2009-08-21 36 浏览
去Mega Box睇完戲又去左Uniqlo買褲已經4點幾今朝淨係食左個早餐....拿拿臨去淘大搵野食!!!錦日本料理~其實一早已經想試^^今日終於有機會了佢個Tea幾多選擇而且價錢十分合理!男朋友叫左咖哩牛肉飯,我就試左叉燒拉麵*個男waiter一路都好有禮貌又好快jump水可能係Tea Time~我地之外只係得另一臺~所以面積雖小,,但環境好靜好舒服=]野食好快就泥到啦可能因為人少既關係啦!咖哩牛肉飯好香呀聞到都流口水呢!!試左啖wo!!十個讚!!香得泥唔辣但係有味道的!!*v*我等一次食咁好味既咖哩!好食過"三河屋"到我果個叉燒拉麵~好多芝麻呀!!又係好香!!不過...叉燒得一塊/___\少左少少囉....anyway個麵好食呀個湯高水準嫁!!不得不提佢個茶.....我地都好中意呢個味!連我平時食乜都食淨既我都清左個拉麵!可想而知真係super好食!!不過有個少少提議*如果Tea Time有得加錢有野飲就好了!!一定有下次既光臨for sure>v<平時食開d集團式經營既真係食到有點膩....
去Mega Box睇完戲又去左Uniqlo買褲已經4點幾
今朝淨係食左個早餐....拿拿臨去淘大搵野食!!!
錦日本料理~其實一早已經想試^^今日終於有機會了

佢個Tea幾多選擇而且價錢十分合理!
男朋友叫左咖哩牛肉飯,我就試左叉燒拉麵*
個男waiter一路都好有禮貌又好快jump水
可能係Tea Time~我地之外只係得另一臺~
所以面積雖小,,但環境好靜好舒服=]

野食好快就泥到啦可能因為人少既關係啦!
咖哩牛肉飯好香呀聞到都流口水呢!!
試左啖wo!!十個讚!!香得泥唔辣但係有味道的!!
*v*我等一次食咁好味既咖哩!好食過"三河屋"
到我果個叉燒拉麵~好多芝麻呀!!又係好香!!
不過...叉燒得一塊/___\少左少少囉....
anyway個麵好食呀個湯高水準嫁!!
不得不提佢個茶.....我地都好中意呢個味!
連我平時食乜都食淨既我都清左個拉麵!
可想而知真係super好食!!

一定有下次既光臨for sure>v<
平時食開d集團式經營既真係食到有點膩....
冇人
咖哩牛肉飯
叉燒拉麵
a reli good one*
2009-08-11 4 浏览
咖哩飯配細烏冬$27牛肉飯配細烏冬$27加一合共$60.00睇完戲出嚟,仲趕得切下午茶時間,嗌個飽肚啲嘅當埋晚餐,咖哩飯好似包裝咖哩S&B定HHouse嗰隻味,冇肉淨係得細細粒薯仔同紅蘿蔔,牛肉飯係肥牛,有幾多塊吓,但冇醬汁,唯有用烏冬湯撈嚟食,飯幾大碗吓,烏冬幾煙韌,有少許麵粉味,有塊日式腐皮當餸,今次只係食咗咁少類別,未能試到真章講開淘大‘影藝’,院3冇樓下院1咁好坐,上次睇《特攻闊少爺》喺院1個位有頭枕,座墊厚啲,今次院3冇頭枕,冇咁舒服,好彩套《竊聽風雲》幾好睇,票價係$50,都覺得值,啲港產片要有番呢啲水準,先可以吸引到人入場,不過好多無記嘅人有份做,見到朱慧敏同黃子雄,好似睇緊畢打自己人咁
咖哩飯配細烏冬$27
牛肉飯配細烏冬$27
加一合共$60.00

