2017-02-25 194 浏览
今天帶爸爸去了一間台灣的店子,是在旺角開了一個多月的鐵牛台灣牛肉麵!店舖很容易找到的是位於旺角中心旁邊的地庫,待應小姐又懂國語又懂廣東話,首先我們找到位置坐下來後,便在menu 紙上選擇,之後到枱台付款!首先爸爸的牛筋腩麵熱辣辣地送上來,湯底很濃,而且麵條很咬口有勁,爸爸讃不絕口!小吃很抵吃,所以我們都点了數款,逢甲鹽酥雞,又脆又香,点一点辣醬,滋味十足!葱油淋青菜真的很夠鑊氣,而且份量十足!凉拌小青瓜加上辣汁,夠開胃!魚酥皮蛋豆腐很道地,台南的特色做到了!小街滷大腸拼豬爽耳,滷水味很夠,大腸和豬爽耳也夠入味了!我的鮮笳牛筋腩麵,茄味十足,把牛筋腩的肉味都引發出來,而且補足一句,這碗麵的份量真的十足,女生吃不完,男生也會覺得份量十足!我的冰檸檬冬瓜茶很正宗,爸爸的杞桂圓紅棗茶也很正,算是一餐很道地的台菜呀!

葱油淋青菜真的很夠鑊氣,而且份量十足!

凉拌小青瓜加上辣汁,夠開胃!
魚酥皮蛋豆腐很道地,台南的特色做到了!
小街滷大腸拼豬爽耳,滷水味很夠,大腸和豬爽耳也夠入味了!
2017-02-24
2017-02-23 209 浏览
日前下午經過旺角中心,見地庫開了間「鐵牛台灣牛肉麵」,聽食過其尖沙咀總店的朋友話其食物唔錯,便去試下。$58的招牌紅燒牛肉麵湯頭頗濃,都有點牛味,喝完也不致口乾,算合格。至於合共有三件的牛肉細細舊,但粗身。牛𦟌位滷得幾入味,亦軟身易咬,唔錯。反而對喜歡吃硬麵條的我,略嫌呢度既麵條太軟了,有點軟到像即食麵,要扣D分。叫多個三十幾元的下午茶套餐,選了個滷肉飯,肉帶肥,個汁唔錯,屬意外驚喜。個餐配少許台灣腸、辣牛肚及鹽酥雞,加一杯咖啡,反而覺得幾抵食。

2017-02-16
  • 滷肉飯
係香港食台灣野選擇有好多,但想食比較正宗而又比較經濟實惠就更加少之有少。記得當初鐵牛係尖沙咀開嘅時間就光顧過一兩次,兩次都覺得佢哋嘅食物質素良好而且價格相對優惠,因為都幾大份下😂今日同男朋友旺角行街,無意中發現原來旺角中心嘅地牢都開咗鐵牛嘅分店,實在係個太開心嘅消息。一場經過又見到,當然又要試吓旺角分店嘅質素啦。論環境QT個人覺得旺角分店位置坐得舒適,店員嘅服務同樣跟尖沙咀分店一樣相當禮貌快捷。至於食物方便就跟尖沙咀分店分別不大,下午茶餐仍然係相當抵食,有齊小食、主食同飲品都只不過$32up . 我自己就餐飲加左珍珠個d所以要加$~ 但成個tea set 都幾大份,如果個人係小鳥胃唔想浪費食物就記得下單嘅時間叫「扣底」喇🙌🏼先講小食,必點嘅可以選擇滷水豬大腸、肉燥茄子、皮蛋豆腐、梅子脆薯!以上四樣都係台灣特色食物但香港好少有地方整得好食之餘仲要大碟唔難食~ 平平地大大碟!滷水豬大腸$42 入味夠林而且冇屎臭味係重點!肉燥茄子 $34 茄子走油走得好靚!皮脆內嫩!青味全走!吸埋肉燥汁一流👍🏻👍🏻梅子脆薯 $32 梅子粉酸甜,灑於已炸脆嘅番薯條上~ 味覺新鮮同時減低炸薯嘅油膩感!主食上QT

滷水豬大腸$42 入味夠林而且冇屎臭味係重點!

