2017-01-17 185 浏览
朋友介紹一間平價但好味的泰國菜, 看看餐牌, 套餐真的抵食就點了一個2人B餐先來了飲品, 分別是椰青和龍眼冰椰青很大個, 跟這小店風格一樣, 每樣東西份量也不少龍眼冰有很多龍眼肉, 甜甜的有海南雞和豬脾選, 選了泰式豬脾, 送上了泰式醬, 味道不錯, 不太咸, 肉質豐厚6隻晶瑩剔透的生蝦, 個人沒有吃上面的辣椒, 沒有任何蝦腥味, 新鮮!接下來是泰式肉碎生菜包, 肉碎份量非常多, 每片生菜都能滿滿的包著肉碎, 絕不欺場 然後是通菜, 份量極多, 吃極也吃不完, 用套餐的飯來送就剛好, 菜汁可送飯
朋友介紹一間平價但好味的泰國菜, 看看餐牌, 套餐真的抵食

就點了一個2人B餐
先來了飲品, 分別是椰青和龍眼冰

椰青很大個, 跟這小店風格一樣, 每樣東西份量也不少

龍眼冰有很多龍眼肉, 甜甜的
​ 旺角都有幾間出名嘅泰國餐廳, 今次就去咗一間係新之城附近嘅餐廳, 喺地鐵站行出去唔使3分鐘,地方都幾容易搵, 雖然睇落樓下細細,原來仲有樓上, 行樓梯上去個場都幾大,有少少似茶餐廳。 餐牌當中大部份都係泰國食品及飲品,好少fusion野,整體比較正宗。 黃咖喱牛腩煲$88 牛腩大部份都係有少少肥肉,骨膠原有彈性, 炆得幾稔,黃咖喱比想像中冇咁辣(因為本身寫明係辣嘅), 基本上就算唔食得辣都可以叫,唔會標晒汗或者流眼淚。 裏面仲有好多椒,令個菜式唔會咁悶,牛腩份量都幾多。 泰式鐵板蠔仔蛋$78 令我諗返起有少少似茶餐廳炒蛋,口感好軟滑, 不過裏面有好多粒細細隻嘅蠔仔,海水鮮味蓋過蛋味, 每一口都是濃郁的蠔味, 分量十足, 睇落好似落咗好多隻蛋。 菠蘿炒飯$58 之前去第二間泰國菜餐廳食菠蘿炒飯就有一個完整菠蘿, 大約$98左右,依度平$40但係就冇原隻菠蘿, 不過裏面嘅餡料都好相似,包括肉鬆、蝦仁、提子乾、紅蘿蔔、粟米。 當然唔少得嘅係一粒粒嘅菠蘿,甜香十足, 加埋啲提子乾同埋紅蘿蔔,口感更添豐富, 肉鬆同炒飯分開,令肉鬆保持乾身,吃下更美味。 最重要係蝦仁都好爽口