,冇肉淨係得細細粒薯仔同紅蘿蔔
,牛肉飯係肥牛,有幾多塊吓,但冇醬汁
,唯有用烏冬湯撈嚟食,飯幾大碗吓,烏冬幾煙韌

咖哩飯烏冬$27
牛肉飯烏冬$27
2009-08-08
2009-08-06 35 浏览
我同BF想慶祝一下,所以就搵一間我地都中意既日本野想試下一D平時我地都無幫襯開既日本野,唔食個D日本野既連鎖店,因為食到悶淘大都有幾間日本野我地無食過,本身打算幫襯大街個D,但唔太吸引見到有間藍藍地色有日本字既,好似未去過個條街WO,同BF行去睇下係唔係日本野先><間野唔係好大,見D MENU幾吸引,又唔會特別有人係出面SELL你,我幾中意我地本身係為左一個是日推介入黎既個是日推介有一杯汽水,一個海膽炒飯同一個日式烏冬,都係$42一SET一個男仔都夠食LA我見份量太多,所以揀左個壽司烏冬餐有幾件刺身,幾件壽司,幾件天婦羅,一個燉蛋,同一個迷你烏冬,岩曬我呢D咩都想試下,但份量又唔係好多既女仔XDDDSRVICE十分好,我地無問個WAUTRESS關於D野食既問題,佢一開始落單就話趨地知個餐入面有咩,同用左D咩材料,咁樣聽落D野食仲吸引是日推介個一個海膽炒飯同一個日式烏冬係一樣SIZE既,睇落唔係好多,但我BF一個都食唔曬.個飯起初食落幾淡,但食食下有幾好食,D味係慢慢慘出黎嫁,好正,D海謄唔算多,但好鮮我BF本身唔太中意食烏冬既,但佢都話呢個烏冬好食壽司烏冬餐: 有4件刺
我同BF想慶祝一下
,所以就搵一間我地都中意既日本野

我地本身係為左一個是日推介入黎既
一個男仔都夠食LA
我見份量太多,所以揀左個壽司烏冬餐

個飯起初食落幾淡,但食食下有幾好食,D味係慢慢慘出黎嫁
,好正,D海謄唔算多,但好鮮
我BF本身唔太中意食烏冬既,但佢都話呢個烏冬好食

壽司烏冬餐: 有4件刺身(分別係三文魚同就咁鮮魚) ---- 肉質係較硬身,三文魚好鮮,而且好厚身有3件壽司(分別係三文魚,甜蝦同玉子)---- 呢個就唔太特別, 我欣賞佢既天婦羅,因為唔油,岩曬我呢D要KEEP FIT既同怕油膩既女仔
,個COATING薄薄地身,唔似得出面既咁多,吸咁多油. 個燉蛋好滑,個底有好多料
,個迷你烏冬就同BF個個一樣
2個人埋單百幾連加一,有咁既服務同食物質素,真係勁抵,呢間係我一定會再黎既一間日本野

2009-08-05
2009-08-01 5 浏览
放工後跟友人有飯局, 又是時候搜尋一下要吃什麼了~ 在OPENRICE找到這間小店, 便GO GO GO 了~店子面積不大, 店內餘下的空位不多, 我們被編到一個感覺較擠迫的位置…看過餐牌, 最終還是選擇散叫(因很多人都說魚生不太新鮮, 夏日火火, 沒膽搏~) 叫了以下食品:咖哩牛肉烏東($39) – 咖哩汁及牛肉滿滿的蓋在頂層, 完全看不到烏東~ 單是夾起烏東便感覺到這烏東”有o的野”~. 烏東看起來比較透身, 趕快放入口, 不出所料, 非常滑~ おいしい~~!!!!! 雖然咖哩牛肉味道只屬ok, 但烏東才是主角麻~ 出色的鳥東為整個菜色爭回不少分數~~! 這個价錢, 這個質素, 無得頂呀!! 咖哩牛肉拉麵($39) – 賣相較美~ 其實跟烏東那款味道一樣, 但拉麵味道普通, 跟烏東比較, 這道菜便變得遜色了~炸較殼蟹($39)- 本身很喜歡吃較殼蟹, 這個味道跟預期的一樣, 炸得香脆, 但基本上從味道層面而論, 這是一道比較安全的小食~小小意外的是, 為我們送上食品的是一位日本叔叔 (所有食物均是他送上的呢~), 很貼心的用日文說出餸菜名稱 (識小小的我當然聽不明~), anyw

小小意外的是, 為我們送上食品的是一位日本叔叔 (所有食物均是他送上的呢~), 很貼心的用日文說出餸菜名稱 (識小小的我當然聽不明~), anyway, ありがとう~~ (看到日本人, 心理上總會加分的~) 另其他店員均親切友善呢~ 愛吃鳥東的朋友, 此店值得一去啊~
咖哩牛肉烏東 (夾起烏東後才記得拍照...)
咖哩牛肉拉麵
炸較殼蟹
2009-07-30
咖哩牛肉烏東 (夾起烏東後才記得拍照...)
午飯吃了豬軟骨拉麵,豬軟骨入味,不過肉較為多,相對少了軟骨既咬口。呢個拉麵既湯底偏濃但有鮮味,加上芝麻很香,相對外間日式食肆較有特色。另加小食唐揚雞,炸得夠香口但保留了肉汁,唔錯。另外值得一讚係店舖人手多了,服務反應快同親切有善。其中一個藍衫長髮既女仔,幾細心留意到我唔要羌絲,提我可以下次預早同佢講,而吃完之後亦會閒談數句,唔似一般店舖咁等你走,有係日本既小店服務質素。

