2019-10-05 43 浏览
今日去咗旺角食泰國菜~內在環境都癡咗好多食物相圖文並茂好易揀~有午餐精選亦都有全日套餐亦都有成個Menu俾你揀~我嗌左凍柚子蜜($22)甜甜地好潤喉,男朋友就飲可樂($14),之後太頸渴仲飲咗凍檸水馬拉盞炒通菜($68)新鮮熱辣辣濃郁嘅口味用泰國嘅技巧炮製好好味~仲好大跌添辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯($68),呢個飯入邊有好多海鮮魷魚蝦獅蟹樓炒蛋,係真心辣架,因為每一啖飯都有辣膏,好好味,兩個人食啱啱好最後仲帶咗個芒果糯米飯當甜品($58),好大舊芒果,遲啲返你一啖都有椰汁,啲飯仲暖暖地添好滿意~兩個人買單二百幾蚊好抵呀
今日去咗旺角食泰國菜~

內在環境都癡咗好多食物相圖文並茂好易揀~

有午餐精選亦都有全日套餐亦都有成個Menu俾你揀~

兩個人買單二百幾蚊好抵呀
  • 馬拉盞通菜
  • 芒果糯米飯
  • 馬拉盞炒通菜
2019-10-05 49 浏览
哩個泰國菜性價比極高,地理位置方便,菜式選擇都好多,係聚會既理想之選,推介比大家🤩🤩😜我地兩個人叫左成台菜,特別推介以下幾款!生蝦刺身$98哩個係泰國菜既靈魂所在,亦係我泰國菜既必叫之一!入面有差吾多成9隻蝦,隻隻都好大粒!咬落去又爽又甜,配埋蒜頭同辣椒🌶,真係好滋味!亦好開胃,可以食多更多野!🥳🥳生菜包$78生菜包同其他既口味有小小吾同,哩間比較偏甜,無咁辣,鐘意食既朋友可能要注意一下🧐不過份量好大好多,性價比超高,因為食極都食吾完😚😚明壚冬蔭功烏頭$168食泰國魚,明壚烏頭魚係其中一道煮法!亦係我既最愛!佢既魚肉就算浸耐左都吾會稔哂,一樣咁香甜嫩滑,個湯食完都仲飲得🥳🥳佢仲有個係有檸檬煮烏頭,下次再黎都會試下,好似都幾特別,出面都未見咁煮👍不過冬蔭功就比較大眾化小小!芒果糯米飯$58哩個椰香味十足,奶味好鮮甜😋😋配埋水果真係好想叫多份😚😓🤪不過一份2個人食就岩岩好🤘🏻食完咸食完甜真係好滿足!

生蝦刺身$98
亦好開胃,可以食多更多野!🥳🥳

生菜包$78

明壚冬蔭功烏頭$168

芒果糯米飯$58
2019-10-03 43 浏览
工作日,同事二人行去午餐後,又心思思想食泰菜,就試下呢間。um... 普通!同九龍城既泰菜相比,味道真係相差太遠喇,可能位於旺角區,午飯時間跑生意,我就感得似茶記多過似泰菜。我自己點左豬手飯,豬手夠軟滑,但味道好中式,而個汁係用白醋,完全冇青檸汁既香味,而且過酸。而同事就點左肉骨茶配白飯,我試左兩淡,可以接受啦,有香料味,但骨肉既咸甜味就唔夠,令到湯唔夠香甜。我地加左蛋黃雞亦兩隻,通過加咸蛋黃炸既食物都好好味!比兩份主餐好味!整體來說,唔係好差,但唔夠正宗,味道唔足,所以話佢係港式茶餐廳的話,會覺得好味,但佢標榜食東南亞風味,就有D失望喇。

豬手飯店

2019-10-02 41 浏览
最近休假在家,日子突然变得简单。从上一份不适合的工作里面抽身出来,终于美好的时间又是自己的了。当然要吃好的,天气还是很热,所以,泰国菜是首选,清爽开胃健脾消食😜一上来就点了经典菜式,芒果糯米饭还有椰青!一样都不能少。椰青很甜,解暑止渴,芒果糯米饭🍚糯米香软,裹着椰汁,加上芒果🥭就是这种久违的感觉!糯米和香甜可口加上椰汁的浓郁椰香,还有芒果的清甜,入口仿佛泰国的阳光沙滩就在对面,怀念度假的美好时光!柚子沙拉也是最爱!吃多了才发现,原来每一间泰国菜都是不一样的。同一道菜,可以有千万种可能,这间的柚子沙律就采用了独特的调味,里面有泰式辣椒🌶️还有蒜跟其他调味,所以,入口之后,先是柚子的清甜,之后是辣椒的刺激,很独特的味道,很大胆的配合!