旺角都有幾間出名嘅泰國餐廳,

今次就去咗一間係新之城附近嘅餐廳,

喺地鐵站行出去唔使3分鐘,地方都幾容易搵,

雖然睇落樓下細細,原來仲有樓上,

行樓梯上去個場都幾大,有少少似茶餐廳。

黃咖喱牛腩煲$88

牛腩大部份都係有少少肥肉,骨膠原有彈性,

炆得幾稔,黃咖喱比想像中冇咁辣(因為本身寫明係辣嘅),

基本上就算唔食得辣都可以叫,唔會標晒汗或者流眼淚。

裏面仲有好多椒,令個菜式唔會咁悶,牛腩份量都幾多。

泰式鐵板蠔仔蛋$78

令我諗返起有少少似茶餐廳炒蛋,口感好軟滑,

不過裏面有好多粒細細隻嘅蠔仔,海水鮮味蓋過蛋味,

每一口都是濃郁的蠔味, 分量十足, 睇落好似落咗好多隻蛋。

菠蘿炒飯$58

之前去第二間泰國菜餐廳食菠蘿炒飯就有一個完整菠蘿,

大約$98左右,依度平$40但係就冇原隻菠蘿,

當然唔少得嘅係一粒粒嘅菠蘿,甜香十足,

加埋啲提子乾同埋紅蘿蔔,口感更添豐富,

肉鬆同炒飯分開,令肉鬆保持乾身,吃下更美味。

最重要係蝦仁都好爽口,炒飯每一粒色澤均勻入味,性價比極高。

龍眼冰$22

裏面的確有好多粒乾龍眼,加上蜜糖令整體飲料更甜,味道濃郁。

椰汁三色冰$22

椰汁味好香,對比起之前食過嘅一間泰國餐廳好味好多,

雖然佢好香但係唔會太過濃郁,飲多唔會膩。

性價比高而且質素亦不錯,令人不妨再一嘗。

阿來泰式地道風味

旺角通菜街97號地舖
2017-01-08
2017-01-15 411 浏览
香港越來越多泰國餐廳,所以價錢都變得越來越抵食,旺角區九龍區都有好多唔同種類嘅泰國餐廳,有啲就有Fusion,不過依間阿來整體都係比較正宗。Aroy睇泰文嘅意思就係「好味」,唔知係咪真係咁好味?海南雞半隻$108半隻海南雞,嫩滑嘅部份同埋普通部份各佔一半左右,有泰式醬汁又酸又辣非常吸引味蕾。啲雞皮雖然冇乜冇但係我就建議唔好食,因為膽固醇比較高。或者食一件半件也沒有所謂,最緊要係啲雞都幾有海南雞風格,所以好快上嚟之後我哋都好快清洗,d雞暖暖地唔會太熱。泰式鮮蝦炒金邊粉$58金邊粉這個價錢比起其他地方都要便宜,而且真係同其他地方啲金邊粉差唔多,表面有一層蛋皮,有鮮蝦之餘亦有肉鬆等配料,每一條金邊粉黏着等量的醬汁,味道有點甜大人細路亦適合。同時有點咬口,果然是炒金邊粉。菊花蜜$20表面有一片半片菊花,有少少似飲菊花茶不過亦有蜜糖味,甜味適中不會太濃郁,所以味道清新又健康。椰汁三色冰$22 椰汁比想像中更加好飲,椰和水的比例剛剛好,令人飲完唔會口渴,裏面的果肉亦有咬口。泰國菜來講,依餐都算係抵食又飽肚!
海南雞半隻$108
泰式鮮蝦炒金邊粉$58
菊花蜜$20
椰汁三色冰$22

泰國菜來講,依餐都算係抵食又飽肚!
2017-01-14 446 浏览
在先達廣場旁邊的阿來, 即使在晚上九點後來亦人頭湧湧原來這是有原因的看了餐牌, 馬上點了一個2人餐, 上菜速度超快, 必須一讚先吃生蝦刺身, 蝦肉爽甜, 十分新鮮, 伴有辣椒蒜頭和特色醫汁, 相當開胃肉碎生菜包, 必食的泰色菜, 生菜極新鮮爽口, 配上少辣的肉碎, 口感爽中帶軟, 肉碎還可以伴飯吃泰式豬脾, 滷水汁不是太濃, 點上泰式醬汁先好味, 豬脾肉好多, 幾乎啖啖肉, 還有少許酸菜和滷水蛋伴碟呢飛天通菜用了很多蒜蓉, 豆豉和辣椒去炒, 一向少吃菜的我也不禁要吃多兩條, 炒的真的很香套餐有油飯, 同場加映咖哩軟殼蟹, 軟殼蟹脆脆的, 點上咖哩汁又香又脆, 而咖哩汁伴油飯更是絕配飲品點了一個椰青和一杯三色冰, 椰青必點, 相當清甜, 我還把椰青肉吃光了朋友的三色冰很重椰汁, 喜歡甜的朋友可以試試
在先達廣場旁邊的阿來, 即使在晚上九點後來亦人頭湧湧

