2010-04-11
8/4(四) 7pm原定到荃灣拜會近來大熱的"漁民";無奈時間表給公事打亂了.轉移陣地,到訪iSquare的"錦丼".此店以築地市場的佈局及出品作招徠,我倆首嚐玉子壽司$5件,三文魚壽司$5件,玉子黑鮪魚丼$78及滑蛋豬排丼$78.玉子壽司--玉子質地香滑,蛋味滿濃的;除和花亭之外,近年罕有的好玉子!三文魚壽司--肉地厚厚的三文魚新鮮亮澤,橫卧於不夠結實的壽司飯上,師傅的手似乎握得不夠緊!玉子黑鮪魚丼--用上北海道雞蛋,蛋味強而質滑,將其刺破讓蛋液續流入入口即化的黑鮪魚碎上,再傾入適度豉油,拌蔥花及海苔絲,拌勻置底的彈牙珍珠飯,樂不思蜀的黑鮪魚丼!而味噌湯,茶碗蒸及漬瓜立時比下去!以淡薄如水的茶碗蒸尤甚!滑蛋豬排丼--滑蛋僅熟,蛋味依然強!炒過的洋蔥絲不出味.而下層的炸豬扒份量慷慨,外表帶微脆,油份輕清,啖一口,沒有肉汁濺出,略嫌乾身,質尚鬆,豬味還是不弱的!對味的一餐!
8/4(四) 7pm

對味的一餐!
2010-04-08
  • 三文魚壽司
  • 玉子黑鮪魚丼
  • 玉子壽司
2010-04-10 5 浏览
本來見到新開又好似幾好食.點知原來令人失望 嗌左個海膽+魚子既丼海膽無乜味..... 然後三文魚子又唔新鮮..食落去淋paipai !!!d飯更加可悲...完全唔好食. 連鎖sushi店d 飯都好食過佢....個茶碗蛋無乜蛋味麵豉湯太咸. 唯一讚係個沙律都幾好食.ps. 仲發現果度唔比人影相... 懶巴閉
本來見到新開又好似幾好食.
點知原來令人失望
嗌左個海膽+魚子既丼

個茶碗蛋無乜蛋味
麵豉湯太咸.

唯一讚係個沙律都幾好食.

ps. 仲發現果度唔比人影相... 懶巴閉
2010-04-10
2010-04-08 8 浏览
是晚小女子同男友大人再加老死天芬妮約好去iSquare睇七點場愛麗斯夢遊仙境....而且大家一心都諗住試試呢間.....丼.....睇完戲就急急腳走去攞位....大概等咗半個鐘...就入得...都尚算ok啦!當晚嘅服務只可以用亂嚟形容.....人又唔係多不過手腳就好亂囉....不過食材就真係好新鮮,其實食魚生丼係食其新鮮魚生,只要食材好同新鮮就已經冇得輸啦,所以海膽、三文魚籽同黑鮪中拖羅都好新鮮,海膽肉結實味鮮...三文魚籽粒粒脹卜卜....明顯應該唔係下等貨....不過個黑鮪中拖羅就略嫌唔夠平時食開啲中拖羅肥美....而個韓式黑鮪就魚味重加上撈咗生雞蛋食起上嚟好滑....仲好有麻油香味。個清酒煮花甲個湯係超甜同好有花甲味....雖然花甲屬普通貨色,而且清酒味欠奉...不過食落個味道都好討好。蔥碎吞拿魚蓉軍艦就中規中矩啦...反而成晚我哋全體公認.....最好都係個帆立貝 & 油甘魚腩刺身,首先切片比較厚身,口感十足,個帆立貝鮮甜無比.....而個油甘魚腩刺身簡直令人齒夾留香....魚肉質爽口,油香十足...當晚飲咗兩支sake....因為是晚天芬妮請客....我諗大概都要成千蚊...

蔥碎吞拿魚蓉軍艦就中規中矩啦...

當晚飲咗兩支sake....因為是晚天芬妮請客....我諗大概都要成千蚊......埋單...多謝老死!