主食上QT就覺得手拌麵同麻辣擔擔麵最正!比起湯食牛肉麵更出色更有特色👍🏻
旺角返工嘅朋友真係冇左鐵牛又多個開飯飯堂喇😊
2017-02-16
  • 梅子脆薯
1K
2017-02-22 158 浏览
晚餐不知道吃什麼 乾麵也是最好解決的一餐比起湯麵,我更愛乾拌麵用餐時刻都超多人的建議大家可以提早到或是避開尖峰時間來不然就是要在外面等是說店家翻桌率也很高~所以也不用等很久就會有位子坐哩食物種類蠻多的 價錢不貴選好食物,要自行到櫃台付款再照店員拿送餐香酥排骨肉燥乾拌麵 $58排骨肉質軟腍入味麵的滷汁是肉燥的鹹香不會太鹹膩口另外肉燥可以看到都是瘦肉比較多麵條超彈牙夜市小香腸 $36吃起還是有肉汁的香腸帶些微甜,瘦肉的比例較多 所以吃起來不會覺得很油膩如果可以配大蒜片就更完美了!鹽酥小拼盤$45有酥炸花枝丸,梅子脆薯,鹽酥雞個人最愛梅子脆薯炸得酥脆加了梅子粉,食起來更甘甜珍珠奶茶喝起來明顯的奶精味道味道表現還ok~宣傳你的專頁
晚餐不知道吃什麼 乾麵也是最好解決的一餐

比起湯麵,我更愛乾拌麵
用餐時刻都超多人的

建議大家可以提早到或是避開尖峰時間來

不然就是要在外面等

是說店家翻桌率也很高~

所以也不用等很久就會有位子坐哩

食物種類蠻多的

價錢不貴
選好食物,要自行到櫃台付款

再照店員拿送餐

另外肉燥可以看到都是瘦肉比較多

麵條超彈牙
夜市小香腸 $36

吃起還是有肉汁的

香腸帶些微甜,瘦肉的比例較多

所以吃起來不會覺得很油膩

如果可以配大蒜片就更完美了!
鹽酥小拼盤$45

有酥炸花枝丸,梅子脆薯,鹽酥雞

個人最愛梅子脆薯炸得酥脆

加了梅子粉,食起來更甘甜
珍珠奶茶喝起來明顯的奶精味道

味道表現還ok~
宣傳你的專頁
  • 夜市小香腸
  • 香酥排骨肉燥乾拌麵
1K
2017-02-21 178 浏览
早在一兩個星期前看到蘋果動新聞的一篇報導,便令我把這鐵牛台灣牛肉麵放進我的餐廳收藏名單之中。今天巧經旺角,便順帶一試。小結: 比台灣更台灣,完勝台灣吃的台灣牛肉麵!滷肉飯(小碗/$30): 即使是小碗其實也相當大碗,畢竟也在賣$30元。說到吃台灣菜,滷肉飯的魅力的確是沒辦擋,滷肉飯香滑糯潤,滷肉及滷汁味道偏重,非常香甜,正合我這重口味之人。滷肉半肥瘦,豐富而入味,相當邪惡,味道果真不錯!鹽酥雞拼夜市小香腸($40): 兩款小食均很有台灣的味道,基本上與在台灣夜市吃的都差不多,鮮炸雞件灑上大量鹽粉,非常香酥惹味。 主廚私房牛肉麵($70): 台灣本地的牛肉麵口味一般偏淡,坦白說並不合香港人口味,而這鐵牛正正改善了此問題,較合我的口味。此主廚私房牛肉麵含三款牛肉 - 金錢展、牛腩及牛筋,軟腍入味,牛味鮮濃;湯底香甜而鮮濃,但亦不感油膩,蠻好喝的,麵底造功不錯,麵質爽韌。整體來說,比台灣吃的更為出色!
2017-02-18
2017-02-21 1138 浏览
地道台灣特色的小店, 不得不推介 偶然在一次尖沙咀逛街認識到它....食物的味道令人想念和弟妹的第一次旅行, 第一次到台灣之旅今日再次跟男朋友到新店光顧, 位置有點偏, 但其質素會令你不介意一到到餐廳時, 座上客也挺多, 也聽到隔離的食客說因台灣人主理才一到店員操一口流利的台灣口音普通話, 大概在台灣過來吧, 我不太會說, 幸好他們還懂廣東話 點單形式保留了台灣食店的方式, 先寫單後再到櫃台付款地方並不窄, 坐下環境感覺舒適, 都是GATHERING 的好去處之一魚酥皮蛋豆腐 (HKD36)豆腐是凍食, 入口滑溜, 皮蛋香, 配上面上的蔥花、魚酥、醬汁連吃, 魚酥不但令皮蛋豆腐更香蔥花醬汁不會令豆腐過咸, 剛好的讓皮蛋豆腐入口有其滋味 芝士鹽酥雞 (HKD40)近排流行斫惡軸心之一 - 熱熔芝士, 餐廳都貼住潮流, 有芝士鹽酥雞, 感覺特色之餘也覺得新派芝士好多, 一上枱已經好吸眼 芝士好香, 味道濃, 以為會奪去鹽酥雞的味道, 但食落不但食到芝士香, 仲帶出鹽酥雞的味道同香味鹽酥雞新鮮炸上, 皮脆肉嫩, 炸粉又唔多, 入口啖啖肉, 呢道菜認真推介 紅燒牛筋腩乾拌面 (HKD64)牛筋
地道台灣特色的小店, 不得不推介