2019-10-02 161 浏览
睇過唔少食評都大讚呢間泰國餐廳, 今次小妹終於可以去朝聖😌 一個人去食食唔到好多嘢, 就先試一試佢出名嘅阿來海南雞飯!☆小妹特别鍾意食海南雞飯, 因為多數都係無骨啖啖肉😍 (如果有骨嘅話就大打折扣lu😗) 呢個海南雞無骨加上肉質嫩滑, 配埋酸辣汁, 雞肉夠哂鮮味之餘個汁都好惹味👍 大家亦可以試下唔點汁, 都會食到幾濃郁嘅鮮雞味, 又唔會太dry😋 另外, 大家食過海南雞飯都會知道個飯係精粹之一, 因為佢用左雞油同浸雞嘅湯嚟煮, 夾埋雞肉一齊食令到雞味更加濃郁, 所以食海南雞唔少得佢嘅雞油飯😌 小妹喺其他舖頭食過好乾嘅油飯, 真心唔敢再食果個海南雞飯😓 好彩今次呢個飯香得嚟又唔會太乾或太油, 個人認為啱啱好! 下次再去幫襯都要叫多次😛☆餐廳仲有其他泰國菜都大受好評, 聽講好正宗, 例如咖喱軟殼蟹包, 炸蝦餅等等, 下次有機會再試埋先🤓 話說, 呢間餐廳由中午開到凌晨兩點 夜媽媽肚餓想食宵夜可以考慮下🤤

2019-05-03
2019-09-29 44 浏览
香港人大部份都很喜歡泰國菜,如果抵食就更加好 !旺角就有一間抵食又方便的泰國菜店。餐牌選擇很多,價錢也不貴,叫多幾款也不肉赤,人均消費只係百零蚊。泰式鮮蝦冬陰公湯 $78冬陰公湯味道非常香辣,裏面有很多款不同的香料,而且都有幾隻大蝦,已經好足夠最少兩個人飲用。泰式Suki炒粉絲$64海鮮唔同海鮮喺裏面,加埋一啲好香嘅炒粉絲已經入晒海鮮味,加上一啲醬油,送飯一流!泰式香芒蟹肉炒飯$68裏面芒果同埋蟹肉mix埋一齊,估唔到又幾清新,炒飯粒粒均勻。凍華田$20熱柚子蜜$20加多杯飲品咁就完美喇。

泰式鮮蝦冬陰公湯 $78

泰式Suki炒粉絲$64海鮮

泰式香芒蟹肉炒飯$68

凍華田$20
熱柚子蜜$20

加多杯飲品咁就完美喇。
2019-09-29 41 浏览
今日去左試泰菜🤪。晚飯時間19:30去到,都有唔少人排隊😳,睇黎都好多fans😂! 第一次係旺角區食泰國野,以為價錢一定貴到嚇死人,點知竟然算平,平均講緊既係$70-$80左右👍🏻黎到仲要好鬼大碟😂!心諗早知唔叫咁多啦~開胃小食必叫既一定有泰式生蝦🦐🦐!食落夠凍夠新鮮,無海鮮果浸腥味,配埋個自家製辣汁同埋蒜片仲有辣椒粒簡直無得輸🤤🤤重點係一碟都有8-10隻!勁抵食😨另外點少得泰式鳳爪沙律🥗!鳳爪數量又係超多,食極都有咁款😂,個味調到酸酸辣辣咁勁惹味🤪亦唔算太辣,唔好辣既朋友都岩食啊~配埋爽脆既蔬菜中和返,正🤩開完胃~正式進入主角🥳爐頭東蔭公烏頭魚👐🏻個湯底唔會太搶口~唔錯,個魚中規中矩啦,唔算超新鮮但亦唔會腥。而配菜數量都幾多下,索湯汁食一流🤭最鐘意又點少得雞脾菇~唯一要改善既地方就係唔夠熱😂同埋個火好鬼快熄😂另外值得期待既就係生菜包🤩個肉炒得超級惹味!唔係一般既豬肉而係用左豬腩肉~油香100分☺加埋蒜呀洋蔥呀真係無得頂~~不過略嫌有少少鹹🤭~食哂啲生菜後就咁食就無咁過癮啦!馬拉盞通菜都唔洗多講啦😂相信都係必叫既~味道正常無野挑剔😂只係真係太大份最後食唔哂🤭建議大家人少少就要考慮清楚啦

