2020-04-19 1904 浏览
今日太遲收工,冇咩胃口,跟住同事去鏞記食飯。他們叫咗菜遠碧綠生魚片,魚片口感好扎實,唔會一夾就散,食落好新鮮。脆脆我不理呢道菜一上嚟,胃口都返晒嚟。類似薄餅,外皮酥脆,入面係韭菜、肉碎同馬蹄,好好食。最後叫個烚菜,長年喺出面食飯嘅我地,都係要叫碟青菜食下。呢度環境好好,服務又周到,的確係唔錯!
2020-04-11 1051 浏览
对这家店早就有所耳闻,去过的朋友都说生意太好,下午开市就会有人排队,排个半个小时一个小时很正常。因此我们选择逛好了铜锣湾再去,虽然已经没人排队了,但是招牌的挂炉烧鹅也卖完了,所以在此提醒要去的朋友还是赶早吧。不过既然来了就进去试试朋友推荐的别的菜吧:醋姜皮蛋酸酸甜甜的还不错;蜜汁叉烧有点老感觉一般;琵琶虾量不多只有六个,但是相当好吃,全都是用大明虾做的,在虾和面粉包裹的外皮之间居然还有菜和咸蛋黄,吃上去很香很鲜。名店的价格当然也是很贵的,人均几百hkd,不过推荐要去的朋友可以试试看套餐,还是挺合算的。
2020-04-03
2020-04-05 1286 浏览
一家3口難得出門食下飯,就揀左去鏞記。鏞記燒鵝出名唔使講,叫左個例牌燒鵝,上嚟仲熱嘅,仲好香,忍唔住即刻食,相都唔記得影。另外仲叫左2個小菜,黑松露醬滑蛋炒帶子同枝竹斑腩煲。我本身好鍾意黑松露嘅香味,呢味簡直為我而設。個帶子炒得岩岩好唔會過熟,滑蛋炒到好香,入口滑過喉嚨,但仲有股黑松露香味留喺個口入面,好好食!支竹斑腩煲就梗係叫俾屋企人,斑腩好新鮮,處理得好好,唔會一夾就散,炆嘅火候都夠,支竹入曬味。下次可以試下同屋企人黎飲茶。
2020-04-02
2020-03-28 1089 浏览
每次落中環都會去鏞記,今次點左兩個小炒試下。正秀素炒配料有白果、洋蔥、木耳、胡蘿蔔,全部都係我中意嘅,睇落好清淡但其實調味岩岩好。滑蛋炒蝦仁都好有水準,滑蛋同蝦仁都唔老,蝦仁爽口彈牙而且鮮味十足。另外一人叫左一碗雲吞麵,份量岩岩好,下次叫多D人黎食一齊試多幾味。
2020-03-18
2020-03-14 1016 浏览
前幾日帶埋小朋友去鏞記飲茶,小朋友見到鏞記ge傳統裝修覺得好新奇,周圍望。坐低叫左艇仔粥、牛栢葉、蝦餃、燒賣同蛋撻。艇仔粥好足料,竟然有蝦球同鮮魚片,而且粥底好綿,小朋友平時唔鍾意食粥都食左碗仔,份量好足。牛栢葉好爽,唔會太咸。飲茶當然點蝦餃、燒賣係指定動作。蝦餃皮薄餡靚,蝦好大粒好彈牙;燒賣口感豐富,好紮實好好食。蛋撻好香,好滑,小朋友見到爭住食。貴少少不過唔洗同人逼,服務又好好,抵返啦!
2020-03-07 981 浏览
喺門口見到掛喺燒味部嘅乳豬好似好靚,今次就決定捨棄燒鵝,再叫多個乾炒牛河同上湯時蔬。乳豬塊皮燒得好脆,d肉又唔會好肥,而且唔會太咸。我個人好鍾意點砂糖食,正過點海鮮醬,強烈推介!乾炒牛河唔會太油,d河粉都唔會痴埋一舊舊,牛肉本身好嫩好香牛味,唔係用鬆肉粉夾硬整腍d肉。加埋個上湯時蔬,清清地,唔係味精湯。鏞記燒乳豬絕對值得去試呀!
2020-03-07
2020-02-29 848 浏览
阿媽話驚燒鵝肥唔食,於是叫左小菜。百花釀海參,海參好大條,食落冇怪味。炆嘅時間岩岩好,爽得來唔會好韌,冬菇好厚肉,好入味,嘴刁嘅阿媽都話好食。另外就叫咗個櫻花蝦魚湯竹笙浸勝瓜,湯底係魚湯所以好鮮甜唔會腥,上面仲放咗好多蝦毛仔,好香。從來無見過咁厚咁大塊竹笙,食落仲好爽,而且吸曬魚湯嘅鮮味,加埋清甜嘅勝瓜更加好味。加多個雲吞麵,兩個人食得好滿足!
2020-02-18 1740 浏览
約了好友飯局,約在鏞記。以前都有試過,但唔識人,傻傻的walk in。今次有老師傅帶隊,湯經理熱情招待推介,終於食到鏞記的真正實力。開局半隻皮蛋,眾多食評已經討論過,不用多言。配 Chablis Grand Cru 都好夾。鵝頸/鵝頭 - 吮吓過口癮,送住酒等齊人。蝦子扎蹄 - 清清地,好鮮味。鵝煲 - 要預訂。冇得食燒鵝原本有點覺得差啲嘢,但呢個鵝煲好掂。完全不覺得後悔。個汁好正,鵝肉唔韌,鵝腎鵝腸冇雪味,證明係新鮮(或處理得好)。帶隊的彭老闆連汁都飲埋。配一支好complex 的 vintage cava,好野!另外點了「洛神花骨腩」、「上湯浸豆苗」- 唔記得影。配上 Paulliac 產區的 Pontet Canet,零舍順滑。太子撈麵 - 即鵝脾油撈面。沒有花巧。在吃過濃味餸菜後,較清淡的撈麵,特別舒服。網上搜尋了一下,「太子」即是甘健成先生。甘先生還在跟爸爸後面做學徒時,經常忙到冇時間食飯,就匆忙只吃一碗麵,煮熟後在剛出爐的燒鵝脾上劃一刀,放一些鵝肉汁和鵝油滴在麵裡,再加頭抽醬油撈一撈,就成為了今天的 「太子撈麵」。亦可為上一代香港人勤奮拼搏精神的寫照。愉快的一餐,人均消費