點單形式保留了台灣食店的方式, 先寫單後再到櫃台付款

魚酥皮蛋豆腐 (HKD36)

蔥花醬汁不會令豆腐過咸, 剛好的讓皮蛋豆腐入口有其滋味
芝士鹽酥雞 (HKD40)

芝士好多, 一上枱已經好吸眼

紅燒牛筋腩乾拌面 (HKD64)

牛筋腩好大舊, 令人驚喜的是入味且不韌, 牛肉味濃郁

雖然係乾拌面, 但它不是完完全全的乾巴巴, 面條吸收了牛肉湯湯汁, 入口味道香濃, 食得出完完全全的地道湯汁
食過好多次乾拌面, 最令我喜歡的是它

乾拌面還附上一碗牛肉湯, 可以根據你個人口味來調配得更濃

個人就覺得不用沾湯, 本身的面條味道調配得足夠剛好
在台灣點會少得一大特色 - 珍珠奶茶 (HKD28)

個人就點了 芋香珍珠奶茶, 珍珠好豐富, 芋香濃, 飲落唔會太甜
價錢不貴, 午市還有套餐的選擇

質素的確吃出了台灣地道風味, 令人會一再回味, 亦會期待下次的到訪
  • 紅燒牛筋腩乾拌面
  • 芝士鹽酥雞
2017-02-20 121 浏览
同女朋友行完旺角中心之後,個肚開始打鼓啦, 樓下原來開咗間鐵牛牛肉麵, 之前係尖東都想食啦, 今次就一於去啦, 去到樓下啦好多人排隊, 攞飛之後等10分鐘就有得入內, 店員就畀咗一餐牌, 同埋點菜紙,價錢黎講, 一個麵$58個, 都算唔錯。咁我就叫咗個牛肉湯麵, 佢就叫咗個牛肉伴麵$64, 另外再叫咗花枝丸$30同埋小黃瓜$29牛肉湯麵嘢食好快就送到, 湯麵的湯好鮮甜, 麵掛湯能力好高, 牛肉非常之軟滑, 牛肉伴麵, 我覺都係非常之好食, 拌麵的汁是甜甜的,冇得彈炸花枝丸花枝丸雖然這個顏色都唔算好靚, 但係入口非常彈牙,同埋有一粒粒嘅花枝, 增加口感另外就叫咗個小黃瓜, 係青瓜嚟嘅, 咬落去非常之爽脆 , 甜甜地非常之好食, 呢個冷盤真係一流
牛肉湯麵
牛肉伴麵, 我覺都係非常之好食, 拌麵的汁是甜甜的,冇得彈
炸花枝丸
2017-02-19 482 浏览
去台灣旅行必做的是-行夜市.掃街!但距離大假還有幾個月,要如何滿足口腹之慾?想不到在香港都可以嘆到正宗台灣美食!店子的名是「鐵牛」,如鐵一般的熱血;為食客帶來最原始的感動,果然很有台灣風味吧~店裡的年輕人好有活力,服務周到,上餐速度好快,進駐旺中地庫,又多一個搵食地方!有一系列的台灣美食,如台灣湯麵、 台灣便當和特色拌麵。 下次要試這間店的台式麻辣湯麵,似乎幾惹味可口。寶島豬肉紙 乾拌麵 $68 選用自家製煮的醬汁,內有豐富多料的肉燥,成了一碗特色的乾拌麵,食指大動。寶島豬肉紙果然好脆皮,滿有當地的口感風味, 跟一碗清湯,更體現到正宗的台灣美食。鮮蕃茄排骨麵  $60由新鮮蕃茄製成的湯底,滿口清新和富營養,散發出好濃郁的蕃茄香味,餚出鮮味來的湯底!排骨肉質軟腍入味,是朋友大力推薦的麵食。另可單點香酥炸排骨作小食,價錢大約一半。台灣小食點了好芝味芝士鹽酥雞  $40雖然又係芝士,但入口唔會好膩,一排有八粒鹽酥雞,炸得乾身多汁、軟腍香脆。鋪面有好多濃郁的芝士醬,散發陣陣芝味。黃金梅子脆薯  $32 店員熱情地推介這個真材實料的脆薯,外形粗薯條,薯味出眾又軟腍香酥。撒上來自台灣的梅子粉,別具
去台灣旅行必做的是-行夜市.掃街!

