2017-01-13 139 浏览
星期六都要返工so sad,放左工拿拿聲到公司附近日本餐廳食餐好ge。金箔伊勢海老丼 – 原價208,今日半價,唔係唔試下嘛!一上枱,嘩好奢侈呀!!大大塊金箔上擺上一隻大蝦,金箔下鋪左蝦、魚子,海膽,個感覺好HIGH CLASS~都只係$104!太抵!味道好鮮甜!份量唔小野GA!非常飽肚!關西豆腐鍋-叫左個星期6 set lunch,有刺身,三文魚&章紅魚!新鮮美味!豆腐鍋熱辣辣好足料,比較淡味,但好健康,基本上入面ge配料都係素,有金菇菜,野菜,豆腐,清清地幾好!個set仲有黃金焗蠔!大大隻,好chessy好creamy 加上沙律汁,非常惹味!仲有個雪米做dessert!完美句號!咁樣都係300蚊多D~日本野WOR 好公道啦!
咁樣都係300蚊多D~日本野WOR 好公道啦!
2017-01-12 180 浏览
周末黎到iSquare見到依間餐廳門面都幾靚,主打日式丼飯同鍋,有甘啱肚餓所以就試一試點知中咗伏。首先坐低嘅時候感覺都還好,用餐環境有裝飾,服務生態度亦都唔錯。不過上菜之後問題就黎喇。 首先餐具唔乾淨,侍應俾我幾匙羹上面竟然有兩粒乾左既米,衛生程度欠奉,真係打咗個突。感覺已經唔良好。刺身尚算新鮮,分量可以接受,但係d蛋絲真係好難食。乾爭爭而且淡而無味。壽司飯亦都唔討好,感覺好似隔咗夜,漿住一patpat。講真門面就真係好高級,但係收咁嘅價錢比咁嘅貨色真係有啲失望
2017-01-09 97 浏览
位於isquare 既錦丼主打日式丼餅 有刺身飯亦都有肉類熱食選擇款式都幾多相片賣相都幾吸引唔知味道係點呢午市可以優惠價試左佢既寶㙇雜錦丼由多款刺身合為一體而成刺身質素尚算新鮮最鮮甜既係甜蝦海膽同埋三文魚份量都可以接受 唔算切得太薄身點上豉油都幾鮮味而且仲跟左一個蕎麥麵 都算抵食而壽司飯方面有啲遜色 雖然酸味夠 飯粒亦都完整冇overcooked 但係略嫌有d黐埋一舊舊不過午市比晚市平幾十蚊 價格都可以接受而且茶都係無限添飲
位於isquare 既錦丼

但係略嫌有d黐埋一舊舊

不過午市比晚市平幾十蚊 價格都可以接受
而且茶都係無限添飲
2017-01-08 99 浏览
今日和朋友於點了鰻魚溫泉玉子飯套餐和火炙芝士三文魚壽司。餐廳好似日本東京的居酒屋。鰻魚溫泉玉子飯套餐有酸菜和味噌湯, 酸菜酸度適中, 好爽口, 味噌湯味道剛剛好, 不會感到口喝, 主角鰻魚溫泉玉子飯, 鰻魚熱辣辣, 肉質平均, 甜度適中、溫泉玉子蛋味道香滑, 蛋汁配上鮮甜鰻魚汁連飯一起食, 口感層次豐富, 加上飯熱度適中, 好好食的套餐;火炙芝士三文魚壽司, 火炙三文魚燒得焦香, 好香口, 有三文魚油花,配上濃香芝士食落又熱又凍, 好特別的口感。餐廳食物美味, 座位好舒服, 值得再去。

鰻魚溫泉玉子飯好食套餐
火炙芝士三文魚壽司
2017-01-03
2017-01-08 271 浏览
一向我都好鍾意食魚生飯,好耐之前夜晚食過呢間覺得ok,見行過食個lunchLunch menu 介乎 幾十蚊至到二百幾蚊左右海八丼  $158有帶子、甜蝦、北寄貝、三文魚、吞拿魚、雕魚、八爪魚、三文魚子、蟹子、玉子、墨魚... 每樣起碼有兩件!好夠份量,好豐富!魚生夠新鮮,百幾蚊可以一次過食咁多款魚生,滿足晒我個海鮮胃!唔錯!黑鮪魚溫泉玉子丼 $98吞拿魚fans 必食! 滿滿一碗吞拿魚肉,上面擺咗一隻溫泉蛋整爆隻溫泉蛋,流啲蛋黃出黎,哇~~~將啲蛋黃同吞拿魚撈埋d醋飯! 不得了!啖啖都係香濃吞拿魚,落咗蛋黃更加滑~ 超好味!本身我對吞拿魚唔太狂熱都覺得好味。蟹籽沙律 $28清新之選!頭先d魚生咁肥美,剛剛可以解一解膩