鵝頸/鵝頭 - 吮吓過口癮,送住酒等齊人。

蝦子扎蹄 - 清清地,好鮮味。

愉快的一餐,人均消費 300多,超值。經常聽到人話鏞記唔得,今日試過,就知道最重要識叫餸!

2020-02-17
2020-02-09 727 浏览
夜媽媽喺中環想搵comfort food食下,於是就走左入鏞記。點咗份皮蛋酸薑同燒鵝拼燒肉雙拼飯。呢度嘅皮蛋酸薑真係百吃不厭,溏心皮蛋食落好滑,絕對唔會有奇怪嘅味道,配埋塊酸薑一齊食更加開胃,食完想再encore多份。
2020-02-09 647 浏览
这里真的是是吃货的福利啊。真心觉得去了香港旅行有机会的话,都应该去镛记吃吃烧鹅。这里服务非常好,进了门之后就有服务员过来招待,带领我们去桌上,给我们端茶倒水的。上菜也非常快,非常满意。我们点了酸浆皮蛋,烧鹅,琵琶虾,捞面,都很好吃,特别是招牌烧鹅,真的堪称一绝。礼云子炒饭是第一次吃,礼云子像蟹黄一样,吃起来味道很浓郁,很鲜但不会腥。饭炒出来都金黄的,远远就闻得那种鲜味,非常惹味。饭炒得很干爽,粒粒分明,不会油。分量很足,不错不错。
2020-02-08
庆祝纪念
纪念日
  • 酸浆皮蛋,烧鹅,琵琶虾,捞面
終於有得去鏞記食燒鵝了,講左好耐但一直無時間來,今日早早落班叫屋企人過來攞好位,來到就有得食。皮蛋酸姜做前菜,好特別好開胃。一食完前菜啱好上燒鵝,齋睇就覺得好正啊!原來點咗燒鵝拼叉燒,燒鵝燒得好靚,皮好脆好多汁,肉厚得來唔會好柴,好啱送飯。蜜汁叉燒都幾好,好香,入口即化,好爽口,好好味。 仲有金鑲脆皮嫩豆腐,好夠味,外脆內軟。主食點咗蟹肉片面,啲面好彈牙,而且有蟹肉嘅鮮味,好唔錯。個人摯愛都係燒鵝,食過最好食嘅,下次仲要來試下燒肉。

