2025-04-10 1538 浏览
這家泰國菜在旺角一直人氣高企,門口經常要排隊等位,因為其價錢大眾化,味道又好,在這邊逛街的話都會去光顧。開胃前菜,一定選泰式無骨酸辣鳳爪沙律$78,小酸小辣程度,大部分人都能吃,鳳爪爽口,要多醮酸辣汁,和沙律一起吃,這樣味道才正宗,吃得非常開胃。泰王咖哩火山軟殼蟹法包$158,是這裏的招牌菜之一。咖哩不辣是香甜味的,軟殼蟹炸過香脆,拌著咖哩和法包一起吃,越吃越香,不知不覺就吃完了。法包浸在咖哩會變軟,所以要快點吃。這個價錢,吃到這麼美味大份的軟殼蟹法包,很值得一試。泰式suki海鮮炒粉絲$69,很超值的一道菜,海鮮和蔬菜等配料比粉絲還要多,夠份量!最愛有八爪魚仔和大蝦,其他配料還有蜆肉、魷魚、雜菜等,味道是微微酸辣的,朋友吃得很滋味,就是有酸辣味才開胃!椰青$38,吃完辣的,來個椰青解辣最適合。滿滿的椰青水,清甜滋潤,還有椰肉,喜歡的可以挖出來吃。二人埋單加一服務費$377,吃了美味又豐富的一頓泰國菜,性價比很高,所以一直這麼有人氣呢!

2025-04-07
今個夏天唔使飛泰國,我喺旺角搵到間超正東南亞小店!佢哋就算有2層,但日日都大排長龍,事關佢哋地點就腳,價錢又抵食,點有得輸呀~😘**🐔✨海南雞例牌配油飯** 雞肉去骨切件,皮爽肉嫩,肉質滑溜到似食緊啫喱~🍮 最正係個辣椒醬醒胃,蘸醬食又可以食到另一種享受!油飯用雞油同香茅煮,粒粒分明又閃令令,非常香口~**🌶️泰皇咖喱炒蜆** 鑊氣十足嘅招牌菜!大蜆隻隻開口,吸晒黃咖喱嘅精華~🍛 咖喱汁用椰奶調和,唔太香辣得嚟帶甜味!蜆肉肥美無沙,真係食到停唔到口! **🥬飛天炒通菜** 通菜炒到「飛起」,翠綠油亮唔出水~🔥 用蝦醬同辣椒爆炒,鹹香惹味到極!雖然係普通蔬菜,但鑊氣贏晒好多餐廳! **🥥椰汁三色冰** 彩色層次靚到似彩虹!🌈 底層係彩色啫喱,中間係濃郁椰奶,面頭鋪滿碎冰~飲之前要攪勻,甜度剛好唔膩口!🌴 **🌴椰青** 原個椰青上枱,冰涼透心!💦 椰青水清甜到似糖水,刮埋入面嘅椰肉食,嫩滑似啫喱,唔會浪費任何一絲椰肉! #泰國菜 #海南雞飯 #少女食評 #打卡餐廳 #夏日美食 阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖

**🐔✨海南雞例牌配油飯**

**🌶️泰皇咖喱炒蜆**

**🥬飛天炒通菜**

**🥥椰汁三色冰**

**🌴椰青**

#泰國菜 #海南雞飯 #少女食評 #打卡餐廳 #夏日美食

阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖
同細妹喺旺角行街,行到好攰,想搵間就腳餐廳簡單食餐晚飯,揀咗阿來泰菜,位置方便近地鐵站,食完好快可以搭車走!餐廳分上下兩層,裝修較為樸實,系泰國地道泰菜餐廳風格,重點系好多菜式,而且性價比系超高!想食又平又正宗嘅泰菜,呢間系好選擇!✔️金柚子鮮蝦沙律$78近排食泰菜都系點鳳爪沙律,今次終於到我話事,點咗心心念念嘅柚子鮮蝦沙律,柚子大塊、完整多汁,非常甜美,蝦肉彈牙爽口,亮點系個酸辣調味汁,真系好清新開胃!好滿足呀!✔️泰式炒金邊粉$70金邊粉質地Q彈、份量多,微酸微辣口味,中間夾雜左蛋香花生碎嘅堅果香氣。✔️豬頸肉炒芥蘭$78揀咗用蒜蓉炒,豬頸肉切片,外皮煎至脆香,芥蘭莖部爽脆、葉部嫩腍。✔️芒果糯米飯$68特登唔食太飽,留返肚食芒果糯米飯!呢度嘅糯米飯上枱嘅時候系暖笠笠,飯粒煙煙韌韌好有口感。特別之處系用椰漿完全裹住糯米飯,用匙羹勺起嘅時候,椰漿同糯米飯嘅比例啱啱好,味道豐富。芒果系新鮮嘅,散髮自然果甜,冇浸糖水。✔️龍眼冰$25清甜沁涼,特別解渴。✔️椰汁三色冰$25椰奶味香濃,仲有三色粉條,又靚又有口感。