馬拉盞通菜都唔洗多講啦😂相信都係必叫既~味道正常無野挑剔😂只係真係太大份最後食唔哂🤭建議大家人少少就要考慮清楚啦~

飲品方面叫左青檸梳打同椰青~啲椰青肉勁易起出黎食!好感動🥺

仲有仲有!壓軸登場既芒果糯米飯🤩真係飽到食唔落都要叫呀~啲芒果超級超級甜!配埋啖啖熱辣辣既椰漿糯米飯係無得輸既!😍😍👍🏻

而環境方面,雖然坐得有啲迫,但勝在夠地道有泰國風味哈哈,等位食都值得啦。
2019-09-26 42 浏览
之前行過呢間阿來老公已經話想食,不過成日都好多人排隊其實我同老公都鍾意食泰菜,不過屋企附近冇乜好好食,又唔想特登去九龍城叫咗一個二人餐另加咖喱軟殼蟹,個餐本身有飯,不過我地加錢轉咗蒜蓉包話說老公睇完牙醫先去,本身話自己食少少,但結果佢話太好味,都係食咗好多🤣🤣連泰式豬手佢都都食到呀不過是晚最好味一定係咖喱軟殼蟹👍🏻👍🏻個炸粉好薄又熱辣辣,配埋好香椰汁味又甜甜地嘅咖喱汁,配埋蒜蓉包簡直係perfect match 🥰🥰..其實生蝦都唔錯,個辣汁都好味㗎呢間絕對會回頭
之前行過呢間阿來老公已經話想食,不過成日都好多人排隊

其實生蝦都唔錯,個辣汁都好味㗎

呢間絕對會回頭
2019-09-24 112 浏览
喺旺角見到呢間泰國菜都有幾年,今日路經想食個快飯,見d呢間鋪都幾多客就去試試。叫咗兩個招牌飯就睇吓有幾招牌。阿來海南雞飯,d雞又真係幾滑,飯都唔錯,確有水準,仲要唔貴,抵讚👍🏻。 另外個friend堅持叫個泰式豬髀飯配滷水蛋同泰式咸菜,佢話泰國名菜喎,我從未喺泰國食過咪又試吓囉,肉夠淋又超入味,仲要喺幾街坊價,果然喺招牌菜。見隔離枱d餸碟碟都超大份,不過真係太飽,下次晚飯再約班friend嚟試試其他小菜先!

泰式豬髀飯
泰式豬髀飯
2019-09-24 39 浏览
旺角既餐廳各國菜式都有,要係咁多餐廳入面突圍而出,就一定要有其獨特之處。晚飯時間,呢間阿來地道泰國風味已經有唔少人等位。餐廳有唔同既晚餐套餐可以選擇,豐儉由人。今次我地叫左個二人餐。海南雞肉質鮮嫩,雞肉好滑,一啲雪味都無👍🏻食泰國野又點少得咖哩呢,套餐包既咖哩大蜆份 十足,兩個人一定夠食🤪而且咖哩味超香,椰汁味又濃,正🥰套餐包小食,我地簡左炸蝦餅😋蝦餅新鮮炸好、熱辣辣超惹味。咬落彈牙,而且一啲都唔會太油,好食👍🏻👍🏻

海南雞肉質鮮嫩,雞肉好滑,一啲雪味都無👍🏻

2019-09-24 52 浏览
今日放工約左朋友去食泰國菜,朋友話要帶我食阿來,略懂泰文既佢話我知,原來阿來既泰文意思就係好味!我地叫左半隻泰式海南雞雞既size 算係唔細,而呢度既雞係浸到超滑!!睇相都見到就算雞胸肉都唔會乾爭爭!!豬手飯食泰國菜除左海南雞飯,另一樣必食既就係豬手飯!!呢度既豬手做到皮夠滑而肉夠淋,加上個醬汁要黎撈飯係超正。燒鰂魚每次去泰國旅行我都會搵燒魚食,街邊小檔燒魚,用鹽封面,魚內塞滿香草配料。賣相雖然唔係特別討好,但掀開魚皮之後就會聞到燒魚獨有既香味呢度既燒魚水準甚高,令我有喺泰國食既feel!嫩滑之餘仲檸檬葉及香茅既香味,令魚肉更鮮甜!最後我地再叫左炒金邊粉同埋原隻燒魷魚,水準都唔錯!而且價錢相宜,幾個friend 黎食都幾抵食!

