰國千次!終於係香港穩到家的味道!呢間泰國菜真係無得彈!全部都好正宗阿!細細間店舖都大有作為!!超愛佢既海南雞飯!真係勁好食!超滑!超嫩!蒜蓉通菜超好味!!我一個人已經可以食曬成碟!!佢既豬腳飯好味!同清邁鳳飛飛真係有得揮!!完全還原正宗既味道!!一定要食啊!!生蝦都無得頂!!特別配上綠色個汁!真係好銷魂!!!海南雞我特登叫左雞比肉!!超嫩!!泰式咖啡都好好味啊!!!不過pad thai就真係一般啦!!其它都超級無敵正!!
無意發現極品泰國菜啊!!
作為一個痴迷泰國菜的粉絲!為食泰國菜而飛泰國千次!

終於係香港穩到家的味道!

呢間泰國菜真係無得彈!
全部都好正宗阿!細細間店舖都大有作為!!

超愛佢既海南雞飯!真係勁好食!

超滑!超嫩!

蒜蓉通菜超好味!!
我一個人已經可以食曬成碟!!
佢既豬腳飯好味!同清邁鳳飛飛真係有得揮!!

完全還原正宗既味道!!

一定要食啊!!
生蝦都無得頂!!特別配上綠色個汁!

真係好銷魂!!!

海南雞我特登叫左雞比肉!!超嫩!!

泰式咖啡都好好味啊!!!

不過pad thai就真係一般啦!!

其它都超級無敵正!!

2017-03-14 196 浏览
星期六番完通宵訓到2點,起床到旺角與朋友打壁球,運動前先在附近醫醫肚,快靚正的就想起了阿來。阿來的餐館雖然不大,但炒菜和咖哩印象中都不太差。今次放棄了永遠追隨的炒Phad Thai,點了這個泰式SUKI炒粉絲。你說我很愛炒粉絲嗎,不是,只是我對面的這一位也是叫suki,難得相遇,好像不可以阻礙他們碰面的機會。面前這份suki style,眼看配料很多,吃落口啖啖都食到菜很爽口,蛋香豐富,不過對比下粉絲非常幼細,像變了配角。炒時加上少許辣椒碎,令滿滿菜既小炒多了番味道。鐵板蠔仔蛋,奉桌時盡是誇張的沙沙聲,油在鐵板上翻滾打轉。不過蠔仔和蛋都被下面厚厚的芽菜托住了,真正沾到鐵板的蠔仔蛋沒有幾多,內裡的蠔仔size也不細,幾有肉地,而且數量也很多,不過蛋和蠔的味道均不太重,要靠附送的辣醬給味。泰式無骨鳳爪沙律,大大碟,沙律用上大量香菜,不好香菜的朋友立刻就放慢手腳吃少一點,鳳爪爽口,但沙律味道偏清一點,像少了點應有的酸辣味道。我兩來了杯三色冰和咸檸7,前者椰汁味不太淡,啫喱條份量也很豐富;後者咸檸底稍稍偏乾身,咸檸味在汽水中不太出。

