2019-07-05 724 浏览
今日三點左右先得閒食午飯🥢,這段時間人不多,有三四張枱有客而已。一坐低就必叫半份松花皮蛋配酸薑,感覺有點不像以前,沒有糖心感覺。之後再叫了幾個點心,有龍皇乾蒸賣、山竹牛肉球、雪菜上素餃。龍王乾蒸賣充滿很香的冬菇味,很足料!👍🏻山竹牛肉球味道比較偏淡,所以一定要用喼汁調味!雪菜上素餃沒有什麼特別。最後我都敵不過燒鵝,最後叫了一個例牌。我自己本身很喜歡吃燒鵝脾,但朋友怕肥、多脂肪就叫了鵝胸部位。真的全部都是肉,一點脂肪也沒有,感覺一般,下次都是食鵝脾部位了。

龍王乾蒸賣
充滿很香的冬菇味,很足料!👍🏻
山竹牛肉球
味道比較偏淡,所以一定要用喼汁調味!
雪菜上素餃
沒有什麼特別。
最後我都敵不過燒鵝,最後叫了一個例牌。

2019-06-27 535 浏览
星期日晏晝過嚟飲茶,點心款式又多又齊,我叫咗蝦餃,金錢肚,蛋撻,樣樣都係新鮮出爐,蝦餃皮薄煙韌,蝦仁好爽口;金錢肚夠入味,煮得較腍又好惹味。蛋撻真係不得不提,好酥脆,甜度又啱啱好,好好味。
2019-06-21 608 浏览
今日見晏晝冇咩做就同朋友walk in去鏞記飲下茶,等左一陣就安排我哋入座。下午茶2點就有即叫即蒸點心,我地叫左蛋散,燒賣,腸粉,味道唔錯。嚟到鏞記,點會唔叫招牌燒鵝。燒鵝好新鮮,皮香,肉嫩。下次搵多幾個朋友,叫多幾款美食嚟試下。
鏞記一直喺心目中嘅口袋名單,今次慕名而來,終於試到傳聞中嘅禮雲子蛋清喇!今次我地點左入店必點嘅松花皮蛋配鮮薑,順帶一提,皮蛋可以到前台買走做手信哦。另外,一生人一定要試一次嘅禮雲子蛋清,佢嘅味道好似食緊鹹蛋黃咁樣,每一口都濃到不得了,口裏面係充滿住蟹膏香味,咁話晒一碟用上過200隻蟛蜞仔春做成,味道的確一流,單係白飯都可以送兩碗了。另外我哋仲點左炭燒燒鵝配叉燒,鮮生魚頭骨湯,紅炆豆腐斑頭腩煲,魚湯雜菜浸鮮腐竹。生魚頭骨湯非常之香,嗰種奶白嘅顏色就好似自家煲一樣咁好味咁清甜。其他嘅菜式可以話不過不失。可能,我已經被禮雲子蛋清嘅驚艷深深吸引住了!
另外,一生人一定要試一次嘅禮雲子蛋清,

