2019-09-02 45 浏览
🇹🇭sa-wa-di-cup好耐冇食泰國菜 就去左通菜街搵食超多人排隊 大約等左30分鐘裝修好似茶餐廳咁 但價錢平民 可接受.原隻椰青海鮮焗飯🥥兩大隻蝦放左係表面 仲有青口 魷魚等海鮮不過椰青底部深 容量偏細 所以份量不多食食下發現原來有椰子果粒 幾特別但略嫌椰汁不多 整體不夠椰香.阿來海南雞(無骨)飯🐔呢個幾出色 雞肉夠滑份量多沾上泰式雞醬更好吃 酸中帶辣飯除了雞油的香外 還有薑味.串燒沙嗲(半打)🍢雞豬各半雞肉幾滑 但豬就太硬了 好難咬開燒得唔算話太香 沙嗲汁正正常常.水準普通 可能價錢不貴才受歡迎吧
🇹🇭sa-wa-di-cup
雞肉幾滑 但豬就太硬了 好難咬開
燒得唔算話太香 沙嗲汁正正常常
水準普通 可能價錢不貴才受歡迎吧
2019-08-31 24 浏览
上星期六兩個人去左旺角食泰菜只係叫左兩樣野就食都好飽walk in 都等左一陣先入得,都幾多人食,keep 住有人排隊,有兩層,坐位位置比較迫叫左個冬陰公炒飯,啲料都夠足,有兩隻幾大隻嘅蝦,但美中不足係唔夠辣另外仲叫咗個蠔仔炒蛋鐵板上,下面墊住啲芽菜都OK起碼有啲菜食食到有蛋香味啲蠔仔又唔會腥,都夠大粒,簡單得來都幾好味,唔夠味嘅話其實佢仲附送埋辣椒醬俾你點,酸酸辣辣都幾好味食完都滿足嘅好飽但係問題係返到屋企好想飲水,令人懷疑落咗好多味精整體來講可以encore因為味道都OK價錢又唔算貴
上星期六兩個人去左旺角食泰菜
只係叫左兩樣野就食都好飽

整體來講可以encore因為味道都OK價錢又唔算貴
2019-08-24
2019-08-28 167 浏览
平時晚市想食餐泰國飯,價錢嚇到你食都食唔落,旺角有一間價錢唔算貴,但又可以飽到你變成球體嘅泰國餐廳,旺角夜蒲友啱晒嘢飲就普通啦,解渴都有餘嘅胃民食過呢間嘅海南雞飯,推介大胃嗌佢,飯雖然唔係好多,但煮得幾香,醬汁幾惹味蝦餅大大舊,醬料酸酸甜甜幾開胃,但食到呢度就開始飽,點繼續呢?嘩,呢個一上檯真係羨煞旁人,隔離檯嘅目光都放咗喺呢個包身上,爆多軟殻蟹,塞到啲咖喱湧晒出嚟,畫面超震撼!同埋法包唔係硬身嗰種,好易入口,結果都食得晒

嘢飲就普通啦,解渴都有餘嘅

泰式炸蝦餅

泰皇咖喱火山軟殼蟹法包

2019-08-27
泰式炸蝦餅
泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
2019-08-27 26 浏览
今晚想食泰國菜,朋友帶左我哋去到旺角通菜街(阿來泰式地道風味)這小店地方雖然不是太大,但已坐滿了客人,相信應該是食物質素做得好, 同時地價錢一定亦是相當抵食,所以先可吸引了一班街坊同顧客來光顧。 海南雞例牌,雞件肉質嫩滑 而不鞋,再配上碗軟熟及帶雞味的油飯,十分醒胃。馬拉盞炒通菜,炒到翠綠好夠味道。蛋黃雞翼,皮脆肉嫩,每隻雞翼都沾滿蛋黃醬,食落口好有層次感。甜品是我的至愛椰汁西米糕。泰式奶茶。餐牌上有各款泰式美味的食品。