但距離大假還有幾個月,要如何滿足口腹之慾?

想不到在香港都可以嘆到正宗台灣美食!

店子的名是「鐵牛」,如鐵一般的熱血;

為食客帶來最原始的感動,果然很有台灣風味吧~
店裡的年輕人好有活力,服務周到,上餐速度好快,

進駐旺中地庫,又多一個搵食地方!
有一系列的台灣美食,如台灣湯麵、 台灣便當和特色拌麵。

下次要試這間店的台式麻辣湯麵,似乎幾惹味可口。
寶島豬肉紙 乾拌麵 $68
選用自家製煮的醬汁,內有豐富多料的肉燥,

成了一碗特色的乾拌麵,食指大動。
寶島豬肉紙果然好脆皮,滿有當地的口感風味,

跟一碗清湯,更體現到正宗的台灣美食。
鮮蕃茄排骨麵  $60
由新鮮蕃茄製成的湯底,滿口清新和富營養,

散發出好濃郁的蕃茄香味,餚出鮮味來的湯底!
排骨肉質軟腍入味,是朋友大力推薦的麵食。

另可單點香酥炸排骨作小食,價錢大約一半。
台灣小食點了好芝味芝士鹽酥雞  $40
雖然又係芝士,但入口唔會好膩,

一排有八粒鹽酥雞,炸得乾身多汁、軟腍香脆。

鋪面有好多濃郁的芝士醬,散發陣陣芝味。
黃金梅子脆薯  $32
店員熱情地推介這個真材實料的脆薯,

外形粗薯條,薯味出眾又軟腍香酥。

撒上來自台灣的梅子粉,別具風味!
夜市小香腸 $36
最不可錯過的是切片的台灣腸,脆皮口感好香口入味。
酥炸花枝丸 $30
用上七味粉,伴有台南的小碟醬料,
雖然只有四粒,但粒粒都有口感又有嚼勁。
台灣小菜之中最愛魚酥皮蛋豆腐 $36
好豐富的口感,蘸了經調味的XO醬,好好味~
一排有四件,鋪面有好多(要講10次) 木魚絲,