2017-03-11
2017-03-12 170 浏览
同好姊妹相約旺角相聚,勝在地點夠方便,無論家住東南西北都就腳。姊妹愛吃辣,自然想起泰國餐行經通菜街,見到一間門口站滿人的泰國餐館,甚是誇張。似乎不錯,時間還早就試這間吧!餐牌很整齊,圖文並茂。圖片非常吸引,真的增加不少食慾。兩人都急不及待點了兩個椰青解解渴,很新鮮清甜!泰式炸蝦餅,這個必食,賣相金黃炸得皮脆蝦肉彈牙熱辣,配合泰式甜酸醬汁,一流。冬蔭功海鮮湯,正宗泰式辣道,野味湯濃,姊妹食到停不了口。自問辣不起,但確實有素質,大大的鮮蝦啖啖肉,滿足!辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯,很香口野味的泰式炒飯。每口都滿有香濃的蝦頭味,辣辣的 刺激著味蕾,很不錯的炒法!海南雞飯,雞肉非常鮮嫩,雞肉煮得剛好,不過生亦不過火,加上秘制泰式醬料,無得頂!
餐牌很整齊,圖文並茂。
圖片非常吸引,真的增加不少食慾。
兩人都急不及待點了兩個椰青解解渴,很新鮮清甜!
2017-03-07
  • 冬蔭功海鮮湯
2017-03-10 149 浏览
星期五晚上好多人等位諗住好食。點知。。。- 咖喱炒大蜆:張相好靚,但碟野好削,因為啲蜆同個汁唔friend,完全唔入味,好似就咁淥熟啲蜆撈落啲汁咁,搞到啲蜆個味勁瞹昧。個汁其實算可以,撈飯食係okay, 但泰國菜來講佢又唔夠惹味。- 馬拉盞炒椰菜苗:人生第一次向九龍城食椰菜苗覺得好嫩好好食,人生第二次向呢間野食覺得又硬又老。- 鐵板蠔仔炒蛋:味道比較正常,全靠個汁,但都係偏淡,唔好諗住係大排檔個啲咁有獲氣,你只幻想佢係「健康版」蠔餅。- 蒜蓉牛油雞中翼:again, 蒜蓉同牛油同雞翼雖雞撈埋一齊但味道各自演譯。我懷疑佢用大量既蒜掩蓋啲雪味/隔夜味,啲雞翼係乾同鞋的- 椰子雞湯:again and again, 成個湯啲料都係唔入味的,個湯其實係椰汁&雞肉& 菇sss&3粒車厘茄既mixture其實唔係貴,又唔係等超耐個隻,但overall就係覺得唔值唔忿氣囉。
星期五晚上好多人等位諗住好食。
點知。。。
咖喱炒大蜆
2017-03-10
2017-03-09 110 浏览
突然好想食泰國菜 朋友就推介叫我試下呢間6點幾去到 吾洗等位 一入就有位坐😌不過見到佢7點已經要開始等位泰式炸蝦餅 $68 新鮮炸起 熱辣辣 好正😍脆脆地 入面仲有蝦粒 好香口👍🏻泰式燒豬頸肉飯 $48呢個就冇乜驚喜 但係豬頸肉份量都幾多泰式濕炒河粉(牛) $58大碟到驚親我😂牛又夠料 仲有雜菜重點係 濕炒啲汁 真係好好食😍配飯食係一流😍😍😍見到佢廚房係啲泰國人煮我諗應該都好正宗同埋 真係好平!下次一定一定再泥食😍
突然好想食泰國菜 朋友就推介叫我試下呢間

重點係 濕炒啲汁 真係好好食😍
配飯食係一流😍😍😍
見到佢廚房係啲泰國人煮
我諗應該都好正宗
同埋 真係好平!
下次一定一定再泥食😍
2017-03-09 151 浏览
係旺角行行街,見到有間食泰式食品既餐廳多人食,應該味道都唔錯,就決定呢間啦。明爐冬蔭公鳥頭一上黎,staff就幫你點咗火先。見到條魚係用魚形既碟裝住,好吸睛。仲有一碗冬蔭公湯附送,呢個係等你煮緊乾咗水,可以自己加。仲有一碟醬汁。煮完,夾咗啲肉黎食,肉汁鮮甜,嫌唔夠入味既話,可以點醬汁,醬汁酸酸甜甜,具有泰國特色。咖喱炒蜆每粒蜆都好大粒,入面既蜆肉都好大粒。呢碟菜式咖哩醬好多,黄咖哩醬味道甜,醬汁稠身,叫多個飯或蒜肉包配就唔會浪費個咖哩醬啦。生蝦刺身好少食泰式刺身。呢個生蝦刺身係中間介開咗,夾住蒜粒同一片紅辣椒,睇落都覺得好辣。生蝦新鮮,夾住配料加上醬汁,味道清鮮,蒜粒味係口中揮發,重蒜味。椰青食泰國菜點可以冇嘢飲。今次叫咗椰青,椰青味道清清的,好解到辣味。記得要食埋啲椰肉,椰肉好嫩滑,特別係中間位。