食材係ok....服務就超麻麻.....用膳環境比較差....咁嘅食物加咁嘅價錢....但係比茶餐廳坐得更唔舒服.....廁所又係用商場嘅.....用咁嘅消費我唔會再幫親囉......
北海道海膽三文魚子丼
韓式黑鮪
清酒煮花甲
清油 & 吟嚷
2010-04-06 3 浏览
是日假期,等左25分鐘,新開等依個時間可接受叫左雜錦魚生飯+吞拿魚飯,吞拿魚有根....點解會咁架,雜錦魚生飯都ok既無乜驚喜,一試都可以,再黎要諗諗
是日假期,等左25分鐘,新開等依個時間可接受
叫左雜錦魚生飯+吞拿魚飯,吞拿魚有根....
點解會咁架,雜錦魚生飯都ok既
無乜驚喜,一試都可以,再黎要諗諗
2010-03-30 9 浏览
好久沒有去旅行了,好想去日本旅行!沒法去,只好在香港尋找日本的味道~找到尖沙咀 i Square 的這間錦丼。店內的裝修頗用心思,在這裡品嘗滿滿一碗的魚生飯,可以暫時幻想一下自己一大早起來到築地魚市場排隊吃魚生~星期五晚上去到,需要等位,不過也不是等太久就有位了。三文魚松葉蟹腿丼 $138 - 蟹腿肉沒有想像中好吃,不過三文魚非常肥美!海八丼 $168八折 - 豐富的雜錦魚生飯,有三文魚、吞拿魚、玉子、海膽、甜蝦等等,賣相讓人食指大動,份量不少,是貪心之選黑鮪腩蓉軍艦 $15@ - 鮮甜好味,吞拿魚蓉在口裏四處竄動,好幸福的感覺~
好久沒有去旅行了,好想去日本旅行!
沒法去,只好在香港尋找日本的味道~

星期五晚上去到,需要等位,不過也不是等太久就有位了。

2010-03-26
庆祝纪念
生日
2010-03-22 5 浏览
行街經過俾佢d 裝修吸引左, 間野好有築地feel, d 魚生飯又好似好正咁, 所以就去排下隊食下啦。6點幾食飯時間好多人等位, 我地都等左20分鍾先有位。呢到d位多數係for 2-4個人,所以呢到唔岩一大班人黎食既。因為新開張,有幾款魚生飯都做緊特價。我地叫左2個魚生飯+ 一碟三文魚壽司+一碟甜蛋壽司。d壽司好抵,$5一碟,d壽司飯好食, 暖暖地,軟林林, 細細舊, 三文魚都係新鮮既。但甜蛋就...失望, 睇圖好靚,但上台個樣完全唔同, 同百佳個d甜蛋無分別。另外我地叫左個鐵火井($7x, 最平的一個), 姐係吞拿魚飯, 吞拿魚係筋位部位, 唔好食, 可能本人唔太好吞拿魚。另外有個三文魚+吞拿魚雙併既魚生飯, 呢個好食d, 因為本人最愛三文魚。不過唔知點解d 飯無壽司飯咁好食, 魚生飯個d 係死實實嫁! Bad~~><每個餐都包左麵豉湯同蒸蛋, 不過2樣都好普通,蒸蛋十足阿媽蒸既一樣。呢到食一次就夠啦, 又貴又唔好食! 2個人食左$25x同埋呢到明顯人手唔足夠, 叫左幾次先有人應囉。
因為新開張,有幾款魚生飯都做緊特價。
我地叫左2個魚生飯+ 一碟三文魚壽司+一碟甜蛋壽司
可能本人唔太好吞拿魚。
呢到食一次就夠啦, 又貴又唔好食!
2個人食左$25x
同埋呢到明顯人手唔足夠, 叫左幾次先有人應囉。
2010-03-21
2010-03-15 14 浏览
起初都無打算打呢個食評,因為今次無影到相(尋日太多人排隊)不過見到D負評有咁多,好似有D唔公平,所以想幫佢平反下。尋日因為o係附近等朋友,一個人去左呢度食飯,因為一個人,所以唔使等位。侍應人數的確稍嫌不足,不過要叫人平均1分鐘內都會有人應。普普通通叫左個海八don~一上到台都覺得ok,分量都真係幾重手,可能係日子問題,我食既魚生全部都好新鮮,全部無腥味。 其中三文魚子,鱆紅魚仲好好味~面豉湯不過不失,而蒸蛋更一開蓋就聞到香味,絕對比好多地方好食!總括黎講水準真係唔差,不過稍嫌貴左少少,可以平少少會更好。絕對有下次,仲會介紹下朋友去試試~
起初都無打算打呢個食評,因為今次無影到相(尋日太多人排隊)
不過見到D負評有咁多,好似有D唔公平,所以想幫佢平反下。