Lunch menu 介乎 幾十蚊至到二百幾蚊左右
海八丼
海八丼  $158

黑鮪魚溫泉玉子丼
黑鮪魚溫泉玉子丼 $98

整爆隻溫泉蛋,流啲蛋黃出黎,哇~~~
蟹籽沙律
蟹籽沙律 $28
清新之選!頭先d魚生咁肥美,剛剛可以解一解膩
海八丼
黑鮪魚溫泉玉子丼
蟹籽沙律
2017-01-04 98 浏览
是日做冬,公司提早放工。由於我和屋企人已提前食左冬至飯,所以今日約個無飯者一齊做冬。兩個人,6點幾,係公司附近的日本餐廳嘆個飯。金箔伊勢海老丼 – 一上枱,賣相奢華,金箔上擺上一隻大蝦,金箔下亦鋪了新鮮的蝦、夾雜著數不到多少粒的魚子,仲有兩大片既海膽,係做冬既日子食到依個飯,感到非常富貴。蝦新鮮及甜美,海膽質感唔錯,但食不到其鮮味,魚子鹹鹹的,咬落去好多汁,需用飯攪拌才食。對我個人而言,其份量屬大份,非常飽肚。金箔於日本、東南亞也非常盛行,雖然金箔沒甚麼味道,但據古籍記載食金可以安神美容、延年益壽,感覺好美顏。 最後,飲完暖暖的味增湯,令身體的體温變回更暖。不得不提,我另外叫左個豆腐雪糕作為此晚餐的結尾,冰凍的雪糕配上豆腐既味道,這個冬至,真滿足。
是日做冬,公司提早放工。

2016-12-21
2017-01-01 3085 浏览
​係國際廣場同朋友睇完戲之後搵啲嘢去食,嗰陣時其實好早大約五點幾,都唔知咩餐廳有開晚市,喺隔離兜下原來有一間日本野已經開咗。 寫食評嘅時候先知道咁多負評,不過自己唔親自試過點知係唔係真係好食呢?叫咗一款湯鍋之後加左幾樣小食,講下啲小食先,芝麻雞翼$18炸得好香脆,啲皮簡直係精華,啲肉質有好多油脂而且滑,表面有芝麻所以一定要食皮,如果唔食皮不如唔好叫。 市場三色丼包括三文魚,海膽,魚子$168海膽一睇就知係韓國海膽,唔係貴野啦!不過好多韓國海膽都好難食,而家又做得唔錯,攞嘅貨色都算係中上,是這餐的一大驚喜。三文魚質素普通,魚子就比想像中更加鮮味,飯之間有蛋絲,令口味更添豐富。 另外配有一款冷面,但係實在太凍,所以要等一陣先食得!味道都OK ,一般煙韌啦⋯ 日式牛肉鍋$82配飯和鹹菜價錢都算係合理,牛肉有些點老,蛋亦不夠熱力,熟不了,雖然湯底夠濃郁而且有不同的金菇,娃娃菜和粉絲,不過都救不了主角,整體一般。 八爪小丸子五粒$28好有小朋友的回憶,裏面主要是粉有一舊八爪魚。上面的木魚比較碎,醬汁尚算足夠。 香蔥玉子燒$28玉子夾起來不散但也不硬,口感不錯,而且帶起到香蔥的香味。

係國際廣場同朋友睇完戲之後搵啲嘢去食,

嗰陣時其實好早大約五點幾,都唔知咩餐廳有開晚市,

喺隔離兜下原來有一間日本野已經開咗。

叫咗一款湯鍋之後加左幾樣小食,講下啲小食先,

芝麻雞翼$18

炸得好香脆,啲皮簡直係精華,啲肉質有好多油脂而且滑,

表面有芝麻所以一定要食皮,如果唔食皮不如唔好叫。

市場三色丼包括三文魚,海膽,魚子$168

海膽一睇就知係韓國海膽,唔係貴野啦!

