2021-11-14
突然好想食泰國野,咁岩收工約左人去旺角,於是openrice search左下,決定去試下呢間阿來泰式地道風味~去到見到門口都幾多人排隊,直覺話我聽應該揀左間幾好味嘅鋪頭🤣本身驚咁多人等會唔會等好耐先有得入座,無諗到等左一陣就已經入座了🥳原來間餐廳有兩層!餐廳好多食物選擇🤤🤤辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯🦐 $68由於返左日工實在太肚餓了,決定叫個炒飯頂頂肚🔥於是揀左個有👍🏻嘅辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯,一上菜後就迫不及待拿拿林舀黎食。炒飯一入口,哇,有啲驚喜。成個炒飯好夠味好有鑊氣,飯粒粒粒分明,咸道剛好,有少少辣但又唔算好辣,即使唔太食得辣嘅都應該無問題Handle到~隻辣係辣得黎好惹味個隻,令成個飯嘅氣味味道提升左!飯粒之間夾有蟹柳、新鮮魷魚粒、炒蛋同埋好幾隻爽口大蝦。$68食到個咁足料,咁好味,咁有份量嘅炒飯我覺得真係完全良心價👍🏻👍🏻👍🏻🌶️泰式鮮蝦冬蔭公湯(小)$7810次食泰國野我有9次都會叫冬陰公湯飲,無他,就係中意😆😆😝由於我地得兩個人食,所以order左個細份量嘅湯~ 湯一上枱就已經聞到個陣酸酸香香嘅冬蔭公味🤤湯一入口有啲嗆喉嚨,但飲多啖真係🤤🤤十分夠味,湯酸得黎又好夠辣,唔會稀身同
辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯🦐 $68
10次食泰國野我有9次都會叫冬陰公湯飲,無他,就係中意😆😆😝由於我地得兩個人食,所以order左個細份量嘅湯~ 湯一上枱就已經聞到個陣酸酸香香嘅冬蔭公味🤤湯一入口有啲嗆喉嚨,但飲多啖真係🤤🤤十分夠味,湯酸得黎又好夠辣,唔會稀身同唔夠味。個人認為個湯雖然一入口辣左小小,但越飲越過癮,最後成碗湯比我地清哂🤣🤣🤣同埋啲車厘茄都煮得好恰好(?)入口一咬就爆漿🤣好似咬到脆珠咁爆開,同埋!!!碗湯有成足足3隻大蝦!仲有好多強壯嘅秀珍菇,極足料。
友人十分想食炸蝦餅,於是乎我地點左個黎試~蝦餅上碟有6大舊,炸漿好薄、炸得岩岩好,唔會太油同唔會有陣油瀝味,有蝦味,口感飽滿爽口,配埋泰式辣醬,成日食完一舊唔小心又想夾多舊黎食🤣🤣推薦👍🏻👍🏻👍🏻
由於現叫現燒,所以要等一陣先上菜。碟烤魷魚睇落平白無奇,但食落烤得岩岩好,唔會太韌又有啲趙口。魷魚有配辣椒汁,但個人認為做咁食都已經幾好味了😋😋想食魷魚嘅都值得一試~
今次叫嘅都係Menu比👍🏻嘅菜式,全部都真係無令我失望
,甚至有啲位令我喜出望外。下次黎決定要試下佢地啲咖哩、海南雞、冬蔭公烏頭同埋豬頸肉,因為見到隔離枱嘅都好好食咁🤤🤤順帶一提呢度嘅staff態度都幾好,食材方面又有質素,食物份量又足,絕對係可以recall and recall嘅餐廳。