尋日因為o係附近等朋友,一個人去左呢度食飯,
因為一個人,所以唔使等位。
侍應人數的確稍嫌不足,不過要叫人平均1分鐘內都會有人應。
普普通通叫左個海八don~

總括黎講水準真係唔差,不過稍嫌貴左少少,可以平少少會更好。
絕對有下次,仲會介紹下朋友去試試~
2010-03-14
2010-03-14 35 浏览
看了雜誌的介紹, 試了在i square 新開店的錦丼鮪專門店。店內不能拍照, 相片欠奉。因為新店開張, 某部分的丼有8折優惠。選擇了:1) 海八丼, 即是雜錦魚生飯。$134(8折後)2) 北海道名物丼, 即是三文魚子海膽飯。$133(8折後)隨飯跟麵豉湯, 茶碗蒸和玄米茶。茶碗蒸- 蒸得不過火, 很滑, 有少少酒味, 但份量2份相差一半, 差距未免太大。海八丼- 魚料很新鮮, 一碗有齊三文魚、甜虾、海謄、北奇貝、吞拿魚等魚生。因吞拿魚是招牌貨的關係, 就算是普通的紅肉也很有魚鮮。惟那配襯的甜蛋是橡膠般的超甜     蛋。北海道名物丼- 海膽份量也算多, 也很新鮮。但這間標榜新鮮魚生的店, 用的居然是咬破也要用力的假三文魚子(海澡類仿製品)!!! 味道不提也罷。總結: 除了不要點有三文魚子的東西之外, 其他可以一試。雖然很多人等候, 但流量快, 叫二十多個號碼籌也只等了20分鐘。
因為新店開張, 某部分的丼有8折優惠。選擇了:

1) 海八丼, 即是雜錦魚生飯。$134(8折後)

隨飯跟麵豉湯, 茶碗蒸和玄米茶。

2010-03-13
2010-03-12 10 浏览
這年我和滯滯的團年飯選在了這間近期新開的、以築地直送魚生為噱頭的日本料理,說真的,看雜志魚生飯的相還真是叫人垂涎!可實情是怎樣呢?漏漏依據推介點了海八don,端上來的時候真的有點失望,和相片里的差不少啊…想必是雜志的圖片經過處理了吧。賣相不提也罷,食物質素卻也不高,不過不失的有三文魚、八爪魚、北極貝,而吞拿魚、鱆紅魚、墨魚都不新鮮犯腥,三文魚魚籽被腌過,咸味掩蓋了本來應有的鮮味(不過也許本來就沒有鮮味…),就連玉子也偏實、入口乏汁。唯一令人驚喜的就是鮮甜濃郁的海膽,有那么點築地的意思。套餐里的茶碗蒸還ok吧,雞蛋很滑,冬菇美味,蝦就很一般,硬硬的鮮味盡失。滯滯的吉列豬怕滑蛋飯,吉列豬扒水準普通,豬扒肉質還算鬆軟,但因為滑蛋的濕軟緣故豬扒粉皮有點淋。驚喜位在于被焗得暖熱半融的芝士混合蔥花與海苔絲配起來吃實在太美味!總的來說是不那么理想,衰在魚生不夠新鮮,但倒也不似有些食評說的那么糟糕,吃魚生timing很重要,我倒是愿意給多次機會,再來一碗don試試。

環境有那么點築地的意思
海八don全貌
份量是慷慨,可是多數魚生不夠新鮮
水準平庸的茶碗蒸
滯滯猴的吉列豬扒滑蛋飯
豬扒其實還不錯
環境有那么點築地的意思
睇完magazine的極力推介, 專程試一試......點知失望到極, 侍應態度極差, 無反應, 叫加茶, 叫加washabi, 各叫3次都無人埋, 最後連叫埋單都扮聽唔到.........(仲有好多例子, 真係不想再提, 尤其個惡劣經理)食物真一般, 個麵豉湯好似水咁, 無味! 魚生一般, 但係個飯就愈食愈酸.......食物一般, 加上態度惡劣, 所以"唔會有下次"!!!p.s. 離開時,聽到一對情侶對話, 內容同我的意見係一樣的........可想而知,有幾差!總結一句, 這裡有"日本的硬件(裝潢), 可惜沒有日本的軟件(服務態度)"
睇完magazine的極力推介, 專程試一試......

(仲有好多例子, 真係不想再提, 尤其個惡劣經理

食物一般, 加上態度惡劣, 所以"唔會有下次"!!!