不過好多韓國海膽都好難食,而家又做得唔錯,

攞嘅貨色都算係中上,是這餐的一大驚喜。

三文魚質素普通,魚子就比想像中更加鮮味,

飯之間有蛋絲,令口味更添豐富。

日式牛肉鍋$82配飯和鹹菜

價錢都算係合理,牛肉有些點老,蛋亦不夠熱力,

熟不了,雖然湯底夠濃郁而且有不同的金菇,

娃娃菜和粉絲,不過都救不了主角,整體一般。

八爪小丸子五粒$28

好有小朋友的回憶,裏面主要是粉有一舊八爪魚。

上面的木魚比較碎,醬汁尚算足夠。

香蔥玉子燒$28

玉子夾起來不散但也不硬,口感不錯,而且帶起到香蔥的香味。

楊枝甘露$10

巨峰梳打$10

加這個價錢有得飲已經很好,而且味道也不錯,

喝起來不是自製的,味道統一而且較為安全。

錦丼

尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場7樓702號舖
2016-12-28
2016-12-30 83 浏览
外國朋友返黎香港 話想食下日本野於是去銅鑼灣搵野食 等左好耐LIFT終於到7樓環境裝修得好日本風 餐牌上面有好多選擇 真係揀唔落手!築地4色丼4樣食物都好新鮮 蝦好甜美 仲要份量好多 三文魚咬落口質感都好好 完全唔係出面食到個種雪左好耐無晒魚味既三文魚非常爽口 而且份量都足夠! 可以食埋面市場三色丼海膽一啲都唔腥 水準唔錯 賣相亦十分靚魚子粒粒咬落去 真係流晒口水最後撈埋啲飯一齊食好快清晒嚕仲叫左野飲下次可以試埋其他
外國朋友返黎香港 話想食下日本野

於是去銅鑼灣搵野食 等左好耐LIFT終於到7樓

環境裝修得好日本風
餐牌上面有好多選擇 真係揀唔落手!
築地4色丼

仲叫左野飲
下次可以試埋其他
2016-12-20
2016-12-28 261 浏览
去開尖沙咀行街,朋友想食日本野,但又想搵間價錢又品質唔錯既餐廳。行到i square , 6-7樓又好多間餐廳。我地比一間吸引左入去,外面好有日本風,入面都好似日本魚市場旁邊居酒屋,個feel好正。食物方面,有當日set,同理唔同丼選舉,丼套餐送一碗冷麵,加$10可轉熱麵。炙熱小樽丼$148見上面寫住好評,就試呢款啦,本身都鍾意炙燒,貪佢有少少熟,三文魚有7舊,帶子都有3舊,夾理有成10舊刺身,三文魚輕輕燒過表面,油份逼左出來,好香魚味,咬落去魚肉化開少少,食落唔錯。帶子夠大粒,食落鮮甜。加左$12有多隻溫泉蛋,最後撈理落飯度,蛋黃一桔就慢慢流出來,配合飯食,好正。黑甕丼 $158 (配蕎麥熱麵 + $10) 一上枱,看上去非常精緻的擺盤,跟餐牌上的圖片相差不遠,圖上的冬菇換成蟹棒,真的更棒~首先試一口飯,飯微暖,酸度足夠,軟硬適中,好喜歡日本米的口感,黏糯得黎有咬口! 再試三文魚,三文魚肥美,油脂度適中,口感軟滑,沒有腥味亦沒有筋,質素屬中上。接著,吞拿魚有驚喜,它比起我一般出面食到的滑,即使唔係拖羅,但都唔會好瘦同乾,鮮味十足。丼內亦有鯖魚、同油甘魚,都食得出好新鮮。而且丼份量好夠

炙熱小樽丼$148

黑甕丼 $158 (配蕎麥熱麵 + $10)

