2019-11-12 65 浏览
朋友話想食泰國嘢,令我諗起旺角有間餐廳嘢食都OK,就帶埋佢嚟食~ 好耐之前食過一次,印象中所有菜式都係大大碟🤣我哋懶健康咁,首先叫咗個沙律🤪👻金柚子鮮蝦沙律原來有少少辣,作為開胃嘅前菜,幾好!如果柚子無整到咁碎就好了😂👻椰青海鮮焗飯不嬲原隻椰青都好吸睛😺 椰青面佈滿海鮮,一睇就知我哋將會食唔晒😂😂😂 除咗好多海鮮,椰汁飯份量都好多,有粒粒嘅椰子肉,好美味!👻青咖喱肉碎釀魷魚筒依味海鮮真係好特別😆 賣相一流!肉碎同魷魚筒兩種唔同嘅口感,配埋青咖喱汁,令人食完一件又一件😌有幾件魷魚鬚😀 配菜有啲茄子同菇!食泰國嘢當然要叫椰汁三色冰🌟 我哋一人一杯🏖🏖下次應該叫多啲朋友來食,因為佢份量真係好多,大家share嚟食就好了🤪🤪
好耐之前食過一次,印象中所有菜式都係大大碟🤣

我哋懶健康咁,首先叫咗個沙律🤪
👻金柚子鮮蝦沙律
原來有少少辣,作為開胃嘅前菜,幾好!

如果柚子無整到咁碎就好了😂

👻椰青海鮮焗飯
除咗好多海鮮,椰汁飯份量都好多,有粒粒嘅椰子肉,好美味!

👻青咖喱肉碎釀魷魚筒
依味海鮮真係好特別😆 賣相一流!

有幾件魷魚鬚😀 配菜有啲茄子同菇!

食泰國嘢當然要叫椰汁三色冰🌟
我哋一人一杯🏖🏖

完成星期一工作,經過勞碌工作後肚很餓了。來到餐廳,座位坐滿了,要等一陣.原來有兩層座位💺。見餐牌食物款式豐富且多元化,甜品,小食,主菜,飲品都有。我地叫了6個菜;豬頸肉炒通菜、阿來海南雞飯、青檸疏打、泰式炸蝦餅、柚子沙律椰青、牛油雞翼、芒果糯米飯、咸檸7.泰式炸蝦餅、柚子沙律到,份量足。炸蝦餅好大顆,不亁,外脆內軟。通菜還可以,味道不錯。而來海南雞飯的雞🐔肉滑,皮薄。牛油雞翼賣相吸引,牛油和炸蒜挺香。最後送上芒果糯米飯和咸檸7,個人感覺咸檸7,檸7挺好喝。糯米飯的椰汁香噴噴。芒果甜。整體而言,座便宜位多,兩層高,價錢適,份量充足,食物不錯。

見餐牌食物款式豐富且多元化,甜品,小食,主菜,飲品都有。

椰青、牛油雞翼、芒果糯米飯、咸檸7.

整體而言,座便宜位多,兩層高,價錢適,份量充足,食物不錯。
今日同朋友特意過黎旺角食番餐泰國野,上年嘅呢啲時間都係黎呢間阿來泰式。呢間鋪頭嘅野食真係又大碟又好味,真係好有泰式風味。今次無叫到套餐,但可以講佢嘅二人餐無論係BCD邊一款都好抵食,同埋真係會食唔曬嗰隻。印象中上次啲野食多到張檯放唔曬。今次選擇咗散叫野食係恐試多啲唔同嘅野。有鮮蝦炒金邊粉,必定要叫嘅豬脾,泰式生蝦刺身,生菜包炒肉碎同埋汁燒魷魚筒。豬脾真係食過番尋味,無論係泰式醬定係燒汁都好正。生蝦刺身又真係好味道,但會辣嘅。另外金邊粉真係好似係泰國道地嘅小炒。好肯定咁講,呢個餐廳真係食到好飽,絕對飽住走。