2010-03-07
2010-03-07 19 浏览
when I first heard about this place, I could not wait to try it. I have tried similar don-mono in Tokyo and in HK and I frankly did not think the food would be better than the one in Tsukiji Market. The atomosphere of the place is not too bad, quite busy and lots of customers waiting, typical saturday night. The food, unfortunately, I can not say I enjoyed it. The portion was slightly larger than regular donburi size, supposed it should be quite filling for lads, too. But the quality of fish and rice, especially rice was very poor. I was not sure if it was even genuine Japanese rice, so I ended up asking a waitor. He told me that it was but I am still not convinced. Chef did not know how to cook? I am not sure. but if eating those type of food, and the price they offer, I should expect much better quality of food. I was looking forward to the dinner so much that it was dissapointing.
2010-02-27
繼續介紹Isquare內的新店我太愛日本菜所以一見新的日本店就像盲頭烏蠅般衝入去 這次我看到飲食雜誌刊登這家店的菜式便急不及待要去試一下了時間尚早商場內往餐廳方向走的人未算多不用等位就甫即入座我最討厭香港的地方就是去到哪家食店都跟坐身旁的陌生人只有三吋距離forget it ! This is Hong Kong !!!先講一下環境只看裝潢就有很濃烈的築地感覺開放式吧檯內刺身師父手起刀落可能始終還是新店人手不足的確很顯眼值得一讚的是職員敏捷快手一看餐牌已鎖定目標此店招牌之吞拿魚好像向我招手我點了玉子黑鮪丼天啊 ! 就是這個溫泉旦呀 !!!吃得出雞蛋肯定是日本貨最怕奸商把泰國雞蛋扮日本雞蛋加上最愛的碎吞拿魚丼的份量不少配上蒸蛋及面豉湯對女孩子來說可能比較多但我覺得味道真的不錯因為我都差不多五分四的丼都在我肚子裡坐對面的TY點了海膽三文魚丼三文魚新鮮且不會薄薄的很小家海膽鮮甜帶甘 ( 由TY提供 )有共識之下加了一個招牌沙律這真的有驚喜日本沙律汁加上Ceaser salad之餘還有三文魚、吞拿魚、八爪魚、魚肉等等足足有兩個手指大呢 !只售$68 , 但絕對物超所值 !即使openrice的
繼續介紹Isquare內的新店
值得一讚的是職員敏捷快手
一看餐牌已鎖定目標
此店招牌之吞拿魚好像向我招手
我點了玉子黑鮪丼
天啊 ! 就是這個溫泉旦呀 !!!
吃得出雞蛋肯定是日本貨
但我覺得味道真的不錯
因為我都差不多五分四的丼都在我肚子裡
坐對面的TY點了海膽三文魚丼
三文魚新鮮且不會薄薄的很小家
海膽鮮甜帶甘 ( 由TY提供 )
有共識之下加了一個招牌沙律
這真的有驚喜
日本沙律汁加上Ceaser salad之餘
還有三文魚、吞拿魚、八爪魚、魚肉等等
足足有兩個手指大呢 !
只售$68 , 但絕對物超所值 !