接著,吞拿魚有驚喜,它比起我一般出面食到的滑,即使唔係拖羅,但都唔會好瘦同乾,鮮味十足。丼內亦有鯖魚、同油甘魚,都食得出好新鮮。而且丼份量好夠大,好有飽足感! 最後吃一碗暖暖的蕎麥麵,非常滿足!
2016-12-25
2016-12-26 142 浏览
經過尖沙嘴是但搵間餐廳試下啦~叫左碗烏東~ 麵身偏軟~不太爽口~湯底唔算濃~清清淡淡番茄味~豬扒好脆, 點小小湯黎食酸酸脆脆唔錯~三文魚sushi係入面當中最好食~~ 飯身唔會太多夠凍~ 三文魚都新鮮! 加左層cheese落去~好味!腸仔見佢係幾特別先試下~入面有好多cheese 粒! 又大條~玉子sushi係我本人愛吃~所以叫了2件!紫薯都係幾特別細細條連皮食~ 偏甜!芝士球又係唔錯~因為本人喜歡芝士~入面芝士夠多~咬落會去有d熱食時要小心!
經過尖沙嘴是但搵間餐廳試下啦~

叫左碗烏東~ 麵身偏軟~不太爽口~

湯底唔算濃~清清淡淡番茄味~

豬扒好脆, 點小小湯黎食酸酸脆脆唔錯~

三文魚sushi係入面當中最好食~~ 飯身唔會太多

夠凍~ 三文魚都新鮮! 加左層cheese落去~好味!

玉子sushi係我本人愛吃~所以叫了2件!

紫薯都係幾特別細細條連皮食~ 偏甜!

2016-12-24
2016-12-23 138 浏览
金箔伊勢海老丼($208)-位於尖沙咀嘅錦丼,新推出左金箔丼,賣相好靚,上層仲加左金箔,非常華麗,感覺好豪氣,司令當然要去試下啦!司令今次叫左個海老丼,刺身份量好多,上層有一隻大蝦,食落口感較彈牙爽口,咀嚼時食到膠質感覺,味道非常鮮甜,;旁邊仲有海膽,海水味較重,有少少腥,帶點甜味,不過不失;仲有三文魚子同甜蝦,味道都鮮甜冇腥味,甜蝦份量仲好多,啖啖飯都食到蝦嘅鮮甜味,而飯嘅份量都有好多,晚飯絕對食得飽!-
金箔伊勢海老丼($208)

2016-12-23 100 浏览
They do make an attempt to look authentic interior wise but as for quality, it's ok. I had the Chirashi and the donburi and must admit the cooked stuff was better. However the quality of sashimi might be better during dinner time.
2016-12-23 306 浏览
這天與娘親大人到 iSquare看電影,開場前在附近覓食,就這樣誤打誤撞進了與戲院同一層的錦丼。 大大的店面,配搭非常日式的裝潢,好像進了日本漁市場一樣。星期六下午快三時了剛好避過午市時間所以人不多,坐得更舒適。 食物選擇真的不少,也可以加配成套餐,以地段來說價錢是意外的實惠。 一客三件的火炙芝士三文魚壽司,肥美的三文魚上放上芝士再燒炙,脂香與芝香同時散發,入口軟綿似要溶化,有驚喜! 我的燒鰻魚便當與蟹籽沙律同時上桌,賣相超豐富,而且送餐效率也很高呢! 蟹籽沙律質素平均,不過不失,看似快滿瀉但其實青瓜絲沙律下墊的生菜有點佔空間,如果全都換成青瓜絲沙律的話感覺會較為實在。 便當附送日式蒸蛋跟味噌湯,蒸蛋口感又細又滑,還吸將了冬菇香味,一流! 便當本身也非常豐富,既有三文魚與吞拿魚刺身,又有三文魚刺身沙律,非常肥美鮨香十足。 南蠻炸雞外脆內嫩,咬開還散著剛炸起的熱氣,帶些許肉汁,大大件頗具飽足感。 燒鰻魚肉質較實,並非一般超市貨色,鰻魚汁滲進飯中,每口飯都帶點甜味跟鰻魚香,很下飯。 很喜歡這豐富的便當,一點一點的竟全部吃光了,只能捧著肚子昏昏欲睡的去看戲了…XD