馬拉盞炒通菜,炒到翠綠好夠味道。

甜品是我的至愛椰汁西米糕。

泰式奶茶。

餐牌上有各款泰式美味的食品。
2019-08-27 29 浏览
夏日炎炎最好食泰國野, 之前LUNCH食過長沙灣既阿來, 超級超級平, 40幾蚊有飯有野飲~今次黎到食晚餐, 除左有2人餐, 仲可以單點, 我地就決定散叫啦~因為一碟海南雞飯都係$54!! 平過食茶記!泰式豬脾飯($50), 有菜有豬脾, 仲有隻蛋, 豬脾個汁好甜, 炆得好淋, 淡淡肉, 好正! 炸蝦餅超級大推介, 因為好大份, 又足料, 入面蝦肉好彈牙, 真係好好食! 其他小菜/咖哩都唔錯, 最後我地都叫左個芒果燸米飯, 芒果有D酸, 不過燸米飯好夠熱, 飯粒幾淋唔會太UN胃XD

2019-08-26 57 浏览
👭阿來泰式地道風味 (旺角)👭1⃣精選午餐-泰式炒金邊粉 $4838果日係lunch time去,所以餐廳出餐出得好快👍🏻38食過咁多間泰式餐廳,覺得呢碟係一個性價比頗高嘅金邊粉😍金邊粉既材料用左類似櫻花蝦代替鮮蝦仁,其他材料有青口、魷魚、豆腐乾同蟹柳。 金邊粉炒香左,味道辣辣地又唔會覺得太油❤配上爽口芽菜加埋蛋香,係38會encore既主菜!2⃣泰式炸蝦餅 $78一碟炸蝦餅有6件,每件都好大件同充滿蝦香味🥰咬落膠質重,肉質口感豐富。外面炸到脆卜卜,裡面仲保持到蝦餅嘅彈牙🤪好惹味❤3⃣青咖哩(牛) $68一開始38睇佢水水地以為味道會好淡,但係竟然同38想像中兩回事😍青咖哩夠辣,香料放得好足。將咖哩吞嚥之後,香葉嘅味道仍徘徊於口腔內 ❤牛肉爽口唔老,份量亦比得好多。最衰38小鳥胃,唔係一定叫個飯/蒜蓉包配咖哩汁黎食🤤4⃣芒果糯米飯 $58黎到泰國餐廳點可以唔叫芒果糯米飯黎做結尾😁一份有完整既芒果切片,配埋表面淋左椰汁嘅糯米飯。芒果顏色屬於淡黃色,但甜度卻好高👍🏻雖然芒果肉既頭尾會食到一兩條纖維,不過唔會影響到整體味道。5⃣泰式咖啡 (午餐+$5)38知道泰式咖啡出名
👭阿來泰式地道風味 (旺角)👭

1⃣精選午餐-泰式炒金邊粉 $48

2⃣泰式炸蝦餅 $78

3⃣青咖哩(牛) $68

4⃣芒果糯米飯 $58

5⃣泰式咖啡 (午餐+$5)
38知道泰式咖啡出名好甜,呢杯真係好正宗😂落單時店員亦細心提出可以加奶,加奶之後變得香滑。想飲既朋友不妨可以加少少錢試試佢☺

推薦度:8.5/10

🏠旺角通菜街97號地舖
🕐12:00noon-2:00am
2019-08-25 34 浏览
一直bookmark左呢間阿來好耐,今日6點零行到攰就早d食飯,估唔到6點鬆d已經坐滿左樓下,不過樓上仲靜d好坐d👍🏿懶得揀就揀左2人餐,有冬陰功湯,海南雞,蝦餅,炒菜,咖哩同飲品,超多野食!我地將一個油飯轉左蒜蓉包,野飲可以揀特飲,梗係飲珍多冰啦!😍冬陰功湯好飲,唔太辣,好多料,係偏香港人既口味!海南雞無骨,幾滑,青咖哩好香,我地掂哂d蒜蓉包仲有好多汁,d野食真係大份又好食,我地食唔哂都打包左,應該3-4人食會好d😂😂😂