好肯定咁講,呢個餐廳真係食到好飽,絕對飽住走。
2019-11-10 33 浏览
今日去咗旺角睇戲,睇完之後有啲肚餓,所以就決定喺附近食啲嘢啦。天氣開始涼,所以就想食返啲辣辣地嘅嘢,於是經過就嚟咗呢一間阿來泰式度食啦,就算唔係食飯時間但係都幾多人見佢哋有二人餐三人餐嗰啲都好似好好食但係因為我哋食唔到咁多,所以就選擇左單買我哋要咗一個海南雞飯要左一杯椰青仲有通菜同埋牛油雞翼,同埋嚟泰國餐廳梗係唔少得要一杯泰式奶茶個店員好貼心咁樣同我地講會有少少甜,咁我就決定咗要多啲冰頭先上嘅係海南雞飯,我覺得係呢個價錢來講都真係幾唔錯🤩真係平過我平時食嗰啲飯好多啊第一次食佢嘅牛油雞翼我覺得非常之特別,因為泰式餐廳好少有呢個菜式。佢嘅牛油味令到雞濺到好香,亦都非常之新鮮,以佢嘅通才亦都係非常之入味,加埋豬頸肉真係好唔錯

個店員好貼心咁樣同我地講會有少少甜,咁我就決定咗要多啲冰

2019-11-10 142 浏览
又再黎到呢間泰國菜食飯時間已經就黎十點但都仲係好多人上下兩層都坐滿曬不斷聽到員工問搭枱得唔得阿媽話想試滷豬脾,咁我二人套餐有就費時散叫本身勁肚餓嘅關係,一見到碟豬脾嘅肥肉就流曬口水最最最重點就係呢層膏,放心唔係全部都係膏係咁啱我夾呢舊比較吸引我豬皮有彈性其餘脾肉脂肪比例都均勻,汁煮得入味伴有酸菜同蛋送飯係一流蒜蓉炒通菜本身阿媽唔想要辣,職員建議轉成蒜蓉但其實都係有少少辣份量足夠,菜葉嫩口而鑊氣十足,讚咖哩炒蜆阿來嘅咖哩係我食過香港數一數二好味的椰香味十足,味甜甜唔會太辛口,撈飯食好易再encore伴有洋蔥,青椒等等,蜆數量都幾多撩極都仲有,隻隻都幾大,鮮味香濃除咗飯,蒜蓉包都係點咖哩佳物趁熱辣辣上枱,真係要快啲食熱檸水&柚子茶隔咁耐再黎,依舊係免加一良心小店呀~~~~
又再黎到呢間泰國菜食飯時間已經就黎十點但都仲係好多人
上下兩層都坐滿曬
不斷聽到員工問搭枱得唔得
阿媽話想試滷豬脾,咁我二人套餐有
就費時散叫
泰式滷豬脾

本身勁肚餓嘅關係,一見到碟豬脾嘅肥肉就流曬口水
最最最重點就係呢層膏,放心唔係全部都係膏
係咁啱我夾呢舊比較吸引我

豬皮有彈性
其餘脾肉脂肪比例都均勻,汁煮得入味
伴有酸菜同蛋
送飯係一流

蒜蓉炒通菜
本身阿媽唔想要辣,職員建議轉成蒜蓉
但其實都係有少少辣
份量足夠,菜葉嫩口而鑊氣十足,讚

阿來嘅咖哩係我食過香港數一數二好味的
椰香味十足,味甜甜唔會太辛口,撈飯食好易再encore
伴有洋蔥,青椒等等,蜆數量都幾多
撩極都仲有,隻隻都幾大,鮮味香濃
蒜蓉包
除咗飯,蒜蓉包都係點咖哩佳物
趁熱辣辣上枱,真係要快啲食

熱檸水&柚子茶
隔咁耐再黎,依舊係免加一
良心小店呀~~~~

2019-11-07
泰式滷豬脾
2019-11-09 44 浏览
店舖門面唔太顯眼,當日隨機揀左黎食,本身無太大期望,點知食物反而有驚喜餐廳入面唔算太大,但餐牌選擇好多!而且價錢合理仲有套餐選擇,適合唔同人數嘅聚會。我同朋友當日就散叫菜式。咖喱炒大蜆咖喱調味適中,蜆都算大隻,但份量就唔係大多,但連洋蔥都好好食,建議叫埋麵包點咖喱食炒通菜通菜幾乎係我去泰國餐廳必食嘅一碟!今次依碟正常水準,辣度調味份量都啱啱好,值得一試泰式炒粉絲依碟真係好抵食,$58好大碟,又多配料,一個人食絕對好飽!留意番味道係有啲酸酸地嘅泰式醬料,幾開胃,但唔中意酸嘅朋友就未必中意,但CP值好高haha!大蝦柚子沙律🍤依樣好啱我口味,泰國菜通常都又酸又辣,依個沙律好清新,中和番成餐晚餐,開胃又解膩!汁燒魷魚筒🦑好大一隻,附送一碟泰式醬汁,酸酸甜甜,唔錯!但上枱時唔熱辣辣出煙個隻,如果熱啲就perfect椰青大推清甜多汁!重點係入面滿滿嘅椰子肉,一定要食埋,真係好好味