重申:係超級多!伴有皮蛋的醬汁,

豆腐不再是平淡,而是好滑又充滿台式風味。
酸菜滷水大肥腸 $42

好岩香港人口味 ,似乎唔夠喉,要追加!
台式特飲大杯,份量又多

檸檬冬瓜茶 單點 $28 另加珍珠
冬瓜茶的甜,伴有煙軔有嚼口的珍珠
台式特飲 水蜜桃蘇打 $35

有夏日氣息,另有椰果
  • 鮮蕃茄排骨麵
  • 好芝味芝士鹽酥雞
  • 黃金梅子脆薯
  • 魚酥皮蛋豆腐
  • 檸檬冬瓜茶
2017-02-19 408 浏览
台灣菜永遠都是受歡迎菜式,每當吃台灣菜,絕不會抗拒,因為有名的滷肉飯、牛肉麵已在大眾人心中佔一席位,今次來了這家專門吃台灣牛肉麵的餐廳吃晚餐,除了牛肉麵之外,也有各式各樣的台灣小食,讓人花多眼亂店內都以木作主題,牆上掛滿台灣的特色景點照,讓人置身台灣一樣<<寶島豬肉紙乾拌麵>>豬肉紙入口挺脆口,份量比想像中多,拌麵上鋪滿滷肉,底層的肉汁拌匀乾麵,麵條質感適中,不會吃起來過軟或過硬<<小碗滷肉飯>>挺喜歡吃這碗滷肉飯,吃起來特別的香,而且咸道適中,以這價錢有如此質素來說挺化算,一上桌已經嗅到香味,雖然名稱是小碗,但確實很大碗 <<主廚私房牛肉麵>>牛肉麵內有牛腩、牛展、牛筋,三種不同牛部分,當中最喜歡是牛展,軟硬度適中,牛肉連筋一次性滿足了口感,牛腩有少許肥,最適合喜歡吃牛脂肪的人,牛筋滷得很軟熟入味,湯喝起來很清,完全沒味精,而且不會太咸和油膩<<口水椒麻牛肚絲>>超推介這裡的牛肚絲,非常入味可口,可能是我太喜歡吃辣,辣味相當過癮又惹味,一吃就有驚喜,不吃辣的

<<寶島豬肉紙乾拌麵>>
<<小碗滷肉飯>>
<<主廚私房牛肉麵>>
<<口水椒麻牛肚絲>>
超推介這裡的牛肚絲,非常入味可口,可能是我太喜歡吃辣,辣味相當過癮又惹味,一吃就有驚喜,不吃辣的朋友要小心了
<<小街滷大腸拼豬爽耳>>
兩種食材同樣滷得很入味,大腸挺爽口,豬耳就比較軟熟,如果可以再爽一點就更出色了
<<熱胚芽奶茶>>
喝第一口是無糖的,店員附給了一包白糖,但沒有加進去,好香濃的奶茶味且不甜,內有好多胚芽,所以喝完已經夠飽,纖維又多
<<凍珍珠奶茶>>
吃台灣菜怎能錯過點珍珠奶茶,味道不太甜,好像在台灣喝到的那種地道味道,珍珠反而過軟,我還是喜歡煙韌一點的口感
<<肉躁拌青菜>>
青菜上的肉躁時全瘦的,吃起來味道不太咸
<<逢甲鹽酥雞>>
雞塊比想像中不太脆,但味道是不錯的,附跟了蒜味蕃茄醬,沾來吃挺特別
整體而言,雖然小食淨看好像很少,但吃起來其實挺多,的確這裡麵的份量比一般所吃到的大碗,店員亦會親切地問要不要減少麵量,如果不大吃的朋友可以叫減麵量,那就不浪費了,而且這裡是出去櫃枱自行點餐,然後在位子上等店員送上食物,上菜速度很快,所有食物都是熱的,想去正宗台灣菜,這裡就很適合了
2017-02-18 352 浏览
情人節竟然去咗食台灣野,又真係幾特別,好多人,所以邊個話一定要食西餐~間餐廳都幾得意,主要係首先攞咗位置然後填寫要叫嘅食品,之後就出去俾錢,因為張單本身已經有人幫手寫咗枱號,就方便過連鎖快餐店,起碼可以乖乖地坐低人哋拎餸菜過嚟。木魚炸豆腐兩件$30睇外表好似普普通通,但係上面啲木魚彈下彈下都幾過癮。炸豆腐裏面其實都好香滑,而且油香十足,外皮香脆裏面滑嫩。鹽酥小拼盤$45拼盤裏面有鹽酥雞,番薯條同埋花枝丸。鹽酥雞雖然唔算太香脆但係表面鹹香十足,裏面啲肉依然保持水分。番薯條就幾夠特別,表面有一啲話梅粉,令到味道又酸又甜,好唔錯。花枝丸就比想像中冇咁有好感,雖然單啊但係裏面食唔到實在的魷魚,可能打得太碎,不過調味亦唔錯架啦。酸菜滷水大肥腸$42好似除咗肥腸之外都有少少滷水豬耳,整得好入味之餘裏面都好乾淨,有彈性唔會得個稔字。啲酸菜仲可以撈麵一齊食,豬耳就夠晒爽口啦。主廚私房牛肉麵$70男朋友個牛肉麵,裏面有牛筋腩牛腩,都係炆得好稔又夠晒入味咸香十足,麵質都有彈性。湯底比起新竹米粉更加濃郁。蔥燒豬軟骨肉燥新竹米粉$59豬軟骨真係有啲硬有啲軟,太硬嗰啲食唔到,不過都係整得好稔,再加埋燒過更加香。