明爐冬蔭公鳥頭

咖喱炒蜆

生蝦刺身

椰青
2017-03-07 139 浏览
人真係有種心理叫羊群效應,見到咁多人排隊又走埋去睇下有咩好野,依間阿來好多人排隊都要食,相反旁邊幾間食店都無咁多人等位...於是我又等埋一份,不過都唔係等左好耐,等左10分鐘到就有位,原來間野有兩層都幾多位,一行入去就嗅到好香冬蔭公味,口水都流啦...叫左幾個餸,同幾枝泰國啤酒!!- 辣椒膏炒虎蝦- 好香好野味,重有d茹呀青椒一齊炒,廚師已經將虎蝦開邊,食起黎好方便,由其吸蝦頭d膏,吸得乾乾淨淨!- 挑出黎既蝦肉,大大舊,啖啖肉,真係無得彈!- 泰式無骨鳳爪沙律,鳳爪爽口好有咬口!- 海南雞,肉質滑嫩!!- 冬蔭公湯,酸辣過癮,重有去殼海蝦,做法正宗既冬蔭公湯,飲完成個人暖卜卜!
叫左幾個餸,同幾枝泰國啤酒!!
- 辣椒膏炒虎蝦

- 挑出黎既蝦肉,大大舊,啖啖肉,真係無得彈!
- 泰式無骨鳳爪沙律,鳳爪爽口好有咬口!
- 海南雞,肉質滑嫩!!
2017-03-07 244 浏览
對於我來講旺角實在是個又愛又恨的地區, 因為旺角是攝影迷必到之地, 作為一位攝影愛好者, 經常都會在旺角區出入, 而另一方面, 旺角街頭真的人山人海, 差不多逼到行都行唔到。但無論如何, 這一晚也如常地到旺角區買些攝影用品, 留意到攝影用品店對面有間泰國菜館, 看看手錶原來尚有時間, 不如先試試這裡的泰國菜才回家。原來店名「阿來」在泰文就是好味的意思,坐下來,店子不大,但也潔淨舒服, 是日人客也不少,透過玻璃窗見到廚房內掛了幾隻黃油雞, 也看到廚師都是泰籍人士,感覺上應是地道的泰國的風味吧。先來大大個椰青解渴, 飲了些椰青水, 味道清爽而冰涼可口,同時可以用匙子把椰肉都了刮出來食, 唔錯。奶白色的椰汁雞湯賣相也相當對辦,聞起上來香噴噴的,似乎也不錯, 湯面的油份不多,湯料都不少, 喝起來味道濃郁,雞肉的肉味盡在湯中,香茅及香葉味道俱備,也不錯。 還點了一籃蒜茸包(4件),蒜蓉包是即叫即烘的, 包拿上手塊塊都熱辣香脆,烘得皮脆而內鬆軟,塗上蒜蓉就是簡單的美味,吃起來滿有牛油及蒜蓉的香味。再要了炒通菜(飛天), 一上檯已聞到香味四溢的, 通菜也算新鮮,通菜唔會炒得太老,味道辣辣的, 非常惹
再要了炒通菜(飛天), 一上檯已聞到香味四溢的, 通菜也算新鮮,通菜唔會炒得太老,味道辣辣的, 非常惹味, 沒有令人失望。
賣相已經討好的阿來海南雞(無骨)飯,雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 無骨海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,雞味夠濃, 油飯也有水準, 食落味道豐富, 油飯香味,飯粒極有咬口,同雞肉的味道配合得非常夾, 蘸上酸酸地又有少辣的醬汁, 吃起來更醒胃。