原來這是有原因的

看了餐牌, 馬上點了一個2人餐, 上菜速度超快, 必須一讚

飛天通菜

朋友的三色冰很重椰汁, 喜歡甜的朋友可以試試
2017-01-13 445 浏览
諗住OpenRice咁多好評應該都值得一試,說實話係港式,不是泰式。首先佢有上下層,我地坐上層,嘈到不得了,呢點我知唔關鋪頭事,但今晚真係好嘈食物:咖哩軟殼蟹好油,咖哩唔惹味,蒜蓉包無蒜味,仲好似無焗過咁,d邊位仲係白色,唔脆好似擺左好耐咁樣。芒果糯米飯最差,賣相差,糯米飯好硬,椰漿撈唔入個飯,3樣野完全係分開食太求其。仲有個粉絲蝦煲,味道普通,d蝦係曬底,賣相零分由於另外幾碟菜都好普通,所以唔評論。唯一服務態度係幾好,但沒有下次,完。
太求其。仲有個粉絲蝦煲,味道普通,d蝦係曬底,賣相零分
咖哩軟殼蟹
芒果糯米飯
粉絲蝦煲
2017-01-11
2017-01-11 485 浏览
平時要翻學就好少會同媽媽出街同食野今次就趁住sem break突登出黎旺角行街行到咁上下就搵一間泰國野食因為個人就鍾意食泰國野同埋其實就無食到早餐就出左去所以今次就叫得多左食得多左食到個肚都脹左XD燒豬頸肉($68)我覺得豬頸肉就同其他既差唔多呢度唔會燒到好乾,肉汁都留翻係度不過等呢個燒豬頸肉就有D耐泰式鐵板蠔仔蛋($78)呢個就有少少失望佢蠔既份量好少,下面都有好多芽菜墊住就咁食就真係無咩味道,沾左佢比既辣醬先可以接受得到可能我期望泰國菜應該要"重口味"一D~哈哈海鮮雜錦喇沙($45)喇沙味道好濃 (湯底都可以飲下XD),海鮮配料都好多不過米線就好似整得耐左,可以硬身翻少少整體份量都好多,米線就食唔晒XD阿來海南雞飯($54)個人就好推薦呢度既海南雞飯其實我少食海南雞飯,不過今次食完會開始食多D XD佢呢度既海南雞飯係冇骨既,都幾方便要再沾佢比既辣辣地既汁,再加一口飯,真係好滿足~雖然話係油飯但食落都唔會話成口油咁阿來令我會接觸多左海南雞飯XD
平時要翻學就好少會同媽媽出街同食野

今次就趁住sem break突登出黎旺角行街

行到咁上下就搵一間泰國野食

因為個人就鍾意食泰國野

同埋其實就無食到早餐就出左去

所以今次就叫得多左食得多左

食到個肚都脹左XD

燒豬頸肉($68)

我覺得豬頸肉就同其他既差唔多

呢度唔會燒到好乾,肉汁都留翻係度

不過等呢個燒豬頸肉就有D耐
燒豬頸肉
泰式鐵板蠔仔蛋($78)

呢個就有少少失望

佢蠔既份量好少,下面都有好多芽菜墊住

就咁食就真係無咩味道,沾左佢比既辣醬先可以接受得到

可能我期望泰國菜應該要"重口味"一D~哈哈
泰式鐵板蠔仔蛋
海鮮雜錦喇沙($45)

喇沙味道好濃 (湯底都可以飲下XD),海鮮配料都好多

不過米線就好似整得耐左,可以硬身翻少少

整體份量都好多,米線就食唔晒XD
海鮮雜錦喇沙
阿來海南雞飯($54)

個人就好推薦呢度既海南雞飯

其實我少食海南雞飯,不過今次食完會開始食多D XD

佢呢度既海南雞飯係冇骨既,都幾方便

要再沾佢比既辣辣地既汁,再加一口飯,真係好滿足~

雖然話係油飯但食落都唔會話成口油咁

阿來令我會接觸多左海南雞飯XD
阿來海南雞飯
2016-12-20
燒豬頸肉
阿來海南雞飯
在旺角晚飯突然好想吃魚 明爐果隻想起之前哩的都吃過的阿來(不過上次只吃了海南雞飯)泰式明爐烏頭魚 $148價錢合理 而且真係好大條 兩個人食極都仲有 😂我地食得好慢換左兩個火 湯底好好味 少少酸又唔算太鹹仲有肉碎同大量菇菇條魚上枱時可以唔煮咁熟 肉質會更好但整體都很滿意 👍🏻另外點了泰式炒雜菜 正常水準 唯芥蘭有點苦食重味野一定要叫野飲咸檸七 係好味既 飲左成罐仲想encore菊花蜜 就偏甜 不好甜唔好揀還不錯的晚餐再下次想食泰國菜 我還是會想起這裡的😌
在旺角晚飯突然好想吃魚 明爐果隻
想起之前哩的都吃過的阿來
(不過上次只吃了海南雞飯)