木魚炸豆腐兩件$30
鹽酥小拼盤$45
拼盤裏面有鹽酥雞,番薯條同埋花枝丸。
酸菜滷水大肥腸$42
主廚私房牛肉麵$70
蔥燒豬軟骨肉燥新竹米粉$59
豬軟骨真係有啲硬有啲軟,太硬嗰啲食唔到,不過都係整得好稔,再加埋燒過更加香。新竹米粉特別爽口,因為我怕食唔晒所以就叫左小米粉,不過其實分量依然好足夠,湯底就比較清淡,不過都有味。
焦糖珍珠奶茶加$16
個奶茶同平時飲嗰啲有啲唔同,唔知點講,總之風味方面同埋口味有少少唔同好似奶味特別濃郁但係茶味又依然keep到⋯不過都飲咗好少,因為生理期,唉!
檸檬柚子茶加$16
唯有熱飲,味道同想像中差唔多,見到隔離枱全部都係飲珍珠奶茶或者香芋珍珠奶茶,甚至係梳打,我就好想飲,所以都係建議飲凍飲多啲!!
2017-02-14
庆祝纪念
情人节
2017-02-17 136 浏览
🐮鐵牛台灣牛肉麵 特輯一間以自助下單既台灣牛肉麵館先介紹係本人最中意食既"黃金梅子脆薯"($32) 趁熱食最好👍🏻係甜甜既蕃薯灑上酸酸甜甜既台灣梅粉 食到停吾到口另外既係"鹽酥雞拼夜士小香腸"($40)絕對岩哂貪心既我 一次過可以食哂兩款小食 我同男朋友兩個食份量剛好😋鹽酥雞鬆脆嫩 重點係炸完都好juicy 吾乾至於最抵既係"魚酥皮蛋豆腐"($36) 一碟有4磚豆腐+超大舊皮蛋+超多魚酥😍 豆腐又滑又香好啦!到重頭戲就係鐵牛個"招牌紅燒牛肉麵"($58) 麵質彈牙不硬 湯底濃郁得尼又吾油膩😭好有台灣既感覺💕睇到流晒口水仲唔快啲去試吓!就係旺中地府爭鮮隔離咋地址 : 旺角彌敦道688號旺角中心第一座地庫A舖
🐮鐵牛台灣牛肉麵 特輯
一間以自助下單既台灣牛肉麵館
係甜甜既蕃薯灑上酸酸甜甜既台灣梅粉 食到停吾到口
鹽酥雞鬆脆嫩 重點係炸完都好juicy 吾乾
睇到流晒口水仲唔快啲去試吓!就係旺中地府爭鮮隔離咋
地址 : 旺角彌敦道688號旺角中心第一座地庫A舖
2K
2017-02-17 228 浏览
小碗鹵肉飯($30) 細細碗岩曬一人份量,又香又好味。 小碗麻辣擔擔麵($32) 擔擔麵上鋪滿了香辣肉碎,醬汁均勻滲入每一條麵條,惹味可口。 主廚私房牛肉麵($70) 湯底濃郁好味,大塊金錢𦟌、秘製牛腩、香滑牛筋軟腍好吃,麵條浸了很久也不會太腍。 木魚炸豆腐($30) 麻辣肥腸($38) 肥腸麻香味濃,爽滑好吃! 口水椒麻牛肚絲($36) 味道香辣惹味,牛肚嫩滑,作為一個嗜辣愛好者絕對是大愛。 小街綜合滷味拼盤($45) 包括了豬腸、豬耳、滷水蛋,滷水味道香濃,豬腸爽囗,豬耳爽脆。 鹽酥小拼盤($45) 包括了鹽酥雞、脆薯、花枝丸,店員推介脆薯,炸到香脆後再加入酸梅粉,味道特別! 肉燥拌青菜($32) 肉燥惹味,配上青翠嫩綠的蔬菜感覺很好! 飲品加$16就可以了! 芋香珍珠奶茶 巨蜂葡萄梳打
小碗鹵肉飯($30)