✔️金柚子鮮蝦沙律$78

✔️泰式炒金邊粉$70

✔️豬頸肉炒芥蘭$78

✔️芒果糯米飯$68

✔️龍眼冰$25
清甜沁涼,特別解渴。

✔️椰汁三色冰$25
椰奶味香濃,仲有三色粉條,又靚又有口感。
2025-06-14 0 浏览
我真係好鍾意食泰國嘢,呢間餐廳我已經嚟過幾次,地點好就腳價錢又親民,係同friend聚會嘅好選擇😆🥬馬拉盞通菜勁大碟好抵食,通菜炒得好香口惹味,另外嗌咗個炒飯,配埋佢送飯一流!🥭芒果蟹肉炒飯炒飯炒得好乾身,粒粒分明。蟹肉份量比得好多,配埋香甜嘅芒果,好有層次,食到停唔到口。🦀咖喱炒軟殼蟹勁多咖喱汁,軟殼蟹好入味。大家加多份薄餅,用嚟點汁都好夾。🍞薄餅咖喱梗係要配薄餅啦! 呢餐嘅餸兩個人食啱啱好,價錢平味道好😋😋

🥬馬拉盞通菜

🥭芒果蟹肉炒飯
🦀咖喱炒軟殼蟹
勁多咖喱汁,軟殼蟹好入味。大家加多份薄餅,用嚟點汁都好夾。
🍞薄餅
咖喱梗係要配薄餅啦!

呢餐嘅餸兩個人食啱啱好,價錢平味道好😋😋
一直都 bookmark 咗呢間位於旺角嘅平民泰菜餐廳「阿來泰式地道風味」,今晚終於有機會嚟試吓喇!🤩 晚飯時間真係好多人,不過好彩都唔使等好耐,等咗大約 10 分鐘就有位喇!🥳呢間泰國菜喺旺角一直都人氣高企,門口經常都要排隊等位,原因好簡單:佢啲嘢食價錢大眾化、味道又超正!🤤 泰式肉碎生菜包 $90 🥬🥩 嘩!個肉碎真係超大碟、超足料!🤣 肉碎粒仲有少少肥肉 mix 埋,所以個口感更加豐富有層次!帶點微辣🌶️,另外仲見到有唔少嘅乾蔥🧅 用新鮮生菜包住食真係好 refreshing 🌿四人餐$598 我哋今次叫咗個四人套餐,真係抵到爛,食到勁飽又滿足!▪️冬陰功湯湯味香濃又足料,最正係佢酸辣平衡得好好,完全唔會死酸死辣,啱晒我呢啲又鍾意泰菜又怕辣嘅人!🥰湯底充滿晒香茅、南薑同香葉嘅香氣🌿,入口濃郁得嚟帶點甜味,就晒香港人口味!🤤 湯料方面,有4大隻鮮蝦🦐,肉質彈牙鮮甜,仲有雞脾菇🍄同車厘茄🍅,吸晒湯汁精華,超滋味!😋 雖然對唔食得辣嘅朋友嚟講可能會覺得有啲辣,但整體嚟講,真係好味到停唔到口!▪️泰式炸蝦餅食泰菜指定菜式,一定要點炸蝦餅!👍 佢哋個蝦餅已經一開二,同朋友 share 食好方便!

泰式肉碎生菜包 $90 🥬🥩

四人餐$598
我哋今次叫咗個四人套餐,真係抵到爛,食到勁飽又滿足!