2009-07-03 2 浏览
果日同兔兔想食日本野,近近地就錦啦 因為紅蘿蔔想食魚生飯..so...order左個魚生飯,同個咖哩烏冬,餃子 ...個姐姐的服務態度ok..之後來左個魚生飯...本來滿心歡喜的對個魚生飯...點知...來到-口-"左..d魚生好少,仲唔係好新鮮...同張相完全唔同..but個帶子幾大同甜.... 之後個咖哩烏冬...好好味丫...d烏冬ok彈牙...仲有個湯幾濃下...個set餐仲有個三件sushi...but一樣啦..都係個魚生唔新><... 佢個餃子都係ok咋...細細地...但無咩肉汁...佢d熱食ok既..but魚生果d就唔ok啦
果日同兔兔想食日本野,近近地就錦啦

個姐姐的服務態度ok..
之後來左個魚生飯...
本來滿心歡喜的對個魚生飯...點知...來到-口-"左..
佢個餃子都係ok咋...細細地...但無咩肉汁...

佢d熱食ok既..but魚生果d就唔ok啦
味道可以..but魚生唔太新鮮...
好味...個湯夠濃...
2009-06-14
好味...個湯夠濃...
2009-06-24 1 浏览
沒媽媽煮飯的今晚真......好......我們三姊妹去試下這間好似好迫、細細間的日本料理店先。我點了咖哩牛肉烏冬,賣相一般,呵呵....但烏冬好好好味、滑滑的,烏冬和牛肉都充滿了咖哩的香濃味,如果少一點點味精便完美啦!滑蛋豬扒飯 --- 滑蛋真嫩滑,可惜豬扒炸得不太脆身。炸芝士餅 --- 不錯,炸得恰到好處,不太燶,很芝士味。哥哥姐姐服務態度很欣勤。有機會再試下其他的款式先。唔.....下次食壽司、餃子
沒媽媽煮飯的今晚真......

烏冬和牛肉都充滿了咖哩的香濃味,如果少一點點味精便完美啦!
滑蛋豬扒飯 --- 滑蛋真嫩滑,可惜豬扒炸得不太脆身。
炸芝士餅 --- 不錯,炸得恰到好處,不太燶,很芝士味。

2009-06-23
2009-06-13 9 浏览
上個月幫襯完感到好滿意之後,今日又再黎試下其他的款式啦!我點了咖哩牛肉烏冬、炸餃子、炸唐揚雞和豆腐,咖哩牛肉烏冬的湯底很濃味,真是跟日式咖哩的味道是一樣的。因為湯底濃,所以令烏冬和牛肉都很入味,正不過我嫌它份量不夠多,哈。炸餃子是上次味過覺得好味所以今次再吃,依然好味,炸得脆身和非常香口,而且又不貴!炸唐揚雞也是好香口,而且醃得非常入味,豆腐是一個驚喜之作,不過我忘記了它本來的名字,很特別的,外脆內軟,而且外暖內熱,經常炸過後令外身很有口感,內面就很軟,也不錯!
上個月幫襯完感到好滿意之後,
今日又再黎試下其他的款式啦!