細細碗岩曬一人份量,又香又好味。

小碗麻辣擔擔麵($32)

擔擔麵上鋪滿了香辣肉碎,醬汁均勻滲入每一條麵條,惹味可口。

主廚私房牛肉麵($70)

木魚炸豆腐($30)

麻辣肥腸($38)

肥腸麻香味濃,爽滑好吃!

口水椒麻牛肚絲($36)

味道香辣惹味,牛肚嫩滑,作為一個嗜辣愛好者絕對是大愛。

小街綜合滷味拼盤($45)

鹽酥小拼盤($45)

肉燥拌青菜($32)

肉燥惹味,配上青翠嫩綠的蔬菜感覺很好!

飲品加$16就可以了!

芋香珍珠奶茶
巨蜂葡萄梳打

2017-02-11
位於旺角的鐵牛台灣牛肉麵,是尖沙咀的新分店曾經帶媽媽嚐過一次,味道可好,所以我今晩帶好友來嚐嚐。今晩是情人節,人人四處放閃吃情人節大餐,而我和好友只好二人找間面店吃吃吧。黃金梅子脆薯$32上次吃過又吃一次的脆薯,味道依舊的好哦。一客五小條,短粗肥大,撒上梅子粉,囗感扎實,酸酸甜甜哦鹽穌雞拼夜市小香腸$40雙拼適合貪心的你,鹽穌雞炸得不油,粉漿厚重,雞肉入味,帶有肉汁。小香腸切成薄片,賣相像港式臘腸,肉味濃郁。肉燥小茄子$34大個後愛上魚香茄子,而肉燥茄子更為美味。滿佈肉燥的茄子,軟腍入味, 惹味吸引, 唯外皮略硬,底部略油朋友不吃茄子,未能嚐到它的美味。魚酥皮蛋豆腐$36不愛皮蛋的我,再次點這皮蛋豆腐,當然是因為它很好吃啦。Q嫩彈彈的凍豆腐,放上四片皮蛋,木魚碎,濃稠醬油,微甜微鹹,味道特別,可以一試。肉燥拌青菜$32肉燥是吃台灣菜必吃的吧,青菜青嫩鮮綠,色澤吸引。入囗爽脆,配上鹹香肉燥,小朋友也大愛吧。鮮蕃茄豬軟骨麵$62上次已試過牛肉面,今次便試試蕃茄湯底。蕃茄湯稠如醬汁,色澤鮮紅,味道鮮甜帶酸。面為粗身曲面,但有點略腍。份量之大,小胃者可選小麵哦,惜食是很重要的哦
位於旺角的鐵牛台灣牛肉麵,是尖沙咀的新分店