餐廳入面唔算太大,但餐牌選擇好多!而且價錢合理
仲有套餐選擇,適合唔同人數嘅聚會。我同朋友當日就散叫菜式。

咖喱炒大蜆

炒通菜

泰式炒粉絲

大蝦柚子沙律🍤

汁燒魷魚筒🦑

椰青大推

清甜多汁!重點係入面滿滿嘅椰子肉,一定要食埋,真係好好味

2019-11-08 26 浏览
今日心情好,決定食泰國菜🧚🏻‍♂️黎到依間都有幾多好評既泰式餐廳,睇下餐牌,原來佢d食品一d都唔貴,好似幾抵食🤣餐廳應該係做街坊生意,裝修唔算好靚,但都吸引到一班捧場客!我鍾意一坐低就睇咗嘢飲先🍸 叫咗一個椰青,可以share飲🥳椰青水好清甜,最尾仲可以食埋啲椰子肉🤪本身諗住食小食拼盤,但驚食唔晒,最後只係叫咗個炸蝦餅!原來都好大份,蝦肉好彈牙,而且炸得好香口👍🏻之後嚟咗個鮮蝦炒金邊粉,係招牌菜!依然係好大碟,真係四個人食都得😯有一條蔥做點綴,好搞笑🤣🤣我鍾意佢炒得好乾身,味道亦好好!炒雜菜係後加既,除咗菜,仲鍾意食佢嘅粟米同菇😺我覺得呢度性價比高,欣賞佢每碟餸菜都大大碟,價錢亦好合理!!

餐廳應該係做街坊生意,裝修唔算好靚,但都吸引到一班捧場客!

椰青水好清甜,最尾仲可以食埋啲椰子肉🤪

有一條蔥做點綴,好搞笑🤣🤣

我鍾意佢炒得好乾身,味道亦好好!

炒雜菜係後加既,除咗菜,仲鍾意食佢嘅粟米同菇😺

2019-11-08 44 浏览
I long time no eat Thai food already. Perhaps it has been half an year. This restaurant is a bit like Hong Kong local food 🥘👍🏻 Simple but the taste is delicious ~It looks normal but the food is surprising. There are 2 floors. We sat on the 1/f floor.Egg with oyster~ a well-known Thai foodie~ it is not very oily. The taste is yummy 😋 I guess there are 3-4 eggs. Very full for 2 girls豬頸肉炒通菜~ a normal dish with vegetables This is recommended as the size is big and worth to give it a try~ very mouth-

This is recommended as the size is big and worth to give it a try~ very mouth-watering.

2019-11-08 28 浏览
泰式夜,友人鐘意咖哩,我鐘意大蜆,所以就試左咖哩大蜆。門口有貼住介紹過呢首菜嘅報章,應該喺穩陣嘅選擇。果然冇令我失望,佢嘅大蜆大隻、鮮甜、冇霉、冇沙。咖哩係甜甜地,應該有落椰奶,岩晒怕辣嘅我地。個汁仲用左好多洋蔥去煮,好鬼正!叫得咖哩大蜆就梗係要叫埋佢嘅蒜蓉包啦。蒜蓉包點落啲咖哩汁度夾埋啲洋蔥食, 真係一流呀!另外我哋叫咗碟蒜蓉炒椰菜仔,份量好多,好抵食!甜品方面,我地叫左芒果糯米飯,佢比左勁大舊芒果我哋,個芒果好甜好好味。個糯米飯都好好吃, 啲飯暖粒粒,好有咬口,加埋啲甜甜地嘅椰汁一齊食唔會過甜,好正!值得推介!鋪頭掂完落單執枱各方面都好快手, 態度良好,餐牌定價合理,食物質素對得住價錢!餐廳位置方便,近地鐵得黎又近行街,隔離仲有間傳統中式糖水舖,好適合年輕人行街前後黎補充能量。

另外我哋叫咗碟蒜蓉炒椰菜仔,份量好多,好抵食!