2019-08-22 124 浏览
之前都聽呢間野幾出名,今日一行四人去嘗試,結果就好失望,可能就係之前抱太大期望。我地叫左最普通、必食既泰菜,唸住實冇死啦。最先黎既係大蝦刺身,蝦質唔算新鮮,唔爽口,醬汁唔特別。泰皇咖哩炒蜆好重咖啡粉味,有幾舊青椒,加少許香料但個味一啲都唔飽出,整體成個算係咖哩湯炒蜆囉,好稀,我期望佢係稠啲泰式炒金邊粉係濕炒金邊炒,個人覺得乾啲好吃啲,不過佢個炒蛋都好味。如果對金邊炒有要求既人就唔好對呢盤抱有期望,寧願唔試最好炸蝦餅好大件,好full,但好硬,食落有啲臭串燒沙嗲呢個有豬肉同雞肉,沙嗲醬唔多覺有但就好似加左啲芝麻、香料食落怪怪地。豬肉比雞肉好吃啲,雞肉肉質整到乾唔juice嘢飲方面-叫左杯泰式咖啡,伏到一個點,完全係一杯溝淡左嘅雀巢咖啡龍眼冰-就係一杯菜蜜加咗幾粒龍眼肉椰青/青檸疏打-無特別價格合宜,得閒依下肚都可以既,若果對食物質素有要求,建議選擇其他吧
泰皇咖哩炒蜆
泰式炒金邊粉
炸蝦餅
好大件,好full,但好硬,食落有啲臭
串燒沙嗲

龍眼冰-就係一杯菜蜜加咗幾粒龍眼肉
椰青/青檸疏打-無特別

2019-08-21
2019-08-17 54 浏览
上網是但搵左一間泰國菜試吓,結果都冇令到我失望,都唔錯!餐廳有兩層第一層已經爆滿,所以被安排上2樓。晚上用餐時間大約一個鐘頭,食到差唔多嘅時候,侍應就會開始收走你枱面嘅碟暗示叫你走😂火山軟殼蟹法包呢一個整體上有少少失望,因為法包唔係外脆內軟😞不過個咖哩就整得好好味🤣唔會太辣個軟殼蟹就少肉左啲🙈冬陰公炒飯炒飯炒得好香,不過就偏濕🤔中間有少少菇同埋蟹柳做配菜份量好多三個人都未必食得晒。燒豬頸肉豬頸肉切得比較口所以有少少難咬但係嗰醬汁好味👍🏻串燒沙嗲呢個應該係全晚最好味既餸🙀味道好似泰國食嘅串燒咁😼有豬有雞,豬就多咗少少肥膏咁重點係個醬汁超級無敵好味!!!
上網是但搵左一間泰國菜試吓,結果都冇令到我失望,都唔錯!
火山軟殼蟹法包
呢一個整體上有少少失望,因為法包唔係外脆內軟😞
不過個咖哩就整得好好味🤣唔會太辣
個軟殼蟹就少肉左啲🙈