曾經帶媽媽嚐過一次,味道可好,所以我今晩帶好友來嚐嚐。
黃金梅子脆薯$32

上次吃過又吃一次的脆薯,味道依舊的好哦。
一客五小條,短粗肥大,撒上梅子粉,囗感扎實,酸酸甜甜哦
鹽穌雞拼夜市小香腸$40

小香腸切成薄片,賣相像港式臘腸,肉味濃郁。
肉燥小茄子$34

大個後愛上魚香茄子,而肉燥茄子更為美味。

朋友不吃茄子,未能嚐到它的美味。
魚酥皮蛋豆腐$36

不愛皮蛋的我,再次點這皮蛋豆腐,當然是因為它很好吃啦。

肉燥拌青菜$32

肉燥是吃台灣菜必吃的吧,青菜青嫩鮮綠,色澤吸引。
入囗爽脆,配上鹹香肉燥,小朋友也大愛吧。
鮮蕃茄豬軟骨麵$62

上次已試過牛肉面,今次便試試蕃茄湯底。

份量之大,小胃者可選小麵哦,惜食是很重要的哦
2017-02-14
2017-02-15 143 浏览
寶島便當@鐵牛台灣牛肉麵旺角彌敦道688號旺角中心第一期地庫A舖第一次去因在尖沙咀上班,覺得平實又好味。今日去旺角購物,見到個招牌開設了分店在旺中,二話不說拉妹妹一起去吃。豐富大份量我便當是心水,每次也捧著肚子走。鮮蕃茄豬軟骨麵$62, 自小喜歡酸咪咪的蕃茄,多維他命c能美白。湯頭加了糖喝下非一味酸,而且是濃濃,看出蕃茄煮出的紅色及蕃茄塊。麵條純樸藉湯頭就好好吃,是比較軟身的質地。肉大大塊,軟骨當然可以食仲爽口,也醃得入味,不會比湯頭蓋過味道。奮起湖燒雞腿便當$58 老肉飯油香滿瀉,珍珠米會比普通米較濕糯。更有半顆入味老蛋,醃酸菜,爽身薄蓮藕片作伴菜。雞肉方便食用預先起骨,醬汁微甜與魯肉相襯又下飯。魯味拼盤$ 46,蛋,豬腸與豬耳三個經典結合。魚酥皮蛋豆腐 $35百吃不厭,魚酥比肉豬鬆口味帶甜,比豬肉鬆乾身同細碎,還大量曬上柴魚絲,豆腐皮蛋魚酥三者撈好超好吃。蔥油淋青菜$28,蔥炸過連油淋上生菜上,每次都點 因為此店蔬菜選擇不多,要攝取纖維蔬菜就靠此道料理了。涼伴小黃瓜$28振奮食慾,用甜白醋充分沉透入面,也雪得涼快可口,而青瓜食落是爽口多汁。檸檬綠茶$28 有檸檬酸性中和,能喝出淡淡
寶島便當@鐵牛台灣牛肉麵
旺角彌敦道688號旺角中心第一期地庫A舖

豐富大份量我便當是心水,每次也捧著肚子走。
魯味拼盤$ 46,蛋,豬腸與豬耳三個經典結合。
檸檬綠茶$28 有檸檬酸性中和,能喝出淡淡綠茶茶醇外也不止於太甜。

每次大點特點狂吃每人只是百來元,以前返工午餐更抵,5,6十元就有交易更連飲品,多款飯麵食足2個月仍可天天不重覆。食物也是濃味到家,基本上隨意點都不出錯。

2017-02-15 221 浏览
主廚私房牛肉麵.內有大塊金錢𦟌/秘製牛腩/香滑牛筋! 金錢𦟌筋肉相隔 肉質軟淋入味 不錯😚 牛腩肉則沒那麼軟 所以點金錢𦟌那款就好了! 湯底則比較淡味 而麵條屬比較幼的 爽口不糊 整體以hk的質素來說 都可以一試😌紅燒牛腩配黃金地瓜飯.紅燒牛腩炆得入味 蘿蔔清甜無渣😋 飯加入了地瓜煮 頗特別! 還跟了數款小配菜 份量足 比較抵食鹽酥小拼盤.有鹽酥雞/脆薯/花枝丸! 鹽酥雞熱辣辣炸起 外層薄脆 雞肉不會乾☺ 脆薯即是甘梅地瓜條 地瓜條炸得香脆 內裏粉糯香甜 灑上甘梅粉調味 好食呢😍花枝丸則正正常常啦🙆🏻店走半自助路線 自己出去點餐 店員幫助送餐 所以也不收加一!
主廚私房牛肉麵.

紅燒牛腩配黃金地瓜飯.

鹽酥小拼盤.