2019-11-06 22 浏览
今日嚟到旺角行街....忽然想食泰國菜~記得之前嚟過啊來泰式地道風味到食午餐,感覺幾好😛所以今次再嚟試下個晚餐先🤓夜晚八點半左右嚟到...入面坐滿人之餘,店外亦都有一啲人係到等緊添~由於太肚餓嘅關係,我哋兩個女仔都嗌咗超級多嘢食😂先嚟一個前菜-柚子蝦沙律🥗呢個係成餐最有驚喜嘅菜式🙈大量柚子肉,味道清甜...仲配咗一個酸酸哋嘅醬汁,非常開胃😆個沙律仲有三隻大蝦,好爽口🦐跟住落嚟就有兩款海鮮😚分別係咖喱炒蜆同汁燒魷魚筒🦑咖喱炒蜆個咖喱汁非常香濃,有好重嘅椰香味🤤每隻蜆都大大隻,好鮮甜🙌🏼至於魷魚筒就配咗一個酸辣醬汁,好好味~但係略嫌燒得唔夠香口同唔夠熱🙊唔少得嘅當然係主食...我哋嗌咗泰式suki炒粉絲配雞肉😂其實嗌嘅原因係因為個名聽落去幾特別同埋係餐廳推介😛粉絲味道偏酸,就唔係好啱我哋嘅口味🙊但配菜豐富,雞肉都夠滑🐥一餐一定要食下菜先夠健康...我哋就嗌咗一個馬拉盞通菜🌱味道啱啱好,食到底都唔會話好鹹,值得一讚👍🏼最後最後我哋每人仲嗌咗一個椰青🥥個椰青夠哂大個,啲椰青水多到滿瀉😍好清甜解渴🥰飲完之後就食埋啲椰子肉,十級滿足💕

• 椰青
  • 馬拉盞通菜
2019-11-06 86 浏览
好失望!去開旺角,一時之間諗唔到食咩,於是上openrice,一search見到呢間名列前茅,立馬去試!中午時間好多人,我地等左一陣先有位。聽講呢到出名海南雞飯,但作為喇沙既忠實粉絲,堅決食番喇沙,點知就中伏。可能平時食慣比較重椰奶味既喇沙,覺得呢到個味好奇怪,好重花生味,感覺似食緊擔擔麵。河粉更加係伏上加伏,佢唔係平時食開一條條既河粉,而係一大塊既河粉,形狀都唔係問題,最大問題係個質感,好似食緊成舊粉咁,發到脹哂,好難食!最食得應該係舊海南雞,正正常常,雞都算幾滑,不過無咩味。整體黎講,呢間野無想像中咁好,亦都唔理解點解會有咁多人bookmark,可能海南雞飯會更好?
2019-11-06 22 浏览
上星期去左食泰菜。舖頭位置方便,餐廳有兩層,當時客滿,我地都等左一陣先有位。 未有位就研究下餐單先。泰式餐廳嘅嘢佢都有,佢有好多唔同嘅海鮮,有大蝦、大蜆、蟹,有各種小食、沙律、小炒,我最鐘意嘅蝦餅好似幾正。🤤🤤🤤 連泰式甜品, 芒果糯米飯、椰汁糕、千層糕都有。食物嘅整法都有好多種,重口味嘅可order咖哩、冬蔭公, 健康嘅選擇有青檸、泰式青茅。我同媽媽兩個人去食。我地叫左泰式明爐烏頭魚。如果你重口味嘅可以試下佢嘅冬陰公明爐烏頭魚,係餐牌有手指公嘅菜式,應該係多人叫嘅菜式。泰式明爐烏頭魚嘅魚肉新鮮,唔霉,唔過火,好滑。師傅用左好多青茅、肉碎同菇類做配料調味。啲菇索咗啲汁好好味!我哋仲叫咗柚子甜蝦沙律。要讚一讚既係佢嘅 蝦肉好大粒、好彈牙。另外沙律入面加咗好多柚子,柚子多汁、新鮮。呢個沙律落左酸酸味味嘅sauce。好開胃,啱晒重口味嘅我😇

我同媽媽兩個人去食。

2019-11-05 25 浏览
之前食過這間覺得好味又抵食,所以今日去到旺角就和朋友決定去這間食飯,而且仲要收得夜,我們十點多先到,沒想到會有咁多人,今次我地叫的份量都幾多,仲有點吃不完,但一點都不貴仲保持到水準。首先來是我最喜歡的泰式肉碎生菜包,微辣肉碎又多又惹味,菜好新鮮又脆,好開胃又幾飽肚。很久沒有吃這個青咖喱豬肉,比出面的辣和更香,入面勁多料又入味,當然再要配蒜茸包脆口又香蒜味。好多人都有叫這個菠蘿炒飯,不油身料又足,咸度剛好又有不少菠蘿粒帶點生果甜,最重要是二人份一定夠食。最尾再飲不濃郁龍眼冰,沒有失望的泰國菜。