2020-02-06
2020-01-18 874 浏览
收爐lunch,去左鏞記食燒鵝,當然要多謝老闆先~唔少得一定係燒鵝半隻,唔算好肥,脆皮,的確係我食咁多既燒鵝最好食之一。另外重叫左幾個小菜XO醬炒牛肉,正常水準,無特別~餐牌推介之一(唔記得咩名)其實都係蟹肉炒粉絲,炒得好干身,好食😋上湯竹笙豆苗其實重叫左個脆豆腐,正常,連埋配菜,類似大豆芽泡菜,開胃~其實同事重一人叫左個皮蛋姜,不過我個人唔識食,無要到😆佢地話好出名,話我唔識食🤔但我反而成餐飯,最欣賞佢個普洱茶,食咁多油膩野,配杯靚茶,啱晒~
收爐lunch,去左鏞記食燒鵝,當然要多謝老闆先~

另外重叫左幾個小菜
XO醬炒牛肉,正常水準,無特別~

上湯竹笙豆苗

其實重叫左個脆豆腐,正常,連埋配菜,類似大豆芽泡菜,開胃~

2020-01-09 827 浏览
鏞記已今非昔比 ,昨晚光顧前 看見門前燒鵝叉燒,其實賣相不吸引,不過每次嚟都想試下,今次的起心肝入內,價錢頂呱呱超貴,叫了燒鵝碟頭飯,叉燒碟頭飯 ,魚湯雜菜浸鮮腐竹 ($160) 但品質一般貨, 環境ok ,服務也可, 其實所有小菜都成二三百蚊一個 , 超不值,高尚食府 國金軒 價錢也差不多,但人哋好味好多 ,今次應該係我去鏞記食嘅最後一次🤣🤣
2020-01-08
2019-12-25 997 浏览
好耐好耐都冇嚟過呢度啦今次,係経朋友大力推薦,才再來光顧!我們訂的枱在3樓,環境依然頗闊落舒適!先上的皮蛋酸薑,酸薑爽夾甜多汁,兼醒胃!皮蛋流黃,糖心,食落吾膩口!兩樣夾埋一齊食,好正。薑汁炒芥蘭,薑汁夠香濃,芥蘭青嫩,掂!鵝肝蓮藕餅,精彩之作,鵝肝好有鮮鵝肝香味,混合煎香的蓮藕餅,味道互相配合,下飯或送酒最一流!叉燒,略嫌瘦,不過,本身肉質地好,有咬口!全晚最精彩的菜式,是臘味糯米飯,招牌之作,外觀已經好靚,糯米粒粒軟綿綿,鬆軟可口,臘腸鴨潤腸切成細細粒,有臘味香味又吾油油膩,加埋啲芫荽,旦絲,好味到食凊光!奉送甜品,紅黑,唔甜,紅豆煲透夠林,芝麻糊香很不錯的一餐
好耐好耐都冇嚟過呢度啦

今次,係経朋友大力推薦,才再來光顧!

我們訂的枱在3樓,環境依然頗闊落舒適!

薑汁炒芥蘭,薑汁夠香濃,芥蘭青嫩,掂!

叉燒,略嫌瘦,不過,本身肉質地好,有咬口!

奉送甜品,紅黑,唔甜,紅豆煲透夠林,芝麻糊香

很不錯的一餐

2019-11-14 1561 浏览
分家之後的鏞記, 再加上最近的社會活動, 星期天的人流, 和以前的假期天比少了不少, 待應服務也熱情了不少, 而且可以直接上二樓用餐, 常説鏞記的傳說是愈高層愈美味, 價錢相等的情況下, 其實是很不公平的. (笑)來到這裡就是吃燒鵝吧! 味道和口感其實不如其他老饕所說的江河日下, 當然鏞記的燒鵝, 不是追求香脆的外皮, 淋上鵝汁之後外皮軟化了, 但依然保持挺身. 肉質頗鬆化, 入口依然燙口, 起碼是新鮮燒成的. 鵝汁甘香也為提升了味道的層次, 實在比我想像中好. 對比起其他鏞記的分家, 有些已經消失在洪流之中, 她依然是最有代表性的一家.