我點了咖哩牛肉烏冬、炸餃子、炸唐揚雞和豆腐,
咖哩牛肉烏冬的湯底很濃味,
真是跟日式咖哩的味道是一樣的。
因為湯底濃,所以令烏冬和牛肉都很入味,正

不過我嫌它份量不夠多,哈。

炸餃子是上次味過覺得好味所以今次再吃,
依然好味,炸得脆身和非常香口,而且又不貴!
炸唐揚雞也是好香口,而且醃得非常入味,
豆腐是一個驚喜之作,不過我忘記了它本來的名字,
很特別的,外脆內軟,而且外暖內熱,
經常炸過後令外身很有口感,內面就很軟,也不錯!
咖哩牛肉烏冬
炸唐揚雞
豆腐
2009-06-13
咖哩牛肉烏冬
炸唐揚雞
豆腐
  • 咖哩牛肉烏冬、炸唐揚雞、豆腐
(非会员)
2009-06-04 7 浏览
天氣有點悶熱,想食一些爽口的午餐,侍應推介芝麻豚肉凍食,兩位男同事都想試,就order左呢個.個醬好香,豚肉是凍的,第一次食凍豚肉,非常爽口,肉質軟腍,底有菜絲一齊食簡直係夏日首選但如果可以多d菜絲就更加好,菜絲同芝麻醬一齊食係好好味的沙律我們三人全部清晒碟,個侍應仲問我地好唔好食....好食可唔可以下次加多d菜呀??
2009-06-03
  • 芝麻豚肉凍食
搬左入淘大冇幾耐. 差唔多每間食店都食過. 之前上黎見咁多個笑. 咁今日諗住試下啦.我2個人. 一入去. 4人枱變2人枱. 好迫. 其實入左去. 有人入黎座. 我跟本出唔到. 不過都算啦. 做生意.我地叫左3樣野. 泡菜豚肉拉麵, 軟殼蟹, 三文魚蟹子飯. 泡菜豚肉拉麵同軟殼蟹先黎. 2樣野都食晒. 個三文魚蟹子飯都未黎. 問佢佢話入面好忙. 又唔係多人. 有幾忙?講下好唔好食啦:泡菜豚肉拉麵算幾好味. 不過真係細好碗.軟殼蟹都好味. 幾香脆. 不過又係細. 超細. 一啖可以食晒.三文魚蟹子飯就真係好唔掂. 三文魚有6件. 同樣係細細件. 而且係冇味既. 蟹子又係冇味既. D飯唔知食咩飯. 癡到好實. 食落有D似爛飯.大約3份2價錢. 去隔離別府可以食10件大大件三文魚啦. 如果食日本野. 除左別府都仲有其他都好食底食過佢. 失望

講下好唔好食啦:
泡菜豚肉拉麵算幾好味. 不過真係細好碗.

大約3份2價錢. 去隔離別府可以食10件大大件三文魚啦.

如果食日本野. 除左別府都仲有其他都好食底食過佢. 失望
2009-05-26
2009-05-17 4 浏览
晚上因為唔想去得太遠食飯, 但又唔想再去觀塘, 便去了九龍灣又在友人的強逼下, 再次到這裡解決晚餐的問題我們830先食, 間野勁吉, 得三張枱有人我地係第四張枱首先, 不得不讚佢的service, 因為我的書包太大放在腿上真的很逼, 而因為又有好多吉位個女侍應便主動擔左隔離枱的椅子比我地放野, 不錯~~我叫了天婦羅壽司刺身set, 友人叫了生姜燒豚肉set我覺得壽司刺身set的壽司和刺身唔夠食雖然幾靚, 但配菜仲差點大份過主菜, 仲要今次的配菜冇味所以呢個冇分加!生姜燒豚肉set放下來時, 已聞到好香放入口更覺得勁好食, 好食過我最愛的sushi!佢的生姜燒豚肉很夠味, good!唔知係咪太大期望, 覺得好似有點差左
又在友人的強逼下, 再次到這裡解決晚餐的問題

我們830先食, 間野勁吉, 得三張枱有人
我地係第四張枱

首先, 不得不讚佢的service, 因為我的書包太大
放在腿上真的很逼, 而因為又有好多吉位
個女侍應便主動擔左隔離枱的椅子比我地放野, 不錯~~

我叫了天婦羅壽司刺身set, 友人叫了生姜燒豚肉set
我覺得壽司刺身set的壽司刺身唔夠食
雖然幾靚, 但配菜仲差點大份過主菜, 仲要今次的配菜冇味
所以呢個冇分加!
生姜燒豚肉set放下來時, 已聞到好香
放入口更覺得勁好食, 好食過我最愛的sushi!
佢的生姜燒豚肉很夠味, good!

唔知係咪太大期望, 覺得好似有點差左
好好味的玄米茶和擺得整齊的餐具
壽司刺身set
幾細粒的蝦sushi, 但個樣好的骰
生姜燒豚肉set
2009-05-12
$75+ (晚餐)
好好味的玄米茶和擺得整齊的餐具
生姜燒豚肉set
2009-05-13 6 浏览
差唔多一星期到這裡開餐一次, 初期都坐裡面的, 但稍為迫 ; 依家會選擇坐外面, 因為天氣仍為涼爽, 但遲d夏天時就慘啦我去親都會叫佢地既刺身拼盆, 幾抵食同新鮮, 仲有天婦羅, 唔油, 牛肉鍋啦, 等等, 都o岩我口味. 而佢地既日本人好好笑容, 個樣好cute, 見佢成日同d朋友o係出面嘆紅酒, 一路飲, 一路做o野, 諗吓諗吓, 今晚又想去 ......