2019-11-03 33 浏览
今次去食泰國菜,如果比我自己一個食一定會冬蔭功,冬蔭功……但同埋fd一齊,除左我自己勁中意既野食,仲會試埋其他野😋呢個係同fd一齊食野既好處啊!火山軟殼蟹法包 $148軟殼蟹炸得好香,咬落去都食到肉,唔係凈係得層皮,加埋好香好好味既咖哩汁,d咖哩汁香而唔辣,超正,同埋d汁夠多,個法包吸滿曬咖哩汁,已經林左,係可以切埋出黎食😊咖哩炒蜆 $108呢個咖哩汁同前一個火山軟殼蟹法包係一樣既,但呢個應該有落埋蛋一齊炒,都係好香好好味,每隻蜆都好大隻好飽滿,連埋d汁一齊食,好正啊!原隻椰青海鮮焗飯 $78呢個真係極推介,原本念住椰青都係得個樣既野,但點知d飯真係有好香既椰子味,仲一d都唔會乾爭爭,都幾creamy,同埋有唔少海鮮,食食下仲發覺原來落左d椰子肉一齊煮,超有heart😍泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小) $78因為好中意冬蔭功湯,所以都飲過唔少既冬蔭功湯,呢度既真心正! 除左好足料,咁細碗已經有3隻蝦同好多秀珍菇,d香料都落得好足,飲得出唔係求其落d冬蔭功醬加水個種,飲到尾見到唔少既香茅同辣椒,不過呢碗湯都辣既,唔食得辣既朋友叫之前真係要念念芒果糯米飯 $58呢度既芒果糯米飯都幾好食,d糯米飯令

火山軟殼蟹法包 $148

咖哩炒蜆 $108

原隻椰青海鮮焗飯 $78

泰式鮮蝦冬蔭功湯 (小) $78

芒果糯米飯 $58
呢度既芒果糯米飯都幾好食,d糯米飯令到出黎仲係暖既,我自己中意食暖既多過冬既,椰汁有濃郁既椰香味,但偏甜,芒果都幾清甜🥭🥭 *
呢間泰國菜都真係平得黎足料又好味!
ig: venus.holic
2019-10-26
2019-11-03 152 浏览
老婆話好耐之前食過阿來,味道唔錯!所以趁假日同老婆有時間就嚟撐枱腳!一出地鐵站,行幾分鐘去到通菜街。位置上面十分方便就腳。落完order 無幾耐就送咗嘢飲。青檸梳打、熱華田野飲選擇好少,我一開始以為有特別啲野飲,最特別喺椰青,龍眼冰同泰象啤。見到好多人都叫咗椰青,應該好好飲,大家可以去食下。青檸梳打同熱華田,味道就一般同茶餐廳差唔多啦。然後唔洗15分鐘,已經好快上晒啲菜式。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯呢個炒飯真喺認真麻麻,一開始聽人介紹話好食,有大蝦、章魚條、蟹柳、蜆飯,炒埋一碟加上特別嘅泰式醬料,外表就炒到唔錯,一開始食落都覺得好食,但點知炒飯無鍋氣,海鮮無海鮮味,又話辣點知唔辣,一開始都幾好食,點知個炒飯愈食愈難食。泰式suki(牛)炒粉絲嚟到果陣望到都嚇咗一跳,成間大碟到好似二人份量咁。我食開炒粉絲喺有少少乾底,但呢個有少少喺濕底,濕到你入唔到口,我勉為其難食到一半,一堆嘢炒埋一齊麻麻地。玉子豆腐肉碎粉絲湯呢個湯諗住叫嚟純粹解下渴同滋潤下,真喺估唔到佢喺成晚入面最成功嘅,都好飲!味道方面同住家湯有啲似,都好足料。蒜蓉炒通菜一般住家炒菜,味道十分一般,其實我哋本身叫芥蘭,但唔知點解嚟咗通菜

一出地鐵站,行幾分鐘去到通菜街。位置上面十分方便就腳。

落完order 無幾耐就送咗嘢飲。

青檸梳打、熱華田

然後唔洗15分鐘,已經好快上晒啲菜式。

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯

泰式suki(牛)炒粉絲
泰式suki炒炒絲

蒜蓉炒通菜
一般住家炒菜,味道十分一般,其實我哋本身叫芥蘭,但唔知點解嚟咗通菜,因為炒飯本身有通菜,所以無乜評價,都叫入到口。
阿華田
青檸梳打