個人覺得這裡的泰國菜水準不錯, 價錢也不貴, 雖然店內環境只是一般, 但店鋪位處小巴站附近, 所以人流極多, 整晚人客不絕, 也是旺場。
2017-03-06 70 浏览
邊個話食泰國菜一定要去九龍城嫁?今次去嘅泰國位於旺角,地點方便,性價比仲好高添!泰國無骨酸辣鳳爪沙律,大大份,鳳爪又多,唔會係話用好多蔬菜墊底就算,好抵食。鳳爪酸酸辣辣,好開胃,配菜嘅蔬菜都尚算新鮮,可以一食。泰式明爐冬蔭功烏頭魚,烏頭魚又分冬蔭功湯底同普通湯底,加多少少錢就有埋冬蔭功飲,就梗係加啦!烏頭魚肉質鮮嫩,香辣嘅冬蔭功味滲入烏頭魚,味道香濃。泰皇咖哩炒大蜆,咖哩偏甜,適合唔太食得辣嘅人士,配合埋蒜蓉包同白飯一齊食都好適合,大蜆數量多又大粒。食泰國絕對不能少嘅椰青,大大個,椰肉鮮甜,椰汁解渴又解辣。
食泰國絕對不能少嘅椰青,大大個,椰肉鮮甜,椰汁解渴又解辣。
2017-03-01
2017-03-06 69 浏览
見好耐冇食泰國菜,就捉咗屋企人陪我食,呢間餐廳雖然鋪面細細,但都有好多菜式提供。生蝦刺身生蝦刺身好新鮮,配合辣椒粒同生蒜一齊食,仲有特製嘅香料醬,酸酸辣辣,泰國風味十足,帶出生蝦嘅鮮味。蒜蓉炒通菜因為有小朋友嘅關係,所以冇叫辣味嘅飛天通菜,而選擇咗比較普通嘅蒜蓉炒通菜,但呢碟通菜都唔錯,份量充足,蒜香味好重,通菜炒得啱啱好,保持鮮嫩。串燒沙嗲串燒沙嗲選擇好多,豬牛雞,有齊三種,驚食唔哂仲可以揀半打,大家可以根據個人食量選擇,減少浪費,串燒燒到啱啱好,冇燒到過硬嘅情況,雞肉肉質鮮嫩,而牛肉同豬肉都燒至香口,好惹味,餐廳嘅沙嗲醬偏甜,唔會好辣,啱哂一家大小食。西米糕西米糕係傳統嘅泰國甜品,好香椰子味,上面有一粒粟米粒做裝飾,好可愛,西米糕有好多西米粒,好有口感!
生蝦刺身
蒜蓉炒通菜
串燒沙嗲
西米糕
2017-03-05 54 浏览
個日返工係到食過lunch, 佢d海南雞好出名呀,見到玻璃貼左d晚市菜式,原來依到夜晚有小菜晚飯,個日之後就想試下搵晚食,今日天時地理人和岩岩好,夾到同朋友一齊去食,依間阿來泰國菜,d野食唔錯呀而且相對價錢好抵!明爐冬蔭公湯烏頭魚色.香.味 俱全,餐牌上寫住廚師推介,果真不錯既推介蕃茄,雜茹等,好多伴菜,條魚都幾大條,好抵食!冬蔭公味道酸酸辣辣,每一淡都熱辣辣,好醒胃好過癮!烏頭打麟程序做得足,唔會重連住好多魚麟,依點好重要,我好討厭邊食邊吐魚麟!!原先想叫飛天通菜,但見到有豬頸肉炒通菜就改叫依款,無咁單調,重問店員可唔可以加辣椒炒,是可以這樣柯打的,大家鐘意食辣都可以咁叫通菜食到最後一條仍然係翠綠無變黑,豬頸肉幾爽幾有咬口,用蒜香椒絲等調味炒,好野味依個椰青好靚,好多椰水,他日選椰青都要選這些型,高身薄皮!!整體黎講都真係好滿意呢間平民泰國菜價值偏低,質素咁好。值得再幫襯

明爐冬蔭公湯烏頭魚
色.香.味 俱全,餐牌上寫住廚師推介,果真不錯既推介
蕃茄,雜茹等,好多伴菜,條魚都幾大條,好抵食!
冬蔭公味道酸酸辣辣,每一淡都熱辣辣,好醒胃好過癮!