▪️冬陰功湯

▪️泰式炸蝦餅
食泰菜指定菜式,一定要點炸蝦餅!👍 佢哋個蝦餅已經一開二,同朋友 share 食好方便!熱辣辣嘅蝦餅食落幾彈牙,點埋個泰式甜酸醬,真係越食越開胃!🤩

▪️泰式明爐烏頭魚🐟🍋🌿
條魚煮到肉質結實得嚟又甘香,食落口一啲都唔會散。最欣賞佢係加入咗泰式香料一齊煮,味道好豐富有層次,而且完全冇魚腥味!👍

▪️泰式鐵板蠔仔蛋🦪🍳🔥
蠔仔煎蛋放喺熱辣辣嘅鐵板上,蛋邊煎到香脆!底部仲鋪滿晒芽菜,蠔仔份量又多,真係啖啖都係新鮮蠔仔!🦪 配埋辣椒醬一齊食,真係美味十足!😋

▪️馬拉盞炒通菜🥬🌶️
 呢碟通菜非常大碟,而且好惹味!就算係怕食辣嘅人都啱食,因為佢唔算太辣,而且個鹹度適中,叫埋個白飯食真係一流!🍚

▪️主食有四個(轉蒜蓉包/薄餅加$10 )
我哋加咗 $10/1 轉咗 蒜蓉包 and 蒜蓉包🤤,有四大塊脆卜卜嘅蒜蓉包!🥖
可以撈埋泰式肉碎一齊食,或者用薄餅嚟點冬蔭功湯,真係超級滿足!🤩
2025-06-13 0 浏览
cp 值超高阿來泰@旺角二人餐(B)👉🏻金柚子鮮蝦沙律 除左柚子鮮蝦,仲有好多櫻花蝦toppings,好惹味😇👉🏻燒豬頸肉 唔係好肥,燒得脆口😇👉🏻泰式肉碎生菜包 超大碗仲可以自選辣度,就返我,唔太食得辣👉🏻海南雞 雞肉嫩滑 雞皮薄嫩😺👉🏻蒜茸包 (4件)好似蒜蓉包蒜蓉 香氣撲鼻 烤得香脆, 就咁食同埋撈生菜包都好正😺👉🏻泰式奶茶呢度 呢度嘅泰式奶茶唔似連鎖店咁樣固定 甜度, 可以揀少甜🥰👉🏻椰青夏日消暑一流嘅完個椰青 跟餐 只係22蚊超級抵咁豐富嘅二人餐都唔駛 500蚊,性價比好高😺😺😺
cp 值超高阿來泰@旺角

二人餐(B)
👉🏻金柚子鮮蝦沙律
除左柚子鮮蝦,仲有好多櫻花蝦toppings,好惹味😇
👉🏻燒豬頸肉
唔係好肥,燒得脆口😇
👉🏻泰式肉碎生菜包
超大碗仲可以自選辣度,就返我,唔太食得辣
👉🏻海南雞
雞肉嫩滑 雞皮薄嫩😺
👉🏻蒜茸包 (4件)
👉🏻泰式奶茶
👉🏻椰青
夏日消暑一流嘅完個椰青 跟餐 只係22蚊超級抵

咁豐富嘅二人餐都唔駛 500蚊,性價比好高😺😺😺

2025-06-13 0 浏览
每次來旺角,我都好鍾意來這間泰國菜餐廳,泰國菜式做得非常正宗,而且款式多,價錢非常平,絕對係抵食又好食。泰式乾炒牛肉河 $69河粉炒得非常乾身,醬汁味道香濃,牛肉嫩滑好食。泰式黃咖哩牛肉 $80黃咖哩的味道非常香濃,而且味道不會過辣,反而帶有椰香的味道,而且還配有多種配料,有洋蔥、蕃茄仔、紅蘿蔔、薯仔等等,令到牛肉的味道更加豐富好食。豬頸肉炒通菜 $78餐廳用上蝦醬來炒通菜,令味道非常之香口惹味,而且豬頸肉的肉質夠爽彈,配襯得剛剛好。泰式滷豬脾 $90豬髀肉已經完全去骨,入口就是啖啖嫩滑的豬髀肉,肉質能夠保持到細嫩,滷水的味道極為香濃,配上滷水蛋,滷水白蘿蔔,咸酸菜等,同樣入味,個人覺得十分推薦。椰汁三色冰 $25清甜的椰漿味道,特別要求少冰少甜,冰涼感十足。今晚來到呢間泰國餐廳,由於都幾多客人,我們被安排到樓上的座位,空間感更加充足,坐得更加舒適。