冬陰公炒飯
炒飯炒得好香,不過就偏濕🤔
中間有少少菇同埋蟹柳做配菜
份量好多三個人都未必食得晒。

燒豬頸肉
豬頸肉切得比較口所以有少少難咬
但係嗰醬汁好味👍🏻

串燒沙嗲
呢個應該係全晚最好味既餸🙀
味道好似泰國食嘅串燒咁😼
有豬有雞,豬就多咗少少肥膏咁
重點係個醬汁超級無敵好味!!!
2019-08-13 94 浏览
這一晚因為工作而來到旺角, 留意到有間泰國菜館, 看看手錶原來尚有時間, 不如先試試這裡的泰國菜才回家。原來店名「阿來」在泰文就是好味的意思,坐下來,店子不大,但也潔淨舒服, 是日人客也不少,也看到廚師都是泰籍人士,感覺上應是地道的泰國的風味吧。先來個青檸梳打解渴, 清爽而冰涼可口,甜度剛剛好。來個生蝦剌身, 蝦肉口感爽脆鮮甜,配上了泰式青檸辣汁, 十分滋味。奶白色的椰汁雞湯賣相也相當對辦,聞起上來香噴噴的,似乎也不錯, 湯面的油份不多,湯料都不少, 喝起來味道濃郁,雞肉的肉味盡在湯中,香茅及香葉味道俱備,也不錯。 賣相已經討好的阿來海南雞(無骨)飯,雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 無骨海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,雞味夠濃, 油飯也有水準, 食落味道豐富, 油飯香味,飯粒極有咬口,同雞肉的味道配合得非常夾, 蘸上酸酸地又有少辣的醬汁, 吃起來更醒胃。個人覺得這裡的泰國菜水準不錯, 價錢也不貴, 是相當抵食, 雖然店內環境只是一般, 但店鋪位處小巴站附近, 所以人流極多, 整晚人客不絕, 也是旺場。
先來個青檸梳打解渴, 清爽而冰涼可口,甜度剛剛好。
2019-08-08 137 浏览
見依間泰菜好多好評,一心黎堂食試下,點知一試真無超失望,我地點左5樣野,真心講無一樣係滿意,唔明點解仲咁多人黎食,我地6pm黎到,可能時間仲早所以場內好少人,得兩枱有坐客,因為一早睇左openrice諗好食咩,當然係保險計叫左最好評果幾樣....飛天炒通菜:一落單唔夠3-4碟菜就上枱,快得好奇怪,見到個樣就知點解咁快,擺明係之前定唔知放左幾耐又或者係翻炒出黎既, 一d都唔新鮮似梅菜咁既樣,叫左少辣但好明顯無少到,完全唔係我叫即炒,好可能係俾左上一手唔要既出比我地,點解我咁肯定呢,因應到臨近食完坐我地隔離枱果位都叫左同一碟菜,但完全兩回事,咁大家明啦。黃咖喱火山軟殼蟹法包:又一失望之作,個法包全個都係淋既,大家都知法包新鮮做得好應該係外脆內軟,食過法包都知法包唔新鮮放得耐會變得乾同「un」,佢就係明顯有依個問題,成個包食兩啖就放棄啦,而個咖喱汁無咩味道,冇咖哩香亦無辣味,唔知算得上係咩汁,軟殼蟹正常冇特別,都係一般街上食到比較瘦嗰種。柚子沙律:第一啖食係ok既,可惜食多幾啖就唔得啦,因為頭幾啖食左稍為完整嗰幾粒西柚,之後九成西柚都係散修修,仲要佢落太多雜乜甩既配料,好濃味同咸,完全無柚子

飛天炒通菜:

黃咖喱火山軟殼蟹法包:

柚子沙律:

第一啖食係ok既,可惜食多幾啖就唔得啦,因為頭幾啖食左稍為完整嗰幾粒西柚,之後九成西柚都係散修修,仲要佢落太多雜乜甩既配料,好濃味同咸,完全無柚子沙律既清新,仲咸過主菜,食剩8成真係食唔入口,好浪費。

燒泰式大蝦:

依個最失望,落單時侍應講明要等20分鐘,我當然冇所謂啦,新鮮燒出嚟等20分鐘係好正常,點知食食吓發覺好似等左好耐,望下個鐘先至等左超過30分鐘,即刻問個侍應,佢話望我睇吓,出到嚟隻蝦已經燒到乾柴,超痴殼兼且肉質勁乾勁硬,當時客量又少,又唔係忙,都可以犯咁既錯誤,我真係無話可說😶

芒果糯米飯:

芒果唔算,都OK嘅,椰汁正常,我識個飯外圍係軟身,但成個身心都係硬嘅,係硬到食唔到嗰種,勁伏!

總括:伏店一間,價錢係算得上平價,可惜質素太差零回頭!
飛天炒通菜
蒜蓉燒大蝦
2019-08-08
外卖自取
2019-08-06 113 浏览
今日想去食泰菜,見到呢間餐廳嘅介紹好似好出名,就過咗嚟食。過到嚟其實都未夠6點,餐廳門口已經排哂隊。雖然餐廳唔大,但地下都有近十五張枱都唔會話好少位,因為餐廳好似有兩層。我地叫左咖喱蜆同半打沙嗲串燒。👉🏻咖哩蜆 每一隻蜆殻都沾滿咖哩汁,而咖哩就椰汁味好香,味道偏甜而不太辣,啱晒我呢啲唔食得辣嘅人。食完仲有好多咖喱,即刻叫左蒜蓉包沾咖喱食,食得唔好嘥呀嘛。👻👻👻👉🏻沙嗲串燒沙嗲串燒好香濃,惹味得黎又唔辣,雞肉同豬肉燒完都唔韌,正😋😋😋最後叫左個甜品芒果糯米飯😄👉🏻芒果糯米飯糯米飯真係超級熱辣辣咁上枱,我就好鐘意鐘意佢地既椰汁,甜味適中。而糯米飯煙煙韌韌,雖然食之前既餸已經食到好飽,但食落口個下,都會食到一啖接一啖💋💋
今日想去食泰菜,見到呢間餐廳嘅介紹好似好出名,就過咗嚟食。