2009-05-08
  • 牛肉鍋
  • 刺身拼盆
2009-05-10 1 浏览
今天去了這間日本料理吃晚餐,餐牌的款色還挺多的,而且小食的價錢也不貴。我點了鍋燒烏冬和炸餃子,餃子是剛剛炸起的,炸得很香,加上價錢也很便宜,$12有三隻,抵食!鍋燒烏冬有驚喜啊配菜有炸蝦、雞肉、雞蛋、波菜、冬菇和蟹柳,有很豐富的配菜,烏冬恨有口感,湯底很好味,炸蝦味道非常新鮮,唯一缺憾是雞肉有少許雪味,不過整體而言,真是很有驚喜啊,下次一定會再來試其他啊!
今天去了這間日本料理吃晚餐,
餐牌的款色還挺多的,而且小食的價錢也不貴。

我點了鍋燒烏冬和炸餃子,
餃子是剛剛炸起的,炸得很香,
加上價錢也很便宜,$12有三隻,抵食!
鍋燒烏冬有驚喜啊

配菜有炸蝦、雞肉、雞蛋、波菜、冬菇和蟹柳,
有很豐富的配菜,烏冬恨有口感,湯底很好味,
炸蝦味道非常新鮮,唯一缺憾是雞肉有少許雪味,
不過整體而言,真是很有驚喜啊,
下次一定會再來試其他啊!
2009-05-09
  • 鍋燒烏冬、炸餃子
2009-04-12 8 浏览
原先打算去牛頭角下村食大排檔, 但9:15都仲好多人所以便轉戰淘大友人都唔使諗, 就帶左我去 “錦”以前我地食, 都係坐室內, 感覺有點侷促今次出了室外, 很爽, 很舒服, 冇咁壓逼, 環境不錯, 很清涼我們叫了一個鯖魚定食($68), 同埋一個玉子牛肉卷($28), 仲巾一個墨魚丸子4粒($16)先講下個鯖魚定食, 每一個配料的水準都不錯, 賣相很靚鯖魚煎得很香, 而且新鮮個三文魚同烏冬則見一般, 冇咩特別, 但都係好味的個蝦很香脆, 又唔油, 而且啖啖肉, 正!果d裝飾的生菜絲, 原來係沙律來的, 用了沙律醋調味, 很醒胃而個飯係食開的日本珍珠米, 正常另一個係玉子牛肉卷, 只得4件, 有點貴牛肉很少, 但蛋的層次很分明, 個汁很好味墨魚丸子只得4粒, 其實係築地食開果D但佢比築地食果D細粒D, 但佢就實心D. 個皮好脆, 但都覺得佢真係細左少少可能係因為日本人老闆親自監督的緣故, 所以食物的賣相和服務真的很有日本的水準!
原先打算去牛頭角下村食大排檔, 但9:15都仲好多人
所以便轉戰淘大
友人都唔使諗, 就帶左我去 “錦”

以前我地食, 都係坐室內, 感覺有點侷促

先講下個鯖魚定食, 每一個配料的水準都不錯, 賣相很靚
鯖魚煎得很香, 而且新鮮
個三文魚同烏冬則見一般, 冇咩特別, 但都係好味的
個蝦很香脆, 又唔油, 而且啖啖肉, 正!
而個飯係食開的日本珍珠米, 正常

另一個係玉子牛肉卷, 只得4件, 有點貴
牛肉很少, 但蛋的層次很分明, 個汁很好味

墨魚丸子只得4粒, 其實係築地食開果D

玉子牛肉卷
鯖魚定食
小丸子4粒
2009-03-25 22 浏览
去九龍灣之前,上網看過openrice,看見好多人介紹這間餐廳,評語又不錯,去到不想其他就直接入去. 兩點多到,客人不怎麼多,我叫了一個朝先醬魚生飯,朋友就叫了咖哩豬排飯,另外再叫多一個章魚丸燒和炸餃子,跟餐的話有特價.咖哩豬排飯有一點點辣,但是個汁實在太濃而且非常鹹,好難想像得到朋友如何把它全部吃掉,我吃一兩啖已經受不了.朝先醬魚生飯,只有好少的魚生,不過以 $44 這個價錢來說也可以接受,沒有太大的要求.反而章魚丸燒和炸餃子味道不錯,餃子皮薄炸得又脆,章魚丸燒好多粒,這個價錢也算超值 . 下次再來九龍灣的話,應該會試一試其他的日本餐廳 , 未必會再來這裡.

2009-03-21