泰式明爐烏頭魚 $148
再下次想食泰國菜 我還是會想起這裡的😌
2017-01-08
咸檸七 菊花蜜
2017-01-10 213 浏览
下班後跟朋友到了旺角吃午餐,點了一個柚子沙律、肉碎生菜包及香芒蟹肉炒飯。柚子沙律有兩大粒大蝦,柚子量有很多,加上甜甜的汁,味道很不錯。肉碎生菜包(少辣),肉碎不太辣,味道很好。肉碎的份量又超多,可惜生菜的數目只有6-7片,所以剩下了不少肉碎,所以我們就把肉碎混在香芒蟹肉炒飯裡吃,想不到也蠻好吃的!然後,我們點了香芒蟹肉炒飯,飯炒得很香,每一匙的飯也有很大粒的香芒和蟹肉,材料非常多。至於飲料方面,我點了龍眼冰,而朋友就點了椰汁冰。龍眼冰的龍眼量很多,我過我就覺得比較甜,要到冰溶化了味道才剛剛好,下次光臨的話就點少甜好了。由於這麼豐富的關係,我們就吃到捧起肚子走了。

由於這麼豐富的關係,我們就吃到捧起肚子走了。

2017-01-08 267 浏览
Went here randomly, I liked the way there is a warning for people with a spicy intolerance.Anyway, ordered some dishes which looked quite different to the pictures so treat them as a guide only.The seafood laksa was quite salty paired with thick rice noodles, inmitation crabsticks, frozen mussels etc.The baby cabbage was quite nice but it was too crunchy and could have been cooked longer.The pork knuckle wasn't soft and gelatinous.The fried noodles were the best and it had the right amount of sp

The fried noodles were the best and it had the right amount of spices.
For drinks, had salty lemonade.

The salted lemon didn't look like a salty lemon because the colour was still bright yellow but it tasted salty which was good.
2017-01-06 131 浏览
今日同一大班朋友去左行山,行完山出返市區食飯,最方便大家既地點莫過於旺角,大家就一致決定去旺角食,至於食乜,就緊係好多人都鍾意既泰菜。呢間餐廳距離地鐵站唔洗十分鐘路程,一於㨂呢間餐廳!咖哩炒大蜆用既食材非常靚,整碟蜆相當大隻,蜆肉一定大隻,一咬,有好多汁,好鮮味,咖哩味唔會好濃,所以冇遮蓋蜆既鮮味,洋蔥青椒既香味滲透入咖哩汁內,令咖哩汁更香,做到香而不濃既味道。炸蝦餅食泰菜一定點炸蝦餅,呢個係指定動作,差不多每次食泰菜都會點,蝦餅餅好彈牙,即叫即整,仲係非常之熱,外面炸到好趣,裏面彈牙,加埋泰式辣醬,冇得輸!冬陰公湯成日都覺得泰國當地既冬陰公湯好飲過香港既好多,不過今次令我改觀,呢個冬陰公湯香料好足,材料同樣足料,蝦好爽口彈牙,飲番泰國當地冬陰公湯既味道!整體呢間餐廳比我感覺唔錯,食物質素幾好,尤其個冬陰公湯,非常有水準,絶對值得一試!
咖哩炒大蜆
炸蝦餅
冬陰公湯
2017-01-05 1196 浏览
我同小胖男友一向都奉行一個原則 就係中秋新年食西餐 聖誕除夕食中餐或打邊爐 總之就盡量避過人潮同避免要食昂貴既套餐今年既聖誕我地就物色左一間位於旺角既地道泰國菜館非常開心 餐廳無因為聖誕假期而迫食客食一d開天殺價既套餐餐廳有兩層 當日我地被安排左坐係閣樓 牆上貼滿吸引既食物相片 未食已經令人垂涎三尺話晒慶祝聖誕 我地兩小口都點左唔小野食先黎必食既泰式生蝦刺身 蝦夠新鮮 另外醬汁夠晒辣 合格有餘之後係經典既冬陰公 酸同辣配合得恰到好處味道正宗食泰菜又點小得咖哩?! 唔想食太多肉 揀左咖哩炒大蜆 蜆肉好多 絕無欺場 而咖哩汁內混入左蛋令到個汁更加濃郁同挺身 配埋脆卜卜既蒜蓉包 食唔停口馬拉盞炒通菜炒得非常惹味 夠晒火候串燒分豬同雞兩種 可以雙拼 雞肉較嫩滑 而豬則燒得較香 配埋特制既沙嗲汁就更美味 有畫龍點睛既作用飲埋椰青同解喝一流既青檸梳打 非常完滿既聖誕大餐總結呢間泰國菜館 款式多 味道正宗 價錢合理 我同小胖男友都好滿意
今年既聖誕我地就物色左一間位於旺角既地道泰國菜館