我地叫左咖喱蜆同半打沙嗲串燒。

👉🏻咖哩蜆

👉🏻沙嗲串燒

最後叫左個甜品芒果糯米飯😄

👉🏻芒果糯米飯

2019-08-06 68 浏览
呢間泰國野係先達旁邊對面 次次行過都有人排隊 今日早放趁只要等兩三張枱就去試一試啦 叫左個例牌海南雞同東陰公湯同飛天通菜 呢三樣係去親泰國餐廳都要叫嘅 一試就知龍與鳳海南雞肉質好嫩 依一款海南雞係無骨的 配掂酸酸辣辣既醬 好有水準 例牌海南雞份量都幾大 又有雞翼同雞脾肉👍🏻👍🏻東陰公湯都足料 有好多海鮮 例如有蝦有魷魚同菇 仲好多香芧同其他香料 入口好味 但真係好辣好辣的🤣☺ 不要忽視餐牌上那根小辣椒🤭🤭🤭飛天通菜都係辣既 但係好惹味既辣辣到要叫杯龍眼冰解辣呢度泰菜係好正宗泰國味道 無為左就香港人口味而改變調味 抵讚

飛天通菜都係辣既 但係好惹味既辣
辣到要叫杯龍眼冰解辣

2019-08-04 1123 浏览
返工忙足全日,決定好好獎勵自己食餐好,開左open rice搵左好耐,終於都比我搵到間夜收嘅泰國菜,見唔少好評,一於膽粗粗咁去試。其實餐廳比較小型,一眼望晒,坐枱會比較密集,想食嘢嘅話就冇乜大礙,如果我傾計就唔建議,因為好應聲,隔離枱都一定聽到晒內容,不過我同男友冇乜所謂,純粹肚餓想搵間食台醫醫肚。由於太肚餓嘅關係,我地order左好多飯類食品,叫4道菜式入面,3樣都有飯🤣都仲食得晒,就知幾咁餓!🤭😍❤️❤️👉🏻冬陰公炒飯 $58冬陰公炒飯已經唔止第一次食,呢到嘅冬陰公炒飯比出面食到嘅速度會更強,一碟飯有齊甜、酸、咸、辣嘅味道,仲要海鮮配料又多,最抵死兩隻蝦系面嘅蝦肉好彈牙🤩😍❤️❤️👉🏻阿來海南雞飯 $52海南雞夠滑,個調配醬汁系帶酸辣味,好開胃,仲要個雞油飯做得出色,咸咸香香咁,呢個價位真系好難想像食到好味嘅海南雞飯🤗👉🏻馬拉盞通菜 $68呢碟菜仲貴過我碟飯😂☝🏻,不過都夠香,加左好多蝦米同食得出有蒜蓉同蝦醬味,用黎送下飯都唔錯嘅,味道會偏咸一d🤭正常嘅,有蝦醬嘛😍❤️❤️❤️🔥👉🏻芒果糯米飯 $58呢個真系讚不絕口,啪完兩個飯同一碟菜我地都仲可以食得晒個甜品就知幾好味,一上枱個糯米飯d煙系咁冒

