2017-01-04
是日做冬,公司提早放工。由於我和屋企人已提前食左冬至飯,所以今日約個無飯者一齊做冬。兩個人,6點幾,係公司附近的日本餐廳嘆個飯。金箔伊勢海老丼 – 一上枱,賣相奢華,金箔上擺上一隻大蝦,金箔下亦鋪了新鮮的蝦、夾雜著數不到多少粒的魚子,仲有兩大片既海膽,係做冬既日子食到依個飯,感到非常富貴。蝦新鮮及甜美,海膽質感唔錯,但食不到其鮮味,魚子鹹鹹的,咬落去好多汁,需用飯攪拌才食。對我個人而言,其份量屬大份,非常飽肚。金箔於日本、東南亞也非常盛行,雖然金箔沒甚麼味道,但據古籍記載食金可以安神美容、延年益壽,感覺好美顏。 最後,飲完暖暖的味增湯,令身體的體温變回更暖。不得不提,我另外叫左個豆腐雪糕作為此晚餐的結尾,冰凍的雪糕配上豆腐既味道,這個冬至,真滿足。