我地叫左半隻泰式海南雞

豬手飯
食泰國菜除左海南雞飯,另一樣必食既就係豬手飯!!
呢度既豬手做到皮夠滑而肉夠淋,加上個醬汁要黎撈飯係超正。

燒鰂魚

2019-09-24 41 浏览
我好鐘意食泰國茶,但係正宗好味既吾多,因為係旺角返工成日都經過阿來泰式地道風味見到排曬長龍,成日都好想試,襯今日放假就約埋朋友黎食,佢個餐牌好多選擇,好多都想試,但得兩個女仔又食吾到咁多野😅最終揀咗個二人餐,吾洗左諗右諗,岩曬我地呢d有選擇恐懼症😂價錢又好抵,首先黎左個咖喱蜆,咖喱味道好濃郁夾雜住椰奶香味,好正,根住就係個海南雞,超滑一d都吾鞋,點埋個酸辣醬勁開胃,配埋油飯,最後就黎埋個菜,兩個人食完全夠曬👍🏻
2019-09-20 57 浏览
因為媽咪最中意食泰國野,所以今次收咗工又陪媽咪去搵好野食!🤪去旺角行下街見到依間泰國餐廳,都幾多人等位,睇到menu覺得幾吸引,都幾多唔同種類既泰國菜,就入咗去😛叫咗個泰皇咖哩炒軟殼蟹,$108,超級好吃,主角軟殼蟹炒得好入味,好香,而且啲皮係真係軟林林,成舊食都完全無問題,而啲咖哩汁可以用黎撈啲白飯一齊食,仲有好多配菜,香菇、洋蔥、韮菜,好抵食!🤪之後又叫咗一碗椰汁雞湯(細)$58,係小辣,雖然睇落有幾舊辣椒,但其實如果無食到舊辣椒都唔會好辣,辣度都唔錯,辣得黎好開胃果隻,正!我同媽咪都好中意飲,而且啲雞又好嫩,最後成碗飲哂😋另外我最愛既係泰式炒金邊粉,$58,果然好好味,唔會令我失望,啲金邊粉炒得好入味好有口感,有大蝦、蒜頭、豆腐,全部撈好咗再食會更加正!食親泰國野都必嗌既野飲就係龍眼冰,$22一杯,我依杯就少咗冰,甜度剛剛好,有龍眼味之餘又唔怕太甜,而且佢每杯都比咗好多粒龍眼我地,當然要全部飲哂啦!😚
我同媽咪都好中意飲,而且啲雞又好嫩,最後成碗飲哂😋

2019-09-12
  • 泰式炒金邊粉
  • 龍眼冰
2019-09-17 39 浏览
其實我同⛄️都好大食,見呢間泰菜d評價唔錯、價錢合理,野食都夠我地開心些牙🥳⚠️注意 因為想更貼近泰國風味,香料同辣度都會比一般嘅泰國菜更多,叫嘅時候可以講返唔要咁辣架😂-泰式無骨酸辣鳳爪沙律 $68開胃之選🙌🏻鳳爪好爽口食泰式鳳爪最驚係唔夠味,呢個鳳爪酸辣嘅味道都做得好到肉,食完一件想再食第二件!-泰式肉碎生菜包🥬 $78好大碟😂可以聞到好重香料味,好酸好辣😝肉碎係用半肥瘦整架,所以食落唔會話好乾好鞋,大大碟咁,包到大大舊食一流🤩-原隻椰青海鮮焗飯 $78d飯塞滿曬個椰青,剩係食呢個都飽入面都幾多料,有大大粒蝦仁🍤、魷魚、青口等☺️個飯食落甜甜地,好有趣,應該係加左少少椰汁黎炒,好香🙈椰青 $35食d咁重口味嘅野,飲呢個原個椰青水正好清熱解辣🌞

泰式無骨酸辣鳳爪沙律 $68
開胃之選🙌🏻鳳爪好爽口
泰式肉碎生菜包🥬 $78
好大碟😂
可以聞到好重香料味,好酸好辣😝
原隻椰青海鮮焗飯 $78
d飯塞滿曬個椰青,剩係食呢個都飽
入面都幾多料,有大大粒蝦仁🍤、魷魚、青口等☺️
個飯食落甜甜地,好有趣,應該係加左少少椰汁黎炒,好香🙈

椰青 $35
食d咁重口味嘅野,飲呢個原個椰青水正好清熱解辣🌞
平日黎到,都好多好多人呀,等左15分鐘先入到去,但食完,完全無失望。環境方面泰式環境,用多木制傢俬,座位就都係偏細,始終係旺角地舖,租金咁貴梗係間多幾個位,做多幾轉客人喇。比較適合一大班人(7-8個人) or 2個人就fit曬。食物方面軟殼蟹包,正呀,軟殼蟹夠曬大隻,而且叻喱又夠多,食落好正,蟹炸得夠曬脆。小食拼盤,好多好大份,可以一次過試曬佢咁多款泰式小食,堅係掂。泰式雜菜炒粉絲,份量十足,夠3-4個人share,炒得夠乾身,幾入味。馬來炒通菜,味道濃郁,食落好惹味,岩曬用黎送啤酒。芒果糯米飯就非常之正,涼涼地,糯米夠曬入味,芒果又夠鮮,十分推薦大家留肚叫呢個飯最後食唔曬,打包返去食,總結黎講唔算貴,大件夾抵食。

環境方面

食物方面

馬來炒通菜,味道濃郁,食落好惹味,岩曬用黎送啤酒。

最後食唔曬,打包返去食,總結黎講唔算貴,大件夾抵食。