2021-10-20
今日同個旺角地膽食飯,佢帶我嚟阿來食泰菜~平時比較少去通菜街覓食,閒日夜晚嚟到呢頭都幾旺阿來都幾乎坐滿客,好彩朋友有book定位。阿來海南雞飯 (餐) $54睇緊餐牌嗰陣聽到有幾個人嚟買外賣,都係買海南雞飯,咁我梗係跟大隊揀呢個啦海南雞飯好快就送到~有畀雞翼位,肉質嫩滑,有雞味,雞皮亦都夠爽滑,以呢個價錢嚟講,分量同質量都物超所值;油飯好香,飯粒挺實分明,唔怪得咁多人點海南雞飯!泰式滷豬脾(例) $78地膽朋友推介嘅豬脾,有得叫豬脾飯($54)或者例牌,我哋想食多啲肉就揀咗後者。肉質非常之腍,口感一流;個豬脾本身都滷得好入味,再點埋酸辣醬就更加正伴碟嘅酸菜都好好食,唔會好酸,重可以減輕油膩感。椒鹽軟殼蟹 $88邪惡之選,即叫即炸,一上檯已經熱辣辣香噴噴。軟殼蟹大隻飽滿,炸得又香又脆,惹味香口!椰青 跟餐+$22/散叫$35食泰菜梗係要飲原隻椰青,椰肉好滑好腍,椰汁冰涼清爽,真係非常滿足嘅一餐