整體黎講都真係好滿意呢間平民泰國菜
價值偏低,質素咁好。值得再幫襯
2017-03-03 79 浏览
2016-12-28阿來泰式地道風味******************去完旅行第一餐去食泰國野~~~~好多泰式海南雞飯既香味比較淡, 但阿來既飯, 對比我食過既泰式食肆, 係比較香。海南雞滑(大胃首領算好好彩, 未食過鞋/怪既海南雞)。蠔仔蛋飯都冇渣流攤, 幾多蠔, 而且勝在唔係好多油 (油就一定有, 但唔會話見到滴緊出黎果種)。最後, 飛天通菜, 味道偏小小辣, 但十分香口, 濃淡適宜。******************消費: $174優惠: /
2016-12-28
阿來泰式地道風味
******************
******************
消費: $174
優惠: /
2016-12-28
2017-03-03 286 浏览
星期四夜晚同朋友約咗喺旺角食飯,大家都係無諗過食咩,結果由旺角道行到先達附近見到呢間阿來,價錢亦唔算貴,就決定入去試試!當時夜晚9點,但都坐滿九成人,都幾旺場!海南雞飯賣相唔錯,份量正常,雞肉每件都OK大舊,皮下脂肪唔算多,無骨之餘肉亦幾滑!美中不足係油飯有色但味道偏啖不過醉翁之意不在酒,成碟飯嘅精髓係個泰式酸辣醬汁聽講呢個係餐廳嘅秘製醬汁,味道濃郁超惹味,酸酸辣辣非常開胃!老實講呢個價錢真係算平,所以本身只係諗住過下口癮,但估唔到有驚喜!伴有青檸同花生碎嘅金邊粉有蛋網包住,賣相特別!上面配有三隻蝦,粉濕度岩岩好,有咬口得黎又唔太乾,I like it!值得一提餐廳無加一服務費,兩個人想喺旺角食得平靚正絕對可以揀呢間!

當時夜晚9點,但都坐滿九成人,都幾旺場!
阿來海南雞飯

不過醉翁之意不在酒,成碟飯嘅精髓係個泰式酸辣醬汁
2017-03-02
阿來海南雞飯
  • 泰式炒金邊粉
係附近想食泰國嘢,上OR見到好多人都比好評咁就黎試吓啦!我同友人嗌咗一個金邊粉、一個海南雞飯、一個魷魚。友人就飲鹹檸七,我就飲椰青。對於好鍾意食金邊粉嘅我,呢個金邊粉真係要讚,唔止好食,個樣仲睇得呢個金邊粉上面用蛋漿組成一個網,套住碟金邊粉,賣相唔錯。友人好少食金邊粉都表示好食個雞飯都係無骨嘅,正宗海南雞啲雞幾滑,啖啖肉,正魷魚係烤魷魚,配埋個酸酸甜甜汁,好開胃好惹味整體都幾好食,下次經過又想食泰國嘢會再嚟
係附近想食泰國嘢,上OR見到好多人都比好評
海南雞飯
個雞飯都係無骨嘅,正宗海南雞啲雞幾滑,啖啖肉,正
汁燒原隻魷魚
魷魚係烤魷魚,配埋個酸酸甜甜汁,好開胃好惹味

整體都幾好食,下次經過又想食泰國嘢會再嚟
2017-02-26
海南雞飯