很喜歡這豐富的便當,一點一點的竟全部吃光了,只能捧著肚子昏昏欲睡的去看戲了…XD 這便當性價比不錯,下次可以再來試試其他套餐~!
2016-12-09
  • 火炙芝士三文魚壽司
  • 燒鰻魚便當
2016-12-22 353 浏览
睇戲前覓食,被呢間有金箔丼的「錦丼」吸引,剛好時間尚早,人流唔多可以直接入座。先點芝麻雞翼 $18/隻即炸夠熱辣辣,有芝麻香味,皮脆肉嫩,好juicy又入味。梅酒soda $40,食香口野當然要配酒,今次點了有氣的梳打類配襯惹味小食一流。梅酒味道清香甜美,梅味突出,酒精用量較多,所以幾重酒味,甜甜地又易入口,梳打帶氣刺激味蕾,飲完爽哂,好岩女仔飲。雖然金箔飯丼好吸引,但係見到大拖羅更忍不住,價錢稍貴,但物有所值。年近歲晚,出雙糧就對自己胃口都好點啦。份量挺大碗,一個女仔食的確太飽,可以點多個沙律,咁就夠兩人分享兼夠飽肚。黑鮪大拖羅丼配冷麵 $298,有黑鮪金倉魚大拖羅,拖羅魚蓉,三文魚籽。店內還有食法教學,混合芥末跟醬油,平均地放入醬油,把所有食料混合好便可享用。我就把魚蓉跟三文魚籽拌勻先。拖羅有分兩種,中拖羅及大拖羅,前者魚味較重,後者係最肥美的位置。先食一口大拖羅片,粉紅色誘人肉質,脂肪與魚肉相間,霜降雪花分佈平均,肉質好柔軟鮮嫩,加上較少筋,我食落直頭覺得冇筋到入口溶化,食完就知道咩叫幸福。拖羅魚蓉也同樣吸引,口感綿滑且魚味較重,魚油更易係口腔內溶化,味道開始伸展,整個口都有著魚
芝麻雞翼
先點芝麻雞翼 $18/隻
芝麻雞翼
即炸夠熱辣辣,有芝麻香味,皮脆肉嫩,好juicy又入味。
梅酒soda

黑鮪大拖羅丼

我就把魚蓉跟三文魚籽拌勻先。
黑鮪大拖羅丼

拖羅魚蓉也同樣吸引,口感綿滑且魚味較重,魚油更易係口腔內溶化,味道開始伸展,整個口都有著魚脂的油香潤澤,配調過味的珍珠米飯更是人間美味,食過真係返唔到轉頭。

三文魚籽好脆卜卜,口中爆發咸鮮味,將三文魚籽連同魚蓉或大拖羅加飯一齊食,唔使落醬油都夠味,鮮甜肥美豐富味道融合一起,味道令人回味。

如果覺得太膩,就連同白蘿蔔絲食,清減油膩感又爽口。由於有四片大拖羅我個比較喜歡分不同組合,先食一片沾醬油芥末食原味,再配飯食,之後感膩就加埋蘿蔔絲食,最後跟三文魚籽及飯同食。
冷麵
冷麵反而普通,雖滑溜但偏淋身,味道清淡中帶點香,沾上冷麵汁都夠味,冷麵配多點蔥花薑蓉等配料更好。
2016-12-20
梅酒soda
2016-12-21 126 浏览
普天同慶的聖誕節將近,今天特意到尖沙咀選購禮物給朋友,晚飯決定到 i square 覓食,看見錦丼,裝潢充滿大和格調,感覺不錯,這夜就來吃個日本丼。

甫坐下,先點了一杯白桃梳打,口感清爽,味道香甜。朋友的冰涼七寶啤,搭配著原條鳥取芝士腸,熱騰騰的爆脆外皮,內𥚃芝味十足,當然是完美組合。

還有,芝麻雞翼,金黃酥脆,肉汁豐富,面層灑滿芝麻,非常香口。

丼飯,選了店員推介的金箔松葉蟹腳丼,賣相奢華感滿載,亮眼的金箔覆蓋著肥大肉厚的蟹腳刺身,相當誘人,味道爽彈鮮甜,實在不容錯過。

炙燒小樽丼,朋友至愛這種似熟非熟的多重口感,先來的是微微焦香的鮮美,接著是刺身的十足魚鮮,配著爽脆的魚籽,還有一小碗爽口的蕎麥冷麵,大滿足的滋味。

錦丼位於 i square 的七樓,帶著自成一角的幽靜,坐在這裡,吃著這碗百分百大和風味丼飯的一刻,還真的以為自己身在日本。

甫坐下,先點了一杯白桃梳打,口感清爽,味道香甜。

2016-12-12