• 串燒
  • 冬陰公湯
  • 青檸梳打
2016-12-29 311 浏览
有時係旺角突然泰菜癮起,又唔想特登出去九龍城食喎,咁唯有係旺角尋覓下有咩抵食泰菜,今次呢間係先達面,好易揾,而且價錢仲唔高既泰菜!燒魷魚筒:原隻魷魚以肉質鮮美取勝,呢個價錢算平,肉厚且爽彈,令人意外既係佢無平時接近燒焦果種烤香,但亦都因為咁魷魚既鮮甜就可以完全食到,而且調味好淡,但點左酸辣醬就變返惹味,所以如果想淡味就可以唔點醬,任您揀香芒蟹肉炒飯:平時食開泰國菜都係食菠蘿炒飯或者椰青焗飯等濃味既飯,但今次就下朋友,試下啲清淡少少,估唔到真係好清淡飯粒炒得較濕身,就咁睇以為無餸,但因為蟹肉拆散左撈埋飯全部都白色,但食下食下都食到唔少蟹肉,芒果粒酸酸甜甜加返幾分開胃既感覺,想食炒飯但又怕濃味就可以叫呢個。大蝦柚子沙律本身諗住叫個沙律清清地,結果反而呢個成為全餐飯最濃味既一碟,柚子同大蝦比例大約2:1 ,所以都算唔少蝦,去左殻所以好方便食,爽口蝦肉同柚子好夾,柚子亦無預期中酸澀,反而幾甜添!最令我滿意係個汁,酸同辣都好出,令人食到上癮,加埋炸蒜粒,口感上好滿意!芒果糯米飯身為糯米飯超級粉絲,即使同枱朋友唔食我都要叫椰漿夠多同甜,但糯米飯就似乎稔身左d,好彩夠煙韌,唯獨係啲芒果可能唔當造,酸
燒魷魚筒

香芒蟹肉炒飯

大蝦柚子沙律

本身諗住叫個沙律清清地,結果反而呢個成為全餐飯最濃味既一碟
芒果糯米飯

身為糯米飯超級粉絲,即使同枱朋友唔食我都要叫
椰漿夠多同甜,但糯米飯就似乎稔身左d,好彩夠煙韌,唯獨係啲芒果可能唔當造,酸左d
不過芒果係全個都好多!
2016-12-28 248 浏览
泰菜聖誕夜~食個飯 去太子飲野開party 近近地 揀阿來 朋友話都不錯既。冬蔭功湯。嘩 勁辣版。夠酸亦夠辣 配料好多 有兩隻蝦 都算新鮮 幾yummy開胃。泰式生蝦刺身。泰式酸辣汁 酸酸辣辣 生蝦幾彈牙 配埋蒜片 做前菜一流。鐵扒蠔仔炒蛋。炒蛋好滑喎~ 蠔仔大大粒 配埋蔥 用鐵扒熱住 送飯幾好。牛油雞翼。牛油味幾重 雞翼有少少乾 但味道搭救 蒜頭亦夠多。最後再黎一個豬頸肉沙律。燒豬頸肉 配上洋蔥 蔥 芹菜等等 酸辣汁味道適中。因為一陣準備豪飲 所以叫左兩杯無酒精系列。椰汁三色冰 超好味 椰汁好濃好滑。咸檸七個檸都幾夠咸 唔錯。雖然好飽都要食個椰汁西米糕 幾滑 又香。我發現阿來既椰子味食物特別香 岩曬我。