即使openrice的評份未如理想
都請各位慷慨一次
或者有意外驚喜呢 !
2010-02-22
  • 玉子黑鮪丼
  • 招牌沙律
2010-03-01 40 浏览
朋友請我睇戲,我就請佢食飯,係Imax 睇晒全層,覺得最靚同吸引係錦井。好咗我冇揀錯,唔係實俾人鬧死。2個人叫咗海八井、招牌沙律、炸蠔、親子井,埋單每位唔使$200招牌沙律 – 原來係Cesar salad 的菜加了三文魚、吞拿魚、八爪魚、魚肉切成大大粒,而且salad撈了一些酸酸甜甜的醬,頗開胃,令到d魚肉都好 juicy。作頭盤真係誠意推介。海八井,賣相非常吸引,有層次,唔係亂砌,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、熟蝦、蟹條、八爪魚、北寄貝、魷魚、三文魚子、玉子鋪滿整個碗。八爪魚、北寄貝冇出面日本餐廳既雪味,而玉子就比較厚身同甜,三文魚都算光澤、不算太多脂肪位,所以感覺上冇咁肥,最緊要係魚粒夠新鮮,所以講吓講吓又食晒成碗。親子井 – 即雞肉及雞蛋飯,雞肉算滑,雞蛋有蛋香味,menu 寫話係用北海道蛋,心理作用下覺得特別滑! 不過2個人建議吃1個井夠啦,好多飯冇食浪費了。井配有蒸蛋,熱辣辣,好滑呀,蒸蛋竟然有我至愛既蝦及福果 (即係白果),有一點黠意外呀 ! 另外前菜係蝦米仔,不過d 侍應話係櫻花蝦,甜甜地,幾特別炸蠔 – 好味過活方烏冬專門店的炸蠔,炸粉薄,又block 咗d水份,蠔又大隻
炸蠔 – 好味過活方烏冬專門店的炸蠔,炸粉薄,又block 咗d水份,蠔又大隻咬落啖啖肉,多汁鮮甜,好咗2個人食,我可分到2隻,不然,一大排人,一碟得4隻實唔夠分。
服務 – 上次黎買飛時 (1月中),門口個女仔已經極力sell,又話魚由築地黎、專門店等,雖然運吉,不過佢都笑住口派咭片,叫我地下次黎試,今日睇戲前兼等朋友,四圍行又俾個門口熱情既女侍應吸咗入去。(唔似牛陣咁打開個menu 都冇人理)
- 上菜同加水都快,叫了即應,不過或者係我地7點幾去食怪,坐到9點都冇俾人趕走,而且走時送了本雜誌給我,裡面有 coupons (不過已經唔啱用)
最衰俾個門口notice詭咗,以為真係唔可以影相 (因為我終於有相機啦),點知樓下咁多食評家都有影。不過要說句公道說話,食物同服務質素唔差,裝修好,可給笑臉,希望依間餐廳繼續努力!
  • 炸蠔、招牌沙律
2010-03-01 17 浏览
那天經過這店子時, 門前排了長長的人龍, 在店內的人們面上也帶著笑容, 想必店子的老闆是看了以上食評, 改過了, 可能罷...因我沒有進內很多年前第一次試食藍鰭吞拿時(當年仍叫金槍魚), 發覺完來一向愛吃的三文魚只是普通貨式... 特別是大拖羅哪種入口即溶, 齒頰留香的感覺實在非筆墨所能形容.雖然價錢貴 (當時便宜的也要過百元一小片), 總會不時會破費一下奬賞自己, 如果到日本旅行更會列為必吃美食.可是後來有一天, 在Discovery Channel知到了藍鰭吞拿已由於被濫補到了一瀕危邊緣 --- 原本隨時可達三,四米長的大魚在大海中隨處可見, 現在幾已被日本人趕盡殺絕, 我們在電視上看見某人投得的所謂"日本一", 只是年青小魚 !!!想不到香港人到了今天才走著回頭路, 跟著日本人的尾巴開著這種"趕盡殺絕"的店子.小弟已好幾年已沒有吃過藍鰭吞拿, 有吃魚生,壽司, 但只選一些可人工飼養或數量在健康水平的魚種來吃, 如三文魚, 鰻魚等, 吃得比以前更快樂, 希望大家在吃之前要想一想, 否則總有一天我們會無魚可吃....

庆祝纪念
情人节
2010-03-01 23 浏览
見到佢的門面裝修好靚, 所以幾多人我都去排下試一試佢~ 本人已經食過很多本地的日本餐廳, 同到過日本食過一些, 築地已經試過食刺身~~ 1)三文魚海膽飯($138) : 5片厚的三文魚, ok; 少得可憐的海膽,海膽的質數無可能係似築地,佢應該係攞本地貨最最最質最最最細size的那種海膽,佢地左應該係4分1板的海膽,2口就沒了~ 很想哭呢~2)什錦魚生飯($134, 8折左) : 呢個海膽就係一舨size的,比以上那種大0的, 不過少得更更更更更更更可憐, 只有2片仔; 所有刺身都是薄片的, 有幾款刺身每樣一片; 甜蝦有2隻無頭的超細的, 個身有0的爛, 應該攞貨係最最最平的那種($1隻0個0的, 超市買的更靚); 甜蛋不是自家製, 又是攞的差貨; 最失望就係吞拿魚/toro, 去邊間的sushi 店都靚過佢比的~總之呢間的刺身飯店無可能係築地的質數, 入貨一定出現左問題!!! 服務態度都不是太好, 等佢埋單都等左好耐; 呢度只係本地較普通的質數, 一個百幾蚊的刺身飯係一點都不值, 唔信的自己試下便知道了…… 好想同佢講一句: “回水呀!!! 很想哭呢………..”