泰式乾炒牛肉河 $69
河粉炒得非常乾身,醬汁味道香濃,牛肉嫩滑好食。

泰式黃咖哩牛肉 $80

豬頸肉炒通菜 $78

泰式滷豬脾 $90

椰汁三色冰 $25
清甜的椰漿味道,特別要求少冰少甜,冰涼感十足。

• 泰式滷豬脾
  • 椰汁三色冰
  • 豬頸肉炒通菜
2025-06-11 0 浏览
燒豬頸肉 🐷🔥一上枱已經聞到陣陣燒烤香,豬頸肉切得厚身,外層烤到金黃微焦,內裡仲保持嫩滑多汁。每片肉都帶點油脂,咬落煙韌有嚼勁,唔會太肥膩。配埋泰式酸辣醬汁,酸辣開胃,層次感即刻提升,食到停唔到口!😚馬拉盞炒通菜 🥬🌶️通菜炒得火喉十足,色澤翠綠,保持爽脆口感。馬拉盞鹹香帶微辣,炒得好入味但唔會搶走通菜本身嘅清甜,送飯一流!😍香葉肉碎煎蛋伴白飯 🍳🍚白飯份量十足,粒粒分明。煎蛋外脆內流心,蛋香撲鼻。底下嘅香葉肉碎鹹香惹味,九層塔香氣突出,配埋飯同蛋一齊食,真係完美配搭,食完超滿足!😆泰式脆蝦薄餅 🍤🍕薄餅炸到金黃香脆,外皮酥脆唔油膩。每件都包住蝦肉,蝦味鮮甜彈牙。配埋泰式甜辣醬,微辣帶甜,越食越開胃,做前菜或小食都一流!😊
燒豬頸肉 🐷🔥

馬拉盞炒通菜 🥬🌶️

香葉肉碎煎蛋伴白飯 🍳🍚

泰式脆蝦薄餅 🍤🍕
2025-06-11 263 浏览
🐟 泰式青檸酸辣蒸烏頭烏頭魚肉質鮮嫩,蒸得恰到好處,魚肉一夾即散。青檸和酸辣醬汁非常開胃,酸度鮮明但不會過嗆,辣度溫和帶點微甜,適合喜歡清新口味的人。🥬 馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗爽脆嫩口,馬拉盞炒得香氣撲鼻,鹹香帶微辣,非常下飯。蝦醬味道濃郁但不會過鹹,加上蒜片和辣椒爆炒,鑊氣十足。蔬菜保持翠綠,口感爽脆,是一道充滿泰式風味的經典小炒。 🍜 泰式金不換香辣肉片炒河河粉炒得乾身不油膩,金不換(九層塔)香氣突出,帶微辣惹味。肉片嫩滑,醬汁均勻包裹每條河粉,加上豆芽和韭菜增加口感。🍗 阿來海南雞飯(白飯)可選白飯或油飯,雞肉嫩滑多汁,皮薄肉嫩,蘸上泰式辣椒醬和薑蓉更提味。雖然是簡單的海南雞飯,但雞肉質素高,醬料搭配得宜,推薦。
🐟 泰式青檸酸辣蒸烏頭

🥬 馬拉盞炒椰菜苗

🍜 泰式金不換香辣肉片炒河

🍗 阿來海南雞飯(白飯)
2025-06-11 0 浏览
旺角通菜街有一間泰式餐廳我一直都有食開,十分抵食,今次推介的三款,是我吃過咁多次覺得值得推介😆😆🍗泰式火山排骨 $118依家餐廳嘅火山排骨唔似其他泰國餐廳咁大件,必須要用手寫,而係可以斯文咁,用筷子食,仍然保持儀態😀當中排骨嘅泰式醬汁微微地辣同埋酸,非常之惹味,而且排骨每一條都好有肉,整得非常之肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐟鹽燒側魚 $148真係即叫燒,非常值得推介,魚肉非常多汁,估唔到可以咁短時間整得咁入味,本身配上泰式醬汁,但我覺得用佢原汁原味食落去更好食,但如果你想重口味啲,點醬汁又另一番風味😆但留意番呢款魚,因為即叫即整,所以都要等半個鐘🍚泰式蝦醬炒飯 $69吵到粒粒分明, 而且蝦醬唔會太過鹹,亦配上粒粒臘腸, 十分惹味🥂椰汁三色冰 $25🥂青檸梳打 $25飲品都非常青新整體嚟講依家餐廳都值得推介,性價比非常高👍🏻👍🏻