2016-12-27 167 浏览
一間喺旺角區泰菜 坐落兩層 下層比較多位置坐兩人 上層就比較多圓枱 同比較多人坐既位置海南雞 例牌 78 蚊海南雞雖則例牌 但份量都多 温度偏向凍食 有成10 舊雞肉 雞肉十分滑溜 而雞皮十分嫩滑 點以泰式辣醬十分美味 泰式內碎生菜包 78 蚊生菜飽既生菜大慨有6,7, 塊 , 而肉碎十分落足料 除左有勁多豬肉碎 同泰國香料 仲有泰式辣椒碎 十分惹味, 因為豬肉同辣椒碎切得十分碎 所以 食落十分有口感 而且生菜十分新鮮 好味 酸辣鳯爪沙律 62蚊大大碟既鳯爪沙律 沙律用好多洋葱 生菜 辣椒 調味 再加上鳳爪十分新鮮可口 連埋凍食既酸汁一齊食 勁正! 椰青35 蚊大個既椰青新鮮可口 甜度十足 而且椰肉十分新鮮 軟林, 正 食店食物質素高 價錢唔貴 拍得住好食既九龍城區泰菜 值得一試

海南雞 例牌 78 蚊

泰式內碎生菜包 78 蚊

酸辣鳯爪沙律 62蚊

椰青35 蚊

大個既椰青新鮮可口 甜度十足 而且椰肉十分新鮮 軟林, 正

2016-12-26
2016-12-27 118 浏览
一講到食泰國嘢,大家梗係會諗起九龍城。不過估唔到喺旺角都有一間餐廳叫《阿來》食泰國嘢都唔錯。呢間餐廳位於旺角先達廣場隔離,地點唔使講梗係超級方便,晚市嘅時候都幾爆滿,不過有樓上座位,唔洗等位。食泰國嘢最鍾意就係飲冬陰功湯,呢度嘅冬陰功湯味道極之濃郁, 除咗有椰香味之外,辣味都唔少,啱曬啲鍾意辣嘅朋友,而且香茅味亦突出,酸酸辣辣,非常之開胃。由於同枱有唔食辣嘅朋友,所以亦叫咗個椰子雞湯。呢個椰汁雞湯估唔到咁出色,奶白色嘅椰奶非常之香濃,配合埋雞湯感覺非常滋滋潤。泰式豬頸肉沙律,呢度嘅豬頸肉燒得非常之香口,由於用咗香茅去醃製,食落非常之清新,亦唔會覺得油膩,再配合埋酸酸辣辣嘅泰式醬汁,簡直係開曬胃。泰式生蝦一定唔少得,生蝦大隻兼爽口。廚師事前用滾水沖一沖再雪凍,食落就更加衛生。呢度點生蝦個醬汁夠曬惹味, 加埋塊蒜片嚟食, 真係超正。泰式鐵板蠔仔蛋,鐵板熱辣辣,上枱後仍然都可以保持蠔仔蛋嘅暖笠笠。蠔仔肥美多汁,而蛋亦都炒得好嫩滑 ,加埋下面嘅牙菜爽脆,口感非常豐富。泰式咖哩炒蜆,呢度嘅咖哩汁微甜加埋蛋花,用來送飯非常正。蜆肉飽滿亦都冇沙, 真係食到停唔到口。飛天炒芥蘭,芥蘭炒得剛剛好,爽脆之
飛天炒芥蘭,芥蘭炒得剛剛好,爽脆之餘又唔會太腍。 芥蘭用麵豉炒香,加埋少少辣椒絲,辣辣地好醒神。
食泰國嘢最鍾意就係叫個椰青,椰子水非常之清甜,而且亦夠曬冰涼,爽呀~
仲有青檸梳打,梳打水冇落好多糖漿,所以唔會太甜,青檸酸味味,消脂又解膩。
呢間亞來餐廳夠曬抵, 食物質素又唔錯,喺旺角行完街想食泰國嘢,不妨考慮吓阿來丫~