可能,我已經被禮雲子蛋清嘅驚艷深深吸引住了!
2019-05-25
庆祝纪念
母亲节
  • 禮雲子蛋清
2019-06-03 680 浏览
收到媽媽買給我的一份外賣,見到「鏞記」本來好開心,見到入邊每舊叉燒黑成咁,咩食慾都冇晒!而且還是全部肥肉,基本上一啖肉都食唔到!除非把所有燶左嘅肉食埋,但我有驚生癌!很難想像鏞記會同意攞一舊這樣的叉燒出來賣,影衰個招牌!
外卖自取
2019-05-31 608 浏览
我地叫咗半隻燒鵝,係下莊,新鮮斬新鮮上好正,皮脆肉嫩,燒鵝皮咬落去好多汁,鵝肉好有嚼頭好依韌,燒鵝髀部分好嫩滑,酸梅醬一碟仔都唔夠點,真係好好味。以食物質素來講,呢個價錢唔算貴,絕對值得嘅。
2019-05-12 769 浏览
假期来港想去吃正宗的点心就去了镛记,这里的点心都很精致。粥灼猪肚肉丸,白粥很绵很浓稠,猪肚很爽口,肉丸弹牙有鲜味。鲜虾炸云吞,很酥脆很好吃。还有迷你蛋挞,很精致很小一个,但也是很好吃,很松软美味。还有炒牛河,火候好味道都刚刚好,吃完很满足很有饱腹感。
2019-04-21 1787 浏览
This is a very authentic restaurant famous in BBQ goose. My friend choose this restaurant for our gathering and thanks to his help ( he is familiar with the staff so we can book the seats and pre ordered some famous dishes) the food quality is very good. We bring a lot of different wine to pair with these dishes and all of us are very satisfied. Though the price is slightly above average but still we got what we paid at the end.
生魚皮
鵝掌
燒鵝
臘腸卷
壽包
2019-04-19 949 浏览
去過很多次香港,也吃過很多家的燒鵝,發現還是鏞記的最好吃。新鮮是絕對的,燒鵝皮很脆,咬下去很多汁,很入味,肉厚有嚼勁,口感更讓人印象深刻。記得一定要蘸上酸梅醬,服務員說是這裡特製的,酸酸甜甜很開胃,既可以蘸燒鵝吃,也可以送飯,一舉兩得。很想向廚師請教一下怎麼做出這麼好吃的燒鵝跟酸梅醬。
2019-04-06 980 浏览
鏞記裝修好豪華好有feel,聽講呢度啲燒臘好出名,就來試下。燒鵝最出名,味道幾好,皮香肉嫩。酸梅醬好開胃,點來送飯都好正。還點咗燒腩仔,皮好脆,有肥有瘦。仲要讚下啲甜品,芝麻糊同紅豆沙,好香濃又真材實料,好滑,唔會太甜,飯後食啱曬。
2019-03-24 1062 浏览
好友一個月前吹🐔試鏞記,其實呢餐抱住俾面派對心情!點知......又一間令我改觀嘅食肆!👍😜今晚重點係「鏞記」唔一定係食燒鵝!🤣今晚味味菜餚都令人回味,真刮目相看!🥰最開心今晚個個都有食力,食到啱口味的不斷encore再encore.....! 👍🥰令人有驚喜金錢雞,猪心蒂,清湯牛爽腩,鵝紅,蝦子釀紥蹄....甚至連炒飯,伊面都回味無窮!超級大滿足!👍🥰🥰是晚菜單:蜜燒金錢雞-燶邊冰肉色澤對板,入口甘香、雞肝粉嫩,一啲都唔油膩。必食薑蔥猪心蒂 - 白灼時間剛剛好,保持鮮味兼入口爽脆,太有驚喜了蝦子釀紥蹄- 薄薄一層有豆味的腐衣鋪滿炒香的蝦子。👍椒盬海参扣- 第一次食海參扣,唔夠椒鹽味,沒驚喜!清湯牛爽腩-爽腩筋膜軟滑帶爽脆,有爽腩獨有甘香豐腴,油香。👍🥰滷水鵝紅- 超嫩滑。至尊一品雛鵝㷛- 足料!可惜當晚鵝肉過火了!黃金百花炸蝦丸桂花蟹肉炒魚肚紅炆深海中斑尾金蒜上湯浸莧菜楊州炒飯 滑蛋蝦仁伊面 蛋散 笑口棗芝麻糊😋😋😋😋😋
今晚重點係「鏞記」唔一定係食燒鵝!🤣
今晚味味菜餚都令人回味,真刮目相看!🥰
是晚菜單:
蝦子釀紥蹄- 薄薄一層有豆味的腐衣鋪滿炒香的蝦子。👍
椒盬海参扣- 第一次食海參扣,唔夠椒鹽味,沒驚喜!
滷水鵝紅- 超嫩滑。
至尊一品雛鵝㷛- 足料!可惜當晚鵝肉過火了!
黃金百花炸蝦丸
笑口棗
芝麻糊
😋😋😋😋😋
2019-03-18 511 浏览
呢間酒家馳名燒鵝,大家都知,其燒味食品,同樣出色。今日要去中環購物,先來這裡食碟叉燒乳豬飯,叉燒肥瘦適中,掛滿美味蜜汁,肉質鲜美腍滑,好好味! 乳豬同樣出色,豬皮烤得香脆,肉質肥瘦均勻,鹹度啱啱好,加埋特製醬汁,鬆化可口,非常好味。
2019-03-17 492 浏览
估唔到皮蛋酸姜咁好食,可以话系依度嘅招牌。四个人叫咗一人半只,中间部分系溏心嘅,味道好浓郁,而且系流心、食落好过瘾,皮蛋好爽口。酸姜有啲辣,酸酸地好开胃,可以送饭都可以搭配埋皮蛋一起食,都好好味,口感特别,去镛记一定要去试下!
2019-03-13 611 浏览
以前中環返工經常買外買叉燒飯都幾年無食過今日去中環做facial心思思想食個燒味飯叫了叉燒燒鵝飯⭐️⭐️⭐️其實真係無以前咁好味好普通但點解$105雙拼咁貴呢?係咪貴在名氣?反而個湯好好味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好明顯煲湯的材料足夠所以好濃郁$28好抵飲不過竟然漏左比湯要我地問先上枱其實飲得呢d餐廳都係食服務囉叫了凍檸茶⭐️⭐️睇色都知好淡味一d都唔好飲好似飲水咁😒😒😒兩個人埋單$380左右真心唔值!
以前中環返工
經常買外買叉燒飯
都幾年無食過
今日去中環做facial
心思思想食個燒味飯

叫了叉燒燒鵝飯⭐️⭐️⭐️
其實真係無以前咁好味
好普通
但點解$105雙拼咁貴呢?
係咪貴在名氣?

好似飲水咁😒😒😒

兩個人埋單$380左右
真心唔值!

2019-03-10 639 浏览
喺中環睇醫生,睇到五點幾,咁有啲肚餓,所以就想去食碗燒鵝瀨粉。中環就梗係去鏞記食燒鵝,點知呢一碗燒鵝髀瀨粉,竟然收我$255蚊一個碗,真係貴到離譜,水準比我以前去嘅差好遠,啲燒鵝皮淋㗎😡 另外叫咗碗腰潤粥$80蚊碗,過得去啦!食兩樣嘢,埋單四百幾, 都唔知佢點樣計呀。服務態度又差,連皮蛋酸薑都冇問我哋要唔要,總之下次就咪搞啦,唔會去再幫襯佢呀。唔明白一間咁出名老字號嘅燒鵝,竟然可以做成咁,淪落到咁差嘅地步。
2019-02-27