🍗泰式火山排骨 $118

🐟鹽燒側魚 $148
但留意番呢款魚,因為即叫即整,所以都要等半個鐘

🍚泰式蝦醬炒飯 $69

🥂椰汁三色冰 $25
🥂青檸梳打 $25
飲品都非常青新

整體嚟講依家餐廳都值得推介,性價比非常高👍🏻👍🏻

🎀旺角。二訪超好食地道泰式小菜😋🎀🪄店名* #阿來泰式地道風味🔮地址* 旺角通菜街97號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$323 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_旺角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_泰國菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵 餐廳環境一年前與朋友曾來訪覺得味道很不錯 今次再次到訪😍餐廳以簡樸泰式小店風格為主,分上下兩層,座位略顯緊湊卻充滿熱鬧氛圍。晚市長期爆滿,店外人龍不絕,足見其人氣高企🔥。牆身貼滿色彩鮮明的菜式圖片,搭配明亮燈光與市井裝潢,重現泰國當地庶民食堂的親民感,雖不華麗但活力十足。🍽️ 食物質素菜單選擇豐富,從套餐到地道小食應有盡有。份量慷慨、性價比高,主打經典泰式風味:酸辣湯底濃郁、咖喱香氣撲鼻、小炒鑊氣十足。擺盤不花巧卻真材實料,味道獲讚「貼地正宗」👍,如街頭炒河粉鑊氣逼人,生蝦刺身鮮爽酸辣,整體質素穩健,吸引回頭客不斷。👀評分💖💖💖💖💖🪄燒豬頸肉$78即燒上枱熱辣辣🔥!外皮脆卜卜,咬落有炭燒香,肉質爽口唔油膩。醃得夠入味,肉味濃,點埋辣椒青檸汁更醒胃。最讚係出菜超快,肚餓嗰陣真係岩曬!👀
🎀旺角。二訪超好食地道泰式小菜😋🎀

🪄店名* #阿來泰式地道風味
🔮地址* 旺角通菜街97號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$323 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️ 食物質素

🪄燒豬頸肉$78

👀評分💖💖💖💖
🪄泰式金邊粉$70
橙紅色睇落好開胃~粉炒得乾身唔黐埋,酸甜味啱啱好。配料幾足:大蝦大粒爽口、豆腐索汁,加埋花生碎同青芒絲,口感豐富。份量夠大碟,女仔兩個人share都超級飽!

🪄泰式鹹魚炒通菜$78
同平時蒜蓉炒好唔同!鹹魚碎炒到帶鹹香,通菜嫩綠冇渣,香得嚟帶菜嘅清甜,夠鑊氣又唔會過鹹。

🪄芒果糯米飯$68
第一次試熱食版本!糯米飯軟熟煙韌,椰汁夠多香濃唔膩。芒果超甜冇渣,熱糯米包住凍芒果好過癮~如果芒果份量再多啲就完美啦!

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
芒果糯米飯
泰式鹹魚炒通菜
芒果糯米飯
2025-06-06 341 浏览
除左日式美食,泰國菜應該係我第二大飲食喜好。而呢間餐廳,我已經嚟過好多次,鍾意佢地點就腳方便,價錢親民,仲要質素唔差。泰式火山排骨($118)喺泰國食過一次就念念不忘,在香港已經喺唔同食店都食過,但都仲係未食得返泰國嘅地道風味。呢度都係一樣,同泰國食嘅感覺好唔一樣,不過其中可取嘅係呢度無泰國或香港其他食肆做得咁辣,其他地方食到嘅都會見到堆得滿滿嘅辣椒粒,但呢度無,所以啱晒想食但又唔食得辣嘅我。飛天炒通菜 ($68)好大碟勁抵食。泰式豆醬同魚露令通菜既香口又惹味,配白飯食應該仲正。泰式濕炒河粉(牛肉)($69)下次可以再叫嘅主食,因為有我鍾意食嘅闊邊河粉。配菜有勁多蔬菜,紅蘿蔔、粟米芯、椰菜、菇菌、芥蘭。鍾意食菜,又要懶係飲食均勻多菜少肉嘅必然之選。除左配菜之外,其實味道都唔錯,配埋少少泰式辣椒粉一齊食,可以輕易再想食第二碗,第三碗。每次嚟都必食芒果糯米飯 ($68)糯米飯夠香,軟糯口感適中,配搭唔會太甜嘅椰漿同食,Perfect !當然又甜又香嘅芒果令呢個甜品更值得加分啦。呢間泰國菜館食物質素唔算頂級美食,但價錢完勝,而且味道偶有佳作,值得再回頭幫襯,不過建議先致電訂位,晚飯時間幾乎滿

泰式火山排骨($118)

飛天炒通菜 ($68)

泰式濕炒河粉(牛肉)($69)