😍❤️❤️👉🏻冬陰公炒飯 $58

😍❤️❤️👉🏻阿來海南雞飯 $52

🤗👉🏻馬拉盞通菜 $68

😍❤️❤️❤️🔥👉🏻芒果糯米飯 $58

呢個真系讚不絕口,啪完兩個飯同一碟菜我地都仲可以食得晒個甜品就知幾好味,一上枱個糯米飯d煙系咁冒,試左個椰汁配落糯米飯,甜嘅味道煙軔口感,正呀!唯一不足之處系芒果品夠甜有少少酸,但芒果都知唔一定個個甜嘅,小問題啦,個椰醬同糯米飯分數超越呢d問題~
凍奶茶 跟餐$4 同椰汁三色冰 $22

👍🏻飲品方面就凍奶茶 $4 同椰汁三色冰 $22,大致正常,兩者系冇叫少甜情況都冇過甜🤤

🤔總括而言,如果系食物方面呢間餐廳真系掌握左好大水准,唯一可以彈嘅都只系坐位逼迫問題,同有d坐位有冷氣機冷熱滴倒汗水💦問題。

服務都幾好,見我拎濕傘入黎都即刻反應比左個膠食我裝住把傘,臨走又提我拎傘,一定會回頭幫襯❤️🥰✊🏻

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
凍奶茶 跟餐$4 同椰汁三色冰 $22
2019-08-02
$131 (宵夜)
2019-08-03 129 浏览
聽人講依間野唔錯接女朋友收工咁岩行過依頭又咁岩未食dinner就碌左入去試啦人地講依間野成日爆場,食親都要等位咁岩今次入去岩岩好有位天意吖,哈哈鋪頭細細,d位都比較密集基本上同隔離枱既距離就好似一齊食飯咁係會有少少唔自然既感覺不過唔理啦,我入黎係食野既先黎左個海南雞飯飯係油飯,好香!食落又唔會油膩海南雞非常貼心,師傅幫你去埋骨仲要比雞脾,超滑又好嫩,無牙都食到加埋個酸辣汁,好食到停唔到口再黎係冬蔭公炒飯我真係好驚訝,一個飯做到“甜,酸,咸,辣”四種既變化,再加上“蜆肉,菇,蟹柳,蝦仁”,我夠膽講句,係毫無破綻!馬拉盞通菜入面材料好足有蝦醬,乾蔥,蝦米,肉碎係好香,好香!我仲叫左個椰汁三色冰椰味濃,又用埋碎冰,加埋三色一齊飲又係無得彈!最後用芒果糯米飯作為結尾估唔到個糯米飯可以做到咁出色出黎果陣仲出緊煙食落好煙韌,加上椰汁好過癮可惜芒果差左少少,有d酸可能芒果唔當造成餐飯非常滿足,佢既野食已經完全蓋過環境依一 part出色,非常出色,cp值好高賣單兩個人$260,食左好多野,真心抵!
聽人講依間野唔錯
接女朋友收工
咁岩行過依頭又咁岩未食dinner
就碌左入去試啦
人地講依間野成日爆場,食親都要等位
咁岩今次入去岩岩好有位
天意吖,哈哈

鋪頭細細,d位都比較密集
基本上同隔離枱既距離就好似一齊食飯咁
係會有少少唔自然既感覺
不過唔理啦,我入黎係食野既
先黎左個海南雞飯
飯係油飯,好香!食落又唔會油膩
海南雞非常貼心,師傅幫你去埋骨
仲要比雞脾,超滑又好嫩,無牙都食到
加埋個酸辣汁,好食到停唔到口
再黎係冬蔭公炒飯

馬拉盞通菜入面材料好足
有蝦醬,乾蔥,蝦米,肉碎
係好香,好香!
我仲叫左個椰汁三色冰
椰味濃,又用埋碎冰,加埋三色一齊飲又係無得彈!

最後用芒果糯米飯作為結尾
估唔到個糯米飯可以做到咁出色
出黎果陣仲出緊煙
食落好煙韌,加上椰汁好過癮
可惜芒果差左少少,有d酸
可能芒果唔當造

成餐飯非常滿足,佢既野食已經完全蓋過環境依一 part
出色,非常出色,cp值好高
賣單兩個人$260,食左好多野,真心抵!
無骨海南雞飯
冬蔭功炒飯
2019-08-02
$130 (宵夜)
無骨海南雞飯
冬蔭功炒飯