每次嚟都必食芒果糯米飯 ($68)

呢間泰國菜館食物質素唔算頂級美食,但價錢完勝,而且味道偶有佳作,值得再回頭幫襯,不過建議先致電訂位,晚飯時間幾乎滿座。

2025-06-05 262 浏览
我最近造訪了位於旺角通菜街的泰國餐廳「阿來」,這間店主打地道泰式風味,整體用餐體驗令人滿意,值得一試。🐟泰式明爐冬蔭功烏頭魚 - $168魚身新鮮,湯底酸辣開胃,香茅、南薑與青檸的香氣,一定要喝一口冬陰功湯。🐤串燒沙嗲半打 - $88豬肉與雞肉各三串,肉質嫩滑,沙嗲醬香濃微甜,配上炭香更添風味。🍚阿來海南雞飯 - $5招牌之一,雞肉滑嫩入味,飯粒吸收雞油香氣,而且抵食。另加$6還可以有特飲,我選擇了龍眼冰。🫛馬拉盞炒通菜 - $68火候掌握得宜,通菜清脆爽口,蒜香濃郁,作為配菜恰到好處。

🐟泰式明爐冬蔭功烏頭魚 - $168

🐤串燒沙嗲半打 - $88

🍚阿來海南雞飯 - $5

🫛馬拉盞炒通菜 - $68
火候掌握得宜,通菜清脆爽口,蒜香濃郁,作為配菜恰到好處。

2025-06-05 231 浏览
位於旺角先達商場小巴站旁邊,有好幾間小店,找到有火山骨,直接就去試試這家泰式小店吧!餐廳不大,很早到不用等位,但晚了原來還挺多人的!⭐ 金柚子鮮蝦沙律 $78柚子清甜多汁,蝦肉新鮮,沙律汁夠酸,辣度挺親民,加了花生和椰絲味道更豐富!⭐️ 泰式粉絲蝦煲 $168上桌香氣撲鼻,味道比想象中濃郁,原來鍋底埋藏了很多肉碎!粉絲吸盡了各種材料的味道,是精華的所在喔!⭐️ 泰式火山排骨 $118份量多,醬汁夠酸辣,排骨自帶點鹹香,用手吃更滋味 👐
位於旺角先達商場小巴站旁邊,
有好幾間小店,找到有火山骨,
直接就去試試這家泰式小店吧!

餐廳不大,很早到不用等位,
但晚了原來還挺多人的!

⭐ 金柚子鮮蝦沙律 $78
柚子清甜多汁,蝦肉新鮮,
沙律汁夠酸,辣度挺親民,
加了花生和椰絲味道更豐富!

⭐️ 泰式粉絲蝦煲 $168
上桌香氣撲鼻,味道比想象中濃郁,
原來鍋底埋藏了很多肉碎!
粉絲吸盡了各種材料的味道,
是精華的所在喔!

⭐️ 泰式火山排骨 $118
份量多,醬汁夠酸辣,
排骨自帶點鹹香,用手吃更滋味 👐
2025-06-02
2025-06-01 389 浏览
約左同事去旺角食一間好經典嘅泰菜📍阿來泰式地道風味我哋揀左個2人餐💰388🌟海南雞例:雞🐓肉嫩滑,雞醬酸酸辣辣,好開胃,夠晒正宗🌟金柚子鮮蝦沙律:柚子酸酸甜甜好清新,我一個人差唔多清晒🌟燒豬頸肉:豬頸肉燒到嗰邊好脆,好惹味。🌟泰式肉碎生菜包,我揀左走辣,份量超多,肉碎半肥瘦最恰到好處。總結:阿來泰式地道風味價錢合理,味道夠正宗。10分滿分味道7.5/10環境7/10價格8/102人總數💰427(已包括加一服務)人均💰223.5#香港泰國菜 #旺角美食 #旺角好去處#香港美食#泰國餐廳#香港探店#旺角探店#香港必食餐廳#平民泰國菜
約左同事去旺角食一間好經典嘅泰菜📍阿來泰式地道風味

我哋揀左個2人餐💰388

🌟海南雞例:雞🐓肉嫩滑,雞醬酸酸辣辣,好開胃,夠晒正宗

🌟金柚子鮮蝦沙律:柚子酸酸甜甜好清新,我一個人差唔多清晒

🌟燒豬頸肉:豬頸肉燒到嗰邊好脆,好惹味。

總結:阿來泰式地道風味價錢合理,味道夠正宗。

10分滿分
味道7.5/10